onewoman 30.06.15, 21:47 Padła mi dzisiaj. muszę szybko kupić nową i nie wiem jaką wybrac. polecicie coś? obecna działała 8 lat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kota_marcowa Re: Pralka 30.06.15, 22:03 Ja polecam siemensa albo boscha, chyba te dwie firmy cieszą się najlepszymi opiniami, z przewagą na siemensa. Siemensa mam właśnie pralkę i bardzo sobie chwalę, przede wszystkim mimo różnych ciężkich przeżyć bezawaryjna. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Pralka 30.06.15, 22:12 Ja jestem fanką pralek Bosch, ale jak kota dodam, że i Siemens jest niczego sobie . W wiekową bezawaryjność bym raczej nie wierzyła niezależnie od firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Pralka 01.07.15, 09:42 klamkas napisała: > Ja jestem fanką pralek Bosch, ale jak kota dodam, że i Siemens jest niczego sob > ie . Może dlatego, że to jest obecnie jedna firma, która robi w jednej fabryce... Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Pralka 01.07.15, 12:13 > Może dlatego, że to jest obecnie jedna firma, która robi w jednej fabryce... Tak samo jak Elektrolux i Aeg. Bosche mają dobrą opinię, ale te droższe, składane w Niemczech i Polsce, a nie w Turcji. Nie ma bezawaryjnego sprzętu więc przy wyborze warto patrzeć, czy pralka jest naprawialna tzn. czy da się w niej np. wymienić łożyska. Chyba, że się zakłada, że sprzęt ma działać do pierwszej awarii i wtedy idzie do wymiany, to wtedy się kupuje pierwszą lepszą pralkę z dłuższą gwarancją do 500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: Pralka 01.07.15, 15:21 > Tak samo jak Elektrolux i Aeg. też tak myslałam i kupiłam AEG. I nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Pralka 01.07.15, 19:12 No ja mam pralkę siemensa i zmywarkę boscha, z obu jestem bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Pralka 01.07.15, 06:19 U nas Bosch chodzi bez zarzutu. Mam dużo sprzętu od nich i jeszcze się nie zawiodłam. Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: Pralka 01.07.15, 06:44 Moja siostra pracuje w Neonet. Mowi, ze najmniej reklamacji maja na pralki Samsunga. I jest to praktycznie bezawaryjna pralka. Ja osobiscie jestem z pralki zadowolona (od 2 lat mam suszarke w komplecie ). Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Pralka 01.07.15, 07:00 U mnie w domu od lat na Samsunga mówimy shitsung Zasłużył sobie na takie miano, bo wszystkie urządzenia tej firmy, które mieliśmy, b. szybko się psuły, szczególnie po wygaśnięciu reklamacji. Mam Siemensa od tylu lat, że aż nie pamiętam od ilu, ma z pewnością ponad 8 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: Pralka 01.07.15, 08:37 ja mam osmioletnia candy,obecnie wstawiona na odpoczynek do piwnicy.totalnie bezawaryjna.teraz uzywam whirpoola ,model polecony przez kolezanke i tez jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Taką, która ma min. 5 lat gwarancji 01.07.15, 08:43 Logo na obudowie nieistotne. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Taką, która ma min. 5 lat gwarancji 01.07.15, 11:38 o wlasnie, ten pomysl tez powieram . my zdecydowalismy, ze gdy nadejdzie czas kupowania sprzetow do nowego domu, to kupimy je w ikei, razem z meblami kuchennymi, bo ikea daje najdluzsza gwarancje na agd, przynajmniej u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Taką, która ma min. 5 lat gwarancji 01.07.15, 11:43 eliszka25 napisała: > o wlasnie, ten pomysl tez powieram . my zdecydowalismy, ze gdy nadejdzie cza > s kupowania sprzetow do nowego domu, to kupimy je w ikei, razem z meblami kuche > nnymi, bo ikea daje najdluzsza gwarancje na agd, przynajmniej u nas. Tak, ale jest relatywnie droga. Może lepiej kupić po prostu dwa za te same pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Taką, która ma min. 5 lat gwarancji 01.07.15, 19:59 ikea jest droga? sprzet agd w ikei raczej ma zwykle nawet nizsze ceny niz w innych sklepach, a jak bierzesz cala kuchnie z wyposazeniem, to juz w ogole. kilka przykladow: www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60222828/ www.mediamarkt.pl/plyta-whirlpool-acm-828-ba,id-893184 podstawowa roznica miedzy nimi jest taka, ze w ikei mam 5 lat gwarancji bez niczego, a w media markcie mam 2 lata, oraz moge sobie dokupic jakas gwarancje za 300 zl. www.mediamarkt.pl/lodowka-gorenje-nrk-6192-tx,id-884300 www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50282356/ podstawowa roznica ta sama: sprzet z ikei ma 5-letnia gwarancje, a w media markcie gwarancje od awarii moge sobie dokupic, laskawcy . to od czego jest ta teoretyczna gwarancja 2-letnia? www.mediamarkt.pl/zmywarka-bosch-sms-69n48eu,id-907246 www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70283487/ ta sama sytuacja z gwarancja. nijak nie da sie kupic dwoch zmywarek, pralek czy kuchenek w media markcie za cene tych z ikei. poza tym, nawet gdybym kupila 2, to i tak gwarancje mam na max 4 lata, a nie 5. w tej samej klasie sprzetowej ceny sa porownywalne, a czesto nizsze. nie wiem, czy w polsce tak jest, ale w szwajcarii sprzet agd dla ikei robi chyba wlasnie whirlpool, o ile dobrze pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Taką, która ma min. 5 lat gwarancji 01.07.15, 20:05 trzeba tylko pamiętac, że agd z ikei ma wymiary do kuchni z ikei i jakby ktoś chciał ten sprzęt do zwykłych szafek wymiarowych to się może przejechać Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Taką, która ma min. 5 lat gwarancji 01.07.15, 21:11 ale to chyba w zadnym sklepie nie ma sprzetow pasujacych jednoczesnie do wszystkich wymiarow szafek? w kazdym razie ja sie nie spotkalam z takim fenomenem. wymiarow sprzetow z ikei nikt nie ukrywa, sa dokladnie podane nawet w internecie. na miejscu mozna dodatkowo wymierzyc, wiec nie widze, gdzie problem? obmierzyc sprzet trzeba w kazdym sklepie. ostatnio moi rodzice naszukali sie kuchenki odpowiednich rozmiarow do swojej kuchni. ani meble ani kuchenka nie sa z ikei, ale nowa musiala pasowac dokladnie na miejsce starej i znalezienie odpowiedniej nie bylo wcale takie latwe. a moja kuchnia bedzie z ikei, wiec dla mnie to w ogole nie jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Taką, która ma min. 5 lat gwarancji 01.07.15, 21:38 eliszka25 napisała: > ikea jest droga? sprzet agd w ikei raczej ma zwykle nawet nizsze ceny niz w inn > ych sklepach, a jak bierzesz cala kuchnie z wyposazeniem, to juz w ogole. kilka > przykladow: > > www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60222828/ > www.mediamarkt.pl/plyta-whirlpool-acm-828-ba,id-893184 > podstawowa roznica miedzy nimi jest taka Porównujesz córko nieporównywalne. Podstawowa różnica jest taka, ze Whirlpool 828 ma łączone pola i to dwa - co jest bardzo drogą technologią. Poza tym produkt z IKEA ma booster tylko na dwóch polach, Whirlpool ma na wszystkich czterech. Produkt IKEA można porównać mniej więcej z tym: www.mediamarkt.pl/plyta-whirlpool-acm-815-bf,id-523865 czyli 300 PLN taniej, a można kupić jeszcze lepiej, bo Media Markt, będąc sklepem dla idiotów, tani nie jest... Ksiadz Anatool Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Taką, która ma min. 5 lat gwarancji 01.07.15, 21:54 no, nie bylabym taka pewna, czy to akurat taka sama polka, ale nawet niech bedzie te 300 czy 400 zl taniej, to i tak nie kupisz za te cene dwoch takich sprzetow gdzie indziej. jesli zas doliczyc te gwarancje od awarii, ktora mozna sobie dokupic, to juz taniej nie wychodzi. w ikei nikt dokupowac gwarancji nie kaze, tylko od reki daja na 5 lat. poza tym plyta z ikei dostaje ode mnie dodatkowe punkty na plus za wyglad Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: Pralka 01.07.15, 08:47 Miałam krótko LG z direct drive, była cudowna! Niestety, wyprowadziłam się po roku jej używania, więc nie wiem, jak z trwałością. Aktualnie używam Boscha Maxxx, używanego wcześniej przez właścicieli z dwójką dzieci. Nie wiem, ile ma lat, ale zaczyna się sypać - niedawno wymieniliśmy grzałkę, ostatnio wyjechała nam na środek łazienki i wydaje podejrzane dźwięki. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pralka 01.07.15, 09:09 ja mam whirlpool. na wiosne stuknelo jej 9 lat, piore duzo, ale nigdy nic sie nie dzialo. dziala kompletnie bezawaryjnie, choc 2 razy zalalam lazienke podczas prania i wysadzilo korki. pralka dziala nadal. acha, lazienke zalalam z mojej winy, bo przy sprzataniu wyjelam waz odplywowy i zapomnialam wlozyc na miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Pralka 01.07.15, 11:53 Witam Kup byle co;-D Co tam będzie w promocji. Ja kupiłam Indesit. Sugeruj się raczej decybelami. Ja mam pralnię w piwnicy to mi tam rybka, czy pralka buczy jak odrzutowiec, czy nie. Indesit buczy. Mówimy na nią czule - rakieta;-P Przedłużyłam gwarancję, oczywiście i za tysiaka mam pięć lat spokoju i nowa pralkę. Zmywarka Siemensa padła mi po 5 latach, więc zmieniałam taktykę zakupową, przynajmniej jeśli chodzi o AGD. Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Pralka 01.07.15, 12:07 inguszetia_2006 napisała: > Witam > Kup byle co;-D Co tam będzie w promocji. Ja kupiłam Indesit. Sugeruj się raczej > decybelami. Ja mam pralnię w piwnicy to mi tam rybka, czy pralka buczy jak odr > zutowiec, czy nie. Indesit buczy. Mówimy na nią czule - rakieta;-P Przedłużyłam > gwarancję, Tylko pamiętajmy, że w większości przypadków "przedłużenie gwarancji" to tylko forma ubezpieczania, która po zapoznaniu się dokładnie z warunkami, okazuje się ch*ja warta... Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Pralka 01.07.15, 12:34 dyzurny_troll_forum napisała: Tylko pamiętajmy, że w większości przypadków "przedłużenie gwarancji" to tylko forma ubezpieczania, która po zapoznaniu się dokładnie z warunkami, okazuje się ch*ja warta... Witam Bardzo być może. Nie czytałam warunków. Jak mnie zrobili w bambuko, to biorę na klatę To mój pierwszy raz będzie i ostatni. Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Pralka 01.07.15, 12:49 inguszetia_2006 napisała: > Bardzo być może. Nie czytałam warunków. Jak mnie zrobili w bambuko, to biorę na > klatę Zawsze warto czytać! W tym które czytałem zastrzegali sobie na przykład, że naprawa może trwać 6 czy 8 tygodni. Albo za każdy miesiąc eksploatacji obniżają wartość urządzenia. I jeżeli urządzenie nie da się naprawić to wypłacają tylko tę obniżoną wartość. W przypadku nie naprawialnej awarii w 59 miesiącu użytkowania było to jakieś 20% wartości początkowej urządzenia. Przy czym nienaprawialne awaria to także taka, w której koszt naprawy przekracza wyliczoną wartość urządzenia w danym miesiącu.... Tak wiec moim zdaniem, długie gwarancje jak najbardziej, ale tylko te dawane przez producenta - dawała coś takiego Amica ostatnio w akcji 2+2 albo Candy rozszerzało na 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
ailia Re: Pralka 01.07.15, 12:03 Bosch HomeProffesional. Tak cichy, że sprawdzasz, czy chodzi. Dozuje proszek, ma 10 lat gwarancji. Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: Pralka 01.07.15, 12:11 Moja stara Indesit miała chodzić 5 lat, chodziła 9. 2 lata temu kupiłam Hatpoint Ariston (poleconą mi tu na forum) plus suszarkę osobno i jestem od tamtej pory ich wierną fanką. Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: Pralka 01.07.15, 12:13 * Hotpoint Ariston www.hotpoint.pl/informacje-o-produkcie/-/d/pralki/WMD_843BS_EU/F076677 Odpowiedz Link Zgłoś
ebes Re: Pralka 01.07.15, 15:37 Tylko nie Amica. Miałam dwa lata, źle płukała, odstawiała fochy przy wirowaniu - nie wirowała bo za lekko, nie wirowała bo za ciężko, a to jej się nierówno rozłożyło w bębnie i też nie wirowała. I nie była to usterka tylko taka jej uroda. Zamieniłam na Samsunga trzy miesiące temu i na razie kocham go bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Nie kupuj 01.07.15, 19:08 Candy EVO slim. Na gwarancji wymieniany wyświetlacz, bo załaził wodą, pękła jakaś guma i ciekło (nie fartuch - coś innego). Jak wiruje, to najczęściej tłucze bębnem, bez względu na stan wypełnienia tegoż (gościowie z serwisu mówią, że to ok). Rzutem na taśmę przedłużyłem gwarancję (koszt 3 stówki!) i już się przydała, bo znów ciekło. po cichu marzę, że przed upływem tych trzech lat rozleci się i dadzą nową _ Naucz się śmiać z samego siebie. Będziesz miał ubaw na całe życie... Odpowiedz Link Zgłoś
misiekzdzisiek2 Najprostszą 01.07.15, 19:17 z możliwie najmniejszą liczbą gadżetów elektronicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Pralka 01.07.15, 20:37 Kup Bosha. Jakiegokolwiek, zależnie jakie funkcje chcesz, ale Bosha. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Pralka 01.07.15, 20:47 ja mam whirlpool z góry wkładaną od 1998 roku, przeżyła ze mną 4 przeprowadzki, w jednym mieszkaniu nawet musiałam podłączać bez uziemienia bo innego gniazdka nie było i błyski szły podczas wirowania z pod spodu! Chodzi do dziś bez zarzutu Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: Pralka 01.07.15, 21:02 Kupilam pralkę firmy polar,6 kg wsadu. Z tym boschem sprzedawca mi powiedział, ze to juz tak dobrze nie jest. Może te sprzed kilku lat są jeszcze dobre, bo produkowane w Niemczech. teraz jaka firma nie ma znaczenia. Moją wzięłam też z uwagi na 5 lat gwarancji, darmowy dowóz i wniesienie na 4 piętro bez windy i jeszcze mi starą zabrali Odpowiedz Link Zgłoś
izak31 Re: Pralka 02.07.15, 06:42 Pół roku temu kupiłam pralkę Elektroluxa EWF1287HDW i jestem baaaardzo zadowolona. W końcu mogę wyprać dużą kołdrę bez obawy, ze przeładuję pralkę. Mogę sobie modyfikować temperaturę i czas prania. Pranie jest bardzo dobrze odwirowane. Dla mnie ma tylko jedną wadę - ładowanie od frontu. Ale wybrałam taką bo chce pod koniec lata dokupić suszarkę i postawić ją na pralce. Odpowiedz Link Zgłoś