Dodaj do ulubionych

Straszenie PISem

26.10.15, 12:37
Jeszcze PIS rządzić nie zaczęło, a histeria ma się świetnie smile

Już pomijając, że za peło katotaliban miał się rewelacyjnie big_grin Jak widać Chazan i brak dostępu do aborcji, też miał się rewelacyjnie.
To jedyny argument histeryczek jest taki, że pis zakaże aborcji, in vitro i nie wprowadzi związków partnerskich (tak jakby peło przez 8 lat coś zrobiło tongue_out )
Tak tak, specjalnie zaczną mordować ciężarne tongue_out

To może do ematek dotrze, że problem aborcji, in vitro, czy związków homo, zdecydowaną większość społeczeństwa dokładnie wali smile

Więc napiszcie drogie panie, pomijając zupełnie kwestie rozmnażania, bo to jest wałkowane w każdym wątku, co takiego strasznego zrobi nam pis?

Realnie, a nie głodne kawałki o tym, jak to ABW będzie wpadać do bogu ducha winnych obywateli z drzwiami big_grin
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: Straszenie PISem 26.10.15, 12:41
      Wolisz straszenie uchodźcami i islamem? Ja wiem, to lepszy strach, bo odległy. O tym co piszesz można przeczytać w innych wątkach.
      • kota_marcowa Re: Straszenie PISem 26.10.15, 12:47
        Wolę, ale wątek nie jest o tym, co nam zrobią islamiści.
        • gogologog PiS to rozsadni ludzie 27.10.15, 19:32
          PiS to rozsadni ludzie, nie zrobia nic zlego dla Polski.
          Dla tych ktorych znamy od 10, czy nawet od 3 lat mozna miec calkowite zaufanie.
          PiS musi tylko uwazac, bo do wygrywajacych bedzie ciagnac masa wszelkiej masci hultajow.
    • joa66 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 12:45
      Realnie, a nie głodne kawałki

To, że zgwałcona nastolatka będzie musiała urodzić ...mało?
      • kota_marcowa Re: Straszenie PISem 26.10.15, 12:50
        Mało. Na większość społeczeństwa nie ma to żadnego wpływu.
        • joa66 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 12:51
          Dla mnie wystarczy jedna dziewczyna/kobieta.
          • lauren6 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:10
            Tysiące nastolatek rodzi dzieci w Polsce pomimo ustawy i pomimo tego, że mogłyby legalnie usunąć. Która nie będzie chciała znajdzie drogę do Niemiec.
            • kropkacom Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:11
              Ty sponsorujesz wyjazdy?
            • wuika Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:12
              Tysiące zgwałconych nastolatek mogłoby korzytać z ustawy, ale nie korzystają? Halo, tu Ziemia.
              • lauren6 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:48
                To ich rodzice. Co za różnica. Jakby chodziło o moją córkę to potrafiłabym załatwić, czy to legalnie, czy nie.
                • paskudek1 Re: Straszenie PISem 27.10.15, 10:47
                  czyli nadal myslenie "po mnie choćby potop, co nie dotyczy ,mnie BEZPOŚREDNIO mnie wali, a reszta niech sie utopi." Fajnie. TY byś dała radę jako matka ale wiesz, w tym kraju są dzieci mniej zaradnych rodizców. Ba, te dzieci są o wiele bardziej narażone na różne przykre wydarzenia w życiu. I co, zostawiamy je samym sobie prawda? Tak samo mniej zaradne kobiety, mniej wykształcone, mnie przebojowe. Co tam "JA se dam radę, reszta może się gonić" Jak rozumiem za podjazdami dla niepełnosprawnych też nie jesteś bo sama masz dwie sprawne nóżki i cię nie dotyczy. A w razie gdyby to wynajmiesz dwóch silnych ,bo mozesz
            • joa66 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:19
              Pytanie było 'co takiego może zrobic nam PIS"

Odpowiedź: Która nie będzie chciała znajdzie drogę do Niemiec. Własnie to miałam na myśli.

p.s. a na pocieszenie, podobno JK jest przeciwko zaostrzeniu ustawy , tylko nie wiadomo czy poświęci poglady czy nie.
              • maslova Re: Straszenie PISem 26.10.15, 14:37
                > a na pocieszenie, podobno JK jest przeciwko zaostrzeniu ustawy

Ponoć Kukiz również, przynajmniej dziś rano tak powiedział
        • figrut Re: Straszenie PISem 26.10.15, 17:47
          > Mało. Na większość społeczeństwa nie ma to żadnego wpływu.
          Póki kolejnej i kolejnej i kolejnej dziewczynie z tej większości społeczeństwa nie przytrafi się to samo.
    • jagienka75 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 12:46
      > Więc napiszcie drogie panie, pomijając zupełnie kwestie rozmnażania, bo to jest
      > wałkowane w każdym wątku, co takiego strasznego zrobi nam pis?
      >

szczerze mówiąc, to ja też nie wiem.
      przeciętnego Kowalskiego wali to, kto doszedł do władzy, bo ma inne problemy. widać to zresztą po samych wynikach głosowania, gdzie prawie połowa Polaków nawet nie pofatygowała się do urn wyborczych.
      mnie nie interesują homo/les/gendery itp...
      większość naszych obywateli również ma na to wywalone.
      nie głosowałam na PIS ani na PO. PIS-u się nie boję.
      pożyjemy, zobaczymy.
      • araceli Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:22
        jagienka75 napisała:
        > przeciętnego Kowalskiego wali to, kto doszedł do władzy,

Idiotów i kołtunów wali.
        • 5venuss Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:36
          no ładnie, ładnie się wysławiasz oświecona damo ...
    • asia_i_p Re: Straszenie PISem 26.10.15, 12:48
      Da po 500 zł na dziecko. Więc zabierze ulgę podatkową na dziecko. Ale to i tak nie starczy, bo PO Polskę zrujnowało, więc da te 500 zł tylko najbiedniejszym, ale ulgę zabierze już wszystkim. Jako nauczycielka nie tyle się boję, co wiem, że będą mieszać w oświacie, bo każdy miesza w oświacie. Chce dać wybór co do emerytur, co oznacza, że będę i tak pracowała dłużej, ale będzie to miało mniejszy wpływ na wysokość mojej emerytury, bo przecież tych, którzy skorzystają z wcześniejszego przejścia na emeryturę nie zostawią bez środków do życia.

To taki konkretne drobiazgi, natomiast generalnie jeśli wychodzi facet i oświadcza, że znajdzie bilion czterysta na inwestycje, to ja zaczynam wątpić, czy jest na pewno compos mentis, a jednak wolałabym, żeby był, skoro ma rządzić moim krajem przez cztery lata.

Jeśli znajdzie ten bilion czterysta i nie pogorszy sytuacji materialnej mojej rodziny oraz mojej sytuacji zawodowej, odszczekam z ulgą.
      • default Re: Straszenie PISem 26.10.15, 12:51
        >> bilion czterysta na inwestycje,

W sumie mógł równie dobrze powiedzieć "pierdylion" albo "sryliard" - sens taki sam wink
        • asia_i_p Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:09
          Podobno nie - podobno im bardziej szczegółową sumę podajesz, tym wydaje się prawdopodobniejsza, jakkolwiek z dupy nie byłaby wzięta. Więc dorzucenie tych 400 miliardów ponoć sprawia, że brzmi bardziej wiarygodnie.
          • 5venuss Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:38
            " co wiem, że będą mieszać w oświacie"

i jako nauczycielka uważasz, że się dobrze w oświacie dzieje???
            • oqoq74 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:55
              Pomysły PiSu wcale nie są lepsze od tego co jest, co więcej, odwrócenie reformy 6 latków i postulowana likwidacja gimnazjów wprowadzi gigantyczny bajzel.
              • 5venuss Re: Straszenie PISem 26.10.15, 14:16
                to, że będzie bajzel to wiadomo
                tylko z czyjej inicjatywy?
                jak się protestowało przeciwko reformie 6-cio latków to poje... PO pozostawało głuche.
                więc to do nich uderzaj z pretensjami.
                • oqoq74 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 14:31
                  Rozumiem, że nie chcesz dyskutować, tylko czepiać się.
                  Moim zdaniem reforma była ok. Błędem było uleganie naciskom.
                • landora Re: Straszenie PISem 26.10.15, 15:18
                  Nasi gimnazjaliści bardzo dobrze wypadają w testach PISA.
                  A ja osobiście chcę, żeby moje dziecko, jeśli wyjedzie na studia za granicę, nie było starsze od wszystkich swoich kolegów - wobec tego jestem za posyłaniem sześciolatków do szkół.
                  • misiu-1 Re: Straszenie PISem 27.10.15, 09:23
                    I dlatego, żeby TWOJE dziecko miało jakąś interesującą Cię właściwość, chcesz WSZYSTKIM tę właściwość narzucić ustawą? Co byś powiedziała, gdyby ktoś wprowadził dla TWOJEGO dziecka obowiązek nauki np. języka suahili od 3 roku życia, bo chciałby, żeby JEGO dziecko się uczyło?
                • maslova Re: Straszenie PISem 26.10.15, 20:09
                  Przypominam, że jak się głosowało za tą reformą, to za było zarówno PO jak i PIS.
      • ivaz Re: Straszenie PISem 26.10.15, 12:53
        oj tam, oj tam zawsze można dodrukować braki wink
      • oqoq74 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 12:58
        Ja się mogę pod tym co Asia napisała podpisać.
        A kwestie światopoglądowe choć dla mnie ważne, nie są tutaj decydujące.
      • szamanta Re: Straszenie PISem 26.10.15, 14:04
        Trzymajmy wiec kciuki ,ze obietnice PiS w kwestii budżetowych i nie tylko jedynie spoczną na patologicznych perfidnych kłamstwach i w takiej sytuacji kraj najlepiej skorzysta.Niech oietnice pozostaną obietnicami pomimo ,ze gardze kłamstwem . Mniejsze zlo niż doprowadzenie do hiperinflacji ,ze 3 pokolenia nie wygrzebią kraju z bankructwa
        • misiu-1 Re: Straszenie PISem 27.10.15, 09:53
          A Tobie się wydaje, że które pokolenie wygrzebie Polskę z obecnych długów, wynoszących już grubo ponad 3 biliony złotych, wliczając w to zobowiązania ZUS-owskie?
          • kaz_nodzieja Re: Straszenie PISem 27.10.15, 10:27
            Pokolenie "uchodźców" big_grin
    • julita165 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 12:51
      Strasznie PiS-em, zwłaszcza w kwestiach światopoglądowych, nieodmiennie doprowadza mnie do łez, ze śmiechu oczywiście. Czego mam się niby bać ? Jak te 8 lat temu tak i teraz nikt mnie do kościoła nie pędził siłą i nie będzie pędził, jak gin przepisywał tabletki anty tak na pewno będzie nadal, jak mogłam je spokojnie kupić w każdej aptece tak będę mogła nadal, jak będę mogła sobie krytykować kogo mi się podoba tak będę mogła. Jak były śluby cywilne i rozwody tak będą ( na marginesie - może mnie ktoś oświecić czym dla par hetero ma się różnić związek partnerski od ślubu cywilnego ? poza nazwą oczywiście ) Nie kradnę, łapówek nie biorę, nikogo nie napadam to czemu mam bać się wizyty smutnych panów nad ranem. Rozumiem wątpliwości w kwestiach gospodarczych, sama mam zdecydowanie bardziej liberalne poglądy, ale gadanie o ciemnogrodzie, katotalibanie i średniowieczu to chyba jakaś mania prześladowcza.
      • wuika Re: Straszenie PISem 26.10.15, 12:59
        Cofnięcie ustawy o in-vitro, na pewno cofnięcie refundacji. To mało?
        • julita165 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:05
          Cofnięcie finansowania in vitro z budżetu ? Jestem za. W sytuacji kiedy NFZ nie finansuje jak należy leczenia juz zyjących ludzi, kolejek do specjalistów, wyznaczania operacji za 5 czy 10 lat, wiecznych publicznych zbiórek jako jedynej szansy dla ciężko chorych uważam finansowania in vitro z budżetu za poroniony pomysł.
          • wuika Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:09
            Wypieprzyć kapelanów ze szpitali i już się trochę znajdzie. Przy marnotrawieniu milionów czepianie się leczenia niepłodności to jakieś kuriozum. Tak, wiem, in-vitro nie leczy niepłodności. A okulary wad wzroku, ale jednak się np. szkła refunduje.
            • kaz_nodzieja Re: Straszenie PISem 26.10.15, 15:30
              PO miało 8 lat na "wypieprzenia" (ja się z tym zgadzam, żeby nie było) kapelanów i katechetów, ale tak samo jak PiS-y boją się kościółka i nie mają jaj.
          • cersei8 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:10
            Tak sie sklada, ze osoby korzystajace z in vitro tez placa skladki na ubezpieczenie zdrowotne i podejrzewam, ze dla nich wazniejsze jest ich iv niz operacje obcych ludzi.
            Podobnie jak dla tych czekajacych na operacje wazniejsze jest ich zdrowie od cudzego dziecka z iv.
            nie rozumiem wobec tego dlaczego ci pierwsi maja tylko placic, a nie korzystac...

julita165 napisała:

> Cofnięcie finansowania in vitro z budżetu ? Jestem za. W sytuacji kiedy NFZ nie
            > finansuje jak należy leczenia juz zyjących ludzi, kolejek do specjalistów, wyz
            > naczania operacji za 5 czy 10 lat, wiecznych publicznych zbiórek jako jedynej s
            > zansy dla ciężko chorych uważam finansowania in vitro z budżetu za poroniony po
            > mysł.
            • julita165 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:14
              Może dlatego, że ci chorzy już żyją na tym świecie.

Może dlatego, że na leczenie takich dzieci muszą się składać "dobrzy ludzie"

www.tvp.info/20843904/pomoz-malemu-kajtkowi-na-leczenie-zabrano-juz-ponad-1-mln-800-tys-zl
              bo podobno "nie ma pieniędzy"

I żeby uciąć niepotrzebne spekulacje - za nie popieram zakazania in vitro tylko rezygnację z finansowania tego z publicznych środków
              • cersei8 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:45
                Rodzice, ktorzy chca miec iv tez sa na tym swiecie, tez placa skladki.
                Dla nich ich przyszle dziecko jest wazniejsze niz miliony zyjacych.
                Tak samo mysla ich rodziny, ale oni raczej nie maja szans na publiczna zbiorke na taki cel jak iv

I zeby uciac spekulacje, nie mialam iv, ale widzialam jakim dramatem dla mojej kolezanki byl brak dziecka i jak zmienilo sie jej zycie, malzenstwo i ona sama kiedy w koncu dzieki tej metodzie dziecka sie doczekala.

julita165 napisała:

> Może dlatego, że ci chorzy już żyją na tym świecie.
                >
                > Może dlatego, że na leczenie takich dzieci muszą się składać "dobrzy ludzie"
                >
                > www.tvp.info/20843904/pomoz-malemu-kajtkowi-na-leczenie-zabrano-juz-ponad-1-mln-800-tys-zl
                > bo podobno "nie ma pieniędzy"
                >
                > I żeby uciąć niepotrzebne spekulacje - za nie popieram zakazania in vitro tylko
                > rezygnację z finansowania tego z publicznych środków
                • julita165 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:49
                  Alez ja nie twierdzę, że brak możliwości posiadania dziecka nie jest dramatem. ja bardzo takim ludziom współczuję. Ale albo ustalamy że stać nas na wszystko albo jednak że są jakieś ograniczenia. Jeżeli są ograniczenia to muszą być wybory. Mój wybór jest taki, że najpierw leczymy już zyjących, a potem niepłodność. Ktoś inny wybiera odwrotnie. A będzie tak jak zdecyduje większość. Demokracja smile
                  • cersei8 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 14:00
                    Masz racje, ale w takim ukladzie ci ktorzy jednak chca iv powinni moc zrezygnowac z placenia skladek i ewentualnej przyszlej opieki.
                    Jak demokracja to demokracja.

julita165 napisała:

> Alez ja nie twierdzę, że brak możliwości posiadania dziecka nie jest dramatem.
                    > ja bardzo takim ludziom współczuję. Ale albo ustalamy że stać nas na wszystko a
                    > lbo jednak że są jakieś ograniczenia. Jeżeli są ograniczenia to muszą być wybor
                    > y. Mój wybór jest taki, że najpierw leczymy już zyjących, a potem niepłodność.
                    > Ktoś inny wybiera odwrotnie. A będzie tak jak zdecyduje większość. Demokracja :
                    > -)
                    • julita165 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 14:26
                      Miałabyś rację pod warunkiem gdyby każdy niezadowolony z NFZ mógł zrezygnować z tego ubezpieczenia. Popieram. Wolałabym swobodę wyboru ubezpieczyciela. zakres uslug świadczonych w ramach danego ubezpieczenia byłby wtedy sprawą pomiedzy ubezpieczycielem, a ubezpieczonym. Żadnemu politykowi nic do tego. Dopóki jednak przymusowy jest NFZ to nie ma tak kolorowo - składki płacą wszyscy a zakres ubezpieczenia określają rządzący, tacy lub inni, jedni wolą sfinansować in vitro a inni coś innego. Dlaczego sprawy takie jak in vitro w ogóle są podnoszone w kontekście wyborów
                      • antyk-acp20 Re: Straszenie PISem 27.10.15, 21:15
                        Tylko że jest mały haczyk - gdy ubezpieczenia nie będą powszechne to będą drogie. A jak będą drogie to mało kto je kupi. I skończy się jak w USA - duża część społeczeństwa nie ma dostępu do lekarza a choroba prowadzi do bankructwa.
                • izak31 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:54
                  Też się boję zlikwidowania refundacji invitro. jestem w programie i niedługo czeka mnie ponowne podejście do procedury. I nie potrafię zrozumieć jak inna matka może być przeciwna aby inna kobieta też była matką? Przecież są pary, których na invitro nie stać i w mogłyby nie doczekać potomostwa? pomyslcie czasami trochę dalej niż czubek własnego nosa. I nie rzucajcie haseł o adopcji bo jakoś przeciwniczki invitro czy jego finansowania nie lecą aby adoptować dziecko.
                  1 rok finansowania religii w szkołach to (w przybliżeniu) 20 lat finansowania invitro.
                  • kaz_nodzieja Re: Straszenie PISem 26.10.15, 15:29
                    Tak to jest jak do 33 wiosny życia o dziecku się z wyboru nie myślało (nic w tym złego dopóki za ów wybór sama płacisz), a potem naszła ochota, ale lata już nie te. Współczuję parom, które od młodości mają problem z poczęciem, ale "dziewuszkom" co to wolały do 35 lat , a jak prasa podaje nawet do 60-tki inne życie, a potem otrzeźwiały już nie bardzo, to znaczy też współczuję, ale płać sobie za to sama, ewentualnie na spółkę z partnerem. Co innego niepłodność bo taki pech, co innego bo Pani czekała na Bóg wie co z rozmnażaniem.
                    • izak31 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 15:41
                      Nie zawsze tak jest,że się czekało. Nie wiesz co mi dolega. ostatnio po punkcji na sali leżała dziewczyna lat 28....Jak nie wiesz co nie wypowiadaj się.
                      • kaz_nodzieja Re: Straszenie PISem 26.10.15, 15:55
                        Kojarzę Cie z wieloletnich wypowiedzi o bezdzietności z wyboru, każdy ma prawo do wyboru, ale i ponoszenia konsekwencji gdy za późno uświadomił sobie priorytety. Trudno żeby jakaś starsza osoba (komuś trzeba by zabrać bo nie ma w NFZ nadwyżek) na przykład czekała jeszcze dodatkowe miesiące na operację ratującą zdrowie tylko dlatego, że jakaś Pani przez lata z wyboru wolała nie mieć dziecka, a potem się "obudziła" i ajwaj, dajcie mi, należy mi się.
                        • wuika Re: Straszenie PISem 27.10.15, 09:00
                          Taaa, bo do iv to się zgłaszają ryczące czterdziestki, którym się w urodziny przypomniało, że dzieci nie mają, a już czas.
                          • kaz_nodzieja Re: Straszenie PISem 27.10.15, 10:32
                            Nie tylko, nie mniej jednak pora przestać udawać, że świadome czekanie z rozrodem dla kobiety do 30 plus jest takie fajne i bezproblemowe bo przecież Bellucci urodziła zdrową dwójkę w wieku 44 i 48 lat. Są oczywiście osoby, które mają już w wieku 25 lat problemy z płodnością, ale prawda jest taka, że większość Pań starających się o in vitro to 30 plus i więcej.
                            • izak31 Re: Straszenie PISem 27.10.15, 10:46
                              I to jest ich prawo a jesli państwo to finansuje to co? Tak samo mozna by dywagowac o leczeniu na raka płuc nałogowych palaczy czy finansowaniu leczenia raka szyjki macicy u kobiet co kilkanascie lat nie robiły cytologii. A jesli kobieta 35+ przystepuje do invitro to w większości ma za sobą kilka dobrych lat leczenia. Bo najpierw się wyczerpuje inne mozliwości a invitro jest na samym końcu. od razu do invitro są kierowane pary, które w zaden inny sposób nie byłyby w stanie począć dziecka. Bo na niedrożne jajowody czy baaardzo słabe wyniki nasienia nie ma lekarstwa. Takie osoby nawet w wieku 25 lat nie poczęły by dziecka. Tylko trzeba trochę zapoznać się z tematem i z realiami aby krytykować kobiety 30+ starające się o dziecko. bo może się okazać,ze miały 20+ kiedy zaczeły starać się o dziecko. Poza tym nie znam obecnie kobiety w wieku 25-28 lat świadomie zachodzacej w ciazę bo jej sytuacja pracowo-materialna na to nie pozwala.
                              • kaz_nodzieja Re: Straszenie PISem 27.10.15, 10:51
                                Palacze akurat pompują sporo kasy w system z tytułu akcyzy. Poza tym palacze już istnieją, wyimaginowany płód jeszcze nie. Jeżeli są pieniądze niech korzystają wszyscy, niech nawet brzydalom sponsoruje się operacje plastyczne i wybielanie odbytu na kasę chorych. Jeżeli pieniądze są można wszystko. Jeżeli ich nie ma to niestety trzeba wybierać komu pomóc i jakoś tak bardziej humanitarnie wydaje mi się pomóc już istniejącemu życiu niż potencjalnemu. A Tobie? Zabiłabyś człowieka (dziecko, starego, młodego, nastolatka) dla in vitro?
                                • izak31 Re: Straszenie PISem 27.10.15, 11:05
                                  Ale potencjalny płód to potencjalny płatnik podatku....Jeśli tak bardzo zalezy Ci na niemarnowaniu pieniędzy z budżetu to powalcz trochę aby nie finansować koscioła bo przy kwotach marnotrawionych na kk invitro to pikuś. A invitro jest bardziej społecznie korzystne.
                                  • kaz_nodzieja Re: Straszenie PISem 27.10.15, 11:43
                                    Potencjalnie to ja mam milion dolarów, a realnie k....wę w domu jak mówi znany dowcip, tyle odnośnie tego co jest potencjalnie.
                            • chicarica Re: Straszenie PISem 27.10.15, 15:31
                              Jasne, bo przed 30tką człowiek napotyka na tylu wspaniałych mężczyzn, chcących zostać natychmiast ojcami...
                              • kaz_nodzieja Re: Straszenie PISem 27.10.15, 20:04
                                Jakoś nasze matki umiały znajdować facetów dekadę wcześniej.
                                • wuika Re: Straszenie PISem 28.10.15, 08:29
                                  Życie pokolenie wstecz wyglądało nieco inaczej. Ogólny poziom zdrowia (w tym np. normy jakości nasienia) wyglądały inaczej. Nie dotarło?
                  • isa_bella1 Re: Straszenie PISem 27.10.15, 08:53
                    no widzisz a mi szkoda twoich zamrożonych dzieci, czego neisiety nie zrozumiesz...
                    • wuika Re: Straszenie PISem 27.10.15, 08:56
                      Bo przecież każde iv to ileś tam zamrożonych dzieci. Czas się dokształcić, poczytać może.
                      • isa_bella1 Re: Straszenie PISem 28.10.15, 08:48
                        oszukuj się dalej
                  • misiu-1 Re: Straszenie PISem 27.10.15, 11:01
                    izak31 napisała:
                    > Przecież są pary, których na invitro nie stać i w mogłyby nie doczekać potomostwa?

Nie stać Cię na IV, to znaczy, że nie stać Cię na dziecko. Jest wiele rodzin, którym lewicowa polityka gospodarcza uniemożliwia posiadanie dziecka. Bo ich nie nie nie stać. Głęboko niemoralnym jest fundowanie ich kosztem dzieci parom bezpłodnym.
                    • izak31 Re: Straszenie PISem 27.10.15, 11:07
                      Jesteś w stanie wyłozyć 10 000 tak od reki na stół? bo pewnie wiele osób stac na dziecko ale nie są w stanie wyłożyć od reki. wolę aby było finansowanie invitro niż leczenie raka szyjki macicy kobietom nie robiacym regularnie cytologii.
                      • pade Re: Straszenie PISem 27.10.15, 11:14
                        wolę aby było finansowanie invitro niż leczenie raka szyjki macicy kobietom nie robiacym regularnie cytologii

całe szczęście możesz sobie "woleć" ile wlezie
                        • niennte Re: Straszenie PISem 27.10.15, 11:21

A ja chcę, żeby równe szanse mieli wszyscy, wymagający leczenia.
                          • izak31 Re: Straszenie PISem 27.10.15, 11:30
                            No i tekraz każdy ma. Bo przecież nie zabrano chorym na raka aby finansować invitro.
                            • misiu-1 Re: Straszenie PISem 27.10.15, 11:37
                              A komu zabrano? Bo przecież komuś trzeba było zabrać.
                              • kaz_nodzieja Re: Straszenie PISem 27.10.15, 11:46
                                Żal mi ludzi, którzy chcieli mieć dziecko, ale mimo młodego wieku nie mogą bo tak im się pechowo złożyło, ale jakoś mniej mi żal ludzi, którzy przez lata, za młodu i pełni sił - najlepszym czasie do reprodukcji będąc w udanym związku deklarowali bezdzietność z wyboru, a po 30 plus nagle się zreflektowali i teraz ajwaj, dawać mi, bo zmieniłam zdaniem, więc mam prawo ołupić naprawdę chorych.
                      • misiu-1 Re: Straszenie PISem 27.10.15, 11:36
                        Owszem, jestem w stanie. Zresztą nie ma potrzeby wykładać ot tak, 10000 od ręki, bo przecież starania o dziecko trwają latami. A w każdym razie np. rok opóźnienia ze względu na konieczność zebrania takiej kwoty nie robi wielkiej różnicy. Koszt utrzymania dziecka jest znacznie wyższy.
                      • szamanta Re: Straszenie PISem 27.10.15, 21:48
                        """izak31 napisała:

.... wolę aby było finansowanie invit
                        > ro niż leczenie raka szyjki macicy kobietom nie robiacym regularnie cytologii. """

Przekraczasz już granice absurdu i to grubo
                    • kaz_nodzieja Re: Straszenie PISem 27.10.15, 11:42
                      Koszt in vitro to mała kwota w porównaniu do utrzymania późniejszego dziecka, choćby na tylko przeciętnym poziomie. Skoro już nie masz pieniędzy to co będzie później gdy dziecko będzie już na świecie? Pieluchy kosztują, jedzenie kosztuje, łóżeczko kosztuje. Też będzie "daj"? Może niech każdy zarabia na swoje dziecko, także to potencjalne?
                    • araceli Re: Straszenie PISem 27.10.15, 11:50
                      misiu-1 napisał:
                      > Nie stać Cię na IV, to znaczy, że nie stać Cię na dziecko.

To po wuja PiS chce dawać 500zł na dziecko? 100tys na zasiłek ok a 10tys na in vitro to 'jak Cię nie stać to nie miej dziecka'? Logika by PiS big_grin
                  • dyzurny_troll_forum Re: Straszenie PISem 27.10.15, 14:27
                    izak31 napisała:

> Też się boję zlikwidowania refundacji invitro. jestem w programie i niedługo cz
                    > eka mnie ponowne podejście do procedury. I nie potrafię zrozumieć jak inna matk
                    > a może być przeciwna aby inna kobieta też była matką? Przecież są pary, których
                    > na invitro nie stać i w mogłyby nie doczekać potomostwa? pomyslcie czasami tro
                    > chę dalej niż czubek własnego nosa.

Właśnie myślimy dalej... i wydaje nam się, że nie bez przyczyny Bóg zdecydował, że nie możesz mieć dziecka.

A nie będziesz chyba negowała woli Bożej, prawda?
                    • niennte Re: Straszenie PISem 27.10.15, 14:37
                      A nie będziesz chyba negowała woli Bożej, prawda?

Co za podłość sad

A jak ktoś nie wierzy w boga, to co?
                      • dyzurny_troll_forum Re: Straszenie PISem 27.10.15, 14:45
                        niennte napisała:

> A nie będziesz chyba negowała woli Bożej, prawda?
                        >
                        >
                        > Co za podłość sad
                        >
                        > A jak ktoś nie wierzy w boga, to co?

To sobie musi znaleźć jakieś inne wytłumaczenie.... Po za tym teraz już takich nie będzie co nie wierzą!
                • sasanka4321 Re: Straszenie PISem 27.10.15, 08:51
                  > Rodzice, ktorzy chca miec iv tez sa na tym swiecie, tez placa skladki.
                  > Dla nich ich przyszle dziecko jest wazniejsze niz miliony zyjacych.
                  > Tak samo mysla ich rodziny, ale oni raczej nie maja szans na publiczna zbiorke
                  > na taki cel jak iv

No i juz z tego mozesz wysnuc wniosek, co spoleczenstwo - przecietny Kowalksi - uwaza za wazniejsze i za co chce placic, jesli trzeba wybierac: za cudze in vitro czy za leczenie juz zyjacych obcych sobie ludzi
            • wheels.of.steel Czyli sa egoistami i egocentrykami 26.10.15, 13:51
              Bo chca miec dziecko kosztem zycia innego czlowieka. Niech sami se placa.
              • ad.a6 Re: Czyli sa egoistami i egocentrykami 26.10.15, 13:55
                Bo chca miec dziecko kosztem zycia innego czlowieka. Niech sami se placa.

10/10
                • wuika Re: Czyli sa egoistami i egocentrykami 26.10.15, 14:18
                  Nie chcę mieć dziecka kosztem życia innego człowieka. Chcę mieć dziecko - mieć taką możliwość - i jeszcze byłoby gdybym za LECZENIE nie musiała płacić w 100%. Opłaca się leczenie nałogowców, a ludzi chcących mieć dzieci nie? Gdzie sens i gdzie logika? A tak, pijak już jest na tym świecie.
                  • cersei8 Re: Czyli sa egoistami i egocentrykami 26.10.15, 14:25
                    Pijakow sie nie tylko leczy, im sie jeszcze wyplaca renty alkoholowe, dlugo dochodzilam do siebie jak uslyszalam, ze cos takiego w ogole istnieje...

wuika napisała:

> Opłaca się leczenie nałogowców, a ludzi chcących mieć dzieci nie? Gdzie sens i
                    > gdzie logika? A tak, pijak już jest na tym świecie.
                    >
                    • kaz_nodzieja Re: Czyli sa egoistami i egocentrykami 26.10.15, 15:25
                      Alkoholizm to choroba.
                  • misiu-1 Re: Czyli sa egoistami i egocentrykami 27.10.15, 11:04
                    Wydatki na obsługę zdrowotną alkoholików są znacznie mniejsze niż wpływy z akcyzy od alkoholu.
                    • kaz_nodzieja Re: Czyli sa egoistami i egocentrykami 27.10.15, 11:52
                      To samo dotyczy wspomnianych wyżej palaczy. Gdyby jeszcze ludzie, którzy przez lata byli tzw. bezdzietnymi z wyboru, a potem się zreflektowali wzięli na klatę konsekwencje swojego wyboru i nie obarczali nimi niewinnych ludzi byłoby dobrze.
              • araceli Re: Czyli sa egoistami i egocentrykami 26.10.15, 14:13
                wheels.of.steel napisał:
                > Niech sami se placa.

Zdajesz sobie sprawę, że jak będzie całkowity zakaz to nie będą mogli?
                • kaz_nodzieja Re: Czyli sa egoistami i egocentrykami 26.10.15, 16:12
                  Nie histeryzuj, nie będzie zakazu in vitro za PiS-u tak samo jak za PO nie było choćby tylko samych prób wyprowadzenia religii ze szkoły lub kapelanów ze szpitali, w sumie aż tak bardzo obie partie nie różnią się od siebie. Jedna z nich tylko udaje (i wyłącznie udaje), że nie boi się kościółkowych.
          • ivaz Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:21
            A za finansowanie katechetów z budżetu państwa tez jesteś, czy tu już nie widzisz wyższych celów?
            • maslova Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:27
              Ale przecież każda z partii oprócz lewicy deklarowała, że nie będzie wprowadzała zmian w tym zakresie, PO do tej pory też nic z tym (mimo obietnic) nie zrobiła, więc czemu nagle staje się to zarzutem wobec PISu?
            • julita165 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:28
              Nie jestem. Uważam, że religia powinna być nauczana poza szkołami. Przynajmniej w szkołach ponadpodstawowych, w podstawowych można zrobić ukłon w kierunku wygody rodziców ( dowożenie itp ) Ale dokonując wyboru nie kieruję się sprawami światopoglądowymi bo sa dla mnie ważniejsze sprawy
            • ad.a6 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:38
              Jestem przeciwko finansowaniu katechetów z budżetu państwa. I przeciwko finansowaniu in vitro z budżetu państwa też. Płacę podwójną składkę zdrowotną, z etatu i z dg, żeby nie było.
              • kaz_nodzieja Re: Straszenie PISem 26.10.15, 15:24
                Katechetów z budżetu finansowała przez ostatnie lata PO. Nie partii w Polsce (nad czym częściowo ubolewam, bo mam też inne problemy), która nie bałaby się naprawdę dobrać kościołowi do pewnego otworu.
          • ad.a6 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:32
            Masz rację. Nawiasem mówiąc: na PIS nie głosowałam.
          • kawka74 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 14:56
            Nie gorączkuj się, za jakieś osiem miesięcy program rządowy się kończy tak czy siak, to nie jest refundacja na wieki wieków.
            Nie wiem, co PiS zrobi z oszałamiającą kwotą, która pozostanie wtedy do rozdysponowania.
            • izak31 Re: Straszenie PISem 27.10.15, 11:12
              Tak jak napisałam w poście wyżej....Za 1 rok finansowania religii mozna finansowac invitro przez 20 lat....Czyli te pieniądze wydane na program finansowania invitro to naprawdę niewielka kwota w budżecie państwa. Czy warto kruszyć kopię o taką kwotę?
        • lauren6 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:07
          Mam dzieci, mam wyrąbane. Może to być problem dla młodszych ode mnie, a ci głosowali glownie na pisy i korwiny. Mam się przejmować ich rozmnazaniem?
          • wuika Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:10
            Mam dzieci, nie mam wyrąbane, bo chcę mieć następne.
            Poza tym - Ty masz dzieci. A Twoje dzieci za jakiś czas już pewnie nie będą ich miały tak bezproblemowo jak pokolenie wyżej. A w ogóle - przejmujesz się czymkolwiek, co nie dotyczy BEZPOŚREDNIO Ciebie?
            • lauren6 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:52
              Moje dzieci uzyskają prawa wyborcze za XX lat i do tego czasu wszystko może się kilka razy zmienić.

Moje pokolenie i pokolenie młodsze jednomyślnie woli by w Polsce rządziła skrajna prawica, więc niech ponoszą konsekwencje swojego wyboru. Ja głosowałam na lewicę i mam się przejmować losem innych, którzy sami sobie wybrali partię, które planują im ograniczać prawa obywatelskie? No nie rób sobie ze mnie żartów big_grin
            • wheels.of.steel Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:53
              Nikt Ci nie broni miec wiecej dzieci - ale czemu chcesz je miec kosztem np. leczenia mojej babcii?
              • d.o.s.i.a Re: Straszenie PISem 26.10.15, 16:40
                A dlaczego Ty chcesz leczyc swoja babcie jej kosztem?
                • kaz_nodzieja Re: Straszenie PISem 26.10.15, 16:46
                  Babcia nie leczona może wykopyrtnąć, bez dziecka można żyć, nawet wygodniej niż z dzieckiem.
                  • d.o.s.i.a Re: Straszenie PISem 26.10.15, 18:05
                    > Babcia nie leczona może wykopyrtnąć, bez dziecka można żyć,

Bez babci tez. Zwlaszcza cudzej.
                    • kota_marcowa Re: Straszenie PISem 26.10.15, 18:19
                      Na szczęście, póki co, priorytet ma ratowanie życia już istniejącego.
                      • paskudek1 Re: Straszenie PISem 27.10.15, 10:56
                        jesteś pewna w 100 %? Bo jednak dążenie do całkowitego zakazu aborcji to, chcesz czy nie, zabijanie ŻYJĄCYCH kobiet kosztem POTENCJALNEGO życia "nienarodzonych" dzieci. Ba, w przypadku zaniechania leczenia takiego nowotworu czy nieusunięcia w porę ciąży pozamacicznej do grobu idzie i kobieta i to nienapoczęte dziecko też.
                        • kaz_nodzieja Re: Straszenie PISem 27.10.15, 11:49
                          Póki co ustawa jest jaka jest, na razie realnie nic nie wskazuje, że się ją zaostrzy, przestańcie histeryzować i siać zamęt w społeczeństwie.
          • ad.a6 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:42
            Nie, ale nie przejmujesz się na co idą Twoje pieniądze?
            • ad.a6 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:45
              Nie, ale nie przejmujesz się na co idą Twoje pieniądze? - yyy, źle mi się podpięło, miało być do lauren6

Mam dziecko, nie mam wyrąbane, bo więcej dzieci mieć nie chcę i chciałabym mieć dostęp do antykoncepcji w takim zakresie jak to jest obecnie. Boję się że będą nawiedzeni farmaceuci/lekarze, którzy nie będą chcieli zapisywać pigułek anty/po.
            • lauren6 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:50
              Przejmuję i nie raz na tym forum pisałam, że wolałabym by szły na leczenie rzadkich chorób u dzieci czy leczenie raka, niż na refundację in vitro. Wydajemy na służbę zdrowia w Polsce określoną pulę pieniędzy, więc coś za coś.
    • cosmetic.wipes Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:02
      Rozwali gospodarkę.

Oczywiście pod warunkiem, że wszystkim da, to co obiecało.

To cię chyba nie cieszy, prawda?
    • 18lipcowa3 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:04
      Ja tez mam wyrąbane.
    • lauren6 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:05
      Da mi minimum 500 zl miesiecznie i przepuszcze je na pierdoły uncertain
    • sumire Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:06
      Nie interesuje mnie szczególnie, że większość społeczeństwa walą wymienione kwestie, bo mnie nie walą - a głos w wyborach oddaję w imieniu własnym, nie większości społeczeństwa.
      Propatriotyczna wizja kultury też mi się nie podoba za bardzo.
      • wheels.of.steel Tak, bo lepsza od patriotycznej kultura nowoczesna np. penisy 26.10.15, 13:56
        na krzyzu...
        • redheadfreaq Re: Tak, bo lepsza od patriotycznej kultura nowoc 26.10.15, 15:11
          Penis na krzyżu to sprawa sprzed 15 lat, z jakiejś lokalnej wystawy jakiejś lokalnej artystki, o której pies z kulawą nogą by nie usłyszał, gdyby nie histeria, która się rozpętała, ale widzę, że pamięć o tym traumatyzującym wydarzeniu nadal wiecznie żywa...
          • morgen_stern Re: Tak, bo lepsza od patriotycznej kultura nowoc 26.10.15, 15:33
            To samo chciałam napisać smile Może oni po prostu tak wspierają nieznanych artystów, słabo rozreklamowane imprezy? To już przecież nie pierwszy raz.
          • wheels.of.steel Re: Tak, bo lepsza od patriotycznej kultura nowoc 26.10.15, 17:58
            Taka przenośnia, która miała oddać wartość całej tej sztuki "nowoczesnej", nachalnie promującej np. kulturę LGBT. Żeby nie było sam lubię kilku wokalistów, którzy są lub byli bi/homo, ale oni przynajmniej nie robili ze swojej orientacji religii - bo to prywatna sprawa. Z drugiej strony wiem, że coś po latach przestaje szokować (bo za swoich czasów to i Elvis Presley uchodził za satanistę), ale i tak mam swoje uprzedzenia. tongue_out I dobrze mi z tym. tongue_out Zresztą jestem kulturalną konserwą i uważam, że nowe kierunki w sztuce, zwłaszcza muzyce niekoniecznie są szlachetne i ambitne.
    • gris_gris Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:07
      prosze, tutaj masz analizę: wyborcza.pl/1,75968,19087791,nie-lamentowac-i-nie-oglaszac-zaloby.html
    • mamma_2012 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:13
      Najbardziej boję się, że ludzie uwierzyli w bajki i teraz będą domagać się obiecanych cudów.
      Chciałabym, zeby sie skoncentrowali na tym, gdzie sobie ustawić kolejny pomnik, modlitwie i swoich dawnych hobby.
      Tym sposobem przetrwali byśmy tych kilka lat.
      • mamma_2012 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:14
        Przetrwalibysmy
    • redheadfreaq Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:14
      Boję się zupełnie osobiście, czystek w państwowej spółce, pod którą podlega mój partner. Tak, również bardzo osobiście boję się tematów około-in vitro. Bardziej ogólnie - całkowitego paraliżu, bo zaraz zacznie się rozliczanie, ściganie, dochodzenie - kto, komu, za co i ile razy. Tak, jestem zdania, że są osoby, które dały ciała i rozliczyć je trzeba - ale to nie może stanowić jedynego celu rządzących. Znów na tapetę wróci Smoleńsk odmieniony przez wszystkie przypadki. Polityka zagraniczna może poważnie ucierpieć.

W najlepszym razie nie stanie się nic - a to też jest jest raczej słabe.
    • pade Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:20
      Tego się boję:
      "Sądzę, że PiS będzie rządzić całą kadencję. Kaczyński nie popełni błędu. Ale boję się, że zmarnują ostatnie tłuste lata dla Polski. Będą rządzić w dobrym czasie. Są jeszcze fundusze z UE, nie ma jeszcze zapaści demograficznej. Ale podobnie jak PO fundusze wydadzą nie na modernizację, tylko na zaspokajanie krótkoterminowych celów."

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75968,19087791,nie-lamentowac-i-nie-oglaszac-zaloby.html#ixzz3pfxolR30
    • nenia1 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:20
      No popatrz na siebie. Jaka cię cechuje kultura wypowiedzi. Niby chcesz rozmawiać a od razu od histeryczek i histerii choć sama przodujesz w wątkach o strasznych imigrantach. I to właśnie robi PIS. Wprowadza agresję, dzieli społeczeństwo, przyznaje prawo bycia Polakiem tylko tym, którzy myślą tak samo jak oni. Właściwi Polacy stoją tam gdzie stoi PIS, reszta tam gdzie stało ZOMO. PIS nas będzie cofał bo PIS straszy wszystkim co jest odmienne od ich sposobu widzenia świata - i będzie trafiał na podatny grunt, społeczeństwo mamy zalęknione i nieufne, boimy się masonów, cyklistów, liberałów i homoseksualistów, wykształciuchów, laicyzacji i obcego kapitału - ba, samych siebie się boimy. PIS ma homogeniczne przekonanie i poglądy, co oczywiście dla sporej grupy Polaków jest niestety zaletą - nie ma szansy na pluralizm, za to jest miejsce na brak tolerancji i zamordyzm.
      • oqoq74 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:31
        Ale taki przekaz płynie z prawicowych mediów i od prawicowych dziennikarzy.
        Od dawna podczytuję to co piszą i to co działo się w ostatnich dniach i godzinach pokazuje, w którą stronę zmierzamy.
    • araceli Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:20
      Typowe kołtuństwo prezentujesz - co mnie obchodzi, że jakaś kobieta umrze, że zgwałcona nastolatka będzie musiała urodzić dziecko oprawcy. Wali mnie to!

I dlatego w PL NIGDY nie będzie dobrze. Bo wszystkich wszystko wali.
      • wioskowy_glupek Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:23
        kościółkowa mentalność...
      • nenia1 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:24
        No bo nie mamy społeczeństwa które myśli o sobie jako o całości. Mamy za to pełno osób, przekonanych o własnej zajebistości bo mają wyrąbane na innych. Im się to wydaje super - patrzcie jaka ze mnie twardzielka, wszystkich mam w d..ie.
        Niestety brakuje odrobiny prostej refleksji - dziś ty masz wszystkich w d..e, jutro ciebie będą mieli wszyscy.
        • araceli Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:29
          nenia1 napisała:
          > No bo nie mamy społeczeństwa które myśli o sobie jako o całości. Mamy za to
          > pełno osób, przekonanych o własnej zajebistości bo mają wyrąbane na innych.

Gorzej - my mamy społeczeństwo, które myśli jak sobie nawzajem dowalić. Bo czy od tego, że zgwałcona nastolatka będzie musiała urodzić dziecko komukolwiek przybędzie? Czy od ustawy o uzgodnieniu płci komukolwiek ubędzie? Nie! Ale to mniejszość, skrajność i 'nie warto się zajmować'. Bo tak!

'Mnie to nie dotyczy'... w końcu coś będzie w wtedy nie będzie dotyczyć innych.
          • kaz_nodzieja Re: Straszenie PISem 26.10.15, 15:21
            Ale Ty nie jesteś też lepsze (ani ja), też dowalasz innym. Zacznijmy od siebie.
      • kim5 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:26
        Gigantyczna większość społeczeństwa uważa, że nieważne, kto rządi, będzie mniej więcej podobnie. NIe boją się zakazu aborcji, bo wydaje im się to nierealne. O Garlickim i Blidzie mało kto pamięta.
        Idąc tym tropem - nieważne, czy rządzi Merkel czy Łukaszenka - kraj wygląda podobnie.
        Bardzo się mylą, ale ponieważ poziom wiedzy jest zastraszający, więc trudno połączyć (nieświadome) fakty z władzą.
      • lauren6 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:58
        Trzeba było się przejmować przed wyborami.

Przed wyborami pisałam, że jak ZL nie wejdzie do sejmu to najprawdopodobniej PIS będzie rządził samodzielnie. Ale nie, modnie na forum było oddać głos na Razem, żeby dostali dotację 2 milionów złotych. Teraz bądźcie konsekwentne i nie dziwcie się nowym rozkładom ław poselskich big_grin
        • araceli Re: Straszenie PISem 26.10.15, 14:11
          lauren6 napisała:
          > Trzeba było się przejmować przed wyborami.
          > Przed wyborami pisałam, że jak ZL nie wejdzie do sejmu to najprawdopodobniej PI
          > S będzie rządził samodzielnie. Ale nie, modnie na forum było oddać głos na Raze
          > m, żeby dostali dotację 2 milionów złotych. Teraz bądźcie konsekwentne i nie dz
          > iwcie się nowym rozkładom ław poselskich big_grin

Ja nie głosowałam na Razem suspicious
        • paszczakowna1 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 15:06
          > Przed wyborami pisałam, że jak ZL nie wejdzie do sejmu to najprawdopodobniej PI
          > S będzie rządził samodzielnie. Ale nie, modnie na forum było oddać głos na Raze
          > m, żeby dostali dotację 2 milionów złotych. Teraz bądźcie konsekwentne i nie dz
          > iwcie się nowym rozkładom ław poselskich big_grin

A czemu akurat Zlew, a nie Korwin? Temu drugiemu mniej zabrakło, a prawdopodobieństwo, że na przykład ja zagłosowałabym na partię, na której czele stoi Leszek Miller i taką, na której czele stoi JKM jest mniej więcej równe.

SLD udupił się sam, dzięki własnym usilnym staraniom. Już niech się nie dąsaja na Razem, bo przepływ elektoratu do Razem mieli taki jak do Kukiza (a znacząco mniejszy niż do PO i PiS).
          • lauren6 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 15:33
            > A czemu akurat Zlew, a nie Korwin?
            Mam nadzieję, że to pytanie retoryczne suspicious

Ja rozumiem niechęć do Millera. Ale w takim wypadku nie ma co płakać, że wybrało się ukaranie SLD i w zamian ma się Jarki i Macierewicze z większością w sejmie smile
            • aneta-skarpeta Re: Straszenie PISem 26.10.15, 16:04
              problem w tym, że Miller sam sobie postawil wysoko poprzeczkę łącząc się

i w efekcie stracili tych co mają dosyc Millera i tych co mają dosyc Palikota

ja od 2 kadencji glosowalam na "mniejsze zło" i powiedzialam dosyc- trzeba dac szanse komus w miarę z zewnątrz ( i nie mam na mysli Kukiza) i dać komus nowemu kredyt zaufania

inaczej ten zaklęty krąg POPiS i SLD w ogonie będzie zawsze i zawsze będzie to samo

i zauwazylam ze wiele osób tak zrobilo- bo kiedys trzeba bylo to zrobic
            • paszczakowna1 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 19:06
              lauren6 napisała:

> > A czemu akurat Zlew, a nie Korwin?
              > Mam nadzieję, że to pytanie retoryczne

O tyle nieretoryczne, że SLD w wybuchu ułańskiej fantazji (gdyby startował sam, spokojnie by te 5% uciułał) dobrał sobie do spółki Palikota, którego wyborcy częściej głosowali w tych wyborach na Korwina niż ZL (a najczęściej na Kukiza).

> Ja rozumiem niechęć do Millera. Ale w takim wypadku nie ma co płakać, że wybrał
              > o się ukaranie SLD i w zamian ma się Jarki i Macierewicze z większością w sejmi
              > e smile

Ależ tłumaczę, że wyborcy Razem nie "karali" SLD, bo w przeważającej części pomysł głosowania na SLD im w ogóle w głowie nie postał.
              • lauren6 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 21:20
                Nadal nie rozumiesz: to nie SLD zostało ukarane, tylko wyborca liberalny swiatopogladowo, bo nie ma w sejmie swojej reprezentacji. Faktycznie również wszystkie kobiety, bo nie będzie komu się wstawić za naszymi sprawami.

Ale rozumiem, że dla niektórych pozbycie się z sejmu Leszka Millera to wartość sama w sobie, dla której warto wykastrowac się z własnych praw. Szanuję taki pogląd, szczególnie że - jak piszę wyżej - zakazy in vitro czy aborcji w tym momencie mi zwisaja.
                • iwoniaw Re: Straszenie PISem 27.10.15, 12:05
                  Cytatlauren6 napisała:

> Nadal nie rozumiesz: to nie SLD zostało ukarane, tylko wyborca liberalny swiato
                  > pogladowo, bo nie ma w sejmie swojej reprezentacji

No ale czyja to wina, że wyborców takich jest mało/nie chciało im się głosować? Ja miałam im tę reprezentację wybrać, ty czy któraś inna forumka, altruistycznie przedkładając ich poglądy nad własne przy urnie? Każdy głosuje, jak uważa i obrażanie się na otoczenie, że za mało podziela moje poglądy - zamiast przyjrzenia się sobie, dlaczego nie byłam wystarczająco dużym autorytetem, jest słabe po prostu.
      • snakelilith Re: Straszenie PISem 26.10.15, 16:25
        araceli napisała:

> I dlatego w PL NIGDY nie będzie dobrze. Bo wszystkich wszystko wali.

Kupuję. smile
    • obrus_w_paski Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:26
      No nie wiem, ja mam wspomnienie permanentnej inwigilacji, nie szarakow ale ludzi z TV, agent Tomek szalal, jedna babka byla pod taka presja, ze popelnila samobojstwo podczas gdy o 6 rano przeszukiwano jej dom (znamion przestepstwa nie znaleziono). Ciekawa jestem, czy powroca do tych praktyk. Z tamtych czasow kojarze glownie dziwne podpuszczanie. Co innego jest przylapac kogos na przestepstwie, a co innego podpuszczac, polecac, dawac prezenty (Pani Marczuk np. W sadzie zostalo udowodnione, ze w ogole nie byla zainteresowana ani prezentami ani lapowkami, Tomka uwazala za upierdliwca, ale czarny PR zostal do teraz) itp. To takie podpuszczanie, jak wysylanie z nieznanego numeru romantycznych smsow do meza, zeby sprawdzic czy zlapie przynete.

Na ematce wiekszosc juz dawno zbrzuchacona i to wielokrotnie, na forach o nieplodnosci obecny wynik wyborow to dramat. Dziewczyny nie widza, czy w koncu zdaza z invitro itp

Ale ogolnie to paradoksalnie ciesze sie, ze wygrali, nikt wreszcie nie bedzie udawal od 10 lat ofiary losu, nie bedzie szukal spisku- jesli cos nie wyjdzie to ich wina.

Aha, do pan uradowanych 500 zl- Ziobro juz mowi, ze w 2016 roku nie da rady

• gris_gris Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:29
        Ja najbardziej nie moge przezyc tego, ze Ziobro nadal jest i bedzie - dla mnie to dramat, nie cierpie tego typa. Nigdy nie daruje PO, ze 3 glosami przewalili glosowanie w sprawie postawienia go przed TS sad
      • julita165 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:37
        Ta permanentna inwigilacja wszystkich i duszna atmosfera to moim zdaniem raczej radosna twórczość niektórych mediów niż fakt. Za rządów PO ilość podsłuchów bardzo wzrosła ale tak jak wtedy tak i ostatnio przeciez przecietny człowiek nie oglądał się za siebie. No chyba że dał się wkręcić GW i im podobnym. Ta pani, o ktorej piszesz że pod presja popełniła samobójstwo to B. Blida, sprawa była rozpatrywana przez sądy w dwóch instancjach ( już pod rządami PO ) i stwierdzono, że zatrzymanie było zasadne, a samobójstwo to skutek nieudanej próby samookaleczenia. Zdarza się, że osoby podejrzane o poważne przestepstwa wpadają w panikę. Smutny fakt oczywiście ale to wypadek. P. marczuk - ok wpadka. Natomiast ta druga, Sawicka, co z tego że podpuszczona. łapówkę wzięła, jakby kazała temu lovelasowi spadać co powinna była zrobić, to sprawy by nie było.
        • araceli Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:42
          julita165 napisała:
          > Sawicka, co z tego że podpuszczona. łapówkę wzięła, jakby kazała temu lo
          > velasowi spadać co powinna była zrobić, to sprawy by nie było.

To z tego, że podżeganie do popełnienia przestępstwa jest również przestępstwem. Tak mają działać służby? Żeby to jeszcze był wypadek przy pracy ale w sumie to oni żadnych afer, oprócz samodzielnie wykreowanych nie znaleźli. Zmarnowany czas, zmarnowane pieniądze (+odszkodowania) i kompletne zniszczenie zaufania do służb. Sukces!
        • kim5 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:46
          Bardzo by mnie interesowało potwierdzenie tego stwierdzenia " Za rządów PO ilość podsłuchów bardzo wzrosła"... Jakieś dane są gdzieś?
          • lauren6 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 14:08
            W restauracji Sowa & przyjaciele.
            • kim5 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 14:10
              To faktycznie merytoryczna odpowiedź...
    • kolter Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:33
      kota_marcowa napisała:

> Jeszcze PIS rządzić nie zaczęło, a histeria ma się świetnie smile

https://bi.gazeta.pl/im/8a/34/12/z19088778Q,Wybory-2015.jpg
    • mia_siochi Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:34
      PiS to partia Macierewicza, to wystarczający powód zeby sie ich bać.
      • isa_bella1 Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:48
        mia_siochi napisała:

> PiS to partia Macierewicza, to wystarczający powód zeby sie ich bać.

PO to partia Niesiołowskiego to wystarczający powód by sie ich bać.
        • morgen_stern Re: Straszenie PISem 26.10.15, 14:09
          Niesiołowski to tylko telewizyjny krzykacz, Macierewicz ma coś znacznie więcej na sumieniu - zagrożenie życia ludzi przez swoje machinacje przy WSI.
          • isa_bella1 Re: Straszenie PISem 27.10.15, 08:59
            No to poczytaj Sumlińskiego, to się naprawde zaczniesz bać...
    • po-trafie Nienawisci, podzialow, racji mojszej 26.10.15, 13:50
      Slowa wypowiadane przez czolowych przedstawicieli PiS uwazam za niegodne jakichkolwiek inteligentnych ludzi reprezentujacych narod.
      Uzurpowanie sobie prawa do wskazywania, kto jest 'prawdziwym Polakiem', a kto 'obcym elementem' - to mnie po prostu zawstydza. To, kiedy nazywali osoby bedace w rzadzie Polskim, wybranym przez Polakow zdrajcami i mordercami - to mnie zawstydza jeszcze bardziej.
      Czym innym jest niezgadzac sie, oponowac czy kontruktywnie krytykowac. A czym innym oskarzac o karalne przestepstwa.

To, jak nieustannie strasza: Rosja, przeciwnikami Polski, zdrajcami, imigrantami, Unia Europejska przeklada sie na mowe codzienna i nastawienie do siebie ludzi. Zamiast byc prawicowym folklorem stanie sie oficjalnym stanowiskiem Panstwa Polskiego.
      To mnie martwi.

Brak konkretnego planu budzetowego, czy strategii ekonomicznej, skupianie sie na elementach swiatopogladowych zamiast na konkretnych, wymiernych dla Polskich podatnikow zmianach.
      Tez mnie to martwi (i owszem, PO moglo nie miec jakies niesamowitego tempa, ale wprowadzilo kilka zmian, mialo strategie, Polska gospodarczo nie zapadla sie w ciagu ostatnich 5 lat jak Grecja, Hiszpania czy Wlochy). Boje sie, ze PiS to zupelnie zaniedba.

Boje sie na czele instytucji Panstwowych majacych realna wladze takich ludzi jak Kaminski, ktory jest skazany jeszczenieprawomocnym wyrokiem za to, co wyprawial w CBA.

Boje sie braku szacunku PiS do takich (w moim mniemaniu) podstaw sprawnej panstwowosci jak niezawisle sady czy domniemanie niwinnosci.

• obrus_w_paski Re: Nienawisci, podzialow, racji mojszej 26.10.15, 14:25
        Helol, wzrost gospodarczy Hiszpanii przez oststnie lata by dramatycznie wprost pozytywny.
        I to za rządów znienawidzonego rajoya ktory wrzucił na szereg mocnych reform. Hiszpania dawno nie była w tak dobrej sytuacji jak teraz, Portugalia i Irlandia tez poszły mocno w gore. Tylko ta Grecja...
    • myfaith Re: Straszenie PISem 26.10.15, 13:56
      Pytasz co Polsce zrobi PiS czy co pojedynczej ematka zrobi a jak wpłynie na zycie?

Myśle że w kwestii polskiej gospodarki moze wiele zrobic dobrego jak i złego (jak każda partia)
      - Czyli jak zacznie od obsady swoimi (mierny ale wierny) ludźmi spółki to minie znowu pare miesięcy az dana spółka sie ogarnie a nowy prezes/ dyrektor poczuje o co chodzi w biznesie (moze nigdy nie poczuć jak jest z wykształcenia politykiem a nie np. Inżynierem po AGH) - zeby nie straci kasy bedą robic ruchy pozorowane a nie faktycznie działać na dobro spółki.
      - jesli zaczną sie mieszać do systemu podatkowego to skończy sie na tym ze UE nałoży na nas kary za np VAT ( jego zniesienie za odzież dziecięca ), US zeby sie wykazać zaczną jeszcze baczniej sie przyglądać podatnikom (i to nie dużym bo ci maja prawników choć medialnie pewnie puszcza nius ze szacowne służby zatrzymały olbrzymi transfer pieniędzy blablabla a w praktyce po wielu miesiącach batali miedzynarodowych nic sie nie udowodni)
      Dlaczego aparat kontroli bedzie musiał by.c skuteczniejszy - bo z faktu ze nastały rządy PiS cud gospodarczy sie nie zrobi i wpływy do budżetu albo bedą na tym samym poziomie albo mniejszym.
      - następne miesiące moga upłynąc nam na pisaniu ksiąg zaniechań PO a to miesiące stracone z pktu widzenia gospodarki.
      - Bedzie następowała skuteczna indoktrynacja ludności - festiwal wspaniałych dokonań nowych rządów ( wszak media bedą w rękach rządzących) , w szkołach bedą rozmaite apele, bedą pochody , czczenie Smoleńska , stawianie pomników i wpajanie Polakom przekonania ze jesteśmy mesjaszem narodów (bardzo niebezpieczne biorąc pod uwagę nasze geopolityczne położenie)
      - kategoryczna polityka zagraniczna moe spowodować ze pieniądze z UE bedą napływać coraz wolniejszym strumyczkiem, z problemem Ukrainy ( a wlasciwie Rosji) zostaniemy sami lub z chorągiewkami z Grupy Wyszehradzkiej,
      -firmy przestaną chętnie wybierać nasz kraj a z samych małych firm ludzie pracy nie bedą mieli wiec ich siła nabywcza bedzie zmniejszona ( większość małych firm pracuje B2B)
      - Górnictwo bedą sie starali utrzymać w zawieszeniu - czyli nic nie robic poza pompowaniem pieniędzy ( od nas obywateli) bo jaka jest koniunktura na świecie każdy widzi
      I mozna by tak jeszcze długo
      Generalnie moze nastąpić paraliż panstwa bo każdy bedzie sie bal podjąć jakakolwiek decyzje zeby nie stanąć w asyście ABW przed obliczem P. Ziobro ( jego odpowiednika) - prEciez wystarczy donos niezadowolonego podwładnego ktory oczywiscie trzeba sprawdzić w majestacie prawa a to ze to był donos wynikajacy z ludzkiej zawiści - pewnie wyjdzie w trakcie działań tylko kto zwróci ten czas temu człowiekowi i jego rodzinie, kto odbuduje opinie w jego społeczności - zawsze bedzie za nim szła latka ( no co prawda nic nie udowodniono ale tak bez niczego to ABW by do niego nie wpadało)

Co konkretnie pojedynczemu człowiekowi ?

Już w tej chwili w zwiazku z przejęciem władzy projekt ktory miał startować "lada dzien" został odłożony ad acta a to oznacza brak kasy dla firmy i dodatkowych pieniędzy dla uczestniczących w projekcie.
      - u mojej siostry w pracy jej koleżanka za to ze ośmieliła sie powiedzieć "król jest nagi" jednemu z mocnych zwolenników PiS - założono jej podsłuch, wykorzystano materiały z podsłuchu modyfikując je i puszczono w lokalnej gazecie ( bo ów zwolennik okazał sie byc częścią swiata mediów) zostało złożone zawiadomienie do organów ścigania o nielegalnym podsłuchu ale sprawa nie bedzie miała ciagu dalszego.
    • szamanta Re: Straszenie PISem 26.10.15, 14:00
      Nie jestem prawicowa, zalozenia prawicy diametralnie rozną się od mojego kanonu wartości moralnych ,mojego swiatopoglądu, no ale jak prawica przeholuje z swoim terrorem religijnym to w końcu od czegos jest Trybunał w Strasburgu. Znam swoje prawa Europejskie i z takich praw będę korzystać niezależnie od partii rządzących
    • niennte Re: Straszenie PISem 26.10.15, 14:35
      Brak Senyszyn i Nowackiej - zamiast nich Kempa i Pawłowicz.
      Takie "kobiety" będą ustanawiać prawa dla kobiet sad
    • kaz_nodzieja Re: Straszenie PISem 26.10.15, 15:19
      Jestem wieloletnim AntyPis-em, członkiem grupy na FB "Nie lubię Pis-u", ale ta histeria też mnie bawi. Prawda jest taka, że tematu aborcji i kościółka boją się po równo jedni i drudzy (PO i PiS), to za rządów PO poniewierano 14-latką której należała się legalna aborcja, nie słyszałem też by PO wnioskowało o to by aborcja jak w innych krajach była dostępna na życzenie.
      • kota_marcowa Re: Straszenie PISem 26.10.15, 16:28
        Dziecko Chazana też się urodziło za PO, nie słyszałam, żeby poniósł jakieś konsekwencje.
        • kaz_nodzieja Re: Straszenie PISem 26.10.15, 16:37
          Dlatego tym razem nie zagłosowałem na PO, chyba faktycznie ostatnie lata jechali na tym że PiS jest jeszcze gorszy i myśleli, że to wystarczy.
        • anorektycznazdzira Re: Straszenie PISem 26.10.15, 20:16
          >Dziecko Chazana też się urodziło za PO, nie słyszałam, żeby poniósł jakieś konsekwencje.
          Nie no proszę, trochę przesadziłaś:
          natemat.pl/109199,profesor-bogdan-chazan-odwolany-to-decyzja-hanny-gronkiewicz-waltz
          pozostaje przypomnieć lokomotywą której partii jest Gronkiewicz.

Też uważam, że peowcy to generalnie rzecz biorąc kościelne dupowłazy i zrobili 1/100 tego, co powinni, ale trzymajmy się faktów- jak PIS modlił się o beatyfikację chazana to PO gościa zwolniło.
          • kota_marcowa Re: Straszenie PISem 26.10.15, 20:49
            Spokojnie przywrócą, go i jeszcze odszkodowanie zapłacą.

- Cieszę się, że sprawiedlwość zwyciężyła - skomentował w rozmowie z TVN24 decyzję rzecznika odpowiedzialności zawodowej Naczelnej Izby Lekarskiej prof. Bogdan Chazan. Rzecznik uznał, że nie ma podstaw do postawienia zarzutu popełnienia przewinienia zawodowego lekarzom uczestniczącym w leczeniu pacjentki, której w warszawskim szpitalu im. Świętej Rodziny odmówiono przeprowadzenia zabiegu aborcji. (www.tvn24.pl)

I jeszcze

Będę domagał się przywrócenia na stanowisko dyrektora szpitala im. Św. Rodziny - zapowiedział prof. Bogdan Chazan komentując decyzję Naczelnego Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej NIL. Ten orzekł, że nie ma podstaw do postawienia zarzutu lekarzom uczestniczącym w leczeniu pacjentki, której odmówiono aborcji. - Myślę, że to doda otuchy tym lekarzom, którzy są prześladowani za chęć skorzystania z klauzuli sumienia – powiedział lekarz.

Odrębne postępowanie prowadziła mokotowska prokuratura; na początku maja poinformowała, że umorzyła śledztwo ws. prof. Chazana. Decyzję uzasadniła tym, że w związku z odmową przerwania ciąży nie było zagrożenia życia lub zdrowia matki, a tym samym nie doszło do przestępstwa.

A konsekwencje, to by były gdyby poszedł siedzieć albo chociaż musiał zabulić odszkodowanie.
            • anorektycznazdzira Re: Straszenie PISem 26.10.15, 22:12
              No ja też bym się cieszyła, gdyby dziada przegonili z gołą d*** po rynku miedzy szpalerem z rózgami a następnie do ciupy.
              Ale
              to jednak nie jest wina partii rządzącej, jaka i która by nie była, co wyrabia i na podstawie jakiej ekwilibrystyki umarza śledztwa prokuratura lub sąd. Póki co nie podlegają one rządowi.
              Pzy czym ten stan (niepodległości), może długo się nie utrzymać, wszak prezes zapowiedział utworzenie uber-komisji do oceny wyroków sądowych i odwoływania tych, które komisja uzna za niewłaściwe big_grinbig_grin
            • araceli Re: Straszenie PISem 26.10.15, 22:16
              kota_marcowa napisała:
              > Spokojnie przywrócą, go i jeszcze odszkodowanie zapłacą.

No skoro Twoja ukochana partia doszła do władzy to jasne! Pomnik mu wystawią i uczynią wyrocznią w sprawach ginekologicznych smile Ciesz się!
              • kota_marcowa Re: Straszenie PISem 26.10.15, 22:21
                Uhuhu za platformy był aborcyjny raj za to

• kota_marcowa Re: Straszenie PISem 26.10.15, 22:31
                > No skoro Twoja ukochana partia doszła do władzy to jasne!

Poza tym, widzę, że argumentów zabrakło, na PIS nie głosowałam, więc sobie nadinterpretujesz nieco, ale fakt, że przez takich oszołomów jak ty zaczynam mieć coraz większą uciechę z wygranej PISu big_grin
                • araceli Re: Straszenie PISem 27.10.15, 08:26
                  kota_marcowa napisała:
                  > zaczynam mieć coraz większą uciechę z wygranej PISu big_grin

Śmiej się jak głupi do sera. Tylko to Ci pozostało.
                • kropkacom Re: Straszenie PISem 27.10.15, 08:39
                  Kota, zapewne wieszasz psy na kobietach, które żyją w nieprzyjaznym dla nich państwie. Prawda? Same sobie winne, bo im to chyba nie przeszkadza. zachowujesz się identycznie. Ja wiem, masz syna. Może gdybyś miała córkę zależałoby ci bardziej.
                  • kota_marcowa Re: Straszenie PISem 27.10.15, 10:27
                    Bez przesady, pisiory mnie ani nie ukamienują, ani nie obrzezają. Pomoru ciężarnych, wbrew pozorom też nie będzie. Być może zakażą całkowicie usuwania płodów z wadami i ciąż z gwałtu, ale umówmy się, za PO te ciąże i tak były usuwane w większości nielegalnie.
                    • kaz_nodzieja Re: Straszenie PISem 27.10.15, 10:29
                      Droga Siostro, nie będzie zaostrzenia ustawy, być może trochę pogadają o planach i na tym się skończy, zważ że PIS już rządziło i to za czasów dużo bardziej "kościółkowych" i zaostrzenia nie wprowadziło. PiS i PO pod tym względem są podobne, realnie w sprawie owej ustawy nie zrobią, a co pogadają i pojątrzą to ich.
                      • araceli Re: Straszenie PISem 27.10.15, 10:52
                        kaz_nodzieja napisał(a):
                        > Droga Siostro, nie będzie zaostrzenia ustawy, być może trochę pogadają o planac
                        > h i na tym się skończy, zważ że PIS już rządziło i to za czasów dużo bardziej "
                        > kościółkowych" i zaostrzenia nie wprowadziło.

PiS 'nie wprowadził' zaostrzenia tylko dlatego, że próbowali to zrobić przez zmianę konstytucji. Zwykłą większość (potrzebną do zmiany ustawy) mieli.
                    • kota_marcowa Re: Straszenie PISem 27.10.15, 10:30
                      Aha jeszcze w odniesieniu do wątków religijnych, za pisu do kościoła nie chodziłam, księdza po kolędzie nie przyjmowałam, jakoś ABW do mnie nie wpadło tongue_out
                      • kaz_nodzieja Re: Straszenie PISem 27.10.15, 10:34
                        ABW szaraczkami się nie interesuje czy rządzi PO czy PiS. A wpadki ABW zdarzały się i za PO.
                  • kaz_nodzieja Re: Straszenie PISem 27.10.15, 10:36
                    A Ciebie los kobiet w Polsce w ogóle nie dotyczy bowiem od lat jesteś na emigracji w innym państwie, zatem racz z łaski swojej odstosunkować się od rodaków żyjących w Polsce albo tu wróć, choć zdaje się nie masz takich planów?
              • kaz_nodzieja Re: Straszenie PISem 27.10.15, 08:17
                Niepotrzebnie zakładasz w stosunku do kolejnej osoby, która na PiS nie głosowała, że jak ktoś twierdzi, że za PO też się działy różne aferki i też się boją wziąć za aborcję to jest zwolennikiem PiS-u, ja na PiS nie głosowałem, a zdanie mam podobne do Koty. PO lepiej udaje, że jest niekościółkowe, a i tak gra jak kościół mu zagra. Nie ma partii na chwilę obecną (z tych liczących się), która faktycznie nie bałaby się podskoczyć kościołowi. Oto słowo moje. P.s. Jeśli znasz taką partię to wskaż.
                • kropkacom Re: Straszenie PISem 27.10.15, 08:32
                  > PO lepiej udaje, że jest niekościółkowe, a i tak gra jak kościół mu zagra.

Jednak nie planowała zaostrzenia ustawy.
                  • kaz_nodzieja Re: Straszenie PISem 27.10.15, 10:26
                    To prawda, ale generalnie partie (wszystkie) planują różne rzeczy, a potem z tych różnych rzeczy tylko pewna część dzieje się realnie. Nie wierzę, że dojdzie do zaostrzenia obecnej ustawy, PiS już rządziło i to za czasów bardziej "kościółkowych" niż obecnie i mimo planów ustawy nie zaostrzyło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka