28.10.15, 19:02
Spodziewajcie się częstych niezapowiedzianych kontroli wink
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,19103173,500-zl-na-dziecko-co-kryje-sie-w-kluczowym-projekcie-pis.html?v=1&obxx=19103173&offset=19&order=najnowsze&page=2#opinions
uff całe szczęście, mnie to nie będzie dotyczyć.
Obserwuj wątek
    • aeropolis Re: 500 zł 28.10.15, 19:07
      Nie pije, nie pale daj mi tą kasę po rękach wycałuję i herbatą ugoszczę.
      • mamma_2012 Re: 500 zł 28.10.15, 19:29
        Nie jestem pewna, bo jesli kupujesz w biedr., to ceny pójdą 5% w gore, a jesli w lokalnym sklepiku to po rozwiązaniu smieciowki z ekspedientka albo bedziesz robic zakupy w godzinach urzędowania właściciela albo ceny skoczą min 15% w gore.
        Oczywiscie ceny liczone od tych z uwzględnieniem minimalnej płacy, bo w fabryce, gdzie koszty pracy wynosiły 10 wzrosną do 20 lub wlasciciel przeniesie produkcje do Chin, a Ciebie państwo obciąży kosztami pracy zwolnionego pracownika, ktory zgłosi sie po zasiłki.
        Twoj ulubiony jogurcik, produkowany przez dziewczyny na śmieciowce, w zakładzie ochranianym przez inwalidów z mleczka bez dopłat bedzie kosztował nie 1 a 3 zlote itd, itpwink w ostatecznym rozrachunku bedziesz na zero lub, co bardziej prawdopodobne, na minusie.
        • aeropolis Re: 500 zł 28.10.15, 19:54
          Wiesz coś więcej o zakładach chronionych? Oni nie dostaną ani mniej ani więcej. Pierdoły piszesz.
          • antychreza Re: 500 zł 28.10.15, 20:01
            Ale rozumiesz różnicę między zakładem pracy chronionej a zakładem pracy ochranianym przez inwalidów?
            Nic nie dostanę za to wydam więcej na życie sad A kontrolować mnie będą i tak, bo prawnik ich wróg. A jak dowalą "prawem łaski" w sprawach cywilnych i "izbą wyższą" Sądu Najwyższego, to możemy się nie pozbierać wszystkie jak tu siedzimy i piszemy.
          • mamma_2012 Re: 500 zł 28.10.15, 20:30
            Piszę pierdoły, ale pozdrawiam.
            Z drugiej strony zachęcam do gromadzenia informacji, rachunków i porównania warunków życia teraz, za 24 miesiące, potem za 48. Jesli bedzie Ci lepiej, zapraszam na kolację na moj koszt (zachowaj wątek i opiszesz nam jak poprawiło sie Twoje zycie dzięki pisowskim zmianom)
    • lauren6 Re: 500 zł 28.10.15, 19:15
      Będą sprawdzać czy niani płacę mniej niż 500 zl? big_grin
    • saszanasza Re: 500 zł 28.10.15, 19:39
      No jak to....oczywiście te 500 zł trzeba będzie na tacę co tydzień "wydać" i kolędę raz w roku.
      Jak coś zostanie to na korepetycje z religii która zapewne będzie przedmiotem zaliczeniowym na wszelkiej maści testach i egzaminach.
    • kowalka33 Re: 500 zł 28.10.15, 19:43
      Jestem mamą jedynaka , guzik dostanę tak jak masa moich znajomych. Jedyne co dostanę do jak nic podwyżkę cen towarów w sklepach i podatków męża w działalności gospodarczej. Ciekawe że rodzice dobrze sytuowani z dwójką czy z trójką dostaną kasę a biedni z jedynakiem nic, przypominam ze limit to 800 zł. O kasie dla dzieciorobów nawet nie wspomnę .
      • triss_merigold6 Re: 500 zł 28.10.15, 19:50
        Cóż, zapaść demograficzna jest taka, że warto premiować rodziny z dwójką czy trójką dzieci.
        • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: 500 zł 28.10.15, 19:52
          Dzieciorobów również?
          • lauren6 Re: 500 zł 29.10.15, 10:58
            A czym się różni dziecko dziecioroba od dziecka nie dziecioroba?
            Ma inne potrzeby? Inny żołądek, którego nie trzeba kilka razie dziennie napełnić?
            Może trzeba je ukarać, bo przyszło na świat w wielodzietnej rodzinie????
        • mejerewa Re: 500 zł 28.10.15, 19:52
          Tak, ale zamożni wydadzą te pieniądze na przysłowiowe waciki.
          Można promować większe rodziny, ale jednak z kryterium dochodu.
          A najlepiej zrobić rozliczanie się wspólne z dziećmi, wtedy byłoby sprawiedliwie (dzisiaj tylko samotny rodzic może).
          • kowalka33 Re: 500 zł 28.10.15, 20:01
            Dokładnie , nie mam absolutnie nic przeciwko pomocy państwa dla rodzin wielodzietnych. Moim zdaniem najlepszy system to właśnie system wspólnego rozliczania , bardziej premiuje posiadanie dzieci w większej ilości a po drugie jest związany z uzyskiwanym dochodem , podatkami , pracą po prostu. Premiuje się pracę, legalną opodatkowaną pracę. System który zakłada otrzymanie pary tyś. w przypadku posiadania kupy dzieci praktycznie zwalnia ludzi z pracy , bo po grzyb wstawać rano. Co te dzieci będą z tego miały. Rozumiałabym pomoc np od czwartego ale tak? Wystarczy pensja w wys. 1200 zł i jedno dziecko i rodzice żadnej pomocy nie otrzymają , a czy dochód przekraczający 2400 w rodzinie nie oznacza biedy?
          • antychreza Re: 500 zł 28.10.15, 20:06
            Ale z drugiej strony 800 zł na osobę w trzyosobowej rodzinie oznacza, że rodzice jeśli pracują oboje, zarabiają poniżej minimalnej płacy każde. Oni z pewnością nie wydaliby tej kasy na waciki. Mam taki dochód, że wychodzi nam średnia grubo powyżej 800 zł nie licząc dochodów męża, a znalazłabym rozliczne zastosowana dla tych pieniędzy.
          • lauren6 Re: 500 zł 29.10.15, 10:59
            Na prawdę uważasz, że osobom bogatym będzie chciało się stać co roku w kolejce do MOPSu żeby dostać tą kasę, jak twierdzisz, na przysłowiowe waciki?
            • eilian Re: 500 zł 29.10.15, 12:51
              Wszyscy zamożni ludzie, których znam nawet o 20 zł się upominają. Mnie jest w takiej sytuacji głupio, macham ręką. Ot, może to powód dlaczego oni bogaci a ja niewink.
        • afro.ninja Re: 500 zł 28.10.15, 19:59
          Dwojka dzieci to za malo, wielodzietnosc zaczyna sie od trojki.
    • cauliflowerpl Re: 500 zł 28.10.15, 20:02
      Dlaczego prezes na zdjęciu ma zielone włosy?
      Nie jestem na bieżąco ze zmianami big_grin
    • magdalenka79k Re: 500 zł 28.10.15, 20:03
      Ja myślę, że ksiądz bedzie sprawdzał na wizycie duszpasterskiej i zdawał raport, a jak ktoś księcia nie wpuszcza to i 500 zł nie ujrzy.
      --
    • klubgogo Re: 500 zł 28.10.15, 20:07
      https://demotywatory.pl/4568349/500-zl-za-kazdego-kota-
      • klubgogo Re: 500 zł 28.10.15, 20:07
        demotywatory.pl/4568349/500-zl-za-kazdego-kota-
        • memphis90 Re: 500 zł 28.10.15, 20:10
          Uffff, jakie to szczęście, że mam dwa! Koty, oczywiście!
          • andaba Re: 500 zł 28.10.15, 20:17
            Tak!!!
            Kotów mam ponad dwa razy więcej niż dzieci i zaden nie jest pełnoletni.
    • aankaa Re: 500 zł 28.10.15, 20:08
      uczepiłyście się tych 500 zł jak tonący brzytwy ?

nikt nigdy i nic nie dostanie

dzielicie skórę na żywym niedźwiedziu
      najpierw usłyszycie, że trzeba podnieść państwo z ruiny, później, że "musimy zorientować się w możliwościach" a na koniec okaże się, że sięnieda
      • kaamilka Re: 500 zł 28.10.15, 20:22
        Towlasnie chcialam pisac! Zaraz uslyszymy ze po zniszczylo kraj i ze na nic nie ma kasy. Szcxerze mowiac mam nadziejevze tak bedzie bo za chwile nie bedzie co zbieraccz Polski...
      • ivaz Re: 500 zł 28.10.15, 20:43
        I oby to było proroctwem, lepiej niech nic nie zmieniają, a zajmą się tupolewm
    • dobrochna00 Re: 500 zł 28.10.15, 20:15
      Jak sądzę, będzie to dotyczyło rodzin, w których np. czworo dzieci jest, 2000 dostają co miesiąc, a dzieci głodne i obdarte chodzą. O ile oczywiście w ogóle ten projekt wejdzie w życie.
      • triss_merigold6 Re: 500 zł 28.10.15, 20:17
        Takie rodziny już są objęte pomocą społeczną na podstawie kryterium dochodów.
        • dobrochna00 Re: 500 zł 28.10.15, 20:21
          Tak, ale to ich nie wyklucza z programu 500 na dziecko, przynajmniej przy obecnych założeniach tego programu. I jak rozumiem chodzi o wyeliminowanie sytuacji, że z tej kasy dzieci nic nie bedą miały.
      • marzeka1 Re: 500 zł 28.10.15, 20:19
        dobrochna00 napisał(a):

> Jak sądzę, będzie to dotyczyło rodzin, w których np. czworo dzieci jest, 2000 d
        > ostają co miesiąc, a dzieci głodne i obdarte chodzą.
        O ile oczywiście w ogóle t
        > en projekt wejdzie w życie.

To mówisz, że tak dokładnie przebadałaś i przejrzałaś różne rodziny , gdzie dzieci jest więcej?
        Wiadomo: patola i na bank dzieci głodne i obdarte.

Można być przeciwko tej propozycji, ale część uprawianego czarnowidztwa: każą mi do kościoła chodzić, dziecię ochrzcić muszę, na religię zapisać, bo 'nie dadzą 500 zł." zaczyna sięgać absurdu.
        • dobrochna00 Re: 500 zł 28.10.15, 20:22
          Napisałam tylko, że jak rozumiem takie rodziny będą objęte kontrolą. Jak dzieci jest siedmioro i nie ma niepokojących sygnałów to przecież nikt im nie będzie do garnków zaglądał i kazał się z każdej złotówki tłumaczyć, nie twórzmy absurdów.
          • aankaa Re: 500 zł 28.10.15, 20:26
            może się okazać, że owo mityczne 500 będzie w formie bonów do realizacji w konkretnych sklepach tongue_out i niewykorzystane nie przejdą na następny miesiąc !
          • andaba Re: 500 zł 28.10.15, 20:27
            Jak to pójdzie przez mops, to nie tylko będą kontrole, ale jeszcze faktury będzie trzeba przedstawiać. Które co obrotniejsze pijaczki i tak sobie zorganizują. Nigdy was w księgarni nie zaczepiali "Bierze pani fakturę? A weźmie na mnie?"
            • dobrochna00 Re: 500 zł 28.10.15, 20:28
              Raczej nic nie wskazuje, żeby przez MOPS szło, szczególnie jak od drugiego dziecka kasa niezależna od dochodów, więc nie ma co sprawdzać.
              • andaba Re: 500 zł 28.10.15, 20:32
                Optymistka. Kryterium dochodowe nie jest im do niczego potrzebne, żeby sprawdzić na co się wydało otrzymane pieniądze.
                • dobrochna00 Re: 500 zł 28.10.15, 20:35
                  Jak mają sprawdzić, na co zostały wydane akurat TE pieniądze w rodzinie, a co kupiono za zarobione? Przecież to się nie da smile
                  • andaba Re: 500 zł 28.10.15, 20:47
                    Dają 500zł to proszę, fakturki na 500zł. Wydane odpowiednio.
                    Za swoją wypłatę możesz sobie wódę i fajki.
                    • jowita771 Re: 500 zł 28.10.15, 22:44
                      Nawet zakładając, że w danym miesiącu nie kupiło się żadnej zabawki, ubrania dziecięcego, leków, nie było z dzieckiem u dentysty można wziąć faktury za zakupy żywnościowe, dzieci przecież jedzą.
                      • moofka Re: 500 zł 28.10.15, 22:48
                        Ja nie sadze, zeby wymagane faktur. Jezeli dzieci sa zadbane, ubrane, odżywione i wyuczone, a w domu ciepło i prądu nie odlaczaja, to znaczy, ze pieniadze poszły na dzieci i ich warunki. Bezpośrednio lub pośrednio. I naprawde ńie rozumiem, skad tyle kontrowersji wokół tego projektu. Calamcywilizowana Europa płaci zasiłki na dzieci niezależnie od dochodu. I to marne 120 euro na dziecko wcale nie wyglada jakoś szczególnie wyjątkowo na ich tle. To teraz wypadamy słabo.
                        • landora Re: 500 zł 29.10.15, 11:01
                          Wg tego projektu rodzina z jednym dzieckiem lekko przekraczająca próg dochodów nie dostanie nic, a rodzina z dwójką i więcej dzieci dostanie zasiłek nawet, jeśli zupełnie go nie potrzebuje (i tak, są zamożne rodziny wielodzietne, które 500 zł wydają na waciki).
                          • moofka Re: 500 zł 29.10.15, 12:28
                            landora napisała:

> Wg tego projektu rodzina z jednym dzieckiem lekko przekraczająca próg dochodów
                            > nie dostanie nic, a rodzina z dwójką i więcej dzieci dostanie zasiłek nawet, je
                            > śli zupełnie go nie potrzebuje (i tak, są zamożne rodziny wielodzietne, które 5
                            > 00 zł wydają na waciki).

na pierwsze dziecko tez nie dostanie nic, dopiero na drugie i kolejne jak zrozumialam
                            dla mnie to dosc logiczne
                            po pierwsze panstwu zalezy na tych aby osiagac dzietnosc wyzsza, bo jedno w rodzinie wymiany pokolen nie zastapi
                            po drugie dwoje to wiecej wydatkow niz jedno
                            a celem takiego zasilku jest czesciowe pokrycie kosztow utrzymania dzieci
                            jesli o mnie chodzi w ogole mozna z kryterium dochodowego rezygnowac
                            od dochodu inne swiadczenia sa zalezne
                            • moofka Re: 500 zł 29.10.15, 12:44
                              nie zagwarantuje w sensie
                              i jeszcze raz - zastanawiam sie dlaczego w Polsce
                              kraju tak biednym, molestowanym fiskalnie i z najwyzszym vatem na wszystko co dzieciece
                              pomysl 120 eur na 2 dopiero dziecko (czyli 250 na leb przy dwojce, ew. ok. 330 przy trojce
                              budzi az takie wielkie aj waj i to wsrod ludzi wlasnie
                              nie zal na bajonskie sumy wydawane na mlodych mundurowych czy gorniczych emerytow
                              na osmiorniczki
                              na odprawy na prezesow spolek skarbu panstwa
                              w kazdym panstwie to jest normalne, ze chociaz czesc zaplaconego podatku do nich wroci
                              i nie tylko to, bo duzo wicej wsparcia dla rodzicow
                              niemcy, austria, francja, irlandia, szwecja, norwegia, itd itp
                              i nikt nie mowi o wspieraniu patologii jakos
                              gdyby pomysl sie utrzymal na troje dzieci dostane o ile dobrze rozumiem tysiac zlotych
                              to duzo mniej niz miesiecznie razem pracujac odprowadzamy do us
                              i do zus
                              jednoczesnie ponoszac trud wychowania nowych obywateli
                              nie uwazam zeby ktos mi łaskę robił
                              zostawiajac mi w tej sytuacji tysiac uprzednio mi go zabrawszy
                              bo na pewno ja wiem lepiej jak go na dzieci wydac niz panstwo
                              bo ja ze swoich wczesniej opodatkowanych pieniedzy musze kupic podreczniki i inne materialy szkolne, buty z 23% vatem i zaplacic na prywatnego dentyste i okuliste, bo sie panstwowo nie dostane
                              • moofka Re: 500 zł 29.10.15, 12:46
                                kraju tak biednym, molestowanym fiskalnie i z najwyzszym vatem na wszystko co d
                                > zieciece

i now uscisle
                                nie kraju biednym, tylko kraju biednych ludzi
                                bo kwestia jest bardziej w dystrybucji niz w zasobach
                      • aankaa Re: 500 zł 28.10.15, 22:49
                        a osiedlowy sklepik nie będzie nic innego robił jak wystawiał faktury na żywność big_grin
            • asia_i_p Re: 500 zł 28.10.15, 22:30
              No ale tak to zaczepiają nie pijaczki, tylko rodzice dzieci, których nie stać na podręczniki i którym przysługuje zwrot, ale kiedy już kupią podręczniki i przedstawią fakturę.
        • andaba Re: 500 zł 28.10.15, 20:25
          Ja nie uprawiam czarnowidztwa, bo i do kościoła chodzę i księdza przyjmuję.
          Ale... jestem przeciwna. Bo nie wierzę, żeby coś dobrego z tego wynikło. Pewnie dostanę może te 1500 zł, ale odbije się to na cenach i na dzietności... tyle że nie tam, gdzie trzeba.
          Już teraz mam wrażenie, że połowa dzieciaków to dla becikowego "powstała".

Cała nadzieja w tym, że tego nie uda im się zrealizować.
          • aankaa Re: 500 zł 28.10.15, 20:28
            ty naprawdę uwierzyłaś, że dostaniesz 1500 zeta miesięcznie ? big_grin
            • andaba Re: 500 zł 28.10.15, 20:35
              Uwierzyłam, jak uwierzyłam.

Bardziej się obawiam.
              Podobnie jak likwidacji gimnazjów.

Cała nadzieja, że się zaczną żreć i nie dojdą do porozumienia, albo stwierdzą, że PO tak zjechało kraj, że nic się nie da zrobić przez całe 4 lata. I tego im życzę. Niech nic nie spieprzą.
          • asia_i_p Re: 500 zł 28.10.15, 22:31
            Andaba, ta lista obietnic tak komentowanych rośnie i rośnie wink .
    • paloma_blauwinder Re: 500 zł 28.10.15, 20:30
      Armia kontrolerów wysłana do rodzin z dziećmi i firm optymalizujących podatki, z jednoczesnym odchudzeniem administracji? Jak?
      • asia_i_p Re: 500 zł 28.10.15, 22:32
        Starczy, jak zamiast przysłać kontrolera, każą ci przynieść faktury za rok poprzedni z podaniem o dofinansowanie na rok następny.
        Już się widzę, jak ich nie gubię. Chyba, że sporządnieję od tej ustawy - kurcze, oni jednak mają pozytywny wpływ na społeczeństwo. wink
    • aankaa Re: 500 zł 28.10.15, 22:52
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ei/ef/kdsh/cCVxMhbDW2WCseXiUX.jpg
      • kubekwkropki Re: 500 zł 29.10.15, 00:22
        Brak kryterium dochodowego przy drugim i kolejnych dzieciach jest bez sensu. Jak złoże wniosek to tez dostanę 6000zl rocznie? Cudnie. Pojadę do spa.
        • moofka Re: 500 zł 29.10.15, 04:29
          Od kryterium dochodowego jest mops, pomoc socjalna imzasilki celowe. Tu jest jakoby inny cel
        • kama265 Re: 500 zł 29.10.15, 09:51
          też tak uważam, powiem więcej, uważam to za rażącą niesprawiedliwość
          • hugo43 Re: 500 zł 29.10.15, 10:30
            Pewnie,że niesprawiedliwe, płace więcej podatków niż większość zarabia.z drugiej strony te 500 płn ma w teorii wspierać dzietnosc ,nie ubogich.może kupie ziemię na kredyt i te 500płn przeznaczyć na ratę?prezent dla dzieci na start w dorosłość idealny!
            • kama265 Re: 500 zł 29.10.15, 10:47
              no to raczej nie wiem, chyba to raczej śmieszne jest. Kto się decyduje na dziecko, bo 500 zł? chyba nie ktoś, kogo stać tak czy inaczej.
    • feniks_z_popiolu Re: 500 zł 29.10.15, 04:57
      Hej geolog, zamiast wszędzie wstawiać te swoje buhahy rzuć jakimś sensownym argumentem. No chyba, że za myślenie ci nie płacą. Płacą tylko za pisanie. 4 buhahy lepiej się zatem opłacają niż konstruktywna wypowiedź. Uważaj tylko by brak refleksji nie wszedł ci w nawyk.
    • sitniczek Re: 500 zł 29.10.15, 11:26
      Spoks, będąc samotnym rodzicem jednego dziecka, o paręnaście złotych przekraczam te 800. Więc i tak nie dostanę nic. Ciekawe, że tym którzy dostaną po 500 zł wzrośnie dochód i stracą inne zasiłki... A kasę w okolicach przedprzelewowych muszę pożyczać niemal co miesiąc..
      • kubekwkropki Re: 500 zł 29.10.15, 11:35
        A ja nie będąc samotnym rodzicem i wydając większą kwotę miesięcznie na mani/pedi z hybrydą - dostanę. Przy czym "moje" 500 zeta sfinansuje -między innymi - zakredytowane pod kurek małżeństwo z jednym dzieckiem i dochodem na poziomie 4tysi - na przykład. Dlatego pomysł wydaje mi się uroczy.
        • kama265 Re: 500 zł 29.10.15, 11:45
          100/100 smile
        • sitniczek Re: 500 zł 29.10.15, 12:13
          Gdzie jest prawo? I sprawiedliwość? Ja się pytam...
          • kama265 Re: 500 zł 29.10.15, 13:10
            u władzy wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka