hedna 30.07.15, 13:16 Mam mięso z szynki i co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cauliflowerpl Re: Kotlety mielone 30.07.15, 13:25 lmgtfy.com/?q=mielone+z+szynki Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Kotlety mielone 30.07.15, 13:27 Zmiel mięso, dodaj cebulkę i czosnek, sól, pieprz, przyprawy jakie lubisz, jajo, ew. bułkę tartą. Ja dodaję często do mielonego mięsa cukinię. Mielę razem i doprawiam normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Kotlety mielone 30.07.15, 13:30 Ja dokonuje wmieszania tartej cukinii ręką świetny dodatek, kotlety wychodzą soczyste, dobrze się komponuje z kminem rzymskim. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Kotlety mielone 30.07.15, 13:33 Och, świetne są też kotleciki z cukinii i płatków owsianych. Ale do mięsa jak dodaje, to zwykle mielę, częściowo aby ukryć warzywo przed niektórymi niejadkami Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Kotlety mielone 30.07.15, 16:30 O, jaki dobry protip! Może nawet zacznę w końcu gotować, żeby go wypróbować... lol Odpowiedz Link Zgłoś
stacie_o Re: Kotlety mielone 30.07.15, 13:36 A może mi ktoś wyjaśnić po co do mielońców dodaje się bułkę? Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Kotlety mielone 30.07.15, 13:47 Można, nie trzeba. Bułka powoduje, że są bardziej zwarte, no i kiedyś był to sposób na zwiększenie ilości kotletów. Ja czasem dodaję, a czasem nie. Mój mąż opowiada jak jego znajoma koniecznie chciała zrobić kotlety, takie jak robiła babcia, i ciągle jej coś nie wychodziło. Ktoś podpowiedział o bułce i okazało się, że dopiero wtedy doszła do smaku ulubionego z dzieciństwa Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Kotlety mielone 30.07.15, 14:47 Miększe są. Ja dodaję gotowaną jaglankę, idealnie podrabia konsystencję mięsa, a mniej go idzie (co przy dzieciątkach rąbiących po 2-3 kotleciory ma znaczenie, co za dużo to niezdrowo ) Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Kotlety mielone 30.07.15, 18:53 Aby były bardziej pulchne bez bułki wyjdą ci twarde tłuki. T Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Kotlety mielone 30.07.15, 14:41 Dla puszystości i soczystości dodaję łyżkę kwaśnej gęstej śmietany. Plus dla podkręcenia smaku - łyżeczkę musztardy dijon. Bułkę daję też, ale nie za dużo. Kotlety bezbułkowe mają inny smak i konsystencję, ja akurat wolę takie z bułką. Odpowiedz Link Zgłoś
kim5 Re: Kotlety mielone 30.07.15, 14:47 Zamiast bułki daję suchy kuskus. Oraz miętę. A po lekkim obsmażeniu wkładam kotlety do piekarnika i tam dochodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Kotlety mielone 30.07.15, 15:16 Teraz zmiel mieso, podsmaz cebule, dodaj do miesa, bulke namocz w mleku i dodaj do miesa, dodaj jajko, sol i pieprz, wymieszaj zrob kulki, splaszcz je, otocz w bulce tartej, smaz na rozgrzanym tluszczu, zjedz prosto z patelni. Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Kotlety mielone 30.07.15, 15:46 I koniecznie zrób więcej, bo na zimno z pieczywem też są pyszne Odpowiedz Link Zgłoś