Dodaj do ulubionych

dywan i olx

29.09.15, 12:35
No więc sprzedałam dywan na olx.
Pani z Panem przyjechali, przejrzeli, obejrzeli, podotykali, pooglądali, pomierzyli razem ze mną i zdecydowali sie na zakup.

Po 2h dzwonią,że chcą oddać, bo za krótki o 10cm.

co robić droga ematko? smile
nie chcę wyjść na chama...ale mierzyli przy mnie, 5 x pytałam się czy są pewni?
Obserwuj wątek
    • beata985 Re: dywan i olx 29.09.15, 12:38
      no cóż olx to nie sklep, kupili bo im pasowała, nie zmuszałaś ich do tego.
      niech sobie wystawią na olx, bezpłatny jest.
    • niennte Re: dywan i olx 29.09.15, 12:42
      Trudno się mówi. Odbierz i wystaw ponownie.
      Przecież nawet w sklepie może się coś podobać, a w domu nie pasuje. Po co się męczyć?
      • arwena_11 Re: dywan i olx 29.09.15, 12:47
        ale ona nie sklep i nie musi przyjmowac zwrotów, nie mówiąc o tym, że w obecnym stanie prawnym, to i sklep robi łaskę jak przyjmie zwrot, bo nie musi
      • maggi9 Re: dywan i olx 29.09.15, 12:47
        niennte napisała:

> Trudno się mówi. Odbierz i wystaw ponownie.
        > Przecież nawet w sklepie może się coś podobać, a w domu nie pasuje. Po co się m
        > ęczyć?
        >
        Ale sklep nie ma obowiązku przyjmowania zwrotów bo "nie podoba się/nie pasuje". Może ale jest to dobra wola.

A co do dywanu - to już zależy od Ciebie. Jak są mili to ja bym chyba przyjęła ale jeśli próbują to wymusić "bo tak" to bym ich chłodno pożegnała.
        • anty_nick Re: dywan i olx 29.09.15, 12:52
          no jak zadzwonili i powiedzieli,że chcą oddać, zapytałam dlaczego? przeciez pytałam czy są zdecydowani?( bo mieli jeszcze niby gdzieś iść oglądać, ale za większą kwotę)
          powiedzieli,że tak.
          Więc, jak zadzwonili podali powód,że dywan jest im za krótki, to powiedziałam,że przecież przy nich mierzyłam, to Pan do mnie,że mnie zgłoszą na policję big_grin
          • maggi9 Re: dywan i olx 29.09.15, 12:58
            Jak pan tak to bym powiedziała, że niech zgłasza i że czekam.

Jakby normalnie powiedzieli "wie pani, przepraszamy, no po ludzku się rąbnęliśmy w obliczeniach..." to ok.
            • anty_nick Re: dywan i olx 29.09.15, 13:07
              maggi9 napisała:

> Jak pan tak to bym powiedziała, że niech zgłasza i że czekam.
              >
              > Jakby normalnie powiedzieli "wie pani, przepraszamy, no po ludzku się rąbnęliśm
              > y w obliczeniach..." to ok.

no włąśnie oni nie...Od razu z pyskiem... tak z góry, nastawieni.
              Tak, normalnie to spoko....
              tylko kuwa pytałam, upewniałam się... pytałam naprawdę 5 razy?Bo wiem jacy ludzie są.
          • niennte Re: dywan i olx 29.09.15, 13:01
            Policją nie ma co straszyć.
            Ale ja po prostu, będąc osobą kulturalną, przyjęłabym z uśmiechem i tyle.
            Jak ma się sprzedać, to się sprzeda. A chciałabym, żeby i mnie traktowano podobnie. W końcu niejedną rzecz oddałam w Ikei czy marketach, które kupiłam, a jakoś nie chciały się zadomowić.
            • oqoq74 Re: dywan i olx 29.09.15, 13:05
              Ale olx to nie Ikea i market, tylko serwis ogłoszeniowy.
              Klienci przyjechali, obejrzeli, zmierzyli, zdecydowali się na zakup.
              • niennte Re: dywan i olx 29.09.15, 13:24
                Rozumiem. Sama niejedną rzecz sprzedałam na OLX - dywan również, duże meble itd.
                Wiem, że nie muszę przyjąć, ale mogę. Widocznie mam więcej empatii od innych.

A dlaczego zaczęli straszyć policją? Cóż, znajomość e-matek i innych ludzi - jak nie zrobisz jesieni średniowiecza, to grzecznie nie załatwisz.
                • oqoq74 Re: dywan i olx 29.09.15, 13:26
                  Ale w takiej sytuacji nikt nie ma obowiązku przyjąć tego dywanu i powoływanie się na empatię czy Ikea, jest bez sensu.
                  • niennte Re: dywan i olx 29.09.15, 13:30
                    oqoq74 napisał(a):

> Ale w takiej sytuacji nikt nie ma obowiązku przyjąć tego dywanu i powoływanie się na empatię czy Ikea, jest bez sensu.

Jak najbardziej z sensem.
                    Albo jestem człowiekiem, albo bezdusznym chamem. Przepisy czasami to nie wszystko.
                    • maggi9 Re: dywan i olx 29.09.15, 13:31
                      A pan, który nie potrafi mierzyć i straszy policją to nie jest chamem? On jest ok, tak?
                      • aquella Re: dywan i olx 30.09.15, 09:05
                        pan jest stuknięty ale niech dzwoni, policja go ostudzi brakiem dowodu zakupu
                    • oqoq74 Re: dywan i olx 29.09.15, 13:32
                      Bezdusznym chamem, bo ktoś nie zgodzi się na przyjęcie sprzedanego dywanu?
                      Chyba jednak przesadzasz.
                      • niennte Re: dywan i olx 29.09.15, 13:37
                        Nie. Tak to widzę i ja tak bym postąpiła.
                    • anty_nick Re: dywan i olx 29.09.15, 13:37
                      niennte napisała:

>
                      > Jak najbardziej z sensem.
                      > Albo jestem człowiekiem, albo bezdusznym chamem. Przepisy czasami to nie wszyst
                      > ko.

tylko nie chamem.

Pani sie umawiała na odbiór dywanu już od niedzieli.Pisała, dzwoniła, czy aby czeka na nią( nie było nas w domu)
                      Jak przyszła , zeszła na kolana, oglądała kawałek po kawałku...Ja razem z nią smile
                      Zapytała o rozmiary, choć były podane w ogłoszeniu, ale wzięłam miare i mierzyłam razem z nią.Facet stał w progu pokoju.
                      Zmierzyłyśmy, ona trzymała miarę.Powiedziała, po konsultacji z nim,że ok...że biorą.
                      Ja za to miałam upatrzony już dawno nowy dywan, który wczoraj zaraz zamówiłam(bo ja muszę mieć wszystko od razu ) smile
                      I oni do mnie,że mogę sobie ten dywan trzymac na balkonie, jak mam już inny.

Nie jestem chamem i nie chcę być, ale kuwa! meritum sprawy jest to,że mierzyłam z nią.Patrzyła, bo trzymała miarę.A oni mi dzwonią że chcą oddać, bo im 10cm brakuje.

• niennte Re: dywan i olx 29.09.15, 13:43
                        A nie miałaś nigdy tak, że w sklepie coś Ci się wydawało ok, a w domu jednak nie?
                        Ja nie twierdzę, że kupujący są całkiem w porządku, ale coś im najwyraźniej nie pasuje.
                        Też miałam tak, że ktoś pisał, rezerwował, zadawał multum pytań, po czym, jak już myślałam, że sprzedałam, nagle nabierał wody w usta. Cóż, ludzie są różni, nie każdy potrafi być grzeczny, ale to jeszcze nie znaczy, że mam być taka sama. Bo za siebie odpowiadam, za innych nie.

Na wszelki wypadek po sprzedaży czekam parę dni, zanim zainwestuję te pieniądze w coś innego.
                        • miedzymorze Re: dywan i olx 29.09.15, 14:02
                          jak mam wątpliwości czy będzie pasować (np przy kupowaniu ciuchów/butów dla dzieci) to pytam od razu przy zakupie czy w razie czego będzie można oddać/zamienić na inny rozmiar. Jeśli stanowczo NIE a ja nie jestem pewna to po prostu nie kupuję.
                          Tutaj kupujący upewnili się przy zakupie że będzie ok, więc teraz trochę nie teges wyjeżdżać z policją i wymuszać zwrot. Mogą ten dywan wystawic na olx w trymiga wink

pozdr,
                          mi
                        • beata985 Re: dywan i olx 29.09.15, 15:00
                          niennte napisała:

> A nie miałaś nigdy tak, że w sklepie coś Ci się wydawało ok, a w domu jednak ni
                          > e?
                          owszem i wtedy zadajemy takie magiczne pytanie, przepraszam, czy eżeli nie będzie pasowłao mogę oddać???
                          kobita sprzedała na olx, z ręki do ręki, wszystko było ok.
                          to skoro teraz nie jest to mają pełne prawo....wystawić na olx....
                          a już za straszenie policją big_grin to bym się w ogóle wypięła ....big_grin
            • triismegistos Re: dywan i olx 29.09.15, 14:39
              Coś tu jest na głowie postawione. To kupujący zawraca autorce doopę, to kupujący próbuje ją straszyć policją, jakim sposobem to autorka okazuje się bezdusznym chamem? To ty się z tym dywanem rozmyślilaś, czy po prostu masz skrzywioną optykę?
          • magiczna_marta Re: dywan i olx 30.09.15, 07:23
            W takiej sytuacji to niech spadają.
    • lauren6 Re: dywan i olx 29.09.15, 13:26
      Mają pełne prawo się rozmyslic.
      • maggi9 Re: dywan i olx 29.09.15, 13:30
        Oczywiście, że mają pełne prawo się rozmyślić i wystawić na olx.
        Autorka ma pełne prawo olać klientów straszących ja policją.
      • zottarella Re: dywan i olx 29.09.15, 13:32
        lauren6 napisała:

> Mają pełne prawo się rozmyslic.

A autorka ma pełne prawo mieć to gdzieś.
        • sandrasj Re: dywan i olx 29.09.15, 15:01
          Kurde głupio by mi było wariata z siebie robić o 10 cm, w dodatku mierzone przy Tobie. Ale ludzie bywają dziwni. Olałabym.
    • zurekgirl Re: dywan i olx 29.09.15, 14:58
      Nie oddalabym pieniedzy. Wlasnie dlatego, ze pan chamski a do tego juz zainwestowalas te pieniadze. Czy gdyby kupil ten dywan od jakiegos handlarza obwoznego czy w second handzie, to by latal i staral sie oddac? Nie jestes sklepem, nie ukrywalas prawdziwego rozmiaru dywanu czy jego wad. Niech pan przyjdzie z policja, posmiejesz sie.
      • beata985 Re: dywan i olx 29.09.15, 15:05
        ale przecież policja nawet nie przyjmie tego zgłoszenia, pośmieją sie na komisariacie między sobą co najwyżej....
        chyba że kupujący naściemnia i poda inny powód ale to też wtedy toczy sie posteowanie czy cos tam, policja nie wpada ot tak sobie bo kupujący przyszedł i zgłosił... wink
    • melancho_lia Re: dywan i olx 29.09.15, 15:07
      Jakby mi ktos wyjechał z tekstem o policji to na pewno bym dywanu nie przyjęła. Gdyby po ludzku próbowali sie dogadać pewnie poszłabym na rękę.
      • anty_nick Re: dywan i olx 29.09.15, 21:13
        temat ucichł.
        Przyznam szczerze, że po tel z info ,że dzwonia na policję zablokowałam numer tel.
        Pani napisała jeszcze na olx z pretensjami.
        No sorry. Nie zwracam kasy.
        Nie za takie podejście...
        Jakbym to ja była winna.Gdyby w domu znaleźli dziurę....Ok... plamę?ok... ale dywan jak pisałam Pani oglądała na kolanach.Nie mam sobie nic do zarzuceń.
        • solejrolia Re: dywan i olx 29.09.15, 22:14
          i bardzo dobrze.
          zrobiłabym dokładnie tak samo .
        • wilowka Re: dywan i olx 29.09.15, 22:15
          Za straszenie miękkie serce się nie należy.
    • wegatka Re: dywan i olx 29.09.15, 22:50
      Wydaje mi się, że prędzej znaleźli gdzieś jeszcze inny i być może tańszy i to ich bardziej skłoniło do zwrotu, niż jakieś 10 cm. Dywan to nie zasłonka, żeby 10 cm robiło jakąś różnicę. Cwaniaki i tyle.
    • mamaemmy Re: dywan i olx 29.09.15, 23:55
      W sytuacji ,którą opisałaś (straszenie policją ) to w zyciu nie oddałabym pieniędzy .
      Skoro mierzyli to pewnie dywan był ok ,aleznalezli gdzies ładniejszy i chcieli pokombinować .
    • stonkamarnotrawna Re: dywan i olx 30.09.15, 00:01
      Zapewne znaleźli coś tańszego i ten Twój chcieli oddać. 10 cm to mało jak na dywan... Niech przesuną z drugiego końca. A już straszenie policja...Ze niby co chcieli zgłaszać? Kasa przekazana, towar odebrany. Transakcja zakończona pomyślnie.
    • pelissa81 Re: dywan i olx 30.09.15, 00:17
      Jezu, wejdź na piekielnych, tam co 2 taka historia. Wyślij na drzewo. Niech sobie sami sprzedadzą na olx, problem solved.
    • koza_w_rajtuzach Re: dywan i olx 30.09.15, 05:46
      Przyjęłabym. Trudno się mówi, można wystawić jeszcze raz.
      Ostatnio po jednym dniu wrócił do mnie kot. Już myślałam, że mam spokój z kocimi dziećmi, bo to było już ostatnie u mnie na stanie, ale uznałam, że nie będę robić problemów.
      • jowita771 Re: dywan i olx 30.09.15, 06:58
        Kota tez bym wzięła z powrotem, bo bym się bała, że ktoś wyrzuci, ale dywan to inna sprawa, niech wyrzuca. A co do ponownego wstawiania na olx - niech wstawi nowy nabywca - cwaniak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka