beatrycja.30 09.07.15, 12:47 finanse.wp.pl/kat,1033699,title,500-zl-na-dziecko-Politycy-PiS-wyjasniaja-szczegoly-projektu,wid,17693426,wiadomosc.html?ticaid=11530c wierzycie w to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magda.tyl Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 12:52 Jak dostanę do ręki to uwierzę Pierwsza myśl, jak o tym usłyszałam, to to że na pewno zabiorą ulgę podatkową, i oczywiście tak się stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 12:53 Będzie co rok to prorok. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 12:56 liczą na poparcie idiotów: – Chcemy też zachęcić do posiadania większej liczby dzieci. Te osoby będą w przyszłości pracować, choćby na emerytury. Całe uzasadnienie reformy emerytalnej Tuska polegało na tym, że za 30 lat będzie więcej emerytów niż pracujących. My ten problem chcemy rozwiązać nie przez zmniejszenie liczby emerytów, tylko zwiększając liczbę pracujących – mówi poseł PiS. dadzą 500zł miesięcznie ale dziecka do przedszkola czy żłobka nie zapiszesz, bo i tak prawo pierwszeństwa mają samotne bezrobotne matki. Dodatkowo - z czego będzie to finansowane? Z podatków? Z naszych składek ZUSowskich czy z czego? Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 13:11 Och, czym jest 500 zł. wobec takich zapomóg Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 13:43 Ale to, rozumiesz, coś zupełnie innego, promocja multi kulti, a nie tak zwyczajnie na dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda128 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 15:34 marzeka1 napisała: > Och, czym jest 500 zł. wobec takich zapomóg Lepiej 500 zł.niż Nic ! Jako rolnik,nie dostaję,ani grosza na dzieci i ulg żadnych też nie mam. Czy moje dzieci są gorsze,tylko dlatego że jesteśmy rolnikami ? Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 17:33 Ile wynosi Twoja składka na ubezpieczenie i jakie płacisz podatki? Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda128 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:07 lady-z-gaga napisała: > Ile wynosi Twoja składka na ubezpieczenie i jakie płacisz podatki? Standardowa składka KRUS-owska. Rolny. (wg niego obliczany jest nasz dochód,a nie wg faktycznych przychodów). Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda128 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:08 joa66 napisała: > mam na mysli podatek dochodowy. Nie jestem typowym płatnikiem VAT. Odpowiedz Link Zgłoś
rasowa_sowa Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:00 hildegarda128 napisała: > A niby jakie ma mieć ? > Żeby mieć ulgi to trzeba jakieś podatki płacić. W przypadku rolników ulga musiałaby być w postaci dodatków wypłacanych przez państwo, bo nie ma od czego odejmować. Ile płacisz za ubezpieczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda128 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:12 rasowa_sowa napisała: > Aha To do mnie " " ? Odpowiedz Link Zgłoś
rasowa_sowa Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:17 Tak, bo płacisz wielokrotnie mniej niż pracownicy i jeszcze domagasz się ulg. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:19 Przeciez rolnicy zawsze sa najbardziej poszkodowani. Nie wiedzialas? Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda128 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:35 bbkk napisała: > Przeciez rolnicy zawsze sa najbardziej poszkodowani. Nie wiedzialas? Żebyś wiedziała,że rolnicy zawsze sa najbardziej poszkodowani. Odpowiedz Link Zgłoś
cersei8 Re: 500 zł na dziecko 10.07.15, 11:52 Ty tak na serio??? Wymien choc jeden przyklad, ja naprawde chcialabym to wiedziec . hildegarda128 napisała: > Żebyś wiedziała,że rolnicy zawsze sa najbardziej poszkodowani. Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda128 Re: 500 zł na dziecko 10.07.15, 14:56 cersei8 napisał(a): > Ty tak na serio??? Wymien choc jeden przyklad, ja naprawde chcialabym to wiedzi > ec . Przeczytaj moje wpisy,bo nie chcę się powtarzać. > hildegarda128 napisała: > > > Żebyś wiedziała,że rolnicy zawsze sa najbardziej poszkodowani. > > Odpowiedz Link Zgłoś
kotradykcja Re: 500 zł na dziecko 10.07.15, 20:07 hildegarda128 napisała: > bbkk napisała: > > > Przeciez rolnicy zawsze sa najbardziej poszkodowani. Nie wiedzialas? > > Żebyś wiedziała,że rolnicy zawsze sa najbardziej poszkodowani. Bez żartów. Mieszkam na wsi, znam rolników. Ja mało nie zarabiam, ale przy nich to gołodupiec jestem Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda128 Re: 500 zł na dziecko 10.07.15, 20:45 kotradykcja napisał(a): Żebyś wiedziała,że rolnicy zawsze sa najbardziej poszkodowani. > > > Bez żartów. Mieszkam na wsi, znam rolników. Ja mało nie zarabiam, ale przy n > ich to gołodupiec jestem A co ci bogaci rolnicy mają takiego,że czujesz się przy nich biedna ? Ciągniki,maszyny -zwykle kupowane na kredyt. Owszem,jest grupa tzw bogatych rolników,ale to znikomy procent wszystkich rolników w Polsce. A dlaczego rolnicy pojechali do Warszawy strajkować i mieszkają w namiotach;dla własnej przyjemności ? Nie wydaje mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
kotradykcja Re: 500 zł na dziecko 10.07.15, 20:58 Akurat kwestia protestu w Warszawie nie jest żadnym wyznacznikiem, zwłaszcza biorąc pod uwagę ich zachowanie. Co jest wyznacznikiem? Wielkość domów, marki samochodów, tempo spłacania kredytów. Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda128 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:36 rasowa_sowa napisała: > Tak, bo płacisz wielokrotnie mniej niż pracownicy i jeszcze domagasz się ulg. Mam prawo do ulg,tak samo jak wszyscy obywatele tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
rasowa_sowa Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:39 Ja bym chciała mieć prawo do KRUSU a nie mam jak widzisz nie mamy równych szans. Przy czym zgadzam się że należałoby to zmienić. Obawiam się jednak że rolnikom by się to nie spodobało Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda128 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:43 rasowa_sowa napisała: > Ja bym chciała mieć prawo do KRUSU a nie mam jak widzisz nie mamy równych sz > ans. Przy czym zgadzam się że należałoby to zmienić. Obawiam się jednak że rol > nikom by się to nie spodobało Zostań ROLNIKIEM,KUP SOBIE CO NAJMNIEJ HEKTAR ziemi uprawnej i przejdź do KRUS-u ! Nikt ci przecież nie broni,każdy może zostać rolnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
rasowa_sowa Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:46 A ty przejdź do skali podatkowej to będziesz miała ulgę na dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda128 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:52 rasowa_sowa napisała: > A ty przejdź do skali podatkowej to będziesz miała ulgę na dzieci Aby przejść do tej strefy podatkowej,trzeba najpierw znaleźć pracę w strefie budżetowej. Odpowiedz Link Zgłoś
rasowa_sowa Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:56 Nie musi być budżetowa, może być prywatna. Albo firmę otwórz i zapłać 750 zł ZUSu (miesięcznie) na początek. Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda128 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 19:04 rasowa_sowa napisała: > Nie musi być budżetowa, może być prywatna. Albo firmę otwórz i zapłać 750 zł ZU > Su (miesięcznie) na początek. Najpierw TRZEBA ZNALEŹĆ tę jakąkolwiek pracę,gdy bezrobocie w okolicy sięga 20 % Odpowiedz Link Zgłoś
cersei8 Re: 500 zł na dziecko 10.07.15, 11:57 Nie kazdy moze i chce zostac rolnikiem, zreszta trudno zeby w naszym kraju byli sami rolnicy, kto by w takim przypadku pracowal na wasz KRUS i skladki zdrowotne? Mona zreszta odwrocic pytanie, Tobie tez nikt nie zabrania sprzedania ziemi, znalezienia pracy, placenia normalnych podatkow i skladek oraz odliczania od tego ulgi na dzieci. Wtedy nie bylabys juz w grupie tych "zawsze najbardziej poszkodowanych". hildegarda128 napisała: > rasowa_sowa napisała: > > > Ja bym chciała mieć prawo do KRUSU a nie mam jak widzisz nie mamy równ > ych sz > > ans. Przy czym zgadzam się że należałoby to zmienić. Obawiam się jednak > że rol > > nikom by się to nie spodobało > > Zostań ROLNIKIEM,KUP SOBIE CO NAJMNIEJ HEKTAR ziemi uprawnej i przejdź do KR > US-u ! Nikt ci przecież nie broni,każdy może zostać rolnikiem. > Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda128 Re: 500 zł na dziecko 10.07.15, 15:05 cersei8 napisał(a): > Nie kazdy moze i chce zostac rolnikiem, zreszta trudno zeby w naszym kraju byli > sami rolnicy, kto by w takim przypadku pracowal na wasz KRUS i skladki zdrowot > ne? Rolnicy SAMI PRACUJĄ na SWÓJ KRUS. > Mona zreszta odwrocic pytanie, Tobie tez nikt nie zabrania sprzedania ziemi, zn > alezienia pracy, placenia normalnych podatkow i skladek oraz odliczania od tego > ulgi na dzieci. Wtedy nie bylabys juz w grupie tych "zawsze najbardziej poszko > dowanych". > A ty myślisz,że klienci do kupna gospodarstwa rolnego stoją na każdym rogu ulicy ? Wg ciebie praca leży na ulicy i czeka na jej przyjęcie ? W okolicy bezrobocie sięga 20 %,to myślisz,że łatwo jest znaleźć pracę ? Odpowiedz Link Zgłoś
kotradykcja Re: 500 zł na dziecko 10.07.15, 20:08 > Zostań ROLNIKIEM,KUP SOBIE CO NAJMNIEJ HEKTAR ziemi uprawnej i przejdź do KR > US-u ! Nikt ci przecież nie broni,każdy może zostać rolnikiem. Jeszcze szkołę rolniczą trzeba mieć skończoną. Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda128 Re: 500 zł na dziecko 10.07.15, 22:13 kotradykcja napisał(a): > > Zostań ROLNIKIEM,KUP SOBIE CO NAJMNIEJ HEKTAR ziemi uprawnej i przejdź > do KR > > US-u ! [u]Nikt ci przecież nie broni,każdy może zostać rolnikiem. [ > /u] > > Jeszcze szkołę rolniczą trzeba mieć skończoną. Chcąc skorzystać z programu "Młody rolnik"-na pewno. W późniejszym wieku,robisz kurs dokształcający,aby mieć pojęcie o co w tym rolnictwie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda128 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:11 rasowa_sowa napisała: > hildegarda128 napisała: > > > A niby jakie ma mieć ? > > > > Żeby mieć ulgi to trzeba jakieś podatki płacić. W przypadku rolników ulga musia > łaby być w postaci dodatków wypłacanych przez państwo, bo nie ma od czego odej > mować. > > Ile płacisz za ubezpieczenie? Jest OD CZEGO odjąć,bo płacimy podatek Rolny - gruntowy. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:17 No to inaczej. Ty już masz ulgę - 100% Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda128 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:38 joa66 napisała: > No to inaczej. Ty już masz ulgę - 100% W CZYM ?bo jakoś jej nie zauważam. Odpowiedz Link Zgłoś
rasowa_sowa Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:45 Nie zauważasz bo nie wiesz jakie podatki płacą inni. Gdybyś płaciła przez jakiś czas normalne stawki (podatek dochodowy, od nieruchomości i zus) a następnie wróciła do KRUSU i podatku rolnego to byś odczuła ulgę. Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda128 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:59 rasowa_sowa napisała: > Nie zauważasz bo nie wiesz jakie podatki płacą inni. Gdybyś płaciła przez jakiś > czas normalne stawki (podatek dochodowy, od nieruchomości i zus) a następnie w > róciła do KRUSU i podatku rolnego to byś odczuła ulgę. Ja tobie powiem z innej strony: pomijając wysokość składek i podatków,to regularnie obniżają nam ceny,za to co wyprodukujemy i z każdym miesiącem mamy mniejszy dochód,jednocześnie łapiąc powoli próg ubóstwa. Czy myślisz,że jest mi łatwo patrzeć dzieciom w oczy i odmawiać tego,na co wcześniej było nas stać.Chciałabyś tak;nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:50 Nie płacisz podatku dochodowego. Masz 100% zwolnienie. A mnie nikt nie chce zwolnić od podatku gruntowego (działka). Odpowiedz Link Zgłoś
rasowa_sowa Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:24 > Jest OD CZEGO odjąć,bo płacimy podatek Rolny - gruntowy. 150 zl rocznie od hektara? Przy średniej powierzchni gospodarstwa o Polsce 10ha to nie ma od czego odejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda128 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:40 rasowa_sowa napisała: > > > Jest OD CZEGO odjąć,bo płacimy podatek Rolny - gruntowy. > > > 150 zl rocznie od hektara? Przy średniej powierzchni gospodarstwa o Polsce 10ha > to nie ma od czego odejmować. Jakbyś nie wiedziała,to wysokość podatku rolnego oblicza się na podstawie ceny żyta. Odpowiedz Link Zgłoś
rasowa_sowa Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:42 150 to kwota za 2015 rok, ma podstawie ceny żyta właśnie. Coś się nie zgadza? Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda128 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:50 rasowa_sowa napisała: > 150 to kwota za 2015 rok, ma podstawie ceny żyta właśnie. Coś się nie zgadza? Nie pamiętam dokładnie ile tam było. Jak pisałam:dochód jest liczony na podstawie tego podatku,a nie Faktycznego przychodu ( ze sprzedaży np. mleka,czy żywca).Wiadomo wszem i wobec,że ceny produktów rolnych są bardzo tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:51 Ale ja też chcę 100% zwolnienie z podatku dochodowego! Inne podatki mogę płacić! Odpowiedz Link Zgłoś
rasowa_sowa Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:54 Jak to szło? Zawsze możesz sprzedać gospodarstwo i iść na etat. Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda128 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 19:00 rasowa_sowa napisała: > Jak to szło? Zawsze możesz sprzedać gospodarstwo i iść na etat. Nie kpij. Odpowiedz Link Zgłoś
mag1982 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 20:15 To są Twoje własne słowa. Poza tym w razie trudnej sytuacji możesz wnieść o umorzenie podatku za dany kwartał a my na dochodowym nie mamy takiej możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda128 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 20:21 mag1982 napisała: > To są Twoje własne słowa. Poza tym w razie trudnej sytuacji możesz wnieść o umo > rzenie podatku za dany kwartał a my na dochodowym nie mamy takiej możliwości. A ty myślisz,że Gmina tak się pali do umarzania podatku ? To JAK TRUDNA musi być sytuacja:chyba klęska żywiołowa,albo jeszcze inna tragedia. Jak na razie nie było (i oby tak dalej było)potrzeby występować z takim wnioskiem. To,że jest taka możliwość nie jest równoznaczne z pozytywnym jej rozpatrzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
1yna-taka Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 13:10 Jeżeli już to prędzej zabiorą coś niż dadzą np. ulgę podatkową. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 13:18 Głupi pomysł. Przede wszystkim dlatego "dystrybucja" tych 500,00 zł musi kosztować Nawet przy najsprawniej działającym aparacie "redystrybucji" jakieś koszty być muszą. Moim zdaniem o wiele lepsza formą wspomożenia finansowego w wychowaniu dzieci było obniżenie VAT. Operacja bezkosztowa ( nie w sensie wpływów z podatku tylko w sensie przekazania różnicy obywatelom ) i skorzystają wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
n1eobecna Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 13:20 W Niemczech "czy sie stoi czy sie lezy..." jest kindergeld na kazde dziecko i dla Niemcow jest to "oczywista oczywistosc", ze panstwo dba o dziatwe, tak jak i poprzez np. bezplatne lekarstwa dla dzieci. Nie slyszalam stwierdzen, ze przez kindergeld rozmnazaja sie emigranci/azylanci etc. Tam jest tak postrzegana rola panstwa - ma dbac. U nas od razu, ze patologia to bedzie miala uzywanie etc. Odpowiedz Link Zgłoś
shell.erka Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 13:33 Bo u nas pewnie tylko patologia sie na ta kase zalapie Znajac zycie bedzie próg dochodowy. Zaradni niech sobie radza sami. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 15:35 Nie czytałas artykułu. Próg dochodów będzie tylko dla rodzin z 1 dzieckiem. Dla wiekszych rodzin kasa będzie niezależnie od dochodów. Zgodzę się, że twierdzenie, że u nas na te pieniądze zalapie się tylko patologia jest głupie. Znam duzo rodzin z 2-3 dzieci i to jest żadna patologia. Nie wiem skąd niewiara w nasz system opieki społecznej, że będzie pozwalał zatrzymać dzieci rodzicom rozmnazajacym sie tylko dla pieniędzy, którzy te środki np. przepijają. Jak na razie to polskie dd pękają w szwach od dzieci odebranych rodzicom z powodu biedy, więc może te pieniądze to szansa dla niektórych rodzin, by ocalić je przed rozpadem. 500 zl to żaden majątek nie jest, ale komuś zrownowazy cześć kosztów przedszkola prywatnego, komuś innemu zajęcia wyrównawcze, kolonie, koszt podręczników itd. Jest wiec to sprawiedliwsza pomoc niż np. dofinansowanie do prywatnych żłobków, które obejmie małą cześć rodzin. W tej kampanii wszyscy się przekrzykuja komu dać więcej. Pomimo mojej światopoglądowej sympatii do PO (ostatnio) to wolałabym taką pomoc dla rodzin z dziećmi, niż nie płacenie podatków przez 20 latków czy głupią ustawę pomocy dla frankowiczow. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 15:50 lauren6 napisała: > Jak na razie to polskie dd pękają w szwach od dzieci odebranych > rodzicom z powodu biedy, Ależ bzdura! Twoja naiwno-romantyczna wizja biedy jest porażająca. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:26 Mnie natomiast niezmiennie zastanawia z jakiej głębokiej patologii muszą się wywodzic osoby, które swoich rodaków posadzaja jedynie o złe intencje i zlodziejstwo. Dzięki takiemu podejściu nasz system socjalny wygląda jak wygląda: do potrzebujących trafiaja grosze, za to po drodze pieniądze lądują w kieszeniach kolejnych urzędników i kontroli. Lepiej stworzyć kolejne prawo, które pomoże wybranym, obwarowac je dziesiatkami przepisów i zatrudnić nowych urzędników, żeby tych przepisów pilnowali. Odpowiedz Link Zgłoś
cersei8 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 15:54 Mimo wszystko nie moge sie z Toba zgodzic, nie wszystkie rodziny z wiecej niz jednym dzieckiem potrzebuja takiej pomocy, mysle ze w takich przypadkach ulga podatkowa jest bardziej fair. Znane mi rodziny z dwojka lub wiecej dzieci maja o wiele lepsza sytuacje niz niejedna rodzina z jednym dzieckiem ktorej pomoglaby np. doplata na prywatny zlobek (bo do panstwowego jako malzenstwo i nie-patologia sie nie dostana) a prog dochod wymagany do doplaty przekrocza o np. 10 PLN. Skad niewiara w system opieki spolecznej - ja jakos mam wrazenie, ze dzieci sa czesciej odbierane porzadnym rodzicom z powodu biedy niz patologii (nie tylko tej alkoholowej), ktora umie sie ustawic i wyciagnac z systemu ile tylko mozna. Ale rzeczywiscie mam nadzieje, ze te pieniadze pozwola ocalic ubogie ale porzadne rodziny. ' lauren6 napisała: > Nie czytałas artykułu. Próg dochodów będzie tylko dla rodzin z 1 dzieckiem. Dla > wiekszych rodzin kasa będzie niezależnie od dochodów. > > Zgodzę się, że twierdzenie, że u nas na te pieniądze zalapie się tylko patologi > a jest głupie. Znam duzo rodzin z 2-3 dzieci i to jest żadna patologia. > > Nie wiem skąd niewiara w nasz system opieki społecznej, że będzie pozwalał zatr > zymać dzieci rodzicom rozmnazajacym sie tylko dla pieniędzy, którzy te środki n > p. przepijają. Jak na razie to polskie dd pękają w szwach od dzieci odebranych > rodzicom z powodu biedy, więc może te pieniądze to szansa dla niektórych rodzin > , by ocalić je przed rozpadem. > > 500 zl to żaden majątek nie jest, ale komuś zrownowazy cześć kosztów przedszkol > a prywatnego, komuś innemu zajęcia wyrównawcze, kolonie, koszt podręczników itd > . Jest wiec to sprawiedliwsza pomoc niż np. dofinansowanie do prywatnych żłobkó > w, które obejmie małą cześć rodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 17:23 Wytłumaczcie mi, dlaczego pary z jednym dzieckiem mają nie mieć ulgi na dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:08 Co tu tłumaczyć? Wszystko jest w artykule, wystarczy przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 21:49 Nie, nie jest. Nie rozumiem, dlaczego te pieniądze mają dostać wszyscy, którzy mają dwoje dzieci automatycznie, a ci, którzy mają jedno - tylko jeżeli są ubodzy. Jeżeli jest to na dziecko - powinno dotyczyć wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
kotradykcja Re: 500 zł na dziecko 10.07.15, 20:14 "Próg dochodów będzie tylko dla rodzin z 1 dzieckiem. Dla wiekszych rodzin kasa będzie niezależnie od dochodów." No dobra, to ja mam pytanie. Z mężem mamy 1 dziecko wspólne. On ma dwoje z poprzedniego związku. Opieka naprzemienna. To ile mamy dzieci? Czy te 500 zł dostanie mój mąż czy jego ex? Czy oboje? Odpowiedz Link Zgłoś
cersei8 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 13:44 Jednak przyznasz, ze nasza i neimiecka sytuacja ekonomiczna troche sie rozni. Ja jak najbardziej za wszelkimi przejawami dbania panstwa o dzieci - sama mam dwoje - ale popieram raczej ulge podatkowa na dzieci, bezplatne leki tez bylyby swietne plus zmienijeszenie VAT na art. dzieciece, latwiejszy dostep do zlobkow i przedszkoli, moze jakas doplata dla tych, ktorzy musieli zapisac dziecko do przywatnej placowki i tych co zatrudniaja nianie etc. Ale uwazam, ze z takiej doplaty " czy sie stoi czy sie lezy..." skorzysta przede wszystkim patologia, a tej sytuacje same dzieci niewiele skorzystaja z tych pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 13:52 cersei8 napisał(a): > , moze jakas doplata dla tych, ktorzy musieli zapisac dziecko do p > rzywatnej placowki No właśnie. Nawet jeśli dziecko jest w wieku objętym obowiązkiem przedszkolnym i szkolnym to państwo prywatnym placówkom wypłaca tylko jakąś część tzw subwencji oświatowej a moim zdaniem powinno całość. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 15:30 > W Niemczech "czy sie stoi czy sie lezy..." jest kindergeld na kazde dziecko Albo ulga podatkowa, co korzystniejsze dla rodzica. Kindergeld przysluguje obojgu rodzicom, jezeli calosc otrzymuje matka, ojciec zmniejsza kwote placonych alimentow o jego czesc zasilku wyplacanego bezposrednio matce. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 13:20 Nie wierzę. Ale załóżmy, że dyskutujemy ten pomysł na poważnie, to ja mam pytanie. Na CZYJE drugie dziecko ma przysługiwać te 500 zł? Pani, pana, czy wspólne? Wspólne ze związku sakramentalnego? Bo na to pytanie odpowiedzi nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 13:27 O to jest ciekawa kwestia. Moja przyjaciółka niedawno urodziła dziecko. Dla niej to jest trzecie dziecko. Dla jej faceta drugie jednocześnie jest to ich wspólne pierwsze dziecko. Slub dla ułatwienia mają Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 14:25 Dla kobiety. W końcu to kobiety rodzą i nawet po rozwodzie głównie one się dziećmi zajmują. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 14:34 Dla rodzica z którym dziecko mieszka na stałe - adres zamieszkania dziecko ma jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 15:13 Widzicie. Już pojawił się jeden problem. Przy takim państwowym rozdawnictwie zawsze są jakieś problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 15:32 Widzisz juz te pozwy ojcow o zmniejszenie kwoty alimentow z powodu zaspokajania czesci potrzeb dziecka przez panstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
kotradykcja Re: 500 zł na dziecko 10.07.15, 20:22 riss_merigold6 napisała: > Dla rodzica z którym dziecko mieszka na stałe - adres zamieszkania dziecko ma jeden. Adres zamieszkania czyli ? Ci z opieką naprzemienną? Obowiązek meldunku jest od przyszłego roku zniesiony. Teraz dzieci są zameldowanecu matki nastałe (mój mąż wyprowadził się od ex i początkowo to ona była głównym opiekunem, potem jak kupił mieszkanie to się zmieniło, bo dzieci miały u niego swoje miejsce) , u nas czasowo . To gdzie jest to jedno miejsce zamieszkania? U matki, w zależności od roku spędzają 181 do 183 dni. Tyle samo u nas. Znam takich sytuacji co najmniej 7. Co z nami? Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda128 Re: 500 zł na dziecko 10.07.15, 22:21 Martwisz się o pieniądze których faktycznie jeszcze nie ma w realnym świecie.Na razie to MRZONKI polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 15:36 Dla wielu kobiet moze nie byc to az tak korzystne, wzrosnie dochod, straca alimenty z FA. Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda128 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 15:46 baltycki napisał: > Dla wielu kobiet moze nie byc to az tak korzystne, wzrosnie dochod, straca alim > enty z FA. > A ile wynoszą alimenty z FA ? czy to jest jakaś odgórnie ustalona kwota,czy jak ? (pytam tylko teoretycznie). Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 16:00 Wysokosc alimentow jednak nie wiecej niz 500zl na dziecko przy dochodzie ponizej 725zl/osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
noname2002 Re: 500 zł na dziecko 10.07.15, 12:51 Wyjdą na zero, stracą alimenty a dostaną zasiłek chyba, że w końcu podniosą te idiotyczne kryterium dochodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 13:30 Wierzę, oczywiście. Tak samo jak kiedyś w 100 milionów. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 13:55 Co za pie****. "Pierwsze dziecko na własny koszt, kolejne dla państwa". Już lecę się dalej rozmnażać, spadajcie na bambus. Oczywiście pomysł ma być uskuteczniony zabraniem ulgi, czyli wredni egoiści którzy nie chcą płodzić dzieci na chwalę państwa mają dostać po tyłku, chyba że się rozmnożą tak jak państwo sobie życzy/ Niech spadają. Odpowiedz Link Zgłoś
hema14 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 15:44 Nie wiem czy nasze państwo na to stać, ale mi się przydadzą takie pieniążki (mam 2 dzieci). Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 15:59 Rozumowanie na poziomie przedszkolaka: jak każdy rodzic będzie mieć to 500zł, to każdy rodzic będzie o te 500zł więcej wydawać na dziecko. Usługi i dobra okołodzieciowe szybko dostosują się do mozliwości rynku. Rząd będzie popierał prywatne placówki edukacyjne, no bo dostajesz 500zł, to nie płacz, że szkoła byle jaka tylko do prywatnej wyślij itp itd. I te pieniądze zwiększą tylko różnicę między tymi, co kasę już mają a tymi, dla których te 500zł będzie służyło do ratowanai budżetu a nie wydawania na dziecko. Naprawdę nie wolałabyś, żeby państwo opłaciło dodatkowe lekcje angielskiego dostępne dla wszystkich dzieci zamiast przyczyniać się do tego, że ceny prywatnych lekcji poszybują w górę? Nie wolałabyś dentysty w szkole? Państwowego logopedy? Nie to że państwa nie stać, ale Ciebie nie stać na to, żeby państwo za 500zł spychało na Ciebie obowiązki takie jak równy dostęp do edukacji, opieka medyczna, zaspokajanie potrzeb kulturalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: 500 zł na dziecko 10.07.15, 00:40 ? Póki co siłą Polski jest w miarę 'płaskie' społeczeństwo - tego należy strzec jak oka w głowie jeśli się chce mieć nowoczesne państwo. Pomysł rozdawania pieniędzy jest chwytliwy, bo stwarza pozór wyrównywania szans. Wielu ludzi zapomina, że skoro oni dostaną to i inni też. Kwota 500zł jest też na tyle oszałąmiająca dla niektórych, że zapominają iż w dłuższej perspektywie dla ich dzieci są ważniejsze są sprawnie działąjące instytucje a nie to czy kozaczki będą mieć kupione w CCC czy w Ecco. Odpowiedz Link Zgłoś
hema14 Re: 500 zł na dziecko 10.07.15, 12:24 To znaczy oczywiście, że to byłoby bez sensu dać po 500zł a potem żeby ceny tych usług które wymieniłaś wzrosły, wtedy nikt nie odczuje zwiększonego dochodu, chyba tylko sprzedawcy czy usługodawcy. Ale może tak nie będzie. Aktualnie dla mnie 500zł podreperowałoby budżet, i nie tyle, że przeznaczyłabym to na dziecko bezpośrednio, ale pośrednio, jak nie będę zalegać z rachunkami to częściej pójdę z dziećmi do kina, na basen, kupię im nową książkę, wiecie. Nie zamierzam zbierać paragonów by udowodnić, że o 500zł więcej na dziecko wydaję, traktowałabym to jako do budżetu rodzinnego. Odpowiedz Link Zgłoś
shell.erka Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 15:59 A to ma byc na dzieci juz zrobione? Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda128 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 16:10 shell.erka napisała: > A to ma byc na dzieci juz zrobione? Raczej na takie "w drodze" . Odpowiedz Link Zgłoś
hema14 Re: 500 zł na dziecko 10.07.15, 12:26 E, nie... Z wypowiedzi autorki czy tam linka wynika, że dla każdej rodziny od dwójki dzieci aż do 24 roku życia. Tylko nie wiem czy jak mam 2 dzieci to bym dostawała 500zł na jedno z nich (to drugie) czy wtedy już po 500 na każde? Jak ktoś ma dajmy na to 4 dzieci to dostałby 3x500, tak? a nie cztery razy? Odpowiedz Link Zgłoś
mag1982 Re: 500 zł na dziecko 10.07.15, 12:30 Na drugie tylko skoro 6000 rocznie. W artykule jest napisane, ze 1 dziecko gratis robisz a drugie dla państwa Pewnie ma to zachęcić do rozmnażania. Niemniej ktoś musiałby być szalony, żeby sobie zrobić dziecko dla tych 500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
hema14 Re: 500 zł na dziecko 10.07.15, 15:08 Też tak uważam, chociaż takie małe dziecko do 3 lat to chyba nie kosztuje więcej niż 500zł miesięcznie, jeśli matka jest w domu - ja byłam zawsze bezrobotna więc sama opiekowałam się "za darmo" moimi dziećmi. Pieluchy to 100zł mies., dopóki pierś to tanio żywienie, po roku dziecko je już prawie normalne posiłki a ilości małe, więc czy 2 czy 3 dzieci to prawie nie widać różnicy w kosztach jedzenia (no dobra, do 3 rż. jeszcze kupuje się te kaszki, te soczki lepsze, przecierki czasem). Do pralki parę dodatkowych ciuchów też się zmieści w tym samym koszcie prawie, ubrania może mieć po starszym rodzeństwie, tylko buty wypadałoby kupować nowe. Jeśli potem przedszkole państwowe to też nie są duże koszty, za wyżywienie się płaci tylko i jeśli wtedy ta bezrobotna (dla przykładu, tak jakbym o sobie pisała) matka poszłaby do pracy to już w ogóle lepsza sytuacja materialna i nawet na zajęcia dodatkowe dla starszych dzieci wystarczy Aczkolwiek samo wyżywienie i ubranie dziecka to nie wszystko, zazwyczaj przy 3 dziecku robi się ciasno w domu i trzeba by większe mieszkanie, samochód (bo np. jest jeszcze zwierzak domowy, pies) - no i tak sobie liczę i gdybam i niestety trzeciego dziecka mieć nie będę... Odpowiedz Link Zgłoś
mag1982 Re: 500 zł na dziecko 10.07.15, 17:59 Ja po macierzyńskim wracałam do pracy i to 500 zł to nawet nie połowa kosztów niani. Masz rację, że przy trzecim i mieszkanie przydałoby się większe i samochód, więc ja też poprzestaję na dwójce. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: 500 zł na dziecko 10.07.15, 19:44 No, ale z kosztami niani dzieliłaś się z mężem? Odpowiedz Link Zgłoś
mag1982 Re: 500 zł na dziecko 10.07.15, 21:45 Pieniądze mamy wspólne więc można powiedzieć, że się dzieliłam z mężem ale co to zmienia? Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:15 Pomijając już fakt skąd mielibyśmy wziąć te 22 mld zł rocznie, jestem oburzona, że projekt dyskryminuje rodziny z jednym dzieckiem. Mam jedno dziecko i nie będę się rozmnażać dla 500 zł, ale mimo to uważam projekt za dyskryminujący. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 18:43 Padlam.Ulga na 1dziecko zalezna od dochodu,na wiecej niz jedno jest obojetne ile zarabiaja rodzice.Czyli jak zalapie sie wiecej niz 5%rodzin z jednym dzieckiem to bedzie cud.Z reszta nie wierze ze znajda sie pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 20:08 Zamiast sie uczyc na zachodnich bledach to znow to samo. Ulga powinna byc degresywna, zeby zniechecala patalogie - na pierwsze dziecko dac 500, na drugie 300 a na trzecie i kolejne to juz wedle wlasnego uznania. Jak cie stac to rob, jak nie to nie. Dwojka dzieci spokojnie wystarczy zeby zahamowac niz demograficzny a wiecej niz dwojke beda mieli ci, ktorych na to stac. Bo jesli dodatek jest progresywny to wlasnie zacheca do robienia dzieci na ilosc. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 20:14 > Dwojka dzieci spokojnie wystarczy zeby zahamowac niz demograficzny Nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
setia Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 20:13 Bardzo krótkookresowe myślenie. Za te 500zł miesięcznie dorosłe potem dzieci będą musiały sobie radzić z druga Grecją - świetny prezent, nie ma co. Odpowiedz Link Zgłoś
mag1982 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 20:18 Ja myślę, że jak przyjdzie co do czego to okaże się, że dostaną najbiedniejsi bo dla wszystkich kasy nie starczy. I mimo, że mam dwójkę wystarczyłoby mi zwiększenie ulgi na dzieci i zniesienie VAT na artykuły dziecięce. Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda128 Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 20:26 mag1982 napisała: > Ja myślę, że jak przyjdzie co do czego to okaże się, że dostaną najbiedniejsi b > o dla wszystkich kasy nie starczy. I mimo, że mam dwójkę wystarczyłoby mi zwięk > szenie ulgi na dzieci i zniesienie VAT na artykuły dziecięce. Ten VAT,to rzeczywiście mogliby drastycznie zmniejszyć,a nawet zredukować do zera. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 21:20 Zmiejszenie VATu na artykuly dzieciece, to jest doplacanie do kazdego dziecka, co z kolei nie jest zamiarem pomyslodawcow. Zwiekszenie ulgi wyklucza dzieci rodzicow nieplacacych podatkow, co.. jw. Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda128 Re: 500 zł na dziecko 10.07.15, 15:13 baltycki napisał: > Zmiejszenie VATu na artykuly dzieciece, to jest doplacanie do kazdego dziecka, > co z kolei nie jest zamiarem pomyslodawcow. > Zwiekszenie ulgi wyklucza dzieci rodzicow nieplacacych podatkow, co.. jw. Polska ma najwyższy VAT na art. dziecięce w całej Europie i gdzie Tu jest polityka prorodzinna ? Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: 500 zł na dziecko 10.07.15, 18:31 > Polska ma najwyższy VAT na art. dziecięce w całej Europie jakieś źródło? Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna nie wierzę 09.07.15, 20:34 nie wierzę, zę cokolwiek dostanę a jak nawet dostanę to gdzieś indziej mi zabiorą więc w najlepszym wypadku wyjdę na zero Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda128 Re: nie wierzę 09.07.15, 20:37 Ja też mam poważne wątpliwości,czy Program dojdzie do skutku. Na razie jest PRZED wyborami i Każdy obiecuje gruszki na wierzbie,a jak będzie ? Czas pokaże. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Gra slow.. 09.07.15, 22:08 Wiekszosc mysli, ze ich budzet rodzinny zyska 500zl na kazde dziecko. - 500zl zastapi zasilek rodzinny, dla najbiedniejszych zysk pomniejszony o (srednio) 100zl zasilku otrzymywanego. - przypuszczam, ze bedzie wliczany do dochodu rodziny.. wiele matek straci prawo do korzystania z FA - mysle, ze sady zaleje tsunami pozwow od ojcow domagajacych sie zmniejszenia wysokosci placonych alimentow... zmnienily sie warunki (KRiO) Odpowiedz Link Zgłoś
helka.pentelka Re: 500 zł na dziecko 09.07.15, 23:05 ooo mojego głosu nie dostaną. mam jedno dziecko - niepełnosprawne. Więcej nie urodzę, bo nie dam rady pogodzić opieki. Pis zabierze mi ulgę roczną, ale w zamian nie dostanę nic. Pracuję, żeby nie zwariować, mąż też, kokosów nie mamy, ale i nędzy też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: 500 zł na dziecko 10.07.15, 13:21 szczerze mówiąc to ja w to nie wierzę, ale 1 tys na dwójkę dzieci by się przydał. patologią nie jesteśmy a ja zamierzam z czasem wrócić do pracy. nie oszukujmy się, ale wielu rodzinom z 2-3 dzieci taka kasa by się przydała. Odpowiedz Link Zgłoś
rasowa_sowa Re: 500 zł na dziecko 10.07.15, 14:03 Na dwójkę dzieci to ma być 500 zl, bo pierwsze jest dla rodziców a dopiero następne dla narodu A to oczywiście kosztem ulgi na dzieci. Więc rodziny z jednym dzieckiem tylko na tym stracą. Odpowiedz Link Zgłoś
undoo Re: 500 zł na dziecko 10.07.15, 14:25 Ale to bedzie 300 zl netto na dziecko - fortuna jak nie wiem co Jeszcze bym rozumiala, jesli przy trojce na przyklad by placili to razy 3. Generalnie mam wrazenie, ze i tak dostana najbiedniejsi. Odpowiedz Link Zgłoś