Dodaj do ulubionych

taryfa za prąd

03.08.15, 15:47
Mam pytanie - jaką macie taryfę za prąd?
G11 czyli stała stawka przez całą dobę?
G12 czyli w dzień drożej (z doliną godzinową 13:00/15:00) w nocy taniej?
Będę zmieniała umowę i nie wiem na co się zdecydować. Obecnie mam G11, a kalkulator netowy podpowiada G12.

Co macie? smile
Obserwuj wątek
    • kochamruskieileniwe Re: taryfa za prąd 03.08.15, 15:58
      mam obie smile (mam dwa liczniki)
      Jezeli masz tyle samodyscypliny, by wszelkie prądożerne urządzenia włączac w nocy (typu ogrzewanie) taryfa zmienna.
      Jezeli nie masz trakich urzadzen - stała. Obecnie różnice są minimalne miedzy tańszymi a droższymi godzinami. Jednak gdy wszystko robisz w droższej taryfie - lepiej robić w to w stałej. Nie stresujesz sie godzinami.
      • pulcino3 Re: taryfa za prąd 03.08.15, 16:12
        Mam G12 - jestem zadowolona .Płacę mniej niż 8 lat temu za całodobową G11, a doszły mi w tym czasie urządzenia elektr. i jedna osóbka więcej suspicious
        U mnie fakt, że mam ciepłą wodę na prąd przeważył za G12, co do niedogodności, którymi często inni straszą to na prawdę nie ma u mnie wielkiego poświęcenia- jedynie zmywarkę i pralkę staram się puszczać w taryfie tańszej, ale również bez przesady suspicious co do innych sprzętów, typu prasownie, odkurzanie , mycie! zawsze według potrzeb smile
      • ciri_77 Re: taryfa za prąd 03.08.15, 16:12
        Mam G12, ale długo sie uczyłam pilnowania godzin i pamietanai o programowaniu piekarnika, zmywarki czy pralki...
        • kochamruskieileniwe Re: taryfa za prąd 03.08.15, 16:14
          no i jeszcze kwestia miejsca zamieszkania. W bloku np z kiepską akustyką trudno puszczać pralkę w nocy...
    • cosmetic.wipes Re: taryfa za prąd 03.08.15, 16:23
      Mam G11, najnowsza prognoza mnie zabiła uncertain
    • nusia271 Re: taryfa za prąd 03.08.15, 17:51
      Jeżeli zużywasz naprawdę dużo prądu (min. 3000 KWH rocznie) to polecam G12g (Tauron) jest to rozszerzona wersja taryfy G12 . Pamietaj aby system II taryfowy się opłacał to jednak pralka/zmywarka/bojler powinien chodzić tylko w nocnej taryfie. Jeżeli nie masz prądożerczych urządzeń to marnie na tym wyjdziesz ....
    • iwoniaw Re: taryfa za prąd 03.08.15, 19:01
      Mam całodobową i w moim przypadku nie ma sensu zmieniać. W nocy to ja śpię, a nie używam sprzętów rtv i agd, a właściwie tylko to (oprócz żarówek) mamy na prąd.
      Nawet zakładając zmianę kosiarki ręcznej z benzynowej na elektryczną, trudno kosić trawniki po nocach. Nie wiem, co można w sumie w nocy z prądem robić, jeśli rozmawiamy o domu/mieszkaniu prywatnym, a nie jakiejś działalności rolniczej/produkcyjnej.
      • mynia_pynia Re: taryfa za prąd 03.08.15, 19:25
        Zmywarkę właczyć, pralke i to tak zeby pranie sie skonczylo o 6:30 zeby wstac i wywiesic świeże, mamy wode ogrzewana pradem, mam kychenke elektryczna z czasonastawiaczem, tak jak poiekarnik. Kosisrke mamy spalinową. Rano w tanim pradzie prasuje ciuchy do pracy bo tak lubie, robie kawe, herbate, grzanki. Ciale zycie w tanim wink
      • baltycki Re: taryfa za prąd 03.08.15, 19:36
        > sić trawniki po nocach. Nie wiem, co można w sumie w nocy z prądem robić,
        Ogrzewac.
        • iwoniaw Re: taryfa za prąd 03.08.15, 19:46
          No fakt, można ogrzewać. Choć ja osobiście nie miałam nigdy ogrzewania elektrycznego, więc to też nas nie dotyczy. Zresztą w dzień, jak jestem w domu, też przecież marznąć nie będę.
          Poza tym jakbym chciała oszczędzać na prądzie i zdecydowała się na dwie taryfy, to coś czuję, że jak pani niżej wpadałabym w fazy "nie zrobię sobie herbaty wcześniej niż za pół godziny, bo taryfa na prąd za droga".
          • baltycki Re: taryfa za prąd 03.08.15, 20:14
            > Zresztą w dzień, jak jestem w domu, też przecież marznąć nie będę.
            big_grin
    • murwa.kac Re: taryfa za prąd 03.08.15, 19:03
      G12W
      oprócz tańszej nocnej taryfy i doliny 13 - 15, dodatkowo weekendy i dni świąteczne są w niższej taryfie.
      • grave_digger Re: taryfa za prąd 03.08.15, 20:50
        o, i to by było dla mnie.
    • mynia_pynia Re: taryfa za prąd 03.08.15, 19:20
      Mam dwutaryfowy prad, w godzinach 22-7 i 14-16 taniej oraz od soboty od14h do pn 7h. Praktycznie wszystko robie w tanim pradzie, oczywiście lodowka, kompy, tv chodza cała dobe wink. My mamy wszystko na prad, gazu nie mamy, oszczedności bardzo duze, upierdliwość taryfy dla mnie jest dramatyczna czasem. Juz mam taki nawyk ze jak mi sie chce kawy o 13:30 to czekam do 14h zeby ekspres wlaczyc - tak wiem PARANOJA!
      • pulcino3 Re: taryfa za prąd 03.08.15, 19:37
        Ja puszczam na noc, a rano rozwieszam i rozpakowuję, jak jestem w ciągu dnia w domu to puszczam o 13-tej maszyny., ale bez presji że muszę do 13 czekać smile jedynie jak mi się przypomni a i tak często czekają do nocnego włączenia, bo zapominam...
    • kota_marcowa Re: taryfa za prąd 03.08.15, 20:00
      Wszystko zależy od własnej samodyscypliny.
      Ja mam jedną taryfę, bo się kompletnie nie nadaję do pilnowania tanich godzin.
      Jak mam ochotę coś upiec, to piekę, nie czekam z włączeniem pełnej zmywarki do nocy, bo chce mieć czyste naczynia teraz, no i mieć miejsce, żeby wstawiać te co się zabrudziły. Jak bym jeszcze miała ogrzewanie na prąd, to nie wyobrażam sobie siedzieć w zimnie cały dzień.

Przede wszystkim musisz się zastanowić nie nad ceną, tylko nad tym, czy dasz tak radę.
      • murwa.kac Re: taryfa za prąd 03.08.15, 20:17
        to nie tak, ze w dzien sie siedzi w zimnie.
        to nie farelka.
        piec ładuje sie w nocy, pradem. a w dzien to ciepło oddaje.
        • kota_marcowa Re: taryfa za prąd 03.08.15, 20:21
          Aha, no to wtedy to faktycznie może mieć sens.
          Bo ja jeżeli chodzi o zwykłe sprzęty typu pralka, zmywarka, piekarnik, czajnik, nie byłam w stanie się dostosować i w efekcie płaciłam więcej niż w 1 taryfie, za nieprzestrzeganie tanich godzin właśnie, bo w tych drogich było drogo.
          • murwa.kac Re: taryfa za prąd 03.08.15, 20:28
            druga taryfa ma sens przy ogrzewaniu, to fakt.
            podobnie przy wodzie grzanej na prąd. kupujesz wlacznik czasowy, ustawiasz godzine załączenia boilera i tyle.

ale tez zalezy od trybu zycia.
            my np mamy taki, ze 3 - 4 dni pracujemy z chlopem w biurach, reszte dni siedzimy w chalupie. wtedy to pranie czy mywarke mozna o 13 wstawic.
            jakbym miala normalna robote od pon do piątku po 8 godzin - w zyciu. pralka chodzilaby tylko wieczorami.

ale tez sie nie spinam jak pralke wlacze o 18 teraz czy zmywarke o 20. bez przesady. a juz czekanie 30 min na herbate czy kawe to w ogole kuriozum big_grin

• murwa.kac Re: taryfa za prąd 03.08.15, 20:29
              przy wodzie grzanej na prąd.

co za koszmarek mi wyszedł! big_grin
            • pulcino3 Re: taryfa za prąd 03.08.15, 20:58
              Ja nie mam bojlera, ogrzewacz przepływowy, ale i tak się opłaca, w 2007 miałam rachunki po 180zł/m-c, obecnie po kilku podwyżkach i bez napinki 120-140/m-c, w zależności od sezonu czy jest zima czy lato.
    • fantomowy_bol_mozgu Re: taryfa za prąd 03.08.15, 20:08
      Mam G12, ale wszystko w mieszkaniu mam na prad - ogrzewanie, ciepla wode, kuchenke itd.

Moim zdaniem G12 nie ma sensu, gdy masz tylko standardowe urzadzenia elektryczne, typu lodowka (chodzi cala dobe), zmywarka czy pralka. Z ciekawosci przeliczalam kiedys koszt pradu zjadanego przez lodowke w obydwu wariantach u mojego operatora i wychodzi niemalze do grosza to samo smile wiec G12 tylko w przypadku posiadania mocno pradozernych urzadzen (bojler, piec akumulacyjny czy pralko-suszarka), ktore bez uszczerbku na trybie zycia mozesz odpalic w nocy.
    • ghyta_ogg Re: taryfa za prąd 05.08.15, 10:03
      My mamy G12. Ale to MOCNO zależy od stylu bycia, tego czy dom czy mieszkanie (pod kątem ewentualnych odgłosów w nocy) i ilości używanych prądożracych urządzeń.
      Nas w tygodniu w domu nie ma od 7 do 17. Wiec kuchenki i piekarnika nie używam w tygodniu. Pralkę, zmywarkę, spokojnie nastawiam na noc. Wodę w lecie grzeję bojlerem ( w zimie piecem CO), więc nastawiam włącznik czasowy i rano grzeje się 4-6 na poranne prysznice, po południu 13 -15 - jak przychodzimy do domu jest podgrzana bo od 15 do 17 nie ma zużycia a bojler temperaturę trzyma, i potem jeszcze wieczorem na godzinę włączam ok. 20 do 23 na wieczorne kąpiele. W wyższej taryfie bojler pracuje tylko 2 h dziennie.

W weekendy nie mam problemu z gotowaniem/pieczeniem w niższej taryfie, tak samo odkurzanie i prasowanie akurat mąż ogarnia. Kwestia przyzwyczajenia. Paranoi że jeszcze 20 minut do herbaty nie mam, tak samo jak jest potrzeba to zmywarkę poza tanimi godzinami nastawię. Kosztuje mnie to, dla 3-osobowej rodziny w 170 m2 domu, w lecie ok. 150 pln na miesiąc (rachunki 2- mesieczne oscylują ok. 300 pln), w zimie za 2 m-ce rzadko przekraczam 200.
      • grave_digger Re: taryfa za prąd 05.08.15, 10:19
        ile kwh wam wychodzi na m-c?
        • ghyta_ogg Re: taryfa za prąd 05.08.15, 11:07
          Ostatni rachunek 15 kwiecień - 15 czerwiec (nowszego nie mam), 415 kWh za 2 m-ce, z czego dzienna 186 a nocna 229. W kwietniu jeszcze piec CO chodził i grzał wodę, no ale też zużywał jakiś tam prąd. Rachunek total na 250 pln. Z czego, jak patrzę, zużycie kWh to tylko 40% rachunku, reszta to opłaty dystrybucyjne i abonamenty uncertain
          • grave_digger Re: taryfa za prąd 05.08.15, 16:17
            Dzięki za odp! My zużywamy więcej - 4 osoby, ok. 350 kwh na m-c. Dziś byłam w Tauronie i zmieniłam na G12w. Zobaczę przez rok czy płacę mniej czy więcej. Jak nie spróbuję to nigdy się nie dowiem wink
            • grave_digger Re: taryfa za prąd 06.08.15, 15:40
              Kurdę, ale mają prędkość - wczoraj złożyłam wniosek o nową taryfę, dziś mi już przyszli i licznik wymienili. big_grin No to zaczynamy suspicious
        • pulcino3 Re: taryfa za prąd 05.08.15, 12:36
          180 kw dzienna nocna 60 kw
    • demonii.larua Re: taryfa za prąd 05.08.15, 14:06
      Mieliśmy G12W. Różni się od G12 tym, że nocna jest w weekendy pt 22:00-pn 6:00 i wszystkie święta ustawowe) i jest odrobinę droższa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka