Dodaj do ulubionych

ŚDM - KOSZTY

16.09.15, 22:36
Włąśnie czytam, ze "impreza ma kosztować 80 mln. Nie wiem czy się śmiać czy płakać. Z jednej strony żal pieniędzy z drugiej mam wrażenie, że należy się cieszyć bo państwo i Kościół wydadzą te pieniądze w Polsce. Ktoś wyremontuje drogi (które na szczęście dla krakowiaków już zostaną), ktoś zapewni bezpieczeństwo i opiekę medyczną (czyli znów Polak zarobi), ktoś zaprojektuje i zbuduje ołtarz itd itp... może zamiast narzekać należy się cieszyć, ze z naszych podatków państwo zapewni pracę polskim obywatelom. To dużo lepsze niż kupowanie i wysylanie broni za granicą czy choćby pomoc uchodźcom... Myślę także, że młodzież obecna na ŚDM zostawi w Polsce, w Krakowie sporo pieniędzy polskim przedsiębiorcom (noclegi, wyżywienie, i pewnie imprezy). Krakowscy restauratorzy pewnie już zacierają ręce i zastanawiają się o ile podnieść ceny w tym czasie. A Wy jakie macie przemyślenia?
Obserwuj wątek
    • naomi19 Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 06:57
      Na razie myślę, co oznacza skrót..
      • kotradykcja Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 07:11
        Światowe Dni Młodzieży?
    • sumire Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 06:57
      Impreza ma kosztować ponad 200 mln. Kościół uważa, że koszty powinno ponieść miasto, mimo że całą zabawę organizują oni. Ponieważ jako mieszkanka Krakowa protestować już nie mogę, zamierzam tylko wziąć wtedy urlop i wyjechać sobie byle dalej, by uniknąć tego spędu.

Jeżeli uważasz, że to lepsze niż pomoc uchodźcom, to ech. Bez komentarza.
    • kotradykcja Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 07:14
      Było robione we Wrocławiu. Nikt nie narzekał wink No, może poza częścią mieszkańców , bo jednak utrudnienia w ruchu i zamieszanie w centrum .
      Inwestycja w imprezy tego typu zazwyczaj zwraca się kilkukrotnie.
      • sumire Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 07:18
        > Było robione we Wrocławiu.

Kiedy?... pl.wikipedia.org/wiki/Światowe_Dni_Młodzieży
        • 1matka-polka Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 07:23
          Koło 1996/1997...Chodziłam wtedy do liceum...
          • 1matka-polka Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 07:26
            Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat...
            • kotradykcja Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 07:30
              Ja też nie. Ale było na 100 %, papież przyjeżdżał i kamienice w Rynku na gwałt remontowano, ale tylko z przodu wink z tyłu jakieś plakaty wieszali.
              Tłumy młodych ludzi były. Pamiętam Portugalczyków narzekających że im zimno .
              Może to się inaczej nazywało?
              • 1matka-polka Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 07:37
                Może to jakaś inna impreza ale pamiętam, że było, bo przyjechała do mnie świętojebliwa rodzina i razem z nimi byłam nawet na jakimś czuwaniu...
                • kotradykcja Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 07:44
                  Znalazłam. To był Międzynarodowy Kongres Eucharystyczny. Przepraszam za pomyłkę.
                  Ale impreza podobna. Też "kościelna", też był papież wink
                  • 1matka-polka Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 07:55
                    Dzięki. Już myślałam, że mam jakieś zaćmienie mózgu...
    • stacie_o Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 10:09
      Mieszkam pod Krakowem, meldunek mam w Krakowie, tu też pracuję i płacę podatki. Jestem zbulwersowana, że ktoś planuje lekką ręką wydać tyle kasy na imprezę 2-3 dniową, gdy w Krakowie jest tyle ważniejszych inwestycji: brak obwodnicy, smog, nierozebrany szkieletor, brak miejsc w żłobkach (na tyle mieszkańców jest ich aż 22 (!)), przepełnione przedszkola, szkoły, w których dzieci chodzą na 3 zmiany, a za obiady płaci się komercyjnie, a nie za wsad do kotła i ceny tychże sięgają 9 zł za dwa dania...skandal.
      • cosmetic.wipes Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 10:19
        Szkieletor ma się rewitalizowac od marca, z całą resztą się zgadzam i podzielam twój niesmak.
        • stacie_o Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 10:23
          Z tym szkieletorem to muszę zobaczyć, żeby uwierzyć.
    • hermenegilda_zenia Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 10:42
      Najsłodsze jest to, że po raz n-ty kościół organizuje SOBIE globalną imprezę na koszt budżetu państwa. Szlag mnie trafi na taką chucpę i bezczelność.
    • spanish_fly Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 11:03
      wiadomosci.onet.pl/krakow/swiatowe-dni-mlodziezy-w-rio-wygenerowaly-38-4-mln-dolarow-dlugu/744zpw
      Wiara kosztuje, to znaczy obywateli. Bo kościół zapewne zarobi.
      • niktmadry Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 11:12
        No tak ale te 80 mln (tyle ma dołożyć Kościołowi miasto) będzie wydane czyli ZAROBI polski obywatel. Setki obywateli mieszkajacych w okolicach Krakowa będzie miało okazję zarobić dodatkowe pieniądze (przygotowując ołtarz, sprzątając plac, wynajmując noclegi, ochraniając imprezę, zapewniając opiekę medyczną, prowadząc restaurację). Dodatkowo młodzież zostawi krakowskim przedsiębiorcom pieniądze 9korzystając z ich usług).
        • stacie_o Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 11:22
          Hmm, jasne.
          W szkole widzę ogłoszenia, że parafia oczekuje na zgłoszenia rodzin chętnych przenocować pielgrzymów za darmo...oraz zorganizować poczęstunek na parafii. Nigdy nie byłam na pielgrzymkach, ale to chyba nie ten rodzaj turysty, co nocuje w **** hotelu, idzie do restauracji do suto zastawionego stołu, a potem zamawia taryfę.
          Dolicz jeszcze niespodziewane koszty, tak jak było w przypadku euro:
          gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/397779,euro-euro-i-po-euro-tyle-stracily-polskie-miasta.html
        • spanish_fly Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 11:35
          Tobie się zdaje, że Rio to sobie specjalnie taki dług wygenerowało? Też pewnie liczyli, że wszyscy zarobią. Niestety dupa.

A te 80 mln to będzie przecież wyjęte z naszych kieszeni, więc niestety nic na tym nie zarobimy. My obywatele znaczy się. Bo kościół z pewnością zarobi, w końcu po to organizują takie imprezy, a na zarabianiu się znają.
        • sumire Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 11:38
          Miasto nie ma własnych pieniędzy. Miasto ma pieniądze od obywateli smile
        • iziula1 Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 11:45
          Te 80 mln to nawet na pokrycie kosztów sprzątania i ochrony imprezy nie starczy.

Taka impreza to dodatkowa praca dla policji, straży miejskiej, zapewne trzeba będzie pokryć koszty darmowej komunikacji dla uczestników, zapłacić właścicielom gruntu/nieruchomości gdzie imprezowicze się rozłożą, opłacić poczęstunki, kuchnie polową, wyżywienie gości z zagranicy, transport biskupów itp. A dodatkowa opieka medyczna? Karetki, punkty opieki medycznej? A pomoc ambulatoryjna i szpitalna dla osób które zasłabną, zachorują itp? Transport medyczny? Ubezpieczenie imprezy od NNW ?
          Kto ma na tym zarobić?
          Restauratorzy? Nie to nie jest klient który jada w restauracji.
          Hotelarze? Nie, to nie jest klient który wynajmie pokój w hotelu czy motelu
          Sklepiki z pamiątkami? Nie, raczej dewocjonalia z różańcami i dedykowanymi świętymi obrazkami, wotami itp.
          Galerie handlowe? nie, bo to nie jest klient który przyjechał na zakupy.
          Muzea, galerie artystyczne? Nie, chyba że tylko kościoły.

Poza tym, z czego KK dołoży ? przecież oni tacy biedni. Będzie zbiórka w parafia, czyli mieszkańcy wyłożą swoją kasę.
          Miasto Kraków mam nadzieję,że odmówi sponsorowania takiej imprezy. Mija się ona z działalnością miasta.
          • arista80 Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 12:13
            Trochę przesadziłaś z tym, że młodzi przyjadą to tylko będą się modlić i ewentualnie kupią sobie różanieć. Byłam na ŚDM w 2000 roku w Rzymie i zapewniam cię, że większkość pielgrzymów to byli młodzi, którzy niekoniecznie tylko się modlili. Dla wielu to jest też po prostu sposób na spędzenie wakacji (tańszy niź kupbo wakacji w biurze podróży) i nowe znajomości. Jak najbardziej chodziłam ze znajomymi po galeriach handlowych i każdy z nas zrobił trochę zakupów, byliśmy na pizzy, pokupowaliśmy różne pajątki, niekoniecznie religijne. Dlatego uważam, że mimo wszystko młodzi zostawią nieco pieniędzy w Krakowie (szczególnie ci z krajów zachodnic, gdzie Polska jest dla nich tania).
            • spanish_fly Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 12:26
              Nie zmienia to faktu, że impreza powinna być finansowana przez samych pielgrzymów, tudzież kościół lub wiernych, jeśli mają taką fantazję, a nie z budżetu miasta, który można spożytkowania ze sto razy większym pożytkiem niż kościelny event promocyjny.
              • niktmadry Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 12:28
                Nie miałabym nic przeciwko temu, żeby imprezę sponsorował sam Kościół co nie zmienia faktu, że na tej imprezie zarobić będzie mógł polski obywatel.
                • spanish_fly Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 12:49
                  To się dopiero okaże. Ale skoroś taka chętna do dofinansowywania imprez, których potencjał zarobkowy polega li i jedynie na ściągnięciu pewnej grupy ludzi do miasta to rozumiem, że równie chętnie dofinansowywałabyś wszelkie tego typu imprezy?

Np. telefonia komórkowa robi festiwal muzyczny, a miasto funduje darmowe przejazdy dla uczestników i VIPów, samo płaci za ochronę, obsługę medyczną itp.? Jeśli nie, to wytłumacz mi proszę jaka jest różnica między festiwalem katolickim a festiwalem komórkowym - patrząc na to od strony miasta i "polskiego obywatela, który może zarobić".
                  • niktmadry Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 12:55
                    No przeciez miasto finansuje - w moim mieście "Sylwestra z Polsatem", heinekena, red -bulla, i sporo innych niekościelnych imprez.....
                    • sumire Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 12:58
                      Jesteś pewna, że miasto finansuje imprezy, które mają sponsorów tytularnych?... smile
                      • niktmadry Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 13:00
                        te ,które wymieniła - tak: Heinekena w pewnej części - resztę w całości.
                        • sumire Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 13:01
                          Jeśli w całości, to nazwa marki w nazwie imprezy byłaby przecież bez sensu, nieprawdaż?...
                      • niktmadry Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 13:02
                        Dodam jeszcze, że na pierwszym sylwestrze z polsatem miasto okazało się tak "hojne", że ostatecznie wszystkie 7 karetek którymi dysponowało zostały skierowane na imprezę. Przez około 2 godziny Gdynia nie miała żadnej karetki, która dojechałaby do wypadku poza imprezą. Później naprawiono ten błąd i wynajmowano prywatne karetki.
                    • spanish_fly Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 13:00
                      Nie, miasto finansuje sylwestra dla obywateli, a Polsat, heineken, red-bull itp. to są sponsorzy tej imprezy, która dzięki tym firmom jest znacznie tańsza niż byłaby w innych okolicznościach. Widać, że nie masz bladego pojęcia o organizacji takich imprez.
          • niktmadry Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 12:21
            Ale ci wszyscy, który trzeb zapłacić to będą polscy obywatele. To mnie cieszy. Dodatkowa praca dla policji, służb medycznych. Nawet jak poczęstunek zorganizują CHĘTNI parafianie to zrobią zakupy w pobliskich sklepach. Nocelgi - nie przesadzaj - pamiętam jak media pisały o tym, że kilka godzin po ogłoszeniu, że będzie to Kraków już nie było wolnych miejsc w akademikach (na pewno młodzież z bogatszych krajów w tej sytuacji wybierze hotele - choć będzie i taka, która przenocuje u rodzin). Mnie cieszy, że państwo wyda te pieniądze w Polsce.
            • iziula1 Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 12:36
              To niech wyda organizator nie miasto. A KK niech opłaci koszty nadgodzin służb mundurowych, koszty dodatkowej komunikacji i opłaci ochronę miejsca spotkania. Niech KK opłaci punkty obsługi medycznej. Co to szkodzi? Przecież jeśli zarobią mieszkańcy Krakowa to przecież ich parafianie?
              Nadal nie rozumiem dlaczego ma płacić miasto Kraków.
            • spanish_fly Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 12:57
              >>>Mnie cieszy, że państwo wyda te pieniądze w Polsce.

Ale te pieniądze tak czy inaczej byłyby wydane w Polsce, po prostu zgodnie z przeznaczeniem na jakie je zbierano i ze znacznie większym pożytkiem dla obywateli Krakowa. Budowa żłobka, drogi, remonty dają zatrudnienie obywatelom, zarobek dostawcom materiałów i usług, a dodatkowo korzyści dla lokalnej społeczności ze względu na lepszą komunikacją, możliwość wcześniejszego powrotu do pracy dla matek małych dzieci itd.

Fajnie, że sklepy i hotele będą przez parę dni miały większy obrót - miasto jako takie traci wszystkie inwestycje, które dałoby się za te pieniądze zrealizować. BTW - gdyby kościół zechciał łaskawie sam zapłacić za swoją imprezę to sklepy i hotele też miałyby większy obrót przez parę dni, a miasto mogłoby pieniądze spożytkować na ważniejsze społecznie cele niż impreza rozrywkowa dla wyznawców jednej z religii.
            • fragile_f Re: ŚDM - KOSZTY 17.09.15, 17:04
              Gdyby kosciol sfinansowal policje, opieke medyczna itp to przeciez sklepy z pamiatkami nadal mialby wyzszy obrot, prawda? Ba, wydawanie dodatkowych panstwowych pieniedzy na instytucje finansowane z budzetu jest dosyc kuriozalne jak dla mnie. Gdyby zbudowano za to np. złobki to wtedy tak, mozna powiedziec ze pieniadze zostaly wydane dobrze (bo zarabia prywanta firma budowlana, sklepy z surowcami i tak dalej), ale w przypadku doplacenia do nadprogramowej pracy policji czy sluzby zdrowia - sorry, nie widze tutaj nigdzie korzysci dla obywateli.

Czy gdyby byly to Światowe Dni Buddyzmu a miasto wywaliloby na organizacje imprezy 80 baniek, tez bylabys tak pozytywnie nastawiona?
    • salinas Re: ŚDM - KOSZTY 18.09.15, 08:25
      niktmadry napisał(a):

> Włąśnie czytam, ze "impreza ma kosztować 80 mln. Nie wiem czy się śmiać czy pła
      > kać.

Zyski zawsze będą jeżeli do kraju przyjedzie duża ilość osób. Nawet jeśli to niezbyt zamożna klientela:

,,Z najnowszych badań, przeprowadzonych na zlecenie Małopolskiego Urzędu Marszałkowskiego wynika iż krajowy turysta, odwiedzający Kraków i województwo Małopolskie zostawia w nim średnio 700 zł, a przyjeżdżający z zagranicy wydaje około 2100 zł. Szacując, że spośród spodziewanych w Krakowie 2 mln gości, co najmniej 500 tys. przyjedzie z zagranicy, możemy się spodziewać, że łącznie wydadzą u nas nawet około 1 mld zł. Przy czym połowę z tej sumy wydadzą rodacy, a połowę obcokrajowcy.

www.money.pl/gospodarka/raporty/artykul/swiatowe;dni;mlodziezy;w;krakowie;da;sie;na;nich;zarobic,107,0,1354603.html
      Czy przeszkadzaliby mi buddyści, cykliści, rokendrolowcy czy inni łudstokowicze? Nie, pod warunkiem, że nie będzie demolki, burd,rannych, ton śmieci na ulicach itp.

Jest jeszcze do takiej imprezy wartość dodana. Nie można jej przeliczyć na żadne pieniądze, a mianowicie reklama miasta i kraju. Zawsze jest tak , że pewna część uczestników będzie chciała tu ponownie przyjechać i wydać pieniądze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka