Dodaj do ulubionych

zuleyka i inne nowe mamy

19.07.15, 03:51
Zuleyka urodzilas juz?

kiedys Rosa o to pytala i odzew byl maly,
ale czytajac Wasze wypowiedzi naprawde mam wrazenie ze niemal wszystkie urodzilysmy niedawno, jestesmy w ciazy albo wlasnie staramy sie o potomka,
a "madre glowy" mowia o zapasci demograficznej
smile
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 07:17
      No wlasni. Wszystkie urodzily i zadna nie dala relacji live. Foch.
      • kaamilka Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 07:34
        Bo moj porod trwal krocej niz teleekspress i nie zdazylam tel wyciagnac wink
        • mancipi Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 14:30
          to ile Ci zajęło, bo ja na koniec czerwca osiągnęłam wynik 25 minut od przekroczenia drzwi szpitla, 2 faza 10 minut wink
          • eve-lynn Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 14:43
            To ja jestem lepsza bo urodziłam 8 minut po zajechaniu na parking szpitalny. A działo sie to 6 tyg temu.
            • mancipi Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 15:01
              a rodziłaś na kanapię, takiej zwykłej co tatusiowie siedzą?;P łóże zabrakło,,,
              • eve-lynn Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 17:16
                Łóżko było ale nie porodowe tylko zwykle bo juz nie było czasu i musiałam rodzic na leżąco uncertain na siedząco - za pierwszym razem - było o niebo lepiej.
                • mancipi Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 18:10
                  e to ja 2 lepiej wspominam-szybciej (n1 trwał 2 godz) i bez koniecznosci szycia-doswiadczenia z 1 pomogły.
    • kaamilka Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 07:32
      Z Zuleyka rodzilysmy dzien po dniu.
      A co do zapasci wink Mam kolezanki, ktore zapieraly sie ze tyllo jedno i nagle ciazasmile
      • glicynia15 Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 11:27
        a to tez Grauluje smile
    • melancho_lia Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 08:30
      Mi tam odbilo i czekam na trzecie. Ale relacje z porodu dostaniecie w grudniu smile
    • zuleyka.z.talgaru Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 10:28
      Melduję! tongue_out

Urodziłam 12.07 o 6:40 smile - bobson wylazł dokładnie w dniu terminu. 4kg i 59cm - lekko byliśmy wszyscy w szoku, bo przy przyjęciu na porodówkę usg oszacowało wagę na 3,5kg. Udało się bez akcji typu nacięcie czy pęknięcie. Za to niestety ręczne wydobycie łożyska (bo się nie chciało oddzielić) i łyżeczkowanie - połóg w takiej sytuacji to bajka wink - żeby jeszcze młody nie był takim dzikiem na cyca to by było bosko. wink

Co do relacji live - sorry ;P ale byłam lekko skołowana długością porodu (prawie 9h), że zapomniałam dyktować mężowi co ma pisać na forum. wink
      • kaamilka Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 10:33
        A ile trwala II faza? Ale 9 godzin z bolesnymi skurczamu bylo?
        • zuleyka.z.talgaru Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 10:47
          II - 15min, nie wiem dokładnie ile skurczy, ale na pewno pierwsze dwa jeszcze w kucki byłam (tak kazała położna).
          Nie, oni te 9h policzyli od pierwszych skurczy (a i tak od odejścia wód do urodzenia młodego 12h minęło) . Skurczy bolesnych to może z 3h, ale były do wytrzymania. W porównaniu do pierwszego porodu to długo, bo pierwszy poród cała akcja - 2h10min.
          Najlepsze było jak koło 4, mówię do męża, że muszę zjeść kotleta bo inaczej padnę tam z głodu big_grin
          • ichi51e Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 10:50
            o znam ten glod porodowy... big_grin
            • kota_marcowa Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 11:07
              Tego się najbardziej boję, bo u nas w trakcie porodu można pić ale nie można jeść, a ja żarłok jestem wink
              • zuleyka.z.talgaru Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 11:10
                No, tak jak u mnie. Też jeść nie można. Ale mąż miał cukierki skitrane i mi dał tongue_out to chociaż trochę cukru wpadło.
                • melancho_lia Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 11:37
                  A dostałam ochrzan przy drugim porodzie, ze nie mam przekąsek na czas porodu. I jeszcze ze zbyt dawno jadłam. Maz nabył czekoladę w automacie, to w kryzysie podżarłam dwie kostki.
                  Pic mozna. Przy pierwszym porodzie zakaz jedzenia i picia (ale tamten szpital to generalnie do luftu był).
                  • bufo.bufo Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 11:55
                    Ale Wam dobrze. Ja nie jadłam od 17.30 dnia poprzedzającego CC, do 13 dnia po CC. W sumie prawie dwie doby nie jadłam.
                    • aneta-skarpeta Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 22:48
                      Mi po cc lekarz to niemal 3 doby nie chciał dawać jeść. Ale nikt go nie słuchał. Oficjalnie nie jadłam 2 dni. Nieoficjalnie zjadłam po jakiś 18h
          • glicynia15 Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 11:24
            Gratuluje smile tak wlasnie myslalam ze pewnie juz po
            i pewnie wiesz ze po 2 miesiacach bedzie lepiej smile
      • shell.erka Re: zuleyka i inne nowe mamy 20.07.15, 13:19
        Ja tez juz rozpakowana smile przystojniak mial 4,5 kilo smile
        I tez na porodowce mlyn taki, ze mialam ochote pomagac poloznym. Masakra! Tlok jak nie wiem co. Szykuje sie wyz normalnie.
    • zuleyka.z.talgaru Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 11:03
      A' propos - w dzień kiedy wychodziłam ze szpitala do 12:30 było już 6 noworodków urodzonych od północy...mały powiatowy szpital i już im się kończyły sale. Także, nie wiem gdzie ta zapaść, choć w sumie Wielkopolska notuje dodatni przyrost naturalny smile
    • kota_marcowa Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 11:08
      Gratulacje tym, które już urodziły, ja zdam relację w sierpniu smile
      • zuleyka.z.talgaru Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 11:11
        Czekamy, czekamy smile
        • marzeka1 Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 11:22
          Gratulacje Zulejko, bo pamiętam, jak czekałaś z niecierpliwością smile
    • rosapulchra-0 Gratulacje dla dzielnych mam! 19.07.15, 11:46
      Dla mnie jesteście bohaterkami. Niech wam się zdrowo dzieci chowają smile
      • melancho_lia Re: Gratulacje dla dzielnych mam! 19.07.15, 12:45
        Czemu uważasz matki za bohaterki?
        • aneta-skarpeta Re: Gratulacje dla dzielnych mam! 19.07.15, 22:49
          Bo sama siebie tak spostrzega?
    • bufo.bufo Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 11:53
      Ja urodziłam w kwietniu w drugiej połowie (i od tego czasu pukam na forum Kwietniówek ale nikt nie otwiera).
      Ale nie ma zapaści, wlaśnie czytałam że w 2014 pierwszy raz od dawna zanotowano wyż. I zastanawiam się, czy to te rodzicielskie, czy fakt, że obecnie dzieci rodzi zarówno pokolenie wyżowe lat 80, jak też i końcówka lat 70, oraz początek 90 też smile
      • bufo.bufo Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 11:54
        *przepraszam najmocniej, ja nie urodziłam, ja miałam CC. A podobno za niekompletną pracę Bóg nie nagradza tongue_out
      • tatrofanka Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 12:19
        To czemu nicka zmieniłaś?
        • bufo.bufo Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 13:48
          Nicki nudzą mi się jak buty lub torebki, akurat tego miałam od 2006 ale nie używałam, ostatnio do niego wróciłam.
          Na gazecie jestem od 2004, nicków przez ten czas miałam chyba z kilkanaście, jak nie więcej wink
          • tatrofanka Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 14:27
            No ale na kwietniowkach bylas jako straszny.upal.
            Obrazilas sie i poszlas wink
            Niepotrzebnie
    • mancipi Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 14:34
      ja jestem z pokolenia wyżu-dokładnie najliczniejszy rocznik 83, my teraz mamy 2, ale pełno naszych znajomych w okolicach rocznikowych 81-85 własnie będzie miało 1 lub 2 , ci co teraz rodzą 1 twierdzą, że będą kolejne, także są szanse na przyrost są
    • angeika89 Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 21:54
      Ja tylko chciałabym bardzo pogratulować Tobie Zuleyka i wszystkim nowym i przyszłym mamą. Mój synek ma już prawie 9 m-cy i jest moim największym skarbem. Cieszę się że i Wy macie już swoje skarby smile
      • aneta-skarpeta Re: zuleyka i inne nowe mamy 19.07.15, 22:51
        Ja tez gratuluję i życzę dużo wolnegowink
    • minor.revisions Re: zuleyka i inne nowe mamy 20.07.15, 08:32
      > ale czytajac Wasze wypowiedzi naprawde mam wrazenie ze niemal wszystkie urodzilysmy niedawno, jestesmy w ciazy albo wlasnie staramy sie o potomka,
      a "madre glowy" mowia o zapasci demograficznej

hint: to jesty forum ematkowe. Ciekawe, czy na forach motocyklowych albo dotyczących baz SQL też wszyscy są w ciąży.
    • lauren6 Re: zuleyka i inne nowe mamy 20.07.15, 08:49
      > a "madre glowy" mowia o zapasci demograficznej

Teraz akurat za rozmnażanie wzięły się roczniki wyżowe lat 80-tych, na porodówkach ponoć tłumy.
      • niutaki Re: zuleyka i inne nowe mamy 20.07.15, 09:35
        gratulacje dziewczynysmile
        • sabina211 Re: zuleyka i inne nowe mamy 20.07.15, 15:49
          Nasz Mały w piątek kończy roczek (wyszedł 2 dni po terminie) więc taka ze mnie nowa/stara mama, ale gratuluję wszystkim Mamom noworodków/niemowlaków korzystając z ostatnich dni niemowlęctwa Kajtusia.
    • tatrofanka Re: zuleyka i inne nowe mamy 20.07.15, 21:19
      Ja mam 3,5 miesieczna core i też gratuluje wszystkim swiezo rozpakowanym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka