Dodaj do ulubionych

Zajęcia z robotyki

14.08.15, 09:09
Dla kompletnie początkujących dzieciaków.
Napiszcie proszę, jak to wygląda, jak powinno wyglądać.
Tak, zdaję sobie sprawę, że to zależy od prowadzących i organizatora wink.
Ale jakieś ogólniki może?
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: Zajęcia z robotyki 14.08.15, 09:12
      Moj syn chodził na robotyke lego. Zajęcia z grubsza wyglądały tak, ze budowali określony obiekt (pojazd, chwytak, noge itp) i programowali. Na bardziej zaawansowanych etapach sami wymyślali konstrukcje.
    • slonko1335 Re: Zajęcia z robotyki 14.08.15, 09:40
      Moi chodzili i chcą dalej chodzić-im się podoba. Budują wg instrukcji z laptopa coś z klocków a potem po podłączeniu do laptopa to coś coś robi, typu-małpka klaszcze, wiatraczek się kręci, auto jedzie. Dla mnie nie do końca ma to sens bo to robota według instrukcji i schematu. Do budowania w zależności od poziomu są stosowane rożne rodzaje lego, moi mieli weedo akurat na początkującym etapie, teraz będą budować z mindstormów bardziej zaawansowane konstrukcje.
      https://www.game-u.com/game-design-for-kids/wp-content/uploads/2014/06/cf2448bc-3770-417f-891d-c38dc4d592d4.png

https://www.efektywna-nauka.pl/sites/default/files/OBRAZKI/robotyka-lego/lew.jpg

www.youtube.com/watch?v=UPBR73Uld3g
      • natalie_rushman Re: Zajęcia z robotyki 14.08.15, 09:59
        A z jakiej firmy są te zajęcia?
        Młoda dostała ulotkę z firmy Mały Inżynier, ale wiem, że to nie są jedyne zajęcia w Sz-nie.
        I jaki koszt, jeśli możesz napisać?
        • slonko1335 Re: Zajęcia z robotyki 14.08.15, 13:55
          Moi akurat mają w szkole prowadzone przez Robotfun. Koszt to 10 zeta za jedne zajęcia.
      • b.bujak Re: Zajęcia z robotyki 14.08.15, 10:45
        Na zajęciach z instrukcji a z głowy w domu - takie samodzielne kombinowanie zajmuje sporo czasu, no i jednak trochę weny twórczej potrzeba, a to też nie przychodzi na zawołanie .
        • slonko1335 Re: Zajęcia z robotyki 14.08.15, 13:57
          o właśnie, jak się ma te klocki w domu to fajnie, bo na zajęciach z instrukcji poznają zasade działania czegoś a potem mogę wypróbowywać i kombinować w domu, na zajęciach każdych kolejnych lecą następny model z instrukcji robiący coś innego i po dwóch kolejnych i tak nie pamiętaja zasady sprzed dwóch zajeć bo nie mieli jak z nią poćwiczyć i pokombinować samodzielnie i tlyko raz ułowżyli według instrukcji..
          • natalie_rushman Re: Zajęcia z robotyki 14.08.15, 14:15
            Macie Lego Mindstorm?
            • slonko1335 Re: Zajęcia z robotyki 14.08.15, 14:49
              własnie nie mamy i mnie jakoś te zajęcia dlatego specjalnie nie podniecają i nie spodziewam się po nich zbyt wiele. Patrzę realnie po prostu jak to wygląda i te ich wizje co to dziecku daje to taki pic na wodę przy takim jednorazowym zbudowaniu z instrukcji..., no ale wychodzę z założenia, że zajęcia dodatkowe mają sprawiać frajde a te dodatkowo są w czasie takim ,ze siedzieliby na świetlicy więc chodzą...
              • b.bujak Re: Zajęcia z robotyki 15.08.15, 00:09
                My kupiliśmy mindstorm. Ale syn już niezle konstrukcje budował z użyciem technics. Teraz ma poszerzone mozliwosci
                • natalie_rushman Re: Zajęcia z robotyki 15.08.15, 09:10
                  Widzę, że jesteś obeznana wink.
                  A orientujesz się może, czy są jakieś ciut tańsze i prostsze zestawy niż Mindstorm?
                  Coś na początek?
                  Bo moja córka ma dużo zachcianek, ale z wielu rzeczy szybko rezygnuje - w sumie jestem zadowolona, że próbuje tego i tamtego, ale ostrożnie podchodzę do idei zakupu klocuszków za min. 1500 zł od razu, bo urodził się kolejny pomysł wink.
                  • slonko1335 Re: Zajęcia z robotyki 15.08.15, 11:09
                    Zestaw lego mindstorm ejst jeden chyba zestaw 10+, mozna dokupić ewentualnie dodtakowe klocki. Dla dzieci 7+ We Do jest troche tańsze i u nas na zajęciach robotyki zaczynają na WeDo i na Mindstormy po WeDo przechodzą a same zestawy moim zdnaiem jak najbardziej warto miec w domu a jak dokupisz oprogramoweanie czy cały pakieto edukacyjny to już zajecia z robotyki nie bedą potrzebne.
                  • b.bujak Re: Zajęcia z robotyki 16.08.15, 12:58
                    tak, jak napisałam - zanim zdecydowaliśmy o inwestycji w mindstorm syn budował z technicsa - kup jakiś prosty zestaw z silnikiem, część klocków (nieelektrycznych) możesz kupić na allegro używane
      • memphis90 Re: Zajęcia z robotyki 14.08.15, 10:52
        A ja uważam, że ma to sens dla najmłodszych dzieci: najpierw uczą się zasad działania urządzeń- wszystkich tych silników, podnośników, siłowników, przekładni- a potem są gotowe do własnego projektowania i programowania.
    • mama-cynamonka80 Re: Zajęcia z robotyki 14.08.15, 17:47
      Zajęcia warte uwagi. Wyglądają tak ja k napisała melancholia. Chodzili synowie brata i byli zadowoleni. Mówią że warto!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka