Dodaj do ulubionych

Goraczka u 3latki

26.10.15, 20:51
Jak dlugo moze trwac goraczka u trzylatki?
W srode bylismy u lekarza bo bardzo kaszlala (bez podwyzszonej temp). GP stwierdzila,ze to wirusowka (pluca,oskrzela,gardlo,uszy ok). W czwartek doszla goraczka -bylismy u GP po raz kolejny i tak samo. W piatek w nocy dostala 40st i bylo nie do zbicia . Znow lekarza (tzw caredoc) i mily pan wyjasnil,ze wirusy kraza a po zbadaniu stwierdzil,ze nic sie nie dzieje groznego. Mloda caly czas na lekach zbijajacych temp choc dzis juz coraz rzadziej tzn okresy miedzy 36.6 i 38.5 sie wydluzaja . Kaszle ale bawi sie,jezdzi po domu na hulajnodze i zaczyna jesc . Tyle ,ze to 5 dni i konca nie widac . Jutro znow z nia pojdziemy ale brakuje mi pomyslu co robic (nie lubie nadmiernego faszerowania lekami ).
Obserwuj wątek
    • babunia_wygodka Re: Goraczka u 3latki 26.10.15, 20:56
      chocolatemonster napisał(a):

> zka -bylismy u GP po raz kolejny i tak samo. W piatek w nocy dostala 40st i by

> a jesc . Tyle ,ze to 5 dni i konca nie widac . Jutro znow z nia pojdziemy ale b
      > rakuje mi pomyslu co robic (nie lubie nadmiernego faszerowania lekami ).

Wracać wyleczyć w Polsce suspicious

Nie no, jak temperatura się poprawia i dziecko też, to już raczej nie ma co kombinować, tylko doczekać do wyzdrowienia.
    • manala Re: Goraczka u 3latki 26.10.15, 20:57
      Do tygodnia może być wirus. Mój syn tak często miewał. Nie panikowałabym, szczególnie, że idzie ku lepszemu (temp.).
    • melancho_lia Re: Goraczka u 3latki 26.10.15, 21:07
      Moja corka kiedyś gorączkowała 8 dni. Tez trudno sie zbijalo na poczatku, potem coraz dłuższe przerwy w gorączce. W końcu przeszlo. Przez te 8 dni chyba 4 razy byliśmy u lekarza.
    • mid.week Re: Goraczka u 3latki 26.10.15, 21:07
      skoro się poprawia to mozna odetchnąć i spokojnie czekać aż wyzdrowieje. To TYLKO 5 dni a nie aż 5 dni. Organizm to nie mcdonald, potrzebuje czasu.
    • chocolatemonster Re: Goraczka u 3latki 26.10.15, 21:18
      Dziekuje za odzew . Troche panikuje bo to nasza pierwsza taka choroba . Dzis brala calpol:4 rano,12 w poludnie i teraz znow o 19. Wczoraj i w sobote -max dawki z przepisowymi odstepami (raz calpol,raz nurofen -lekarz powiedzial,ze mozna mieszac). Troche sie martwie o wplyw lekow na brzuch . Jutro zaczne podawac probiotyk.
      • run_away83 Re: Goraczka u 3latki 26.10.15, 21:25
        Po pierwsze: wyluzuj. Przebieg choroby wskazuje na najzwyklejszą wirusówkę, tak jak powiedział lekarz. Odchoruje i nic jej nie będzie.

Po drugie: paracetamol i ibuprofenem stosowane zgodnie z zaleceniami (doraźnie, nie dłużej niż kilka dni z rzędu, w zalecanych dawkach podawanych w odpowiednich odstępach czasu) raczej nie mają szans pokiereszować przewodu pokarmowego - to nie antybiotyki.

Po trzecie - skoro lekarz orzekł że to zwykły wirus, a dziecku się poprawia to odpuść kolejną wizytę - na wirusa lekarz nie poradzi ci nic nic ponadto co już usłyszałaś (zabijać gorączkę, łagodzić objawy), za to możecie w poczekalni złapać kolejne paskudztwo.

Dużo zdrowia dla dziecka i dużo spokoju dla ciebie smile
        • chocolatemonster Re: Goraczka u 3latki 26.10.15, 21:27
          nie dziekujemy!
      • mid.week Re: Goraczka u 3latki 26.10.15, 21:35
        Skoro okresy skoków temp się wydłużają a młode żywotne i skore do zabawy to możesz odetchnać. Uszy do góry. Jak skoki nie przekraczają 38,5 to ja nic na zbicie już nie podaję. Jestem przeczołgana przez mojego pediatrę - zwolennika samoistnego radzenia sobie organizmu z chorobą. Mam za sobą wieczory we łzach, które spędzałam trzymając młoda na łapkę i sprawdzałam jak szurnięta czy nadal oddycha. Wydzwaniałam o chorych porach (szczęsliwie jak mial dyżur w szpitalu to odbierał) i jęczałam w słuchawkę - dostawałam wykład o tym jak działa organizm i uspokajałam się ....do następnego razu wink Pamiętam jak córka kaszlała jakby sobie miała żołądek wypluć a ja mialam zalecenie podawania witamin... Bosh ile mnie to nerwów kosztowało. Wiem, że gdybym miała drugie dziecko już nie szarpałabym sobie tak nerwów - doświadczenie robi swoje. A pediatra miał rację.
        • chocolatemonster Re: Goraczka u 3latki 26.10.15, 21:44
          U Mlodej jest tak, ze bawi sie i szaleje a potem Robia jej sie zimne lapki i stopy i zaczyna sie tulic . I wtedy szybko nabiera temp. I jak juz nabierze to ciezko zbic (troche po tym piatku schizuje ).
          Dziekuje za odzew . Pozdrawiam !
      • dziennik-niecodziennik Re: Goraczka u 3latki 26.10.15, 21:45
        a po co probiotyk? to nie antybiotyki, probiotyk do niczego nie jest potrzebny.
        o ile dziecko nie jest jakies szczególnie wrażliwe to brzuch tego w ogóle nie odczuje.
    • pulcino3 Re: Goraczka u 3latki 26.10.15, 21:59
      Jak wydłużają się okresy między temperaturą, to jest poprawa, nie martw się, będzie dobrze. Skoro, to już 5 dzień infekcji, ja reagowałabym tylko jakby było ponad 38,5, nie profilaktycznie 3 x na dobę. Dałabym szansę , żeby wytworzyły się przeciw ciała i same powalczyły z wirusami. Ważne, żeby córka piła, bo jednak jakby nie było organizm traci dużo płynów podczas gorączki.
      • kandyzowana3x Re: Goraczka u 3latki 26.10.15, 22:57
        w jaki sposób obniżenie gorączki może wpływać na wytwarzanie przeciwciał ?
      • pulcino3 Re: Goraczka u 3latki 28.10.15, 20:50
        Napisałam, żeby nie zbijać profilaktycznie, że właśnie temperatura sprzyja wytwarzaniu białych krwinek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka