eve-lynn 05.08.15, 11:54 Jak szybko trzeba zużyć mase solna? Jak zrobie teraz to dotrwa do 16-17 kiedy córka wraca z przedszkola? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bei Re: Masa solna 05.08.15, 12:00 Włóż do woreczka foliowego, albo szczelnego pudelka, mozesz nawet zamrozić. Gdyby przypadkiem podeschła to zawsze mozna przywrócić właściwą konsystencję powtornie ją nawilżając. Dlaczego robisz ja wcześniej? Odpowiedz Link Zgłoś
eve-lynn Re: Masa solna 05.08.15, 14:20 Dzieki! A robie wczesniej bo chce miec gotowa jak wroce z corka zeby od razu sie zajela sama - beze mnie, no... ze mna w tym samym pomieszczeniu ale na 99% zajetymi rekoma bo mam jeszcze dwumiesieczniaka na stanie i obiad do zrobienia. Ona sama nie zrobi, a tak to ja posadze i niech lepi a ja bede siedziec z boku z maluchem przy cycku i zajetymi rekoma, moge sluzyc rada jedynie... Odpowiedz Link Zgłoś
eve-lynn Re: Masa solna 05.08.15, 14:39 Aha - maluje sie przed czy po Suszeniu? Farbami wodnymi czy plakatowkami? Odpowiedz Link Zgłoś
wydramarlenka Re: Masa solna 05.08.15, 16:48 Można wyschnięte malować plakatówkami. Kolory są intensywne. Można również podzielić masę na kilka części i każdą wyrobić z odrobiną farby plakatowej. Kolory są wtedy pastelowe a gotowe dzieła lekko błyszczą (sól w masie) Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: Masa solna 05.08.15, 18:33 Jak schowasz do lodówki to jutro już będzie ciężko z niej lepić - będzie rzadka rozlazła i trudno będzie ją przywrócić do spręzystości - lepiej robić w dniu zużycia. Nie mieszaj z farbami - nie wysycha! Trzeba po prostu malować podsuszone. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Masa solna 05.08.15, 20:13 zamaist malować możesz od razu zrobic kolorową- dodajesz kolorowy budyń zamaist części mąki- masz wowczas pastelowy róż, żółty. Jak dodasz przypraw do piernika mozna lepić masosolne pierniczki. Po wyjeciu z lodówki musisz ja na powrot uplastycznić- dodając odrobine wody i zagniatając szybko. Mozesz od razu przy robieniu masy dodać troche oleju, masa jest wowczas bardziej plastyczna. Mozna tez dodawac trochę kleju do tapet albo wikolu- wowczas nie pęka przy wysychaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
eve-lynn Re: Masa solna 05.08.15, 20:24 Dzięki za rady. Ale raczej bedziemy malować - to kolejne zajęcie dla małej - a musze ich (nowych, atrakcyjnych zajęć) miec duzo bo jest na odwyku od tv i iPada z powodu agresji i ogólnego braku możliwości normalnego dogadania sie z nia. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Masa solna 05.08.15, 22:26 Spróbuj masy piaskowej, albo drewnianej (mozna pózniej szlifować). Z zajęć na upał - weź większy pojemnik wlej wodę i wsyp drobne zabawki a pózniej zamroź. Jak już bedzie bryła lodu daj ciepłą wodę + strzykawkę albo suszarkę i niech prowadzi poszukiwania. Mozesz tez zrobic kolorowy lód (barwniki spożywcze i do woreczka na kostki) i nim malować, albo wrzucać do wody. Albo coś z mas nienewtonowskich - skrobia + woda, jak zanurzasz rękę powoli to zachowa się jak ciecz a jak uderzysz czy turlasz w rękach to jak ciało stałe. Magnes i metalowe koraliki w kuwetkę z piaskiem. Butelka z wodą, barwnikiem i olejem. Butelka z wodą, brokatem, odrobiną przezroczystego ciekłego kleju. Koraliki do prasowania. Pytanie co Ty chcesz robić. Odpowiedz Link Zgłoś