Dodaj do ulubionych

prolaktyna-wyniki

23.03.07, 09:27
Moze ktos mi powie cos na temat moejgo wyniku prolaktyny, czy jest dobry czy
za wysoki i o czym to swiadczy co moze powodowac. Badanie robione w 1 dniu
cyklu
prolaktyna pierwsze pobranie wymnik 26.31 ng/mL
prolaktyna drugie pobranie po godzinie i po podaniu tabletki wynik > 200.00
ng/mL
Obserwuj wątek
    • kaamea Re: prolaktyna-wyniki 23.03.07, 10:14
      O ile podaną tabletką był metoclopramid to wzrost PRL 8-krotny po podaniu
      oznacza hiperprolaktynemię czynnościową (prawidłowym wynikiem powinien być
      wzrost do 5 razy).
      Wynik 26.31 jest odrobinę podwyższony. Pytanie dlaczego miałaś badaną PRL? Czy
      masz zaburzenia owulacji? Przy podwyższonej i przy hiperprolaktynemii
      czynnosciowej moga wystąpić zaburzenia i wtedy trzeba obniżać tabletkami. Nie
      martw się jednak taki wynik jest bardzo łatwy do "naprawy" smile
    • kaamea Re: prolaktyna-wyniki 23.03.07, 10:29
      Aha, powie Ci to zapewne lekarz, powinnaś zbadać sobie tarczycę. Podwyższona
      prolaktyna bardzo często sygnalizuje jakieś nieprawidłowości w tarczycy, a
      niedoczynność jest przyczyną niepłodności. Tak więc kolejne badania jakie myślę
      powinnaś zrobić to TSH, ft3, ft4.

• lizka55 Re: prolaktyna-wyniki 23.03.07, 10:49
        latwy do naprawy powiadasz? troszke mnie pocieszylas bo jak przed chwilka
        przeczytalam na innym forum ze to zbyt wysokie i moze oznaczac gruczolaka na
        przysadce mozgowej i nalezy zrobic tomografie albo rezonans magnetyczny to az
        mi sie lzy w oczach pokazaly sad(. a co do tarczycy to znow podlamalam sie bo u
        mnie ciagle cos nowego do elczenia sie znajduje i juz mam tego wsyztskiego
        dosc. co do powodu z jakiego mialam robione to badanie to ten ze mam we3dlug
        usg policystyczne jajniki bo mam wiele malych pecherzykow na jajnikach poz atym
        robilam jzu badania progesteronu i estradiolu oba w 19 dniu cyklu wyniki byly
        takie: estradiol 56 pg/mL a progesteron 4.79 ng/ mL , jak to sie ma do
        prolaktyny? aha cykle mam zazwyczaj 28 dniowe ale ten ostatni wktorym bylky
        robione estradiol i progesteron byl 34 dniowy no i w pierwszym dniu nastepnego
        cyklu robina prolaktyna. lekarz powiedzial mi juz ze nie miaalm w tym miesiacu
        owulacji i skierowal na prolaktyne ale wizyta u lekarza dopiero za tydzien w
        czwartek w do tego czasu sie chyba zamartwie. pocieszcie ipodpowiedzcie cos
        uswiadomcie mnie prosze, co dalej? sad
        • lizka55 Re: prolaktyna-wyniki 23.03.07, 10:52
          aha podejrzewam ze dostane pewnie od lekarza bromergon na zbicie prolaktyny
          tak? jak dlugo przewidujecie leczenie takiej prolaktyny? i czy na pekanie
          tych "narobionych" i " siedzacych" jzu od dluzszego czasu pecherzykow tez cos
          powinnam dostac czy nie? jelsi tak to co? jesli nie to w jaki sposobmam sie ich
          pozbyc ?
          • kaamea Re: prolaktyna-wyniki 23.03.07, 12:24
            Bromergonem leczy się szybko, bo po 2-3 tyg można już robić ponowne badania PRL
            i wychodzi niższa. U mnie tak było.
            Co do niepeknietych pęcherzyków... też miałam i powodem ich istnienia była
            własnie ta prolaktyna. Co dziwne powstawały one tylko na lewym jajniku, prawy
            był ok, na nim pękały normalnie. Teraz ten lewy jest niepewny. Po HSG jeden
            lekarz stwierdził że jest drożny a drugi że ma co do tego wątpliwości bo może
            być lekko "sfatygowany" (on to powiedział inaczej ale nie pamiętam jakiego
            słowa użył ) po tych własnie pęcherzykach niepękających.
            • miss30 Re: prolaktyna-wyniki 23.03.07, 13:11
              W jaki sposób niepęknięty pęcherzyk mógł sfatygować drożność jajowodu? Nie
              rozumiem tego, przecież niepęknięty pęcherzyk (torbiel) pozostaje w jajniku i
              nie przechodzi przez jajowód, tam się wchłania lub nie?
              • kaamea Re: prolaktyna-wyniki 23.03.07, 21:18
                nie mam zielonego pojecia. w kazdym razie lekarz powiazal niepekajace
                pecherzyki z tym ze teraz mam jajowod prawdopodobnie nie w pelni sprawny, choc
                nigdy nie powiedzial ze jest calkiem do niczego.
        • tymonka30 Re: prolaktyna-wyniki 23.03.07, 11:17
          Bo te wyniki prog. i estradiolu mówią o tym, że nie było owu. A prolaktyna tak
          się ma do tego, że zbyt wysoka może ją blokować. Te drobne pęcherzyki to Twoje
          PCO, w celu zajścia w ciążę stosuje się leki aby chociaż 1 z nich urosnął
          więcej niż rośnie.
    • miss30 Re: prolaktyna-wyniki 23.03.07, 10:54
      Ja miałam bardzo podobny wynik 26,66 ng/ml. Mam nadzieję, że to było przyczyną
      moich problemów. We wrześnie i październiku w ogóle nie rosły mi pęcherzyki.
      Dostałam Estrofem i Castagnus pęcherzyk jeden wyrósł, ale nie pękł, powstała
      torbiel, którą wyleczyłam hormonami w 2 m-ce. Od stycznia biorę Bromergon - ten
      cykl miałam monitorowany i o dziwo zaskoczyło, był pęcherzyk i doszło do owu -
      bez żadnych innych dopalaczy. Niby granica prolaktyny przekroczona niewiele,
      ale wystarczająco, żeby zaburzać owu.
    • miss30 Re: prolaktyna-wyniki 23.03.07, 11:05
      Te narobione pęcherzyki, które masz niestety nie wchłoną się, ale jezeli jest
      ich niewiele (u mnie tak jest) to nie powinny przeszkadzać kolejnym
      pęcherzykom.
      • lizka55 Re: prolaktyna-wyniki 23.03.07, 17:15
        nie wchlona sie ale czy podaje sie cos zeby one pekly i nie przeszkadzaly na
        jajniku? tak mi na tym zalezy szcezgolnie zeby sie ich nadmiaru chociaz pozbyc
        gdyz juz od ponad pol roku mam bole prawego ajjnika, na lewym tez sa ale chyba
        mniej albo jakies "lepsze" bo lewy mnie nie boli tylko ten prawy.no przeciez
        chyba tak nie moze byc ze caly jajnik zawalony tymi torbielkami i nic zn imi
        sie robic nie bedzie. ja rozumie ze te nowe ktore co cykl powstawac beda to
        lykajac hormony bede powodowac ze na bierzaco beda pekaqc ale z tymi starymi
        chyba tez trzeba cos zrobic zeby znikly?ja mam 26 lat i dopiero 3 miesiace temu
        dowiedzialam sie ze mam policystyczne jajniki i tyle wlsne tych torbielkow na
        jajnikach, i nigdy problemow przez tyo nie mialam zdazaly sie w okresie
        dojrzewania ze bolal mnie czesto bardzo mocno ten prawy jajnik ale po 2-3
        dniach bol mijal a miesiaczka przychodzila jak w zegarku wiec nic nie
        podejrzewalam bo i z jakiego powodu, a teraz nagle sie oakzuje ze tam tyle
        niepeknietych pecherzykow.
        • miss30 Re: prolaktyna-wyniki 23.03.07, 17:24
          Jak masz ich dużo, to najlepiej spróbować się ich pozbyć laparoskopowo
          porozmawiaj o tym ze swoim ginem. Ja mam więcej torbielików na prawym jajniku.
          Gdyby lewy nie pracował tak ja trzeba to byłaby laparoskopia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka