Dodaj do ulubionych

Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej firmy

06.08.15, 15:58
W poprzednim moim watku o olowkach jedna z Pan napisala ze przebrniecie przez wyposazenie 6 latka do szkoły zajelo jej 3 tyg. Wiec tknieta tym zdaniem zakładam nowy watek dotyczący co najlepsze, jakiej firmy itd.

1. Plecak już mamy wybrany. Padlo na Herlitz Smart (jutro jedziemy wybrać na zywo wzor)
2. Zeszyt w linie, no wlasnie jaki ? najzwyklejszy ? czy ten z czerwonymi liniami bo nie napisali.
3. Kredki. Pisze ze maja być dobre i tu pytanie jakie to sa dobre ? do tej pory bylam zadowolona z Bica. Ale znajoma mi powiedziała ze jak dla niej lepsze od Bica sa Bambino. Czy faktycznie ? a może sa jeszcze jakies lepsze do 1 klasy ?
4. Kredki swiecowe. Ten sam zgryz co wyżej o kredkach olowkowych. Jakie ?
5. Farby plakatowe jakie ?
6. Pedzelki grubszy i cieńszy jakie ?
7. Gumka do olowkow jaka najlepsza ? bo miałam już kilka takich tańszych i jeden wielki badziew. Wiec co najlepiej zmaze miękkie olowki ?
Obserwuj wątek
    • bbuziaczekk Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 15:59
      A i zapomniałam jeszcze o krześle do biurka. Jakie krzesło kupic 6 latkowi dodam ze wysokiemu.
      • niktmadry Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 16:07
        ..... znak, że znów zaczyna się rok szkolny......
        • bbuziaczekk Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 16:12
          No wlasnie zbliza się nowy rok szkolny.
          Najwiekszy zgryz i problem maja ci co posylaja pierwsze dziecko do szkoły o tego 6 latka.
          I zaczynam już glupiec od tego wszystkiego. uncertain
          • black.sally Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 19:42
            bbuziaczekk napisała:

> No wlasnie zbliza się nowy rok szkolny.
            > Najwiekszy zgryz i problem maja ci co posylaja pierwsze dziecko do szkoły o te
            > go 6 latka.
            > I zaczynam już glupiec od tego wszystkiego. uncertain

ne odbijało mi w połowie lata jakoś w zeszłym roku.
    • miss_fahrenheit Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 16:11
      Z kredek ołówkowych faktycznie lepsze chyba będą Bambino. Zeszyt w linie - z czerwonymi liniami. Nawet, jeśli nie będzie taki wymagany w 1 klasie, dziecku raczej będzie łatwiej uczyć się pisania w takim zeszycie.
      • super-mikunia Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 17:43
        Z kredek ołówkowych faktycznie lepsze chyba będą Bambino

Odradzam BAMBINO łamią się dramatycznie, z 2 x dałam ima szansę jak Młody jeszcze był młody..nie wiem chyba, że od tego czasu coś się zmieniło..Ale to nie jest Bambino, które pamięta moją młodość..
        • pola731 Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 21:38
          pracuję od 3 lat w dużej hurtowni papierniczej, mam na stanie 8 latkę i 2 sporo starszych synów więc mogę porównać jakość sprzed kilku lat i teraz.

napiszę z doświadczenia z dwóch stron i jako matki i jako sprzedawcy:

kredki - KOOH-I-NOIR - albo grube Jumbo, albo cienkie
          Faber Castell - cienkie lub grube
          jeśli Bambino - to nie biedronkowe - inne serie są robione dla tradycyjnego kanału dystrybucji - inne dla sieci (miałam okazję przetestować - rzeczywiście się różnią miękkością, te biedronkowe gorzej się temperują);

kredki świecowe- tylko Bambino - są ze specjalnej glinki, nie brudzą, łamią się mniej, niż innych producentów, lekko upierdliwe dzieci (jak moja córka) je temperują z dobrym skutkiem;

klej w sztyfcie - AMOS - (żółto -zielony ) - najpraktyczniejszy rozmiar to 15 g, mniejszy 8g zużywa się błyskawicznie, większy wyschnie, dobry jest też zielony BIC , PRITT, PENTEL;

klej CR Jedność - butelka z dzióbkiem- uniwersalny, po zaschnięciu jest przeźroczysty, idealny do prac plastycznych z wyklejankami elementów innych niż papier (włóczka, gałązki, patyczki, folia)

ołówek - Schwano, Stabilo , raczej miękkie - więc B , ostatecznie HB , niezłe są MILAN trójkątne, Faber Castell- nie polecam dla dziecka ołówka CONTE, ołówki Derform marnie się temperują ;

temperówka - doskonałe są MILAN Capsule (może być od razu z gumką, podwójna, z pojemnikiem)
          z tańszych temperówki KUM ;

zeszyty Unipap mają ładny papier, nie robią się dziury jeśli dziecko poprawia coś ,wyciera, dobre jakościowo są INTERDRUK i są sporo tańsze niż Unipap (te często są na licencji, więc modniejsze ale droższe)

bloki - jakościowo najlepiej stoi KRESKA wersja Premium, doskonały papier, w blokach kolorowych intensywne , ładne kolory, polecam też Cansona (droższe) i INTERDRUK ;
          papier do wycinanek - typy jak wyżej, + papiery ALIGA

gumka - najlepsza do ołówka PENTEL - polecam rozmiar ZEH 05 mała , wersja mini zużywa się błyskawicznie, doskonałe są gumki Staedtler i MILAN;

flamastry - BIC (droższe) , COLORINO, KOOH-I-NOIR, Astra (tańsze)

pędzelki - fajne zestawy ma Majewski (3 lub 5 pędzelków), dobre ale droższe PENTEL;

farby akwarelowe - ASTRA, Majewski (ci od Bambino)
          farby plakatowe - jak wyżej - polecam 12 kolorów, ale 10 ml (nie sądzę, żeby zdołali zużyć te 20 ml a na drugi rok już nie bardzo się nadają)

kubeczek do wody to wcale nie jest głupi wynalazek - nakrywki są tak wyprofilowane, ze nawet jak kubeczek się potrąci to przy zalecanej ilości wody ta nie wylewa się na stolik, nie zalewa pracy, ułatwiają odsączanie pędzelka więc mniej zużywają się farby

pastele olejowe - bezkonkurencyjny jest PENTEL,

plastelina : ASTRA (jest miękka, duża paleta kolorów) i Bambino (twardsza, ale lepiej utrzymująca kształty) , podobnie z modeliną , niezłe produkty ma też MONA

Co do tekstyliów się nie wypowiem, bo doświadczenie własne mam tylko z Majewskim (jestem zadowolona) - ale ze wzornictwa podobają mi się plecaki Coolpack Patio, Astra, Derform - tu mogę się tylko wypowiedzieć pod kątem ilości wracających do firmy reklamacji po i w trakcie sezonu (kiepska partia była z Derformu - seria z Violettą, inne wzory były praktycznie bezawaryjne, ASTRA, Majewski - trafiają się czasem tzw przedsprzedażowe reklamacje ze sklepów typu nierówno odszyta kieszeń)

nie prowadzimy sprzedaży Herlitza więc moja wiedza tu jest niewielka , córka miała kilka pojedynczych produktów typu kredki, flamasty, piórnik - jakość była niezła ale bez zachwytów.
    • edelstein Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 16:17
      1.plecak lego ultimate
      2.zeszty byly odgornie wyznaczone przez szkole
      3.kredki koh-i-noor,mazaki farber castel
      4.swiecowe tez farber castel.
      5.plakatowe Pelikan
      6.pedzle 6,8,10 prawdziwe wlosie
      7.gumki rozne,wyprobujemy,ma maped,stabilo,pelikan
      8.olowki stabilo dla leworecznych
      9.temperowka maped z pojemniczkiem,by nie latac do kosza jak trzeba zatemperowac
    • slonko1335 Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 16:39
      idź na forum Zakupy będziesz tam miała wątki z setką wpisów na każdą z rzeczy o które pytasz...
    • szarsz Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 16:45
      > 2. Zeszyt w linie, no wlasnie jaki ?

najzwyklejszy, dzieciom w pierwszej klasie rysuje się liniaturki, w każdej linii, na brzeżku zaznaczasz długą linię i krótką, na wielką i małą literę. W zeszycie w kratkę chyba też (o ile dobrze pamiętam)

3. Kredki.

Bambino

4. Kredki swiecowe.

Pentel

7. Gumka

herlitz robi na tyle przyzwoite, ze nie szukałam innych
      • edelstein Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 17:18
        jzwyklejszy, dzieciom w pierwszej klasie rysuje się liniaturki, w każdej lini
        > i, na brzeżku zaznaczasz długą linię i krótką, na wielką i małą literę. W zeszy
        > cie w kratkę chyba też (o ile dobrze pamiętam)

Co sie rysuje? Do szkoly chodzilam i nikt mi nic w zeszytach nie rysowal
        • ichi51e Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 17:21
          Po przemysleniach wydaje mi sie ze chodzi o zeszyt z marginesem. Chyba. My mielismy bez marginesy sie od 4 rysowalo ale moze cos sie zmienilo.
          • olga727 Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 17:28
            ichi51e napisała:

> Po przemysleniach wydaje mi sie ze chodzi o zeszyt z marginesem. Chyba. My miel
            > ismy bez marginesy sie od 4 rysowalo ale moze cos sie zmienilo.

Epoka rysowania marginesów,minęła tak samo jak dinozaury. big_grin W każdym zeszycie marginesy,są już wydrukowane. wink
            • ichi51e Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 17:35
              To co za linia czerwona?
              • miss_fahrenheit Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 17:41
                W niektórych zeszytach w tzw. "trzylinie" dwie dolne są zaznaczone na czerwono, aby ułatwić dzieciakom naukę pisania.
                • ichi51e Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 18:18
                  A rozumim big_grin za moich czasow bylo pogrubione. Zmylilo mnie ze tam ktos pisal ze rysowac trzeba
              • black.sally Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 19:44
                ichi51e napisała:

> To co za linia czerwona?

o to chodzi:
                https://images59.fotosik.pl/1075/2c8337c3e359fee7med.png
        • black.sally Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 19:43
          edelstein napisała:

> jzwyklejszy, dzieciom w pierwszej klasie rysuje się liniaturki, w każdej lini
          > > i, na brzeżku zaznaczasz długą linię i krótką, na wielką i małą literę. W
          > zeszy
          > > cie w kratkę chyba też (o ile dobrze pamiętam)
          > > 
          > Co sie rysuje? Do szkoly chodzilam i nikt mi nic w zeszytach nie rysowal
          >

mnie tez nie rysowali a teraz rysują...Ty jak zwykle masz problem
          • edelstein Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 20:32
            To ty masz problem.Nigdy nie spotkalam sie z rysowaniem i teraz tez nie rysuja.Maja specjalne zeszyty

www.o-kuhnert.de/wp-content/uploads/2010/01/Heft-006-innen.png.
            • szarsz Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 07.08.15, 10:55
              Ok, ale one są dobre tylko na pierwszy etap, w końcu kiedyś trzeba zacząć pisać w normalnym, w trzylinię. Dzieci, przeciętnie, jednak się mylą, nawet mimo czerwonych linii, w którym miejscu zacząć literkę i wtedy liniaturka bardzo się przydaje. Być może nie we wszystkich szkołach o to proszą, u nas jak najbardziej, do czasu, w którym dziecko nie opanuje tej sztuki..
    • asiek_k Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 16:47
      Heh, jakbym czytała siebie sprzed roku. Kup co dziecku się spodoba i tak zaraz wymiesza/wymieni/zgubi /polamie/ zapomni ☺ w tym roku mam luz, syn odkupił się w zeszyty w lidlu , a reszta jeszcze jest.
      Faktycznie na początku łatwiej pisać w zeszycie z czerwoną linia. Gumki szybko się zużywają lub gubia wiec warto mieć zapasowe.
      Będziecie potrzebować okładek na elementarz i ćwiczenia.
      Mam plecak Herlitz smart i polecam, nie widać śladów użytkowania.
    • ichi51e Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 17:09
      Serio to jest problem?
      Pierwszy raz w zyciu do papiernika idziesz czy jak? Do tej pory dzieciak kredek nie mial?
      • kaamilka Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 17:15
        Ugryzlo Cie cos? Tylko Twoje watki o wychowaniu malego dziecka sa zasadne i wystarczajaco wzniosle oraz godne emamy? suspicious
      • edelstein Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 17:15
        Pochwal sie ichi ile juz dzieci do szkoly wyprawilas.Jski plecak polecasz?
        • ichi51e Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 17:24
          Ja bym kupila to co ty - choc zgadzam sie z tims wyzej ze pogubi i polamie wiec na dluzsza mete kasy szkoda. Plecak tylko hym dala miekki (pewnie wolfskina) na pewno nie kompletowalabym wyprawki 3 tygodnie i zastanawiala sie ktory olowek lepszy big_grin no ale moje dziecko ostatecznie do pkola nie idzie wiec papiernik odwiedzam 1 w tygodniu
          • edelstein Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 17:26
            Moje dziecko w zyciu kredki nie zlamalo nie mowiac o zgubieniu czegokolwiek.Miekki plecak dla pierwszaka?
            • ichi51e Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 17:36
              Tak. Wole miekkie. Ale moje dziecko jest duze i silnie i nie ma problemow z kregoslupem
              • ichi51e Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 17:38
                Albo jakiegos deutera dzieciecego
              • edelstein Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 17:39
                Moje jest duze i silne,dlatego dostalo mocny plecak z Plastikowym dnem i Workiem na wf doczepianym,by mial rece wolne.Miekki wolfskin przedszkolny przetarl sie na dnie.
          • mikams75 Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 20:38
            moja corka ma plecak wolfskina na wycieczki i uwierz - do szkoly sie to nie nadaje.
      • bbuziaczekk Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 17:19
        Wyobraz sobie ze na rynku jest tego cholerstwa tyle ze moza na glowe dostać.
        Np. nie wiedziałam ze blok techniczny jest tez z kolorowymi kartkami suspicious
        Np. gumek do mazania kilka mielismy i kazde o kant tylka roztrzasc.
        Np. nie mam pojęcia jaki zeszyt w linie jest najlepszy wyobraź sobie. Za moich czasów był zwykly najzwyklejszy jeden a teraz jest zwykly i jakiś z czerwonymi liniami wiec pytam jaki lepszy ponieważ szkola się nie okreslila. Ale ok wezme i takie i takie to nie kosztuje dużo. Na olowkach się nie znam. Kupowalam do tej pory dzieciom z Bica ale okazuje się ze HB (dzięki guglom zresztą) to olowek sredni a ja potrzebuje miekki. Wiec nie wiem jakie wybrać. Kredki to samo, do tej pory uznawałam za dobre z Bica i takie kupowałam. Ale slysze opinie ze Bambino lepsze.
        Wiec chce wyposazyc 6 latka do szkoły w dobre artykuly a nie byle jakie. Do tej pory nie przywiazywalam do tego jakiejś dużej wagi. Posiadam na stanie dzieci przedszkolne wiec co w tym dziwnego ze nie wiem co i jak jest najlepsze do szkoły. Za rok jak drugi dziec do szkoły pojdzie to już będę zgrywać madralinska i pisać tak samo: a co pierwszy raz do papierniczego idziesz ?
        • edelstein Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 17:23
          Ichi nie ma jeszcze dziecka w szkoletongue_out a czytajac jej watki wylania sie obraz zupelnie nieporadnej matki.Nie ma co sie przejmowac.
          • bbuziaczekk Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 17:28
            Eh.....madrzyc się matkom które nie maja dzieci w szkole to jest latwo.

Gdyby szkola się okreslila jakie artykuly chcą, jakich firm to nie byłoby problemów. Niektóre szkoły z tego co wiem to okreslaja się wlasnie co do firm. Oni wiedza najlepiej co się sprawdza. Dzieci maja to, tych samych firm.
            Przy kredkach napisali tylko ze maja być dobre wiec ciężko polapac co mieli na myśli dobre. Bo dla jednych dobre sa takie a dla innych siakie.

Pojemniczka na wode ani fartuszka nie chcą bo nie napisali. Wiec nie wiem czy faktycznie nie chcą. Nozyczek tez nie chcą. Zadnych pior, dlugopisow itp. tez nie chcą. Pisze tylko o olowkach miękkich.

Ale ok smile już jakiś obraz mam.
            • olga727 Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 17:34
              To,że nie napisali nie oznacza,że nie chcą. Kup,bo i tak się przyda,a nożyczki kup obowiązkowo -gwarantuję ci,że będą w użyciu regularnie- są po prostu w szkole niezbędne. Jeśli twoje dziecko jest leworęczne( to zwróć uwagę na opakowaniu na literkę "L" lub dopytaj,)jeśli praworęczne to możesz kupić dowolne i niekoniecznie najdroższe. wink
            • oqoq74 Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 17:37
              Dobre kredki ołówkowe to takie, które łatwo, miękko rysują. Zdarzają się kredki, które są tak twarde, że nie sposób łatwo rysować. A dzieci uczące się dopiero pisania, rysowania potrzebują kredek, które lekko rysują.
              • mila04 Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 18:12
                Dokładnie, mój przed pójściem do p- kola miał "jakieś" i kolorowanie szło mu średnio, potem w wyprawce miał BIC i tych używa chętnie,mamy grube i cienkie.
                Plecak do 1 klasy kupiłam herlitz compact, zeszyty w linię mają mieć ta czerwoną, farby i plasteline polecam z Astry, pastele Pentel, klej Toma lub Hinol, pędzle szerokie raczej, z naturalnego wlosia, temperowke i gumkę ma jeszcze z zerówki Ale jakieś nonamew choć są w porządku
            • paskudek1 Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 18:11
              Co do pojemnika na wodę to polecam taki na mocz kupowany w aptece. Nie musi być od razu srerylny. A kosztuje grosze i jest zakręcony
        • olga727 Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 17:25
          Jeśli chodzisz do Lidla,to ostatnio w szkolnej promocji mieli ołówki typowe do nauki pisania:grube o twardości B i trójkątne z Herlitz-a. Kupiłam je,a córka i tak pisała cienkimi. wink
          • bbuziaczekk Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 17:30
            olga727 napisała:

> Jeśli chodzisz do Lidla,to ostatnio w szkolnej promocji mieli ołówki typowe do
            > nauki pisania:grube o twardości B i trójkątne z Herlitz-a. Kupiłam je,a córka i
            > tak pisała cienkimi. wink

Tez się chyba skupie na cienkich. Zaraz wloze do lapy młodemu olowek zwykly kanciasty cienki a trojkatny. Bo nawet nie wiem którym lepiej im się pisze wink ale podejrzewam ze zwykłym.
            • edelstein Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 17:37
              Trojkatne moga byc cienkie i grube.Syn ma ten.
              www.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.lafueliki.de%2Fprodukte%2Flarge%2F3082.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.lafueliki.de%2Fbleistifte%2Fstabilo-easy-bleistift-fuer-linkshaender.html&h=244&w=360&tbnid=s_1MnzLnU6ifLM%3A&docid=lt5EoyI0D9n-kM&ei=2n7DVb33JIHMsAGak4DwAQ&tbm=isch&client=ms-android-hms-vf-de&iact=rc&uact=3&page=1&start=0&ndsp=6&ved=0CB4QrQMwAGoVChMIvcyMs-SUxwIVASYsCh2aCQAe
        • black.sally Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 19:48
          bbuziaczekk napisała:

> Wyobraz sobie ze na rynku jest tego cholerstwa tyle ze moza na glowe dostać.
          > Np. nie wiedziałam ze blok techniczny jest tez z kolorowymi kartkami suspicious
          > Np. gumek do mazania kilka mielismy i kazde o kant tylka roztrzasc.
          > Np. nie mam pojęcia jaki zeszyt w linie jest najlepszy wyobraź sobie. Za moich
          > czasów był zwykly najzwyklejszy jeden a teraz jest zwykly i jakiś z czerwonymi
          > liniami wiec pytam jaki lepszy ponieważ szkola się nie okreslila. Ale ok wezme
          > i takie i takie to nie kosztuje dużo. Na olowkach się nie znam. Kupowalam do te
          > j pory dzieciom z Bica ale okazuje się ze HB (dzięki guglom zresztą) to olowek
          > sredni a ja potrzebuje miekki. Wiec nie wiem jakie wybrać. Kredki to samo, do
          > tej pory uznawałam za dobre z Bica i takie kupowałam. Ale slysze opinie ze Bamb
          > ino lepsze.
          > Wiec chce wyposazyc 6 latka do szkoły w dobre artykuly a nie byle jakie. Do tej
          > pory nie przywiazywalam do tego jakiejś dużej wagi. Posiadam na stanie dzieci
          > przedszkolne wiec co w tym dziwnego ze nie wiem co i jak jest najlepsze do szko
          > ły. Za rok jak drugi dziec do szkoły pojdzie to już będę zgrywać madralinska i
          > pisać tak samo: a co pierwszy raz do papierniczego idziesz ?

ne o to chodzi,że ktos zgrywa mądralińską.... Po prostu napisałas, jakbyś miała nerwicę,bo nie wiesz co dzieciakowi kupić....
          Poszłam do lidla kupiłam i żyje....Plecak z Lidla wytrzymał...nie wiem w czym rzecz?
          • baltycki Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 20:13
            Netykieta

Netykieta to zbiór zasad savoir-vivre obowiązujących w dyskusjach w Internecie a więc i na Forum Gazeta.pl.

Jak pisać:

- Odpowiadając na post, cytuj tylko potrzebne fragmenty, a resztę wycinaj.
    • olga727 Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 17:16
      bbuziaczekk napisała:
      2. Zeszyt w linie, no wlasnie jaki ? najzwyklejszy ? czy ten z czerwonym
      > i liniami bo nie napisali.
      Z czerwonymi liniami 16-o kartkowe (dzieciom jest łatwiej połapać się w jakiej linii mają pisać,a i tak często się mylą wink )
      > 3. Kredki. Pisze ze maja być dobre i tu pytanie jakie to sa dobre ? do t
      > ej pory bylam zadowolona z Bica. Ale znajoma mi powiedziała ze jak dla niej lep
      > sze od Bica sa Bambino. Czy faktycznie ? a może sa jeszcze jakies lepsze do 1 k
      > lasy ?
      Zależy jakich używało do tej pory:cienkie czy grube ? jeśli cienkie -to BIC będą dobre,jeśli grube -to Bambino.
      > 4. Kredki swiecowe. Ten sam zgryz co wyżej o kredkach olowkowych. Jakie?
      Kupiłam dowolne do I-szej klasy (córka idzie do II)
      > 5. Farby plakatowe jakie ?
      Dobre są Astra w pojemniczkach 12 kolorów.
      > 6. Pedzelki grubszy i cieńszy jakie ?
      pędzelek grubszy,bo inaczej,to dziecko się namacha i szybko zniechęci,Polecam też pojemniczek z blokadą wylewania wody i foliowy fartuszek ochronny.
      > 7. Gumka do olowkow jaka najlepsza ? bo miałam już kilka takich tańszych i jede
      > n wielki badziew. Wiec co najlepiej zmaze miękkie olowki ?
      gumka Maped z ostrzynką z drugiej strony merlin.pl/Maped-Temperowka-Shaker-1-otwor_Maped,images_mini,15,COR634753_1.jpg oraz taką podwójną ostrzynkę : merlin.pl/Maped-Temperowka-metal-classic-2-otwory_Maped,images_zdjecia,0,COR006700_1.jpg
    • super-mikunia Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 17:37
      1) Herlitz - Plecak Tornister Szkolny Midi Nightliner Samochód - śpi z nim, każdemu chwali się, chce zabierać ze sobą wszędzie; jak dla mnie to naprawdę trafny wybór, świetnie sylwetka mu się prostuje, szkoda, że będzie go tak mało nosił wink

2) takie jakie okładki mu się podobają w PIPie wczoraj kupiliśm,y teraz jest -10% na przedmioty szkolne, głownie HERLITZA trafiły do koszyka, ale jak mowie okładka miała znaczenie..

3)Herlitza 24 kolory w PIPie

4)BICa jeszcze nie zakupiłam

5)jedne wziełam w Biedronce z Hot Wheelsami (te chyba zostaną w domu) a drugie Herlitza.. (a te do szkoły albo na odwrót..)

6) jedne Biedronkowe drugie Herlitza smile

6) Jeszcze nie zakupiłam, pójdę do papierniczego i zdam się na poradę pani wink

7) Myszke..mu kupie..A w piorniku w zestawie miał Herlitza

• 18lipcowa3 że co ? 06.08.15, 18:40
      jakaś nierozgarnięta była ta co kompletowała 3 tygodnie?
      Plecak kupiła babcia, ja kupiłam całą wyprawkę papierniczą jednym rzutem w sklepie papierniczym, teraz zostało tylko polo do mundurka i kapcie- też będzie w jednym rzucie w sklepie.
      Cóż ta za wiedza tajemna jest wyposażyć 6 latka do szkoły?
      • andaba Re: że co ? 06.08.15, 18:52
        Zeszyty z czerwoną linią lepsze, kredki polecam raczej Stabilo, Bambino sie lubia łamać.
        Świecowe wszystkie są o kant potłuc, kupuje się najtańsze, pastele dobre są pentel.
        Farby astra.
      • edelstein Re: że co ? 06.08.15, 20:36
        Bo niektore rzeczy trzeba sprowadzactongue_out a niektore przymierzyc (rornister)akurat interesujacych mnie artykulow nie bylo w sklepie.
        Niektorym zalezy by dziecko mialo porzadne,a inni zadowola sie lidlem.
        • 18lipcowa3 Re: że co ? 06.08.15, 20:43
          edelstein napisała:

> Bo niektore rzeczy trzeba sprowadzactongue_out a niektore przymierzyc (rornister)akura
          > t interesujacych mnie artykulow nie bylo w sklepie.
          > Niektorym zalezy by dziecko mialo porzadne,a inni zadowola sie lidlem.

Co trzeba mierzyc? A co trzeba sprowadzać ? Matko bosko to w tych czasach trzeba coś sprowadzac ????????????????
          • ichi51e Re: że co ? 06.08.15, 21:43
            Moze w DE trzeba? Kto wie?
          • edelstein Re: że co ? 06.08.15, 21:46
            Zeszyty które zazyczyla sobie szkola byly sprowadzane,a tornister sie mierzy,CZY nie jest za duzy,za ciezki,jak lezy na plecach.
          • purchawkapuknieta Re: że co ? 07.08.15, 10:20
            Mało tego, trzeba tez zacząć kompletować wyprawkę miesiąc przed rokiem szkolnym. Brać, jak towar rzucą.
            • edelstein Re: że co ? 07.08.15, 10:53
              U nas rok szkolny zaczyna sie za tydzien
      • amoreska Re: że co ? 06.08.15, 20:39
        Do prywatnej szkoły wysyłasz?
        • olga727 Re: że co ? 06.08.15, 20:42
          amoreska napisała:

> Do prywatnej szkoły wysyłasz?

Ona akurat do niemieckiej,a tam wszystko musi być firmowe (wg listy wyprawkowej).
          • edelstein Re: że co ? 06.08.15, 21:44
            Ze co niby?nie ma zadnych zalecenia co do marek
            • olga727 Re: że co ? 06.08.15, 22:57
              edelstein napisała:

> Ze co niby?nie ma zadnych zalecenia co do marek

A w której części De mieszkasz:wschodniej czy zachodniej ? bo to jest różnica.
              • edelstein Re: że co ? 07.08.15, 00:26
                Zachodniej
                • olga727 Re: że co ? 07.08.15, 12:34
                  edelstein napisała:

> Zachodniej

O tej liście wyprawkowej wiem,od kuzynki (też zachodnia część De):ona dostaje listę ze szkoły z art. szkolnymi konkretnych firm.
                  • edelstein Re: że co ? 07.08.15, 13:02
                    Nie spotkalam sie
                    • olga727 Re: że co ? 07.08.15, 13:27
                      Najprawdopodobniej jest to "inwencja własna" tej konkretnej szkoły,do której chodzi jej syn.
        • 18lipcowa3 Re: że co ? 06.08.15, 20:45
          amoreska napisała:

> Do prywatnej szkoły wysyłasz?

a w zyciu
          • amoreska Re: że co ? 06.08.15, 20:48
            W publicznej polskiej mundurki mają?
            • 18lipcowa3 Re: że co ? 06.08.15, 21:25
              amoreska napisała:

> W publicznej polskiej mundurki mają?

tak, mają
    • makoja Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 19:27
      Ja kupiłam
      1. plecak już wybrałaś, my mamy tiger - 750 gram
      2. Zeszyt w 3 linie - czerwona wiodąca - oxford, w kratkę też oxford - mają grubszy papier
      3 Kredki stabilo grube trójkątne 18 szt, dobre są też faber castell junior grip, flamastry stabilo trio,
      bic słabo rysują, bambino się łąmią- ale to moje zdanie, już lepsze z tańszych są colorino te grube trójkątne, cienkie się też łamią
      4. kredki pastelowe - pentel i mniejszy komplet colorino,
      5, farby, plastelina - astra
      6. Ołówek faber castell jumbo grip, i stabilo easyergo, gumka, temperówka też faber castell
      7.linijka, ekierka maped
    • black.sally Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 19:41
      bbuziaczekk napisała:

>
      > 1. Plecak powodzenia....

> 2. Zeszyt w linie, no wlasnie jaki ? najzwyklejszy ? czy ten z czerwonym
      > i liniami bo nie napisali.
      ---zeszyty chcą z tymi czerwonymi liniami.Najzwyklejsze

> 3. Kredki. Pisze ze maja być dobre i tu pytanie jakie to sa dobre ? do t
      > ej pory bylam zadowolona z Bica. Ale znajoma mi powiedziała ze jak dla niej lep
      > sze od Bica sa Bambino. Czy faktycznie ? a może sa jeszcze jakies lepsze do 1 k
      > lasy ?
      > 4. Kredki swiecowe. Ten sam zgryz co wyżej o kredkach olowkowych. Jakie
      > ?

dzizas co za dylemat....big_grin

> 5. Farby plakatowe jakie ?
      > 6. Pedzelki grubszy i cieńszy jakie ?
      > 7. Gumka do olowkow jaka najlepsza ? bo miałam już kilka takich tańszych i jede
      > n wielki badziew. Wiec co najlepiej zmaze miękkie olowki ?

nie wie czy sobie jaja robisz....gumek pójdzie się ...ć z 10 w roku szkolnym, tak samo noożyczki, czy ołówki.
      Pedzelki jak pędzelki.... big_grin

ogólnie współczuję big_grin wyimaginowanego problemu
      • bbuziaczekk Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 19:56
        Już problemu nie mam - wszystko kupione wink od strzalu na allegro od jednego gostka. Nie chce mi się po marketach latac tongue_out
        Dziekuje wszystkim za porady wink
        • e-kasia27 Słuszna decyzja 06.08.15, 21:01
          To co teraz kupisz, to i tak nie ma większego znaczenia, bo za miesiąc będziesz kupować powtórnie, zwłaszcza, jak to dla chłopca zakupy. Część się zgubi, części połamie, część zniknie w niewyjaśnionych okolicznościach, reszta ulegnie zniszczeniu - będziesz jeszcze miała niejedną szansę na kupienie lepszego.
          • bbuziaczekk Re: Słuszna decyzja 06.08.15, 21:21
            e-kasia27 napisała:

> To co teraz kupisz, to i tak nie ma większego znaczenia, bo za miesiąc będziesz
            > kupować powtórnie, zwłaszcza, jak to dla chłopca zakupy. Część się zgubi, częś
            > ci połamie, część zniknie w niewyjaśnionych okolicznościach, reszta ulegnie zni
            > szczeniu - będziesz jeszcze miała niejedną szansę na kupienie lepszego.

Dlatego kupowałam od razu podwojnie wink żeby potem mieć na zapas wink
          • edelstein Re: Słuszna decyzja 06.08.15, 21:48
            Nie wszyscy chlopcy sa polglowkami,niszczycielami.Nie przypominam sobie by mój chrzesniak cos zgubilnw szkole albo zniszczyl.Moj syn tez nie.
            • noname2002 Re: Słuszna decyzja 07.08.15, 06:42
              Biedne dziecko.
              • edelstein Re: Słuszna decyzja 07.08.15, 09:45
                No faktycznie b.biedne ze nie jest polglowkiem ciamajda.Normalnie tylko sie pociac,takie to nieszczescie.
      • baltycki Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 20:15
        Netykieta

Netykieta to zbiór zasad savoir-vivre obowiązujących w dyskusjach w Internecie a więc i na Forum Gazeta.pl.

Jak pisać:

- Odpowiadając na post, cytuj tylko potrzebne fragmenty, a resztę wycinaj.
      • edelstein Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 20:40
        Pacz pani a u nas chca okreslonych grubosci pedzelkow,a Nozyczki musi miec dla leworecznych.Nawet zeszyty sa okreslone przez szkoletongue_out
        Niektorzy chca dla swoich dzieci Fajny Start w szkolne zycie,bez wkurznia sie,ze kredki sie lamia,a mazaki kiepsko maluja.
        • 18lipcowa3 Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 20:46

> Niektorzy chca dla swoich dzieci Fajny Start w szkolne zycie,bez wkurznia sie,z
          > e kredki sie lamia,a mazaki kiepsko maluja.

Mozna dokupić inne, wiesz...mazaki nie są dane na całe zycie w SP
          • edelstein Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 21:49
            Po wuj kupowac dwa razy jak mozna raz i dobrze?
            • 18lipcowa3 Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 22:05
              edelstein napisała:

> Po wuj kupowac dwa razy jak mozna raz i dobrze?

u 6 latka raz a dobrze?
              Powodzenia
              • mikams75 Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 22:08
                dobre flamastry spokojnie przetrwaja zepedy 6latka i mlodszego dziecka.
              • edelstein Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 07.08.15, 00:35
                Zawsze kupuje raz i dobrze i jakos sie na moim dziecku w tej Materie nie zawiodlam.Kredki ma od 3lat te same,zadna nie jest zlamana,Mazaki sa wywalam jak sie wypisza.No ale ja dziecko ucze szacunku do rzeczy.Jakos kiedys dzieci umialy bac o swoje rzeczy i ich nie gubic,tylko teraz takie niedorajdy sie rodza.
                • ichi51e Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 07.08.15, 09:12
                  Po za tym plecakiem przedszkolnym co sie przetarl :p
                  • edelstein Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 07.08.15, 09:46
                    Zuzycie Materialu a nie celowe zniszczenie to raz,dwa posluzyl do konca przedszkola i wtedy sie przetarl.
                • szarsz Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 07.08.15, 10:50
                  > Jakos kiedys dzieci umialy bac o swoje rzeczy

yhy, na pewno. Były tez grzeczne, nie butowały się, wszystko jadły i siedziały przy stole z ciotkami i dziadkami bez słowa skargi przez 3 godziny. I nawet nie machały nogami.

• mikams75 Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 07.08.15, 11:12
                    prawda jest taka, ze teraz dzieci maja wszystkiego w nadmiarze i dlatego nie szanuja.
                    W szkole corki kazde dzecko dostaje pudelko z wyposazeniem (kredki, jeden olowek, jedna gumka itp.), kredki, olowek sa podpisane. I dzieci pilnuja, bo jak zgubia, zniszcza to musza nauczycielke prosic i sie tlumaczyc. Tym sposobem w szkole corka pilnuje, w domu idzie jej to znacznie gorzej bo kredek ma duzo, olowkow, gumek tez i nigdy nie wie, gdze co ma, ciagle sie cos gubi, lamie itp.
          • black.sally Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 23:16
            18lipcowa3 napisała:

>
            > > Niektorzy chca dla swoich dzieci Fajny Start w szkolne zycie,bez wkurznia
            > sie,z
            > > e kredki sie lamia,a mazaki kiepsko maluja.
            >
            > Mozna dokupić inne, wiesz...mazaki nie są dane na całe zycie w SP
            >

nieee noooo, jej kredki sie nie łamią... nigdy, mazaki/pisaki piszą na zawsze....plecak starczy jeszcze jej wnukom, Ona nie pisała w zeszycie liniiatury to inni TEZ NE PISZĄ....Jej chrzesniak, syn czy córka czy co ona tam ma nie jest półgłówkiem, niechlujem i w ogóle ona jest cudowna i cale jej zycie....
            Zawsze kuśwa na opak.... zawsze!!!!
            • edelstein Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 07.08.15, 00:32
              Idz swoja frustracje wynikajaca z marnego zycia wylewac gdzie indziej.To nie mój problem, ze cie nie stac i cie uwiera,a twoj dzieciak jest niszczycielem i niechlujem.Jak zes hodowala tak masz.
              • black.sally Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 07.08.15, 10:44
                edelstein napisała:

> Idz swoja frustracje wynikajaca z marnego zycia wylewac gdzie indziej.To nie mó
                > j problem, ze cie nie stac i cie uwiera,a twoj dzieciak jest niszczycielem i ni
                > echlujem.Jak zes hodowala tak masz.

hahahhaha...ofkorsbig_grin przeca piszę, że tyś najlepsza i twój dzieć tyż.... i cała rodzina. to gdzie ma frustracja?big_grin
                • edelstein Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 07.08.15, 10:54
                  Wylewala ci sie uszami.Nawet w watku wyprawkowym nie popuscisz.
                  • black.sally Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 07.08.15, 10:57
                    edelstein napisała:

> Wylewala ci sie uszami.Nawet w watku wyprawkowym nie popuscisz.

ja czy ty?
                    dobra weeź, bo przynudzasz.
                    • edelstein Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 07.08.15, 15:02
                      Yhyhyhhhyeebig_grin
    • b.bujak Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 20:11
      Opinia syna: zeszyty z liniami czerwonymi, kredki stabilo trio (na początku kupowałam bambino, jak kupiłam stabilo tamte poszły precz)
      Jeśli chodzi o pozostałe akcesoria brak rekomendacji - byle tylko nie kupować badziewia...
    • mikams75 Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 06.08.15, 22:16
      przypomnij sobie jak bylo jak ty szlas do szkoly wink)

kredki polecam stabilo trio, bambino sie lamia i rozmazuja
    • koza_w_rajtuzach Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 07.08.15, 06:20
      Zeszyt powinien być w cienką linię. Ten z czerwonymi liniami będzie najodpowiedniejszy.

Jeśli chodzi o kredki, to niekiedy rodzice dają dzieciom te, które są w wyposażeniu w piórniku. Tymi kredkami bardzo ciężko się maluje, kolory są mało intensywne. Wypróbowałam wiele kredek w 1-ej klasie, takich jak Lyra, Koh-i-noor, Faber Castell, Astra i dwustronne Kores. Jeśli miałabym je ocenić, to Astra są dobre, ale trochę mniej od pozostałych. Reszta jest na tym samym poziomie. Nam najbardziej odpowiadają Kores, bo są dwustronne, więc kolorów jest znacznie więcej. Nie są to grube kredki, ale takie akurat nam do końca nie odpowiadają.
      Farby przetestowałam Astra i Herlitz. Polecam Herlitz, bo są tańsze i nie są też przy tym gorsze, a ponadto w przypadku zabrudzenia nimi bez problemu spierają się z ubrań.
      O pędzelkach się nie wypowiem, bo te są w wyposażeniu szkole, a kredek świecowych nie używają.
      Gumka najlepsza będzie biała, typu myszka.
    • tatrofanka Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 07.08.15, 07:43
      Plecak jak u was. Z pilkarzami.
      Kredki herlitz.
      Plakatowki i plasteline -polecam Astra
      • koza_w_rajtuzach Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 07.08.15, 11:04
        A moim zdaniem plastelina Astra jest za twarda. Najtańsze plasteliny są najlepsze wink).
        • tatrofanka Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 07.08.15, 11:21
          Mój daje rade.
          Ale on duży. , jak przylozy Newtona to nie ma mocnych smile

Ale kupie jakies tańsze, sprawdzę.
          • koza_w_rajtuzach Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 07.08.15, 11:35
            Moje dzieci też dają radę z Astrą, ale wolą taką najtańszą, bo najłatwiej z niej formowaćwink.
            A zaoszczędzone pieniądze na plastelinach można zainwestować w książeczkę, gdzie jest pokazane jak lepić z plasteliny, np. coś takiego img07.allegroimg.pl/photos/oryginal/55/48/88/88/5548888810
            Moja córka dzięki takim książkom przepiękne lepi ;>.
            • kanga_roo Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 07.08.15, 12:05
              plecak będzie fioletowy, nieduży i lekki (nieduży i lekki to wymóg szkoły smile
              zeszyty kupiłam z rozpędu rok temu w lidlu, z kotkami i pieskami (nie mają czerwonych linii)
              piórnik na pewno młodsza sama wybierze, bo to bardzo ważna sprawa
              kredki milan, trójkątne, grube. myślałam, że jak u starszaka dam te, których używa w domu, ale młodsza wzięła do przedszkola i "się zużyły" bo kolorowało nimi pół grupy (są super i mają ładne kolory)
              ołówek kupię stabilo, HB, a raczej kupię trzy ołówki od razu.
              gumkę wybiorę na oko, sama używam, więc wiem, jak szukać. też kupię od razu trzy.
              temperówki fajne są z milana, dwustronne.
              resztę artykułów plastycznych pani zakupi dla całej klasy, na cały rok, składamy się po 50 zł i nie obchodzi nas nic więcej.
        • olga727 Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 07.08.15, 12:46
          koza_w_rajtuzach napisała:

> A moim zdaniem plastelina Astra jest za twarda. Najtańsze plasteliny są najleps
          > ze wink).

To co powiesz o plastelinie z Herlitz-a ? Ona dopiero jest twarda,na prawdę trzeba długo ją gnieść,aby zmiękła - a To zajmuje dużo cennego czasu. wink
          • koza_w_rajtuzach Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 07.08.15, 12:53
            Herlitza nie miałam akurat. Widziałam w sklepie i wydała mi się za droga, żeby mogła być dobra ;P.
            Dla mnie plastelina ma być miękka i tyle, a takie są właśnie te najtańsze.
            • olga727 Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 07.08.15, 13:31
              koza_w_rajtuzach napisała:

> Herlitza nie miałam akurat. Widziałam w sklepie i wydała mi się za droga, żeby
              > mogła być dobra ;P.
              > Dla mnie plastelina ma być miękka i tyle, a takie są właśnie te najtańsze.

Moje córki używają plasteliny Astra i uważają ją jako odpowiednią. smile
    • hema14 Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 07.08.15, 12:35
      Nie przeżywaj tak. Co do zeszytu to zdecydowanie BEZ czerwonych linii, bolą oczy od nich, nasza pani prosiła takich nie kupować.
      Ale już ołówki, kredki, GUMKI, a Boga, to są "duperele" - kupujesz takie jakie Ci się podobają choć doświadczenie mamy 6 latka na pewno Ci mówi, że niektóre kredki słabo rysują, małą słaby kolor, a trzeba mocno przyciskać, ale już i BIC i Bambino i FaberCastell i kolejne coraz droższe na pewno będą super zadowalające. Farby po prostu jak dasz radę obejrzeć słoiczek to plakatowe nie powinny być zbyt wodniste, ale jak są gęste to na pewno będą super malowały i nie przejmuj się marką. Pędzelki jakie tam chcecie, przecież każdy pomalouje, każdym da się nabrać farbę, palcem też by można, więc to naprawdę obojętne jakie kupisz, wiadomo, że szczegółów nie wymaluje dziecko grubym pędzlem, a pole czy niebo lepiej malować grubym, więc kupujesz taki i taki i śpij po nocach spokojnie. Gumka do mazania? ... jak tanie były badziewne to wydaj dwa razy tyle i będzie lepsza. Jak można w ogóle rozmawiać o marce gumki do mazania?! Oj emamy... wink
      • olga727 Re: Wyposazenie 6 latka do 1 klasy - co z jakiej 07.08.15, 12:50
        Dobre kredki są jeszcze Colorino : mają ładne kolory i są łatwe w użyciu (lekko się nimi rysuje i zostaje intensywny ślad).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka