Dodaj do ulubionych

Biały ryż- co ugotować

30.07.15, 17:34
Mam cały pojemnik ugotowanego białego ryżu. Szkoda wyrzucić, azupełnie nie mam pomysłu co z nim zrobić zrobić? Może coś podpowiecie? Ryż z jogurtem odpada. big_grin
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Biały ryż- co ugotować 30.07.15, 17:37
      Ryzulki
      snapguide.com/guides/make-teriyaki-salmon-onigiri/
      Napchac mozesz wszystkim - ja np mieszam tunczyka z majonezem i tym napycham...
    • estragonka Re: Biały ryż- co ugotować 30.07.15, 17:40
      zapiec z jabłkiem i cynamonem? dorobić jednogarnkowego sosu typu chińszczyzna? sałatkę zrobić?
    • pulcino3 Re: Biały ryż- co ugotować 30.07.15, 18:18
      arancini
      foto z googla pierwsze lepsze
      https://www.danmurphys.com.au/media/DM/Media/static/Recipes/dishes/Telefono-Arancini.jpg
      • czarna_kita Re: Biały ryż- co ugotować 30.07.15, 18:22
        Dzieciom dolałabym gorącego mleka i cukru dosypała i będą zadowolone na caly dzien. Sobie zrobiłabym biały sos i też jestem zadowolona na caly dzien, a mężowi sos słodko- kwaśny który uwielbia. Nie wiem czy by tego ryżu starczyło tongue_out
        • zuzi.1 Re: Biały ryż- co ugotować 30.07.15, 20:36
          Podpiecz na patelni podzielona na drobne kawalki piers z kurczaka, do tego dodaj pokrojona w kostke cebule, w talarki ze 4 marchewki, papryke i cokolwiek jeszcze chcesz z warzyw, dodaj ziola i przyprawy, lyzeczke masla, podlej woda i udus do miekkosci. Jutro dodaj do tego ten ryz, poddus chwile wszystko razem i juz masz obiad na jutro.
      • madi138 Re: Biały ryż- co ugotować 30.07.15, 20:48
        To wyglada smakowicie smile Chyba sie skuszę. Chcialam właśnie spróbować czegoś nowego. Ryż z jabłkierm czy chińszczyzna już się przejadły.
        • agni71 Re: Biały ryż- co ugotować 30.07.15, 21:02
          a robię np. z pikantnymi klopsikami

klopsiki to malutkie kulki z mielonego mięsa indyczego udowego, doprawione na ostro - imbirem świezym utartym drobno, czosnkiem, suszonymi papryczkami chilli, solą, pieprzem. Podsmażam krótko i dodaję do sosu pomidorowego z cebulą i papryką, mozna też dać pieczarki, cukinię. Sos musi być łagodny, slodkawy, a klopsiki bardzo pikantne.

Inna potrawa to polędwiczki z indyka w sosie cytrynowo-śmietanowym.

\Albo pieczone udka kurczaka (górne części) zapiekane w sosie cytrynowo-czosnkowym.

No i tzw. chińskie.

Do wszystkich tych potraw bardzo dobrze pasuje ryż.
      • kawka74 Re: Biały ryż- co ugotować 30.07.15, 21:03
        Zainteresowały mnie te ryżowe kuleczki (chociaż pierwsze skojarzenie, jakie miałam, to kurczak w cieście z pobliskiego 'chińczyka', ohyda ociekająca tłuszczem), pogrzebałam w przepisach i znalazłam w jednym informację, że musi być ryż taki, jak do risotto, bo ze zwykłego nie wyjdzie. Prawda to?
    • mama303 Re: Biały ryż- co ugotować 30.07.15, 21:05
      placuszki ryżowe: ryż + jogurt /śmietana+ jajko + proszek do pieczenia + troche mąki i cukier waniliowy - smażymy i podajemy ze świeżymi owocami.
    • aankaa Re: Biały ryż- co ugotować 30.07.15, 22:41
      zamrozić i poczekać aż wena przyjdzie
      • mruwa9 Re: Biały ryż- co ugotować 30.07.15, 22:54
        wlasnie to chcialam napisac smile
        Zamrozic i wykorzystac przy innej okazji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka