Dodaj do ulubionych

Gielda samochodowa - kupie samochod?

20.08.15, 16:39
Ogladam ogloszenia ale slabo mi sie widzi taki scenariusz - wypatrze sobie sobie samochod, okazuje sie ze drugi koniec Polski, wyprawa na caly dzien, jade i mi sie nie podoba.

Jak sie w ogole kupuje samochod??

Ja bym chciala isc, obejrzec, wybrac, przejechac sie, zaplacic, odjechac. Bez tych zabiegow, ceregieli, wyjazdow, itp.

Gdzie kupic samochod - Warszawa i okolice? Jest jakas znana gielda/komis samochodowy, gdzie warto sie wybrac?

PS. Moje umiejetnosci jako kierowca niestety obrazuja rowniez moj proces nabywania pojazdu uncertain
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Gielda samochodowa - kupie samochod? 20.08.15, 17:18
      jak to jak sie kupuje tak jak wszystko inne idziesz do salonu i kupujesz. Na giełdzie to złom sie kupuje a nie samochód to juz lepiej z ogłoszenia . Sa jeszcze komisy.
      • black.sally Re: Gielda samochodowa - kupie samochod? 20.08.15, 17:20
        jolka jak zwykle błysnęła big_grin
        • dyzurny_troll_forum_2 Re: Gielda samochodowa - kupie samochod? 20.08.15, 17:46
          black.sally napisała:

> jolka jak zwykle błysnęła big_grin

Ale przecież ma rację - z jednym wyjątkiem - w komisach takie same złomy jak na giełdzie, jedynie szansa wałku prawnego mniejsza.

Jak nie ma pojęcia co robi to niech sobie kupi nowy z salonu. Serdecznie radzę!
          • cauliflowerpl Re: Gielda samochodowa - kupie samochod? 20.08.15, 19:39
            Ja również.
            Poza tym jakoś mi nie leży branie tego, co jest dostępne. Wybieram sobie, co chcę i kupuję taki, jaki chcę, od modelu po kolor.
            • feel_good_inc Re: Gielda samochodowa - kupie samochod? 21.08.15, 08:50
              cauliflowerpl napisała:
              > Ja również.
              > Poza tym jakoś mi nie leży branie tego, co jest dostępne. Wybieram sobie, co ch
              > cę i kupuję taki, jaki chcę, od modelu po kolor.

...a po czasie wychodzi, że żonie dealera też się podobał ten model i kolor i zrobiła nim przed tobą 100kkm, po drodze zaliczając parę stłuczek wink
              • cauliflowerpl Re: Gielda samochodowa - kupie samochod? 21.08.15, 09:03
                To w Polsce nawet w salonach cofają liczniki, żeby oszukać klienta? Smutne...
                • feel_good_inc Re: Gielda samochodowa - kupie samochod? 21.08.15, 09:13
                  cauliflowerpl napisała:
                  > To w Polsce nawet w salonach cofają liczniki, żeby oszukać klienta? Smutne...

Wydaje ci się, że tylko w Bolandzie? big_grin
                  www.thedenverchannel.com/news/call7-investigators/school-teacher-buys-new-nissan-truck-from-large-auto-dealer-later-discovers-it-was-used
                  Takich wypadków jest na pęczki.
                • dyzurny_troll_forum_2 Re: Gielda samochodowa - kupie samochod? 21.08.15, 09:35
                  cauliflowerpl napisała:

> To w Polsce nawet w salonach cofają liczniki, żeby oszukać klienta? Smutne...

Z tym cofaniem to lekka przesada, ale... takie samochody przed sprzedażą przemierzają długa drogę i różne rzeczy się mogą im przytrafić, a to spadną z lawety, a to się trochę za bardzo ścieśnią na statku, a to padną ofiarą złodziei na bocznicy kolejowej, a to je grad dopadnie na parkingu.

I co robić, Panie Premierze? Trzeba to ładnie naprawić i do ludzi....
                  • cauliflowerpl Re: Gielda samochodowa - kupie samochod? 21.08.15, 10:12
                    Wiem, w motoryzacji pracuję big_grin Różne smaczki już widziałam na własne oczy jeszcze zanim samochody opuściły fabrykę wink
                    Niestety, w takie brednie jak "żona dilera się przejechała" nijak nie wierzę. Ludzie bywają żałośni, ale nie aż tak.
      • snowdust Re: Gielda samochodowa - kupie samochod? 20.08.15, 20:50
        > jak to jak sie kupuje tak jak wszystko inne idziesz do salonu i kupujesz. Na gi
        > ełdzie to złom sie kupuje a nie samochód

Nawet nie wiesz jak bardzo bym chciala tak zrobic. Niestety aktualnie nie mam tyle wolnej gotowki, zeby kupic nowy. Zdaje sobie sprawe ze wszystkich minusow uzywanych aut ale czasem trudno pewne rzeczy przeskoczyc. Zapach nowosci uwielbiam ale nie tym razem.
    • premeda Re: Gielda samochodowa - kupie samochod? 20.08.15, 18:06
      Nie bawiłabym się w to, bo to najczęściej bite rupcie sprzedawane jako bezwypadkowe. Niestety ja po długich rozterkach zdecydowałam się na nowy, bo jak mam ładować ciężko zapracowane pieniądze w cwaniactwo jakiegoś kolesia, to wolę dołożyć i kupić nowy.
    • jana111 Re: Gielda samochodowa - kupie samochod? 20.08.15, 18:20
      Ja kupowałam używany od dealera - po leasingu- 8 lat temu, auto nadal jest w rodzinie, żadnych wtop. Kolejny używany rozważaliśmy z podobnego źródła- komis przy salonie dealera.
      Następne były nowe, ale pewnie za jakiś czas wrócimy do poprzedniego pomysłu.
    • tomelanka Re: Gielda samochodowa - kupie samochod? 20.08.15, 18:29
      Ja 2 lata temu kupiłam z komisu i w porządku póki co
      Ja szukałam w promieniu powiedzmy 200 km, najpierw dokładny wywiad telefoniczny, jak już pojedziesz to znajdź sobie jeszcze coś do obejrzenia po drodze,poszukaj komisy na trasie, mmoże coś akurat
      Obczaj jakiegoś gościa który się zna na tym, jak już coś wybierzesz, tzn będzie Ci odpowiadać marka, rocznik, wyposażenie, kolor :p to podjedz z tym gościem, dobrze jakby można było komputer podłączyć i obejść dookoła z czujnikiem lakieru czy nie bity, zajrzeć pod maskę, w papiery, przejechać się
      Ja mam super bo takim gosciem jest mój brat tongue_out więc robi mi to za dziękuję wink ale jeździ też ze znajomymi, nie wiem ile taka przyjemność ich kosztuje smile Ale chyba warto bo nie zlicze ile razy było np: bity? Nie, to nie ma Pan nic przeciwko żebym sprawdził czujnikiem lakieru? No i wtedy jednak z jednej strony coś było, i z drugiej i z tylu
      Specjalnie niskim przebiegiem podobno nie ma co się kierować bo cofnąć licznik topodobno moment, ale nie wiem czy to można jakos sprawdzic
    • wydramarlenka Re: Gielda samochodowa - kupie samochod? 20.08.15, 18:41
      Puść wici po rodzinie i znajomych. Poważnie.
      Po obejrzeniu kilku samochodów okiem kompletnego laika i jednego ze wsparciem.
      Ogłoszenia: - 1. właściciel - często okazuje się, że pierwszy właściciel w Polsce, a Niemiec płakał jak sprzedawał,
      - auto bezwypadkowe (tu uśmiałam się serdecznie) - "no stuknął nas taki jeden, ale to z jego ubezpieczenia poszło, bo to nie była moja wina",
      • wydramarlenka Re: Gielda samochodowa - kupie samochod? 20.08.15, 18:55
        Urwało.
        Jedni kupują używane samochody, inni je sprzedają. Może okazać się, że sprzedaje brat kumpla z pracy albo znajomy stryja.
        Jeśli szukasz w internecie, to na otomoto możesz sobie ustawić teren poszukiwań.
        • zottarella Re: Gielda samochodowa - kupie samochod? 20.08.15, 19:15
          Ja kupiłam przypadkiem (bo nie miałam w planach zmieniać samochodu) od sąsiadki. Jeżdżę nim 2 lata i póki co spisuje się ok.
    • kalina_lin Re: Gielda samochodowa - kupie samochod? 20.08.15, 22:29
      Giełda imho bez sensu skoro się nie znasz. Kupisz odpicowany złom.
      Typujesz wstępnie jakie marki cię interesują, rocznik, przebieg, cena. Wchodzisz na serwis ogłoszeniowy i wbijasz te kryteria. Ustawiasz wyszukiwanie w swoim mieście (+/- 30km), nie w drugim końcu kraju. Jak jest coś ciekawego dzwonisz i umawiasz się na wstępne oględziny. Jeśli wszystko na twoje niefachowe oko wydaje się być ok, to dalej zdajesz się na fachowca - np. jedziesz z autem na sprawdzoną stację diagnostyczną.
      Jeśli kupujesz w komisie - NIGDY nie zgadzasz się jechać na stację obsługi poleconą przez nich, najbliższą, "tu za rogiem".
      • aankaa Re: Gielda samochodowa - kupie samochod? 20.08.15, 22:50
        kupujesz w komisie salonu, dokupujesz 1-2 letnią gwarancję i w d...e masz "drobne" usterki. Zgłaszasz serwisowi, ustalasz termin naprawy
        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Gielda samochodowa - kupie samochod? 21.08.15, 00:20
          aankaa napisała:

> kupujesz w komisie salonu, dokupujesz 1-2 letnią gwarancję

Może sobie kupić i 10 letnią gwarancję, tylko kto jej to sprzeda?!

Ksiadz Anatool
    • aneta-skarpeta Re: Gielda samochodowa - kupie samochod? 20.08.15, 22:39
      jak sie nie znasz to nie kupuj na giełdzie czy w komisie- łatwo sie naciąć

rozpuśc wici wśród znajomych, znajomych znajomych, może ktoś pomoże ci w ocenie?

historia z ostatnich dni

znajomy sprzedał naprawdę wielkiego rupiecia z dziurami w karoserii- w zasadzie aby poszedł, za 1500 zł ( co i tak było wielkim zaskoczeniem, że ktos go wziął)

po jakimś pół roku tenże samochód odpicowany kupił przypadkowo jego znajomy od handlarza ( jak się okazało), który go odszykował i sprzedał za 4500
      wygladał spoko, tylko co z tego, ze średnio znająca się na autach osoba zobaczyłaby, że auto poszpachlowane do granic absurdu

a znajomy tak sie cieszył...
    • babcia.stefa Re: Gielda samochodowa - kupie samochod? 21.08.15, 08:40
      Używka - wyłącznie znajomi, komisy salonów, www.pewneuzywane.pl/.
    • default Re: Gielda samochodowa - kupie samochod? 21.08.15, 08:49
      W salonach można nabyć też auta używane. Np. przy Trasie Toruńskiej jadąc w stronę Marek jest cały kompleks salonów samochodowych różnych marek - do wyboru, do koloru.
      Giełda samochodowa odbywa się w niedziele na Płochocińskiej, ale stamtąd nie wzięłabym auta nawet za darmo. Banda cwanych handlarzy i picowników.
      Najlepszym wyjściem jest poproszenie kogoś kto się zna, by wynalazł/wytypował rozsądne ogłoszenia np. na Allegro, osobiście dokonał oględzin i negocjacji. Twoje osobiste "podobanie się" nie ma żadnego znaczenia, skoro piszesz, że jesteś kompletnym laikiem w tym zakresie.
    • feel_good_inc Na żadnej giełdzie! 21.08.15, 09:16
      W komisach większość to też niestety prostowane przystanki. Jeżeli już gdzieś szukać, to używanych u dealerów samochodowych - nieco mniejsza szansa trafienia strucla. Najlepiej oczywiście trafić coś u rodziny/znajomych, gdzie orientujesz się, że dwa miesiące wcześniej nie mieli dachowania wink

Każdy samochód oczywiście do ASO na przegląd przedsprzedażowy - nie zgadzaj się na "znajomych mechaników" Mirka - wszyscy kłamią jak z nut. Jeżeli na wspomnienie o ASO sprzedawca choć na chwilę się zająknie, to od razu kończ rozmowę, bo już wiadomo, że samochód jest składany z czterech. Niektórzy niestety idą w zaparte i robią wielkie oczka nawet w salonie, ale koszt przeglądu należy traktować jako ubezpieczenie przed struclem.

Pocieszę cię - ostatniego samochodu szukałem trzy miesiące. Miałem "niezwykle wyśrubowane" wymagania - miał nie być prostowany z przystanku, w dobrym stanie technicznym, młodszy niż 10 lat i z klimatyzacją w sensownej cenie. Trafiłem taki u najbliższego dealera w kilka godzin po tym, jak poprzedni właściciel zostawił go w rozliczeniu.
    • solejrolia Re: Gielda samochodowa - kupie samochod? 21.08.15, 09:19
      nigdy nie kupiłam na giełdzie.
      za to wybrałam model i umówiłam się w tygodniu w komisie na konkretne oglądanie i zakup- bo na giełdzie komis wystawił 1 samochód, a tymczasem na swoim placu miał 5 identycznych samochodów, plus kilkanaście innej marki ale w podobnym typie więc dopiero w komisie miałam w czym wybierać.
    • barefoot_duck Re: Gielda samochodowa - kupie samochod? 21.08.15, 09:23
      Możesz spróbować w komisie zajmującym się sprzedażą aut poleasingowych. Przebiegi zwykle spore (acz nie zawsze - po mojej korpo 3-latki wychodzą z przebiegiem zwykle w okolicach 50-60 tys km), ale samochody zadbane - bo serwisowane w ASO, naprawiane na bieżąco i nie metodą gospodarczą typu "ze szwagrem za stodołą". Aczkolwiek naciąć się też można, jak wszędzie. Jakiś znajomy spec by się przydał do oglądania.
    • lukka74 Re: Gielda samochodowa - kupie samochod? 21.08.15, 12:28
      W takim razie renomowane komisy. W Warszawie www.car4you.pl/, www.uzywanejaknowe.pl/. Trochę dalej bo w Częstochowie vitoocars.otomoto.pl/. Po sąsiedzku w Łodzi andrebar.pl/opinie-klientow/.

W każdym wypadku oczy szeroko otwarte i przegląd auta u dobrego mechanika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka