Dodaj do ulubionych

Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda?

01.07.15, 21:18
Kocham muzykę z tego serialu np. www.youtube.com/watch?v=JZQ7rBDfXKo&list=PLgiFQ_9Z516srqrJGNaPMsABSlfGFeUgn
uwielbiam skrzypce i harfę...
Obserwuj wątek
    • kremka2014 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 21:29
      Oglądam od dwóch tygodni. Jestem przy 6odcinku. Wszystkie inne seriale mi się skończyły i zaczęłam teraz to. Muzyka, kostiumy, niektórzy aktorzy super. Wnerwia mnie główna bohaterka. Brzydka, slabo gra, nie wiem o co jej lotto. Jak na razie nie jest to moja ulubiona postać. Mogli dać ładniejszą, bo przy reszcie wypada cieniutko....
      • misiekzdzisiek2 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 21:33
        Widzialam jeden odcink na kabloce u teściowej.
        Taka telenowela brazylijska tyle, z turecka smile))))))))))))))))))))))))))))))) Nihil novi.
        • lady-z-gaga Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 21:54
          Widziałaś jeden odcinek, dlatego bzdury klepiesz tongue_out
          • misiekzdzisiek2 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 21:56
            Bo fabuła tego odcina była taka sama jak seriali brazylijskich (zemsta, intryga, dup..nie, tajemnice). Sorry, ale tak towygląda. Tesciowa powiedziała, ze ten serial kręci się głównie wokół intryg dworskich.
            • lady-z-gaga Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 22:09
              Ja nie twierdzę, że to arcydzieło filmowe, ale teściowa trochę ograniczona, jesli nic więcej tam nie zobaczyła. Mnie, co historię zawsze uważałam za najnudniejszy przedmiot w szkole, ten serial zachęcił do pogłębiania wiedzy. Mimo przekłamań, ktore mu zarzucano w Turcji, jest tam fascynujące tło historyczne i obyczajowe, a oprocz intryg - odcinki pokazujące tureckie podboje i geniusz Sulejmana. To na pewno nie jest telenowela. smile
              • lady-z-gaga Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 22:12
                Prawie wszystkie głowne postacie tego serialu mają swoje prawdziwe, historyczne pierwowzory - chociazby z tego powodu nikt przytomny telenowelą go nie nazywa smile
              • misiekzdzisiek2 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 22:15
                Zgadzam sie z twierdzeniem, ze moja teściowa jest ograniczona. Cóż, nie każdy dorównuje mi intelektualnie, ale muszę z tym żyć. Ale w tej kwestii miała rację - to jest kolejna telenowela oparta na wątkach dokładnie takich samych jak telenowele brazylijskie. Po prostu akcje osadzono w innym miejscu, niz polski widz nawykł smile Ja o tym mówię bez ogródek - nie podobał mi się ten odcinek, który widziałam. Był taki zwykły/przewidywalny. Taki...brazyliski smile)))) Mam prawo do takiego osądu, tak jak Ty masz prawo do swojego. I uszanujmy to.
                • lady-z-gaga Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 22:18
                  Mam poważne braki w dziedzinie telenoweli brazylijskich, a szczerze mowiąc, żadnej nie obejrzałam smile jednak nie słyszałam, aby były oparte na faktach historycznych.
                  • burina Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.12.15, 13:25
                    No to polecam doedukowanie się, bo te telenowele to przecież głównie z powodów "ku pokrzepieniu serc" i społecznych na początku powstawały. A przy takim serialu jak Luz Maria, to jeszcze muzykologicznie się można dokształcić.
              • jowita771 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 23:28
                > odcinki pokazujące tureckie podboje i geniusz Sulejma
                > na

Z tym się nie zgodzę, geniuszu właśnie nie pokazuje, ale i chyba nie było co pokazywać, bo Sulejman wiele ze swoich osiągnięć zawdzięczał swojemu przyjacielowi, którego geniusz serial pokazuje niewystarczająco. Sulejman w sprawach wielkiej wagi dał ciała po całości - wydał wyrok śmierci na swego przyjaciela i doradcę, oraz na dwóch zdolnych synów, a zostawił po sobie następcę - osła.
                • kagrami Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.12.15, 09:34
                  Postępował podobnie jak wielu nam współczesnych przywódców i np. szefów... Np. mój. Jest bardzo wpływowy i bazuje na pogłoskach.. I wiele moich pracowych koleżanek przypomina mi sułtanki.
                  Lubię ten serial bardzo, ale ja tez nie mam porównania z telenowelami. Kojarzy się z nimi na pierwszy rzut oka, jednak okazuje sie wciągający i interesujący.
                  Niestety zaczęłam oglądac od 3 sezonu wiec musze nadrobic początek.
    • arwena_11 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 21:32
      Oglądam, ponieważ włączyłam się wcześniej ok 100 odcinka, to teraz nadrabiam począteksmile
      Bardzo mi się podoba. NIesamowite stroje, fajnie pokazane zależności w haremie. No i Hurrem zagrana rewelacyjnie
      • truskawkam73 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 21:43
        Ja też zaczęłam oglądać podczas wizyty u teściowej :-0) Hurrem się kocha lub nienawidzi. Raz wygląda przepięknie, raz niezbyt (była wtedy w ciąży). Na pewno jest to pozytywna odmiana po Modzie na Sukces i serialach latynoskich :0-) A muzyka wg mnie na miarę Zimmer'a
        • lauren6 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 22:59
          Historyczna Hurrem też ponoć nie była klasyczną pięknością, więc aktorkę dobrali dobrze.
          • kagrami Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.12.15, 09:35
            Moim zdaniem ta aktorka jest przepiękna.
    • pajesia Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 21:50
      Kostiumy sa złe w tym serialu. Za krótkie i w kolorach noszonych przez plebs.
      Stroje haremowe - czysta fantastyka
    • lady-z-gaga Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 21:56
      Ja już dawno po. Tak się wkręciłam, że obejrzałam wszystko do przodu, część po angielsku, resztę po rosyjsku.
      Muzyka cudna, to prawda.
      • truskawkam73 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 22:07
        No nie mówcie... dla mnie rola Ibrahima jest warta niepośledniej nagrody teatralnej. A nasza polska aktorka Kasia Zawadzka przypomina mi z urody Mahidevran8.s.dziennik.pl/pliki/4632000/4632153-baczynski-900-598.jpg
    • lauren6 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 22:04
      Zaczęłam oglądać od 3 sezonu i teraz nadrabiam. Kicz nad kicze, ale uwielbiam te stroje, muzykę. Pomijając wątki telenowelowe fabuła też fajna, bo jednak oparta na historii imperium osmańskiego. Ciekawe tło obyczajowo historyczne, tego w szkole nie uczyli.
      • sarah_black38 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 22:12
        Jestem fanką tego serialu. Mało tego , odkurzyłam sobie ze szkoły dzieje imperium osmańskiego, kupiłam książkę o życiu w Stambule w czasach sułtana Sulejmana Wspaniałego. Teraz czytam jego biografię. Serial w wielu krajach est bardzo popularny, ale w samej Turcji było w związku z jego emisją dużo protestów. Głównie dlatego, że sułtan pokazywany jest tam nie jako wielki strateg, przywódca, zwycięstwa i prawodawca , ale jako facet spędzający czas w haremie z kobietami, które ciągle knują intrygi ... big_grin
        • arwena_11 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 22:22
          No właśnie ja odkryłam, że jest książka o losach sulejmana i Hurrem, tylko ciężko dostać bo dawno wydana. Muszę chyba chomika przeszukać
          • sarah_black38 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 22:38
            arwena_11 napisała:

> No właśnie ja odkryłam, że jest książka o losach sulejmana i Hurrem, tylko cięż
            > ko dostać bo dawno wydana. Muszę chyba chomika przeszukać

A jaki ma tytuł?
            Bo ja czytałam Roberta Mantrana ,,Stambuł w czasach Sulejmana Wspaniałego", a teraz czytam biografię napisaną przez Jerzego Łątkę ,,Sulejman II Wspaniały". Właśnie doszłam do rozdziału ,,Radosna sułtanka", czyli dzieje Roksolany , której pochodzenie nie do końca jest pewne.
            • arwena_11 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 22:48
              Podobno na jej podstawie jest film, ale to chyba nie do końca tak.
              lubimyczytac.pl/ksiazka/100267/harem
    • agaja5b Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 22:39
      Oglądac nie oglądam, widziałam pare odcinków jak byłam u rodziców bo matka moja ogląda. Muzyka, faktycznie urzekająca, postacie, gra aktorska i cała akcja moga wciągać, do tego ciekawy bo inny rys historyczny. Jakis czas temu, jak jeszcze nie widziałam żadnego odcinka, w jakiejs gazecie czytałam rozmowę z historykiem na temat tamtego okresu w dziejach Imperium Osmańskiego i powiem szczerze że to pozytywne, ze takie seriale wywołuja w ludziach ciekawość historyczną dotyczaca innego państwa, władców, kręgu kulturowego, bo czym mogła zafascynować taka " moda na sukces" ?
      • kremka2014 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 22:52
        Modą??😉
        • agaja5b Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 23:10
          Tylko akurat w Modzie na sukces mody było chyba najmniej.
          • kremka2014 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 16:56
            No raczej. I w kiepskim guście 😉
    • smoczy_plomien Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 23:12
      Ostatnio byłam chora i przez tydzień oglądałam. Nawet mnie zainteresowało, ale nie mogłam rozkminić kto jest kto, więc zaczęłam googlać i tak trafiłam na informację, że Hurrem to Roksolana. Wtedy przypomniało mi się, że jak byłam w Rohatyniu, opowiadano mi legendę o Roksolanie, byłam przy jej pomniku i jakoś tak serial nabrał bardziej osobistego wymiaru. Żeby poukładać sobie kto jest kto, zaczęłam oglądać od początku, ale po 6 odcinkach miałam dosyć. Niestety konwencja telenoweli zabiła we mnie chęć do oglądania, rozwleczona akcja, dramatyczne przejście z jednej komnaty do drugiej zajmuje 3 sceny - nie mam na to czasu.

Za to bardzo podobała mi się biżuteria w tym serialu.
      • lady-z-gaga Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 10:32
        Z tym się zgodzę, rozwleczony jest niemiłosiernie smile w dodatku niektóre odcinki w połowie składają się ze wspomnień, czyli wstawek - im dalej, tym więcej takich dłużyzn.
        Jak się obejrzy coś wyrywkowo, to skojarzenia z telenowelą można miec - właśnie z powodu narracji i gry aktorskiej smile
    • shell.erka Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 23:52
      Tak, moja 86 letnia babcia uwielbia smile
    • karola1008 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 09:54
      "Wspaniałe stulecie" rządzi, choć do faktów historycznych jego twórcy mają bardzo luźne podejście smile. Uwielbiam ten serial big_grin.
    • jolie Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 10:02
      Ta telenowela jest koszmarnie propagandowa - Sulejman jako dobroczyńca ludzkości, krwawo podbija świat.....dla dobra świata oczywiście. I te koszmarnie głodne kawałki o jego miłości do dzieci, gdy wiadomo co w rzeczywistości zrobił z dwoma synami. Ja skojarzenie mam jedno - Stalin wśród dzieci....
      • lauren6 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 10:37
        Takie było prawo i czasy. W serialu sułtan morduje, a potem przeżywa i męczą go wyrzuty sumienia. Myślę, że nie ma co przykładać dzisiejszych standardów do tamtych czasów i z góry zakładać, że był to psychopata bez uczuć.
        • jolie Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 13:13
          Doskonale wiem, czym jest ahistoryzm. Nie napisałam, że był psychopatą, chorował na władzę jak wszyscy dyktatorzy. Serial jest telenowelą i to bardzo uproszczoną, zatem Sulejman jest wzorem cnót i dobroczyńcą ludzkości - nie kupuję tego.
    • julita165 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 10:08
      Ja oglądam. Aż sama się sobie dziwię bo naprawdę niewiele serialni oglądam, a juz tego typu to wcale ale jakoś zimą byłam chora i tak z nudów zaczęłam ...
    • kropkacom Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 10:11
      Oglądałam jak byłam w Polsce ostatnio w czasie wizyt u babci smile
    • martishia7 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 10:28
      Moja mama i jest to jej święty czas, kiedy nie należy przeszkadzać big_grin Z tego co rozmawiałam ze znajomymi w moim wieku to jest to powszechne w pokoleniu naszych matek. Ja się załapuję na końcówkę jak z pracy wracam tongue_out Biżuterię noszą cudowną, a sułtanka-matka jest cudownie piękna i dostojna.
      • lady-z-gaga Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 10:36
        Ja własnie zaczęłam oglądać z powodu strojow, biżuterii, całej scenografii - reszta wydała mi się beznadziejna. Dopiero potem się wkręciłam smile
        • glicynia15 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 11:43
          Ja dokładnie tak samo.
          Najpierw nie zwracałam uwagi na serial ale raz zobaczyłam te stroje, biżuterie i zaczęłam oglądać
          no i wkręciłam się w wątek koło setnego odcinka.
          teraz oglądam powtórki pierwszych odcinków ale 2 razy dziennie to dla mnie za dużo i jak już wiem co będzie dalej to trochę nie chce mi się oglądać

a macie może jakieś linki do stron nt tego jak faktycznie wówczas to wyglądało ???
          albo książki na ten temat ?

szkoda że teraz nie ma takich seriali o naszej historii
    • dido_dido Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 11:46
      Oglądam bo dzieci na wakacjach i popołudniami się nudzę.

Ale po tekście 'Bądź sułtanem mojego serca' nie wytrzymałam i przełączyłam na 'Szpital' smile smile smile

Brazylijska nowela w tureckim wydaniu. Dla koneserów gatunku smile

Już się nie mogę doczekać powrotu dzieci smile
      • premeda Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 16:25
        Moja mama (coś jest z tymi mamami) ogląda, a ja nie, bo nie zdzierżyłabym nerwowo. Sulejman paskudny, a te wszystkie baby głupie wink Jakby na mnie trafiło to zostałabym sama na zgliszczach, po wymordowaniu wszystkich zawadzaczy, a one sobie nie mogą dać rady smile Ale ja dyktatorskie mam zapędy jak każdy kurdupel wink
    • klaviatoorka Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 18:46
      Jeśli ktoś lubi takie klimaty (seriale historyczne), to polecam:
      -Borgias (Borgiowie) z Jeremy Ironsem- chyba trzy sezony, film bardzo wciągajacy. Do obejrzenia na iitv
      - koreańskie Empress Ki- historia Koreanki, która została cesarzową Chin w sredniowieczu. Chociaż serial ma 50 odc,to świetna muzyka, dobór aktorów, stroje, dekoracje- powodują, że noc zlatuje szybko smile Można obejrzeć na DramaQueen.
      -A z chinskich to Bu bu jing xin - też średniowieczna Mandżuria, cudowne klimaty alurat na wakacje- to jest na stronie drama-online.
    • ketra_a Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 19:15
      Ogląda moja mamusia, lat 79 smile
      • kagrami Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.12.15, 09:42
        Bo to starsze pokolenie jeszcze ciekawe świata jest.
        • czar_bajry Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.12.15, 12:04
          Ja oglądam nagminnie, uwielbiam ten serial. Jedyne czego nie lubię to nowa Hurem.
          • misterni Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.12.15, 12:57
            Nowa Hurrem jest świetna. Poprzednia wyglądałaby groteskowo na tym etapie serialu z tymi swoimi minami, pokrzykiwaniami i świeżą urodą smile Pasowała do roli młodej kobiety, teraz mamy matronę smile
            • lauren6 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.12.15, 13:35
              Stara Hurrem podobno jest młodsza od serialowej córki Mihrimah. Ich wspólne sceny faktycznie wyglądały komicznie. Pod tym względem dobrze, że zmienili aktorkę.

Z drugiej strony pierwsza Hurrem była świetną aktorką i będzie jej brakować, bo jednak nadawała temu serialowi koloru.
              • misterni Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 05.12.15, 22:14
                Nowa Hurrem też jest świetną aktorką, tylko gra inaczej. Zresztą ten sposób gry jest w pełni uzasadniony - Hurrem została porwana i więziona w bardzo złych warunkach przez kilka lat. Po takim czymś, to zupełnie inna osoba, naznaczona cierpieniem i brakiem nadziei. Poza tym pozbawiona dostępu do wszelkich dóbr, które ją otaczały, od wartościowego jedzenia począwszy, po najlepsze kosmetyki i zioła opóźniające starzenie, hamamu, musiała bardzo stracić na urodzie.
                • lady-z-gaga Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 05.12.15, 22:22
                  Mnie to nie przekonuje. Za duża różnica wieku, urody, temperamentu, wszystkiego... tym bardziej, że charakterek bohaterki mało się zmienił smile a tego błysku w oczach nie ma, nawet w scenach emocjonujących
        • lauren6 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.12.15, 13:32
          Szukałam informacji o WS i trafiłam na Asf.fm grono wiernych fanek serialu. Fanek w wieku gimnazjalnym.

Można powiedzieć, że jest to serial, który łączy pokolenia.
          • glicynia15 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.12.15, 15:14
            A zobacz grupe WS na FB.
            Co tam sie dzieje po kazdym odcinku wink
    • viridiana73 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.12.15, 15:29
      Mama ogląda. Usiłowała mnie zachęcić, nie wyszło jej. Kiedyś mi powiedziała, że kilka jej koleżanek ogląda z zachwytem, naliczyła 5 (tych koleżanek). Nazajutrz przysłała sms; "Spotkałam Jadzię M. Ona tez ogląda" Mój mąż skwitował:"Teściowa i 6 innych osób lubią to".smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka