ruda.anka2 19.11.15, 08:01 pikio.pl/ue-chce-wyrzucic-polske-z-schengen-by-zatrzymac-fale-uchodzcow/ Hm ciekawe przecież przez Polskę nie wiedzie żaden kanał tranzytowy, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kolter Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 08:06 ruda.anka2 napisała: > pikio.pl/ue-chce-wyrzucic-polske-z-schengen-by-zatrzymac-fale-uchodzcow/ > Hm ciekawe przecież przez Polskę nie wiedzie żaden kanał tranzytowy, prawda? no a pinokio nie kojarzy się czasem z długim nosem ?? Odpowiedz Link Zgłoś
ruda.anka2 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 08:07 Teraz lepiej? www.wprost.pl/ar/525456/UE-przywroci-kontrole-na-granicach-Polska-moze-zostac-wyrzucona-ze-strefy-Schengen/ Odpowiedz Link Zgłoś
ruda.anka2 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 08:11 A w tytule wątku pytajnik. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 08:19 ruda.anka2 napisała: > Teraz lepiej? nie, bo nadal źródłem jest niechętna unii gazeta brytyjska > www.wprost.pl/ar/525456/UE-przywroci-kontrole-na-granicach-Polska-moze-zostac-wyrzucona-ze-strefy-Schengen/ Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 08:07 Faktycznie pi-cos tam to b.wiarygodne zrodlo informacji Odpowiedz Link Zgłoś
ruda.anka2 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 08:10 Założysz się, że przecyztasz to dziś wszędzie? Wyżej dałam link do Wprost. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Wylatujemy z Schengen? 20.11.15, 09:31 Wczoraj czytałam, że padła propozycja utworzenia strefy mini Schengen(Belgia, Holandia, Francja, Luksemburg: Niemców tam zdaje się nie było), w której będą obowiązywały kontrole na granicach, a nie o wyrzucaniu kogokolwiek z obecnej strefy. No, a dzisiaj już pismaki zdążyły wszystko poprzekręcać?? Kto i po co robi taki bajzel?? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 08:20 Żaden problem przecież. Niedawno był taki wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 08:24 Wiem, że ematki inaczej kombinowały Chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
ruda.anka2 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 08:26 Wiesz, dla mnie akurat żaden szczerze mówiąc. To jest raczej sygnał o "solidarności" haha. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 10:06 Dla osób które nie mają firmy z zagranicznymi kontrahentami czy powiązanej z innymi krajami transportem towarów, dla osób których praca polega na pracy na terenie Polski i ewentualnie delegacji raz w miesiącu lub rzadziej faktycznie żaden lub mały problem. Cała reszta będzie miała potężny burdel, syf, poopóźniane dostawy. Odpowiedz Link Zgłoś
klerjeser Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 10:33 Gazeciarz, jaki związek mają dostawy (cokolwiek miało by to oznaczać) z Schengen? Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 10:34 Jaki znowu Gazeciarz? A Ty kim jesteś? Papaya? Odpowiedz Link Zgłoś
klerjeser Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 10:36 Kto to jest Papaya? A wracając do meritum, produkujesz setki wpisów, ośmieszajac się nich nieznajomoscia tematu. Jaki związek ma Schengen z ruchem towarowym? Odpowiedz Link Zgłoś
panirogalik Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 09:15 Zamknięcie granicy będzie miało negatywne konsekwencje gospodarcze i to nie tylko dla Polski ale przede wszystkim, dla Niemiec. W Polsce produkujemy podzespoły do ich fabryk, sporo osób też mieszka w Polsce a pracuje w Niemczech. Jak zamknął granicę, zaczną się opóźnienia w dostawach do ich fabryk a ludzie nie przyjdą do roboty, to będą mieli niewesoło. Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 09:54 Miałoby na pewno, z drugiej strony lepsze negatywne konsekwencje gospodarcze niż islamiści w pasach szahida na terenie Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 10:09 Terroryści akurat mogą sobie pozwolić na bardzo wiarygodne paszporty. W niczym im kontrole na granicach nie przeszkodzą. Przecież co najmniej kilku zamachowców z Paryża miało francuskie obywatelstwo - spokojnie mogliby wjechać do każdego kraju UE. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 10:14 Landora - kontrola paszportowa służy miedzy innymi wyłapywaniu fałszywych paszportów i tożsamosci. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 11:01 ale kto dzis na falszywym paszporcie jedzie jak obywatele tzw cywilizowanych krajow tez sie chetnie wysadza? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 11:08 Ten, komu zalezy też na innym nazwisku, nie tylko na fałszywym obywatelstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 10:34 Jak się wysadzi ta salafitka, która była chętna do obcinania dzieciakowi głowy, gdyby okazał się być gejem, to nagle się okaże, że zamknięte granice nie pomogły. Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 10:39 Jestem pewna, że ta salafitka i jej ziomy są pod ścisłą obserwacją odpowiednich służb. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 10:49 Ekhm... jeden z zamachowców z Francji też był obserwowany przez służby... Przeceniasz możliwości polskich służb. Odpowiedz Link Zgłoś
klerjeser Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 10:54 A skąd wiesz jakie są możliwości polskich służb? Podziel się info z resortu Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 10:55 Ba, nawet go zatrzymali do rutynowej kontroli w drodze do Paryża (nie wiem czy Francuzi czy Belgowie) , puscili dalej, a potem zdali sobie sprawę z tego co zrobili. Ale w sumie zawsze najglośniejsze są nieudane sprawy i błędy. Ja sama byłam świadkiem zakwestionowania autentyczności paszportu przez słuzby imigracyjne na lotnisku co najmniej trzy razy (Warszawa, 2x Amsterdam) p.s W Polsce monitorowanie akurat tego problemu jest stosunkowo łatwe. Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 10:56 Może. Właśnie czytałam, że Turcja dwa razy ostrzegała Francję przed jednym z paryskich terrorystów, a oni zignorowali informacje. Myślę, że polskie służby posiadają w swoich szeregach osoby o wyższych walorach intelektualnych, większym stopniu zaangażowania, które poważnie potraktują nawet byle głupi donos. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 11:03 Nie wiem czy mamy lepsze służby, ale na pewno monitorowanie jest łatwiejsze, bo jednak środowisko jest mniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mia2002 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 12:24 Naiwna.... Od zarana dziejów słuzby przepuszczają takie informacje, bo nie sa do końca wiarygodne, sąza mało konkretne albo po prostu jest ch za dużo, żeby obrabiać je w czasie rzeczywistym. A najciekawsze informacje idą zaszyfrowanymi szlakami, do których służby nie mają dostępu. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 12:32 Do niektórych maja, do innych nie majá. Co sádzisz o informacjach (w sumie nieustających, od lat ), że uniemożliwiono atak w X, Y i Z. ? Zmyślone pod publiczkę? Listy podejrzanych też fikcyjne? p.s. I po raz kolejny przypomnę - tu nie chodzi tylko o ewentualnych zamachowców ale też np handel ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 12:34 Poza tym - troche odbiegamy od tematu - na ile wiarygodna jest informacja o mini Schengen składającej sie tylko z 4 państw I jeżeli to prawda to czemu miałoby to służyć??? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 12:40 Dlaczego chcą zamknąć się przed Holandią, Szwajcarią, Danią? A może jednak to wspaniała medialna interpretacja plotek , wzbogacona na forum "WylatujeMy z Schengen". My. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda.anka2 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 14:29 > Dlaczego chcą zamknąć się przed Holandią, Szwajcarią, Danią? Ale wiesz, że Szwajcaria nie jest w Unii? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 14:32 Ale wiesz, że Schengen i Unia to nie jest to samo? Odpowiedz Link Zgłoś
ruda.anka2 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 14:52 Owszem. Wiem nawet, dlaczego Schengen mogłoby zostać zmniejszone. Bo, wyobraź sobie, idea ta była już analizowana nie raz jako wysoce prawdopodobna. W zalinkowanym artykule słowa nie ma o Danii czy Szwajcarii swoją drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 15:00 W artykule jest mowa o 4 panstwach, które mają stworzyć mini Schengen. To naprawdę nie jest wielka sztuka sprawdzić kto jest w Schengen i kto ma wyleciec jeżeli zostaną tylko wspomniane 4 panstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 15:02 My sobie tez możemy zrobic mini Schengen z Czechami, Słowacją i Węgrami. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda.anka2 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 15:02 W artykule jest też mowa o państwach, które mają wylecieć. Najwyraźniej o pozostałych nic nie wiadomo i uprawiasz zwykłe dopowiadanie sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 15:08 Jak to nic niewiadomo skoro napisano które państwa mają tworzyć mini Schengen. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda.anka2 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 15:13 Ok to jeszcze raz, bo widzę kłopot z czytaniem: napisano też, które mają wylecieć prawda? O niektórych po prostu nic nie napisano. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 15:18 Ale na tym polega krytyczne czytanie artykułu. Jeżeli państw X, Y, Z nie ma grupie "mini-Schengen" to gdzie one są? Nie wiadomo? Po prostu autor artykułu szybciej pisał niż myślał. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda.anka2 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 15:20 Lub ma informacje częściowe, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 15:27 ma informacje g...niane. Bo najważniejsze, zeby napisać szybko a nie z sensem. Potem się okaże , że rowerów nie rozdają , tylko kradną i nie w Erewaniu tylko w Moskwie, I tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda.anka2 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 16:14 > ma informacje g...niane. Co wie najlepiej joa66 Nie kuma argumentu o wiedzy cząstkowej, więc "wie", że było pisane szybko a nie z sensem A no skoro tak, to nie ma o czym rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 16:58 Poważny dziennikarz jeżeli ma wiedzę cząstkową pisze - " źródło informacji" nie wypowiada się na temat pozostałych państw. Jeżeli pisze na przykład - Rząd będzie się składał z premiera oraz 4 ministrów: Sportu, Kultury, Finansów oraz Edukacji. Zostanie zlikwidowane Ministerstwo Rolnictwa, Szkolnictwa Wyższego I Sprawiedliwosci (koniec) to jest to informacja go..niana , a nie cząstkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda.anka2 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 21:19 Napisz do Wprost że znasz się lepiej i żeby cię zatrudnili Nie na ten temat był wątek tak że deliberuj już sobie o tym beze mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 15:21 Ps. to, że ja kpię z "wyrzucenia Holandii" nie wynika z tego, że ja w to wierzę, tylko właśnie z tego, że to gó.....any artykuł, sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 16:06 Może chcą te inne kraje chcą się zamknąć przed tymi 4 z mini Schengen Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 12:31 Turcja dosc czesto ostrzega przed terrorystami ktorzy (przypadkowo) w wiekszosci sa Kurdami. Nie buduje to zaufania. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 10:16 panirogalik napisała: > Jak zamknął granicę, Matko, kto zamknął i kiedy?! Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 10:20 > Zamknięcie granicy będzie miało negatywne konsekwencje... Nie bedzie, joa nie zauwazy roznicy I dlaczego wprowadzenie kontroli paszportowej nazywasz "zamknieciem granicy"? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 10:30 Czyli nie zrozumiales baltycki, szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
klerjeser Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 10:34 Jakie związek mają dostawy z Schengen? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Nie tylko Polska 19.11.15, 08:44 Nie tylko Polskę W mini Schengen ma zostać Francja, Niemcy, Belgia i Luxemburg. Nie będzie Holandii i Hiszpanii. I Włoch itd. Według autorów artykułu Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Nie tylko Polska 19.11.15, 08:46 Z tej listy mają zostac tylko 4 państwa: pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82ad_z_Schengen#Cz.C5.82onkowie_uk.C5.82adu_z_Schengen Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Nie tylko Polska 19.11.15, 08:48 Sorry, nie mogę się powstrzymać. W świetle ostatnich wydarzeń faktycznie ważne jest , żeby granica między Francją i Belgią była otwarta. eh.....ludzie trochę dystansu... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Nie tylko Polska 19.11.15, 11:02 to moze w sumie slusznie sugeruje tez mur zaczac budowac... Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Nie tylko Polska 19.11.15, 11:06 joa66 napisała: > Nie tylko Polskę W mini Schengen ma zostać Francja, Niemcy, Belgia i Luxembu > rg. Nie będzie Holandii i Hiszpanii. I Włoch itd. > > Według autorów artykułu Ci, co będą w środku tego Schengen to przecież , wg. ostatnich danych, gniazda terroryzmu... Rzeczywiście trzeba sprawdzać kto od nich chce wyjechać. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love chcą nas ratować, zamkną wylęgarnię terrorystów 19.11.15, 09:46 czyli Francję i Belgię, do tego dorzucą drugą wylęgarnię terrorystów która przyjęła ostatnimi czasy ich tysiące, czyli Niemcy i na wszelki wypadek kraj wielkiego orędownika multi-kulti Jean-Claude Juncker`a czyli Luksemburg. Reszta może będzie bezpieczniejsza dzięki temu. Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 09:51 Fajnie by było w sumie, ale jakoś nie wierzę. A tak to niestety granice otwarte dla terrorystów. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 10:11 Tylko co im zrobiła ta biedna Holandia, taka wyoutowana na mapie zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 10:16 Ano odeszli niedawno od polityki multi-kulti w przeciwieństwie do pozostałych krajów. Jak jeszcze zaczną w końcu karać pedofilskich innokulturowych mężów to już będzie można mówić o cywilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 10:16 W sensie, że wylęgarnie terrorystów chcą się odciąć od normalnych krajów, by nie tak łatwo było przetransportować samochodem kałachy i materiały wybuchowe z Belgii do Polski? Sensowny plan, jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 10:25 > Hm ciekawe przecież przez Polskę nie wiedzie żaden kanał tranzytowy, prawda? A nie twierdzilas w innych watkach, ze planowane przyjete 7 tysiecy + 100.000 czlonkow rodzin i tak wyjedzie? Kanal potrzebny? Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 10:26 Nikt ich tu już nie przyjmie. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda.anka2 Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 10:38 > A nie twierdzilas w innych watkach, ze planowane przyjete 7 tysiecy + 100.000 c > zlonkow rodzin i tak wyjedzie? Halo kotku ranisz moje serce myląc mnie z innymi Raczej pisałam o tym, że kiedyś szlak może przez Polskę pójśc i zostałam zakrzyczana Kanał potrzebny jeśli już jako argument-wymówka. Teoretycznie, bo - jeśli to prawda- nikt nie szuka wymówek Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Wylatujemy z Schengen? 19.11.15, 12:33 A to przepraszam, widocznie tamta anka nie byla ruda. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Wylatujemy z Schengen? 20.11.15, 00:06 To sa w ogole jaja. Wypadamy z shengen chociaz to kraje takie jak my postulowaly zwiekszone kontrole na granicach i nie wpuszczanie wszystkich jak leci. Za to zostalismy nazwani ksenofobami i innymi ladnymi epitetamu bo chcielismy bronic granic euripy. A juz budowanie muru przez Wegry i Slowenie to byla zbrodnia na ludzkosci. A Merkela zapraszajaca wszystkich jak leci byla kreowana na swieta. A teraz nam mini-schengen zarzuca ze nie umiemy ochronic granic w zwiazku z tym nas wyrzucaja i to oni teraz bede granic bronic i wszystkich kontrolowac. Teraz juz nie zapraszaja wszystkich jak leci. Co za ku... hipokryzja! Najpierw pozapraszali terrorystow a teraz zrzucaja wine na tych ktorzy przed nimi ostrzegali. W glowie sie nie miesci. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Wylatujemy z Schengen? 20.11.15, 08:07 no to teraz niech siedzą ze swoimi terrorystami. wcale ich żałować nie będę. szkoda tylko zwykłych, bogu ducha winnych ludzi. rządzący się pochowają się, jak szczury w kanałach i reszta będzie się z fanatykami użerać i tracić przez nich życie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wylatujemy z Schengen? 20.11.15, 08:35 Co ciekawe Polacy tam nadal wyjeżdżają z rodzinami żyć. Nie dziwi ciebie to? Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Wylatujemy z Schengen? 20.11.15, 08:42 kropkacom napisała: > Co ciekawe Polacy tam nadal wyjeżdżają z rodzinami żyć. Nie dziwi ciebie to? że wcześniej tam wyjeżdżali, to jestem w stanie zrozumieć. dziś bym się dziesięc razy zastanowiła nad tym, czy warto, ale to ja. ciebie jednak ten problem nie dotyczy? rządzący Czechami raczej nie są zwolennikami "uchodźców". sami Czesi też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wylatujemy z Schengen? 20.11.15, 08:53 Czyli kto wyjeżdża teraz ten wół, tak? Przypominam piszesz o współobywatelach, może nawet rodzinie. Bez urazy, ale tam ludziom nadal żyje się na tyle dobrze aby tam przenieść swoje życie. Ta świadomość musi boleć. Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Wylatujemy z Schengen? 20.11.15, 08:59 Ale czemu boleć? Migracja ekonomiczna jest faktem, ludzie przeprowadzają się z powodów finansowych- czemu tu się dziwić? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wylatujemy z Schengen? 20.11.15, 09:03 Jesteś pewna, że to chciałaś napisać? Czy tyczy się to tylko milionowej emigracji Polaków? Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Wylatujemy z Schengen? 20.11.15, 09:00 Bez urazy, ale tam ludziom nadal żyje się na tyle dobrz > e aby tam przenieść swoje życie. Ta świadomość musi boleć. ależ wcale nie czuję się urażona. niech każdy sobie żyje, gdzie chce i jak chce. nie jestem od tego, żeby komuś dyktować, jak ma żyć i co ma ze swoim życiem robić. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda.anka2 Re: Wylatujemy z Schengen? 20.11.15, 09:38 Bez urazy, ale tam ludziom nadal żyje się na tyle dobrz > e aby tam przenieść swoje życie. Ta świadomość musi boleć. Nie wiem, co wg Ciebie musi boleć? Że wciąż są ludzie, którym się na tyle źle wiedzie, że muszą wyjechać? Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Wylatujemy z Schengen? 20.11.15, 08:42 A czemu miałaby mnie dziwić np. migracja ekonomiczna? Do chorych krajów z systemami sponsorskimi-współczesnym niewolnictwem też wyjeżdżają. Do Afganistanu za czasów talibów- przypominam kobiety nie mogły wychodzić z domu bez męskiego opiekuna, zostały pozbawione jakiejkolwiek opieki zdrowotnej, prawa do pracy i szkolnictwa- tez wyjeżdżały. Część z nich musi lub chce wyjechać z powodów finansowych, część to masochiści. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wylatujemy z Schengen? 20.11.15, 08:54 Nikt nie kazał ci się dziwić Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wylatujemy z Schengen? 20.11.15, 08:54 Poza tym, jako osoba która wyjechała powinnaś to rozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Wylatujemy z Schengen? 20.11.15, 08:31 Szczerze powiedziawszy dla mnie super. Terroryści są m.in. w Belgii, Francji i Niemczech- w Polsce nie, więc tym bezpieczniej byłoby dla nas. Odpowiedz Link Zgłoś
derena33 Re: Wylatujemy z Schengen? 20.11.15, 08:37 Tak dla nas blogoslawienstwo, szczególnie jak czesc fali uchodzcow zatrzyma się na naszej zachodniej granicy. Chyba nikt nie ma zludzen ze na razie cichcem uchodzcy przemykają przez nasz kraj, chcąc się dostać do dostatniej Europy? Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Wylatujemy z Schengen? 20.11.15, 08:44 Przez Polskę? Raczej nie bardzo. Są inne, lepsze, krótsze szlaki tranzytowe. Odpowiedz Link Zgłoś
derena33 Re: Wylatujemy z Schengen? 20.11.15, 08:57 Ae jak się zamknie granice to z pewnoscia te marne 7tys się nazbiera, albo i więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Wylatujemy z Schengen? 20.11.15, 09:00 Pewnie się nazbiera. Zobaczymy po dzisiejszym spotkaniu w sprawie Schengen co i jak. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Wylatujemy z Schengen? 20.11.15, 09:37 Jak to się nie mieści? Zawsze zrzucało się odpowiedzialność na kogoś słabszego. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda.anka2 Wczoraj Pikio dzisiaj Lis 20.11.15, 07:57 natemat.pl/162401,polska-wyleci-ze-strefy-schengen-niebawem-moze-powstac-mini-schengen Odpowiedz Link Zgłoś