Dodaj do ulubionych

allegro - problem ze sprzedającym

08.08.15, 10:40
Witam!
Codziennie czytam to forum ale rzadko pisze.
Ostatnio bardzo pomogłyście mojej koleżance dając jej cenne rady, więc i ja proszę Was o pomoc.
Zamówiłam mopa z wiadrem na allegro.
Kurier przyjechał i wręczył mi paczkę po czym od razu w tył zwrot i sobie pojechał.
Trochę mnie zaskoczyła jego szybkość, ale nigdy jeszcze nie miałam problemów z kupowaniem przez allegro więc rozpakowałam paczkę.
Zauważyłam, że brakuje jednego elementu od wiadra.
Zadzwoniłam do kuriera ale nie odbierał.
Napisałam mu sms czy mógłby zawrócić bo paczka jest niekompletna ( minęło może 4 minuty od jego odjazdu) a on odpisał " ja tylko paczki dostarczam, żebym się kontaktowała ze sprzedawcą".
Napisałam więc maila do sprzedawcy a ten mi odpisał:
"Witam,
Potwierdzam przyjęcie zgłoszenia reklamacji. Proszę o przesłanie mailem
zwrotnym zdjęć towaru i opakowania oraz zdjęcia/skanu protokołu
spisanego przy odbiorze paczki."
No i co teraz?
Nie mam żadnego protokołu spisanego z kurierem.
Czy należy mi się reklamacja lub zwrot towaru który rozpakowałam pomimo tego, że zrobiłam to po odjeździe kuriera a nie w jego obecności?
W sumie sprzedawca może mnie oskarżyć o to, że specjalnie ten element wyciągnęłam?
Ale po co?
Czuję się oszukana przez sprzedawcę zwłaszcza, że teraz czytam neutralne komentarze o nim i włos mi się jeży jaka byłam głupia, że go wcześniej nie sprawdziłam!
Ten sprzęt jak dla mnie jest naprawdę drogi, co śmieszne to mój prezent urodzinowy a tu taka wtopa ...
Proszę pomóżcie!
Odesłać mopa z reklamacją czy mam po prostu pecha i nic z tym nie robić?

Obserwuj wątek
    • aamarzena Re: allegro - problem ze sprzedającym 08.08.15, 10:59
      Jeśli paczka nie była uszkodzona to kurier nie spisze z tobą protokołu. On odpowiada za dostarczenie paczki, a nie jej zawartość. Chyba, że paczka była uszkodzona, nosi ślady otwierania itp. - wtedy spisujecie protokół.
      Jeśli kurier odmawia- składała deklarację w firmie kurierskiej.
      Wyślij do sprzedawcy te dokumenty, o które cię prosił. Jeśli paczka nie była uszkodzona, to nie będziesz mieć protokołu, bo skąd. Zdarzało mi się, że przy większych zamówieniach brakowało czegoś, ale sprzedawcy nie robili problemów i dosyłali brakujące przedmioty.
    • ida_listopadowa Re: allegro - problem ze sprzedającym 08.08.15, 11:00
      Spokojnie. Ten protokół możesz napisać w ciagu 5 dni. Jest do pobrania na stronie kuriera. Dzwonisz do firmy kurierskiej i mówisz "potrzebuje mieć protokół szkody bo paczka przyszła niekompletna, sprzedawca sobie życzy", załatwiają bez problemu. Dlaczego? Bo oni tez nie chcą, zeby kurier miał opoźnienia.

Acha i jeszcze jedna rzecz: teksty w regulaminach sprzedaży, ze należy paczkę rozpakować ją w obecności kuriera sa nielegalne - to jest w rejestrze niedozwolonych klauzul UOKiK.

Weź ten prokokol i sprzedawcy wyślij. Kupujący tez do aniołów nie nalezą, wiec sprzedający takie bariery stawia na kombinatorów.

Jak to sie skończy zależy jednak od dobrej woli sprzedającego, nie ma sie co czarować, ech.
      Załatwiaj spokojnie ten protokół i napisz co dalej sie dzieje
    • rasowa_sowa Re: allegro - problem ze sprzedającym 08.08.15, 11:04
      Jeśli to sklep a nie osoba prywatna to możesz po prostu odstąpić od umowy.
      • ida_listopadowa Re: allegro - problem ze sprzedającym 08.08.15, 11:19
        W praktyce mogą nie przyjąć niekompletnego produktu albo nie oddać kasy, ale to jest pomysł.
    • ida_listopadowa Re: allegro - problem ze sprzedającym 08.08.15, 11:23
      Tu masz wiecej:
      allekurier.pl/odmowa-wystawienia-protokol-szkody#content.przesylka-po-rozpakowania-byla-uszkodzona-protokol-szkody-reklamacja-odszkodowanie.
    • duszyczka-ciemna Re: allegro - problem ze sprzedającym 08.08.15, 11:34
      Jeśli chodzi o paczkę to ja otwierając ją trochę rozdarłam karton - tak na 6 cm z boku.
      To ma jakieś znaczenie?
      • ida_listopadowa Re: allegro - problem ze sprzedającym 08.08.15, 23:43
        Nie wydaje mi sie, przecież i ty i kurier zgadzacie sie ze opakowanie było ok. opakowanie zachowaj na razie. W poniedziałek zadzwoń do firmy kurierskiej i zobacz co dalej.
    • duszyczka-ciemna Re: allegro - problem ze sprzedającym 09.08.15, 07:13
      Ok zadzwonię. Dzięki wielkie!!!
      • ida_listopadowa Re: allegro - problem ze sprzedającym 12.08.15, 00:28
        Duszyczka - i jak sobie poradziłaś?
    • minerallna Re: allegro - problem ze sprzedającym 12.08.15, 03:38
      Też jest ciekawa co dalej.
      Z moich doświadczeń podpowiadam: zdjęcia, dużo, paczka dostarczona- zdjęcie, paczka w trakcie rozpakowania- kolejne, a potem zawartość.
      I tak wysyłasz całą galerie zdjęć.
      Kurier jest akurat tutaj zupełnie niewinny.

https://supergify.pl/images/stories/impreza/tany/ballo011.gif
    • duszyczka-ciemna Re: allegro - problem ze sprzedającym 15.08.15, 09:58
      Jak na razie sprzedawca milczy...
      Zadzwoniłam na infolinię od kuriera tak jak radziłyście - kurier był jeszcze tego samego dnia, spisaliśmy protokół z datą dostarczenia paczki.
      Gość jak najbardziej w porządku.
      Wysłałam sprzedawcy zdjęcia protokołu, mopa i kartonu.
      Napisałam na maila reklamację.
      Nie odsyłałam mu mopa. Czekam co odpowie.
      Dzięki jeszcze raz za pomoc!!!
      • ida_listopadowa Re: allegro - problem ze sprzedającym 15.08.15, 12:41
        Ok, teraz sprzedawca ma 14 dni na rozpatrzenie reklamacji. Jeżeli do tego czasu sie nie odezwie, uznaje sie ze reklamacje przyjął.
        Liczymy na to, ze odeśle Ci brakującą cześć. Do tego dążymy smile przypominaj sie mu mailiwo i telefonicznie, bądź upierdliwa. Jeżeli po 14 dniach sie nie określi, załóż spor w Allegro. Pisz dalej tutaj jakby co - pomożemysmile
    • lauren6 Re: allegro - problem ze sprzedającym 15.08.15, 16:14
      Nie bawiła bym się w korespondencje ze sprzedawcą tylko obfotografowala zawartość paczki, zapakowala ja spowrotem i odeslala do sprzedawcy dołączając informacje, że rezygnuje z kupna i dołączam nr konta, na który ma mi oddać pieniądze.
      • aamarzena Re: allegro - problem ze sprzedającym 15.08.15, 22:36
        Dlaczego? Mylić się ludzka rzecz. Do tej pory nie zdarzyło mi się, by mi nie dosłano brakującej rzeczy. Ty się nigdy w życiu w niczym nie pomyliłaś, o niczym nie zapomniałaś?
      • kk345 Re: allegro - problem ze sprzedającym 15.08.15, 23:46
        > zapakowala ja spowrotem i odeslala do sprzedawcy dołączając informac
        > je, że rezygnuje z kupna i dołączam nr konta, na który ma mi oddać pieniądze.
        A sprzedawca odmówi przyjecia zwrotu z powodu braku elementu zestawu.

• duszyczka-ciemna Re: allegro - problem ze sprzedającym 27.08.15, 15:19
      Zakończenie.
      Sprzedawca dosłał mi brakujący element od wiadra.
      Jako, że miałam lepszy dzień, bo wcześniej myślałam tylko o tym jakiego okropnego negatywa wymyślić, to sprzedawca dostał ode mnie pozytywny komentarz.
      Niby taka prosta sprawa a człowiek zachodzi w głowę jak z problemu wybrnąć...
      Wychodzę z założenia, że każdemu może się przytrafić wpadka wink
      Dzięki jeszcze raz!
      • ida_listopadowa Re: allegro - problem ze sprzedającym 03.09.15, 05:40
        A nie mówiłam? Forum radzi smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka