rycerzowa 03.10.15, 21:09 Kiedyś był na pierwszych stronach gazet, na pierwszym miejscu w Wiadomościach. Teraz nikogo nie interesuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amoreska Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 03.10.15, 21:14 Mnie interesuje. Ogłoszenie zwyciężczyni sprzed pięciu lat oglądałam do późnej nocy. Z tego co pamiętam niekoniecznie zgodziłam się z wyborem jury. Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 03.10.15, 21:25 Bo to jest sztuka. W sztuce ocena jest zawsze subiektywna. Mnie się zawsze najbardziej podoba pierwszy etap. Tyle indywidualności! Dziś słuchałam cały dzień (robiąc przy okazji zaległe "ciche" porządki). A jeszcze niedawno (3 konkursy temu i dawniej) jeździłam do W-wy na przesłuchania tego pierwszego etapu. Niesamowite wrażenia, niesamowita atmosfera. Czy to ciągle aktualne? Słuchał ktoś na żywo? Odpowiedz Link Zgłoś
aria Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 03.10.15, 21:47 Ja słuchałam przez radio - mam już pewnego faworyta, ale to dopiero początki. Tutaj można pooglądać i posłuchać dzisiejszych kandydatów: chopin.tvp.pl/21385811/3-pazdziernika Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 04.10.15, 11:21 Bo to jest sztuka. W sztuce ocena jest zawsze subiektywna. Nieprawda. Sztuka również podlega obiektywnym kategoriom. Odpowiedz Link Zgłoś
penelopa40 Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 12.10.15, 17:30 ja słuchałam na żywo! wczoraj bo tylko w niedzielę mogłam... wspaniała uczta duchowa, siedziałam parę metrów od jury... Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 03.10.15, 22:29 Interesuje intersuje. Gdybym miala więcej kasy, kupiłabym karnet, wziela bezplatny urlop i zwaliła rodzinie na 3 tygodnie. Ale zadowalam się tv w pokoju i radiem w kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 03.10.15, 22:39 chłopak z Mikołowa! brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 03.10.15, 22:43 Oglądałam trochę na TVP Kultura, ale przyznaje się bez bicia, że nie jestem wielbicielką Chopina choć doceniam urodę wielu utworów, szczególnie Etiud, jednak wolę klimaty Strawińskiego czy Prokofiewa. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acp20 Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 03.10.15, 22:50 Mnie interesuje. Niestety Konkurs nie powoduje że dziewczyny ściągają majtochy przez głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
m_sl Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 03.10.15, 23:08 A nie wiecie, jak można zdobyć bilety? Zawsze chodziłam, a w tym roku jakaś posucha z biletami Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 04.10.15, 11:13 TVP Kultura miała jakis konkurs jeszcze chyba przedwczoraj/wczoraj - wygraną były wejściówki. Nie wiem czy jeszcze aktualne. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 06.10.15, 14:54 Czy ty na cały świat patrzysz przez perspektywę gaci? OMG Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 04.10.15, 10:29 Oglądam jednym okiem na Kulturze. Nie jestem wybitnym znawcą ani melomanem, ale Chopina uwielbiam. Pamiętam, że Rafał Blechacz spodobał mi się od razu - było w nim jakieś takie szaleństwo i liryzm jednocześnie, Awdiejewa grała dla mnie za ciężko i tak jakby mechanicznie. No ale ja się nie znam. Nie mam jeszcze faworyta (ale przyznaję, że nie słyszałam wszystkich uczestników). Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 04.10.15, 11:29 Jak to nie, wczoraj z 7-letnią córką słuchałyśmy ze 2 godziny, wprawdzie w tv, ale z miłą chęcią. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 04.10.15, 16:23 Mnie nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 04.10.15, 19:48 słucham, ile mogę, i na ile czas pozwala. to dla mnie wielkie muzyczne święto, na które czekam przez kolejne 5-latki kiedyś się do Warszawy na przesłuchania wybiorę osobiście póki co pozostaje kiepska jakość dźwięku w tv Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna a o Łotyszu nic? ;-) 06.10.15, 16:19 Mnie bardzo się podoba i nie rozumiem fali krytyki, że kabotyn, arogant, barbarzyńca (no chyba, że kogoś owłosiona klata oburzyła ). Jest błyskotliwy i pełny pasji, indywidualność warta zauważenia. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: a o Łotyszu nic? ;-) 06.10.15, 17:34 Ha ha, jak tylko zacząl grać Pogorelić mi się wyświetlił w tyle glowy. chcialabym go jeszcze posłuchać, zwlaszcza w sonacie b-moll, ale tak szczerze to bardziej mnie ciekawi niz zachwyca. A że narcyz - a Chopin to niby kim był? Odpowiedz Link Zgłoś
naplaze Re: a o Łotyszu nic? ;-) 06.10.15, 18:04 Pięć lat temu był jeszcze Bożanow, też z worka 'ulubieniec publiczności ale nie jury'. Włączcie sobie teraz Kulturę albo Dwójkę, świetny Rosjanin gra. Odpowiedz Link Zgłoś
naplaze Re: a o Łotyszu nic? ;-) 06.10.15, 18:12 Cofam to, co napisałam o Rosjaninie. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: a o Łotyszu nic? ;-) 07.10.15, 10:01 G.Osokinsa od wczoraj nazywają faworytem. Oryginalny, byle nie przekombinował (ja jestem dosyć konserwatywna). Wczoraj bardzo podobały mi się etiudy w wykonaniu Japonki R. Tokedy - grała tak finezyjnie i słonecznie. Chciałabym, żeby przeszła dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 07.10.15, 10:03 mnie na przykład nie interesuje. Jak każdy inny konkurs muzyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 11.10.15, 15:18 Bo to nie jest rozrywka dla mas. Ja oglądam zawsze - przesłuchania na żywo są codziennie w TVP HD i Sztuka. Pierwszy świadomie śledzony i przeżywany przeze mnie konkurs był w 1980. Wtedy miała miejsce wielka afera z powodu nie wpuszczenia do finału Iva Pogorelica, która skutkowała szumnym wyjazdem Marty Argerich Odpowiedz Link Zgłoś
kamea_chateau haha u nas dzisiaj sprzeczka :-) 11.10.15, 16:39 z powodu konkursu bo było głośniej .... i sąsiedzi pukają w rury. I co z tego pytam? Dzieci biegają od 7 jak zakatarzone nosorożce to ja nie mogę głośniej Chopina posłuchać? Mogę-słucham i delektuję się. Litwin super... facet ma swój styl wyłamuje się z ram więc fala krytyki. A księżną widziały dzisiaj? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: haha u nas dzisiaj sprzeczka :-) 11.10.15, 16:58 Łotysz chyba mnie tez się podobał, chociaż początek poloneza przekombinowany jak dla mnie. ale lubię osobowości. Odpowiedz Link Zgłoś
penelopa40 Re: haha u nas dzisiaj sprzeczka :-) 12.10.15, 17:32 księżna jak księżna, nie rzucała się w oczy... zato Japonki grały fatalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: haha u nas dzisiaj sprzeczka :-) 12.10.15, 17:44 Pierwsza Japonka grała świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamea_chateau pamietam ten skandal 11.10.15, 17:06 a on sam jest rozpoznawalny do dzisiaj ale afera była wielka. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: pamietam ten skandal 11.10.15, 17:15 Jest rozpoznawalny, ale niestety, odjechał totalnie, została głównie ekscentryczność. Parę lat temu grał u nas we Wrocławiu koncert f-moll Chopina - nie dość, że koncert naprawdę trudno było rozpoznać, to jeszcze zrobił awanturę podczas drugiej części usiłując wywalić kogoś z publiczności,bo szeptali (nie, żebym popierała gadanie na koncercie, ale jednak są jakieś granice), a następnie powtórzył całą drugą część - biedna orkiestra, dla kwintetu to katorga Odpowiedz Link Zgłoś
kamea_chateau to faktycznie odjechał 11.10.15, 17:18 Bregovic tez odjechał ostatnio go wygwizdali bo brzdąkał cos na gitarze i gadał. Widzowie po 30 minutach mieli dość-też odjechał. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 11.10.15, 17:10 misterni napisała: > w 1980. Wtedy > miała miejsce wielka afera z powodu nie wpuszczenia do finału Iva Pogorelica, k > tóra skutkowała szumnym wyjazdem Marty Argerich Swoją drogą to jego sonatę b-moll wspominam do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Bardzo mocna grupa polaków :) 12.10.15, 13:56 Wczoraj zachwycił mnie Michał Szymanowski, dzisiaj Andrzej Wierciński Według mnie, obaj mają szansę na finał. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Bardzo mocna grupa polaków :) 12.10.15, 14:01 Szymanowskiego nie słyszałam, ale Wierciński mnie akurat nie zachwycił. może mam kiepski dzień, ale strasznie mnie drażniła jego gra, masę nieczystości było czekam na wieczór, mój faworyt będzie grał Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Bardzo mocna grupa polaków :) 12.10.15, 16:04 Wierciński się dzisiaj dość długo rozkręcał, ale polonez na końcu aż iskrzył Podobał mi się dzisiaj jeszcze Brytyjczyk. A. Ullman Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Bardzo mocna grupa polaków :) 12.10.15, 19:21 Tony Yang? Czy Chińczyk? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Bardzo mocna grupa polaków :) 12.10.15, 20:08 Cheng Zhang. jest fenomenalny - to znaczy, był w 1 etapie, bo w drugim jeszcze nie słuchałam - byłam w pracy, i teraz sobie odtworzę dla mnie jest faworytem do zwycięstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Bardzo mocna grupa polaków :) 12.10.15, 22:02 Tak, o nim myślałam Zagrał doskonale, Tony też świetnie, a pomyśleć, że ma dopiero 16 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Bardzo mocna grupa polaków :) 12.10.15, 22:33 No niestety, musisz znaleźć innego faworyta... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Bardzo mocna grupa polaków :) 12.10.15, 23:28 nie zmieniam zdania. też jestem pianistką - nie dorastam do pięt żadnemu z finalistów, ale nie rozumiem, dlaczego Zhanga nie ma w 3 etapie. był doskonały, po prostu wspaniały, wzruszający i melancholijny. wielki żal, że nie usłyszę sonaty w jego wykonaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 12.10.15, 19:46 nie, nie interesuje mnie to zdecydowanie wolę Paganiniego styl i linia melodyczna Chopina to coś, co może dla mnie nie istnieć Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 12.10.15, 20:37 Witam Nie mam czasu oglądać. Odsłucham sobie na you tube. Kogo polecacie? Był już grany polonez As-dur? Bez tego nie ma koncertu Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 12.10.15, 22:24 Polonez As-dur to chyba z tysiąc razy był Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 12.10.15, 22:23 No i jak po ogłoszeniu wyników? Moi faworyci co prawda w komplecie (Liu, Lu, Kobayashi, Książek, Hamelin, Shishkin), ale częścią tych wyników jestem mocno zdziwona, nie powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 12.10.15, 22:29 O już były wyniki? Lecę sprawdzić Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Też jestem zdziwiona 12.10.15, 22:37 Byłam pewna, że Szymanowski przejdzie i ten Chińczyk, o którym pisała Solaris. Kilka nazwisk z tej listy co najmniej mnie dziwi. Mr Luigi Carroccia (Italy) Ms Galina Chistiakova (Russia) Mr Seong-Jin Cho (South Korea) Mr Chi Ho Han (South Korea) Mr Aljoša Jurinić (Croatia) Ms Su Yeon Kim (South Korea) Ms Dinara Klinton (Ukraine) Ms Aimi Kobayashi (Japan) Mr Marek Kozák (Czech Republic) Mr Łukasz Krupiński (Poland) Mr Krzysztof Książek (Poland) Ms Kate Liu (United States) Mr Eric Lu (United States) Mr Szymon Nehring (Poland) Mr Georgijs Osokins (Latvia) Mr Charles Richard-Hamelin (Canada) Mr Dmitry Shishkin (Russia) Mr Alexei Tartakovsky (United States) Mr Zi Xu (China) Mr Yike (Tony) Yang (Canada) Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Też jestem zdziwiona 12.10.15, 22:42 Nie przypuszczałam, że Łotysz wpisze się w upodobania jurry. Ciekawe, kto postawił na swoim? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Też jestem zdziwiona 12.10.15, 23:00 Mnie sie on w II etapie bardzo podobał, nawet byłam zaskoczona. Bardzo jestem ciekawa dalszego ciągu. Moi faworyci to aktualnie Osokin właśnie, Cho i Szyszkin. II etapu niestety sluchałam piąte przez dziesiąte, ale z tych, ktorzy mnie urzekli w pierwszym zostali jeszcze Galina, Krupinski, Liu, Lu i Tartakowski. No i Marek Kozak, którego gra bardzo mi sie podobała, komentatorzy wybrzydzali, a tu proszę - jest III etapie Nie moge sie doczekac występu Hamelina - w I etapie mnie zachwycił, a w II nie, zdecydowanie wolalam grającego po nim Szyszkina. Strasznie jestem ciekawa, jak bedzie tym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Też jestem zdziwiona 12.10.15, 22:55 Pierwszej trójki nie słyszałam, tak jak i Xu i Tartakovskiego, więc nie mam zdania, a z pozostałych dziwi Ukrainka, Chorwat i Czech. Krupiński w sumie też mnie nie zachwycił. Nie podzielam zachwytów nad Szymanowskim i Zhangiem, za to dwóch dziewczyn, które grały dziś po nim zdecydowanie mi żal, bo były świetne. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Też jestem zdziwiona 12.10.15, 23:30 Szymanowski też mnie nie zachwycił. ale Zhang grał genialnie. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Też jestem zdziwiona 12.10.15, 23:57 A mnie zachwycił. Grał z takim spokojem, jego interpretacje były niezwykle oczywiste w swojej prostocie, bardzo byłam ciekawa jego mazurków. Nie wiem, może był zbyt oczywisty, przez co przewidywalny? Mnie się w każdym razie podobał. Chińczyka bardzo mi żal i tu już zupełnie nie potrafię sobie wytłumaczyć intencji jurry. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Też jestem zdziwiona 13.10.15, 10:23 > Chińczyka bardzo mi żal i tu już zupełnie nie potrafię sobie wytłumaczyć intenc > ji jurry. ja także strasznie mi sie podobała jego gra. nie wiem, może na sali było słychać inaczej, może był inny odbiór - trzeba pamiętać, że my jednak słuchając z radia czy tv słyszymy dźwięk z mikrofonów, nie na żywo. ale tak czy siak - bardzo mi żal . teraz pozostaje kibicować Hamelinowi, albo Kate Lu / czy też Liu - nie pamietam/. z tego grona to tylko oni mi się podobali w obu etapach. zobaczymy, jak się spiszą w trzecim. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Też jestem zdziwiona 16.10.15, 21:40 Czy ktoś oprócz mnie czeka dziś na wyniki? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Też jestem zdziwiona 16.10.15, 22:12 I co myślisz? Moi faworyci przeszli w komplecie, łącznie z Nehringiem, ktorego zauwazylam dopiero w III etapie. Najbardziej chyba do mnie przemawiaja Szyszkin i Cho, chociaż Cho trochę zbyt krystaliczny, gra Szyszkina ma w sobie troche ciepla, muzyka jest nie mniej doskonala, a przyjaźniejsza. Jakoś tak to czuję. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Też jestem zdziwiona 16.10.15, 22:24 wytypowałam 9 z 10 finalistów dla mnie faworyci to Hamelin i Kate Liu, w 3 etapie bardzo mi się podobała Kobayashi, jej sonata była arcypiękna. no i podoba mi się Osokins, choć jest nietypowy i kontrowersyjny, nie zawsze trzyma się stylu i tekstu, ale ma w sobie coś, co mnie ujmuje. jego dźwięk jest piękny. sonatę zagrał wręcz diabolicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Też jestem zdziwiona 16.10.15, 22:39 Nie gra kanonicznie, ale bardzo pieknie. Mnie sie z kazdym etpem podobal bardziej. Niestety nie slyszalam ani razu Kobayashi ani Kate Liu, bedę musiła nadrobić. Hamelin mnie zachwycil w I etapie, w II nie, a w III nie słyszałam - do nadrobienia. Zobaczymy. swoja droga tym razem jest tylu wspaniałych pianistów, że współczuję jury. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Też jestem zdziwiona 16.10.15, 22:56 no właśnie - pięknie po prostu z takim zestawem finalistów nie wiem, kogo typować na 1 miejsce. koniecznie posłuchaj Kobayashi i Liu szczególnie w sonatach. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Też jestem zdziwiona 16.10.15, 22:56 Sonatę diabolicznie, za to ostatniego walca kompletnie od czapy. No ale fakt, jest osobowością i w sumie dobrze, że będzie go można posłuchać w finale - bardzo jestem ciekawa, jak odjedzie orkiestrze - bo że Kaspszyk nie uciągnie niestandardowego akompaniamentu, to jestem prawie pewna Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Też jestem zdziwiona 16.10.15, 23:02 ja ogólnie nie znoszę walców, więc mam do nich stosunek obojętny też jestem bardzo ciekawa koncertu Łotysza będzie się działo Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna Re: Też jestem zdziwiona 17.10.15, 00:32 a ja uwielbiam walce chopinowskie jak grał je Osokins to zatrzymałam się z rozwartą japą (do tej pory "tańczyłam") Nie sądziłam, że tak można walca zagrać. Najbardziej podobają mi się właśnie Osokins i Kate Liu. Cud jakiś musiałby się zdarzyć, żeby Łotysz wygrał, zbyt kontrowersyjny jest. Jednak Amerykanka ma spore szanse. Nie do końca pojmuję zachwyty nad Nerhingiem, Książek mi się bardziej podobał i sądziłam, że nawet może wygrać. A tymczasem zonk szkoda, nie rozumiem decyzji jury zwłaszcza, że w finale pojawił się Chorwat. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Też jestem zdziwiona 16.10.15, 22:55 Nie słyszałam Cho, więc tu nie mam zdania, ósemka przeszła bardzo zasłużenie, natomiast nieporozumieniem jest w finale Chorwat przy jednoczesnej nieobecności Krzysztofa Książka. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Też jestem zdziwiona 16.10.15, 22:56 zgadzam się w całej rozciągłości. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Też jestem zdziwiona 16.10.15, 23:49 Owszem, czekałam. Mam mieszane uczucia Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Też jestem zdziwiona 16.10.15, 23:56 Byłam pewna, że Książek przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 16.10.15, 23:11 Ja chwilami na kulturze ogladam. I komentuje jak kto gra zeby mojego lubego swoja ignorancja podreczyc On mi to samo robi jak sa mecze pilki noznej, wiec jestesmy kwita Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Kto z trojga dotychczasowych pianistów 18.10.15, 20:57 zagrał koncert e-moll najlepiej, najciekawiej? Dla mnie bezsprzecznie Aimi Kobayashi. Lekko, niewymuszenie, lepiej od Koreańczyka, nie mówiąc o Chorwacie. Ciekawa jestem wykonania Kate Liu. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Kto z trojga dotychczasowych pianistów 18.10.15, 21:13 Z trojga to chyba faktycznie Kobayashi, ale i tak wisienką na torcie dzisiejszego wieczoru jest Kate Liu Odpowiedz Link Zgłoś
lieu Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 18.10.15, 21:42 Kate Liu owacje na stojąco, ja na siedząco, ale też jestem zachwycona Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 18.10.15, 21:44 Ale Kobayashi była też naprawdę dobra, równie dobra jak Liu. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 18.10.15, 22:39 Była bardzo dobra, ale Liu lepsza, najlepiej to było widać i słychać w zestawieniach, które były w tv po ich występach - te same fragmenty w obu wykonaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 19.10.15, 13:15 może i Liu obiektywnie była lepsza, ale to Kobayashi ukradła mi serce, emocje i wszystko. zagrała przepięknie! Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 19.10.15, 13:39 Zgadzam się całkowicie, Kate Liu jest absolutną królową koncertu e-moll . Mimo, że grała ostatnia, najbardziej przykuła moją uwagę. Po zakończeniu, puszczałam to wykonanie jeszcze 2 razy . A nastawiałam się, że to Ami skradnie wieczór Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 19.10.15, 13:47 mi skradła zdecydowanie, mimo niedoskonałości wszelakich, właśnie słuchałam koncertu raz jeszcze, i skończyłam słuchac ze łzami w oczach, co niezwykle rzadko mi się zdarza. mam nadzieję, że Aimi zajdzie daleko, jest tak muzykalna i tak delikatnie operuje dźwiękiem, że aż sie chce słuchać. mimo to, moje typy do zwycięstwa się nie zmieniają Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 20.10.15, 00:10 No Twoim zdaniem skradła, moim nie, mimo całej przychylności, którą dla niej mam Kate zagrała wręcz eterycznie largetto, Aimi nie osiągnęła tej delikatności. A już krakowiak w wykonaniu K aż iskrzył I nie, nie chodzi mi tylko o to, że Aimi kiksowała i była technicznie słabsza - takie rzeczy rozumiem, wiem co z pianistą potrafi zrobić stres, a po prostu nie zrobiła na mnie takiego wrażenia jak Kate Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 18.10.15, 22:21 Mnie się najbardziej podobała Kobayashi, ale tej Amerykanki prawie nie słyszałam (kto wymyślił telefony! ). Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 19.10.15, 18:47 Wczoraj najbardziej podobała mi się Japonka, Kate Liu też, ale lekko wnerwia mnie jej uduchowienie. A czekam na występ D. Szyszkina (również ze względów estetycznych). Faworytami są chyba Osokins i Liu, myślicie, że będzie czarny koń? Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 19.10.15, 19:22 Może być czarny koń. W poprzednim konkursie Awdiejewa wygrała moim zdaniem dość niespodziewanie, więc... w tym roku różnie może być. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 19.10.15, 19:39 Szymon Nehring - koncert z mocną dramaturgią, Chopin po słowiańsku. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 19.10.15, 21:19 a dla mnie on jest taki uporządkowany, grzeczny i ułożony pod dyktat jury. nie porywa mnie jak choćby Kobayashi. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 20.10.15, 07:15 Zagrał klasycznie, ale zaryzykuję stwierdzenie, że na siedem wysłuchanych dotychczas koncertów tylko Polak opowiedział mi jakąś historię (co nie znaczy, że taka jest idea koncertu e-moll). Pięknie wybrzmiały u niego motywy ludowe. Wypowiadam się oczywiście jako laik i patriotka . Kobayashi to inna jakość, gra tak słonecznie i finezyjnie. Dzisiaj też nie będę do końca obiektywna, bo gra chłopak z dziką wilczą urodą - D.Szyszkin. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 20.10.15, 18:56 Chcialabym zeby wygral ten ktory teraz gra. Chyba Rosjanin. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 20.10.15, 19:30 Kocham się w Dimie od II etapu. Chłopak podwójnie wygrał na loterii genetycznej - nie dość, że talent to jeszcze uroda. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 20.10.15, 19:37 Tez mi sie podoba jego uroda A co do jego gry: jak do tej pory pierwszy z tych wszystkich ktorych slyszalam, ktorego gra mnie naprawde poruszyla- a ja jestem bardzo niewrazliwa na muzyke, wiec to jest cos Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 20.10.15, 19:47 Ale recenzji nie zebrał jakichś oszałamiających... Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 20.10.15, 19:52 Jest boski, piękne oczy i kości policzkowe, twarz rosyjska, ale w najlepszym szlachetnym wydaniu. Co do gry - podobało mi się, ale nie jestem obiektywna z wiadomych względów . Był chyba bardzo zdenerwowany, chwilami mijał się z orkiestrą. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 20.10.15, 19:56 Ja Was podziwiam,ze tak to slyszycie kto sie minal z orkiestra itp. Dla mnie to jest wiedza tajemna Odbieram ich wystepy tak: ladnie,ladnie, oooooo jak pieknie Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 20.10.15, 20:09 Ja jestem laikiem, słuch jakiś tam mam, chodziłam nawet do szkoły muzycznej, ale gwoli sprawiedliwości powinnam napisać 'wydawało mi się, że minął się z orkiestrą'. Zresztą czego nie dograł, to, dla mnie, dowyglądał . Odpowiedz Link Zgłoś
galene_ra Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 20.10.15, 20:35 fornitta69 napisał(a): > jest wiedza tajemna Odbieram ich wystepy tak: ladnie,ladnie, oooooo jak pie > knie Mam podobnie. Rosjanin, grał wzruszająco. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: A o Konkursie Chopinowskim nic?! 20.10.15, 20:41 Tez sie wzruszylam jego gra ale wstyd mi sie bylo do tego przyznac Moze w przypadku sluchaczy bez wyrobionego ucha wieksze znaczenie od artyzmu wykonawcy ma sama "chwytliwosc" utworu? Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Typujemy ;-) ? 20.10.15, 21:10 Dla mnie jednak Kate, Polak wysoko, ale nie pierwszy. Ale może się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Typujemy ;-) ? 20.10.15, 21:12 Też bym tak obstawiała, ale po dzisiejszych występach to mocno się zastanawiam - jak dla mnie w sumie siódemka zasługuje na nagrody, których jest sześć. Ktoś tej nagrody nie dostanie i będzie przykro. Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Re: Typujemy ;-) ? 20.10.15, 21:15 To kto nie dostanie nagrody, twoim zdaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Typujemy ;-) ? 20.10.15, 21:38 nie do mnie było, ale ja odpiszę dla mnie na nagrodę nie zasługuje Chorwat Jurinic. natomiast co do pozostałych - jak słowo daję, nie wiem. wszyscy mi się podobali, jak nie w finale, to wcześniej, no i jestem rozbita bardzo. wspaniale koncert zagrała Kobayashi, Liu, cudownie Lu i Koreańczyk/nie pamiętam nazwiska/, dzisiaj niestety jeszcze nie słuchałam, posłucham pewnie już po werdykcie. wcześniej serce skradł mi Hamelin - i myślę, że to jest grono moich faworytów. Tony Yang w 3 etapie znowu porwał mnie preludiami - no i bądź tu człowieku mądry Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Typujemy ;-) ? 20.10.15, 22:04 Jurinic (to chyba oczywiste), Osokins i Szyszkin. Moim zdaniem rzecz jasna Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Typujemy ;-) ? 20.10.15, 22:04 I ktoś jeszcze i to mnie martwi, bo nie wiem, kto jeszcze miałby odpaść. Odpowiedz Link Zgłoś