hedna 08.10.15, 11:28 W ostatnich czasach pofolgowałam sobie z kawą,powiedzmy 4-5 dziennie. Niby nie duża,niby niemocna,ale jednak.Do tego dużo stresu.Czy to może być przyczyną bólu żołądka od kilku dni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mary_lu Re: Kawa- żołądek 08.10.15, 11:32 Dużo stresu samodzielnie może rozwalić żołądek, a kawa z pewnością ńie pomaga. Słaba, czy nie, jako podstawowy napój przy szwankującym żołądku to zły pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Kawa- żołądek 08.10.15, 12:11 Może być i to obojętnie czy czarna czy zabielona. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: Kawa- żołądek 08.10.15, 13:12 Może być Ja pijam dwie (słabe) kawy rano bo inaczej jestem nieprzytomna. Ogólnie piję 3-4 dziennie. Nic mi nigdy nie było ale ostatnio też boli mnie żołądek. Stres też jest niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Kawa- żołądek 08.10.15, 13:20 może o tyle, że żołądek ze stanem zapalnym śluzówki czy innymi problemami wrzodowymi źle reaguje na wiele rodzajów jedzenia i picia. do tego jest jesień, w sam raz pora na bolący żołądek (podobno typowe przy problemach wrzodowych). ja bym się nie zastanawiała nad kawą, tylko poszła na gastroskopię i pożarła tabletki na helicobacter i resztę zestawu. naprawdę, nie ma się co męczyć latami (czasem), skoro można się wyleczyć w parę miesięcy. a nieprzyjemna jest tylko gastroskopia (trwa 10 minut). aha, piję kawę bez przerwy, słabą, fakt, i z mlekiem, ale ciągle. właściwie, piję tylko kawę, wodę i mleko. soki i herbatę tylko przy przeziębieniu. i od czasu leczenia żołądka nic absolutnie mnie nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Kawa- żołądek 08.10.15, 13:50 Dziewczyny,co radzicie? Do lekarza chyba nie bardzo jest z czym iść. Miewałam już podobnie jakiś czas temu,brałam Polprazol (czy jakoś tak). Stresu nie uniknę niestety. Kawę ograniczę,ale co jeszcze mogę? Odpowiedz Link Zgłoś
alakart Re: Kawa- żołądek 08.10.15, 13:59 Chyba jednak warto pójść do lekarza... W ubiegłym roku też bolał mnie brzuch i było coraz gorzej, okazało się że zapalenie śluzówki żołądka. Też jestem z tych co nie lubią do lekarza, ale pod koniec to nie mogłam chodzić z bólu... Odpowiedz Link Zgłoś
motyllica Re: Kawa- żołądek 08.10.15, 14:07 jeśli cię boli od kilku dni to może w ogóle przestań ją pić choćby przez jeden dzień. i nigdy na pusty żołądek. wstrzymaj się od smażonego, wzdymającego, surowego. jak nie pomoże to do lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Kawa- żołądek 08.10.15, 14:15 Dziś bez kawy,lekkie jedzenie. A kawę zawsze piłam na czczo,rozpuszczalną Maxwell.. z mlekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Kawa- żołądek 08.10.15, 14:30 ale po co się chcesz męczyć? kombinować z dietą, leczyć się po domowemu? jeśli Cię boli, jeśli już nawet polprazol brałaś (i zakładam, że pomagało), to nie czekaj, tylko leć do lekarza. czego się boisz, antybiotyku? gastroskopii? ja dziś zjadłam pół rogalika pszennego, chleb z masłem, kotlet mielony, dwa tłuste pączki, pół chlebka marcepanowego...do tego cztery kubki kawy. kiedyś bym umierała z powodu zgagi, albo po prostu bólu żołądka. teraz naprawdę jest o niebo lepiej. nie wiem, jak długo będzie tak fajnie, ale naprawdę było warto. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Kawa- żołądek 08.10.15, 15:13 hedna napisała: > Dziewczyny,co radzicie? Do lekarza chyba nie bardzo jest z czym iść. Miewałam już podobnie jakiś czas temu,brałam Polprazol (czy jakoś tak). Stresu nie uniknę niestety. Kawę ograniczę,ale co jeszcze mogę? Do lekarza zawsze możesz iść. Na żołądek bardzo dobrze działa siemię lniane. Zrób tak: kup sobie siemię lniane w ziarenkach - jest tanie. Nalej do małego garnuszka (takiego 1/2 litra) wody (tak do połowy), wsyp 2 łyżeczki siemienia i zagotuj. Gotuj tak długo, aż będzie takie kleiste (jak rzadki kisiel), będzie miało taką białą pianę i mieszaj przy gotowaniu. Gotuj ok. 3-5 minut. Tak na oko. Jak trochę przestygnie wypij wszystko razem z nasionkami. Pij tak 1-2 razy dziennie. Tylko pamiętaj siemię tuczy. Jak nie pomoże, to niewiele stracisz. Ja uważam siemię za rewelacyjny wynalazek na żołądek i jelita. Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Kawa- żołądek 08.10.15, 15:48 a jakie miałaś dolegliwości,że Ci po tym siemieniu ulżyło? masakra,cały brzuch mnie boli Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Kawa- żołądek 08.10.15, 15:58 hedna napisała: > a jakie miałaś dolegliwości,że Ci po tym siemieniu ulżyło? > masakra,cały brzuch mnie boli Bolał mnie żołądek, piję siemię za każdym razem jak tylko zaczyna mnie boleć i zawsze pomaga. Z tym, że dla mnie ono nie jest obrzydliwe, niektórzy nie mogą patrzeć na "te gluty". A w smaku jest takie "bezpłciowe". Od innych ludzi też słyszę, że pomaga. Sprawdź to się sama przekonasz, jak nie pomoże to nie będziesz pić. Tylko pij je tak chociaż, ze 2-3 tygodnie. Najlepiej wypij sobie na noc. Żadnych leków nie biorę na pusty żołądek. Czasami piłam zmielone siemię (sama mieliłam w młynku do kawy), zalewane gorącą wodą. Gotowego, mielonego w aptece nie kupuj, ponieważ siemię zmielone szybko traci swoje właściwości, a takie w aptece nie wiadomo ile leży. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Kawa- żołądek 08.10.15, 19:24 mnie zoladek boli od kawy innej niz lavazza. rozpuszczalne to juz w ogole sa nieakceptowalne. ps kiedys w aptece mi polecano kawe dla wrazliwcow - czegos tam nie zawiera i nie podraznia zoladka, nie skorzystalam. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Kawa- żołądek 08.10.15, 20:26 Ja piję taką, czy jest rozpuszczalna to nie wiem. Pije taką, bo mi pasuje smakowo, a czy rzeczywiście jest łagodna dla żołądka to też nie wiem. www.google.pl/search?hl=pl&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1183&bih=526&q=kawa+astra+%C5%82agodna+dla+%C5%BCo%C5%82%C4%85dka&oq=kawa+astra&gs_l=img.1.3.0l4j0i30l2j0i24l4.841.2595.0.4465.10.7.0.3.3.0.102.617.6j1.7.0....0...1ac.1.64.img..0.10.647.Kmh22cBX2DA Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Kawa- żołądek 08.10.15, 20:48 rozpuszczalne sa najgorsze ale parzone scieki typu tchibo czy jacobs wcale nie lepsze. pare razy sie zmuszalam bo potrzebowalam otrzezwienia i za kazdym razem mnie bolalo. odkrylam lavazze i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Kawa- żołądek 08.10.15, 20:56 4-5 kaw dziennie+ stresy. Jak wrzodów nie bedzie to sie ciesz. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Kawa- żołądek 08.10.15, 22:35 dodatkowo możesz poszukać palarni kawy, która używa znacznie nizszej niż przemysłowa temperatury. kawa palona tylko w 200 stopniach za to dłuże,j znacznie mniej drażni żołądek . spróbuj espresso zamiast kawy ( mój żołądek czuje różnicę). no a zamiast przodu można się wspomóc "glutem" z namoczonego siemienia lnianego. ale to przy takim gnieceniu, ucisku. z poważnym bólem to jednak do lekarza. moja przyjaciółka twierdzi, że zlikwidowała swoje kawowe sensacje używając kardamonu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Kawa- żołądek 08.10.15, 22:39 zamiast prazolu miało być. kawa "zimno" palono nawet przeciwzapalnie działa; ) Odpowiedz Link Zgłoś
ladnyusmiech Re: Kawa- żołądek 08.10.15, 22:46 Może. Ja po wielu latach picia kilku mocnych filiżanek kawy dziennie, z dnia na dzień przestałam tolerować mleko w kawie. Jak tylko sobie na taką pozwolę, cóż reakcja spontaniczna i gwałtowna niechętnie przestawiłam się na czarną. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Kawa- żołądek 08.10.15, 22:58 Tak, pij przed kawą chociaż łyka herbaty ziołowej, i rób słabsze kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
asiula1987 Re: Kawa- żołądek 09.10.15, 11:00 jezeli NIE boli cie ok 2-3 h po posilku,jesli tylko ból żoladka ci dokucza, to skierowania do gastrologa lub na gastroskopie jak tu ktos radzil, raczej nie dostaniesz. dopiero przy podejrzeniu choroby wrzodowej lekarze wypisuja. badania na helicobakter mozesz sama zrobic prywatnie. jesli masz dolegliwosci gastryczne, boli zoladek, zdarzylo ci sie wymiotowac to moze byc ta bakteria. jezeli nie masz takich objawow to lekarz stwierdzi zapewne nietolerancje jakis pokarmow ewentualnie refluks (poczytaj o tym) i moze przepisac tebletki pompy protonowej, zeby przeleczyc. Odpowiedz Link Zgłoś