Dodaj do ulubionych

wazne oczekiwania EX

29.10.15, 13:22
Poprzedni watek dotyczacy NEXT sie bardzo rozrasta, wiec pozwoliłam sobie załozyc nowy i zadac konkretne pytanie:
Jakie sa oczekiwania EX wobec next ( obecnej a/ bliskiej kolezanki b/ żony taty) wobec jej odpowiedzi na poniższe puytania:

Ciocia – a dlaczego ta pani ze spożywczego ma takie różowe włosy?
Ciocia, dlaczego niektóre moje koleżanki to strasznie kłamią?
Ciocia dlaczego mama mi zabrania z tobą rozmawiać
Ciocia , czemu masz niebieski płaszcz a nie brązowy?
Ciocia a na jakie studia chodziłaś?
Ciocia a co miałaś z polskiego na maturze?
Ciocia, a czy ty kochasz mojego tatę?
Ciocia a czy wy się z tata kiedyś rozstaniecie?
Ciocia daj mi proszę jogurt truskawkowy bo mama nie pozwala
Ciocia czemu ty jeździsz samochodem skoro to samochód taty?
Ciocia – dlaczego samolot lata?
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: wazne oczekiwania EX 30.10.15, 09:38
      wiesz co, ciekawe te pytania (zwłaszcza to o kolor płaszcza).
      ale do czego zmierzasz właściwie? smile
      • froshka66 Re: wazne oczekiwania EX 30.10.15, 14:25
        Zmierzam do otrzymania odpowiedzi co jest wg Ex "własciwym miejscem" dla Next a co jest jego przekroczeniem i "objasnianiem dziecku swiata" do którego Next juz nie ma prawa - stad tez różnorakie pytania .
    • broceliande Re: wazne oczekiwania EX 30.10.15, 09:52
      Nie czytałam tamtego wątku, ale Twoje pytanie jest dość inspirujące. Myślę sobie, że możesz odpowiadać zgodnie z prawdą na temat płaszcza, matury, samolotu. Możesz być sobą w rozmowie z dzieckiem nie obrażając jego mamy, potwierdzając uczucia do taty...
    • nangaparbat3 Re: wazne oczekiwania EX 30.10.15, 16:09
      Ciocia daj mi proszę jogurt truskawkowy bo mama nie pozwala
      To chyba jedyne pytanie mające związek ze "znaniem swego miejsca".
      Skoro mama nie pozwala, nie dam ci go.
      Cała reszta - odpowiadasz tak, jakbyś odpowiadala wlasnemu dziecku. Krótko, jasno, zgodnie z prawdą, odpowiednio do wieku (dziecka).
      • anorektycznazdzira Re: wazne oczekiwania EX 30.10.15, 20:25
        tu się podpiszęsmile
      • kotradykcja Re: wazne oczekiwania EX 31.10.15, 16:11
        nangaparbat3 napisała:

> Ciocia daj mi proszę jogurt truskawkowy bo mama nie pozwala
        > To chyba jedyne pytanie mające związek ze "znaniem swego miejsca".
        > Skoro mama nie pozwala, nie dam ci go.
        > Cała reszta - odpowiadasz tak, jakbyś odpowiadala wlasnemu dziecku. Krótko, jas
        > no, zgodnie z prawdą, odpowiednio do wieku (dziecka).

Też tak myślę.
    • obrus_w_paski Re: wazne oczekiwania EX 30.10.15, 19:23
      Te pytania to pikus w porównaniu z pytaniami
      "A co to jest invitro?"
      "A czy uchodźca to ktos zły?"
      "Kto to jest lesbijka i cY to cos złego?"
      "DlacZego nie chodzisz do kościoła?"
      "Jak sie rodzą dzieci?"
      • a1ma Re: wazne oczekiwania EX 30.10.15, 20:12
        Na które z nich nie znasz odpowiedzi? Chętnie wyjaśnię big_grin
      • natalie_rushman Re: wazne oczekiwania EX 30.10.15, 20:16
        E no bez przesady, co w nich takiego problematycznego?
        Ja tłumaczyłam mojemu dziecku jakiś czas temu, czym jest gwałt.
        Prawdę mówiąc, trudno było wypośrodkować między tym, żeby nie przerazić, ale i żeby powiedzieć jasno prawdę.
        • obrus_w_paski Re: wazne oczekiwania EX 30.10.15, 23:23
          Przeciez nie chodzi p to, ze to sa trudne pytania tylko ze odpowiedzi macochy moga nie współgrać ze swiatopogladem ktory matka chce przekazać swojemu dziecku.
          W koncu mówimy o macosze ktora "ma znac swoje miejsce".

Moj siostrzeniec kiedys zadał mi jedno z tych pytań. Mogłabym odpowiedzieć, ale wiedziałam ze matka ma inne nastawienie do sprawy niz ja, wiec pytanie okazało sie byc trudne
          • froshka66 Re: wazne oczekiwania EX 31.10.15, 00:24
            To znaczy, że "znanie swojego miejsca" oznacza, że nie może zgodnie ze swoim światopoglądem mówic do dziecka? Bo on nie jest podzielany przez mamę?
            • obrus_w_paski Re: wazne oczekiwania EX 31.10.15, 00:40
              Pewnie zalezy od dziecka. 13 latek zrozumie, ze dorośli moga miec rożne zdanie, kilkulatek niekoniecznie. Jesli cudzy 4latek pyta sie mnie skąd sie biorą dzieci, to uważam ze nie powinnam uzurpowac sobie prawa do odpowiedzi na to pytanie. to rodzice powinni odpowiedzieć zgodnie z przekonaniami, choćby rzucili małemu bajkę o bocianie, a ja nie powinnam im tego prawa "odbierać". W przypadku kilkulatkow czesto ta pierwsza odpowiedz jest najważniejsza.

Usłyszałam kilka z tych pytań od cudzych kilkulatkow i nie podjęłam sie odpowiedzi.
              • froshka66 Re: wazne oczekiwania EX 31.10.15, 02:23
                OK, a jeżeli waśnie m in ten światopogląd był tym co dzieli rodziców? I tata uważa, że w jego domu powinno się na pytania dziecka odpowiadać zgodnie z jego wizją świata?
                I co naturalne ? jego zdanie i ta wizja jest podzielana przez partnerkę?
                • kura17 Re: wazne oczekiwania EX 31.10.15, 07:34
                  > OK, a jeżeli waśnie m in ten światopogląd był tym co dzieli rodziców? I tata uw
                  > aża, że w jego domu powinno się na pytania dziecka odpowiadać zgodnie z jego wizją świata?

to wtedy TATA odpowiada na "klipotliwe" pytanie i juz.
                • kotradykcja Re: wazne oczekiwania EX 31.10.15, 16:15
                  froshka66 napisała:

> OK, a jeżeli waśnie m in ten światopogląd był tym co dzieli rodziców? I tata uw
                  > aża, że w jego domu powinno się na pytania dziecka odpowiadać zgodnie z jego wi
                  > zją świata?
                  > I co naturalne ? jego zdanie i ta wizja jest podzielana przez partnerkę?

No to tata z żoną /partnerką w ich domu mowią to, co uważają za słuszne, a mama w swoim domu mówi to cobona uważa za słuszne.
                  I dziecko sobie wybierze co mu pasuje.
                • triss_merigold6 Re: wazne oczekiwania EX 31.10.15, 18:41
                  Wówczas dziecku powinien odpowiedzieć ojciec, a nie jego narzeczona czy żona.
                  • froshka66 Re: wazne oczekiwania EX 31.10.15, 23:41
                    Jeżeli pytanie jest kierowane do macochy a jest "swiatopogladowe" to ma odesłac po odpowiedź do ojca?

• dobrochna00 Re: wazne oczekiwania EX 31.10.15, 11:26
                Zgodnie z przekonaniami to można odpowiedzieć na pytanie, czy "PiS jest zły" (takie ostatnio mi zadały), a nie skąd się biorą dzieci, bo tutaj akurat prawda jest jedna i nie zależy od opinii smile
          • dziennik-niecodziennik Re: wazne oczekiwania EX 31.10.15, 08:10
            no ja wszystko rozumiem
            ale jakim cudem pytania:
            "a dlaczego ta pani ze spożywczego ma takie różowe włosy?"
            "czemu masz niebieski płaszcz a nie brązowy?"
            "a na jakie studia chodziłaś?"
            "a co miałaś z polskiego na maturze?"
            "a czy ty kochasz mojego tatę?"
            "czemu ty jeździsz samochodem skoro to samochód taty?"
            "dlaczego samolot lata?"

klasyfikujesz jako takie ktorych odpowiedzi mogą potencjalnie "nie współgrać ze światopoglądem itd"??

pani ma różowe wlosy bo jej sie takie podobają, ja mam niebieski płaszcz bo mi sie taki podoba, studiowałam to i owo, na maturze z polskiego miałam co miałam, tatę kocham (jesli kocham), jezdze taty samochodem bo tata mi go pozycza, a czemu samolot lata to zapytaj tate bo ja Ci tego nie umiem wytlumaczyc.

co tu moze byc niezgodnego z poglądami matki?? no, matka moze sie upierac ze "ta zdzira wcale mojego męża nie kocha", ale to juz nie jest w jej gestii.
          • natalie_rushman Re: wazne oczekiwania EX 31.10.15, 08:18
            W tym wypadku ograniczyłabym się do najsuchszych faktów, bez wartościowania.
      • kotradykcja Re: wazne oczekiwania EX 31.10.15, 16:12
        > Te pytania to pikus w porównaniu z pytaniami
        > "A co to jest invitro?"
        > "A czy uchodźca to ktos zły?"
        > "Kto to jest lesbijka i cY to cos złego?"
        > "DlacZego nie chodzisz do kościoła?"
        > "Jak sie rodzą dzieci?"

Jeśli pytanie jest skierowane do mnie, odpowiadam zgodnie ze swoją wiedzą i poglądami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka