pina_colada88 05.11.15, 11:13 Znalazłam na Facebooku grupę z ebookami. W plikach wiele, wiele książek. Wszyscy radośnie się wymieniają. Czy da się z tym coś zrobić? Czy jest realna szansa by ukrócić ten preceder? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwoniaw A jakiż to "proceder" masz na myśli? 05.11.15, 11:58 Może najpierw poczytaj polskie ustawy ze szczególnym uwzględnieniem punktu, na jakich zasadach możesz komuś udostępniać legalnie posiadane pliki z książkami, muzyką czy filmami, a potem szkaluj ludzi, co? Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: A jakiż to "proceder" masz na myśli? 05.11.15, 12:17 Iwoniaw, oświeć mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: A jakiż to "proceder" masz na myśli? 05.11.15, 12:25 Czytać umiesz? To sobie przeczytaj odpowiednią ustawę, powinno cię wystarczająco oświecić. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: A jakiż to "proceder" masz na myśli? 05.11.15, 12:34 www.prawoautorskie.pl/art-23-dozwolony-uzytek-osobisty Jesli ustalisz, ze osoby z grupy w rzeczywistosci sie nie znaja i nie utrzymuja kontaktow... Chomik jest duzo mniej legalny, moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: A jakiż to "proceder" masz na myśli? 05.11.15, 12:52 A mozesz podac nazwe tej grupy? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: A jakiż to "proceder" masz na myśli? 05.11.15, 15:53 tez sie chetnie dowiem Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 12:18 zasadniczo wszystko rozbija sie o to SKĄD wzięli pliki z e-bookami. bo moze byc jak z normalną książką - ktoś ją sobie kupił i pożycza znajomym. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 12:32 Ja mam ok 100 ebookow- nie jakos przesadnie duzo. Czesc kupilam sama, czesc dostalam od innych (na zasadzie wymiany). Moja sprawa co robie z legalnie zakupionymi ksiazkami, w tym ebookami. Moge je pozyczac komu chce! Odpowiedz Link Zgłoś
3razyklik Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 12:45 Dzięki za info, poszukam i chętnie wymienię się moimi e-bookami Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 15:39 razyklik napisał(a): > Dzięki za info, poszukam i chętnie wymienię się moimi e-bookami A czy moglabys podac nazwe bo nie moge znalezc? Autorka watku niestety zachowuje sie jak pies ogrodnika i ignoruje moje prosby, mysli ze jak tu nakrzyczy to ludzie nagle sie przestana wymieniac ebookami, meczaca jest taka typowa polska zawisc i zdziecinniale rzucanie sie nie wiadomo o co.... Odpowiedz Link Zgłoś
dido_dido Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 12:45 A jest gdzieś blisko biblioteka? Jeżeli tak to idź i zobacz jak radośnie tam się wymieniają książkami A może gdzieś widziałaś antykwariat? Tam również radośnie choć za niewielką opłatą wymieniają się ludzie książkami. Kupowałaś kiedyś dla dziecka używane podręczniki? Bo ja tak - a ile radości miałam, że pieniądze zaoszczędziłam. Albo, że udało mi się poszukiwany podręcznik dostać. Może z tym też coś zrobisz? Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 14:59 Donieś na mnie, że radośnie wymieniam się ze znajomymi książkami papierowymi Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 15:10 Papierowe to co innego. W przypadku ebooków byłam swiadkiem sytuacji, że recenzent dostał książkę przed premierą i przekazał ją... pobrało ją 2000 ludzi (skąd te dane- nie wiem). A taki offtop- wiecie ile zarabia pisarz na książce? Odpowiedz Link Zgłoś
dido_dido Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 15:17 Tak z ciekawości - dlaczego papierowe to co innego? To tylko inny nośnik tej samej treści. Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 15:26 Nie, papierowe to dokładnie to samo - ich też nie wolno kopiować bez zezwolenia. Za każdym razem przy takich dyskusjach mnie zastanawia, czy wy też tak chętnie pracowałybyście za darmo, jak ci biedni pisarze. Jak zrobicie w pracy projekt albo prezentację, to zamieszczacie go w internecie, żeby inni sobie ściągnęli? A wasze prace magisterskie też umieściłyście w sieci, żeby inni skorzystali? Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 15:33 a.va- w sensie- co innego bo nie kopiujesz tylko czytasz w ramach dozwolonego użytku Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 15:42 Cytata.va napisała: > Nie, papierowe to dokładnie to samo - ich też nie wolno kopiować bez zezwolenia Otóż to - dozwolony użytek własny jest identyczny jak w przypadku ebooków. Tak samo możesz pożyczyć znajomemu, tak samo możesz skopiować fragmenty, tak samo NIE możesz kopiować/drukować i sprzedawać bez licencji. Cytat Za każdym razem przy takich dyskusjach mnie zastanawia, czy wy też tak chętnie > pracowałybyście za darmo W życiu nie postulowałam, by pisarze mieli pracować za darmo. Natomiast nazywanie złodziejami ludzi, którzy kupili legalnie książkę i umożliwili jej przeczytanie grupie znajomych to ciężkie przegięcie (niezależnie, czy książka jest na papierze czy na ekranie, wszak o treściach i dobrach intelektualnych mowa, a nie pikselach/kartkach z celulozy) i sobie wypraszam. CytatJak zrobicie w pracy projekt a > lbo prezentację, to zamieszczacie go w internecie, żeby inni sobie ściągnęli? A > wasze prace magisterskie też umieściłyście w sieci, żeby inni skorzystali? A to takie dziwne, że owszem, wiele osób tak właśnie robi? Publikuje swoje prace w necie? Nie pozbywając się w ten sposób oczywiście niemajątkowych praw autorskich i nie dając nikomu prawa do podpisywania się pod ich tekstem, ale jak najbardziej udostępniając swoje dzieło jak najszerszej publiczności? Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 15:50 Grupa znajomych? Wolne żarty. Te grupy specjalnie robią się tajne by nikt ich nie mogł na facbooku wyszukać. To obce sobie osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Tak, ty wiesz najlepiej, czy jacyś ludzie 05.11.15, 15:59 robią tajną grupę dlatego, że się nie znają i z nieznajomymi zamierzają uprawiać nielegalny proceder pożyczania sobie książek Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Tak, ty wiesz najlepiej, czy jacyś ludzie 05.11.15, 16:08 Iwoniaw, znasz 5 000 lub 10 000 osób? Tyle liczą grupy Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Tak, ty wiesz najlepiej, czy jacyś ludzie 05.11.15, 16:11 Znaczy, jeśli znam 10000 osób, to uwierzysz, że tamci też mogą się znać, a jeśli ja nie znam, to znaczy, że ludzie mający tylu znajomych nie istnieją? Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 16:07 Ok Iwonia, podeślesz mi swoja pracę mgr? Chętnie skorzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 16:10 W bibliotece sobie poszukaj, spokojnie znajdziesz w katalogu. Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 16:12 Ale ja potrzebuję plik, nie wydruk. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 16:14 A cóż mnie obchodzi, co ty potrzebujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 16:19 Tak myślałam. Dzielenie się jest fajne, dopóki dzielisz się wytworami pracy innych osób. Swoim plikiem się nie podzielisz. Co za hipokryzja. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 16:22 Hipokryzja? To, że nie chcę ci zrobić przelewu, a uważam, że dawanie żebrakom pieniędzy nie jest nielegalne też nazwiesz hipokryzją? To na zdrowie Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 16:27 Ależ ja ani słowa nie napisałam o legalności, piszę wyłącznie o moralnej stronie dzielenia się efektami czyjejś pracy bez płacenia temu komuś za wykonaną przez niego pracę. Moim zdaniem jest to niemoralne. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 16:28 Wspomniane wyżej w wątku biblioteki też niemoralne? Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 16:33 Tak, dlatego zresztą to prawo będzie zmienione i biblioteki zaczną płacić pisarzom. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 16:49 Nie udawaj, że nie widzisz różnicy. W przypadku papierowych kopii udostepnionych w bibliotekach nie można bezkosztowo powielać ich w nieskonczoność. Książkę z biblioteki przeczyta 100 ludzi, z których kilku może nawet kupi sobie własną kopię (mnie sie zdarzało), by móc do niej wracać. E-book wrzucony do sieci przeczytają tysiące ludzi, z których nikt nie kupi własnej kopii. (Chyba ze w przystępie wyrzutów sumienia.) Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 16:53 A skąd takie dywagacje? Że nie kupią? Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 17:03 > A skąd takie dywagacje? Że nie kupią? Tak czysto charytatywnie? Może i ktos kupi. Ile procent, uważasz? Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 17:16 Jakie charytatywnie? Nie mam pojęcia jak to się rozkłada procentowo, ale ja sama ściągam mnóstwo ebooków i całkiem sporo kupuję. Ba, często ściągam ebooki książek, których wersje papierowe już mam, bo a) potrzebuję jakiegoś cytatu, a łatwiej go znaleźć w wersji elektronicznej b) potrzebuję cytatu na potrzeby internetowej dyskusji, a wolę kopiować niż przepisywać c) mam chęć przeczytać ksiażkę/ potwórzyć rozdział/sprawdzić coś, a papierową wersją tu i teraz nie dysponuję. Podobnie robią właściwie wszyscy moi znajomi, którzy korzystają z ebooków. Ponadto z moich obserwacji wynika, ze masowi ściągacze ebooków kupują więcej papierowych książek niż nieściągający. Ale wychodzą mi te statystyki wśród moich znajomych, więc może są niereprezentacyjne? Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 19:15 > Jakie charytatywnie? Nie mam pojęcia jak to się rozkłada procentowo, ale ja sam > a ściągam mnóstwo ebooków i całkiem sporo kupuję. Bo w ogóle należysz (podobnie jak większość ściągaczy ebooków) do stosunkowo niewielkiego procentu społeczeństwa, którzy masowo czytają. Na pewno ci, którzy ebooki ściągają średnio rzecz biorąc kupują więcej książek, którzy nie ściągają (jako że znakomita większość "nieściągających" nie czyta w ogóle). Moja teza jest taka, że kupują mniej, niż gdyby nie ściągali. Może jestem cyniczna, ale nie wierzę, by ludzie dostający jakieś dobro za darmo z dobroci serca za nie płacili. (Acz przyznaję, że może sie zdarzyć, że przeczytawszy pirackiego ebooka kupią inne książki tego autora - niektórzy autorzy dają zresztą takie darmowe próbki umyślnie. Sama kupiłam Brandona Sandersona po ściągnięciu jego darmowego Warbreaker.) > Ba, często ściągam ebooki książek, których wersje papierowe już mam To co innego. Ja też to robię i nie uważam tego za naganne. Zapłaciłaś, masz, i na własny użytek mogłabyś zeskanować, efekt jest ten sam. > Ponadto z moich obserwacji wynika, ze masowi ściągacze ebooków kupują więcej pa > pierowych książek niż nieściągający. Ale wychodzą mi te statystyki wśród moich > znajomych, więc może są niereprezentacyjne? Nie sądzę, patrz wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 19:42 Ale z jakiej dobroci serca? Książki, na których mi zależy, żeby je mieć kupuję, po prostu. Insza inszosć, ze faktycznie parę razy po lekturze ebooka zrezygnowałam z kupienia gniota. No, ale do kogo pretensje, ze książka jest marna? Do mnie, czy do autora? Zawsze dużo korzystałam z "darmowych" książek, czy to z blibliotek, czy pożyczając od znajomych, czy podczytując po księgarniach. Możesz sobie mnie nazwać złodziejem, ale to właśnie dzięki takim złodziejom jak ja wydawnictwa żyją. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 21:00 > Ale z jakiej dobroci serca? Książki, na których mi zależy, żeby je mieć kupuję, > po prostu. Ale już masz. E-booka. Co kupujesz? Wersję papierową? >Możesz sobie mnie nazwać zło > dziejem, ale to właśnie dzięki takim złodziejom jak ja wydawnictwa żyją. A skąd, ja nie nazywam, sama jestem nałogowym "podczytywaczem". W ogóle swoją niechęć kieruję nie do ściągających, ale wrzucających. Boję się, że przy masowych "darmowych" e-bookach literatura skończy tak jak dziennikarstwo - produkowany będzie tylko chłam (zresztą to już sie dzieję - redakcja i korekta leży, jako że wydawnictwom się nie opłaca), bo za jakość trzeba płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Ebooki- Wasze zdanie 06.11.15, 12:59 Tak, wersję papierową, bo ebook to tylko treść, a książka to przedmiot, którego pragnę. Dotyczy bardziej komiksów, ale zwykłych książek też. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 21:15 "Insza inszosć, ze faktycznie parę razy po lekturze ebooka zrezygnowałam z kupienia gniota. " Ja po lekturze niektórych ebooków myślę: jakby chociaż jedno drzewo ścięto, bym mogła to przeczytać, to by mnie szlag z żalu trafił Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 16:49 iwe że po prostu nie ma swojej pracy w formie pliku. ja swojej nie mam na ten przyklad. miałam nagraną na płytkę, ale płytkę gdzies zgubiłam. to co, mam Ci skanowac te kilkadziesiąt jednak stron? a prace magisterskie u nas tez sie robiło z kopią do biblioteki wydzialowej. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 16:26 > W życiu nie postulowałam, by pisarze mieli pracować za darmo. Nieee, wcale. Może zastanów się: pisarz (poza autorami bestsellerów) zarabia w Polsce jakieś 5% ceny okladkowej, czyli - TA DAM! - około 2 zł na książce. Jeśli książka ma nakład 1000 egzemplarzy, zarobi - TA DAM! - 2000 zł. Za załóżmy roczną pracę. Książka mogłaby pewnie mieć nakład 5 tys egzemplarzy, a pisarz zarobić 10 tys zł (też nie majątek) ale uczciwi ludzie, którzy kupili e-booki radośnie "udostępnili je znajomym" idącym w tysiące. Jak ci się zdaje, napisze ten pisarz następną książkę, czy uzna, że na takie hobby go jednak nie stać? Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 16:37 I to jest pogrzane. 5 % dla pisarza, a pozostałe? Wydawca, reklama, dystrybucja. Co ciekawe, ebooki bardzo często kosztują tyle samo, co książka papierowa. A tu dystrybucja jest głównie na mojej własnej głowie, bo to ja muszę sobie plik pobrać. System jest do dupy, i prawo autorskie również. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 16:43 > 5 % dla pisarza, a pozostałe? Wydawca, reklama, dystrybucja. Dystrybucja głównie. Empik, merlin itd sciągają 50%, hurtownie idą w ich ślady. Reklama to są na ogół grosze (parę darmowych egzemplarzy dla portali czy bloggerów). > Co ciekawe, ebooki bardzo często kosztują tyle samo, co książka papierowa. Może wydawcy zakładają, ze skoro i tak ten twój ebook skopiują z 10 razy, przynajmniej z ciebie muszą zedrzeć. > System jest do dupy, i prawo autorskie również. Zgoda. Ale warto zdawać sobie sprawę, co się robi takim "uczciwym udostępnianiem" ludziom, którzy i tak finansowo są w czarnej d..., a bez których książek by nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Ebooki- Wasze zdanie 06.11.15, 11:52 Alez ja sobie zdaje. Ksiazek nie kupuje, bo nie chce zawalac mieszkania czyms, co przeczytam raz. Ebooki pozyczam po prostu z biblioteki, maja wiekszosc nowosci, oryginaly, w doskonalym formacie i bez bledow wynikajacych z domowej przerobki plikow. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Ebooki- Wasze zdanie 06.11.15, 12:06 Ebooki z biblioteki? Gdzie taka jest? Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Ebooki- Wasze zdanie 06.11.15, 14:19 U mnie w miescie (Hiszpania). Z rok temu wprowadzili wypozyczanie ebookow, ku mej wielkiej radosci. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Ebooki- Wasze zdanie 06.11.15, 13:07 A wiesz, że ja nieraz miałam błędy w legalnie kupionych e-bookach? Niestety nie wiem, czy to wina danego pliku czy może problem z moim czytnikiem, ale ten problem nie występuje u mnie w każdym e-booku. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 15:45 CytatA taki offtop- wiecie ile zarabia pisarz na książce? A to już zależy, czy jest aktualnie debiutantem, który pana Boga za nogi złapał, że ktoś go zechciał wydrukować, czy np. taką J.K. Rowling na etapie wydawania kolejnych tomów Harry'ego Pottera Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 16:23 Taki zwykły, lubiany, w miarę poczytny zarabia na książce 3zł. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 21:47 Brutalna prawda jest taka, ze brak możliwości skorzystania z e-booka nie przekłada się na to, że ci wszyscy kupią. Kupi może 10%, reszta nie kupi wcale, tylko pożyczy, albo odpuści. Argument o krzywdzie pisarza choć słuszny, jest nieco naciągany, zważywszy, że w w cenie książki jego honorarium to jakiś nikły procent. Sama korzystam z ebooków sporadycznie, bardziej w celach "przetestowania" nieznanych autorów albo na podróż. Zasadniczo wolę książki papierowe. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 16:33 Możesz zapytac się tam: legalnakultura.pl/pl legalnakultura.pl/pl/prawo-w-kulturze/zapytaj-prawnika Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 16:34 legalnakultura.pl/pl/prawo-w-kulturze/zapytaj-prawnika/ksiazki/194,korzystanie-z-e-booka Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 16:57 Polacy to dziwnych naeod.Nie czytasz ksiazek zle,czytasz tez zle.Zle wyposazona biblioteka zle,dobrze wyposazona,jeszcze gorzej Zajmij sie wreszcie praca zamiast sledzic innych. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 18:59 1. Wymienianie sie ksiazkami nie jest nielegalne (nawet ebookami). 2. Bardzo duzo ksiazek w sieci jest darmowych (np. ja sciagnelam sobie zupelnie legalnie cala bibliografię Agathy Christie, a na allegro podobna kolekcja kosztowała ładnych pare stowek). 3. Ksiazki w Polsce sa obrzydzliwie drogie i wielu osob po prostu nie stac na kupno. Zwlaszcza jesli cena ebooka jest taka sama jak wydania papierowego (no sorry, ludzie!). Jesli ktos i tak by tej ksiazki nie kupil, to chyba lepiej ze sciagnal i przeczytal? No chyba ze ktos zakłada, ze lepiej zeby jakis biedny dzieciak nie czytal w ogole, niz gdyby mial na komorce sciagnietego sapkowskiego 4. Od dawna wiadomo, ze to piraci kupuja najwiecej ksiazek/gier/filmow/muzyki )) 5. Ludzie czesto sciagaja ksiazki, ktore kiedy kupili ale zgubili/pozyczyli komus na wieczne nieoddanie/zostawili u rodzicow po przeprowadzce/ksiazka sie zniszczyla albo zezarl ja pies (np. w moim przypadku - sciagnelam cala kolekcje Rogera Zelaznego, bo po wyprowadzce od rodzicow przejal ja moj brat). Od razu zaznaczam, ze z bibliotek nie korzystam, bo: - nie mam sily po robocie do niej jechac/isc - brzydza mnie ksiazki wymacane i czytane na kibelku przez 40 innych osob - mam kindle, nie bede tachac dodatkowo ciezkiej ksiazki w malej torebce "Bibliotecznie" korzystam tylko z Amazon Prime, ktory daje mi dostep do kilkunastu tysiecy ksiazek za darmo, wlasnie w formie elektronicznej biblioteki. Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk.w.skarpecie ORMO wciąż żywe 05.11.15, 19:06 i cieciowska natura wyniesiona z domu wyłazi na forum )) Przy okazji - pożyteczne linki: pebx.pl/forum/ksiazki.373/ ebook4all.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Ebooki- Wasze zdanie 06.11.15, 12:33 fragile, napisz, proszę, skąd masz Christie i czy w oryginale czy tłumaczenia. i jak działa Amazon Prime? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Ebooki- Wasze zdanie 06.11.15, 13:08 Dołączam się do pytania o Christie Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 20:10 hmmm ... od 3 lat czytam tylko ebooki - nie zapłaciłam nawet za jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 20:12 Wogóle nie rozumiem cen za ebooki. Przecież plik z np. "łorda" można przerobić na epub i umieścić go na swojej strone autorskiej - wpisać cenę 5 zł i biznes się kręci, ale nie ebooki oferują księgarnie internetowe za np 30 zł - ile z tej kwoty otrzymuje autor ? 1 zł? Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 20:22 Pewnie nie może, bo sprzedaje majątkowe prawa. Czy coś w tym guście. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 21:13 Dokładnie. Swego czasu chyba Metallica (nie dam sobie nic uciąć, że o ten zespół chodziło) zrobiła furorę, sprzedając swój nowy album jako mp3, bezpośrednio, przez internet. Zarobił zespół i studio nagrań. Zero pośredników, zero drukowania okładek. Pamiętam, że spotkało się to z bardzo pozytywnym odzewem - który przełożył się na sprzedaż. No ale jak się musi wydać na papierze, jak się musi mieć za sobą wydawnictwo i EMPIK czy jakąś inną sieciówkę, która na pracy artysty musi robić grubą kasę, to - sorry Winetou... Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 23:38 > No ale jak się musi wydać na papierze, jak się musi mieć za sobą wydawnictwo i > EMPIK czy jakąś inną sieciówkę, która na pracy artysty musi robić grubą kasę, t > o - sorry Winetou... Uważasz, że polscy autorzy en masse to kretyni, którzy nie potrafią liczyć? Potrafią. Rynek e-booków w Polsce to margines marginesu (w ogóle czytelniczy jest płytki), 300 kopii to już sprzedaż, 500 niemal bestseller. Poza sklepami internetowymi nie kupuje prawie nikt. Strona autora? Kto na tę stronę trafi? Sprzeda ze 100 kopii może (optymistycznie), a będzie musiał do tego firmę założyć. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Ebooki- Wasze zdanie 06.11.15, 07:21 A co z VATem? bo widzę, że jesteś w temacie. Dlaczego na książki papierowe VAT wynosi 5%, a na elektroniczne - 23%? Kolejny absurd jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Ebooki- Wasze zdanie 06.11.15, 08:34 > Dlaczego na książki papierowe VAT wynosi 5%, a na elektroniczne - 23%? > Kolejny absurd jak dla mnie. Nie znam się na tym, ale mam wrażenie, że definicja "książki", którą posługuje się prawo polskie pochodzi sprzed lekko licząc lat sześćdziesięciu i sformułowana jest tak, że e-booków nie obejmuje. Każdy Sejm miał pilniejsze sprawy, niż uregulowanie tego. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 23:49 Tak robią na Amazonie, można kupić za 2-3 dolary czytadła, najczęściej seryjne i nie istnieją w tym przypadku wydania papierowe. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 23:42 > hmmm ... od 3 lat czytam tylko ebooki - nie zapłaciłam nawet za jeden. O, proszę, mamy przykład rzekomej podpory rynku wydawniczego. Czyżbyś czytała tylko autorów zmarłych przed 1945? Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Ebooki- Wasze zdanie 06.11.15, 08:41 Nie którzy zapewne zmarli przed '45 Ale większość żyje i ma się dobrze. Cena 30 zł za ebooka jest dla mnie nie normalna - a ja nie lubię książek w wersji papierowej. Mam może z 10 szt. upchanych w szufladzie w garderobie (2 kucharskie, 3 poradniki o wychowaniu, 1 tomik poezji który dostałam na 18-stkę, Dumę i uprzedzenia która też jest prezentem i reszta to historyczne ciekawostki typu "historia brudu") i to tyle. Moja siostra kupuje książki, które później pożycza w dal na wieczne nieoddanie i tak samo ona dostaje od koleżanek, także też zazwyczaj w mieszkaniu ma może z 2-3 które dopiero co przeczytała. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Ebooki- Wasze zdanie 06.11.15, 13:15 mynia_pynia napisała: > hmmm ... od 3 lat czytam tylko ebooki - nie zapłaciłam nawet za jeden. Ale to jest, powiem ci, jednak lipa. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 20:12 Na moje to autorka wątku chciała zrobić jakąś ładną jatkę. I jej nie poszło Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk.w.skarpecie Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 20:18 No i błysnąć osobistom moralnom wyższościom Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Ebooki- Wasze zdanie 05.11.15, 21:25 Szczerze? Uważam, że gdyby przeciętny obywatel kupował tyle książek w swoim życiu ile kupuje przeciętny użytkowników e-booków, to rynek wydawniczy byłby bardzo dochodowy. Tak, ściągam. Tak, kupuję i wersje elektroniczne i papierowe. Wydaję na książki zdecydowanie więcej niż mówi średnia (ostatnie wyliczenia to coś koło 70 złotych na gospodarstwo domowe). Z obserwacji znajomych i rodziny - każdy nałogowy czytacz kupuje (czy to e-booki, czy papierowe, czy jedno i drugie). Dla wydawnictw i autorów taki czytacz-pirat i tak jest lepszy niż ktoś, kto nie czyta wcale. PS. 3 zł dla autora od sprzedanej książki? Znam świetną autorkę, która dostawała 50 gr. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Ebooki- Wasze zdanie 06.11.15, 12:30 nie stać mnie na kupowanie książek w takiej ilości, w jakiej je czytam (tym bardziej, że spora część to jednak lektura jednorazowa jest). nie mam do tych książek dostępu w bibliotece, zresztą, i tak chciałabym ebooka a nie papier. pokażcie mi sprawnie działającą wypożyczalnię ebooków, nawet z wpisowym czy jakąś opłatą za wypożyczenie, a z przyjemnością się tam zapiszę, bo przynajmniej nie będę miała problemów z konwertowaniem. i jeszcze: najnowszej książki ulubionej niegdyś autorki nie czytałam przez prawie dwa lata od wydania, bo stwierdziłam, że nie kupię do jednorazowego przeczytania, a ebook nie istniał. w końcu przeczytałam z pdf, i miałam rację, że nie kupiłam. drugi raz nie daję rady przebrnąć. a teraz czytam cykl, który mam w papierze, stoi u rodziców na regale. wolę ebooka. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Ebooki- Wasze zdanie 06.11.15, 13:14 pokażcie mi sprawnie działającą wypożyczalnię ebooków, nawet z wpisowym czy jak > ąś opłatą za wypożyczenie, a z przyjemnością się tam zapiszę, bo przynajmniej n > ie będę miała problemów z konwertowaniem. Ja też chętnie się zapiszę. Mam podobny problem z filmami - bardzo chętnie zapisałabym się do płatnej (w rozsądnych cenach) wypożyczalni filmowej on-line, w której byłby duży wybór filmów i seriali. Z całego świata, nie tylko kilka polskich, 90% made in USA, reszta to jakieś niedobitki francuskie czy inne. Wszystkie, jakie do tej pory widziałam oferują słabe lub mocno przeciętne filmy, ograne do bólu klasyki i w skrócie "wszystko już widziałam, a reszty na pewno nie zobaczę". Brakuje filmów wchodzących właśnie na dvd - bo kogo stać na regularne kupowanie nowości DVD? Zakładając, że ogląda dużo? Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Ebooki- Wasze zdanie 06.11.15, 13:37 właśnie, z nostalgią wspominam wypożyczalnię Beverly Hills Video... i można było oglądać jak kto chciał, z napisami, z dubbingiem, w wersji oryginalnej, albo z angielskimi napisami. a teraz jestem jak dziecko we mgle normalnie Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Ebooki- Wasze zdanie 06.11.15, 16:24 W USA Netflix do tej pory oferuje cos takiego - czyli wypozyczalnia DVD/BD przez net. Zamawiasz, płyty przywozi ci kurier/listonosz. Po obejrzeniu wrzucasz do specjalnego pojemnika w np. centrum handlowym i sami to odbieraja. Przyznam sie szczerze - po zainstalowaniu (amerykanskiego) Netflixa, Hulu i Amazon Prime nie sciagnelam ani jednego serialu czy filmu, bo przestało to po prostu mieć sens. Jako ze mieszkamy w kraju trzeciego swiata - u nas Netflix ma dopiero wejsc, a do tego bedzie koszmarnie okrojony z wiekszosci dobrych seriali (tak jak sie to stalo w Hiszpanii - wybor jest baaardzo mocno ograniczony), wiec nie licze na oszałamiajacy sukces. A szkoda, bardzo szkoda. Nic tak nie ogranicza piractwa jak tani, szybki i łatwy dostep do duzej ilosci contentu. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Ebooki- Wasze zdanie 06.11.15, 13:44 na legimi wpisałam pięć tytułów, losowo wybranych z czytanych w ubiegłym roku książek. trafienie jedno, z ceną 25 zł. patrząc po autorach, z serii 15 książek jest....pięć. za co mam płacić?! nie rozumiem tego. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Ebooki- Wasze zdanie 06.11.15, 14:22 Tam jest tak, że możesz sobie u nich kupić książki, ale też masz możliwość wykupienia abonamentu - przy czym książki nie zostają u Ciebie na stałe, tylko czytasz je sobie w ichniejszej aplikacji. Odpowiedz Link Zgłoś