20.08.15, 14:32
Podobno bardzo zdrowy, bardzo dobry, do wszystkiego, i naczynia umyje, i dziecku zeby... no wiadomo. No i prosze. Mam gdzie to kupic. Poszatkowany, 200g. Co z tym zrobic, zeby sie przekonac? Zeby sie nie zmarnowalo i smakowalo? No i latwe bylo, bo ja noga kulinarna jestem...
Obserwuj wątek
    • redheadfreaq Re: jarmuz 20.08.15, 14:45
      Skropić oliwą, podsypać solą, uprażyć na blaszce - wychodzą zielone chipsy z nutą kapusty.

Można też zrobić jakieś hipsterskie smoothie - sok z cytryny, sok jabłkowy, jarmuż, szpinak - powinno wyjść całkiem pijalne.
    • jola-kotka Re: jarmuz 20.08.15, 14:46
      Grejpfrut do tego albo pomarańcza i kiwi do tego .robisz koktajl ja takie pije sa smaczne.
    • baltycki Re: jarmuz 20.08.15, 14:47
      Grünkohl,
      uwielbiam, ale kompletne danie z 2 rodzajami kielbaski, boczkiem smazonym, podwedzanym schabem, ziemniakami..
      Mniambig_grin

Kiedys mieszkalem na polnocy germanii, tam cale wycieczki organizuja na obiad z Grünkohl - "Grünkohlfahrt" smile
      • baltycki Re: jarmuz 20.08.15, 14:49
        https://www.deutsch-perfekt.com/files/deutsch_perfekt/leadimages/Gruenkohl_9709174_S.jpg
      • jola-kotka Re: jarmuz 20.08.15, 14:51
        Bo jarmuz to zielsko które smakuje ze wszystkim z owocami rożnymi pestkami np. Słonecznika czy dyni , łososia ,pomidorów itd. Musi cos miec w sobie bo pakowali to we mnie swego czasu kilogramami.
    • kjut Re: jarmuz 20.08.15, 15:06
      Nie przekonujecie mnie musze przyznac... Smoothies nie pijam (chociaz moze tutaj jest moj blad). A jak sobie wyobraze taka zmiksowana kapuste zielona w formie koktajlu to... nie, chyba podziekuje. W wersji ze zdjecia wyglada gorzej niz szpinak, ktory podawali mi w przedszkolu, sorki wink Ewentualnie te chipsy moze... Jakby tak na chrupiaco...
      • ola_dom Re: jarmuz 20.08.15, 15:19
        kjut napisała:

> W wersji ze zdjecia wyglada gorzej niz szpinak, ktory podawali mi w przedszkolu, sorki wink

Nawet jeśli wygląda, to zupełnie nie tak smakuje, choć można go przyrządzać bardzo podobnie (udusić z czosnkiem).
        Smakuje jak kapusta, tylko delikatniej. Ale już konsystencję ma, że tak powiem, niedelikatną, trzeba go dobrze przyrządzić, żeby był strawny, bo jak się dobrze nie pogryzie, to potem leży na brzuchu. Podobno mrożenie pomaga na mięknięcie - jakby nie było, to warzywo, które mogło zostać na polu aż do mrozów, bo przymrozki mu nie szkodzą, a nawet służą.
        ALE... ponieważ to kapustowate, to jeśli ktoś źle znosi kapusty (uwaga hashimotki!), nie będzie miał z jarmużu pożytku ani przyjemności sad. Choćby nie wiem jak był obiektywnie zdrowy.
    • hermenegilda_zenia Re: jarmuz 20.08.15, 15:28
      Jarmuż do miękkości na patelni poddusić, w tym czasie piekę w piekarniku dynię (pokrojoną w kostkę ), prażę jakieś ziarna/orzechy, mogą być również z dyni. Potem łączę, dodaję fetę lub ser bałkański i żeby nie było za sucho najczęściej dressing - może być winegret, miodowo-musztardowy albo jogurtowy.
    • slonko1335 Re: jarmuz 20.08.15, 16:08
      ja się wczoraj przymierzałam ale ostatecznie wzięłam kurki, bo nigdy z nich nie robiłam nic ale przynajmniej wiem jak smakują i jak skopię to będę wiedziała, że to przeze mnie a nie że niedobre....z jarmużem się bałam....
    • agnzimka Re: jarmuz 20.08.15, 16:12
      na kanapkę pod mięsko smile
    • maadzik3 Re: jarmuz 20.08.15, 17:35
      wrzucić do blendera z mlekiem, bananem i odrobina cukru waniliowego. Smacznego smile
      • bei Re: jarmuz 20.08.15, 19:12
        robię na parze- ziemniaki, marchew, jarmuż, dodaję oliwę lub maslo, czosnek i robię puree.

Albo jarmuz smarujesz oliwą, posypujesz platkami drożdżowymi , ukladasz na papierze do pieczenia, pieczesz do chrupkości- platki drożdzowe dają smak serowy- zamiast platkow mozna posolić sola morską
        • kremka2014 Re: jarmuz 20.08.15, 20:12
          Dodaję jak szpinak, do sosów do makaronów. Np. Carbonara z jarmużem cudo na kiju, bo jarmuż fajnie komponuje się z wędzonką. I z czosnkiem. Dodaje też do sosu serowo-śmietanowego z kurczakiem lub serem pleśniowym. Ja takie szybkie obiadki wlasnie makaronowe robię, bo pracuję i wszyscy uwielbiamy makarony. Możesz też wrzucić poszatkowany jako kolejne warzywo w zupie jarzynowej. Zapiekankę polecam-warstwa pociętych ziemniaków, warstwa jarmużu z czosnkiem, warstwa wędzonego czegoś i na to ser itd. Do tego trochę majeranku i śmietany. Albo brejka z czosnkiem plus ewentualnie trochę wędzonego podsmażonego boczku jako dodatek do jaj sadzonych. Jarmuż mam na działce, rosnie bez niczego jak szalony. Jest wieloletni, jak nasz ogródek to wsadź jeden krzak i masz swoją roślinkę na lata.
    • baltycki Re: jarmuz 20.08.15, 20:30
      W sobote ugotuje big_grin
      https://kochecke.gm-dd.de/sites/default/files/styles/galleryformatter_slide/public/rezeptfotos/dsci0177_0_0.jpg?itok=rW-Igy94
    • joana.mz Re: jarmuz 20.08.15, 21:54
      Ja jadam na ciepło, zrobiony podobnie jak szpinak. Za każdym razem robię inaczej. Ostatnio wrzuciłam na patelnię z oliwą i czosnkiem, dość długo musi się smażyć/dusić by zmiękł. Dodałam sezam i cukinię w kostkę. Na końcu trochę fety, świeżo zmielony pieprz.
      Gdzieś u kogoś jadłam w wersji w różnymi warzywami i drobnym makaronem.
      Jadłam też zrobiony solo jak szpinak i podawany do obiadu.
      • joana.mz Re: jarmuz 20.08.15, 21:54
        a - i jeszcze wersja z pomidorami (ta pierwsza z cukinią), ale wyszło trochę za kwaśne jak dla mnie, choć innym smakowało.
    • nanuk24 Re: jarmuz 20.08.15, 22:42
      Mozesz zrobic makaron.
      Podgrzany na patelni i doprawiony wg uznania jarmuz, do tego garsc prazonego slonecznika, dwa zabki prazonego w skorce na patelni czosnku, oliwa. Milisz to razem w blenderze czy malakserze i mieszasz taki sos z makaronem. Mozesz kurczaka dodac czy inne.
    • myelegans Re: jarmuz 21.08.15, 04:06
      Jako zatwardziala fanka jarmuza, przerabiam pol kilogramowa torbe w tydzien, kupuje poszatkowany
      1. salata - trzeba pomasowac. Polac oliwa, wycisnietym czosnkiem, cytryna, sol, pieprz , parmezam i masowacmjedna lub dwiema recami okolo 30 sekund, zmieknie i nabierze takiego troch eorzechwego smaku. Na to co kto lubi: pomidorki coctailowe, ogorek, mozarella, oliwki, ziarna slonecznika, chia seeds. Nawet sosu nie potzrebuje

2. Dorzucam do coctaili. Moj ulubiony jarmuzowo -czekoladowy, chlopu robie, mlaska ze coctil czekoladowy spozywa nie wiedzac, zd pochlania szklanke jarmuzu w tzw. Iedzyczasie

3. Na parze 10' , maslo, sol, pieprz, platki migdalowe i jest zielony dodatek do obiadu

4 czipsy- najlepeij z lisci, dobre wysuszyc, porwac naiwkesze kawalki, skropic oliwa, odrobina soli, do piekarnika na niska temp i suszyc tak 10-20' w zaleznosci od piekarnika.

Smacznego
      • myelegans PS 21.08.15, 04:07
        O jeszce, wrzucic na talerzu do jakiejkolwiek zupy
    • yaga7 Re: jarmuz 21.08.15, 08:32
      Pół roku temu w ogóle nie jadłam jarmużu, teraz nie wyobrażam sobie bez niego życia. Odkąd się wyposażyłam w fajny blender, namiętnie robię zielone koktajle i jarmuż jest w tym celu świetny. Też mi się kiedyś wydawało, że takie płynne zielone jest beee, ale jednak mi smakuje smile
    • agnzimka Re: jarmuz 23.08.15, 16:04
      Robiłam dziś zupę, coś na wzór szczawiowej, z jajkiem.
    • thank_you Re: jarmuz 23.08.15, 16:34
      Z jarmużu robie koktajle, chipsy i pesto. Kurcze, rok temu nawet o tym nie słyszałam a dziś uwielbiam.
    • zuleyka.z.talgaru Re: jarmuz 25.08.16, 21:16
      dla mnie jarmuż to zielona baza do koktajli i surówek.
    • joa66 Colcannon 25.08.16, 22:18
      https://www.healthywriter.com/wp-content/uploads/2011/03/colcannon.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka