truskawkam73 01.07.15, 21:18 Kocham muzykę z tego serialu np. www.youtube.com/watch?v=JZQ7rBDfXKo&list=PLgiFQ_9Z516srqrJGNaPMsABSlfGFeUgn uwielbiam skrzypce i harfę... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kremka2014 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 21:29 Oglądam od dwóch tygodni. Jestem przy 6odcinku. Wszystkie inne seriale mi się skończyły i zaczęłam teraz to. Muzyka, kostiumy, niektórzy aktorzy super. Wnerwia mnie główna bohaterka. Brzydka, slabo gra, nie wiem o co jej lotto. Jak na razie nie jest to moja ulubiona postać. Mogli dać ładniejszą, bo przy reszcie wypada cieniutko.... Odpowiedz Link Zgłoś
misiekzdzisiek2 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 21:33 Widzialam jeden odcink na kabloce u teściowej. Taka telenowela brazylijska tyle, z turecka ))))))))))))))))))))))))))))))) Nihil novi. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 21:54 Widziałaś jeden odcinek, dlatego bzdury klepiesz Odpowiedz Link Zgłoś
misiekzdzisiek2 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 21:56 Bo fabuła tego odcina była taka sama jak seriali brazylijskich (zemsta, intryga, dup..nie, tajemnice). Sorry, ale tak towygląda. Tesciowa powiedziała, ze ten serial kręci się głównie wokół intryg dworskich. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 22:09 Ja nie twierdzę, że to arcydzieło filmowe, ale teściowa trochę ograniczona, jesli nic więcej tam nie zobaczyła. Mnie, co historię zawsze uważałam za najnudniejszy przedmiot w szkole, ten serial zachęcił do pogłębiania wiedzy. Mimo przekłamań, ktore mu zarzucano w Turcji, jest tam fascynujące tło historyczne i obyczajowe, a oprocz intryg - odcinki pokazujące tureckie podboje i geniusz Sulejmana. To na pewno nie jest telenowela. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 22:12 Prawie wszystkie głowne postacie tego serialu mają swoje prawdziwe, historyczne pierwowzory - chociazby z tego powodu nikt przytomny telenowelą go nie nazywa Odpowiedz Link Zgłoś
misiekzdzisiek2 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 22:15 Zgadzam sie z twierdzeniem, ze moja teściowa jest ograniczona. Cóż, nie każdy dorównuje mi intelektualnie, ale muszę z tym żyć. Ale w tej kwestii miała rację - to jest kolejna telenowela oparta na wątkach dokładnie takich samych jak telenowele brazylijskie. Po prostu akcje osadzono w innym miejscu, niz polski widz nawykł Ja o tym mówię bez ogródek - nie podobał mi się ten odcinek, który widziałam. Był taki zwykły/przewidywalny. Taki...brazyliski )))) Mam prawo do takiego osądu, tak jak Ty masz prawo do swojego. I uszanujmy to. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 22:18 Mam poważne braki w dziedzinie telenoweli brazylijskich, a szczerze mowiąc, żadnej nie obejrzałam jednak nie słyszałam, aby były oparte na faktach historycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.12.15, 13:25 No to polecam doedukowanie się, bo te telenowele to przecież głównie z powodów "ku pokrzepieniu serc" i społecznych na początku powstawały. A przy takim serialu jak Luz Maria, to jeszcze muzykologicznie się można dokształcić. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 23:28 > odcinki pokazujące tureckie podboje i geniusz Sulejma > na Z tym się nie zgodzę, geniuszu właśnie nie pokazuje, ale i chyba nie było co pokazywać, bo Sulejman wiele ze swoich osiągnięć zawdzięczał swojemu przyjacielowi, którego geniusz serial pokazuje niewystarczająco. Sulejman w sprawach wielkiej wagi dał ciała po całości - wydał wyrok śmierci na swego przyjaciela i doradcę, oraz na dwóch zdolnych synów, a zostawił po sobie następcę - osła. Odpowiedz Link Zgłoś
kagrami Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.12.15, 09:34 Postępował podobnie jak wielu nam współczesnych przywódców i np. szefów... Np. mój. Jest bardzo wpływowy i bazuje na pogłoskach.. I wiele moich pracowych koleżanek przypomina mi sułtanki. Lubię ten serial bardzo, ale ja tez nie mam porównania z telenowelami. Kojarzy się z nimi na pierwszy rzut oka, jednak okazuje sie wciągający i interesujący. Niestety zaczęłam oglądac od 3 sezonu wiec musze nadrobic początek. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 21:32 Oglądam, ponieważ włączyłam się wcześniej ok 100 odcinka, to teraz nadrabiam początek Bardzo mi się podoba. NIesamowite stroje, fajnie pokazane zależności w haremie. No i Hurrem zagrana rewelacyjnie Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkam73 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 21:43 Ja też zaczęłam oglądać podczas wizyty u teściowej :-0) Hurrem się kocha lub nienawidzi. Raz wygląda przepięknie, raz niezbyt (była wtedy w ciąży). Na pewno jest to pozytywna odmiana po Modzie na Sukces i serialach latynoskich :0-) A muzyka wg mnie na miarę Zimmer'a Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 22:59 Historyczna Hurrem też ponoć nie była klasyczną pięknością, więc aktorkę dobrali dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kagrami Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.12.15, 09:35 Moim zdaniem ta aktorka jest przepiękna. Odpowiedz Link Zgłoś
pajesia Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 21:50 Kostiumy sa złe w tym serialu. Za krótkie i w kolorach noszonych przez plebs. Stroje haremowe - czysta fantastyka Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 21:56 Ja już dawno po. Tak się wkręciłam, że obejrzałam wszystko do przodu, część po angielsku, resztę po rosyjsku. Muzyka cudna, to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkam73 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 22:07 No nie mówcie... dla mnie rola Ibrahima jest warta niepośledniej nagrody teatralnej. A nasza polska aktorka Kasia Zawadzka przypomina mi z urody Mahidevran8.s.dziennik.pl/pliki/4632000/4632153-baczynski-900-598.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 22:04 Zaczęłam oglądać od 3 sezonu i teraz nadrabiam. Kicz nad kicze, ale uwielbiam te stroje, muzykę. Pomijając wątki telenowelowe fabuła też fajna, bo jednak oparta na historii imperium osmańskiego. Ciekawe tło obyczajowo historyczne, tego w szkole nie uczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 22:12 Jestem fanką tego serialu. Mało tego , odkurzyłam sobie ze szkoły dzieje imperium osmańskiego, kupiłam książkę o życiu w Stambule w czasach sułtana Sulejmana Wspaniałego. Teraz czytam jego biografię. Serial w wielu krajach est bardzo popularny, ale w samej Turcji było w związku z jego emisją dużo protestów. Głównie dlatego, że sułtan pokazywany jest tam nie jako wielki strateg, przywódca, zwycięstwa i prawodawca , ale jako facet spędzający czas w haremie z kobietami, które ciągle knują intrygi ... Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 22:22 No właśnie ja odkryłam, że jest książka o losach sulejmana i Hurrem, tylko ciężko dostać bo dawno wydana. Muszę chyba chomika przeszukać Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 22:38 arwena_11 napisała: > No właśnie ja odkryłam, że jest książka o losach sulejmana i Hurrem, tylko cięż > ko dostać bo dawno wydana. Muszę chyba chomika przeszukać A jaki ma tytuł? Bo ja czytałam Roberta Mantrana ,,Stambuł w czasach Sulejmana Wspaniałego", a teraz czytam biografię napisaną przez Jerzego Łątkę ,,Sulejman II Wspaniały". Właśnie doszłam do rozdziału ,,Radosna sułtanka", czyli dzieje Roksolany , której pochodzenie nie do końca jest pewne. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 22:48 Podobno na jej podstawie jest film, ale to chyba nie do końca tak. lubimyczytac.pl/ksiazka/100267/harem Odpowiedz Link Zgłoś
agaja5b Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 22:39 Oglądac nie oglądam, widziałam pare odcinków jak byłam u rodziców bo matka moja ogląda. Muzyka, faktycznie urzekająca, postacie, gra aktorska i cała akcja moga wciągać, do tego ciekawy bo inny rys historyczny. Jakis czas temu, jak jeszcze nie widziałam żadnego odcinka, w jakiejs gazecie czytałam rozmowę z historykiem na temat tamtego okresu w dziejach Imperium Osmańskiego i powiem szczerze że to pozytywne, ze takie seriale wywołuja w ludziach ciekawość historyczną dotyczaca innego państwa, władców, kręgu kulturowego, bo czym mogła zafascynować taka " moda na sukces" ? Odpowiedz Link Zgłoś
agaja5b Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 23:10 Tylko akurat w Modzie na sukces mody było chyba najmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
kremka2014 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 16:56 No raczej. I w kiepskim guście 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 23:12 Ostatnio byłam chora i przez tydzień oglądałam. Nawet mnie zainteresowało, ale nie mogłam rozkminić kto jest kto, więc zaczęłam googlać i tak trafiłam na informację, że Hurrem to Roksolana. Wtedy przypomniało mi się, że jak byłam w Rohatyniu, opowiadano mi legendę o Roksolanie, byłam przy jej pomniku i jakoś tak serial nabrał bardziej osobistego wymiaru. Żeby poukładać sobie kto jest kto, zaczęłam oglądać od początku, ale po 6 odcinkach miałam dosyć. Niestety konwencja telenoweli zabiła we mnie chęć do oglądania, rozwleczona akcja, dramatyczne przejście z jednej komnaty do drugiej zajmuje 3 sceny - nie mam na to czasu. Za to bardzo podobała mi się biżuteria w tym serialu. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 10:32 Z tym się zgodzę, rozwleczony jest niemiłosiernie w dodatku niektóre odcinki w połowie składają się ze wspomnień, czyli wstawek - im dalej, tym więcej takich dłużyzn. Jak się obejrzy coś wyrywkowo, to skojarzenia z telenowelą można miec - właśnie z powodu narracji i gry aktorskiej Odpowiedz Link Zgłoś
shell.erka Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.07.15, 23:52 Tak, moja 86 letnia babcia uwielbia Odpowiedz Link Zgłoś
karola1008 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 09:54 "Wspaniałe stulecie" rządzi, choć do faktów historycznych jego twórcy mają bardzo luźne podejście . Uwielbiam ten serial . Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 10:02 Ta telenowela jest koszmarnie propagandowa - Sulejman jako dobroczyńca ludzkości, krwawo podbija świat.....dla dobra świata oczywiście. I te koszmarnie głodne kawałki o jego miłości do dzieci, gdy wiadomo co w rzeczywistości zrobił z dwoma synami. Ja skojarzenie mam jedno - Stalin wśród dzieci.... Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 10:37 Takie było prawo i czasy. W serialu sułtan morduje, a potem przeżywa i męczą go wyrzuty sumienia. Myślę, że nie ma co przykładać dzisiejszych standardów do tamtych czasów i z góry zakładać, że był to psychopata bez uczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 13:13 Doskonale wiem, czym jest ahistoryzm. Nie napisałam, że był psychopatą, chorował na władzę jak wszyscy dyktatorzy. Serial jest telenowelą i to bardzo uproszczoną, zatem Sulejman jest wzorem cnót i dobroczyńcą ludzkości - nie kupuję tego. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 10:08 Ja oglądam. Aż sama się sobie dziwię bo naprawdę niewiele serialni oglądam, a juz tego typu to wcale ale jakoś zimą byłam chora i tak z nudów zaczęłam ... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 10:11 Oglądałam jak byłam w Polsce ostatnio w czasie wizyt u babci Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 10:28 Moja mama i jest to jej święty czas, kiedy nie należy przeszkadzać Z tego co rozmawiałam ze znajomymi w moim wieku to jest to powszechne w pokoleniu naszych matek. Ja się załapuję na końcówkę jak z pracy wracam Biżuterię noszą cudowną, a sułtanka-matka jest cudownie piękna i dostojna. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 10:36 Ja własnie zaczęłam oglądać z powodu strojow, biżuterii, całej scenografii - reszta wydała mi się beznadziejna. Dopiero potem się wkręciłam Odpowiedz Link Zgłoś
glicynia15 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 11:43 Ja dokładnie tak samo. Najpierw nie zwracałam uwagi na serial ale raz zobaczyłam te stroje, biżuterie i zaczęłam oglądać no i wkręciłam się w wątek koło setnego odcinka. teraz oglądam powtórki pierwszych odcinków ale 2 razy dziennie to dla mnie za dużo i jak już wiem co będzie dalej to trochę nie chce mi się oglądać a macie może jakieś linki do stron nt tego jak faktycznie wówczas to wyglądało ??? albo książki na ten temat ? szkoda że teraz nie ma takich seriali o naszej historii Odpowiedz Link Zgłoś
dido_dido Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 11:46 Oglądam bo dzieci na wakacjach i popołudniami się nudzę. Ale po tekście 'Bądź sułtanem mojego serca' nie wytrzymałam i przełączyłam na 'Szpital' Brazylijska nowela w tureckim wydaniu. Dla koneserów gatunku Już się nie mogę doczekać powrotu dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 16:25 Moja mama (coś jest z tymi mamami) ogląda, a ja nie, bo nie zdzierżyłabym nerwowo. Sulejman paskudny, a te wszystkie baby głupie Jakby na mnie trafiło to zostałabym sama na zgliszczach, po wymordowaniu wszystkich zawadzaczy, a one sobie nie mogą dać rady Ale ja dyktatorskie mam zapędy jak każdy kurdupel Odpowiedz Link Zgłoś
klaviatoorka Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 18:46 Jeśli ktoś lubi takie klimaty (seriale historyczne), to polecam: -Borgias (Borgiowie) z Jeremy Ironsem- chyba trzy sezony, film bardzo wciągajacy. Do obejrzenia na iitv - koreańskie Empress Ki- historia Koreanki, która została cesarzową Chin w sredniowieczu. Chociaż serial ma 50 odc,to świetna muzyka, dobór aktorów, stroje, dekoracje- powodują, że noc zlatuje szybko Można obejrzeć na DramaQueen. -A z chinskich to Bu bu jing xin - też średniowieczna Mandżuria, cudowne klimaty alurat na wakacje- to jest na stronie drama-online. Odpowiedz Link Zgłoś
ketra_a Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 02.07.15, 19:15 Ogląda moja mamusia, lat 79 Odpowiedz Link Zgłoś
kagrami Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.12.15, 09:42 Bo to starsze pokolenie jeszcze ciekawe świata jest. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.12.15, 12:04 Ja oglądam nagminnie, uwielbiam ten serial. Jedyne czego nie lubię to nowa Hurem. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.12.15, 12:57 Nowa Hurrem jest świetna. Poprzednia wyglądałaby groteskowo na tym etapie serialu z tymi swoimi minami, pokrzykiwaniami i świeżą urodą Pasowała do roli młodej kobiety, teraz mamy matronę Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.12.15, 13:35 Stara Hurrem podobno jest młodsza od serialowej córki Mihrimah. Ich wspólne sceny faktycznie wyglądały komicznie. Pod tym względem dobrze, że zmienili aktorkę. Z drugiej strony pierwsza Hurrem była świetną aktorką i będzie jej brakować, bo jednak nadawała temu serialowi koloru. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 05.12.15, 22:14 Nowa Hurrem też jest świetną aktorką, tylko gra inaczej. Zresztą ten sposób gry jest w pełni uzasadniony - Hurrem została porwana i więziona w bardzo złych warunkach przez kilka lat. Po takim czymś, to zupełnie inna osoba, naznaczona cierpieniem i brakiem nadziei. Poza tym pozbawiona dostępu do wszelkich dóbr, które ją otaczały, od wartościowego jedzenia począwszy, po najlepsze kosmetyki i zioła opóźniające starzenie, hamamu, musiała bardzo stracić na urodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 05.12.15, 22:22 Mnie to nie przekonuje. Za duża różnica wieku, urody, temperamentu, wszystkiego... tym bardziej, że charakterek bohaterki mało się zmienił a tego błysku w oczach nie ma, nawet w scenach emocjonujących Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.12.15, 13:32 Szukałam informacji o WS i trafiłam na Asf.fm grono wiernych fanek serialu. Fanek w wieku gimnazjalnym. Można powiedzieć, że jest to serial, który łączy pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
glicynia15 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.12.15, 15:14 A zobacz grupe WS na FB. Co tam sie dzieje po kazdym odcinku Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Wspaniałe stulecie czy ktioś ogląda? 01.12.15, 15:29 Mama ogląda. Usiłowała mnie zachęcić, nie wyszło jej. Kiedyś mi powiedziała, że kilka jej koleżanek ogląda z zachwytem, naliczyła 5 (tych koleżanek). Nazajutrz przysłała sms; "Spotkałam Jadzię M. Ona tez ogląda" Mój mąż skwitował:"Teściowa i 6 innych osób lubią to". Odpowiedz Link Zgłoś