Dodaj do ulubionych

Do znawczyn Paryza - help

23.07.15, 09:10
Dziewczyny, czy moglybyscie pomoc sierocie, bo albo upal na mnie zle dziala, albo Google mnie nie lubi, ale nie moge rozkminic dojazdu z lotniska do hotelu.

Laduje 13 sierpnia o 19:45 na Ch. De Gaulle i musze sie dostac na 4 Boulevard Berthier Paris. Wiem tylko, ze to stacja metra Porte de Clichy.
Nie moge znalezc zadnej mapki metra, nie wiem czy/gdzie sie przesiadac. Podobnoz tez kursuja do hotelu shuttle-busy, szczegolow tez nie widze sad

Jak to w ogole jest w Paryzu z komunikacja miejska? Dogodna czy nie zawracac sobie glowy i wsiadac w taxi?

I jeszcze jedno - bede 13-16 sierpnia. Oprocz oczywistych atrakcji do zaliczenia, mozecie polecic cos wyjatkowego, fajnego? Ja nic nie moge znalezc.
Obserwuj wątek
    • princy-mincy Re: Do znawczyn Paryza - help 23.07.15, 09:29
      Kupic bilet na komunikacje miejska i tylko metro.
      Paryz jest swietnie skomunikowany, jesli chodzi o metro a na taxi wydasz majatek.
    • melmire Re: Do znawczyn Paryza - help 23.07.15, 09:30
      Tu masz plan metra.
      www.ratp.fr/informer/pdf/orienter/f_plan.php?fm=pdf&loc=reseaux&nompdf=metro
      a tu masz przyklad jak dojechac. ja wpisalam CHdG2, nie wiem na ktorym ladujesz.
      www.ratp.fr/itineraires/fr/ratp/recherche-avancee?start=Aeroport+Charles+De+Gaulle+2+Tgv+%28RER%29%2C+Le+Mesnil-Amelot&end=Porte+De+Clichy+%28METRO%29%2C+Paris&is_date_start=1&date=23%2F07%2F2015&time[hour]=9&time[minute]=30&mode=all&route_type=1&avoid=
      Odpusc sobie taksowki, sa drogie jak diabli i wolniejsze nie metro smile
      • goodnightmoon melmire 23.07.15, 09:40
        Dzieki, dobra kobieto! kiss
        Nawet numer terminala dobrze wpisalas. Dlaczego mi tego nie pokazalo? big_grin
        • melmire Re: melmire 23.07.15, 09:47
          Sa takie dnie kiedy internet nie chce wspolpracowac z naszym sposobem myslenia i dzialania, ot co smile
    • sarah_black38 Re: Do znawczyn Paryza - help 23.07.15, 09:34
      > Jak to w ogole jest w Paryzu z komunikacja miejska? Dogodna czy nie zawracac so
      > bie glowy i wsiadac w taxi?

Metrem wszędzie i szybko dojedziesz. Bilet kosztuje ok. 1 euro, taksówkami nie zawracałabym sobie głowy. W Paryży jest 16 linii metra, na pierwszy rzyt oka jest skomplikowane, ale jest świetnie oznaczone i nie sposób się pomylić. Plan trzeba oczywiście mieć przy sobie. Polecam, tanio i szybko. Z przedmieścia do centrum można dojechać w 20 min.

www.krzysztofgierak.pl/2013/02/paryz-komunikacja-miejska-metro.html

www.polonika.eu/?p=p_265&
      • sarah_black38 Re: Do znawczyn Paryza - help 23.07.15, 09:35
        A i my kupowaliśmy taki pakiecik biletów 11 sztuk i było taniej niż za pojedynczy jednorazowy.
        • sarah_black38 Re: Do znawczyn Paryza - help 23.07.15, 09:39
          Sorry 10 biletów. Można nie wychodząc z metra jeździć przez 1,5 h nawet kilkoma liniami. W tym pierwszym linku masz wszystko pięknie opisane.
        • melmire Re: Do znawczyn Paryza - help 23.07.15, 09:39
          Sa nawet specjalne bilety turystyczne, trzydniowe, z nieograniczona liczba podrozy i znizkami na wstepy do atrakcji, trzeba tylko policzyc czy ci sie kalkuluje.
          Ja bym poszla na Quai Branly na wystawa o tatuazach(konczy sie pod koniec sierpnia), no i obejrzec jeszcze raz ich ekspozycje stala smile Jest tez sporo ulicznych festiwali muzycznych i tanecznych w tym okresie.
          • aandzia43 Re: Do znawczyn Paryza - help 17.08.15, 11:46
            Ją jeździłam pieciodniowym na.całą komunikację (metro, RER,.tramwaje, autobusy) na trzy strefy za 35 euro. Tylko do Wersalu (4. srefa) musiałam doppłacić jakieś grosze. Opłaca się, jeśli mieszka się poza ścisłym centrum a.intensywnie zwiedza.
            • goodnightmoon Re: Do znawczyn Paryza - help 17.08.15, 12:14
              A ja (akurat na 3-4-dniowy wyjazd) nie polecam biletu za 35€.
              Moim zdaniem lepiej kupic karnet 10 biletow (14,70) i bilet na L'Open Tour, np. 2-dniowy za 36€ lub w kombinacji z Louvrem, statkiem. I to bym sie zastanowila nad karnetem, jesli sie mieszka blisko trasy przejazdu autobusu, to wtedy bym kupila tylko z/na lotnisko.

Polecam L'Open Tour - fajne trasy, ciekawie opowiadaja, mozna jezdzic od obiektu do obiektu, wysiadac przy interesujacych i tak dosc sprawnie zwiedzic Paryz w 2 dni a 3-go pojsc na spokojny spacer i udac sie na lotnisko.
              • aandzia43 Re: Do znawczyn Paryza - help 17.08.15, 13:35
                A to już co kto lubi i jak lubi. L'Open Tour kosztuje 36 € za jeden dzień (tak napisali w internecie, może to nie prawda), a za tyle to mam jezdzenia po Paryżu przez 5 dni w trzech strefach. Poza tym ja przewodnika gadajacego nie potrzebuję, bo to co mi mówi sama wiem. No i plan mam, taki, żeby do określonych gmachów/muzeów wejść na dłużej. Czasem na pół dnia. Ważne, żeby dobrać sposób przemieszczania się odpowiedni dla siebie smile
                • goodnightmoon Re: Do znawczyn Paryza - help 17.08.15, 14:00
                  aandzia43 napisała:

> A to już co kto lubi i jak lubi. L'Open Tour kosztuje 36 € za jeden dzień (tak napisali w internecie, może to nie prawda), a za tyle to mam jezdzenia po Paryżu przez 5 dni w trzech strefach. Poza tym ja przewodnika gadajacego nie potrzebuję, bo to co mi mówi sama wiem.

1 dzien kosztuje 32€, 2 dni 36€.
                  No wlasnie, to zalezy od indywidualnych preferencji. Ja sama nic nie wiem wink i bardzo lubie, kiedy do mnie ktos gada, wiec taki sposob zwiedzania bardzo mi odpowiadal.
                  • aandzia43 Re: Do znawczyn Paryza - help 17.08.15, 14:07
                    Ano.właśnie, jak nic nie.wiem (lub mało) o mieście, jeśli nie planuję kontemplacji jednego konkretnego miejsca przez pół dnia, to bardzo bardzo lubię być wożona w słoneczny, piękny dzień smile Jak markiza powozem po bulwarze wink
    • asmarabis Re: Do znawczyn Paryza - help 23.07.15, 09:47
      > Nie moge znalezc zadnej mapki metra, nie wiem czy/gdzie sie przesiadac. Podobno
      > z tez kursuja do hotelu shuttle-busy, szczegolow tez nie widze sad

Ty lepiej nigdzie nie jedz, bo to dobrze nie rokuje, chyba nie ogarniesz tej podrozy...a jak masz problemy z internetem to powinnas wiedziec ze mapka metra jest W KAZDYM nawet kieszonkowym przewodniku....
      • goodnightmoon Re: Do znawczyn Paryza - help 23.07.15, 09:52
        asmarabis napisała:

> Ty lepiej nigdzie nie jedz, bo to dobrze nie rokuje, chyba nie ogarniesz tej podrozy...

Bardzo dziekuje za zyczliwe ostrzezenie.
        Jednak zaryzykuje ... najwyzej, swoim zwyczajem, rozplacze sie na srodku ulicy i moze ktos litosciwy pomoze wink
        • sarah_black38 Re: Do znawczyn Paryza - help 23.07.15, 10:00
          > Jednak zaryzykuje ... najwyzej, swoim zwyczajem, rozplacze sie na srodku ulicy
          > i moze ktos litosciwy pomoze wink

Dasz radę. Metro w Paryżu jest proste jak konstrukcja cepu. Poza tym na większych stacjach są punkty IT i młodzi ludzie zatrudnieni tam znają angielski i chętnie pomogą.

> > Ty lepiej nigdzie nie jedz, bo to dobrze nie rokuje, chyba nie ogarniesz
          > tej podrozy...

A to takie specyficzne ematkowe, żeby poczuć się lepiej i podnieść własną samoocenę tongue_out
          • asmarabis Re: Do znawczyn Paryza - help 23.07.15, 10:20
            >
            > A to takie specyficzne ematkowe, żeby poczuć się lepiej i podnieść własną samoo
            > cenę

Dlaczego samoocene? Jak ktos siedzac na kanapie ma problem z odnalezieniem sie, to co bedzie w samym metrze, wbrew temu co wypisuja ematki, jak ktos nie ma doswiadczenia w jezdzeniu metrem, to wcale nie tak latwo sie ogarnac w tych oznaczeniach, przejsciach i kierunkach.....
            • sarah_black38 Re: Do znawczyn Paryza - help 23.07.15, 10:37
              W człowieku, gdy znajdzie się w sytuacji ekstremalnej, uwalniają się pokłady inwencji twórczej i kreatywności, jakiej nie spodziewałby się siedząc na tejże kanapie. Mnie metro paryskie wydało się proste, mimo tego , iż warszawskim jeździłam tylko klika razy big_grin
              • goodnightmoon Re: Do znawczyn Paryza - help 23.07.15, 11:00
                sarah_black38 napisała:

> uwalniają się pokłady inwencji twórczej i kreatywności, jakiej nie spodziewałby się siedząc na tejże kanapie.

To prawda smile

> Mnie metro paryskie wydało się proste, mimo tego , iż warszawskim jeździłam tylko klika razy big_grin

Ja, z kolei, nie lubie londynskiego - tym samym torem pociag jedzie raz w jedna, raz w druga strone i wez pilnuj wyswietlacza ... brrrr.
            • thea19 Re: Do znawczyn Paryza - help 23.07.15, 10:47
              przesadzasz. moj kolega postanowil zrobic swojej dziewczynie niespodzianke i polecial do niemiec nie znajac niemieckiego a angielski slabo. adresu nawet dokladnego nie znal. na lotnisku dal rade (frankfurt), pozniej tez jakos poszlo, dogadal sie i trafil.
            • goodnightmoon Re: Do znawczyn Paryza - help 23.07.15, 10:56
              asmarabis napisała:

> jak ktos nie ma doswiadczenia w jezdzeniu metrem

Pragne Cie uspokoic, mam ogromne doswiadczenie w jezdzeniu metrem smile
              Wychowalam sie w Kijowie, tam bez metra ani rusz. W moskiewskim tez dawalam rade.

W zwiazku z tym, ze w Paryzu ladujemy pozno, a chcialabym jeszcze wykorzystac kawalek nocy, to chce dotrzec na miejsce sprawnie i szybko, dlatego wole miec mapke i pojecie kiedy sie przesiadac, a nie krazyc i pytac.
              • melmire Re: Do znawczyn Paryza - help 23.07.15, 11:02
                Bedziecie mieszkac przy Place de Clichy? stamtad tylko kawalek metrem do Champs Elysees, i w ogole do centrum, na wieczorny spacerek.
                • goodnightmoon Re: Do znawczyn Paryza - help 23.07.15, 11:25
                  melmire napisała:

> Bedziecie mieszkac przy Place de Clichy? stamtad tylko kawalek metrem do Champs Elysees, i w ogole do centrum, na wieczorny spacerek.

No wlasnie licze na ladna pogode i mily wieczorny spacerek smile
                  Mam nadzieje, ze dobrze wybralam ten hotel i w ogole, mam nadzieje, ze to bedzie udany weekend.
                  • to_ja_caryca_katarzyna Re: Do znawczyn Paryza - help 23.07.15, 12:22
                    Hotel wyglada spoko, ale osobiscie omijalabym te dzielnice. To juz bym wolala gdzies w Okolicach St Mandé lub Porte de Vincennes. Odradzam pozne powroty do hotelu.
                    • goodnightmoon Re: Do znawczyn Paryza - help 23.07.15, 12:27
                      O kurcze, powiedz cos wiecej ... niebezpiecznie tam?
                      Faktycznie trzeba bylo watek zalozyc zanim zarezerwowalam .... wink
                      • to_ja_caryca_katarzyna Re: Do znawczyn Paryza - help 23.07.15, 13:39
                        Typowa popularna, imigrancka dzielnica. Jakos nie przyszloby mi do glowy by pomykac tam noca w kobieco kobiecym towarzystwie. No ale moze gustujesz w nahalnym ulicznym podrywie, nie znam cie.
              • asmarabis Re: Do znawczyn Paryza - help 23.07.15, 11:06
                W zwiazku z tym, ze w Paryzu ladujemy pozno, a chcialabym jeszcze wykorzystac k
                > awalek nocy, to chce dotrzec na miejsce sprawnie i szybko, dlatego wole miec ma
                > pke i pojecie kiedy sie przesiadac, a nie krazyc i pytac.

To jest oczywiste, ale po co robic taka afere na forum zamiast sciagnac sobie z internetu mapke albo otworzyc przewodnik. Dziwne zachowanie jak na tak doswiadczona uzytkowniczke metra....
                • goodnightmoon Re: Do znawczyn Paryza - help 23.07.15, 11:23
                  asmarabis napisała:

> po co robic taka afere na Forum

Bo probuje zwrocic na siebie uwage spolecznosci forumowej suspicious Czy taka odpowiedz ciebie usatysfakcjonuje?

> zamiast sciagnac sobie z internetu mapke albo otworzyc przewodnik.

Toz napisalam na samym poczatku, ze nie moge znalezc big_grin A przewodnika nie mam, wyobraz sobie.
                  • asmarabis Re: Do znawczyn Paryza - help 23.07.15, 11:30
                    > Toz napisalam na samym poczatku, ze nie moge znalezc big_grin A przewodnika nie mam,
                    > wyobraz sobie.

To zadbaj chociaz zeby miec dostep do internetu, bedziesz na biezaco dodawac posty jak skads dokads dojsc, ile kosztuje bilet, jakie sa godziny otwarcia , a matki beda sprawdzac w google i ci udzielac wskazowek...
                    • goodnightmoon Re: Do znawczyn Paryza - help 23.07.15, 11:35
                      Dobrze, tak tez zrobie. Mam nadzieje, ze powstanie rowniez grupa wsparcia i nocne dyzury, na wypadek, gdybysmy sie wybraly rowniez na nocny spacer i sie zgubily ... lub jesli po prostu poczuje sie smutna i zagubiona.
                      • asmarabis Re: Do znawczyn Paryza - help 23.07.15, 11:45
                        > ne dyzury, na wypadek, gdybysmy sie wybraly rowniez na nocny spacer i sie zgubi
                        > ly ... lub jesli po prostu poczuje sie smutna i zagubiona.

A to jedziecie bez meskiego towrzystwa????
                        Powinnas przede wszystkim zapytac ematki czy dopuszczaja w takiej sytuacji nocne spacery.....
                        • goodnightmoon Re: Do znawczyn Paryza - help 23.07.15, 11:51
                          asmarabis napisała:

> A to jedziecie bez meskiego towrzystwa????

Tak, same kobiety!!!

> Powinnas przede wszystkim zapytac ematki czy dopuszczaja w takiej sytuacji nocne spacery.....

Ze ja wczesniej na to nie wpadlam i juz wszystko kupilam ... trudno, najwyzej zostane potepiona wink Moze sytuacje nieco zlagodzi fakt, ze jade z wlasna matka, wiec prawdopodobnie bede grzeczna na tych nocnych spacerach.
                          • to_ja_caryca_katarzyna Re: Do znawczyn Paryza - help 23.07.15, 12:19
                            Ale wiesz o tym ze w nocy metro nie kursuje? Ostatnie metro ok 1h pierwsze ok 5.40h. Odradzam nocne spacery w okolicy Porte de Clichy !!! Wogole trzynastka nie jest zbyt przyjemna linia, no ale o tym sama sie przekonasz.
            • aandzia43 Re: Do znawczyn Paryza - help 17.08.15, 11:52
              Nie opowiadaj głupot, jak ktoś jeździł już kiedyś jakimś metrem i zna.angielski poradzi sobie w metrze paryskim bez problemu.
    • goodnightmoon Melduje poslusznie :) 17.08.15, 08:21
      Jesli ktos nie spal, martwiac sie, czy sobie poradzilam (Asmarabis?) - melduje poslusznie, ze wszystko OK.

Wielkie dzieki kolezance Melmire - korzystalam z twojej mapki i twoj plan dojazdu do hotelu okazal sie lepszy i tanszy, niz kombinacja RER - Metro.

Ogolnie Paryz jest piekny i bardzo przyjazny turystom.

Ma tez racje Caryca_Katarzyna, Porte de Clichy to faktycznie typowa imigrancka okolica, ale wieczorami bylo dosc spokojnie, nikt nas z mama nie zaczepial ani nie podrywal. Zreszta chodzilo tam pelno turystow, wiec okolica wyglada na popularna (moze ze wzgledu na tansze hotele i bliskosc Mouline Rouge i Monmartre).
      • rosapulchra-0 Re: Melduje poslusznie :) 17.08.15, 12:47
        Goodnightmoon, ależ ci zazdroszczę!
        Mam nadzieję, że dobrze się bawiłaś. Podejrzewam, że jak byłaś z mamą, to atrakcje typu "Manchester" nie wchodziły do końca w grę? wink
        • goodnightmoon Re: Melduje poslusznie :) 17.08.15, 13:03
          rosapulchra-0 napisała:

> Podejrzewam, że jak byłaś z mamą, to atrakcje typu "Manchester" nie wchodziły do końca w grę? wink

Ha ha, dobrze myslisz ... z moja konserwatywna mamunia skupilysmy sie na klasycznych atrakcjach turystycznych big_grin

A z wyjazdu jestem bardzo zadowolona i polecam na romantyczny weekend!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka