Dodaj do ulubionych

wzrost dziecka

21.10.15, 10:24
Witam kochane emamy!
Moja córka rocznikowo ma 11 lat.
W lutym nr miesiąc po swoich 11 urodzinach dostała pierwszą miesiączkę. Wtedy miała 152/153cm wzrostu. Mniej więcej od lipca miesiączkuje dość regularnie wtedy tez urosła do 158cm wzrostu. Od tej pory do dnia dzisiejszego nie urosła nawet pól cm. Wczoraj jej klasa miała mierzenie i ważenie i higienistka powiedziała mojej córce, ze skoro już w miare regularnie miesiączkuje, to juz nie urośnie i to jest jej wzrost ostateczny, ewentualnie może jeszcze urosnąć cm lub dwa. Asia po takiej informacji jest zdruzgotana, bo jej marzeniem jest zostac siatkarka i juz nawet deklaruje pójście do klasy sportowej w gimnazjum . Czy to prawda ze moja córka może juz nie urosnąć - ja mam 160cm, mąż 176cm? Czy można jakoś wspomóc wzrost Asi np podając hormon wzrostu albo inne metody? Czy faktycznie córka będzie tak niska?
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: wzrost dziecka 21.10.15, 10:30
      Widocznie wdala sie w ciebie.Pakowanie w nia hormonow przy calkowicie normalnym wzroscie?bog cie opuscil.
    • demonii.larua Re: wzrost dziecka 21.10.15, 10:33
      Przecież Ty też jesteś TAK niska. Córka może być, ale nie musi mieć Twojego wzrostu.
      Od momentu pierwszej miesiączki urosłam ok. 20 cm także nie sugerowałabym się tym co mówi higienistka.
      Hormon wzrostu chcesz podawać zdrowemu dziecku? suspicious
    • thea19 Re: wzrost dziecka 21.10.15, 10:34
      oczywiscie, ze mozesz podac hormon wzrostu. na czarnym rynku mozesz przebierac w dilerach. moze zaznajom sie z jakims szemranym hodowca zwierzat na mieso? mamy takie czasy, ze nic nas nie moze ograniczac, juz na pewno nie geny.
      • azja001 Re: wzrost dziecka 21.10.15, 10:39
        Jesteś pewna że to co higienistka powiedziała to prawda? Mojej koleżanki córka dostała miesiączkę w wieku 12 lat, teraz ma 13 i wciągu tego roku sporo urosła, teraz ma chyba 180 cm.
        Chyba to jakis mit z tą miesiaczką
        • azja001 Re: wzrost dziecka 21.10.15, 10:40
          Ale niestety przy tak niskim wzroście rodziców o karierze siatkarki może zapomnieć, nie bedzie miała predyspozycji fizycznych
        • black.sally Re: wzrost dziecka 21.10.15, 11:11
          azja001 napisała:

> Jesteś pewna że to co higienistka powiedziała to prawda? Mojej koleżanki córka
          > dostała miesiączkę w wieku 12 lat, teraz ma 13 i wciągu tego roku sporo urosła,
          > teraz ma chyba 180 cm.

13 lat i już 180cm wzrostu ? surprised
          • dziennik-niecodziennik Re: wzrost dziecka 21.10.15, 12:14
            no a co. tez mam w rodzinie taki przypadek smile
            • black.sally Re: wzrost dziecka 21.10.15, 13:35
              kurcze to taka dziewczynka jaki ma rozm buta? tongue_out
              • amarulla Re: wzrost dziecka 21.10.15, 20:08
                ostatnio mialam w sklepie trzynastolatkę o rozmiarze 45 ;/
              • izak31 Re: wzrost dziecka 22.10.15, 08:23
                Jak kończyłam podstawówkę to miałam też 180 cm i rozmiar buta 42. Teraz 180 dla dziewczyny to całkiem normalny wzrost. A córka autorki wątku może dźokejką zostać.
            • miniofilka Re: wzrost dziecka 23.10.15, 17:00
              Moja kuzynka ma 179 cm. W wieku 11 lat miała juz ponad 170!
          • miniofilka Re: wzrost dziecka 21.10.15, 19:17
            Kolezanka córki ma 12 lat i 176 cm wiec 180cm w wieku 13 lat się zdarza.
        • memphis90 Re: wzrost dziecka 21.10.15, 14:22
          > Chyba to jakis mit z tą miesiaczką
          Nie mit, tylko fizjologia. Szacunkowo podczas skoku pokwitaniowego dzieci rosną ok. 10% swojego ówczesnego wzrostu.
    • tontonik Re: wzrost dziecka 21.10.15, 10:36
      No niestety, skoro wy z mężem niewysocy, to chyba nie ma co oczekiwać, że córka będzie miała wzrost siatkarki. Hormony i inne cuda odpuść.
      • miniofilka Re: wzrost dziecka 21.10.15, 20:56
        Moja kuzynka ma 45 lat , 164 cm. Jej mąż 171cm a córka 21 lat 170 cm wiec wzrost rodziców nie musi byc odpowiedzialny za wzrost dzieci
    • cosmetic.wipes Re: wzrost dziecka 21.10.15, 10:36
      > Czy można jakoś
      > wspomóc wzrost Asi np podając hormon wzrostu

Że ke???
      surprised
    • aurinko Re: wzrost dziecka 21.10.15, 10:38
      Szkolna higienistka niech się dokształci. Dzieci rosną dopóki nie zakończy się "wiek kostny". Po miesiączce tempo wzrostu spada, ale dziecko rośnie dalej. Przestanie rosnąć około 2 lata po rozpoczęciu miesiączkowania. Aby precyzyjniej określić ten czas, możesz pójść z córką do endokrynologa aby skierował córkę na badanie wieku kostnego (można to określić rentgenem). Do endokrynologa i tak bym się z córką wybrała ze względu na dość wczesne rozpoczęcie miesiączkowania.
      Co do Twojego pomysłu podania hormonu wzrostu - na głowę upadłaś?!
      • sanrio Re: wzrost dziecka 21.10.15, 11:30
        aurinko, nie siej paniki. Wczesne miesiączkowanie to takie, które zaczęło się około 8-9 roku życia i powiedział mi to endokrynolog dziecięcy. 11 lat to jak najbardziej odpowiedni wiek.
        • aurinko Re: wzrost dziecka 21.10.15, 12:17
          Pokaż mi, w którym miejscu sieję panikę? Nie dopowiadaj sobie.
          Napisałam jedynie, że "dość wcześnie". I tak, ja bym poszła do endokrynologa, choćby tylko po to aby skonsultować się ze specjalistą i rozwiać/potwierdzić swoje wątpliwości.
          • sanrio Re: wzrost dziecka 21.10.15, 13:31
            panikowaniem nazywam latanie do endokrynologa z dziewczynką, która w normalnym tempie dojrzewa. Tym wpisem podkreślasz obawy miniofilki niejako, dając jej do zrozumienia, że z jej córką jest coś nie tak, a to nieprawda.
            • kropkacom Re: wzrost dziecka 21.10.15, 14:33
              Bez przesady. Endokrynolog jej krzywdy nie zrobi.
            • aurinko Re: wzrost dziecka 21.10.15, 18:18
              A Ty panikujesz z obawy przed konsultacją ze specjalistą, u którego wizyta nie zaszkodzi, zwłaszcza że autorce chodzą po głowie dziwne myśli (z podaniem hormonu wzrostu).
    • joxanna1 Re: wzrost dziecka 21.10.15, 10:39
      Hormon wzrostu trzeba przestać podawać jak dziewczynka zacznie dojrzewać. Poza tym nie ma wskazań - ma normalny wzrost kobiety.
      Możesz skonsultować sprawę z endokrynologiem. Nasza twierdzi, że przy regularnym miesiączkowaniu wiele dziewczynek jeszcze rośnie, ale już dużo wolniej.
      • dzikka Re: wzrost dziecka 21.10.15, 10:49
        Z dziećmi różnie bywa. Chociaż raczej nie wróżę twojej córce mega wzrostu. Niemniej nie przesadzałabym, ze to jej ostateczny wzrost. Ja przerosłam mamę o 10 cm.
        Niski wzrost nie przekreśla ostatecznie kariery sportowej nawet w takiej grze jak siatkówka, szczególnie po wprowadzeniu pozycji libero.
        Pomysłu na podawanie hormonu wzrostu nawet nie skomentuję.......
        • thank_you Re: wzrost dziecka 21.10.15, 11:04
          Ale ojciec pewnie wyższy od mamy, co? smile
          • dzikka Re: wzrost dziecka 21.10.15, 11:33
            no niewiele. Tato miał 174, mama poniżej 160. Za to mój brat 190!.
            • thank_you Re: wzrost dziecka 21.10.15, 12:23
              Czyli jednak sporo wyższy - mimo iż sam niewysoki (jak na dzisiejsze czasy).

Ja tez przerosłam mamę o dobre 15 cm, ale mój ojciec miał prawie 190 cm. Siostra wyższa ode mnie o cm, a brat zaledwie o 3-4. Różnie to bywa. ☺
    • kocianna Re: wzrost dziecka 21.10.15, 10:42
      Menarche - 12l, 11 m., wzrost wówczas 160 cm. Kolejne wakacje +10 cm. Miałam skok pokwitaniowy po miesiączce, a nie przed. Bywa.
      • kocianna Re: wzrost dziecka 21.10.15, 10:44
        Aha, byłam wtedy zapaloną judoczką. W okolicach 4 kyu mi przeszło, miałam 14 lat... A moja 10-latka zmienia dyscypliny jak rękawiczki...
    • julita165 Re: wzrost dziecka 21.10.15, 10:43
      Ja też zawsze wiedziałam, że jak dziewczynka zaczyna miesiączkować to już wiele nie urośnie.
      • landora Re: wzrost dziecka 21.10.15, 11:17
        U mnie się sprawdziło - po skończeniu 12tu lat wystrzeliłam w górę w ciągu paru miesięcy, potem dostałam pierwszy okres - i od tego czasu już nie urosłam.
      • rosapulchra-0 Re: wzrost dziecka 21.10.15, 16:40
        A jak ciężarna ma zgagę, to znaczy, że dziecku włosy rosną..
    • z_lasu Re: wzrost dziecka 21.10.15, 10:43
      Podeszłabym jednak z rezerwą do tego, co mówi higienistka. Z siatek centylowych wynika, że Twoja córka - statystycznie - powinna urosnąć do ok. 172 cm. Ja wiem, że statystycznie to ja i mój pies mamy po 3 nogi, ale jednak miesiączka w tym wieku nie jest ewenementem w granicach błędu statystycznego, więc gdyby higienistka miała rację, to siatki wyglądałyby nieco inaczej. Wynika z nich, że wzrost dziewcząt stabilizuje się ok. 15-16 roku życia. Większość dziewczyn przechodzi menarche znacznie wcześniej i jednak rosną dalej.
      • oqoq74 Re: wzrost dziecka 21.10.15, 11:36
        Wynika z nich, że wzrost dziewczą
        > t stabilizuje się ok. 15-16 roku życia. Większość dziewczyn przechodzi menarche
        > znacznie wcześniej i jednak rosną dalej.

Oczywiście, od ukończenia podstawówki ( 8 klasowa, miałam 15 lat) w zasadzie nie urosłam. A okres dostałam mając też 10-11 lat. A jednak od czasu pierwszej miesiączki urosłam ok 20 cm.
        Inną sprawą jest niski wzrost rodziców. Ale na pewno nie podawałabym żadnych hormonów wzrostu.
      • memphis90 Re: wzrost dziecka 21.10.15, 14:31
        Skąd wyszło Ci 172cm???
        Szacunkowy prognozowany wzrost dziewczynki- po uwzględnieniu wzrostu rodziców- to 163cm.
        Z siatki centylowej- max. 168cm, a i to bez uwzględnienia, że dziecko rozpoczęło skok pokwitaniowy relatywnie wcześnie, więc pewnie właśnie wskoczyło w wyższy kanał siatki centylowej. Bo raczej średnio wierzę w to, żeby dziecko niskich rodziców całe życie było na 75 centylu.
        • miniofilka Re: wzrost dziecka 21.10.15, 16:35
          Hmmm....bilans dwulatka 85 centyl, bilans czterolatka 95 centyl, sześć lat 65 centyl, 9 lat 65 centyl. 10 lat wzrostu nie pamiętam, 11 lat w chwili dostania miesiączki 152/153 cm, 11,5 roku 158 cm. Mierzona i wazona wczoraj 158 cm, waga 45kg, w styczniu 2016 #skończy 12 lat.
          • bergamotka77 Re: wzrost dziecka 21.10.15, 19:00
            "w styczniu 2016 #skończy 12 lat" - jakie ona ma 11,5?11,5 miala w czerwcu. Co mialas z matematyki? Teraz ma prawie 12 lat - do stycznia co 2 m-ce z kawalkiem big_grin
            • miniofilka Re: wzrost dziecka 21.10.15, 19:21
              Proszę czytać dokladnie wszystkie moje posty😃
    • aurinko Re: wzrost dziecka 21.10.15, 10:44
      Masz może jeszcze wyniki usg jak byłaś z córką w ciąży? Nie pamiętam na którym badaniu czy na połówkowym czy na przezierność mierzy się też długość kości udowej. Jeśli kość udowa jest długa to jest duża szansa, że dziecko będzie dość wysokie. Sprawdziłabym to tak z ciekawości wink
      • miniofilka Re: wzrost dziecka 21.10.15, 19:36
        A dluga kość udowa to ile?
    • lauren6 Re: wzrost dziecka 21.10.15, 10:46
      A po kim miała odziedziczyć ten wzrost siatkarki? Po niskiej matce czy niewysokim (jak na mężczyznę) ojcu?

Zamiast pytać o bzdury typu hormon wzrostu czas na poważną rozmowę z córką o jej marzeniach. Niski wzrost nie wyklucza klasy i kariery sportowej, ale może nie w tym konkretnym sporcie.
      • pade Re: wzrost dziecka 21.10.15, 15:32
        Moja mama 158cm, tato 170cm, ja 173cm, brat 190cm.
        Ja 173cm, mąż (niscy rodzice, jak moi) 176cm, syn 185cm (jeszcze nie skończył rosnąć), córa 163cm (lat 12).
    • mondovi Re: wzrost dziecka 21.10.15, 10:52
      Od kiedy dostałam pierwszą miesiączkę, urosłam 15-16 cm - w przeciągu kilku lat, z tego w liceum 5 cm.
    • jotde3 Re: wzrost dziecka 21.10.15, 10:55
      To indywidualne , jesli wasz wzrost z mezem jest niski i nie jest on spowodowany niedozywieniem to nikla szansa by corka byla wysoka ,szczegolnie jak miesiaczkuje od prawie roku,
    • kawka74 Re: wzrost dziecka 21.10.15, 11:09
      Może jeszcze urosnąć, uregulowanie miesiączki niekoniecznie hamuje wzrastanie. Wasz wzrost raczej nie wróży córce metra siedemdziesięciu, ale tutaj też nie ma stuprocentowej pewności.
      Możesz pogadać z córką o jej planach, ale zanim podrośnie, może się okazać, że już nie chce być siatkarką, że ma inny pomysł.
    • kropkacom Re: wzrost dziecka 21.10.15, 11:18
      Powinniście zacząć rozstrzyga problem już wcześniej. Zbadane hormony więc endokrynolog. Przed miesiączką. Zbadany wiek kostny i tak dalej. Sam hormon wzrostu to też nie taki hop siup. Trzeba zrobić badania, że jest niedobór. Poza tym w Polsce w tym kierunku nierefundowany o ile pamiętam, a drogi.
      • andaba Re: wzrost dziecka 21.10.15, 11:25
        Może trochę urosnąć, ale pewnie niewiele. Moja niewiele urosła, też ma chyba 158. No jest niska (przy mnie, bo mam 10cm więcej), ale nie tak, żeby się tym martwić. Większy wybór będzie miała tongue_out
      • memphis90 Re: wzrost dziecka 21.10.15, 14:33
        Kropko- jaki nieobór hormonu wzrostu, jak dziecko ma blisko 160cm wzrostu??? Przy niedoborze miałaby 120cm.
        • kropkacom Re: wzrost dziecka 21.10.15, 14:35
          Przecież nie napisałam, że ma. Moja córka też nie ma metra dwadzieścia a została zakwalifikowana do leczenia.
    • atenette Re: wzrost dziecka 21.10.15, 11:28
      Zazwyczaj córka osiąga wzrost pomiędzy wzrostem matki i ojca, syn - zazwyczaj przerasta ojca. Może się to bardzo różnie kształtować, np. moja mama - 164, tata - 176, ja -173, siostra - 165. Przy Twoim niskim wzroście i niskim wzroście męża nie ma się co spodziewać, że córka będzie bardzo wysoka, ale myślę, że jeszcze urośnie. Co do siatkówki to raczej wzrostu siatkarki już nie osiągnie, chyba, że na pozycji libero.
      • edelstein Re: wzrost dziecka 22.10.15, 08:32
        O matko,Jesli syn przerasta ojca to mój bedzie mial ze 190cmtongue_out
        • miniofilka Re: wzrost dziecka 22.10.15, 09:17
          Nie zawsze przerasta. Mój tato jest niższy od swojego ojca o 5 cm a mój mąż albo równy swojemu ojcu albo cm niższy. Mój wujek jest 10 cm niszy od ojca.
    • nika222 Re: wzrost dziecka 21.10.15, 11:30
      Ja po dostaniu pierwszej miesiączki też rosłam dużo wolniej (dostała między 10 a 11 rokiem życia), a jak zaczęły się regularnie to przestałam rosnąć. Mojej córce też spowolnił się wzrost (11 lat), a po uregulowaniu się miesiączkowania przestała rosnąc wogóle. Teraz ma 18 lat skończone i 157 cm wzrostu.
    • babunia_wygodka Re: wzrost dziecka 21.10.15, 11:33
      miniofilka napisała:

> ze moja córka może juz nie urosnąć - ja mam 160cm, mąż 176cm? Czy można jakoś
      > wspomóc wzrost Asi np podając hormon wzrostu albo inne metody? Czy faktycznie c

Ja p*erdolę... No brojler, po prostu brojler.
    • natalie_rushman Re: wzrost dziecka 21.10.15, 11:36
      Z tym hormonem wzrostu to chyba oszaleliście.
      Ja dostałam miesiączkę mając ok. 165 cm wzrostu (V klasa), ostatecznie dobiłam do 175.
      Zauważ, że żadne z Was nie jest specjalnie wysokie.
      Moja mama też jest taka jak Ty, ale tata 182, dziadek ze strony taty był jeszcze wyższy.
      Jeśli już chciałabym dopomóc wzrostowi dziecka, to postawiłabym na dietę zawierającą np. wapń, białka - lekarz Wam może lepiej doradzi albo jakiś portal medyczny.
      W życiu żadnych hormonów dla zdrowej, normalnie rozwijającej się dziewczynki.
      • kropkacom Re: wzrost dziecka 21.10.15, 12:22
        Skąd wiesz, ze zdrowej i prawidłowo rozwijającej się? Kwestia, że zadawanie takiego pytania nie ma sensu na tym forum. To pytanie do lekarza. Prześledzi jak dziecko rosło. Zobaczy jaka ma budowę i jak co skieruje do specjalisty. Ten tez zrobi swoje badania. Jeśli uzna, ze warto to badanie wymagające hospitalizacji córki. Długa droga...
        • memphis90 Re: wzrost dziecka 21.10.15, 14:36
          Zlituj się, prawidłowo rozwijające się i miesiączkujące dziecko (co oznacz, że układ hormonalny działa dobrze!), aktualnie na 75 centylu, z prognozą rodzicielską na 163cm wzrostu - ma być hospitalizowane i (być może) leczone hormonem wzrostu, bo ma "tylko" 158cm w wieku lat 12?
        • falka_85 Re: wzrost dziecka 21.10.15, 14:38
          Ty tak serio? Dziecko niewysokich rodziców najprawdopodobniej samo będzie niewysokie, gdzie tu powód do niepokoju o zdrowie dziecka? Matka ma 160cm, 12-letnia córka 158cm, przestała rosnąć odkąd zaczęła miesiączkować, gdzie tu jest coś odbiegającego od normy? Zresztą autorka nie niepokoi się o zdrowie tylko ma życzenie, żeby córka urosła jeszcze ponad 20cm, ale sorry dziecko to nie drzewko bonsai. Sobie mogła mamusia hormon wzrostu zaaplikować, a i znaleźć wyższego tatusia.
          • kropkacom Re: wzrost dziecka 21.10.15, 14:43
            Wątpliwości rodziców powinien rozwiewać lekarz. Czy w tą, czy inną stronę. Nie wiemy jak dziewczynka rosła, jak wygląda i tak dalej. Ja tylko pokazuje autorce wątku, ze podanie hormonu wzrostu to nie jest kwestia ja chcę.
            • malowanka06 Re: wzrost dziecka 21.10.15, 16:56
              Oj długa droga bo ją przeszliśmy i chciałabym mieć taki problem, że 12 latka ma 158. Moja ma 13 i nawet nie ma 145.
              Jak autorkę to uspokoi, niech sobie idzie do endokrynologa, poczeka w kolejce, może jej przejdzie. Dziewczyna ma normalny wzrost. A zamiast siatkówkę, może ręczną trenować.
          • miniofilka Re: wzrost dziecka 21.10.15, 16:15
            Moja córka ma 11 lat.
            • natalie_rushman Re: wzrost dziecka 21.10.15, 18:29
              No to ma całkiem porządny wzrost jak na swój wiek.
              Toż to dziecko jest między 90 a 97 centylem!
    • fantomowy_bol_mozgu Re: wzrost dziecka 21.10.15, 11:37
      Pomysłu podawania hormonu wzrostu zdrowemu dziecku nawet nie skomentuję. Ja dostałam bardzo wcześnie pierwszą miesiączkę, urosłam od tego czasu jakieś 15 cm. Moi rodzice byli dokładnie takiego wzrostu, jak wy - ja się zatrzymałam na 170 cm. Kariery w trenowanej za czasów nastoletnich koszykówce nie zrobiłam wink
      Córka też raczej wzrostu siatkarki nie osiągnie, ale jeśli ma zapał i sensownych trenerów, to niech trenuje - wyjdzie jej na zdrowie i zawsze może zostać libero wink
      • thea19 Re: wzrost dziecka 21.10.15, 11:56
        ale wzrost nie oznacza, ze ktos bedzie z automatu dobrym siatkarzem/koszykarzem czy kim tam chce byc, tu talent sie liczy. w nba najnizszy zawodnik mial 160cm - to jest dopiero konus i mimo to sie dostal do ligi i niezle gral.
        • fantomowy_bol_mozgu Re: wzrost dziecka 21.10.15, 22:05
          Oczywiście, że nie oznacza smile po prostu w tych sportach będąc niskim trzeba nadrabiać niesamowitym talentem. Wysokim jest zwyczajnie łatwiej smile
    • jagienka75 Re: wzrost dziecka 21.10.15, 11:44
      w SP uczyłam się z dziewczyną, która zaczęła miesiączkować bardzo wcześnie, bo w wieku 10-11 lat i dziś jest wysoka. mierzy sobie ok 180 cm wzrostu, ale też jej rodzice są wysocy.
      Ty masz 160 cm, mąż 176 cm, córka wcale nie musi być wysoka, tylko średnia.
      póki co, ma normalny wzrost, więc ja bym nie panikowała a i tak jeszcze przecież urośnie.
      • bergamotka77 Re: wzrost dziecka 21.10.15, 12:06
        no chyba ze sie wda w dziadkow bo jesli wzrost po was odzdedziczy to slabo to wyglada - ty bardzo niska, maz sredni jak na mezczyzne - po kim ma byc wysoka? Dziwie sie ze sie dziwisz ze moze byc niska, sama majac 1,50 w kapeluszu wink
    • princy-mincy Re: wzrost dziecka 21.10.15, 12:22
      bzdura
      ja miesiaczke mialam w wieku 13 lat, roslam jeszcze przez kolejne 2 lata.
      od 15 roku zycia nie uroslam juz wcale.
      • princy-mincy Re: wzrost dziecka 21.10.15, 12:24
        dodam, ze przez te dwa lata uroslam ok 15 cm- dzis mam 179 cm, ale ja mam bardzo wysokiego ojca (189) oraz niska mame (159) i ewidentnie wdalam sie w ojca.
        • heca7 Re: wzrost dziecka 21.10.15, 13:28
          Sąsiedzi moich rodziców mają 3 dorosłych dzieci. Najstarsza córka ma 36 lat, syn 33 i najmlodsza 21. Oni sami średniego wzrostu. Ona ok 165, on 173. Najstarsza przerosla ojca o głowę wink a brat jest od niej niższy. Długo nie rósł potem trochę podskoczyl ale siostry nie dogonil. Ona ma ponad 180. A najmlodsza? Skóra zdjęta z siostry! Przerosła rodziców, brata i ma tyle samo co starsza Pamiętam matkę sąsiada bo on był późnym jedynakiem - malutka babcia. Więc to nie po niej. Rodziców sasiadki nie widziałam. W każdym razie wnuki zupełnie dziwnie porosly wink
    • rulsanka Re: wzrost dziecka 21.10.15, 13:40
      Przede wszystkim zbadaj poziom witaminy d3. Ja urosłam 4,5cm 5 lat po pierwszej miesiączce, o ile pamiętam brałam wtedy d3. Skojarzyłam fakty dając d3 swoim dzieciom, rozpoznałam ten smak (devikap). Dostawałam witaminę właśnie z powodu zatrzymania wzrostu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka