Dodaj do ulubionych

Dudowe refrendum

21.08.15, 12:12
Co mówi konstytucja.
Art. 125.
W sprawach o szczególnym znaczeniu dla państwa może być przeprowadzone referendum ogólnokrajowe.

Która ze spraw, w których Pis oraz Kaczyński kazali Prezydentowi Doktorowi Andrzejowi Sebastianowi Dudzie ogłosić referendum spełnia kryterium o którym mówi konstytucja?
Bo jak dla mnie żadna
Obserwuj wątek
    • baltycki Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 12:32
      Były prezes TK w jednym zdaniu o referendum Dudy: Prezydent nie wziął pod uwagę Konstytucji
      • kim5 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 13:07
        Zgadzam się z prof. Zollem. Od bidy JOWy się łapią na tę kategorię, pozostałe pytania to robota dla parlametarzystów.
        • woman_in_love wiek emerytalny ma także szczególne znaczenie 22.08.15, 14:31
          dla państwa , biorąc pod uwagę wszechmoc ZUS i fakt, że emerytury nie są finansowane z naszych składek ale przez państwo, czyli ze składek innych. Więc może majstrowanie przy emeryturach rozsadzić to państwo. Zoll jako karnista ponownie wykazał się brakiem znajomości ekonomii. JOW tak samo mają szczególne znaczenie dla państwa.
    • myfaith Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 13:22
      Jakby sie zastanowić to pytania postawione w 2 referendum nie sa dla wszystkich choć wszyscy maja prawo sie wypowiedzieć . No bo na pytanie dotyczące wieku emerytalnego dlaczego ma sie wypowiadać pan/pani ktorzy już sa na emeryturze. Lub dlaczego ja nie posiadJac na stanie dziecka do lat 5 ma sie wypowiadać czy uwazam ze dzieci powinny byc posłane do szkoły jako 6 czy 7 latki. Co do lasów państwowych to rzeczywiscie jest to dobro narodowe i mogłoby to pytanie dotyczyć nas wszystkich.
      Takie pojmowanie demokracji znosi odpowiedzialność z nieodpowiedzialnych polityków no bo moga powiedzieć ze przecież ludzie tak zdecydowali - populizm w czystej postaci.
      • myfaith Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 13:25
        Zeby nie było uwazam ze to referendum (ogłoszone przez P. Komorowskiego) z byle jak skleconymi pytaniami pod publikę tez jest pomyłka . No ale w sumie to PO otworzyło (dla doraźnych interesów) te puszkę (z referendami ) pandory . Zupełnie jak z tymi zawiadomieniami do prokuratury - jak PO składa dońos na PiS do prokuratury tak PiS natychmiast sie odwdzięcza-wink
        • oqoq74 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 13:34
          Właśnie dlatego Duda jakby chciał pokazać, że jest faktycznie prezydentem dbającym o dobro Polski, o szanowanie konstytucji itd. to powinien wycofać wniosek o referendum Komorowskiego i zamknąć temat referendów powoływanych do celów politycznych. A tak wpisał się w to co zrobił Komorowski i jest jeszcze większy kabaret i zabawa referendami.
          Ale to też działanie na przyszłość. Bo to referendum najbliższe prawdopodobnie nie będzie ważne, bo będzie za mała frekwencja, a to drugie pewnie nie przejdzie w senacie.
          I każdy następny, komu przyjdzie do głowy zbieranie podpisów zastanowi się, czy to ma sens, bo cała idea referendum zostanie zdezawuowana.
          • scher Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 13:58
            oqoq74 napisał(a):

> I każdy następny, komu przyjdzie do głowy zbieranie podpisów zastanowi się, czy
            > to ma sens

Ma głęboki sens, bo jak widać można wymienić sobie władzę, która te podpisy lekceważy.
            • oqoq74 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 14:16
              OK. Ciekawe czy tak samo będziesz mówił, gdy władza PiSu znudzi się ludziom i też wpadną na pomysł referendum i zbiorą podpisy, by wystąpić przeciw pomysłom PiSu. I co wtedy zrobi PiS.
              smile
              • scher Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 16:07
                oqoq74 napisał(a):

> OK. Ciekawe czy tak samo będziesz mówił, gdy władza PiSu znudzi się ludziom

Mnie nie interesuje, czy rządzi pis czy sris. Mają rządzić dobrze, kierować się wartościami i szanować ludzi.
                • oqoq74 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 16:41
                  Nie rozśmieszaj mnie, oprócz gogologo jesteś najbardziej zagorzałym zwolennikiem PiSu na ematce.
                  • scher Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 18:37
                    oqoq74 napisał(a):

> Nie rozśmieszaj mnie, oprócz gogologo jesteś najbardziej zagorzałym zwolennikiem PiSu
                    > na ematce.

A znasz dzisiaj inną uczciwą partię, która kieruje się wartościami konserwatywnymi, ma szansę sprawować władzę i wcielić w życie głoszone wartości, słucha ludzi, no i ma sensowny program gospodarczy? Mój wybór jest pragmatyczny.
                • to_ja_caryca_katarzyna Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 21:26
                  Jakimi wartosciami? A zadales sobie pytanie ze coraz wiecej ludzi nie podziela twoich wartosci ? W tym ja.
                  • scher Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 21:55
                    to_ja_caryca_katarzyna napisała:

> Jakimi wartosciami? A zadales sobie pytanie ze coraz wiecej ludzi nie podziela twoich wartosci ?

Nie musisz podzielać. Masz przyjąć do wiadomości, ze tacy jak ja istnieją, mają prawo do szacunku, masz wydłubać muchy z nosa i zastanowić się, jak możesz żyć obok mnie, nie wzniecając konfliktów, nie drwiąc z tego, w co wierzę, i nie siać do mnie nienawiści.
                    • joanekjoanek Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 23:25
                      scher napisał:

> nie drwiąc z tego, w co wierzę,

człowieku
                      cała twoja aktywność na tym forum polega na, nieudolnym zwykle, drwieniu z tego, w co wierzą, co sądzą i co uważają kobiety tu piszące (nie wszystkie, ale wiele, czasem większość)

czym się różnisz od osób, które wydrwiwasz?
                      twoje przekonania są twojsze niż mojsze?

dlaczego innym miałoby nie być wolno drwić z twoich przekonań, a tobie miałoby być wolno drwić z przekonań innych?
                      • scher Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 23:31
                        joanekjoanek napisała:

> dlaczego innym miałoby nie być wolno drwić z twoich przekonań, a tobie miałoby
                        > być wolno drwić z przekonań innych?

A z jakich twoich przekonań ja drwię? Serio pytam.
                        • joanekjoanek Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 01:02
                          To była obserwacja ogólna, nie wyznanie osobiste.
                          Ja z tobą w dyskusje nie wchodzę, a już z pewnością nie na temat moich przekonań.
                          Czytam jednak znacznie więcej niż piszę, więc widzę, jak traktujesz interlokutorów. Drwina należy do wiodących u ciebie narzędzi stylistycznych. I ja nie mam do tego żadnych zastrzeżeń, uważam celną drwinę za doskonałe narzędzie wyrażania myśli. Nie mogę tylko pojąć, czemu prawa do uprawiania tej samej sztuki odmawiasz osobom nie zgadzającym się z twoimi przekonaniami.
                          • scher Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 08:24
                            Skoro ty ogólnie, to ja mogę też tylko ogólnie.
                            Zadałaś pytanie, co jeśli ty wyznajesz inne wartości. Nic, po prostu nauczmy się żyć obok siebie. Na razie było i jest tak, że obecna władza i były już na szczęście prezydent odmawiali prawa do istnienia ponad połowie społeczeństwa.

Kpić i drwić to możemy na forum. A rządzący mają poważnie traktować każdego i okazywać mu szacunek. Nie wymachiwać do ludzi pięścią z zaciśniętymi zębami, jak to robił prezydent Komorowski (pani premier Kopacz też nie inaczej przemawia jak tylko z zaciśniętą szczęką).

Od władzy oczekuję szacunku do każdego. Dlatego bardzo mi się podobała wizyta prezydenta Dudy w klasztorze na Grabarce. Jak widzisz można budować państwo, w którym jest miejsce dla każdego, państwo prawdziwie tolerancyjne w rzeczywistym, tradycyjnym, nielewackim rozumieniu tego słowa.
                            • araceli Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 09:02
                              scher napisał:
                              > Od władzy oczekuję szacunku do każdego.

Wyraz PiSowskego szacunku: 'Ciemny lud to kupi'. Taaaa...
                            • mama303 Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 09:43
                              scher napisał:

> A rządzący mają poważnie traktować każdego i o
                              > kazywać mu szacunek. Nie wymachiwać do ludzi pięścią z zaciśniętymi zębami, jak
                              > to robił prezydent Komorowski (pani premier Kopacz też nie inaczej przemawia j
                              > ak tylko z zaciśniętą szczęką).
                              a Duda robi maślana oczęta i wydyma usteczka do zapatrzonej w niego 1/4 ludu a mówi to co mu każą ci, co go stworzyli.
                              • scher Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 10:17
                                mama303 napisała:

> > A rządzący mają poważnie traktować każdego i okazywać mu szacunek. Nie wymachiwać
                                > > do ludzi pięścią z zaciśniętymi zębami, jak to robił prezydent Komorowski (pani premier
                                > > Kopacz też nie inaczej przemawia jak tylko z zaciśniętą szczęką).
                                > a Duda robi maślana oczęta

Aleś dobyła broni! Strach się bać! wink
                                • mama303 Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 12:33
                                  scher napisał:

> Aleś dobyła broni! Strach się bać! wink
                                  staram się podążać za Tobą wink
                                  • scher Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 12:39
                                    mama303 napisała:

> staram się podążać za Tobą wink

Dobrze! Idź za mną, a razem dożyjemy wolnej od marksizmu Polski.
                                    • mama303 Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 12:56
                                      scher napisał:

> Dobrze! Idź za mną, a razem dożyjemy wolnej od marksizmu Polski.

tego to nigdy nie dożyjesz ale podobno szanujesz poglądy innych.
                                      • scher Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 13:13
                                        mama303 napisała:

> > Dobrze! Idź za mną, a razem dożyjemy wolnej od marksizmu Polski.
                                        > tego to nigdy nie dożyjesz

Nie bądź taka pewna siebie. Biało-czerwone to barwy niezwyciężone!
                                        • mama303 Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 13:19
                                          scher napisał:

> Nie bądź taka pewna siebie. Biało-czerwone to barwy niezwyciężone!
                                          w wśród Polaków /czyli tych niezwyciężonych Twoim zdaniem/ sa i neomarksiści i neofaszyści i nawet islamiści.
                                          • scher Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 13:27
                                            mama303 napisała:

> > Nie bądź taka pewna siebie. Biało-czerwone to barwy niezwyciężone!
                                            > w wśród Polaków /czyli tych niezwyciężonych Twoim zdaniem/ sa i neomarksiści i
                                            > neofaszyści i nawet islamiści.

Dam radę to przeżyć, jeśli tylko nie będą mieć wpływów politycznych i możliwości stanowienia prawa.
                                            • mama303 Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 14:14
                                              scher napisał:

> Dam radę to przeżyć, jeśli tylko nie będą mieć wpływów politycznych i możliwośc
                                              > i stanowienia prawa.
                                              czyli chcesz ich izolować, odebrać prawa obywatelskie czy jak? Czy Tobie ktoś zabrania wygłaszać swoje poglądy i miec wpływ na kraj? Macie w Pisie dyktatorskie zapędy. Juz mieliśmy w kraju ustrój totalitarny i pozamykanych po więzieniach ludzi, którym odbierano prawa obywatelskie, mieliśmy tez jedynie słuszną partię! Otrząsnij sie człowieku! Za czym Ty tęsknisz?
                                              • scher Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 16:09
                                                mama303 napisała:

> > Dam radę to przeżyć, jeśli tylko nie będą [cyt.: "neomarksiści, neofaszyści, a nawet islamiści"]
                                                > > mieć wpływów politycznych i możliwości stanowienia prawa.
                                                > czyli chcesz ich izolować

Muszą się przecież najpierw zasymilować i zdecydować, czy wyznają jakiś podstawowy kanon bliskim Polakowi wartości. W Niemczech czy Wielkiej Brytanii też mieszkają islamiści, ale wpływów politycznych i możliwości stanowienia prawa przecież - na razie - nie mają.
                                                • mama303 Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 22:14
                                                  scher napisał:

>W Niemczech czy Wielkiej Brytanii też mies
                                                  > zkają islamiści, ale wpływów politycznych i możliwości stanowienia prawa przeci
                                                  > eż - na razie - nie mają.

jeżeli są Niemcami to mają.
                                                  Polacy tez wbrew temu co Ci sie wydaje mają rozmaite poglądy i sa rozmaitych wyznań i orientacji ale są takimi samymi obywatelami jak Ty. Więc pytam się: jak chcesz ograniczyć im wpływ na stanowienie prawa w Polsce?
                            • aalex7 Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 14:38
                              "Od władzy oczekuję szacunku do każdego. Dlatego bardzo mi się podobała wizyta prezydenta Dudy w klasztorze na Grabarce. Jak widzisz można budować państwo, w którym jest miejsce dla każdego, państwo prawdziwie tolerancyjne w rzeczywistym, tradycyjnym, nielewackim rozumieniu tego słowa"

Żądając szacunku należałoby go samemu okazywać drugiemu (chociażby lemingowi) a tego co niektórym brakuje, nieprawdaż scher,,,,,

Duda wyrażajac pod publiczkę szacunek dla innej wiary (ale dalej tyko kościołowi) nie szanuje choćby władz polskich - do tej pory nie ma czasu spotkać się z polskim rządem (o innych nacjach nie wspomnę)
                              Cóż bardzo wybiórczy ten dudowy szacunek - i jakże "szczery"
                              • scher Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 16:01
                                aalex7 napisała:

> Duda wyrażajac pod publiczkę szacunek dla innej wiary

Miałem przez chwilę nadzieję, że znalazł się uczciwy dyskutant, kierujący się faktami, nie uprzedzeniami. No to dowiedziałem się, że wizyta prezydenta na Grabarce była "pod publiczkę".

Tymczasem prezydent powiedział:

Prezydent Rzeczypospolitej jako ten, który jest najwyższym przedstawicielem państwa, powinien szanować te miejsca i te tradycje, które są ważne dla Polski i dla polskich obywateli. To jest z pewnością takie miejsce – czy prezydent jest niewierzący, czy wierzący, niezależnie od religii, jaką wyznaje, powinien tutaj ze swoimi współobywatelami i ich gośćmi w takich wielkich świętach uczestniczyć.[...]

Jeśli prezydent RP ma jakieś zadanie, to jednym z najważniejszych jest to, by w społeczeństwie i wśród obywateli – niezależnie od ich narodowości, wyznania i braku wiary – szukać elementów wspólnych, co powoduje, że jesteśmy wspólnotą. Powtórzę to jeszcze raz, dziękując za to wspaniałe zaproszenie. (…wink Wierzę w to, że będziemy umieli budować wspólnotę – mimo różnic. Bo najistotniejszy jest wzajemny szacunek. Ja te wyrazy szacunku wszystkim z tego miejsca oddaję. Szczęść Boże.
                                • aalex7 Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 21:32
                                  Trudno nie uznać tego za działanie 'pod publiczkę".
                                  Bo widzisz, jakże inaczej oceniona zostałaby ta wizyta a i postawa Dudy, gdyby została zachowana pewna, stosowna kolejność spotkań.
                                  Ok ,jeżeli jest tak wierzący niech będzie pierwszy kościół katolicki - jego władze (choć nie moja bajka), następnie wypadałoby spotkać się z polskim władzami - z rządem, wizyty zagraniczne potem rozpocząć spotkania z poszczególnymi grupami i nacjami.
                                  Niestety przyjęta kolejność spotkań jednoznacznie wskazuje na sympatie Dudy jako człowieka nie zaś na postawę, którą wymaga się od prezydenta "wszystkich Polaków", co tak ochoczo sam głosi.
                                  I tak na marginesie - prawosławni duchowni jak i wyznawcy niezbyt pozytywnie ocenili tę wizytę, akurat na Garbarce.

• scher Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 22:46
                                    aalex7 napisała:

> I tak na marginesie - prawosławni duchowni jak i wyznawcy niezbyt pozytywnie ocenili tę
                                    > wizytę, akurat na Garbarce.

Możesz coś bliżej?
                                • mama303 Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 22:18
                                  czekam kiedy nasz wspaniały prezydent odwiedzi polskie środowiska LGBT np. na paradzie równości wink
          • arwena_11 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 14:02
            zdajesz sobie sprawę co by było jakby wycofał referendum? Przecież by go zagryźli że nie szanuje woli byłego prezydenta
            • oqoq74 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 14:09
              Bzdura.
              Nie głosowałam na Dudę, ale gdyby tak zrobił zyskałby na tym jako polityk i prezydent. A tak pokazał, że ważniejsza jest walka polityczna i wojenka między PO i PiS.
      • krejzimama Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 13:32
        A to już zupelnie inna kwestiasmile Uwaga celna. Referendum powinno dotyczyć sprawę, które dotykają każdego obywatela.
        Co do lasót to pis był przeciwny ustawowej ochronie lasów. Głosowanie miało miejsce wtedy gdy p_oslica pawłowicz żarła na sali obrad.
    • scher Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 13:59
      krejzimama napisał:

> Bo jak dla mnie żadna

Prezydent uznał, że każda. To mądry człowiek i ma dużą wiedzę prawniczą.
      • myfaith Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 15:47
        OT

Duża wiedzę prawnicza to mozna mieć jak sie ma doświadczenie poparte latami pracy w wymiarze sprawiedliwości (jako radca/adwokat/prokurator/sędzia/notariusz) i to w zasadzie w wąskim wycinku prawa.
        P. Duda większość swojego czasu jako,prawnik poświecił polityce (czy to w Kancelarii Prezydenta czy to będąc europosłem bo epizodu uczelnianego nie ma co wspominać ) tak wiec jest doktorem prawa ale prawo zna teoretycznie i na pewnie nie lepiej niz sędziowie zasiadający w TK czy Sadzie Najwyższym.

Scher , proszę troche wiecej obiektywizmu -wink Prezydent czy jest mądrym człowiekiem to sie okaże po 5 latach urzędowania i tym co popiera i co podpisuje i czy słucha głosów z rożnych stron narodu .
      • fredzia-33 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 20:08
        fanatyzm gorszy od faszyzmu.
        Boze jak jeszcze raz usłysze jak wielebny święto..bliwy prezydent jest cudownie mądry i łaska Pańska na niego spadła i zbawi kraj to zwymiotuje ,
      • mama303 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 20:11
        scher napisał:

> Prezydent uznał, że każda. To mądry człowiek i ma dużą wiedzę prawniczą.

może i ma wiedzę prawnicza ale chyba nie łudzisz sie że podejmuje samodzielne decyzje wink
        • scher Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 21:49
          mama303 napisała:

> > Prezydent uznał, że każda. To mądry człowiek i ma dużą wiedzę prawniczą.
          > może i ma wiedzę prawnicza ale chyba nie łudzisz sie że podejmuje samodzielne decyzje wink

Myślisz, że Dukaczewski zdobył wpływ na kolejnego prezydenta?
          • mama303 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:03
            scher napisał:

> Myślisz, że Dukaczewski zdobył wpływ na kolejnego prezydenta?

nie, myślę że w sytuacji Dudy nikt niczego zdobywać nie musiał. Nie trzeba zdobywać tego, co się posiada.
    • arwena_11 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 14:05
      w sumie pod referendum powinni dać pod głosowanie pytania z każdej strony. Nie wiem np. każda partia może zadać dwa pytania i dołożyć wnioski obywateli z największym poparciem.
      Zmobilizowałoby to ludzi z różnych opcji do pójścia na referendum. Może wtedy politycy by wiedzieli co mają robić i czego chce społeczeństwo.

Powinno być też pytanie czy chcemy przyjąć uchodźców
      • oqoq74 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 14:14
        To w ogóle zlikwidujmy Sejm i Senat i niech każdy wypowie się na każdy temat, który tylko przyjdzie do głowy.Własnie do tego prowadzi ta gra. Do doprowadzenia idei referendum do absurdu, a nie o to w nim chodzi.
    • baltycki Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 14:20
      > 6 milionów podpisów nabrało mocy
      Czyzby podpisanie sie w sprawie 6-latkow uniemozliwialo zlozenie pospisu w sprawie emerytur?
      Kazdy mial tylko 1 podpis do dyspozycji?
      • oqoq74 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 14:22
        Cii, bo się wyda ta manipulacjasmile
        • baltycki Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 14:38
          A udawanie, ze pomysl drugiego referendum nie jest PiSowski, tylko wola ludu wyrazona przez Dude z Solidarnosci, nie jest manipulacja?
          Wiecej, jest oszuistwemsmile
          • oqoq74 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 14:57
            Widzisz, napiszesz coś i już scher apopleksji dostaje.
            • baltycki Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 15:12
              > już scher apopleksji dostaje.
              Lubie big_grin
            • scher Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 15:28
              oqoq74 napisał(a):

> Widzisz, napiszesz coś i już scher apopleksji dostaje.

Jakiej apopleksji? Specjalnie z dedykacją dla Ciebie radosna piosenka o miłości smile
              • scher Poprawka 21.08.15, 16:10
                Poprawiam link do piosenki z dedykacją.
                • oqoq74 Re: Poprawka 21.08.15, 16:42
                  Tak, tak. Kto nie z nami, to stał tam, gdzie zomo.
                  • scher Re: Poprawka 21.08.15, 18:52
                    oqoq74 napisał(a):

> Tak, tak. Kto nie z nami, to stał tam, gdzie zomo.

Teraz państwo jest przyjazne
                    Czy to rankiem, czy wieczorem
                    Poseł miło się uśmiecha
                    Wymachując wibratorem.

Platforma cię kocha
                    Siuba, siuba
                    Czy chcesz tego, czy nie
                    Siuba, siuba
                    Platforma cię kocha
                    Siuba, siuba
                    Jest romantycznie.

Dziś nikogo nikt nie skłóca
                    Ku sielance kraj się skłania
                    Premier jak ma dzikie oczy
                    To wyłącznie z pożądania.

Platforma cię kocha siuba, siuba...

W naszym państwie bardzo tanim
                    Tylko ceny ciągle rosną
                    Lecz rząd to rekompensuje
                    Retoryką swą miłosną.

Płyną z góry uczuć tony
                    Jest walentynkowy klimat
                    Nie ma sensu podejrzewać
                    Że ktoś chce nas tu wydymać.

Ile potrwa ta zabawa
                    Naszą erogenną sferą?
                    Czy ta miłość do narodu
                    Się nie skończy seksaferą?

smile
      • baltycki Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 14:22
        Och, przepraszam..
        Faktycznie, mowa jest o 6 milionach podpisow, a nie o 6 milionach podpisanych smile
        • baltycki Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 14:34
          Jednak Prezydent Duda wyraznie mowi "6 milionow Polakow, ktorzy podpisali sie pod wnioskiem... "

A rzecznik..
          "Mastalerek: Prezydent uszanował wolę 6 mln Polaków. Głosowanie w Senacie ws. drugiego referendum testem dla PO".
          • oqoq74 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 14:59
            Oj, Mastalerek. Jak go widzę i słyszę, to mam ochotę rzucić czymś w telewizor.
            • pade Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 18:47
              ja też
    • julita165 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 14:56
      Zgadzam się. Podobnie jak sprawy w referendum 06.09. W tym przypadku może tylko JOW-y by się ostały bo jednak kwestię sposobu wybierania posłów można uznać za zasadniczą skoro wybory proporcjonalne są wpisane do Konstytucji. Ale jak ktoś słusznie zauważył...kto referendum wojuje od referendum ginie...
    • julita165 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 15:01
      Świetne. Aż się popłakałam ze śmiechu. smile
    • julita165 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 15:10
      A tak poza tym to psioczący, że Duda uprawia przedwyborczą propagandę i robi kampanie PIS-owi powinni zabrać się do roboty, zebrać milion czy dwa podpisów w jakiejś sprawie niewygodnej dla obecnego prezydenta i wtedy dopiero okazałoby się czy on słucha czy nie słucha obywateli. Bo póki co, owszem pojawiają się propozycje dopisania kolejnych takich czy innych pytań, ale żaden z tych wniosków nigdy nie był poparty taką ilością podpisów. Nikt nawet nie próbował takich podpisów zbierać. No więc trudno dopisywać pytania na życzenia np. Palikota i spółki.
      A tak na przyszłość to dla uniknięcia zarzutów o wykorzystywanie referendum do politycznych gierek możne należałoby wprowadzić oblig, że jak x obywateli poprze pomysł jakiegoś referendum to ono musi się odbyć i już. Tylko w takim wypadku moim zdaniem to powinno być więcej niż milion podpisów. Może nawet z 5 mln.
      • oqoq74 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 15:35
        No i będziemy dalej tę grę referendami prowadzić? Zabawa w politykę?
        To by było śmieszne, gdyby nie dotyczyło naszego życia.
    • anika772 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 19:00
      Tak, polska polityka weszła na nową drogę życia i zyskała nieznaną dotąd świeżość.
      Nie zamierzam brać udziału w żadnym z referendów.
    • oqoq74 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 19:55
      Są i pytania pana prezydenta Dudy.

- Czy jest Pan/Pani za obniżeniem wieku emerytalnego i powiązaniem uprawnień emerytalnych ze stażem pracy?

- Czy jest Pan/Pani za utrzymaniem dotychczasowego systemu funkcjonowania Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowe?

- Czy jest Pan/Pani za zniesieniem obowiązku szkolnego sześciolatków i przywróceniem obowiązku szkolnego od siódmego roku życia?
      • mama303 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 20:24
        oqoq74 napisał(a):

> - Czy jest Pan/Pani za zniesieniem obowiązku szkolnego sześciolatków i przywróc
        > eniem obowiązku szkolnego od siódmego roku życia?

Boszsz, pierwsze "sześciolatki" skończyły gimnazjum, napisały sprawdzian szóstoklasisty, obniżono program I klasy, zmieniono podręczniki a on sie teraz zapytuje....
        • oqoq74 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 20:30
          No. A podobno rodzic miał mieć wybór i sam decydować wg PiS.
          A teraz, jeśli referendum dojdzie do skutku, zdecyduje o tym kiedy dziecko ma iść do szkoły Krzysztof - stary kawaler, Zofia - zakonnica, Zbyszek - proboszcz, Ziuta - stara panna, Ewa - emerytka z wnukami itd. itp.
          • mama303 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 20:40
            oqoq74 napisał(a):

> No. A podobno rodzic miał mieć wybór i sam decydować wg PiS.
            no i chyba wg Elbanowskich, głównych inicjatorów akcji "zawijamy maluchy w pieluchy"
      • araceli Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:06
        oqoq74 napisał(a):
        > - Czy jest Pan/Pani za obniżeniem wieku emerytalnego i powiązaniem uprawnień em
        > erytalnych ze stażem pracy?

Obniżeniem DO ILU i powiązaniem z ILULETNIM stażem pracy? Ciemny lud ma kupić kota w worku?
        • oqoq74 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:28
          A kto by się przejmował szczegółami.
    • mama303 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 20:05
      przede wszystkim Duda olał decyzje władzy ustawodawczej w sprawie sześciolatków. Przecież była debata i głosowanie a on ma to w d....
    • rycerzowa Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 21:50
      oqoq74 napisał(a):

> Są i pytania pana prezydenta Dudy.
      >
      >
      >
      > - Czy jest Pan/Pani za zniesieniem obowiązku szkolnego sześciolatków i przywróc
      > eniem obowiązku szkolnego od siódmego roku życia?

Poważnie, tak brzmi to pytanie?
      Przecież siódmy rok życia zaczyna się w momencie skończenia szóstego, czyli dzieci sześcioletnie będą musiały iść do szkoły!

Tym samym istnieje logiczna sprzeczność między pierwszą a drugą częścią pytania.
      Ale kto by tam wymagał logiki od... wiadomo, kogo.
      • scher Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 21:57
        rycerzowa napisała:

> Przecież siódmy rok życia zaczyna się w momencie skończenia szóstego, czyli dzieci sześcioletnie
        > będą musiały iść do szkoły!

Założenie nieprawdziwe, a cały dowcip strasznie słaby.
        • baltycki Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:07
          Nieprawda jest, ze siodmy rok zycia, to rok miedzy ukonczeniem szesciu lat a siedmiu?
          • scher Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:10
            baltycki napisał:

> Nieprawda jest, ze siodmy rok zycia, to rok miedzy ukonczeniem szesciu lat a siedmiu?

Ty też nie rozumiesz pojęcia "od siódmego roku życia". Napisz do Rady Języka Polskiego.
            • mama303 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:16
              scher napisał:

> Ty też nie rozumiesz pojęcia "od siódmego roku życia". Napisz do Rady Języka Po
              > lskiego.
              czyli Duda chce aby dzieci nie szły rocznikiem tylko żeby szły te które rozpoczęły 7 rok życia czyli np. takie które 1 września mają 6 lat i jeden dzień.
              • scher Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:19
                mama303 napisała:

> czyli Duda chce aby dzieci nie szły rocznikiem tylko żeby szły te które rozpoczęły 7 rok życia
                > czyli np. takie które 1 września mają 6 lat i jeden dzień.

Karta do głosowania w twoich rękach to jak zapałki w ręku dziecka. Kto nie rozumie po polsku, powinien mieć odebrane prawo wyborcze.
                • oqoq74 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:21
                  Scher nie kompromituj się.
                • mama303 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:25
                  dobra, dobra scher juz Ty sie nie ośmieszaj, to Ty i Duda /czy kto mu tam pisał te pytanka/nie rozumiecie języka polskiego i pojęcia "7 rok życia"
                • araceli Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:26
                  scher napisał:
                  > Karta do głosowania w twoich rękach to jak zapałki w ręku dziecka. Kto nie
                  > rozumie po polsku, powinien mieć odebrane prawo wyborcze.

Twój idol walnął wielkiego śmierdzącego bubla - pogódź się z tym. Wg. Ciebie ten człowiek ma 'ma dużą wiedzę prawniczą' a precyzyjnego zdania nie jest w stanie sklecić.
            • baltycki Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:20
              Nieprawdą jest,
              czy prawdą jest?
              Proste pytanie.
      • baltycki Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 21:57
        Ale dopiero po ukonczeniu 6 lat smile
      • oqoq74 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:01
        • oqoq74 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:05
          Dwa pozostałe wcale nie są lepsze. Poziom ogólności pytań jest taki, że w zasadzie każdy może je po swojemu interpretować.
          Tym bardziej wszystko wskazuje na to, że chodzi o polityczną zabawę i kampanię wyborczą. Zwykły cyrk z poważnych spraw.
      • araceli Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:04
        rycerzowa napisała:
        > > - Czy jest Pan/Pani za zniesieniem obowiązku szkolnego sześciolatków i pr
        > zywróc
        > > eniem obowiązku szkolnego od siódmego roku życia?
        >
        > Poważnie, tak brzmi to pytanie?
        > Przecież siódmy rok życia zaczyna się w momencie skończenia szóstego, czyli
        > dzieci sześcioletnie będą musiały iść do szkoły!

No cóż - widać p. Duda inteligencją nie grzeszy tongue_out
      • mama303 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:05
        słuszna uwaga.
    • rycerzowa Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:10
      Powtórzę:
      Kto był tam wymagał logiki od...

Czy trzeba być ponad normę kumatym, by rozumieć, że na przykład pierwszy rok życia, to jest od urodzenia, do skończenia tzw. roczku, drugi - do skończenia dwu lat, itd.?
      Czyli siódmy rok życia zaczyna się w momencie skończenia sześciu lat.
      Czyli - sześciolatki do szkoły!

PS. Pomysł, by obowiązek szkolny zaczynał się od momentu ukończenia sześciu lat, też nie jest głupi. W Anglii na przykład idą do szkoły wszystkie czterolatki, czyli dzieci, które do 31 sierpnia danego roku ukończyły cztery lata. I wcale nie jest to tylko zwykłe przedszkole, te dzieci uczą się czytać, pisać, liczyć.
      • scher Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:12
        rycerzowa napisała:

> Czyli siódmy rok życia zaczyna się w momencie skończenia sześciu lat.

Idiotką nie jesteś, więc na potrzeby tego wątku udajesz.
        Jak powiem, że w Polsce prawo jazdy można mieć od 18. roku życia, to znaczy, że zdawać może 17-latek? Chciałaś być złośliwa, ale ci nie wyszło.
        • araceli Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:14
          scher napisał:
          Jak powiem, że w Polsce prawo jazdy można mieć od 18. roku życia,

Jak tak powiesz to skłamiesz. W Polsce prawo jazdy można mieć od ukończena 18 roku życia.
          • scher Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:20
            araceli napisała:

> > Jak powiem, że w Polsce prawo jazdy można mieć od 18. roku życia,
            > W Polsce prawo jazdy można mieć od ukończena 18 roku życia.

To jest to samo.
            • araceli Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:22
              scher napisał:
              > To jest to samo.

'18 rok życia' i 'ukończenie 18 roku życia' to jest to samo???? Nie pij już dzisiaj.
              • scher Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:23
                araceli napisała:

> '18 rok życia' i 'ukończenie 18 roku życia' to jest to samo?

Zdanie "prawo jazdy można mieć od 18. roku życia" oznacza "prawo jazdy można mieć od ukończenia 18. roku życia".
                • oqoq74 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:25
                  Wróć Ty na jakieś zajęcia z logiki.
                • baltycki Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:29
                  Znaczy, Dudzie chodzi o to, aby do szkoly szly dzieci majace ukonczone 7 lat?
                  Skoro "od 7. roku zycia" i "od ukonczenia 7. roku zycia" to jest to samo.
                  • scher Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:31
                    baltycki napisał:

> Znaczy, Dudzie chodzi o to, aby do szkoly szly dzieci majace ukonczone 7 lat?

Widzisz, toś dostał zagadkę wink
                    Ale na pewno dasz radę rozwiązać. Polska język trudna język smile
                    • araceli Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:33
                      scher napisał:
                      > Polska język trudna język smile

Populistyczna PiS-owa język trudna język.
                      • mama303 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:36
                        araceli napisała:

> Populistyczna PiS-owa język trudna język.

to teraz wiadomo dlaczego Duda powiedział że nie napisze ustawy. On trzech prostych pytań nie potrafi jasno sklecić...
                        • araceli Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:39
                          mama303 napisała:
                          > to teraz wiadomo dlaczego Duda powiedział że nie napisze ustawy. On trzech
                          > prostych pytań nie potrafi jasno sklecić...

Jeżeli jakakolwiek ustawa miałaby tak wyglądać to fiuuuu.... big_grin
                        • scher Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:42
                          mama303 napisała:

> On trzech prostych pytań nie potrafi jasno sklecić...

No, strasznie niedouczony jest.
                          Buhaha!!!!!!! buhaha!!!!!!!!!!!!!! buhaha!!!!!!!!!!!! hłe, hłe xD xD smile))))))))))))))))))))))))

Niech żyją lemingi oraz ich reprezentacja w parlamencie! wink
                          • baltycki Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:44
                            > Buhaha!!!!!!! buhaha!!!!!!!!!!!!!! buhaha!!!!!!!!!!!!
                            goglogologolo tez tak, u was wszyscy tak? big_grin
                            • scher Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:49
                              baltycki napisał:

> > Buhaha!!!!!!! buhaha!!!!!!!!!!!!!! buhaha!!!!!!!!!!!!
                              > goglogologolo tez tak, u was wszyscy tak? big_grin

A rozumiesz pojęcie parodii? wink
                              Parodiować leminga to nawiasem mówiąc trudne zadanie.
                          • mama303 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:56
                            scher napisał:

> No, strasznie niedouczony jest.

no wiem że to może być dla Ciebie przykre, spokojnie scher wink
                            • scher Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 23:00
                              mama303 napisała:

> > No, strasznie niedouczony jest.
                              > no wiem że to może być dla Ciebie przykre, spokojnie scher wink

Jest takie przysłowie: jeśli waga jest wybrakowana, ciężaru złota od tego nie ubywa, tak że jeśli chodzi o mnie, możesz swój rechot uprawiać dalej. Tylko tobie się wydaje, że twój rechot jest zabawny, ale całe miasto patrzy na ciebie z politowaniem.
                              • mama303 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 23:20
                                scher napisał:

> Tylko tobi
                                > e się wydaje, że twój rechot jest zabawny, ale całe miasto patrzy na ciebie z p
                                > olitowaniem.
                                a ty skąd wiesz co sie komu wydaje? i dlaczego wypowiadasz się za innych? coś tracisz fason. Duda nie jest taki idealny? No trudno, musisz sobie jakoś radzić z tym problemem.
                    • baltycki Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:35
                      Ale to tylko i wylacznie Ty twierdzisz, ze "od 7. roku zycia" znaczy "od ukonczenia 7. roku zycia" big_grin
                      Wiec Ciebie prosze o pomoc w rozwiazaniu tej zagadki, w jakim wieku maja rozpoczynac nauke dzieci wg Prezydenta Dudy w swietle postawionego pytania. big_grin
                      • scher Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:37
                        baltycki napisał:

> Ale to tylko i wylacznie Ty twierdzisz, ze "od 7. roku zycia" znaczy "od ukonczenia 7. roku
                        > zycia" big_grin

No w tym wątku faktycznie tylko ja, inni udają durniów smile
                        • baltycki Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:42
                          Jezeli to Ty masz racje, ze jedno znaczy drugie,
                          to znaczy, ze ja mam racje, ze dzieci do szkol "od ukonczenia 7. roku zycia" big_grin
                        • oqoq74 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:43
                          No Ty nie musisz udawać.
        • oqoq74 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:19
          A Ty jak zwykle manipulujesz.
          W przepisach odnośnie prawo jazdy określony jest wiek minimalny - 18 lat.
          A to nie to samo co "od 18. roku życia".
          Sprawdź sobie geniuszu.
    • rycerzowa Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:42
      Jedni udają złośliwych, inni udają głupich.
      Jednym, jak widać, nie wychodzi, innym - jak najbardziej.wink

Przykład: "W pierwszym roku życia dziecka obowiązują takie i takie i takie szczepienia... "
      Czy to znaczy, że szczepimy na to dziecko po ukończeniu pierwszego roku życia?

Dobra, nie udawajmy wszyscy głupich. I tak jest ich nadmiar.
      Chodzi o to, że w języku codziennym funkcjonują wyrażenia kolokwialne , jak ten osławiony siódmy rok życia, nielogiczne, ale przez publikę rozumiane.
      Ale w języku oficjalnym, w języku urzędowym, w języku prawa - nie ma miejsca na żadne nieścisłości, żadne kolokwializmy!
      • scher Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:47
        rycerzowa napisała:

> Przykład: "W pierwszym roku życia dziecka obowiązują takie i takie i takie szczepienia... "

Piłaś. Innego wytłumaczenia nie ma smile

Przeczytaj to pytanie referendalne jeszcze raz. Tam nie ma, że dzieci mają iść do szkoły "w siódmym roku życia", ale "od siódmego roku życia", jeśli jesteś w stanie w tym stanie dostrzec różnicę.
        • rycerzowa Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 22:55
          W takim razie jak rozumieć sformułowanie "od poczęcia"?
          • scher Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 23:03
            rycerzowa napisała:

> W takim razie jak rozumieć sformułowanie "od poczęcia"?

A co? Senat chce dopisać pytania do referendum? Zapomnieli, że dopisać to się można - ho, ho, ho! - do wycieczki? wink
        • baltycki Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 23:00
          Badz dobrym czlowiekiem, wyjasnij nam, "co poeta mial na mysli" smile
      • araceli Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 07:42
        rycerzowa napisała:
        > Chodzi o to, że w języku codziennym funkcjonują wyrażenia kolokwialne , jak ten
        > osławiony siódmy rok życia, nielogiczne, ale przez publikę rozumiane.

Tyle, że nie istnieje kolokwialne rozumienie 'siódmego roku życia' jako 'ukończonego siódmego roku życia'. Scher z oszalałą ślepotą rzucił się na pomoc próbując wyprostować babola, który strzelił jego idol ale niestety pomylił:
        - od siódmego roku życia
        z
        - od siedmiu lat.

W języku polskim kolokwialnie stosuje się niezbyt precyzyjne określenie 'od X lat' - jak w piosence Czerwonych Gitar 'Dozwolone od lat 18-tu'. Wyrażenie 'od siódmego roku życia' jest całkowicie precyzyjne.
    • fiu-bzdziu2010 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 23:01
      ale dr prawa Nasz Prezydent zadał mało precyzyjne pytanie dot. wieku emerytalnego
      obniżenie wieku emerytalnego, ale do jakiego 60kobieta/65mężczyzna, czy 65/65
      staż pracy jaki 35kobieta/40mężczyzna, czy40/40
      czy może jeszcze jakieś inne graniczne wielkości????????
      • rycerzowa Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 23:21
        Czy jest Pan/Pani za obniżeniem wieku emerytalnego i powiązaniem uprawnień emerytalnych ze stażem pracy?

Czyżby dotychczasowe uprawnienia emerytalne nie były powiązane ze stażem pracy?
        ?????????
        Zatem - czy ta część pytania jest sensowna?

Czy jest pan/pani za obniżeniem...
        Czy jeśli nowy parlament obniży wiek emerytalny do - powiedzmy - 66 lat i 10 miesięcy, będzie to oznaczało spełnienie obietnic wyborczych?

Powtórzę - język prawa powinien być ścisły, konkretny, sensowny.
        • baltycki Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 23:25
          > Powtórzę - język prawa powinien być ścisły, konkretny, sensowny.
          Odpowiedzi na tak postawione pytanie daje duza swobode Dudzie, i o to chodzi.
          • fiu-bzdziu2010 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 23:39
            cwana Duda, już nie mówi o przywróceniu stanu przed reformy, a w kampanii prawie że przysięgał
        • baltycki Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 23:52
          I jeszcze jedno,
          czy pytanie:
          Czy jest Pan/Pani za obniżeniem wieku emerytalnego i powiązaniem uprawnień emerytalnych ze stażem pracy?
          dotyczy takze sluzb mundurowych, gornikow?

• morekac Re: Dudowe refrendum 23.08.15, 15:36
      • mama303 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 23:29
        a to pytanie?: - Czy jest Pan/Pani za utrzymaniem dotychczasowego systemu funkcjonowania Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowe?

ja np. nie jestem, chciałabym aby ten system był lepszy niż dotychczasowy wink
        • fiu-bzdziu2010 Re: Dudowe refrendum 21.08.15, 23:37
          a ktoś wie,poza leśnikami, jak on funkcjonuje????
          • mama303 Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 12:57
            fiu-bzdziu2010 napisała:

> a ktoś wie,poza leśnikami, jak on funkcjonuje????

ale zawsze może funkcjonowac lepiej smile
      • araceli Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 07:44
        fiu-bzdziu2010 napisała:
        > obniżenie wieku emerytalnego, ale do jakiego 60kobieta/65mężczyzna, czy 65/65
        > staż pracy jaki 35kobieta/40mężczyzna, czy40/40
        > czy może jeszcze jakieś inne graniczne wielkości????????

Myślę, że nasz forumowy rzecznik prasowy prezydenta Dudy zaraz Ci powie, że nie znasz języka polskiego bo przecież to pytanie precyzyjnie określa liczbę lat a tylko maluczcy nie rozumieją wielkiego doktora prawa tongue_out
        • fiu-bzdziu2010 Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 11:31
          a ja myślę, że dr prawa Nasz Prezydent wygłosi II Orędzie do Narodu i ogłosi o jaki wiek emerytalny i staż pracy chodzi, bo durny naród tego nie rozumie
    • baltycki Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 00:00
      - Pytanie dotyczące wieku emerytalnego nie mówi, do jakiego poziomu miałby on zostać obniżony i jaki staż pracy wchodzi w grę. Drugie pytanie nie wskazuje, jaki dotychczas system jest stosowany - wymieniał Borusewicz.

- Uzasadnienie kompletnie nie wskazuje, co będzie, jeśli reforma szkolna zostanie odwrócona - powiedział marszałek i dodał, że zwróci się do Dudy z wnioskiem o szersze uzasadnienie pytań. Podkreślił też, że szczególnie w kwestii zmiany wieku emerytalnego potrzebne są prognozy prawne i finansowe.

Jak mozna okreslic prognozy finansowe, skoro pytanie "nie mowi.... "
      W jaki sposob?
    • rycerzowa Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 00:29
      baltycki napisał:

> > Powtórzę - język prawa powinien być ścisły, konkretny, sensowny.
      > Odpowiedzi na tak postawione pytanie daje duza swobode Dudzie, i o to chodzi.

Zgadzam się, rozumiem, polityk z definicji powinien być przede wszystkim skuteczny, ale nie należy przekraczać granic śmieszności.
      • oqoq74 Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 07:30
        Może to było celowe, aby zrobić orędzie, rzucić specjalnie takie pytania, by Senat musiał je odrzucić, by potem do wyborów móc jechać na tym, "my chcieliśmy, PO nie chciała...".
        • araceli Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 07:46
          Oczywiście, że to jest nic innego jak zagrywka polityczna.
          • fiu-bzdziu2010 Re: Dudowe refrendum 22.08.15, 14:30
            ale czy Prezydent powinien bawić się w polityczne bierki, rozumiem gdyby taki szach-mat robił z Putinem

to bym pochwalała i poklony biła
    • alusia_milusia [...] 22.08.15, 07:14
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • baltycki Szanowna moderacjo. 22.08.15, 07:57
        W zwiazku z naruszeniem punktu Netykiety mowiacego :

- Nie wklejaj całych cudzych wypowiedzi lub artykułów - wystarczy je omówić lub podać link z odpowiednim komentarzem.

co, zgodnie z punktem 3. Regulaminu jest niedopuszczalne

3. Niedopuszczalne jest umieszczanie przez Użytkowników na stronach Forum.gazeta.pl oraz w komentarzach pod artykułami treści (....) naruszających zasady Netykiety.

prosze o usuniencie powyzszego postu, jak i inych tejze autorki naruszajacych Netykiete/Regulamin w podobny sposob.

Z podziekowaniem

baltycki.
        • saraanna Re: Szanowna moderacjo. 23.08.15, 12:23
          Do zarządzenia przez prezydenta referendum ogólnokrajowego potrzebna jest zgoda Senatu. Prezydent przekazuje Senatowi projekt postanowienia o zarządzeniu referendum, w którym znajduje się treść pytań lub wariantów rozwiązania w danej sprawie oraz termin przeprowadzenia referendum. Następnie Senat ma 14 dni na podjęcie uchwały w sprawie wyrażenia zgody na zarządzenie referendum.

Senat po zapoznaniu się z opiniami senackich komisji ws. projektu postanowienia o zarządzeniu referendum wyraża zgodę na jego zarządzenie bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby senatorów.

Uchwałę Senatu ws. wniosku o przeprowadzenie referendum marszałek Senatu przekazuje marszałkowi Sejmu, a także zawiadamia prezydenta i premiera. Postanowienie prezydenta o zarządzeniu referendum jest publikowane w Dzienniku Ustaw.

Tak dla wiadomosci niezbyt dobrze poinformowanych wink,przypominajac,ze zdecydowana wiekszosc senatorow nalezy do PO smile
          • baltycki Re: Szanowna moderacjo. 23.08.15, 12:43
            > Tak dla wiadomosci niezbyt dobrze poinformowanych wink,
            > przypominajac,ze zdecydowana wiekszosc senatorow nalezy do PO smile
            Mysle, ze wiekszosc doskonale zdaje sobie z tego sprawe.
            Mysle, ze pytania sa celowo tak zredagowane, aby Senat nie mogl ich zaakceptowac w obecnym brzmieniu..
            i o to chodzi, o wrzawe, jak to Senat ignoruje glos "6. milionow" obywateli ..
            • saraanna Re: Szanowna moderacjo. 23.08.15, 12:46
              Czyli szach mat big_grin
              • oqoq74 Re: Szanowna moderacjo. 23.08.15, 13:01
                Tia, jest się z czego cieszyć.
              • baltycki Re: Szanowna moderacjo. 23.08.15, 13:15
                Myslisz, ze "ciemny lud to kupi"?
            • rycerzowa Re: Szanowna moderacjo. 23.08.15, 13:11
              baltycki napisał:

> Mysle, ze pytania sa celowo tak zredagowane, aby Senat nie mogl ich zaakceptowa
              > c w obecnym brzmieniu..
              > i o to chodzi, o wrzawe, jak to Senat ignoruje glos "6. milionow" obywateli ..
              >

Z punktu widzenia robiących wrzawę - jak najbardziej słuszne posunięcie, w polityce liczy się skuteczność, nie moralność.
              Tyle - że naprawdę przekroczona już została granica śmieszności.
              Nawet niektórzy zdeklarowani wyborcy PiS ją dostrzegli. (Przynajmniej ci, których ja znam).
          • mama303 Re: Szanowna moderacjo. 23.08.15, 14:52
            ja bym chciała żeby senat zgodził się na to durne referendum. Jak wskazują sondaże PIS wygra i będzie miał poważny problem, co dalej....
            • baltycki Re: Szanowna moderacjo. 23.08.15, 15:00
              Jaki problem?
              Do czego zobowiazuja odpowiedzi w waznym referendum na tak?
              Konkretnie, do czego?
    • nangaparbat3 mam straszny problem z tym watkiem 23.08.15, 15:15
      Co niego rzucę okiem (na tytul), czytam: DUCHOWE referendum. Dopiero po chwili wracam do rzeczywistości. I tak od kiedy się pojawił, pierwsze czytanie: duchowy.

A cala sprawa z referendami to dla mnie jedna wielka żenada i staczanie sie naszej polityki - od pierwszej chwili, kiedy Komorowski oglosił. teraz Duda sie podlączył. Chciałoby sie powiedzieć: kończcie, panowie, wstydu oszczędźcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka