Dodaj do ulubionych

opuchniete piersi

13.08.15, 10:43
Mam problem.
Od 10 lat biore pigułki. I piersi mi nie rosły. Od 2,3 miesięcy poprostu porobiły mi sie jak balony. Puchnę dosłownie, stanik zmieniła i znów musze wiekszy kupic.
Boje się sciągnąc stanik bo piersi sa bolesne.
Cały miesiąc sa bolesne, nie tylko w czasie okresu.
Nie mam pojecia co to jest? Czy przez tabletki? moze jak byłam po 20 - tce to inaczej reagowałam teraz inaczej po 30-tce?
Mówiłam gin.o tym i mam usg w grudniu.Czy to normalne? to tego tak napęczniale mam wrażenie jakbym miała karmić. dodam że w ciązy nie jestem, biore pigułki i gumka, i seks 1 raz na 3 tyg. Więc ciąza raczej odpada.Chociaz mam takie wrażenie.
Obserwuj wątek
    • malwa51 Re: opuchniete piersi 13.08.15, 11:47
      Nie mozesz przyspieszyc jakos usg? Zlecil jakies inne badania oprocz usg?
      • moje.m Re: opuchniete piersi 13.08.15, 13:29
        malwa51 napisała:

> Nie mozesz przyspieszyc jakos usg? Zlecil jakies inne badania oprocz usg?

udało mi sie dopisac do wizyty na 19.08 i prawdopodobnie zostanie wykonane usg. Jeszcze pare dni wytrzymam.
    • mary_lu Re: opuchniete piersi 13.08.15, 11:51
      Nie wiem, jakim tropem idzie ginekolog, bo mój przy podobnych objawach od razu podejrzewał hormony, głównie hiperprolaktynemię, co się potwierdziło. Twój lekarz badań hormonów nie zlecił?
      • moje.m Re: opuchniete piersi 13.08.15, 12:15
        mary_lu napisała:

> Nie wiem, jakim tropem idzie ginekolog, bo mój przy podobnych objawach od razu
        > podejrzewał hormony, głównie hiperprolaktynemię, co się potwierdziło. Twój leka
        > rz badań hormonów nie zlecił?
        no własnie nic nie zlecił, we wrzesniu mam jeszcze gin, wiec zapytam
        • malwa51 Re: opuchniete piersi 13.08.15, 12:27
          Zapytaj i popros o skierowanie na bad krwi (hormony).
          • moje.m Re: opuchniete piersi 13.08.15, 12:31
            malwa51 napisała:

> Zapytaj i popros o skierowanie na bad krwi (hormony).

Przytyłam na brzuchu, cycki mi urosły, mam problemy z tarczycą (od 9 lat). A co na to jest? jesli wyjdzie ze to to. Jakieś leki?
        • hedna Re: opuchniete piersi 13.08.15, 12:40
          zbadaj prolaktynę,to nie drogie badanie. A USG zrób prywatnie.
      • moje.m Re: opuchniete piersi 13.08.15, 12:22
        mary_lu napisała:

> Nie wiem, jakim tropem idzie ginekolog, bo mój przy podobnych objawach od razu
        > podejrzewał hormony, głównie hiperprolaktynemię, co się potwierdziło. Twój leka
        > rz badań hormonów nie zlecił?
        aha i ostatnio praktycznie nie miałam okresu, jedna kropla. zawsze przynajmniej zużyłam ze dwie podpaski bo zwykle mialam słaby okres na tabletkach.
    • aagnes Re: opuchniete piersi 13.08.15, 11:57
      po co bierzesz latami pigułki jak seks raz w miesiacu? nie szkoda zdrowia?
      • moje.m Re: opuchniete piersi 13.08.15, 12:14
        aagnes napisał:

> po co bierzesz latami pigułki jak seks raz w miesiacu? nie szkoda zdrowia?
        >

no własnie szkoda mi zdrowia tylko mam pewnośc i spokojna głowę. Ale nie wiem co robić, czy to dalej brac
        • marzeka1 Re: opuchniete piersi 13.08.15, 12:35
          Dobra, nie rozumiem takiego podejścia jak masz; może dlatego, ze siostra dostała po hormonach zakrzepicy, ja- wiem, że nie mogę żadnych hormonów przyjmować, a ty faszerujesz się hormonami, które dostałaś bez sensownych badań ZANIM ci je gin zapisał i łykasz je radośnie dla seksu raz na 3 tygodnie.
          Ty może masz spokojną głowę, ale opisujesz cały szereg skutków ubocznych.
          Idź zrób sobie prywatnie badania, nie czekałabym tak długio.
          • moje.m Re: opuchniete piersi 13.08.15, 12:37
            marzeka1 napisała:

> Dobra, nie rozumiem takiego podejścia jak masz; może dlatego, ze siostra dostał
            > a po hormonach zakrzepicy, ja- wiem, że nie mogę żadnych hormonów przyjmować, a
            > ty faszerujesz się hormonami, które dostałaś bez sensownych badań ZANIM ci je
            > gin zapisał i łykasz je radośnie dla seksu raz na 3 tygodnie.
            > Ty może masz spokojną głowę, ale opisujesz cały szereg skutków ubocznych.
            > Idź zrób sobie prywatnie badania, nie czekałabym tak długio.

robiłam pół roku temu badania na watrobe i jeszcze jakieś - nie pamietam, gin mi zlecał, wszystko było w normie.Byc moze jakies pominął.
            • jola-kotka Re: opuchniete piersi 13.08.15, 14:10
              Z braku seksu te objawy😀
      • kochanaurwiska13 Re: opuchniete piersi 13.08.15, 16:08
        Dokładnie o to samo chciałam zapytać...plus jeszcze prezerwatywa dodatkowo? to po co się w takim razie truć.
    • memphis90 Re: opuchniete piersi 13.08.15, 14:17
      Test ciążowy zrób... Bolesne piersi plus dwie krople "miesiączki" to brzmi jak ciąża.
      • moje.m Re: opuchniete piersi 13.08.15, 14:44
        Od 10lat mam taki okres. Ciaza odpada bo nie wspolzylam bez gumki i biore tabletki a seks byl raz.
        • memphis90 Re: opuchniete piersi 13.08.15, 15:26
          Raz przez ostatnie 3 miesiące...? To po co te tabsy, jak seksu nie uprawiasz, a ten sporadyczny w gumce? Ale ok, nie chcesz - nie rób, zaoszczędzisz 10zł.
    • mary_lu Re: opuchniete piersi 13.08.15, 14:50
      A jakie masz te problemy z tarczycą? Leczysz się?
      • moje.m Re: opuchniete piersi 13.08.15, 15:07
        mary_lu napisała:

> A jakie masz te problemy z tarczycą? Leczysz się?
        Niedoczynnosc. Biore euthyrox 50
        • mary_lu Re: opuchniete piersi 13.08.15, 15:09
          Jakie miałaś ostatnio TSH, ft3 i ft4?
    • moje.m Re: opuchniete piersi 13.08.15, 19:15
      Badania robilam w kwietniu
      Ft4 - 1,14
      Tsh - 2,66
      • mary_lu Re: opuchniete piersi 13.08.15, 20:24
        Zmień lekarza, bo ten, który pozwala Ci wegetować na takiej dawce z takimi wynikami to jest kawał...

Zacznij czytać o niedoczyności (masz Hashimoto?) bo najwyraźniej nie należysz do szczęśliwych osób, które nawet nie zauważają swojej choroby. Twój organizm wytwarza dużo objawów i musisz z nimi walczyć.

Na 90% masz za małą dawkę leków i wywołaną przez ciągle niewyrównaną tarczycę hiperprolaktynemię, ten pseudo okres to masz wyłącznie wywołany tabletkami anty, więc trudniej Ci wszystko zauważyć, gdyby antyki tego nie maskowały, to widziałabyś w pełni, jaką masz masakrę. Jak jeszcze nie miałaś usg tarczycy, to zrób przy okazji.
        • moje.m Re: opuchniete piersi 13.08.15, 20:58
          Dwoch lekarzy twierdzi ze nie musze miec wiekszej dawki. Pytalam. Zmienic nie jest latwo to moj 4 lekarz i mowi to samo ze wyniki sa ok. Ja juz nie wiem co robic
          • mary_lu Re: opuchniete piersi 13.08.15, 21:04
            Poczytać sobie w internecie, albo kupić jeden z polecanych poradników i odpowiedzieć sobie na pytanie, czy dalej masz typowe objawy niedoczynności i czy naprawdę musisz zmienić lekarza.

Nie znam młodej kobiety leczonej lewotyroksyną, która by się czuła dobrze z takim TSH, a ilu lekarzy przerobiłam, którzy opowiadali mi bzdury, po których czułam się coraz gorzej, to szkoda gadać. Chyba sześciu do prawdziwego rozpoczęcia leczenia, a potem jeszcze kilku, których na szczęśćie nie musiałam słuchać, bo tylko po receptę albo skierowanie na badania byłam.
    • moje.m Re: opuchniete piersi 20.08.15, 07:51
      Wczoraj wykonałam USG piersi - nie ma zmian, wszystko ok.
      Usg dopochwowe też ok.
      Ginekolog powiedział ze nie da mi skierowania na hormony bo nic nie wyjdzie. Musze najpierw rzucić tabletki antykoncepcyjne i odczekac 3 miesiące i wtedy przyjść. Inaczej nie wjdzie nic.
      • mary_lu Re: opuchniete piersi 20.08.15, 08:54
        To fakt, że nie ma powodu, abyś była na tych tabletkachi i że ich odstawienie w pełni ukaźe objawy. Jednak nieprawda, że nic nie wyjdzie, za wysokie TSH juź masz, hiperprolaktynemię pewnie też. Odwlekanie leczenia o kilka miesięcy to zwykłe dręczenie pacjenta.
        • moje.m Re: opuchniete piersi 20.08.15, 11:35
          mary lu jesli lekarz nie chce mi wystawic skierowania to mam go zmusic?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka