Dodaj do ulubionych

Czy farmaceuta może - recepta.

24.07.15, 17:57
Często wiecie takie rzeczy więc zapytam, może któraś się będzie orientowała.
Dziewczyny Czy farmaceuta może ( nie musi, może) zamiast euthyroxu 75 dać mi np eythyrox 50?
Tak mam receptę.

Byłam u laryngologa i poprosiłam o zapas smile. Niestety dopiero dzis odebrałam wyniki i moje FT4 jest na 114%
Ft3 jest na 45%
TSH = 0,066 ( poza dolną normę która wynosi - 0,27)

A jeszcze w połowie kwietnia miałam na innej dawce
FT4 - 63%
FT3 na 44%
TSH na 1,92 plus minus a potem 2,45.

No i w związku z tym obawiam się, że biorę za duzo i może bd musiała zmniejszyć a nie mam ochoty bawić się w dzielenie 75. A szkoda nie kupić. zawsze to więcej tabletek.
Obserwuj wątek
    • jolcix Re: Czy farmaceuta może - recepta. 24.07.15, 18:00
      nie wiem czy może, ale mój mi zmienia smile
    • volta2 Re: Czy farmaceuta może - recepta. 24.07.15, 18:15
      na mniejszą dawkę może, nie może na większą, np masz 75 a daje 100.
      • ophelia78 Re: Czy farmaceuta może - recepta. 25.07.15, 14:58
        >na mniejszą dawkę może, nie może na większą, np masz 75 a daje 100.

Też mi się tak wydaje
    • ola_dom Re: Czy farmaceuta może - recepta. 24.07.15, 21:03
      Ja kiedyś prosiłam, żeby zamiast wypisanego 75 mcg wydali mi 50 + 25. Nie było mowy, w kilku aptekach nie chcieli sad.
      • kannama Re: Czy farmaceuta może - recepta. 25.07.15, 00:17
        mogli ci wydać 3x25
    • myszkowa Re: Czy farmaceuta może - recepta. 25.07.15, 00:04
      Nie może.
      Ale czasami dają.
      Tylko manipulowanie leczeniem tarczycy bez lekarza może się źle skończyć.
      • skomplikowanaula Re: Czy farmaceuta może - recepta. 25.07.15, 11:52
        Ja nie cche manipulować sama. Mimo, że obawiam sie że biorę za dużo i dlatego źle sie czuję czekam cierpliwie do 3 sierpnia do wizyty, i nie wiem czy mi zmieni dawkę czy da drugi hormon do podniesienia FT3.
        Obawiam się jednak, że każe mi brać mniej jednak wiec na wszelki wypadek pytam czy skoro dstanę receptę od niej na np mniejszą dawkę oraz zaświadczenie nowe o tym że mam chorobę przewlekłą wymagającą stałego leczenia dawką taką i siaką ( tak mi ost napisała) to czy skoro mam receptę na euthyrox 75 od innego lekarza to czy będe mogła dostac mniejszą dawkę zgodną z zaleceniami specjalisty nie swoimi bo będąc u niego i prosząc o receptę na zapas nie miałam jeszcze pojęcia o nowych wynikach.
      • n1eobecna Re: Czy farmaceuta może - recepta. 25.07.15, 11:57
        No pewnie, lekarz ma szklaną kulę, w której tylko on moze zobaczyc prawdę o samopoczuciu pacjentawink
        • skomplikowanaula Re: Czy farmaceuta może - recepta. 25.07.15, 12:24
          Zgadzam sie. Zacznijmy od tego, że wielu lekarzy ma gdzieś samopoczucie pacjenta jeśli hormony nie są tragicznie wysokie albo tragicznie niskie. Po prostu usłyszysz - taka choroba co ci poradzi?
          A jak cię głowa czy oko boli to idz do okulisty albo neurologa i nawet nie pomoze fakt, że byłaś i nic nie ma.
          Wiec albo się męczysz albo sama delikatnie sobie pomagasz delikatnie modyfikując dawkę pod kontrolą badań. Nie wiem co w tym dziwnego. Sztuczne ustawienie hormonów nie polega na tym, że X dawką ustawiasz sobie je na cale życie. Zapotzrebowanie zmienia się pod wpływem stresu, leków a nawet pory roku. Medal temu kto biega co miesiac do endo.
          W aktualnej mojej sytaucji teraz nie mam zamiaru robić nic sama bo byłam na niższych dawkach i tez nie było miło wiec zdecydowanie potrzebuje porady, również w kontekście konwersji FT4 do FT3.
    • dziennik-niecodziennik Re: Czy farmaceuta może - recepta. 25.07.15, 09:59
      nie bardzo moze.
      ale moze Ci wydac 3 opakowania po 25mg.
    • mary_lu Re: Czy farmaceuta może - recepta. 25.07.15, 11:07
      Euthyrox dobrze się dzieli na połówki i ćwiartki. Możesz też co drugi dzień brać inną dawkę, choć akurat tej opcji nie lubię.
      • skomplikowanaula Re: Czy farmaceuta może - recepta. 25.07.15, 11:56
        Jestem innego zdania. Zdecydowanie dobrze dzieli się letrox. Euthyrox jeszcze na połówkę ok ale na ćwiartki to masakra. Dzieliłam i nie mam ochoty na taką zabawę tym bardziej że bardzo pilnuje aby dawka nie różniła sie ani ciut ciut od siebie a zawsze sie coś skruszy. Nie.
        Już wolę 3 opakowania po 25. To też dobra opcja. Lepsza niż żeby z 75 robić np 50.
        • mary_lu Re: Czy farmaceuta może - recepta. 25.07.15, 12:07
          Aż poszłam i połamałam. No dzieli się idealnie... A nawet jak coś się ukruszy, to po prostu to połknij smile Twoja ostrożność jest przesadna, to nie jest lek wymagający, nomen omen, aptekarskiej dokładności. Ani nie należy bać się lekkiego modyfikowania dawki przy złym samopoczuciu i potwierdzających to wynikach...
          • skomplikowanaula Re: Czy farmaceuta może - recepta. 25.07.15, 12:16
            Mój problem jednak polega na tym, że ja tego cuda nie toleruje i mam straszne problemy z jego tolerancją wiec u mnie akurat nie sprawdza się olewanie. Ani pory ani nawet kruszenia. Tym bardziej że z racji tych problmeów przeryłam całe forum hashimoto i dziewczyny radza jednak dzielić idealnie jak ma się problemy, bardziej pilnować czasu i tym bardziej kiedy zalecona jest suplementacja. Zdecydowanie im bardziej ufam w tej kwestii bo mają podobne doświadczenia.
            Są jakieś apteczne miarki ale ja tego nie lubie. Mi się na ćwirtki dobrze nie dzieli, kruszy się, spada - tym bardziej że łykam to bardzo wcześnie rano bo potem suplementację włączam - denerwuje się i nie ma takiej opcji żeby ja sobie na własne życzenie z 75 robiła np 50. Wiecej pierdzielenia niż jest to warte. Jedynie gdy zaleci mi 37, 5. Nie wiem jak miałabym 75 na 50 robić.
            Dla mnie aktualna sytuacja nie jest sytaucją w której sama się podejmę modyfikacji. Tym bardziej przy problemach które u mnie występują na ten moment.
    • sanrio Re: Czy farmaceuta może - recepta. 25.07.15, 12:18
      leczysz tarczycę u laryngologa? big_grin
      Ja bym nie zmieniała samodzielnie dawki, ponieważ jest wielka dysproporcja między fT3 a fT4 - co jest objawem ZA MAŁEJ dawki lub niedoborów np. D3 lub B12, na TSH nie patrz za bardzo gdyż jest to hormon przysadki, który reaguje różnie na syntetyczne hormony - ja np. jestem w stałej niby-nadczynności TSH na poziomie od 0,19 do 0,40 jednak hormony tarczycowe na to nie wskazują. Polecam forum choroby tarczycy i hashimoto, dowiesz się więcej na temat swojej choroby.
      • skomplikowanaula Re: Czy farmaceuta może - recepta. 25.07.15, 12:32
        A dlaczego miałabym leczyć tarczycę u laryngologa?

Nie zmieniam nic samodzielnie na ten moment.
        Dlaczego uważasz, że taka dysproporcja jest objawem za małej dawki? FT4 mam na poziomie zdecydowanie wystarczajacym. Gdy barałam małą dawkę miałam na odrót niskie FT4. Być może konwersja jest niezbyt dobra. Nie wiem dlatego czekam na wizytę. I pytam na wszelki wypadek bo mi szkoda recepty.
        • sanrio Re: Czy farmaceuta może - recepta. 25.07.15, 13:02
          Byłam u laryngologa i poprosiłam o zapas

tak napisałaś wink
          > Dlaczego uważasz, że taka dysproporcja jest objawem za małej dawki?

ponieważ oba hormony powinny znajdować się w podobnym przedziale normy, dysproporcja oznacza, iż coś jest nie tak. Ze swojego doświadczenia wiem, iż zbyt wysokie fT3 w stosunku do fT4 jest zwiastunem nadal niedoczynności. Natomiast fT4 na poziomie 45% normy to wcale nie tak dobrze, jak się wydaje - z lektury forum, które wspomniałam widać, że kobiety czują się najlepiej z fT4 na poziomie górnej granicy normy. Ale zachęcam, poczytaj sama, dowiesz się dużo więcej niż ja tutaj napisałam, poza tym takie nicki jak Harmoniak, Natder czy Mamadorota mają ogromną wiedzę i na pewno ci z chęcią pomogą smile
          • skomplikowanaula Re: Czy farmaceuta może - recepta. 25.07.15, 13:27
            No nie wiem jak TY zdobywasz recepty ale ja co 3 miesiące nie chodze do endokrynologa a skoro byłam u laryngologa bo mam krzywy nochal i rozważamy sobie wyprostowanie przegrody ażeby uniknąć problemów w przyszłości to sobie poprosiłam o receptę przy okazji bo tabletek nigdy dość prawda? skoro jestem u lekarza to czemu mam nie wziąć a potem jak zabraknie zawracać głowę lekarzowi rodzinnemu?

No teraz nie wiem czy ja coś źle napisałam czy co. Ja mam ZA niskie FT3: aktualnie 45% i za wysokie Ft4 - 114% Albo jest zaburzona konwersja albo za duża dawka? Nie wiem dlatego To już musze skonsultowac z endokrynologiem bo mi łeb rozsadzi.

Ja się bardzo dobrze czułam na hormonach 45% i 49% ( jeden i drugi) oraz przy wysokim FT3. Przy wysokim jak widać Ft4 czuje się tragicznie a moje oczy i głowa chyba eksplodują.

Niestety to forum jest troszkę mało uczeszczane tym bardziej teraz w sezonie urlopowym. Predzej do endokrynologa się dostanę niż ktoś mi odpisze. A napisałam na zaś. Czytać też czytałam.
            • sanrio Re: Czy farmaceuta może - recepta. 25.07.15, 15:16
              nerwowa jakaś jesteś, to też zły znak. Rób jak chcesz, w sumie co mnie to obchodzi.
              • skomplikowanaula Re: Czy farmaceuta może - recepta. 25.07.15, 15:30
                Tak zauważyłam od paru dni że jestem strasznie nerwowa.
                boli mnie dziś koszmarnie głowa dlatego nie zastanawiałam się jak pisze, starałam się szybko i na temat odpisać bez zbędnego zastanawiania się czy obiór będzie negatywny. Sorry.

Jeśli chodzi o nazewnictwo mojego krzywego nochala inaczej nie nazywam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka