a1ma 15.08.15, 22:50 Naczytałam się o cudownych właściwościach i mam ochotę wypróbować chociaż poduszkę na początek - warto czy nie? Ktoś ma? Który model? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barefoot_duck Re: tempur 16.08.15, 09:27 Ja mam Tempura Original coś tam coś tam. 27 cm wysokości. I poduszkę też mam. Nieużywaną. Nie potrafię na niej spać. Ale materac jest absolutnie fantastyczny. Ale szczerze mówiąc nie jest jakoś bardzo odczuwalnie "fantastyczniejszy" niż nasz poprzedni polski "odpowiednik" tempura z firmy Janpol - Janopol (jakoś tak), Posejdon się nazywał. By duuuuuużo tańszy niż Tempur, a cudownie wygodny. Dzisiaj bym drugi raz Tempura nie kupiła, tylko Posejdona znowu. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: tempur 15.09.16, 12:38 Janpol nie jest żadnym niestety żadnym odpowiednikiem tempura Mam teraz tempura (Original), miałam Janpola (materac Dejmos i Posejdon) i niestety różnica jest ogromna!Inna w Janpolu jest gęstość pianki, wysokość tej pianki i sposób jej ułożenia. I pomimo tego że na Janpolu spało mi się dobrze to na tempurze śpi się znakomicie! W moim przypadku różnica jest bardzo odczuwalna, bo mam problem z kręgami szyjnymi. Nie mogłam za to spać na tempur cloud. Za miękki jak dla mnie. Moją poduszkę do spania bardzo sobie upodobał nasz kot Jak tylko ma okazję to na niej zasypia!Mamy poduszki - Tempur Traditional Easy Clean. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: tempur 16.08.15, 10:46 mam materac i pokrowiec. uwielbiam, bo śpię na boku i inne materace mi wykręcały barki. ale znam 2 osoby niezadowolone: 1. śpi w b. zimnym pokoju, bo tak lubi i wtedy ten materac robi się znacznie mniej wiskoelastyczny. 2. bardzo się we śnie wierci i budzi się często, bo wyleżany w jednej pozycji dołek w innej przez dobra chwile jest niewygodny. 3. teoretycznie firmowy pokrowiec chroni materac, ale ponieważ tez jest wypełniony to samemu się go nie wy pierze a i pralnie chemiczne nie chcą się za to brać. Odpowiedz Link Zgłoś
medi157 Re: tempur 15.09.16, 12:09 Ja mam poduszkę Smphony już chyba z 5 lat i jest super, bardzo wygodna. Mam też materac Original, u mnie się sprawdza, faktycznie jest twardszy w zimie po wietrzeniu sypialni, ale po chwili leżenia to uczucie znika. Pokrowiec piorę normalnie w pralce. Może wiecie coś o stelażach Tempur, sprzedawca mnie namawiał, warto wydać kasę na taki z regulacją? Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: tempur 15.09.16, 12:36 Nie warto. Wystarczy zwykły, z gęstymi listwami. Odpowiedz Link Zgłoś
kasha77 Re: tempur 17.11.16, 13:48 nie zgadzam się, stelaże Tempur to całkiem inna bajka niż zwykłe. 1. medi157 pytała o ten regulowany, czyli z mozliwością podwyższenia nóg/głowy itd - nijak się to ma do zwykłego drewnianego stelaża. 2. Stelaże Tempur to takie jakby oddzielne płytki, które po pierwsze powodują przepływ powietrza po drugie same są dość mocno elastyczne i potęgują wygodę samego materaca. sama jestem w trakcie poważnego myslenia na zakupem stelaża i materaca Tempur Cloud, stąd moje wiadomości...trzeba się dobrze rozeznać nim się wyda prawie 18tyś ( stelaż plus materac). Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: tempur 18.11.16, 12:27 kasha77 napisała: 1. medi157 py > tała o ten regulowany, czyli z mozliwością podwyższenia nóg/głowy itd - nijak s > ię to ma do zwykłego drewnianego stelaża. Ależ oczywiście, że istnieją drewniane stelaże regulowane. Na przykład taki 2. Stelaże Tempur to takie jakby oddz > ielne płytki, które po pierwsze powodują przepływ powietrza po drugie same są d > ość mocno elastyczne i potęgują wygodę samego materaca. Wentylacja w sstelażach tempura i w takich z listwami jest identyczna. Wpływ na prawidłową pracę stelaża faktycznie jest lepszy. Ociupinkę. Tyci tyci.Na pewno nie tyle, żeby opłacało się to kupić. No, chyba, że w jakiejś superduper promocji, np, przy zakupie materqaca, który i tam trzeba kupić dostajemy 75% rabatu na stelaż. Najlepsze promo na te stelaże jakie widziałam to 50%, co jest imho zupełnie nieopłacalne. Odpowiedz Link Zgłoś
kasha77 Re: tempur 24.11.16, 13:41 wiem, że są drewniane regulowane, ale porównywaliśmy Tempur regulowany i zwykły drewniany. Drewniany, elektrycznie regulowany firmy KOŁO to koszt około 1000zł ( z pilotem bezprzewodowym 1500zł), Tempur to ok.2000zł (w obecnej promocji z zakupem materaca), wiec różnica nie jest aż tak duża patrząc na prestiż firmy. Ja w koncu nie zdecydowałam się na ich materac, wybrałam o połowę tańszy Perdormire plus stelaż właśnie KOŁO. zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
taadeek Re: tempur 01.09.18, 19:34 Możesz napisać jak po dwóch latach użytkowania sprawdza się ten materac perdormire? Właśnie rozważam zakup tego materaca libra fresh. W sklepie leży się na nim super, jako jedyny wyróżnia się dla mnie wśród innych materacy. Tylko jestem ciekawa jak jego właściwości, szczególnie tej wierzchniej warstwy żelowej po tym czasie? Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: tempur 15.09.16, 12:33 Imho nie warto. Tzn, za dobrego termoelastyka warto wydać kupę forsy, ale bez przesady. No, i nie wiadomo, czy w ogóle polubisz ten efekt. Ja uwielbiam termoelastyki, a na tempurach czułam się jak w wiadrze smoły. Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: tempur 15.09.16, 12:42 Dla mnie rewelacja. Mamy materace od 10 lat i przymierzamy sie dokupna nowych. Poduszke kupil sobie moj maz i teraz ja sie przymierzam (chyba od roku), ale nie wiem na ktora sie zdecydowac. Mam tez pokrycie na siodelko od roweru Jedyny minus jaki zauwazylam to taki, ze czlowiek przyzwyczajony do wygody ma problemy ze spaniem gdzie indziej. Wszedzie robi sie niewygodnie i gniecie. Juz nawet zastanawialismy sie nad tym materacem/pokryciem turystycznym, ale cene ma zabojcza moim zdaniem wiec poki co odpuscilismy. Odpowiedz Link Zgłoś