zofijkamyjka 12.07.15, 12:36 Podpisujcie petycja.wwf.pl/wolne-delfiny/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edelstein Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 12:52 Nie widze zadnego powodu dla którego mialabym podpisac.Jestem czestym gosciem delfinarium w Duisburgu.Co chwila moge ogladac kolejne pokolenie Delfinow poczete i urodzone w tym delfinarium Zwierzakom nic tam nie brakuje,a przynajmniej nikt na nie nie poluje.Delfiny sluza w terapiach i byloby wielkim ulatwieniem gdyby delfinarium powstalo i oferowal terapie. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 12:58 Skuteczność delfinoterapii od pewnego czasu jest określana jako raczej mityczna. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 14:02 W telewizji wypowiadali się rodzice dziewczynki z porażeniem mózgowym, którzy twierdzą że dzięki sesjom w delfinarium na Krymie rehabilitacja ich córki posunęła się bardzo do przodu. Delfinaria są na całym świecie. Nie wiem czym podpadły polskie niepełnosprawne dzieci ekologom, że nie chcą by miały w kraju możliwość takiej formy rehabilitacji. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 szanowna lauren6 12.07.15, 17:07 dowód anegdotyczny w telewizorze to wciąż dowód anegdotyczny. Jako matka dwóch chłopców z autyzmem wciąż spotykam rodziców (i w necie i wirtualnie), którzy twierdzą, żę uzdrowili dziecko (najczęściej z autyzmu) lewatywami z wybielacza, odczulaniem ze szczepionek, aparatem bicom i quantec (jestem fizykiem i jak swoim kolegom fizykom, w instytucie fizyki, podczas przerwy śniadaniowej odczytałam kiedyś "fizyczne podstawy urządzenia quantec" to ze śmiechu DOSŁOWNIE pospadali z krzeseł) itp itd. Nie winię tych biednych rodziców bo sa ofiarami (wraz ze swoimi dziećmi) cynicznych naciągaczy. Cynicznymi naciągaczami sa również zwolennicy delfinoterapii (z wyjątkiem tych ośrodków, które opisałam poniżej). Już pomijając wszystko inne to powinien być wystarczający powód, dla którego PRZYZWOICI ludzie podpisują powyższą petycję. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: szanowna lauren6 22.07.15, 20:33 Z całym szacunkiem, ale autyzm to nie mózgowe porażenie dziecięce, a fizykoterapia, kinezjoterapia z użyciem zwierząt to nie to samo, co lewatywa z wybielacza. Sorry, ale nie masz pojęcia, o czym piszesz. Hipoterapia działa akurat bardzo dobrze, nie widzę więc powodu, żeby zajęcia w wodzie ze zwierzętami miały być nieskuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: szanowna lauren6 22.07.15, 21:35 Dobra, jak napisałam to w swoim poście powyżej o animaloterapii pisałam już w poście poniżej i nie wiedziałam sensu się powtarzać ale proszę bardzo: Przede wszystkim na animaloterapii znam się nieźle, dzięki specjalistycznym kursom i szkoleniom i jestem jej ogromną fanką. Obaj moi synowie od drugiego roku życia kilka razy w tygodniu jeżdżą konno, w ramach hipoterapii. Starszy miał kynoterapię (czasami nieprawidłowo zwaną dogoterapią) przez pięć lat (obecnie jej nie potrzebuje) a młodszy ma zajęcia z kynoterapii dwa razy w tygodniu. Jestem głeboko przekonana, że kontakt ze zwierzętami ma zbawienny wpływ na każdego- czy jest chory, czy jest zdrowy a prawidłowo prowadzona animaloterapia jest idealnym uzupełnieniem terapii głównej. Cóż znaczy "prawidłowo prowadzona animaloterapia"? To znaczy animaloterapia z towarzyszeniem zwierzęcia, które jest bardzo dobrze traktowane i w związku z tym, że dużo dostaje jest w stanie dużo zaoferować. Zwierze bite, maltretowane, w głębokiej depresji, szukające ucieczki w samobójstwie nie jest żadnym partnerem w animaloterapii. A w takim stanie sa delfiny w sztucznych tzw. delfinariach. Co nie znaczy, że nie istnieją ośrodki z prawidłowo prowadzoną delfinoterapią. Sa takie, bodajże dwa na świecie. Delfiny są w nich wolne, mogą w dowolnej chwili wypłynąć na ocean ale bardzo chętnie przypływają do zatok z basenami by bawić się z dziećmi, pod okiem terapeutów. W takiej delfinoterapii nikt nikogo nie oszukuje, że taka terapia może być terapią główną, że ktoś kto nie mówi nagle po niej zacznie mówić a ktoś chory na nieuleczalną chorobę z niej ozdrowieje. Nikt nie oszukuje, ze delfiny wysyłają ultradźwięki o rzekomo leczniczym charakterze. Uczciwie jest postawiona sprawa- podstawą jest terapia pedagogiczna, uzupełniana zabawą z delfinami. Szczęśliwymi, dobrze traktowanymi, zaprzyjaźnionymi z człowiekiem, nie będącymi niczym więźniem. jak cię temat interesuje tu znajdziesz więcej informacji: czydelfinoterapia.pl/niewygodna-prawda/ Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 17:28 lauren6 napisała: > Delfinaria są na całym świecie. cyrki tez sa na całym świecie i walki psów. Świat się z pewnych "uciech" zaczyna wycofywać. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 20:42 Polecam obejrzenie tego www.dailymotion.com/video/xed782_wyklad-delfinaria-a-dobrostan-zwier_travel Ja nie miałam pojęcia o wielu rzeczach. Serio. Potem polecam: delfinaria.pl/ Mówisz o świetnych warunkach w delfinariach. Bywa różnie: www.telegraph.co.uk/travel/destinations/asia/bali/11722408/Dolphins-kept-in-tiny-Bali-resort-swimming-pool-going-blind-from-chlorine.html www.ekologia.pl/wywiady/wizyta-w-delfinarium-dlaczego-nalezy-zrezygnowac-z-takiej-formy-rozrywki,12972.html Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 23:09 Te zwierzęta są podczas szkoleń okrutnie traktowane, żeby wyuczyć je sztuczek często całkowicie dla nich nienaturalnych. Delfiny na wolności żyją około 40 lat (bodajże, bo nie chce mi się sprawdzać), tymczasem w tych cholernych delfinariach tylko 7 lat. A tu coś do poczytania wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16437826,Turysci_barbarzyncy___Wezmy_delfiny___glodzone_na.html Podpisałam Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 23:11 Po tobie ciężko się czego innego spodziewać. To raczej do ludzi z elementarną empatią i myśleniem jest skierowane. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 13:00 Slyszalam w wiadomosciach ze te delfiny tam to maja byc delfiny urodzone w niewoli, ktore nie bylyby w stanie przezyc w warunkach naturalnych. Mam wiec mieszane uczucia, czemu ma sluzyc ta petycja? Sprawieniu ze w polsce NIGDY nie bedzie nic fajnego? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 13:08 Oczywiscie Od groma jest Delfinow urodzonych w niewoli lub delfinow,które po zaplataniu sie w sieci nie sa potem zdolne do egzystencji w naturze.WWF powinno sie zajac lepiej polowaniami na delfiny urzadzanymi przez skosnookich.Widzialam reportaz jak zgania sie je do zatok,po czym zabija.Woda byla czerwona od krwi.To jest Problem . Delfinow w delfinarium nic nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 20:42 Edel, czy to nie WWF wysłało polskich celebrytów (m.in. Najsztuba i Maciąg, Zamachowskiego i Richardson) na egzotyczne wycieczki np. na Malediwy, żeby sobie ponurkowali w ciepłych morzach, popływali motorówką i rozkosznie podpisali na tabliczce nurkowej petycję na rzecz zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych...? Rafa koralowa pewnie bardzo skorzystała na wycieczkach motorowych pana Najsztuba, a powszechnie wiadomo, że wożenie się samolotami na wycieczki ma zbawienny wpływ na stężenie ozonu w atmosferze. sos.wwf.pl/dekalog-gwiazd?id=18 sos.wwf.pl/filmy?id=34 Tak że sorry, ale organizacja WWF spadła w moich oczach, bo jeśli ochrona środowiska ma polegać na wysyłaniu celebrytów na wakacje do tropików, to ja podziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 23:41 wwf jest słabe, ale czy oznacza to automatycznie że delfinarium staje się dobrą i pożądaną inwestycją? Odpowiedz Link Zgłoś
white_swan Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 13:08 Obejrzyj sobie film black fish. W jakich warunkach zwierzęta są przetrzymywane w parkach wodnych, jak wygląda ich tresura żeby ludzie mieli 'fajną atrakcję '. Jak wygląda 'łapanie' i transport. Jak matka i dziecko reagują gdy zostają rozdzieleni. Film skupia się na orkach ale niczym nie odbiega od traktowania delfinów. Gdyby nie takie parki żadne z nich nie musiałoby rodzić się w niewoli. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 13:10 Mozna zbudowac park ktory bedzie spelnial delfinie standardy. Odpowiedz Link Zgłoś
white_swan Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 13:14 > Mozna zbudowac park ktory bedzie spelnial delfinie standardy Ale wiesz, że delfiniarium to nie tylko baseny ? To również opieka weterynaryjna i przede wszystkim metody nauki tresury. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 14:15 musiłaby mieć wielkość małego morza. Delfiny operują echolokacją - w małych zbiornikach obrywają powracającymi sygnałami. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 13:19 A nie ma petycji o zamknieciu wszystkich akwariow i ograodow zoologicznych? Czym roznia sie niby ich mieszkancy od delfinow? Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 13:21 asmarabis napisała: > A nie ma petycji o zamknieciu wszystkich akwariow i ograodow zoologicznych? Czy > m roznia sie niby ich mieszkancy od delfinow? poprostu poczytaj o delfinach bo te zwierzęta wyjatkowo źle znoszą niewolę. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 13:25 A ktore dobrze znosza? Slonie? Goryle? pandy? Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 17:32 ichi51e napisała: > A ktore dobrze znosza? Slonie? Goryle? pandy? niektóre lepiej inne gorzej. Delfiny wyjątkowo źle.Przetrzymywanie zwierząt w niewoli powinno sie ograniczyc do minimum ew. do celów poznawczych, naukowych, ochrony gatunku a nie dla "uciech" rozumnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 18:02 Co zatem z ogrodami zoologicznymi, nie widze zeby siedzace tam zwierzeta skakaly z radosci ii jakos nikt ich nie zamyka, czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 18:55 Ale zauważ, że nie zakłada się nowych ogrodów zoologicznych, a obecnie istniejące skupiają się głównie na utrzymywaniu przy życiu gatunków zagrożonych wyginięciem. Delfinaria tymczasem służą uciesze gawiedzi i niczemu ponadto. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 19:13 Ja nie widze roznicy miedzy delfinarium a zoo. I tu przychodzi gawiedz i tu, no moze do delfinarium mniej bo jest bardziej ekskluzywne... A co z jazda konna, czy konie zostaly stworzone do wozenia ludzi na grzbiecie? Raczej nie, wiec czemu wszedzie propaguje sie ich wyzyskiwanie zwane jezdziectwem? Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 20:54 Tak naprawdę nikt nie jeździ na dzikich koniach, tylko na udomowionych potomkach dzikich koni, na rasach użytkowych. Tak samo jak na kanapach siedzą yorki a nie wilki. Udomowienie to tysiące lat i nie każde zwierzę się do tego nadaje. Konie się nadawały. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 21:00 A w delfinariach zyja udomowione delfiny, mowil o tym jakis ekspert od budowy tego delfinarium w wiadomosciach, wiec nie nalezy ludziom zawracac glowy petycjami. A WWF niech sie laskawie zajmoie dzikim rysiami, fokami, nosorozcami i innymi gatunkami, ktore potrzebuja pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 20:46 Tak, to pewnie było marzeniem tego konia, bo jest udomowiony.... Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 21:46 memphis90 napisała: > Tak, to pewnie było marzeniem tego konia, bo jest udomowiony.... > A gdzie jest petycja odnosnie ochrony koni? Moze zajmiecie sie czyms bardiej pozytecznym niz teoretycznymi delfinami, kiedy obok zwierzeta umieraja? Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 23:51 Chyba nie bardzo rozumiesz o co chodzi w argumentacji. Konie użytkowe są zwierzętami udomowionymi, ponieważ był od tysięcy lat był prowadzony dobór hodowlany, w którym preferowane były cechy sprzyjające współpracy z człowiekiem i tolerancja na niewolę. Nie oznacza to, że z automatu wszystkie konie czy też wszystkie psy "mają dobrze". Część na pewno ma dobrze i bez człowieka nie poradziłaby sobie. Natomiast delfiny czy papugi takiemu doborowi nie podlegały, bo są traktowane użytkowo od stosunkowo niedawna i nie na taką skalę by doszło do selekcji cech niezbędnych by nazwać zwierzę udomowionym. Jedyny sposób, by takie zwierzę czuło się dobrze, to zapewnienie mu warunków zbliżonych do naturalnych. W przypadku delfina taki wymóg jest praktycznie nierealny, delfiny przemierzają dziesiątki i setki kilometrów, nurkują na ogromne głębokości, żyją w grupach rodzinnych. Echolokacja w basenie jest niemożliwa, więc muszą rezygnować z ważnego dla nich kanału komunikacji. Przykładowo delfinarium w Mszczonowie ma powstać na działce o powierzchni pół hektara, na którym to terenie ma być amfiteatr na 1300 osób. To jakiej wielkości będą baseniki? Jak akwarium kula dla złotej rybki. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: NIE dla delfinarium 23.07.15, 00:30 > cja na niewolę. Nie oznacza to, że z automatu wszystkie konie czy też wszystkie > psy "mają dobrze" A dlaczego to nie wolisz pomoc tym ktore maja zle ? Takich potrzebujacych zwierzat sa tysiace a ty lkasz nad trzema delfinami.....wieje mi tu strasznie hipokryzja....moze warto rozejrzec sie po wlasnym podworku zamiast zmieniac zasiedlenie odleglych oceanow.... Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: NIE dla delfinarium 23.07.15, 11:06 A w Afryce dzieci głodują... Argumenty o koniach czy o czymkolwiek "lepszym" jest bez sensu. Zazwyczaj osoby o większej empatii troszczą się i o konie i o dzieci i o delfiny. A takie, którym jest wszystko jedno potrafią tylko odbijać piłeczkę, że inni mają gorzej. Co w rezultacie oznacza, że nie należy pomagać nikomu. Bo dlaczego koniom a nie ludziom w hospicjach? Temat cierpiących koni jest wbrew pozorom bardzo medialny i dodatkowych obrońców mu aż tak nie potrzeba, co nie znaczy że są zbędni. Świadomość społeczna na temat delfinarium jest żadna, dlatego warto o tym mówić i słuchać. moze warto rozejrzec sie po wlasnym podworku zamiast zmieniac zasiedlen > ie odleglych oceanow.... No właśnie chodzi o to, by nie zmieniać zasiedlenia oceanów i nie sprowadzać delfinów do Polski. Na chwilę obecną nie ma w Polsce cierpiących delfinów i oby tak pozostało. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: NIE dla delfinarium 23.07.15, 11:25 > > No właśnie chodzi o to, by nie zmieniać zasiedlenia oceanów i nie sprowadzać de > lfinów do Polski. Na chwilę obecną nie ma w Polsce cierpiących delfinów i oby t > ak pozostało. No prosze jakiz to patriotyzm, w Polsce NIC juz nie ma, wszystko wyprzedane i zagrabione, pojawia sie ktos jeden z fajnym pomyslem zeby cos ciekawego zrobic, a tu pojawiaja sie glosn krzyczace marionetki jakiejs miedzynarodowej organizacji nie wiadomo przez kogo skorumpowanej i przekrzykuja sie nad losem dwoch-trzech delfinow, nie zauwazajac ze ludzie by na tym mogli duzo skorzystac..... straszne, przy takim podejsciu i podatnosci na pranie mozgu to nic sie juz w tym kraju na lepsze nie zmieni.... Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: NIE dla delfinarium 23.07.15, 22:23 Sorry, pie...sz jak potłuczona, wyjedź gdzieś, gdzie jest lepiej, np. na Ukrainę, do Egiptu, bo np. w Anglii na tyle wzrosła powszechna świadomość, że pozamykano te, jak je nazywasz "fajne pomysły". Pewnie najważniejsze, żebyśmy tylko korzystali, a po nas choćby potop ... Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: NIE dla delfinarium 24.07.15, 00:25 Wiesz co az sobie wygooglowalam liste delfinariow w Europie ( nigdy sie nie interesowalam tym tematem).......i oniemialam bo nie wiedzialam ze niemal w KAZDYM panstwe jest delfinarium....teraz to zrobilas sie dla mnie tak zalosna, ze nie umiem tej zalosnosci opisac.....po prostu jak jakas stonka, ktora szkodzi swojemu panstwu....no brak slow..... Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: NIE dla delfinarium 23.07.15, 11:27 Świadomość społeczna na t > emat delfinarium jest żadna, dlatego warto o tym mówić i słuchać. Ja slysze tylko ze swoim krzykiem wzmacniasz pozycje tysiecy juz istniejacych delfinariow, ktore beda mialy mniejsza konkurencje Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: NIE dla delfinarium 23.07.15, 22:24 Mówi się, że tylko krowa nie zmienia zdania, no cóż, jak widać są wyjątki... Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 19:42 Yhhhyyyhyhhy Zoo ma delfinarium Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 20:24 ogrody zoologiczne mają także inny cel niz tylko radośc gawiedzi. Edukacyjny, naukowy. Tez nie jestem zwolenniczką ogrodu zoologicznego w każdym mieście ale jednak delfiny to zwierzęta wyjatkowe i mnożenie ich żeby trzymac w zamknietych zbiornikach betonowych jest szczególna głupotą. Minimalizowałabym trzymanie ich na lądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 20:48 A ja mam nadzieje ze ta cala petycja trafi do kosza. Od lat oddaje 1 % podatku na WWF, ale tym dzialaniem strzelili sobie moim zdaniem w kolano i juz nie bede ich wspierac. Jest mnostwo zagrozonych wyginieciem zwierzat i innych powazniejszych problemow, wiec meczenie buly bo jest otwierane na swiecie kolejne, 1000000000000000000000000 delfinarium jest troche niepowazne.... Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 13:18 asmarabis napisała: > Slyszalam w wiadomosciach ze te delfiny tam to maja byc delfiny urodzone w niew > oli, ktore nie bylyby w stanie przezyc w warunkach naturalnych. Mam wiec miesza > ne uczucia, czemu ma sluzyc ta petycja? Sprawieniu ze w polsce NIGDY nie bedzie > nic fajnego? Delfiny nie powinny rodzic się w niewoli. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 13:21 To niech WWF sie tym zajmie, a nie sciga kogos kto chce kupic delfiny ktore ktos inny rozmnozyl w niewoli.... Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 13:22 Nie będzie delfinariów nie będzie niewoli delfinów. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 13:51 To co zrobisz z tymi, które już urodziły się w niewoli? Wymordujesz, bo nie pasują do twojej wizji delfina? Odpowiedz Link Zgłoś
white_swan Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 14:03 lauren6 napisała: > To co zrobisz z tymi, które już urodziły się w niewoli? Wymordujesz, bo nie pas > ują do twojej wizji delfina? Dać im spokój. Nie uczyć ich głupich sztuczek, nie karać ich brakiem jedzenia albo traktować prądem za to, że nie chciały czegoś wykonać. Nie zamykać ich na noc w ciasnych basenach. Nie przyczyniać się do ich rozmnażania w niewoli. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 15:18 To trzebaby je chyba wykastrowac... Odpowiedz Link Zgłoś
white_swan Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 15:36 ichi51e napisała: > To trzebaby je chyba wykastrowac... A Ty myślisz, że one w niewoli rozmnażają się dobrowolnie i naturalnie ? Mało tego, jeżeli samiec ma tak zwane dobre geny, jest wytrzymalszy i bardziej inteligenty to jego sperma sprzedawana jest do innych parków rozrywki. Musisz chyba poszerzyć swoją wiedzę na temat parków wodnych . Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 18:12 W Duisburgu sie rozmnazaja,a moglby robic skoro tak im zle.Nie sa tez do niczego zmuszane.Jak odmowil wspolpracy to odmowil nikt nie robil z tego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 19:18 To zupelnie jak inne zwierzeta hodowlane. Czym delfin lepszy od wieprzka? Od krowy? Bo tylko glupie zwierzeta sie zjada,nie? Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 20:26 ichi51e napisała: > To zupelnie jak inne zwierzeta hodowlane. Czym delfin lepszy od wieprzka? Od kr > owy? > Bo tylko glupie zwierzeta sie zjada,nie? o matko juz o zjadaniu? Ludzie poczytajcie troche o tych zwierzętach, jak funkcjonują, jak sie porozumiewają to może cos do głowy dotrze Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 20:51 Wiesz, nie chcę być złośliwa, a w tym wątku stoję trochę w pozycji adwokata diabła- ale jeśli masz jakąś opinię czy wiedzę, to ją wyraź, zamiast odsyłać dyskutantów "poczytaj sobie, to będziesz wiedzieć co miałam na myśli". Bo albo operujemy konkretną wiedzą typu "szympans ma samoświadomość, co zbliża go do gatunku ludzkiego", albo przekonaniami typu "świnia i delfin są inteligentne, jak na zwierzęta, więc... cośtam cośtam". Z cośtam cośtam nie trzeba się zgadzać. Co to echolokacji, to nietoperze też się nią posługują, czy nietoperzy również nie można z tego powodu trzymać w zoo? Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 21:40 A opinia Dr Betsy Smith – antropolog z Florida International University będzie wystarczająco miarodajna? Stanowisko dr Betsy Smith – pionierki delfinoterapii adresowanej do dzieci autystycznych Dr Betsy Smith – antropolog z Florida International University jest pionierką badań nad wykorzystaniem interakcji z delfinami w pracy z dziećmi autystycznymi. Zajmuje się tym zagadnieniem od prawie 30 lat. Na jej badanie z 1981 roku, dotyczące stosowania delfinów w terapii dzieci autystycznych jako bodźca motywujacego małych pacjentów do nauki komunikowania się z otoczeniem, powołuje się wiele centrów delfinoterapii i entuzjastów tej metody. Cytowane są również słowa z jej opracowania z 1987 r. w którym stwierdza, iż “wydaje się, iż delfiny również czerpią korzyści z delfinoterapii, szukają kontaktu z człowiekiem”. Tyle, że … Betsy Smith już kilka lat temu zweryfkowała swoje stanowisko. W świetle dostępnych wyników prac naukowych i na bazie obserwacji tego, co dzieje się w ośrodkach oferujacych delfinoterapię, od 2003 roku Smith odcina się od delfinoterapii prowadzonej z udziałem zwierząt trzymanych w niewoli. W 2003 roku dr Smith potępiła publicznie to, co sama robiła przez 20 lat, z całą stanowczością krytykując delfinoterapię prowadzoną w ośrodkach, gdzie trzyma się deliny w niewoli, stwierdzając, że “Jest to raczej cyniczna i oszukańcza praktyka właścicieli delfinariów i organizatorów wszelkiego typu programów pływania z delfinami. Niektórzy certyfikowani terapeuci, nie mający jakiejkolwiek wiedzy o delfinach, pobierają wygórowane opłaty za leczenie, które z powodzeniem można prowadzić bez tych zwierząt”. Ponadto Smith zwraca uwagę, że “każde delfinarium czy program pływania z tymi zwierzętami zachwala terapeutyczne wartości kontaktu z delfinem, choć przyjemność dla dziecka z kontaktu ze zwierzęciem nie jest przecież równoznaczna z leczeniem”. Dodaje: “W pewnym momencie musiałam zadać sobie pytanie – czy mamy prawo więzić delfiny, które są dzikimi i bardzo wrażliwymi zwierzętami. I kiedy upewniłam się, że istnieje wiele skutecznych terapii, łącznie z różnymi formami efektywnych terapii wykorzystującymi udomowione zwierzęta, wiedziałam już, że muszę skończyć swoje badania. Po głębokim przemyśleniu sprawy zdecydowałam się zakończyć w 1992 r. wszlekie badania i praktykę dotyczącą terapii z udziałem delfinów”. Więcej: czydelfinoterapia.pl/artykuly/ Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 13:03 Dlaczego nie? Jeśli miałyby odpowiednie warunki, duże baseny? Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 23:23 200 kilometrowe? To już szybciej z Ciebie dałoby się zrobić kobietę Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 13:08 Pamiętaj że gdyby nie delfinaria to dla większości ludzi delfiny byłyby rybami. Które można zjeść. Pozytywny obraz inteligentnych zwierząt spowodował że akcje ochrony delfinów pomagają. Poza tym pamiętaj że takie gatunki jak morświn bez delfinariów nie przetrwają jako gatunek. Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 13:28 www.wwf.pl/?16780%2FDelfiny-nie-powinny-zyc-na-ladzie Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 13:56 A naturalne środowisko Homo Sapiens to sawanna. Co więc robisz w Europie? Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 15:48 Człowiek nieprzymuszany wyszedł z sawanny i przybył do europy. Jak delfiny z własnej woli zaczną wpływać do delfinariów to porównanie będzie można uznac za trafne. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 17:33 Na tej zasadzie, to powinno się takim razie zabronić trzymania jakichkolwiek zwierząt. Utopia. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 20:54 Pierwsze siedliska Homo sapiens odkryto w Tanzanii, więc nie, niczego nie pomylił... Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Już wyjaśniam 12.07.15, 13:28 Zacznijmy od delfinoterapii. Mam dwóch autyków, bardzo się w swoim czasie delfinoterapią interesowałam-brałam udział w konferencji na ten temat i szkoleniu. Fakty sa takie: -mimo tego, ze próbuje się ludzi oszukiwać, badania niezbicie dowodzą, że nie istnieją żadne specjalne ultradźwięki, wysyłane przez delfiny, leczące autyzm lub mutyzm lub brak mowy dowolnego pochodzenia. Oczywiście delfinoterapia, jak każda animaloterapia (kynoterapia, zwana dogoterapią, hipoterapia) jako terapia towarzysząca może mieć bardzo dobry wpływ na niepełnosprawne dziecko. Warunek jest taki: zwierzęta muszą być bardzo dobrze traktowane, muszą być chętne do współpracy. Innymi słowy - muszą dużo dostawać, zeby coś od siebie dać. Zwierzęta dręczone, męczony, nad którymi ktoś sie znęca nie są żadnymi partnerami w terapii. Na świecie są dwa ośrodki delfinoterapii z prawdziwego zdarzenia: zwierzęta żyją na wolności, mogą w dowolnej chwili wypłynąć na ocean. Z własnej woli przypływają do człowieka, bawią sie z nim, towarzyszą mu. Jeden z nich jest na Florydzie, drugi w Ameryce Południowej. I nawet tam nikt nie twierdzi, że delfinoterapia jest terapią samą w sobie i kogokolwiek z czegokolwiek uleczy. Reasumując- ośrodek z delinoterapią w Polsce nikomu w żadnej niepełnosprawności by nie pomagał, natomiast drenowałby kieszenie zrozpaczonych rodziców, dramatycznie szukających pomocy dla swojego dziecka. Sprawa druga - warunki przetrzymywania zwierząt. Delfiny w delfinariach żyją średnio uwaga- 10 razy krócej niż w warunkach naturalnych. Z relacji rodziców, którzy byli na "delfinoterapii" na Krymie albo w Turcji wiem, że jednym z głównych punktów atrakcji opowieści o delfinarium, są historie jak to udręczone zwierząt popełniają u nich samobójstwa. I odnośnie argumentu, że u nas "nareszcie byłoby coś fajnego". Z kategorii takich fajnych rzeczy mamy już obozy koncentracyjne. Na szczęście nie działające ale w formie muzeów. Myslę, ze "takich fajnych rzeczy" już u nas wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Już wyjaśniam 12.07.15, 13:37 No widze ze zapanowala nagle w Polce moda na "ochrone" delfinow. Kurcze mialam okazje w te wakacje poplywac z delfinami, ale nie skorzystalam- stwierdzilam ze zaczekam z tym, az dziecko podrosnie. Ale moze to byla ostatnia szansa, bo cos czuje ze zaraz zostanie wprowadzony zakaz zblizania sie do delfina na odleglosc 10 km. ;-((((( bo przeciez polacy nie maja zadnych innych problemow, w panstwie dizeje sie tak dobrze ze jedynym jest plan budowy delfinarium.... Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: Już wyjaśniam 12.07.15, 17:22 nie, no koniecznie leć sobie popływać z delfinem..... Smutne to. Petycja jest dla ludzi, którzy ja rozumieją. Nikt nie zmusza. Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Już wyjaśniam 12.07.15, 23:27 Nie moda a świadomość. Pamiętam jak kiedyś popularne było twierdzenie, że kocie skóry leczą reumatyzm i łapano te biedne koty na potęgę. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Już wyjaśniam 13.07.15, 09:41 dokładnie. I jeszcze smalec z psa leczący choroby wszelakie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Już wyjaśniam 22.07.15, 20:56 > Reasumując- ośrodek z delinoterapią w Polsce nikomu w żadnej niepełnosprawności > by nie pomagał, Ale wiesz, oczywiście, że oprócz autyzmu i mutyzmu są jeszcze inne rodzaje niepełnosprawności...? Skąd się bierze na fiksacja na autyzmie? Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Już wyjaśniam 22.07.15, 21:54 > ełnosprawności...? Skąd się bierze na fiksacja na autyzmie? Bo na tym się najlepiej znam. Poza tym autyzm dla wszelkiej maści oszustów jest świetnym celem: nie jest śmiertelny, więc ofiarę można długo wykorzystywać do drenażu finansowego, ma naturalne regresy i progresy więc łatwo jest wciskać, ze "cos pomogło" albo "zaszkodziło bo nie było powtórek z leczenia". Taka "delfinoterapia" jak planuje Mszczonów nikomu na nic nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Już wyjaśniam 22.07.15, 22:24 Nieaktualne dane, już nie planują!!! Choć to ich nie usprawiedliwiałoby. Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Już wyjaśniam 22.07.15, 22:50 Proszę www.wprost.pl/ar/513985/Delfinarium-bez-delfinoterapii/ Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Już wyjaśniam 22.07.15, 23:39 a już myślałam że w ogóle zrezygnowali z pomysłu delfinarium... Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 14:00 Córka z wnuczką niedawno wróciły z Batumi. Pływały tam sobie w delfinarium. Były zachwycone. Znajdź jakieś gruzińskie forum i zaapeluj o podpisanie petycji, żeby w Polsce nie było delfinarium. Jest duża szansa, że zyskasz całą masę podpisów. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 14:10 Znajdź jakieś gruzińskie forum i zaapeluj o podpisanie petycji, ż > eby w Polsce nie było delfinarium. Jest duża szansa, że zyskasz całą masę podpi > sów. > 10/10 na dominikanie jest jakies delfinarium co 100 metrow, tez na pewno miejscowi sa przeciwni budowaniu delfinarium w Polsce i wszyscy podpisza.... Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 15:15 wybacz, ale zachwyt twojej córki a nawet wnuczki nie jest akurat zadnym argumentem przemawiającym na usprawiedliwiającym cierpienie w batumi równiez Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 15:17 na usprawiedliwienie cierpienia mialo byc Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 18:18 O żadnym cierpieniu mowy nie ma, a jeśli chodzi o wolność, to akurat delfiny mają przynajmniej tyle wolności, ile ma ludziom do zaoferowania lewica. Wolność kopulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 23:15 Ić być debilem gdzie indziej... Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 17:24 jak ktoś nie wie lub nie rozumie czym jest niewola dla tego zwierzaka to zapewne jest zachwycony. Ja bym nie była. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 18:20 Skoro ludzie potrafią pogodzić się i przyzwyczaić do lewicowej niewoli, to czemu żałować tego właśnie delfinom? Delfinarium jest jak państwo opiekuńcze. Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 20:28 chyba Ci już argumentow brak, że z lewica wyskakujesz przy okazji tematu delfinów Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 21:05 To nie ja wyskakuję z lewicą, tylko lewica wyskakuje z durnymi pomysłami. Na przykład pomysłem "uwolnienia delfinów". A ja tylko zauważam zabawny paradoks, polegający na tym, że najwięksi wrogowie ludzkiej wolności walczą o wolność dla zwierząt. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 14:17 Podpisane. Delfiny nie ponoszą odpowiedzialności za niepełnosprawne dzieci. Niech je sobie gatunek ludzki sam leczy. A oglądanie ich dla czystej uciechy... Idźcie na kabaret, tam robią z siebie głupków z własnej woli. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 16:00 Nie podpiszę. Fajnie jakby takie miejsce powstało. Niedaleko Łodzi, Warszawy. Z dobrym drogowym połączeniem z innych miast nawet Poznania czy Wrocławia. Fajne miejsce na wypad z dzieciakami. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 16:33 > Fajne miejsce na wypad z dzieciakami. Dzieciakom kup nadmuchiwanego delfina. Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 16:47 Nie to forum wybralas, tu co druga chodzi do cyrku, a tresure wyobraza sobie: skacz tygrysku i wtedy tygrysek skacze... co tam, ze delfin bedzie zyl w stresie, w baseniku wielkosci trzech dlugosci swojego ciala, wazne ze jest ZABAWA. No bo przeciez dzieci, no wiesz, sa szczesliwe...a tu o zadowolonych delfinach: ulubiency.wp.pl/kat,89794,title,Usmiech-delfina,wid,12454480,wiadomosc.html?ticaid=115358 ps. podpisalam juz dawno Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 17:01 no tak tanie rozywki zawsze dawały radoche tłuszczy im dziwniej tym lepiej ale forum (jako twór) wydawało mi się w miare odbiegać od plebejskich rozkoszy w gabinetach osobliwości Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 23:40 Co tam delfinaria, jakby walki gladiatorów (oczywiście koniecznie niewolników) wróciły, bilety byłyby wyprzedawane co najmniej na rok do przodu Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 20:58 Wątpię, żeby delfinarium było tanią rozrywką... Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 23:55 tanią w znaczeniu mało ambitną nie udawaj głupszej niż jesteś, słabo ci to wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 18:08 Taaa w baseniku.Obejrzyj sobie foty z delfinarium w Duisburgu. Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 18:18 nie mowie o basenach, w ktorych dawany jest pokaz... Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 19:46 Akurat delfiny w Duisburgu nie maja basenu 3na 3metry.Plywaja swobodnie po calosci. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 20:30 A jaką powierzchnię ma ta całość? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 20:35 www.delfinarium-zoo-duisburg.de/index.php Poogladaj i poczytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 20:40 Przeglądałam te strony i nie zauważyłam konkretnych danych. Na oko baseny wydają się malutkie (porównuję je z wielkością strefy dla widzów i zakładam, że stadion narodowy to to nie jest). Poza tym, że basen dla delfina powinien mieć dużą powierzchnię - stadion narodowy to mała klatka dla nich - to jeszcze odpowiednią głębokość. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 20:46 Na oko.Tam jest od licha danych,filmow,oraz dokladnie wyjasnione co i jak.Duisburg bierze udzial w Projekcje zachowania gatunku.Wszystko podan na tacy,lacznie z najnowszymi zdjeciami USG Pepiny. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 20:59 Znasz niemiecki to napisz coś w skrócie. Ja nie czytam aż tak szybko w tym języku. Napisz konkrety, bo o to chodzi. I jeśli chodzi o projekt zachowania gatunku - to czy elementem tego projektu są cyrkowe sztuczki? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 22:26 Nie da sie w skrocie;tam jest Kilkanaście stron. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 22:44 Nie masz tłumaczyć wszystkiego, tylko napisz długość, szerokość i głębokość basenów. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 20:33 Podpisane. Te morskie ssaki podróżują dziennie setki kilometrów i żyją w trójwymiarowej przestrzeni. Nie da się zapewnić im sztucznych warunków choć w przybliżeniu przypominających naturalne. Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 23:18 Polecam www.youtube.com/watch?v=Aplr2BYiY9o Odpowiedz Link Zgłoś
una_mujer Re: NIE dla delfinarium 12.07.15, 23:24 Podpisane. Na razie 19200 podpisów, mam nadzieję, że będzie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 20:04 Dla ludzi o dobrych sercach, podpiszcie jeszcze w dwóch miejscach petycje niedladelfinarium.pl/petycja/ i act.greenpeace.org/ea-action/action?ea.client.id=1866&ea.campaign.id=40143 Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 20:34 aniani7 napisała: > Dla ludzi o dobrych sercach, podpiszcie jeszcze w dwóch miejscach petycje > niedladelfinarium.pl/petycja/ i rel="nofollow">act.greenpeace.org/ea-action/action?ea.client.id=1866&ea.campaign.id=40143 Z calym szacunkiem - nie mozecie tych podpisow zbierac bez kombinowania i liczenia jednego glosu trzy razy? Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 21:34 Wg. mnie chodzi raczej o to, że popiera się różne organizacje zajmujące się tym samym problemem. Jestem gotowa oddać jeszcze czwarty głos, jak będzie potrzeba, i popikietować, jeżeli któraś z organizacji przygotuje taką formę protestu. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 21:49 aniani7 napisała: > Wg. mnie chodzi raczej o to, że popiera się różne organizacje zajmujące się tym > samym problemem. Jestem gotowa oddać jeszcze czwarty głos, jak będzie potrzeba > , i popikietować, jeżeli któraś z organizacji przygotuje taką formę protestu. NIE WIESZ o co chodzi a agitujesz do oddawania glosow? Nie mam wiecej pytan .....ta inicjatywa od poczatku wydala mi sie podejrzana Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 21:56 A co tu trzeba wiedzieć? Sytuacja jest zero jedynkowa. Po jednej stronie jest dobro zwierząt (jakbyś trochę o nich poczytała, wiedziałabyś, że nawet osobnik urodzony w niewoli jest w stanie stać się wolny), po drugiej pazerność inwestora, który już miał swoją szansę posiadania delfinarium w Egipcie, ale zwierzęta mu wyzdychały. Nie zamierzam wdawać się z tobą w jakieś przepychanki erystyczne, bo to jest zbyt poważny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 22:06 Masakra, juz sie nie mecz, bo nie jestem podatna na pranie mozgu, jak mozna namawiac do czegos nie wiedzac co to jest? moze to jakas falszywa strona i narazisz ludzi na kradziez danych osobowych..... Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 22:17 Ale POPŁYNĘŁAŚ Strony Greenpeace i strona pod którą podpisują się profesorowie prawa fałszywe Zresztą napisałam, że prośba dotyczy ludzi o dobrych sercach Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 22:57 aniani7 napisała: > Ale POPŁYNĘŁAŚ Strony Greenpeace i strona pod którą podpisują się profesoro > wie prawa fałszywe Zresztą napisałam, że prośba dotyczy ludzi o dobr > ych sercach Nawet tam nie zagladalam, rownie dobrze moglas wkleic cos z wirusem wykradajacym hasla do banku. I ciekawe jakie ty masz serce, bo na pewno z kamienia jesli chodzi o dzieci, zakladam ze dzieci nie masz bo gdybys miala, to nie odbierala bys im mozliwosci zobaczenia delfina bez koniecznosci wyjazdu na drugi koniec swiata. No moze ty mozesz sobie pozwolic na takie wyjazdy ale duzo polskich rodzin NIE i dzieki tobie m.in. beda zyly w jeszcze wiekszym ubostwie mentalnym..... Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 23:16 A ja, naiwna, o jakąś erystykę cię podejrzewałam a tu o własne wybujałe ego tylko ci chodzi Moje dzieci nie widziały na oczy delfinów i nie uwierzysz, ale nie mają żadnych ubytków intelektualnych, wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 23:32 aniani7 napisała: > > A ja, naiwna, o jakąś erystykę cię podejrzewałam a tu o > własne wybujałe ego tylko ci chodzi Moje dzieci nie widziały na oczy delfin > ów i nie uwierzysz, ale nie mają żadnych ubytków intelektualnych, wręcz przeciw > nie. Aha, a umierajacego konia nad Morskim Okiem widzialy? chcesz cos ratowac to ratuj moze lepiej te konie, bo wklejanie linkow do sprawy ktorej za bardzo nie rozumiesz srednio ci wychodzi.....rozumiem delfin ladniejszy niz jakis zabiedzony kon ale ted drugi juz cierpi podczas kiedy 'cierpienie' delfina jest w dalekich planach..... Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 23:35 Konie też bym chciała uratować przed twoimi dzieciaczkami Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 23:38 menodo napisała: > Konie też bym chciała uratować przed twoimi dzieciaczkami Prosze bardzo to uratujcie je wreszcie, skonczcie ten koszmar nad Morskim Okiem, a potem jak dla mnie to mozecie jechac na budowe tego delfinarium i sie tam przyuc lancuchami do buldozerow....jak pokaza w TV to bede wiedziala ze to walczace e-matki... Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 23:40 Pozwalasz ratować, serio, łaskawco!!! Myślałam, że dla ciebie to nie koszmar, tylko czysta przyjemność, przecież dzieciaczków nie mogą boleć nóżki. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 23:44 aniani7 napisała: > Pozwalasz ratować, serio, łaskawco!!! Myślałam, że dla ciebie to nie koszmar, t > ylko czysta przyjemność, przecież dzieciaczków nie mogą boleć nóżki. Nawet nie widzisz jaka jestes smieszna, co to szare zycie w Polsce robi z ludzi, rozmarzyla sie dziewczyna o oceanach i zyciu delfinow i zapomniala o bozym swiecie.... Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 23:50 Nawet nie widzisz jaka jestes smieszna, co to szare zycie w Polsce robi z ludzi" A ty w tych światowych oceanach dobrobytu pływasz Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: NIE dla delfinarium 23.07.15, 00:31 i" > > A ty w tych światowych oceanach dobrobytu pływasz Przynajmniej nie wspieram istniejacych delfinariow tak jak ty Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 23:17 ciekawe jakie ty masz serce, bo na pewno z kamienia jesli chodzi o dzieci, zakladam ze dzieci nie masz bo gdybys miala, to nie odbierala bys im mozliwosci zobaczenia delfina bez koniecznosci wyjazdu na drugi koniec swiata. " Ja akurat mam serce puste jak orzeszek w kwestii tragedii Polskich Dzieci, które nie mogą zobaczyć uwięzionego w jakiejś polskiej dupie delfina. Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 23:25 Menodo, ale przecież takie dziecko nie będzie wiedziało, że psy wiążemy na dworze, na jak najkrótszym łańcuchu, rzucamy cegłami w kierunku maleńkich kotków albo łapiemy tygrysa w obcych krajach i sprowadzamy do własnego ogródka, żeby zwierzę służyło za kotka (którego już wcześniej zabiliśmy). Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 23:35 aniani7 napisała: > Menodo, ale przecież takie dziecko nie będzie wiedziało, że psy wiążemy na dwor > ze, na jak najkrótszym łańcuchu, rzucamy cegłami w kierunku maleńkich kotków al > bo łapiemy tygrysa w obcych krajach i sprowadzamy do własnego ogródka, żeby zwi > erzę służyło za kotka (którego już wcześniej zabiliśmy). No wlasnie, moze zajmij sie tez tymi wiazanymi psami i bezdomnymi kotami, naprawde jest duzo do zrobienia a ty sie uczepilas tych delfinow, ktore moze jeszcze sie nie urodzily )) Aktywistka jak z jakiejs komedii amerykanskiej Odpowiedz Link Zgłoś
owmordke Re: NIE dla delfinarium 22.07.15, 23:50 Podpisalam. Kiedys nie mialam opinii na ten temat, ale po obejrzeniu Blackfish (m.imdb.com/title/tt2545118/) uwazam ze delfinaria powinny byc powoli zamykane. Te zwierzeta naprawde nie sa tam szczesliwe, wariuja i umieraja znacznie wczesniej niz na wolnosci. Zoo tez nie lubie. Odpowiedz Link Zgłoś