Dodaj do ulubionych

"Chciałbym coś skonstruować"..

15.09.15, 11:37
Pomóżcie, proszę.
Mój syn chce coś "skonstruować" Niestety ani ja ani mąż mu nie pomożemy, ponieważ nie mamy pomysłów/umiejętności..
Znacie jakieś zabawki typu "zbuduj radio" czy coś takiego?...
On siedzi z drutami bateriami, latarkami i różnymi śmieciami z plastikowych zepsutych przedmiotów.. Ma śrubokręty, taśmy izolacyjne, itepe...
Szkoda, żeby stracił wenę wink
Obserwuj wątek
    • ola_dom Re: "Chciałbym coś skonstruować".. 15.09.15, 11:41
      kagrami napisała:

> Znacie jakieś zabawki typu "zbuduj radio" czy coś takiego?...

Widziałam całe mnóstwo tego w supermarkecie, ale pewnie w EMPiKu też mają - takie właśnie konstruktorskie dla dzieci w różnym wieku. Nawet kupowaliśmy siostrzeńcowi, całkiem fajne. Ale za nic nie pamiętam, co to za firma...sad.
      Pytanie, w jakim wieku dziecko i jak zaawansowane konstruktorsko. Ale powinnaś coś znaleźć.
      • kagrami Re: "Chciałbym coś skonstruować".. 15.09.15, 11:44
        prawie 13 lat.
        Niezaawansowany ale chęci ma wielkie!
        Dziękuję, sprawdzę w empiku...
        • bazylea1 Re: "Chciałbym coś skonstruować".. 15.09.15, 11:53
          fantastyczną zabawką dla takich technicznych młodzieńców jest Arduino, można dokupywać elementy, programować z komputera.
        • ola_dom Re: "Chciałbym coś skonstruować".. 15.09.15, 14:27
          Już znalazłam, to coś takiego:

www.hoplik.pl/product-zul-8650-Robot-z-Puszki-4M-Ekologia-i-Zabawa-3270-zestaw-konstrukcyjny.html
          Firma 4M, mają całe mnóstwo zestawów o różnym stopniu zaawansowania i tematyce.
          • bazylea1 Re: "Chciałbym coś skonstruować".. 15.09.15, 14:34
            dla sprytnego 13latka który już coś majsterkował to będzie o wiele za proste.
            • ola_dom Re: "Chciałbym coś skonstruować".. 15.09.15, 14:39
              bazylea1 napisała:

> dla sprytnego 13latka który już coś majsterkował to będzie o wiele za proste.

Ale to jest tylko przykład, żeby pokazać, jak wyglądają opakowania firmy, która robi te zabawki. Jak pisałam - jest ich całe mnóstwo o różnym stopniu zaawansowania. I w w miarę przystępnej cenie - co na początek może być ważne.
              • kagrami Re: "Chciałbym coś skonstruować".. 16.09.15, 10:26
                No, na początek może być! smile Już składał robota-szczotkę, ale ze mną wiięc się nie liczy I to było dawno temu..
                Kupię mu ze dwa takie zestawy na początek.
                Arduino jest super, ale ja się na tym nie znam sad Chłopcy się muszą sami zainteresować i poczytać.
                Dzięki za podpowiedzi!
    • kurdesz35 Re: "Chciałbym coś skonstruować".. 15.09.15, 12:01
      kagrami napisała:
      > On siedzi z drutami bateriami, latarkami i różnymi śmieciami z plastikowych zep
      > sutych przedmiotów.. Ma śrubokręty, taśmy izolacyjne, itepe...

Żeby tylko terminatora nie skonstruował, bo jak mu wgra zły program, to może być kłopot big_grin
      https://cdn-static.denofgeek.com/sites/denofgeek/files/styles/article_main_half/public/terminator_4.jpg?itok=3HdQub4z
    • kozica111 Re: "Chciałbym coś skonstruować".. 15.09.15, 12:03
      W Smyku chyba tez coś takiego widziałam.
    • jatojagodnik Re: "Chciałbym coś skonstruować".. 15.09.15, 12:08
      Ostatnio zgubiłam kluczyk do skrzynki na listy. Mój 13 latek dostał za zadanie włamać się, ale nie zniszczyć. Dawno nie widziałam go tak szczęśliwego smile Wytargał z piwnicy mnóstwo narzędzi, zabrał moje druty do robótek, noże z kuchni i młodsza siostrę do pomocy - i dał radę! Jest niepocieszony, że nie mam dla niego więcej takich zadań.
      • bazylea1 Re: "Chciałbym coś skonstruować".. 15.09.15, 12:24
        zawsze są jeszcze piwnice sąsiadów wink
        • kurdesz35 Re: "Chciałbym coś skonstruować".. 15.09.15, 14:21
          bazylea1 napisała:
          > zawsze są jeszcze piwnice sąsiadów wink

No a potem mieszkania sąsiadów.
          A jak się porządnie wyszkoli, to może się za sejfy bankowe zabierze? big_grin
      • kurdesz35 Re: "Chciałbym coś skonstruować".. 15.09.15, 14:26
        jatojagodnik napisała:
        Wyta
        > rgał z piwnicy mnóstwo narzędzi, zabrał moje druty do robótek, noże z kuchni i
        > młodsza siostrę do pomocy - i dał radę! Jest niepocieszony, że nie mam dla nieg
        > o więcej takich zadań.

Ja w jego wieku otwierałem w domu wszystkie szafy i szuflady zamykane na klucz, jednym przyrządem zrobionym z drucianego wieszaka na ubranie.
        Moi rodzice do dzisiaj o tym nie wiedzą big_grin
        • jatojagodnik Re: "Chciałbym coś skonstruować".. 15.09.15, 14:44
          o widzisz. Wieszak mu nie przyszedł do głowy. Może to zadanie było prostsze niż nam się wydawało smile
    • mozambique Re: "Chciałbym coś skonstruować".. 15.09.15, 14:44
      na allegro mozna znaleźc stare ksiązki Adama Słodowego z cyklu ZRÓB TO SAM
      to chyab nawet ciekawsze dla nastolatka niz "gotowce"
      • kagrami Re: "Chciałbym coś skonstruować".. 16.09.15, 10:31
        Mam taką, ale... nigdy się nie przydała. Program TV był atrakcyjny, wszystko się wydawało takie proste. Pokażę książkę chłopakom, może skorzystają..
        Ja nawet nie wiem jak np. uciąć kawałek blachy albo skrócić śrubę. No i czy drut przewodzący prąd musi mieć izolację? (wczorajsze pytanie... a ja NWM)
    • lady-z-gaga Re: "Chciałbym coś skonstruować".. 15.09.15, 15:12
      Kiedyś - klasyka na pracach ręcznych: lampka z butelki (albo z innego przedmiotu). Instrukcję można znaleźć w internecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka