Dodaj do ulubionych

Nie ma bezrobocia

13.11.15, 20:00
I nikt nie wmówi mi,że jest.
Zaczyna sie chyba stan,kiedy szukani są pracownicy a nie pracodawcy.

Taka sytuacja-brakuje ludzi do pracy -produkcja,wynagrodzenie 2000-3500zł. I jeszcze wybrzydzają. Jest dobrze.
Obserwuj wątek
    • hugo43 Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 20:06
      I firmy na brak zleceń nie narzekają.wysłałam do ośmiu sprzedawców okien zapytanie o wycenę,naprawdę duże zlecenie,jedna odpowiedź nadeszła.
      • kaz_nodzieja Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 20:23
        Szukałem pracownika budowlanego, na 10 osób 2 stawiły się trzeźwe, w tym jedna niestety nie nadawała się.
    • alin9 Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 20:09
      Na produkcji to raczej zarobki dla mężczyzn.Dla nich małe wg nich.Kobiety chciałyby taka kasę na produkcji.
    • asia-loi Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 20:12
      mamaemmy napisała:

> Taka sytuacja-brakuje ludzi do pracy -produkcja,wynagrodzenie 2000-3500zł. I jeszcze wybrzydzają. Jest dobrze.

Jaki rejon kraju? Czy praca o umowę o pracę, ile godzin na dobę, jak w soboty i niedziele?
      Te 2000-3500 to netto czy brutto?
      • mamaemmy Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 20:41
        Śląsk. Netto.
        • asia-loi Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 20:53
          mamaemmy napisała:

> Śląsk. Netto.

Śląsk to mój rejon. Możesz na mojego gazetowego napisać co to za praca?
          Mam znajomych (faceci), którzy poszukują pracy i nie mogą znaleźć.
          • kaz_nodzieja Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 20:57
            Czy są niepijący, mogący pracować przez pewien czas w terenie, czasem poza miejscem zamieszkania i są dość silni fizycznie i ogarnięci?
            • asia-loi Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 21:00
              kaz_nodzieja napisał(a):

> Czy są niepijący, mogący pracować przez pewien czas w terenie, czasem poza miejscem zamieszkania i są dość silni fizycznie i ogarnięci?

Tak, są niepijący, ogarnięci, mają wyższe wykształcenie, mogą pracować w terenie, choć woleliby w niedalekiej odległości od miejsca zamieszkania. Są szczupli i drobnej budowy ciała.
    • paloma_blauwinder Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 20:12
      Każdy, kto szukał sprzątaczki od dawna wie, że nie ma bezrobocia.
      Rynek pracy wskoczył w Polsce na wyższy level - ludzie chcą pracę spełniającą aspiracje, z pełnym zabezpieczeniem społecznym. Nikogo już nie interesuje utrzymanie się z pracy jako takie, bo to już mamy. Ktokolwiek, kto się choć trochę interesuje ludźmi biednymi wie, że są otyli, porządnie ubrani, mają ciepły kąt, mają dostęp do podstawowej opieki zdrowotnej. Problemy teraz są inne - wykluczenie społeczne, trwałe bezrobocie, wyuczona bezradność, niedopasowanie kompetencji do rynku pracy, zaniedbanie dzieci itd. To są też poważne problemy (bogatego kraju).
      I w tym kontekście to, co robi PIS z gimnazjami (rok krótsza edukacja, brak obowiązkowej edukacji na poziomie średnim) jest straszne.
      • asia-loi Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 20:37
        paloma_blauwinder napisał(a):

> Każdy, kto szukał sprzątaczki od dawna wie, że nie ma bezrobocia.
        > Rynek pracy wskoczył w Polsce na wyższy level - ludzie chcą pracę spełniającą aspiracje, z pełnym zabezpieczeniem społecznym.

Nie zgadzam się, że w Polsce nie ma bezrobocia i że rynek pracy w Polsce wskoczył na wyższy poziom. Ty byś nie chciała pracy o umowę o pracę, 8 godzin na dobę, a jak nadgodziny to płatne, a nie za darmo, prawo do urlopu, L4?
        Koło mojego domu jest Intermarche - non stop jest ogłoszenie, że poszukują kasjerek do pracy, rotacja pracowników jest tam bardzo duża. Uważasz, że nie ma chętnych bo: dobrze płacą, czy dobrze traktują pracowników? Ludzie odpowiadają na te ogłoszenia, podejmują pracę i bardzo szybko odchodzą - dlaczego? Tak samo jest w prywatnym sklepie piekarniczym.
        • kaz_nodzieja Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 20:40
          Bo to wbrew pozorom ciężka praca i nie każdy do niej się nadaje. Ja na przykład bym się nie nadawał, zbyt nerwowy jestem, zaraz bym resztą rzucił w gębę jakiejś antypatycznej paniusi czy wrednego klienta albo źle wydał gdy klientów naraz przy kasie byłoby 10 i trzeba było się spieszyć.
          • asia-loi Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 20:50
            kaz_nodzieja napisał(a):

> Bo to wbrew pozorom ciężka praca i nie każdy do niej się nadaje. Ja na przykład bym się nie nadawał, zbyt nerwowy jestem, zaraz bym resztą rzucił w gębę jakiejś antypatycznej paniusi czy wrednego klienta albo źle wydał gdy klientów naraz przy kasie byłoby 10 i trzeba było się spieszyć.

W moim mieście jest też Castorama. Żeby dostać się tam do pracy, to trzeba mieć znajomości. Ale pracę tam ludzie sobie chwalą, i nie ma dużej rotacji wśród pracowników. Mam koleżankę, która pracuje na kasie w Castoramie to wiem. A koleżanka pracuje tam już około 10 lat.
        • jagienka75 Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 21:20
          > Koło mojego domu jest Intermarche - non stop jest ogłoszenie, że poszukują kasj
          > erek do pracy, rotacja pracowników jest tam bardzo duża. 4

w Intermarche jest strasznie.
          wcale sie nie dziwię, że wciąż szukają i znaleźć nie mogą.
          • asia-loi Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 21:31
            jagienka75 napisała:

> w Intermarche jest strasznie. wcale sie nie dziwię, że wciąż szukają i znaleźć nie mogą.

Też tak mi się wydaje. Wiem jedno: tam gdzie pracownikom płacą, dobrze traktują, jest umowa o pracę, praca a praca nie jest niewolnictwem, tylko pracą - nie ma dużej rotacji pracowników. Wszędzie tam gdzie jest duża rotacja pracowników, to znaczy, że coś jest mocno nie tak.
            Nikt nie rzuca dobrej pracy po kilku tygodniach.
            • jagienka75 Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 21:45
              w Intermarche jest jeden wielki cyrk na kółkach. jeśli ludzie się nie zwalniają sami, to po 3-5 msc oni nie przedłużają umowy, po czym biorą następnego pracownika na umowę ( od 3-5 msc), lub zgłaszają sie do UP po stażystów.
              znam kilka osób, które tam pracowały. jedna z nich na odchodne usłyszała od kierowniczki "żeby sobie poszukała pracy sprzątaczki, czy coś takiego"big_grin
              • mag1982 Re: Nie ma bezrobocia 16.11.15, 12:20
                Na studiach pracowałam przez 3 tygodnie w Intermarche i było rzeczywiście strasznie. Kasa nawet jak na tamte czasy licha, kierownictwo przekonane o swojej nieomylności, atmosfera między pracownikami fatalna, rotacja duża. Do tej pory nie mogę się przemóc, żeby tam robić zakupy bo przypadkiem mieszkam niedaleko tego sklepu.
    • stacie_o Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 20:15
      Mówisz o ZM H.Kania?
      • mamaemmy Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 20:43
        czemu akurat ?
    • aeropolis Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 20:16
      Zapraszam na Podkarpacie. Mocno się zdziwisz.
    • melisaa4 Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 20:16
      Ja uwazam, ze bezrobocie w Polsce istnieje i generalnie Polska jest krajem rozwijajacym sie, ładnie ujmując.
    • alsk9 Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 20:20
      Od kiedy rynki zagraniczne otwarte to niestety - fizycznie sprawni mężczyźni na zachodzie za tę samą pracę zarobią 2-4 razy więcej i w Polsce się im "nie opłaca" pracować. Po co mają tu harować dzień w dzień po 8-12 godzin za 2500zł jeśli mogą popracować pół roku za 8-10tys/mc a resztę czasu siedzieć w domu.
      Gorzej z kobietami bo nie są aż tak pożądane do wielu prac, chyba że do opieki nad starcami. Do tego jednak przyjmuje się, że dzieciom kobieta bardziej potrzebna, no i facetowi więcej w pracy zapłacą.
      Przeglądałam niedawno oferty pracy - zatrzęsienie ofert dla pracowników budowlanych i kierowców tir. Czyli znowu nie dla kobiet.
      Rozmawiałam z kuzynką z niedużej miejscowości - pracuje za 2 tys w biurze firmy. Żaden z jej 3 braci by nie pracował na etacie za takie grosze. Jeżdżą na budowy lub do pracy na roli za granicę, po kilka miesięcy w roku, a okazjonalnie gdy są w kraju to robią fuchy. Kasy mają dużo więcej niż ona. Tak wygląda ich bezrobocie.
      • kaz_nodzieja Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 20:22
        Opieka nad starcami w Polsce to domena Ukrainek, biorą i nie wybrzydzają.
        • alsk9 Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 20:31
          A Polki nie wybrzydzają jeżdżąc opiekować się Niemcami i Włochami za dużo wyższe stawki jak w Polsce
          • kaz_nodzieja Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 20:37
            Czyli jest constans, Polki jadą opiekować się Niemcami bo dla nich to kraj bogatszy, Ukrainki jadą opiekować się do Polski bo dla nich to jest kraj bogaty. I każdy zadowolony.
        • aeropolis Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 20:44
          Wejdź na str urzędu pracy w tym regionie. Nawet farmaceuta byle u ukraińskim.
      • sasanka4321 Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 20:42
        > Przeglądałam niedawno oferty pracy - zatrzęsienie ofert dla pracowników budowla
        > nych i kierowców tir.

Dlaczego kobieta nie moze byc kierowca tira?
        • aeropolis Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 20:45
          A Ty jesteś?
          • margotka28 Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 20:51
            zdarza się, że kobiety są kierowcami TIra. Osobiście widziałam.
            • asia-loi Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 20:57
              margotka28 napisała:

> zdarza się, że kobiety są kierowcami TIra. Osobiście widziałam.

Tutaj przykład. W necie jest więcej.

www.rmf24.pl/fakty/polska/news-kobieta-kierowca-tira-niektorym-podobaja-sie-sportowe-auta-m,nId,1682637
        • kotradykcja Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 20:59
          > Dlaczego kobieta nie moze byc kierowca tira?

Przecież może. I są. W Polsce mniej niż w krajach bardziej na zachód, ale są. Jeśli sprzęt jest w miarę nowy to co za różnica czy prowadzi mężczyzna czy kobieta? W starych ciężko było kierownicę obracać, ale teraz? Przecież na plecach ładunków nie przenoszą, auta wygodne, w czym problem?
      • solejrolia Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 20:54
        Tak, zarabiają tam 2-4razy tyle, ale i 2-4 razy tyle muszą zapłacić za życie. (jedzenie, mieszkanie, metro, czy inna komunikacja, opiekunka do dziecka itd itd...)
        chyba że, tak jak opisujesz: pracują tam (tylko) przez pół roku i potem siedzą w polsce, gdyby mieli tam żyć- toby zdechli z głodu.

Jaki wniosek?
        w Polsce jest tańsze życie.
        tongue_out
        • alsk9 Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 21:01
          Niestety tak jest, że jak np w Niemczech masz pracę i chce ci się pracować, to nie zdychasz z głodu. Stawki są wyższe. W Polsce częściej tak może być, bo oferty 6zł brutto za godzinę albo 1200 za za 9 godzin dziennie bez płatnych nadgodzin wcale nie takie rzadkie i prawo pracy nagminnie łamane.
          • solejrolia Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 21:11
            Nie znam nikogo, kto płaci takie stawki
            i
            nie znam nikogo komu płaci się takie stawki.
            Nawet ciecie, z którymi ostatnio rozmawiałam- pracują dla wspólnoty mieszkaniowej teoretycznie na pół etatu, groszowa sprawa.
            ale potem w trakcie rozmowy okazuje się, ze obsługują...4lub 5 takich wspólnot. z każdą mają umowę.
            więc...
            Jak ktoś chce, to pracuje.
            U nas najniższa z najniższych stawek to 10zł netto/h. A najczęściej jednak słyszę, ze najniższa stawka to 12zł na rękę.
            • alin9 Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 21:20
              Szczęściarasmile
            • alsk9 Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 21:26
              Córka znajomego - praca w biurze /rozliczenia, kasa, faktury, zamówienia/. najniższa krajowa (na rękę 1280) . I faktycznie tyle dają.
              Wcześniej tam pracowała dziewczyna ze sporym doświadczeniem, płacili jej aż 1800zł a chcieli mniej ale się wykłóciła . Wyjechała za granicę bo ile można dziadować.
              Aha, często wypłacali pensje z 1-2 miesięcznym opóźnieniem. Nie dlatego, że nie było kasy i zamówień, dlatego że ważniejsze były prywatne potrzeby szefów(np nowy samochód) niż pensje dla pracowników.
              To już lepiej być sprzątaczką mającą kilka fuch bo się więcej zarobi.

• kaz_nodzieja Re: Nie ma bezrobocia 14.11.15, 10:58
                I na jakim poziomie żyje za ową granicą? W pokoju dzielonym z dwójką innych osób?
    • margotka28 Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 20:50
      pomiędzy 2000-3500 jest ogromna różnica.
      Za 2000 tyś zł to rozumiem, że niewykwalifikowana kadra na śmieciowej umowie nawalająca ponad normę i bez żadnych benefitów.
      • aeropolis Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 21:00
        Strażak , policjant ? Tyle zarabiają odgórnie. To są niby odpady. Matko boska.
        • margotka28 Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 21:06
          weź się nie ośmieszaj i zobacz sobie na stronie policji ile oni zarabiają.
        • margotka28 Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 21:07
          a o jakich odpadach piszesz?
      • klamkas Re: Nie ma bezrobocia 14.11.15, 13:24
        że niewykwalifikowana kadra na śmieciowej umowie nawalająca ponad normę i bez żadnych benefitów.

Żeby to było takie różowe.... W tym tygodniu rozmawiałam z młodą dziewczyną, po doktoracie z trudnego ścisłego kierunku, pracując na uczelni dostaje niecałe 2000 zł na rękę (dostawałaby jeszcze mniej, gdyby naukowcy płacili normalny podatek). I i tak jest szczęśliwa, że się załapała, bo sytuacja życiowa nie pozwala jej wyjechać za granicę, a ona jest pierwszą osobą od 4 lat, którą zatrudnił jej wydział.

To jest tragedia... a potem płacz i zgrzytanie zębów, że nie ma innowacji, nie ma wdrożeń, że uczelnie na końcu rankingów, że nasza nauka nic nie znaczy na tle choćby europejskiej, a co dopiero światowej.
      • e_dyta27 Re: Nie ma bezrobocia 15.11.15, 20:08
        Za 2000 na rękę nauczyciel kontraktowy np., zostałam mianowanym to mam 2250. Praca 40 godzin tygodniowo, szkoła niepubliczna.
    • margotka28 Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 21:00
      A w ogóle to uważasz, że (już bez względu na rodzaj umowy) te dwa tysiące to jest jakiś luksus? Z tego co pamiętam to w jakimś markecie kosmetycznym pracujesz - ile ci płacą?
    • anorektycznazdzira Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 21:33
      Znany mi człowiek dostał właśnie pracę w PizzaHut (niby nie bar Kapeć i pana Zbynia co zbiera na Hjundaja dla żony), lokalizacja w rynku dużego miasta i otrzymał wynagrodzenie na rękę 8 zeta za h. Jak się sprawdzi przez 3 msce to ma obiecaną podwyżkę na... 9 zeta na h.
      OJP, bo tylko tyle mogłam z siebie wydusić.
      Nie, nie jest jeszcze ani dobrze ani nawet względnie normalnie.
    • rosapulchra-0 Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 21:41
      Ale że jak wybrzydzają?
    • szmytka1 Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 22:05
      byłam kilka dni temu na rozmowie do ccc,proponujeokres próbny,finalnie 3/4 etatu za najniższą krajową, czyli coś koło 1300 brutto w tym przypadku, praca w soboty i niedziele, dwuzmianowa i oficjalnie jest to 3/4 etatu ale uprzedzają ze kierownik będzie podchodził i mówił, że trzeba zostać dłużej i co pani na to? Łaskawie oczywiście pozwolą zadzwonić do domu. Chciałam dostac tę pracę, jak i około 40 pozostałych kandydatek, nikt nie wybrzydzał ani nie wyszedł po przedstawieniu warunków. Wybrali osobę niepełnosprawną, 1 w średnim wieku i 6 młodych dziewczyn.
      • andaba Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 22:25
        Jeżeli zasiłków dostaje się tyle samo co wypłaty, to komu się opłaca?
        • 0ldjoanna Re: Nie ma bezrobocia 13.11.15, 22:32
          Jakich zasiłków?
    • demodee Jest bezrobocie! 14.11.15, 10:12
      Wśród kobiet 50+, wykwalifikowanych pracownic, które zostały zwolnione z niejasnych powodów w parę dni po 50. urodzinach.

Przesunięty został wiek upoważniający do korzystania z emerytury, ale nie zostały wprowadzone żadne rozwiązania, które by jakoś łagodziły sytuację bezrobotnych 50+. Nie ma dla tej grupy wiekowej w Urzędzie Pracy żadnych propozycji przekwalifikowania, a pracodawcy myślą, że kobieta po pięćdziesiątce jest sklerotyczna i bezużyteczna.

Te kobiety skazane są na konkurowanie z cudzoziemkami o pracę na czarno lub wyjazd za granicę.

Alarmuje się, że w ZUSie dziura, składki nie wpływają, a kupa ludzi chętnych do pracy siedzi w domu gryząc palce z bezsilności albo zarabia grosze na nielegalu, albo wypracowuje niemieckie PKB.
      • ogni_speranza Re: Jest bezrobocie! 14.11.15, 10:34
        Masz rację sad
    • tonik777 Re: Nie ma bezrobocia 16.11.15, 11:18
      To, że gdzieś tam nie mogą znaleźć pracowników nie oznacza, że nie ma bezrobocia. Z jednej strony są oferty pracy, na które brakuje pracowników, a z drugiej są pracownicy, którzy nie mogą znaleźć pracy wg własnych umiejętności czy możliwości.
    • morgen_stern Re: Nie ma bezrobocia 16.11.15, 11:32
      Szukaliśmy ostatnio pracownika. Międzynarodowa i stabilna firma (ludzie pracują po kilkanaście lat, u nas nie ma wiecznej rotacji), ciekawa praca, rozwojowa, przyzwoita płaca, umowa o pracę. Pierwszego dnia na umówione rozmowy 3 osoby odwołały (ok, zdarza się), ze 3 nie przyszły w ogóle, bez wcześniejszego powiadamiania. Jedna panna spóźniła się na rozmowę 25 minut (!) i ani be, ani me, ani "przepraszam". W końcu na pytanie, dlaczego tak "wcześnie" przyszła rzekła omdlałym głosem: "komunikacja".

Drugi dzień rekrutacji. Umówione także te osoby, które pierwszego dnia odwołały z ważnych przyczyn. Teraz uwaga. Nie przyszedł nikt. NIKT. Osoby przeprowadzające rozmowę zmarnowały cały dzień czekając łaskawie na młode osoby poszukujące pracy.
      Na szczęście kogoś znaleźliśmy z tych, którzy przyszli.
      Gdyby mi to ktoś opowiedział, nie uwierzyłabym.
      • pir_anyai Re: Nie ma bezrobocia 16.11.15, 11:45
        1. w jakim wieku były te osoby
        2. jaka płaca oferowana na początek
        • morgen_stern Re: Nie ma bezrobocia 16.11.15, 11:49
          Były w rożnym wieku. Nie uczestniczyłam bezpośrednio w rekrutacji, skąd mam wiedzieć w jakim wieku były osoby, które nie przyszły? wink Swoją drogą te, co nie przyszły i nie raczyły nawet o tym poinformować wcześniej to wiele o oferowanych pieniądzach też się nie dowiedziały. Nie widzisz, że tu nawet nie było pierwszego spotkania? Co ma do tego płaca?
          Nie jesteśmy firmą krzak, która zatrudnia na umowę zlecenie i nie płacimy groszy, tyle ci mogę napisać, to jest poważna firma i znana w branży, tym bardziej ich zachowanie jest dla mnie szokujące.
          • stacie_o Re: Nie ma bezrobocia 16.11.15, 12:00
            W niektórych miejscach (Warszawa) lub/i branżach (IT) wysmerfowanie ogłoszenia i zaproszenie osoby na rozmowę, to za mało. Dziś na fb widziałam akcję, że firma w podzięce za wysłanie CV oferuje spersonalizowany tshirt.
            • pir_anyai Re: Nie ma bezrobocia 16.11.15, 12:01
              a co? zbiera dane osobowe żeby nimi handlować?
              • stacie_o Re: Nie ma bezrobocia 16.11.15, 12:10
                Nie.
                www.spidersweb.pl/2015/10/luxoft-free-tee-4-it.html
                • pir_anyai Re: Nie ma bezrobocia 16.11.15, 12:23
                  Tiaaa... Poczytaj komentarze. Firma tanim kosztem załatwia kilka pieczeni przy jednym ogniu, za głupią tanią koszulkę wyławia z rynku potrzebnych jej ludzi penetrując środowisko.
                  Nie dostaniesz koszulki za "wyslanie cv". Dostaniesz za wyslanie takiego jakie im będzie odpowiadać.
                  Czyli sprytny pomysł na tanie zbadanie rynku, rekrutacji, i zbudowania sobie ogromnej bazy potencjalnych robotników, głównie wśród młodziezy ktorą można koszulką z jakimiś bohomazami zachęcić do wszystkiego.
                  • stacie_o Re: Nie ma bezrobocia 16.11.15, 12:30
                    Ludzie głupi nie są. Mimo tych wspaniałych benefitów i takiej zajefajności samej firmy, ciągle owa firma boryka się z tego co mi wiadomo, z niedoborem kadr i odpływem talentów. Podawałam jako przykład, że obecnie odchodzi się od jedynej słusznej drogi: ogłoszenie w gw czy na pracuj.pl, dobór i zatrudniamy.
                    • pir_anyai Re: Nie ma bezrobocia 16.11.15, 12:33
                      Jeśli firma ma niedobór kadr i odpływ talentow, to widać że kiepsko płaci albo coś z nią nie tak.
                      Dlatego celuje w młodzież - bo oferta z koszulką jest do nich skierowana, do młodych, którzy mają talent, zdolności, wiedzę programistyczną - a jeszcze nie chcą za nią kokosów.
                      • stacie_o Re: Nie ma bezrobocia 16.11.15, 12:43
                        Myślę, że informatycy mają taki wybór i takie możliwości, że mogą sobie pozwolić na wybrzydzanie. Morgen jako atuty wskazała, że znana firma, umowa o pracę i chyba wynagrodzenie. Ja wskazuję, że powyższe może być uznane za "za mało" by czynić ofertę atrakcyjną dla młodych, bo takich ofert w warszawie jest na pęczki.
          • pir_anyai Re: Nie ma bezrobocia 16.11.15, 12:05
            Jakieś cv wyslaly więc wiek jest wiadomy, nie umawiały się chyba na gębę bez przedstawienia się.
            Pytam bo widzę jak podchodzi do szukania pracy "ta dzisiejsza młodzież". Wysłanie cv do setki firm to kwestia kliknięcia w klawiaturę. Większośc dla nich to kwestia mignięcia slajdu na smartfonie, więc mają gdzieś to, że z kimś realnym się umowlil.
            A pensja poniżej 2,5 tys na początek jest dla większości młodzieży bez doświadczenia czymś po co szkoda się schylać.
            • morgen_stern Re: Nie ma bezrobocia 16.11.15, 12:21
              Ale tłumaczę ci, że nie uczestniczę bezpośrednio w rekrutacji, więc nie znam ich cv.
              Z nikim realnym się nie umówili? Robot do nich nie dzwonił i nie zapraszał na rozmowę.
              I to nie była "młodzież bez doświadczenia", tylko ludzie pracujący już w branży... Dla mnie trzydziestka to młodzi ludzie, taki skrót myślowy wink
      • stacie_o Re: Nie ma bezrobocia 16.11.15, 11:49
        Morgen to spotyka nie tylko Ciebie. Dla rekrutera, chleb powszedni. Jakby ktoś pytał, czemu z pracy piszę na forum smileto dlatego, bo np ktoś nie przyszedł na rozmowę. Dlaczego tak się dzieje?
        Wysłanie przyciska aplikuj nic nie kosztuje. Dopiero jak się rekruter odzywa, przychodzi chwila zastanowienia, czy to była dobra decyzja. Bo zmiana, bo stres, bo coś tam. Mało ludzi jest na tyle odważnych, że powie rekrutowi przez telefon" przepraszam, ale dziękuję, nie jestem już zainteresowany". Wolą udawać, albo myśleć też życzeniowo, że jednak zmobilizują się do przyjścia.
        Z moich doświadczeń wynika, że porządny wywiad telefoniczny i system zarządzania rekrutacjami potrafi skutecznie zmniejszyć ilość zmarnowanego czasu. Do poczytania: erecruiter.pl/blog/sposob-na-handlowca-czyli-jak-wybrac-kandydata-do-pracy-w-sprzedazy
        (nie jestem z recruitera)
        Z mojego doświadczenia wynika też, że na rozmowy raczej nie przychodzą osoby młode, wraz z lecącymi latami zwiększa się słowność, ale zmniejsza kilka innych rzeczy.

Jako kontrprzykład podam Ci przykład z moich okolic. Miasto na wschód od Krakowa, nie aglomeracja, nie pipidówa, na ofertę pracy na stanowisku sekretarki (1,5 PLN na rękę) zgłasza się ponad dwusetka chętnych, frekwencja na II i III etapie bliska 90%.
        • pir_anyai Re: Nie ma bezrobocia 16.11.15, 12:14
          > Jako kontrprzykład podam Ci przykład z moich okolic. Miasto na wschód od Krakow
          > a, nie aglomeracja, nie pipidówa, na ofertę pracy na stanowisku sekretarki (1,5
          > PLN na rękę) zgłasza się ponad dwusetka chętnych, frekwencja na II i III etapi
          > e bliska 90%.

O, Widzę, że w tamtych rejonach nic się nie zmieniło.
          Znajoma jakieś 7 lat temu szukała pracy w Krakowie. Były 3 stopnie rekrutacji, bardzo wymagające testy i cuda na kiju. Tłum kandydatów. Wybrano ją i zaproponowano pracę za 1200zł netto z pracą na cały etat ale składkami płaconymi oficjalnie od 1/2 etatu. Wzięła, bo nie miała innej pracy.

Potem szukali innych pracownikow więc sama uczestniczyła w gromadzeniu ich cv. Na stanowisko pomocnik księgowej zgłosiło się ok 300cv, dziewczyny po średniej ale i po studiach wyższych z doświadczeniem i cudami. Na kwalifikacje też wszyscy umowieni przyszli. A pensja - wiadomo- dowiadywali się dopiero po kilku stopniach kwalifikacji, że śmiesznie niska...
          • stacie_o Re: Nie ma bezrobocia 16.11.15, 12:18
            Jeśli chodzi o Kraków, czy ogólnie Galicję widzę jakiś niebezpieczny dualizm. Z jednej strony proponują informatykom bajońskie sumy w okolicach 17k, bufety owocowe, pakiety na spełnianie marzeń itp, a z drugiej ta sam firma potrafi wymagać od kandydatki na stanowisko księgowej 5 lat doświadczenia, znajomości biegłej dwóch języków i specjalizacji w rozliczaniu projektów ue proponując 1.7 netto.
            • pir_anyai Re: Nie ma bezrobocia 16.11.15, 12:30
              Obecnie programiści mają raj. W coraz większej ilości zawodow zresztą trzeba być po trochu informatykiem, bo wszystko się przenosi do sieci i coraz bardziej zaawansowanych programów.
              Księgowośc za to staje się chyba w tamtych rejonach nisko płatnym zawodem, może przez duża ilośc różnej maści ekonomistow produkowanych co rok przez tamtejsze uczelnie, wiec rynek jest przepełniony.
              • stacie_o Re: Nie ma bezrobocia 16.11.15, 12:42
                Klasyczne prawo podaży i popytu dotyczy też zawodów. Nic się z tym nie zrobi. Na co zwracam uwagę to fakt, że te dysproporcje w zarobkach są moim zdaniem zbyt duże.
                • pir_anyai Re: Nie ma bezrobocia 16.11.15, 12:50
                  Tak, też uważam że takie dysproporcje są chore, tym bardziej w ramach jednej firmy. To juz bardziej opłaca się być sprzataczką niz księgową.
    • lilly_about Re: Nie ma bezrobocia 16.11.15, 11:36
      Mam dokładnie te same przemyślenia, co ty.
    • nowi-jka Re: Nie ma bezrobocia 16.11.15, 12:22
      to ja tez poprosze na gazetowego ta oferte bo ja tez ze slaska i niemoge zmienic pracy na lepiej płatną

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka