magiip 21.08.15, 19:43 szukam i szukam i na każdej stronie są inne wartości i pozycje podane- przykładowo- wg jednej listy mleko tłuste ma niskie ig a wg innej bardzo wysokie. komu wierzyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zona_mi Re: wiarygodna tabela ig 22.08.15, 14:54 Mnie lekarka powiedziała, żeby po prostu trzymać się jednej - wybrałam tę, w której (chyba) jest najwięcej produktów: www.jedzdobrze.pl/tabele I tak indeks się bilansuje w posiłku, więc warto przy czymś wątpliwym zjeść coś o niskim/zerowym i już. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: wiarygodna tabela ig 22.08.15, 15:35 Bo tak naprawdę trzeba się trzymać nie tyle indeksu, ile ładunku glikemicznego. Z trzymania się indeksu wychodzą potem takie kwiatki, jak lament nad zjedzonym arbuzem albo gotowaną marchewką. Wiem, że to więcej liczenia, ale ma więcej sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: wiarygodna tabela ig 22.08.15, 16:04 To chyba kwestia podejścia i charakteru. Jak wszystko. Uwielbiam gotowaną marchewkę, więc podjadam, ale nie spędza mi to snu z powiek Odpowiedz Link Zgłoś
jaskiereczka Re: wiarygodna tabela ig 23.08.15, 10:11 A czym się różni ładunek od indeksu? O jakie liczenie chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: wiarygodna tabela ig 23.08.15, 14:48 Tak prosto: ladunek glikemiczny to indeks glikemiczny z uwzglednieniem ilosci weglowodanow. Jest na to jakis wzor, mozesz wyguglac. Odpowiedz Link Zgłoś