Dodaj do ulubionych

Jakie macie maszyny do szycia?

04.09.15, 18:38
Pytanie do tych, które szyją coś więcej, niż worki na kapcie.
Choć niekoniecznie do profesjonalistek, które potrafią skopiować garsonkę od Armaniego.

I błagam, napiszcie, że nie musi kosztować 2,5 tysiąca.

Zależy mi na możliwości wszywania zamków krytych, stopce do marszczenia i bezawaryjności (he he).

Dotychczas miałam do czynienia jedynie z trzema łucznikami i singerem z nożnym napędem (z czego singer był najlepszy). Krótko mówiąc nie lubię łuczników, choć po 30 latach użytkowania jestem ekspertem w temacie napraw dziadostwa.

Niestety, po obejrzeniu oferty na allegro stwierdziłam że wymagane dynksy plus przyzwoitą cenę mają wyłącznie łuczniki. I nie wiem, czy po raz kolejny rozkręcać starego, który się znowu rozregulował, czy może szarpnąć się na nowy. I wkurzać się kolejne 17 lat z okładem (o ile jeszcze tyle pożyję - a kolejny bubel może spowodować, że mnie w końcu szlag trafi).
Obserwuj wątek
    • b-b1 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 04.09.15, 18:49
      Janome-ma same najlepsze opinie, wybór cenowy spory i ma mnóstwo stopek do wyboru. Nawet nie sądziłam, że jest stopka, która pozwala na szycie/pikowanie kilku warstw bez naciągania się pierwszej.
      Mam od kilku lat -złego słowa nie powiem, jest genialna-ostatnio przyszyłam nawet szlufkę do siodła, bo szewc odmówił współpracy.big_grin
      Moja akuratnie z tych powyżej 2tyś, ale to czysty przypadek, po prostu wtedy wypuścili komputerową wersję limitowaną w genialnej cenie i grzechem byłoby nie kupić big_grin
    • anka_z_lasu Re: Jakie macie maszyny do szycia? 04.09.15, 18:57
      ostatnio kupiliśmy dla teściowej:
      www.maszynydousa.pl/pl/p/Janome-Juno-E1015-Gratisy-od-Dousa-Darmowa-wysylka/105
      Ja mam droższą berninę ale jak chwilę poszyłam na juno to praktycznie niczym berninie nie ustępuje.
      W wersji podstawowej nie ma stopki do marszczenia, ale sklepy prześcigają się w zestawach gratisów zawierających różne stopki - albo można ją dokupić osobno.
      • andaba Re: Jakie macie maszyny do szycia? 04.09.15, 19:03
        Mi się właśnie bernina podoba, konkrenie taka:

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQut9Sau4ha2IDREx4Jx1EJrq9S4uyDUdNNVb9p97hKLtQzyU4d

Ale ze względu na cenę odpada.

Ta Jenome warta zastanowienia, znalazłam oferty z wymaganymi przeze mnie stopkami smile
        • b-b1 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 04.09.15, 19:34
          Największy wybór Janome miał parę lat temu sklep eti.com -sklep polecę- maszyna doszła bezproblemowo, teraz stopki tez u nich dokupuję.
          Ja mam taką:
          www.google.pl/search?q=janome+dc4100&biw=1467&bih=702&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&sqi=2&ved=0CCYQsARqFQoTCM6L3ZDy3ccCFQY4GgodQToMJw#imgrc=QL9adQHBWgdADM%3A
          • teliszon Re: Jakie macie maszyny do szycia? 04.09.15, 19:54
            Ja mam taką-
            www.maszynydoszycia.info.pl/mechaniczne/?id=1142
            Poprzednio uzywałam Brothera przez prawie 20 lat,w momencie zakupu był mega nowoczesny i kochałam na nim szyć.Ale padło coś z elektroniki i mimo prób, naprawa się nie powiodła.
            Postanowiłam postawić na solidność i tradycję i temu Pfaff.
            Kosztował dwa lata temu 1200zł.Jestem bardzo zadowolona z wyboru.
            Dodam,ze szyję na własny użytek,nie zarobkowo.
          • wilowka Re: Jakie macie maszyny do szycia? 04.09.15, 20:33
            A ja sklepu Eti nie polecę. Jakiś czas temu sprzedawali maszynę która firmowo od producenta miała dodawany stolik. Tylko na stronie Eti stolik był GRATIS. A wszędzie indziej i w instrukcji - stolik jako wyposażenie tego modelu maszyny. Zadzwoniłam dopytałam - noooo taaaak jakby w sumie to ma pani rację - dołożymy gratis komplet igieł...

To tak jak byś kupowąła auto i miała się cieszyć że Ci w nim GRATIS kierownicę założą.

Także sklepowi Eti radze patrzeć na ręce.
    • beataj1 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 04.09.15, 19:55
      Mam silvercresta z Lidia za nieco ponad 300. Daje rade przy prostym szyciu. Szyję nią patchworki bez problemu. Wszystkie potrzebne stopki sobie dokupilam
      • marysienka_21 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 18.10.15, 19:41
        Witaj. Mam takie pytanie dotyczące maszyny silvercrest bo zastanawiam się nad kupnem tej maszyny lub lucznika Ewa 2.Jakie igły i jakie stopki do niej pasują? Pozdrawiam smile
    • 18lipcowa3 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 04.09.15, 20:26
      andaba napisała:

> Pytanie do tych, które szyją coś więcej, niż worki na kapcie.

a to worki na kapcie sie szyje?
      myslalam ze kupuje w biedronce za grosze
      • andaba Re: Jakie macie maszyny do szycia? 04.09.15, 20:31
        Większość moich dzieci rozpoczęła edukację wcześniej, niż Biedronka wyrosła na pobliskim osiedlu. Więc taniej było uszyć. Najmłodsza owszem, ma worek z biedronki. Ale ma też worek w kropki niczym biedronka - na rzeczy basenowe, uszyty.

Najstarsze dzieci nadal używają worków które uszyłam im gdy były w przedszkolu - podejrzewam, że te biedronkowe tyle nie wytrzymają. W dodatku te mają naszywki z jednokolorowego materiału i z wyszytym imieniem i nazwiskiem smile
        • 18lipcowa3 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 04.09.15, 20:40
          no ale po co szyć skoro za grosze mozna kupic?
          • andaba Re: Jakie macie maszyny do szycia? 04.09.15, 20:44
            18lipcowa3 napisała:

> no ale po co szyć skoro za grosze mozna kupic?

Bo się lubi szyć.
            Bo dziecko ma ochotę na konkretny wzór.
            Bo fajnie jest mieć coś innego niż 3/4 klasy.
            Bo uszyte jest solidniejsze i nie tworzy się śmieci wymieniając worek co dwa lata smile
            • 18lipcowa3 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 05.09.15, 08:47
              andaba napisała:

> 18lipcowa3 napisała:
              >
              > > no ale po co szyć skoro za grosze mozna kupic?
              >
              >
              > Bo się lubi szyć.
              > Bo dziecko ma ochotę na konkretny wzór.
              > Bo fajnie jest mieć coś innego niż 3/4 klasy.
              > Bo uszyte jest solidniejsze i nie tworzy się śmieci wymieniając worek co dwa la
              > ta smile

ale to tylko worek na kapcie...
          • przeciwcialo Re: Jakie macie maszyny do szycia? 04.09.15, 20:58
            Zrobione własnoręcznie ma inną wartość. Ktoś może chcieć zrobić coś fajnego z dzieckiem i dla dziecka a niekoniecznie kupić za grosze w Biedronce czy innym Lidlu.
          • aquella Re: Jakie macie maszyny do szycia? 04.09.15, 21:06
            po to żebym nie musiała przeglądać 7 takich samych w szatni nienależących do mojego dziecka, tylko mamy jedyny w swoim rodzaju i szybciej go znaleźć
      • kosheen4 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 04.09.15, 20:37
        przejedź się na Tarłowską, do tego sklepu: krakow.globar.com.pl/Maszyny-Do-Szycia-Owerloki-Hafciarki-Krakow.html
        tam ci dobrze poradzą - ze dwa lata temu kupiłam tam prostszy model Berniny, wtedy zapłaciłam 800. sprawia się doskonale do dzisiaj smile

18lipcowa3 napisała:

> myslalam

wydawało ci się
        • andaba Re: Jakie macie maszyny do szycia? 04.09.15, 20:40
          Wiem, znam ten sklep, ale cenię sobie zdanie użytkowniczek nie mających interesu w wepchnięciu klientowi towaru smile
          • kosheen4 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 04.09.15, 21:59
            kiedy korzystałam z ich usług nie miałam wrażenia żeby chcieli coś wcisnąć - pani doradziła, zademonstrowała właściwości maszyny etc. jestem zadowolona z modelu (bernette e55)
    • kawka74 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 04.09.15, 20:52
      Nie musi kosztować 2500, całkiem dobrą maszynę mechaniczną, nie komputerową można kupić za mniej, niż tysiąc.
      Ja torby szyję na starym, wyregulowanym Łuczniku 466, a do reszty, oprócz overlocka i renderki, mam juki. Dobre firmy to juki właśnie, elna, janome, brother i bernina, mechaniczną maszynę tych firm można kupić za kilkaset złotych.
      • aquella Re: Jakie macie maszyny do szycia? 04.09.15, 21:07
        i paczkę różnych rodzajów stopek do wszystkiego dokupić za stówę
    • astramastra Re: Jakie macie maszyny do szycia? 04.09.15, 20:53
      ja mam JANOME JUNO E1015 ok 500zl, polecam.Szyję na niej spódniczki dla córki sukienki, bluzki, legginsy, skracałam jeansy, szyłam poszewki na poduszki itd. Muszę zakupić stopki do marszczenia i pikowania.
    • mum2004 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 04.09.15, 22:21
      Mam maszynę, już zapomniałam jakiej marki. Niestety nie umiem nawet nałozyć nitki. I tak czeka już kilka lat aż się za nią wezmę.
    • iwoniaw Elna 1000 04.09.15, 22:23
      taką:
      https://maquinasdecoserbadajoz.com/imagenes/Productos/elna1000.bmp

Bliżej mi do worków na kapcie niż kopiowania Armaniego co prawda wink ale moją maszynę sobie bardzo chwalę. I dynksy można dokupić różne nie za sto milionów.
      • andaba No i mam :) 16.09.15, 10:13
        Za radą forum nabyłam drogą sprzedaży wysyłkowej maszynę Janome Juno 1015.

Przyszła po 24 godzinach, z drugiego końca Polski i jest obiecująca. Wypróbowałam wczoraj wszystkie ściegi i kilka stopek (wspomagając się internetem, bo w dotychczasowych miałam tylko zwykłą stopkę zygzakową i jednostronną do wszywania zamków).

Stopka do marszczenia przeszła moje najśmielsze oczekiwania, nie tylko marszczy jedną stronę, ale jeszcze doszywa drugą, niezmarszczoną. Uszyłam dwóm lalkom córki śliczniaste kiecki, marszczone i z naszywanymi sznureczkami, bo akurat te stopki mi najbardziej się spodobały. I skończyły mi się posiadane skrawki...

Dziękuję za rady, raczej będę zadowolona, myślę, że tej strefie cenowej nic lepszego bym nie kupiła.

• pesteczka5 Re: No i mam :) 16.09.15, 10:17
          Andabo, nie widziałam wątkusmile
          Ja kupiłam ze trzy lata temu łucznik, ma wiele stopek i ściegów, i jestem zadowolona. Ja z tych co szyli sporo i szyliby dalej, jakby mieli czaswink
          Myslę, że ze swojej też będziesz zadowolona. Niech szycie będzie pięknesmile
          • andaba Re: No i mam :) 16.09.15, 10:25
            Ja do Łuczników szczęścia nie miałam, jedną ojciec mi kupił w połowie lat 80-tych - dopchał się bo była uszkodzona, szyłam na niej kilkanaście lat, naprawiając i klnąc, w końcu padła w połowie upiększania zasłon przed chrzcinami średniego syna. Jako że zostałam bez maszyny, bez zasłon i z perspektywą chrzcin za trzy dni, naprędce kupiłam pierwszą lepszą, też łucznika, bo najtańszy i najłatwiejszy do zdobycia, a robienie zakupów z sześciodniowym dzieckiem na ręku to średnia przyjemność, zwłaszcza że dziecię ciężkie było i jeszcze 15-miesięczniak w pakiecie. I była niewiele lepsza od tej pierwszej. Szyje nadal, ale jednak teraz dopiero poznałam co to komfort smile
        • kawka74 Re: No i mam :) 16.09.15, 11:38
          Janome jest bardzo w porządku, sama czaję się na 525s, mimo że częściej korzystam z overlocka, jednak stebnówka się przydaje.
          Powodzenia i frajdy z szycia smile
    • morgen_stern Re: Jakie macie maszyny do szycia? 16.09.15, 11:16
      A co byście polecały dla totalnej nowicjuszki? Z jednej strony nie chcę kupować badziewia, a z drugiej superhiperprofesjonalna maszyna też mi jest zbędna. Przydałoby mi się coś w miarę kompaktowego i prostego w obsłudze. Na razie mam w planach szycie poszewek na poduszki i prostych toreb wink chciałabym się zmieścić w 400 zł. Jeśli się da.
      • beataj1 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 16.09.15, 11:27
        Ja z uporem polecam lidlowa maszynę. Cena 333 zł. Stopki można dokupić osobno bo maszyna ma system matic. Sama szyję raczej proste rzeczy na tej maszynie ale można bardziej skaplikowane zobacz bloga marchewkowa.pl. Laska tworzy cuda.

Za chwilę ta maszyna ma być w lidlu ( chyba w przyszłym tygodniu). Ja swoją uwielbiam.
        • wuika Re: Jakie macie maszyny do szycia? 16.09.15, 11:44
          Taka stopka albo taki ścieg, żeby mi ładnie zszyło dzianinę - też ma / może mieć? Mam starego łucznika, ze 20 lat temu kupionego. Poduszki to sobie uszyłam, maskotki dla dzieci też, ale przydałoby się coś więcej niż ścieg prosty i zygzak. Ostatnio szyłam czapeczki z dzianiny - masakra jakaś suspicious
          • kawka74 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 16.09.15, 11:48
            Stebnówki mają czasem w zestawach specjalną stopkę overlockową. Oprócz niej jest kilka sposobów na szycie dzianin na zwykłej maszynie, stopką do ściegu prostego, z podkładaniem gazety, przeróżne, musiałabyś poszperać, ale dzianina zawsze będzie mniej lub bardziej pofałdowana.
          • beataj1 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 16.09.15, 11:52
            Stary łucznik nie tego systemu wymiany stopek. W związku z tym część o ile nie większość stopek do kupienia osobno będzie bezużyteczna.
            Ja do dzianiny używałam zwykłego zygzaka ale ten szew nie musiał bardzo pracować - czyli nie był naciągany i zbytnio obciążany.
            Wiem że są jeszcze elastyczne nici.
            Nie chce to się za dużo wymądrzać bo ja szyje głównie patchworki a to zupełnie inne tkaniny i rodzaj szycia. Sa tu na pewno mądrzejsi odemnie.
            • kawka74 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 16.09.15, 11:56
              > Stary łucznik nie tego systemu wymiany stopek. W związku z tym część o ile nie
              > większość stopek do kupienia osobno będzie bezużyteczna.

Można kupić przejściówkę, ale nie radziłabym, niby mają pasować, a nie pasują, trzeba piłować, kombinować.
          • b-b1 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 16.09.15, 11:56
            wuika napisała:

> Taka stopka albo taki ścieg, żeby mi ładnie zszyło dzianinę - też ma / może mie
            > ć? Mam starego łucznika, ze 20 lat temu kupionego. Poduszki to sobie uszyłam, m
            > askotki dla dzieci też, ale przydałoby się coś więcej niż ścieg prosty i zygzak
            > . Ostatnio szyłam czapeczki z dzianiny - masakra jakaś suspicious
            >

Jest stopka, która podaje materiał z góry i z dołu-taka:
            eti.com.pl/Katalog/107-Akcesoria-do-patchworku-i-quiltingu/Stopka-z-gornym-transportem-chwytacz-rotacyjny-janome-200311003.html?pa=3
            Warta każdej wydanej złotówki. Zszywanie dwóch tkanin naciągających się jest bezproblemowe-nie naciąga niepotrzebnie materiału i nici nie przeskakują.
            Kupiłam z innym przeznaczeniem(kilka warstw), ale używam przede wszystkim do tkanin z elastanem.
            • wuika Re: Jakie macie maszyny do szycia? 16.09.15, 13:55
              Do której maszyny stosujesz tę stopkę?
              • b-b1 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 16.09.15, 15:31
                wuika napisała:

> Do której maszyny stosujesz tę stopkę?

Ta akurat pasuje do starszych i nowszych janome, ale sprawdź, czy nie ma takich stopek dostosowanych do Twojej maszyny, bo naprawdę warto taką kupić.
            • kawka74 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 16.09.15, 16:38
              > Jest stopka, która podaje materiał z góry i z dołu-taka:
              > rel="nofollow">eti.com.pl/Katalog/107-Akcesoria-do-patchworku-i-quiltingu/Stopka-z-gornym-transportem-chwytacz-rotacyjny-janome-200311003.html?pa=3
              > Warta każdej wydanej złotówki.

Ale zawsze można wydać połowę mniej - Łucznik robi bardzo przyzwoite stopki, ta z górnym transportem kosztuje niewiele ponad 40 zł.
              O ile maszyny Łucznika są do bani, stopki mają OK, w dodatku tanie i pasują do każdej maszyny z zatrzaskowym systemem mocowania (matic).
      • b-b1 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 16.09.15, 11:27
        morgen_stern napisała:

> A co byście polecały dla totalnej nowicjuszki? Z jednej strony nie chcę kupować
        > badziewia, a z drugiej superhiperprofesjonalna maszyna też mi jest zbędna. Prz
        > ydałoby mi się coś w miarę kompaktowego i prostego w obsłudze. Na razie mam w p
        > lanach szycie poszewek na poduszki i prostych toreb wink chciałabym się zmieścić
        > w 400 zł. Jeśli się da.
        >

Też Janome-znajdziesz i do 400zł. Ta, którą kupiła autorka wątku-coś ok 500zł kosztuje.
      • kawka74 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 16.09.15, 11:45
        Maszynę mechaniczną, bez pierdyliarda ściegów. Lidlowy Silver Crest jest podobno niezły (w przeciwieństwie do overlocka, szajs jakich mało), ale ja bym celowała w firmy, o których pisałam w tym wątku (pozostała mi nieufność po overlocku i przebojach ze zwrotem), i omijała Łucznika z całych sił (nowe ze względu na wysoką awaryjność i szajsowatość, stare ze względu na wprawę, którą trzeba mieć).
        Ta Janomka, którą kupiła Andaba, wydaje się być w porządku na domowy użytek.
        • morgen_stern Re: Jakie macie maszyny do szycia? 16.09.15, 11:48
          Tylko że ta andaby jest dość droga, chciałam się zmieścić w 400 zł.
          • kawka74 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 16.09.15, 11:51
            Fakt, musiałabyś dopłacić stówę.
            Może spróbuj tę z Lidla, ale tu Ci nie doradzę, bo nie znam tej maszyny za dobrze.
            • beataj1 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 16.09.15, 11:59
              Tutaj masz recenzję Silvercresta która ja się sugerowałam kupując moją.
              Na tym blogu są też inne recenzje i generalnie wyznaczniki planu minimum (czyli to co powinna mieć nawet najtańsza maszyna).
              Ja jak napisałam jestem zadowolona ze swojego wyboru ale to ja smile

Teraz od przyszłej soboty mają być te maszyny w lidlu (tylko wersja biała a nie ta kolorowa z recenzji - ale poza wyglądem one się niewiele różnią) to możesz ją sobie oglądnąć osobiście nawet jeśli nie kupisz.
              • morgen_stern Re: Jakie macie maszyny do szycia? 16.09.15, 12:01
                Hm, no zastanowię się, dzięki wink
          • andaba Re: Jakie macie maszyny do szycia? 16.09.15, 12:02
            Do oczekiwanych 400 musiałabyś dołożyć 99 zł.
            A dają w gratisie sporo stopek.

Kupiłam od tego sprzedawcy:
            allegro.pl/maszyna-do-szycia-janome-juno-e1015-moc-gratisow-i5653772321.html
            Faktycznie jest wszystko co miało być i błyskawicznie przysłali.

Nie ma porządnej instrukcji - tzn jest, ale tylko dotycząca najbardziej podstawowych ściegów - na początek wystarczy, a co nie wystarczy, to wszystko znajdziesz w internecie - ja, mimo tego, że szyję na maszynie od ponad 30 lat też korzystałam z internetowych wskazówek - po co się męczyć dochodząc do wszystkiego samemu, jak można znaleźć łopatologiczne objaśnienia smile
        • emka_uk Re: Jakie macie maszyny do szycia? 13.12.16, 23:32
          Z opinią na temat Łucznika się zgodzę- Moja mama ma Łucznika- ze 40 lat ma- szyje do dzisiaj. Ja kupiłam kilka lat temu Łucznik Gosia- co za szajs. - totalna porażka. Z Lidla o niebo lepsza i trochę tańsza.
      • emka_uk Re: Jakie macie maszyny do szycia? 13.12.16, 23:29
        Ja mam z Lidla Silvercresta i sobie chwalę. Uważam, że jest super dla nowicjuszki.
    • kocianna Re: Jakie macie maszyny do szycia? 16.09.15, 11:16
      Podolsk/Union, potomkini Singera, napęd ręczny, stopek ma kilkanaście, kocham ją miłością wielką i czystą, nie zepsuła się nigdy w swoim półwiecznym życiu...
      • mikams75 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 18.10.15, 23:23
        Wyjatkowo upierdliwa maszyna, *dzieki* niej nigdy nie zaczelam szyc choc nie raz kialam ochote i 9robowalam cos z dzialac. Za duzo nerwow mnie to kosztowalo.

A watek fajny, moze tez skorzystam.
    • memphis90 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 16.09.15, 16:21
      Ja się wahałam między Singerem, Janome i Husquarną. Dobra podobno jest Lidlowa, ale pojawia się raz w roku wiosną. Wzięłam Singera Heavy Duty. chyba za 700-800zł; stopki do marszczenia i wszywania zamków są akcesoryjne (ja wszywam i marszczę bez tych stopek, jakoś nie zdążyłam jeszcze sobie kupić). Nie ma overlocka, więc muszę obrębiać zygzakiem. Nie psuje się, przeszywa grubaśne warstwy materiału. Na podzespołach metalowych, nie z plastiku.
      Łucznik produkowany jest w Chinach, na podzespołach plastikowych- szkoda pieniędzy.
    • tabaciarz [...] 26.07.16, 14:08
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • memphis90 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 26.07.16, 16:21
      Singer HeavyDuty, cała z metalowych podzespołów, ma b. dobre recenzje wśród szyjących bardziej nałogowo i profesjonalnie, niż ja. Szyje ładnie, nie poradziła sobie tylko z cienką, potwornie rozciągliwą lycrą. Ale stopkę do zamków krytych i marszczenia trzeba dokupić (choć ja wszywam zamki kryte zwykłą stopką, jakoś nie mogę się doczłapać do kupna specjalnej).
      • memphis90 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 26.07.16, 16:23
        OMG uncertain I jeszcze moja własna odpowiedź tuż powyżej uncertain
    • radekc92 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 13.12.16, 11:33
      Jeśli chodzi o maszynę to osobiście śmiało polecam maszyny Juki - może i nie należą do najtańszych ale sprawdzają się znakomicie. Jeśli nie jesteś pewna to polecam zapoznać się z tym artykułem, masz [url=http://hotel-welski.pl/zalety-maszyny-juki/]tutaj[ /url] opisane zalety jednego z modelu, który bez problemu znajdziesz w internecie.
      • radekc92 Re: Jakie macie maszyny do szycia? 13.12.16, 11:34
        Juki
        • shell.erka Re: Jakie macie maszyny do szycia? 13.12.16, 11:49
          Juki ma świetne przemysłowe. Takie do użytku domowego, wielofunkcyjne ale solidne ma Janome.
          Swoją kupiłam w zestawie z overlockiem - Strima ma często takie promocyjne zestawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka