Dodaj do ulubionych

Wikipedia..

02.08.15, 00:43
Wlasnie poprawilem jedna date w Wikipedii, Biliczak nie odszedl z teatru Wybrzeze w 1980.
O dziwo, moja zmiana juz widoczna, bez logowania, bez hasla.. znaczy, kazdy moze wpisac/zmieniac co sobie wymysli ..
Tak na marginesie wiarygodnosci Wikipedii wink
Teraz jest dyrektorem tylko do 1979 smile
Obserwuj wątek
    • baltycki Re: Wikipedia.. 02.08.15, 00:51
      OO, przepraszam.
      Zmiane tylko ja widzialem.. czeka na zaakceptowanie/sprawdzenie poprawnosci..
    • cauliflowerpl Re: Wikipedia.. 02.08.15, 09:10
      "Tak na marginesie wiarygodnosci Wikipedii wink"

Się zorientowałeś big_grin
      Ja najbardziej lubię brednie o mojej okolicy czytać. Źle przetłumaczone pojęcia to pikuś wink
    • ardzuna Re: Wikipedia.. 02.08.15, 10:30
      Dziwisz się? Przecież to zasada Wikipedii od początku funkcjonowania. Teraz i tak wprowadzono zatwierdzanie haseł, ale tylko pod kątem sprawdzenia, czy nie ma ewidentnego wandalizmu. Nie musisz sprawdzać poprawności merytorycznej edycji, zatwierdzając ją.

A jak ktoś nie chce czytać bzdur w Wikipedii i je widzi, niech je poprawi. Śmiało. Większość wikipedystów od tego właśnie zaczynała.
    • mdro Re: Wikipedia.. 02.08.15, 11:17
      Już wycofano Twoją edycję, powołując się na stronę teatru (sprawdziłam, faktycznie jest "W latach 1955-1980 dyrektorem Teatru Wybrzeże był Antoni Biliczak"). Podaj te "inne źródła", bo osobiste doświadczenia nie są w Wikipedii uznawane wink, to pewnie zostanie zatwierdzone (a najlepiej byłoby uwzględnić obie daty). Edytowałeś bezpośrednio czy w kodzie źródłowym? Bo bym Ci podpowiedziała, jak dodać przypis.
      • baltycki Re: Wikipedia.. 02.08.15, 12:36
        Wiem, ze na stronie teatru jest..
        "W latach 1955-1980 dyrektorem Teatru Wybrzeże był Antoni Biliczak,"
        dlatego "nakrzyczylem" mailem na dyrekcje wink

Inne zrodla:
        www.gedanopedia.pl/gdansk/?title=TEATR_PO_ROKU_1945
        Nad całym Teatrem Wybrzeże czuwał już wtedy Antoni Biliczak, dyrektor naczelny (nie artystyczny) w latach 1955–1979; budowniczy i organizator, strateg i ekonomista.

www.filmpolski.pl/fp/index.php?osoba=1122025
        Antoni Biliczak
        "Od 1955 do przejścia na emeryturę w 1979 był dyrektorem Teatru Wybrzeże w Gdańsku."
        • mdro Re: Wikipedia.. 03.08.15, 11:01
          OK, poprawiłam za e-teatrem (jakoś mi się wydaje właściwszy do haseł o kwestiach teatralnych wink), tylko że tam okres dyrektorowania Andrzeja Kudlika zaczyna się od 1980, może przez jakiś czas był formalnie p.o.?

Na przyszłość - jeśli zmieniasz/wprowadzasz coś merytorycznego, to dodawaj przypisy, nie będzie wtedy problemu. W tzwn. edytorze wizualnym (przycisk "edytuj") masz opcję "wstaw przypis", która powinna poprowadzić za rączkę wink, w edycki kodu źródłowego wystarczy wstawić adres strony internetowej albo podstawowy opis bibliograficzny (z numerem strony) między znaczniki <ref> i </ref>, ewentualnym dopieszczeniem zajmą się inni wink. Albo ostatecznie nawet tylko napisać w opisie zmian, skąd jest dana informacja.
          • baltycki Re: Wikipedia.. 03.08.15, 14:23
            Na przyszlosc nie bede sie w to bawil..
            Przyznam teraz, ze powinienem zaczac od teatru a nie od Wikipedii..
            "nakrzyczalem" na teatr(wink) i juz dzisiaj rano odpowiedz..

Szanowny Panie, ogromnie przepraszamy za ten błąd
            w tej chwili na stronie znajduje się ju poprawiona informacja
            pozdrawiam, Grzegorz Kwiatkowski

Grzegorz Kwiatkowski
            Rzecznik prasowy
            Pewnie formalnie zmienili sie na przelomie roku 79/80..
            Kudlika pamietam dokladnie, jeszcze jako wiceprezydent Gdanska obiecal mi mieszkanie..
            Nie dotrzymal obietnicy, wiec poszedlrm tam, gdzie dalismile
            (niech mu ziemia lekka bedzie)
    • mdro Re: Wikipedia.. 02.08.15, 11:22
      A w ogóle, jeśli ktoś widzi w jakimś haśle błąd i obawia się/nie chce go sam poprawić, to w bocznym menu jest opcja "zgłoś błąd". Pojawi się formularz, w którym trzeba opisać, jaki jest błąd, a przy tych merytorycznych podać źródło poprawnych informacji. Wtedy zajmą się tym inni wink.
      • arista80 Re: Wikipedia.. 02.08.15, 12:08
        Przed chwilą spojrzalam i jest napisane: Antoni Biliczak 1955?1980, czyli nie uznano twej poprawki.
        • arista80 Re: Wikipedia.. 02.08.15, 12:09
          P.S Zamiast znaku zapytania jest myślnik Antoni Biliczak 1955 - 1980
    • heca7 Re: Wikipedia.. 03.08.15, 12:19
      Ja ostatnio zdębiałam jak przeczytałam na Wiki o Teofili z Morawskich Radziwiłłowej. Ależ bzdety napisali przy okazji notki o jej córce.
    • cauliflowerpl Re: Wikipedia.. 14.08.15, 09:23
      Most Biskajski:
      "Na wysokości ok. 45 m znajduje się gondola"
      Nic tam, że nawet na zdjęciu widać, że gondola znajduje się tuż nad wodą. Brakło nie tylko wiedzy ale i wyobraźni.
      pl.wikipedia.org/wiki/Most_Biskajski
      • cauliflowerpl Re: Wikipedia.. 14.08.15, 09:47
        O! Już poprawili według moich wyjaśnień smile
        • baltycki Re: Wikipedia.. 14.08.15, 09:59
          " Do przęsła znajdującego się 45 metrów nad wodą podwieszona jest na długich linach gondola,"

Upieralbym sie, ze gondola nie jest podwieszona "do przesla" smile.

W opisie dzwigu czesc ruchoma do ktorej jest podwieszony ciezar nazywa sie wodzakiem.

"Wysięgnik może być wychylny z cięgnikiem zainstalowanym na jego końcu lub stały, poziomy, z wodzakiem (cięgnikiem) poruszającym się po nim."
          • cauliflowerpl Re: Wikipedia.. 14.08.15, 10:07
            To dawaj, mnie już konstrukcja mostów przerasta wink chociaż to "przęsło" też mi kompletnie nie pasowało.
            • baltycki Re: Wikipedia.. 14.08.15, 10:15
              W opisie suwnicy jest to cięgnik smile.
              "Suwnica bramowa składa się z pomostu zawieszonego na dwóch bocznych mostach, wiążących dwie lub większą liczbę bram. Każda z bram wyposażona jest w podwozie typu szynowego lub kołowego. Po pomoście przesuwa się cięgnik."

mdro poprawi, lubi wyreczac wink.
          • atena12345 Re: Wikipedia.. 14.08.15, 10:14
            baltycki napisał:

> " Do przęsła znajdującego się 45 metrów nad wodą podwieszona jest na długich li
            > nach gondola,"
            >
            > Upieralbym sie, ze gondola nie jest podwieszona "do przesla" smile.

moim zdaniem do przęsła jednak.

> W opisie dzwigu czesc ruchoma do ktorej jest podwieszony ciezar nazywa sie wodz
            > akiem.

czyli gondola jest podwieszona do wodzaka?

a wodzak do czego jest
        • mdro Re: Wikipedia.. 14.08.15, 10:01
          W zasadzie to sama poprawiłaś wink, następna osoba tylko przeredagowała Twoje poprawki. I w ten sposób właśnie zostałaś jednym z "onych", co piszą Wikipedię.
          • cauliflowerpl Re: Wikipedia.. 14.08.15, 10:07
            Coś tam już mam na koncie wink ale wtedy chyba to nie była opcja "edytuj" tylko pole "dyskusja" i tam się wpisywało uwagi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka