Dodaj do ulubionych

Zbliża się Advent...

21.11.15, 19:01
Lubicie ? Przygotowujecie się jakoś? Ja chyba przy moim dziecku zaczynam odkrywać ten szczególny czas. Mam ochotę kupić wieniec adventowy, znów jak rok temu upiec pierniczki, zrobić łańcuchy, ale wszystko bez tego komercyjnego zamieszania, choć trzeba będzie za prezentami pochodzić ( dobrze że jest internet). Im starsza jestem tym chyba bardziej cieszy mnie takie przeżywanie Świąt i Adventu. A jak u Was?
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 19:09
      Nie lubię. Skupiam się na tym, żeby jakoś przetrwać ten cholerny, ponury czas w roku.
      • isa_bella1 Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 19:24
        Dlaczego ponury, to piękny czas oczekiwania na narodziny dzieciątka smile Może śnieg spadnie...
        • krejzimama Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 19:35
          Jakie narodziny? Czy istnieje jakiekolwiek źródło historyczne, że Jezus urodził się 24 grudnia?
          • kolter Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 20:03
            krejzimama napisał:

> Jakie narodziny? Czy istnieje jakiekolwiek źródło historyczne, że Jezus urodził
            > się 24 grudnia?

tak, ale wtedy miał na imię Mitra i imię matki nie Miriam brzmiało ale Anahita , też dziewica ...

pl.wikipedia.org/wiki/Anahita
            • aquella Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 20:39
              bzdura, sam ksiądz mówił,że to wiosna była no ale jak wiadomo i na wiosnę zmartwychwstał więc jak tu ludziom w głowach mieszać
        • anika772 Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 20:33
          A daje spokój. Jeszcze mnie śniegiem pociesza, fuuj, białe paskudztwo. Zapytaj mnie przed Wielkanocą, czy się cieszę, ehh, wiosna, słońce, długie dni, eksplozja życia wszędzie.
          • rosapulchra-0 Re: Zbliża się Advent... 12.12.15, 04:25
            No dokop jeszcze mocniej. Coś słabo ci idzie.. suspicious
    • krejzimama Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 19:20
      U nas jak zwykle to samo. Gorzała, dragi, przygodny seks, onanizm, plwanie na tradycje i wartości. Jak to u ateistów.
      • isa_bella1 Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 19:25
        Drogie dziecko, Bóg ci wybaczy smile
        • krejzimama Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 19:34
          Niech on się martwi czy ja mu wybaczę.
      • kalina_lin Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 19:55
        wink wink wink
    • butch_cassidy Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 19:22
      Adwent...? Oczekiwanie na zimowe przesilenie znaczy? tongue_out Uwielbiam smile Zawsze lubiłam czekanie na święta, wybieranie prezentów, itp. A odkąd mam dziecko, dom, itd. to lubię jeszcze bardziej. Z tym że ja się szykuję na święta od października.

Obecnie mam kupione wszystkie prezenty (kilka jeszcze na dniach przyjdzie pocztą), pierwszą fazę porządków świątecznych też mam za sobą. Mam naszykowane papiery do pakowanie, wstążki itp. Ozdoby do domu - kilka dokupiłam, również zapachy i kosmetyki świąteczne.

Na początku grudnia zapakuję prezenty, wsadzę je w kartony i na strychu będą czekać na 24 grudnia. A potem już kończenie porządków, ustalenie co kto przynosi na wigilię (i co robię ja, ale to będzie niewiele).

I czytam sobie świąteczne książki smile
      • bei Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 19:31
        smile
        Tak, czekanie na swieta jak z gonieniem kroliczkasmile

Anika, jejku, az mi smutno sie zrobilo....zycze Ci, by los usmiechnal sie do Ciebie szeroko. Zrob sobie jakas przyjemnosc, jesli nie czekasz na swieta mistyczne, to czekaj na wypoczynek, wytchnienie, moze snieg piekny poproszy, moze fajna czapke kupisz na zimny spacer, spotkasz ludzi weselszych i milszych...trzymam kciuki, by stalo sie cos, co poprawi Ci humor...
        • anika772 Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 20:39
          Luzik, Bei, zaraz mi się PMS skończy i spojrzę na wszystko laskawszym okiemwink Fakt, nie znoszę listopada i grudnia, do świąt tez nie mam szczególnie czułego stosunku, niemniej jednak dzięki za troskesmile
    • heca7 Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 19:23
      Nie lubię tej pory roku. Co do samego adwentu to wieszam małe kieszonki adwentowe pod sufitem. Zirlone białe i czerwone. W środku każdej jest coś co dzieci lubią. Musi to być drobiazg bo dzieci jest troje wink codziennie ootwierają jedną i tak 24 razy .
      Poza tym piekę pierniczki i kupuję prezenty lepie pierogi.
      .
    • mamati3 Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 20:07
      A to jest pytanie do katolików czy ogólnie bo ateisci chyba raczej nie celebruja adwentu?
      • mamati3 Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 20:13
        A sorry nie chodziło Ci o Adwent tylko o advent to cofam pytanie.
        • ertyla Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 20:16
          Pomyliła z Aventem. Wszak ma dziecię.
          • mamati3 Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 20:22
            Albo z adventure park wink
      • kolter Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 20:29
        mamati3 napisała:

> A to jest pytanie do katolików czy ogólnie bo ateisci chyba raczej nie celebruja adwentu?

ze niby z powodu mitów palestyńskich pastuchów z I wieku, w XXI wieku miałbym unikać zajadania mięcha w piątek ??
        • ertyla Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 20:37
          Katolicy mają nakazany post ścisły w środę popielcową i wielki piątek. W pozostałe piątki dobrze jak poszcza ale przymusu nie ma. Nacisk kładzie się na piątki w wielkim poście a nie w adwencie. Jak juz chcesz zabłysnąć dowcipem to przynajmniej wiedz co piszesz, a nie pitol bzdur.
          • kolter Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 20:48
            ertyla napisała:

> Katolicy mają nakazany post ścisły w środę popielcową i wielki piątek. W pozostałe piątki dobrze jak poszcza ale przymusu nie ma. Nacisk kładzie się na piątki
            > w wielkim poście a nie w adwencie. Jak juz chcesz zabłysnąć dowcipem to przynajmniej wiedz co piszesz, a nie pitol bzdur.

skoro mowa o poście to nie pitol ze go przestrzegasz ?? smile) post to nie zajadanie postnej rybki czy chudego serka , post to całkowite odstawienie jedzenia big_grin
            poza tym jestes jak widzę kolejnym teologicznym botem big_grin big_grin

Kan. 1250 - W Kościele powszechnym dniami i okresami pokutnymi są poszczególne piątki całego roku i czas wielkiego postu.

Kan. 1251 - Wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów, zgodnie z zarządzeniem Konferencji Episkopatu, należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada jakaś uroczystość. Natomiast wstrzemięźliwość i post obowiązują w środę popielcową oraz w piątek Męki i Śmierci Pana naszego Jezusa Chrystusa.

Kan. 1252 - Prawem o wstrzemięźliwości są związane osoby, które ukończyły czternasty rok życia, prawem zaś o poście są związane wszystkie osoby pełnoletnie, aż do rozpoczęcia sześćdziesiątego roku życia. Duszpasterze oraz rodzice winni zatroszczyć się o to, ażeby również ci, którzy z racji młodszego wieku nie związani jeszcze prawem postu i wstrzemięźliwości, byli wprowadzeni w autentyczny duch pokuty.

Kan. 1253 - Konferencja Episkopatu może dokładniej określić sposób zachowania postu i wstrzemięźliwości, jak również w całości lub części zastąpić post i wstrzemięźliwość innymi formami pokuty, zwłaszcza uczynkami miłości i pobożności.
            --
            www.youtube.com/watch?vshock24AipZ-buQ

„Być ateistą to żaden wstyd.Wprost przeciwnie:wyprostowana postawa,która pozwala spoglądać dalej,powinna być powodem do dumy - bo ateizm prawie zawsze świadczy o zdrowej niezależności umysłu..."
            • mamati3 Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 21:07
              A ty kotler oczywiście zarajales się jak zwykły bot wink Przeczytaj się jutro i przeanalizuj pod kątem tematu.
        • mamati3 Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 20:42
          A zjadaj, twój problem smile
      • kotradykcja Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 21:09
        mamati3 napisała:

> A to jest pytanie do katolików

Chrześcijan, jak już wink
        • kolter Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 21:16
          kotradykcja napisała:

> mamati3 napisała:
          >
          > > A to jest pytanie do katolików
          >
          > Chrześcijan, jak już wink

chrześcijanie Mitry nie celebrują
    • mamma_2012 Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 20:12
      Nie odczuwam radosnego podniecenia od 3 listopada (ściągają znicze, wyciągają mikołaje).
      Gdyby nie dzieci, nie byłoby choinki i całej tej szopki.
      W swojej rodzinie lubię to, że nikt, nawet babcia, nie udaje, że to święto religijne.
      Jest kolacja, są prezenty pod choinką i tyle.
      Lubię natomiast zapach świąt i od kilku lat świąteczne porządki (u mnie w domu nie było tradycji szczególnego sprzątania przed świętami)
      • klamkas Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 20:23
        od kilku lat świąteczne porządki

Zostaniesz moją żoną? ;p
    • ertyla Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 20:13
      Adwent.
      Lubię.
    • marzeka1 Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 20:16
      Lubię.
      Lubię też wszystko przygotować wcześnej, aby święta nikomu z nas w domy nie kojarzyły się z robotą uciążliwą. Nawet filety z karpia kupuję na początku grudnia i mam zamrożone.
    • attiya Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 20:27
      wiesz... adwent, to nie prezenty i pierniczki, jakby nie na tym to wszystko polega
      adwent to nie komercja
      i dlaczego wiedzą to ateiści a katolicy nie
      • salinas Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 21:02
        attiya napisała:

> wiesz... adwent, to nie prezenty i pierniczki, jakby nie na tym to wszystko pol
        > ega
        > adwent to nie komercja
        > i dlaczego wiedzą to ateiści a katolicy nie

Jeżeli po tym wpisie poczułaś się lepiej to super. Wy ateiści zawsze się pocieszacie, że jesteście lepsi, mądrzejsi ... zupełnie nie wiem dlaczego? Ale , nie, nie, nie ! Wiem przecież , że tym sposobem dowartościowujecie się i utwierdzacie się nieustannie w przekonaniu, że dobrze zrobiliście odchodząc od wiary. Bo tylko głupi motłoch wierzy i do kościoła chodzi, my tacy nie jesteśmy - powtarzacie sobie na każdym kroku. A kłamstwo milion razy powtórzone kiedyś prawdą się staje.

To teraz czekam na ciętą ripostę kotlera big_grin
        • kolter prosisz i masz ...salinas 21.11.15, 21:05
          salinas napisała:

> To teraz czekam na ciętą ripostę kotlera big_grin

tu masz dowód ze statystyczny wierny to nieuk teologiczny big_grin

forum.gazeta.pl/forum/w,567,159357933,159358755,Re_Zbliza_sie_Advent_.html?wv.x=2
        • lemasakr Re: Zbliża się Advent... 12.12.15, 09:37
          te osoby rowniez nigdy nie wybraly wiary zeby od niej odchodzic smile
    • isa_bella1 Re: Oczywiście że Adwent 21.11.15, 20:28
      przepraszam...
      • mamati3 Re: Oczywiście że Adwent 21.11.15, 20:35
        Nie ma problemu smile Lubię Roraty o 6.30 rano nie zawsze daję radę wink
    • kamyk.w.skarpecie Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 20:43
      Hmmm...tak sobie myślę, że w przeżywaniu Adwentu raczej nie chodzi o wieniec, pierniczki i łańcuchy.

Ale może się mylę, może Adwent naprawdę pisze się przez "v" big_grin
      • isa_bella1 Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 20:46
        kamyk.w.skarpecie napisała:

> Hmmm...tak sobie myślę, że w przeżywaniu Adwentu raczej nie chodzi o wieniec, p
        > ierniczki i łańcuchy.

na pewno, dlatego też chodzimy na roraty a wieniec nie dla ozdoby jedynie, tylko aby palić świecę w każdą niedzielę...
        >
        > Ale może się mylę, może Adwent naprawdę pisze się przez "v" big_grin,

sama nie wiem, pewnie nie smile

• kocianna Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 20:47
      Lubię Adwent. Oczekiwanie na BN to jedyne, co mnie ratuje przed zimową deprechą. Zawiera w sobie wszystkie elementy radzenia sobie z obniżonym nastrojem: dużo pracy z widocznymi efektami (Wielkie Porządki), praca twórcza (pierniczki, pierogi i ozdoby choinkowe), myślenie o innych. Zawsze przygotowuję dla Młodej i dla siebie zadania adwentowe na każdy dzień, z jakimś drobiazgiem. Zadania zawierają część przygotowania duchowego, np. rozważanie jakiegoś fragmentu Pisma, zalecenie spełnienia dobrego uczynku i konkret typu "poukładaj ciuchy w szafie". I powolutku w Adwencie ozdabiamy dom, wieniec jest absolutną koniecznością big_grin, a nasz kalendarz adwentowy wisi na girlandzie ze sztucznej choinki ze światełkami...
      Przygotowanie duchowe wychodzi mi albo i nie, natomiast konkretne zadania są bardzo pomocne w "dożyciu do jutra", niezbędnego do przetrwania przesilenia zimowego. Od Nowego Roku jest mi o niebo łatwiej.
      • isa_bella1 Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 20:50
        Kocianna dzięki za post , miło się czyta smile
    • isa_bella1 Re: zapomniałam 21.11.15, 20:48
      dodać że to pytanie było oczywiście do katoliczek, zapomniałam ile tu zaciętych przeciwniczek KK...
      • mamati3 Re: zapomniałam 21.11.15, 20:55
        Około 70% więc przygotuj się na atak zmasowany wink
        • isa_bella1 Re: zapomniałam 21.11.15, 20:58

mamati3 napisała:

> Około 70% więc przygotuj się na atak zmasowany wink

a tym to się akurat nie przejmuję smile może się nawrócą ??? smile
    • tereska.z.bombaju Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 21:02
      Jestem ateistką więc adwent mija niezauważony a boże narodzenie to czas byczenia się, objadania smakołykami, oglądania tv i spacerów.
      W tym roku będzie nie za bardzo-przechodzimy poważny kryzys finansowy i nie tylko nas nie stać na prezenty dla dzieciaków ale i ze świąteczną wyżerką będzie problem sad
    • kotradykcja Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 21:05
      > A jak u Was?

Pierniczki pieczemy, wieniec robimy sami.
      Dla dzieci niesamowita zabawa, dla mnie też przyjemność smile
    • mamati3 Re: siostry katoliczki do szkół sio ... 21.11.15, 21:23
      Kolter, ale zastanów się o co Ci chodzi? Co ma piątek do adwentu chlopie?
      • kolter Re: siostry katoliczki do szkół sio ... 21.11.15, 21:30
        mamati3 napisała:

> Kolter, ale zastanów się o co Ci chodzi? Co ma piątek do adwentu chlopie?

ze niby w adwent piątku nie ma ??
        • mamati3 Re: siostry katoliczki do szkół sio ... 21.11.15, 21:55
          Pewnie że jest jak co tydzień koltrer zawsze po czwartku, zawsze.
          • kolter Re: siostry katoliczki do szkół sio ... 22.11.15, 10:20
            mamati3 napisała:

> Pewnie że jest jak co tydzień koltrer zawsze po czwartku, zawsze.

na a w piątki podczas adwentu na obiad u katolika wierzącego pół świni do zjedzenia smile
    • little_fish Re: Zbliża się Advent... 21.11.15, 22:16
      ja niewierząca, ale lubię adwent - znaczy czas przedświąteczny. Dzieciaki liczą dni do Dnia Wręczania Prezentów, ja liczę dni do dłuższego wolnego w pracy i czasu spędzonego na wolnych obrotach. Lubię świąteczną atmosferę - zapachy, światła, kolory i lubię oczekiwanie na ten czas smile
    • panidemonka Re: Zbliża się Advent... 22.11.15, 17:01
      Przepraszam, kliknęłam za szubko. Chciałam tylko napisać, ze jestem niewierząca ale nikogo nie wyśmiewam i nie szydzę z wierzących i ich wiary. I nie tylko ja, znam innych niewierzących, którzy tego nie robią.
    • olga727 Re: zapomniałam 22.11.15, 17:33
      Możesz przestać obrażać moją (i wielu innych ludzi ) religię ? Kto ciebie do Tego upoważnił ? sad
      • olga727 Re: zapomniałam 22.11.15, 17:38
        olga727 napisała:

> Możesz przestać obrażać moją (i wielu innych ludzi ) religię ? Kto ciebie do Te
        > go upoważnił ? sad

Ps. To jest odpowiedź,na post kolteracryingtylko źle się podpięło):
        " na cyrk z klaunem po środku , któremu wydaje się ze mamrocąc coś pod nosem jest w stanie samego boga z nieba do opłatka ściągnąć, a czego wiernie nie zjedzą tegoż boga w skrzynce na noc zamknąć big_grin "
        • krejzimama Re: zapomniałam 22.11.15, 19:17
          Gdzie tu obrażanie. Przecież to tylko fakty.
          Jest dziwnie ubrany człowiek? Jest.
          Mówi coś pod nosem? Mówi
          Przemienia opłatek w ciało boga? Przemienia (według dziwnie ubranego człowieka i jego wyznawców)
          Jak ciało boga zostaje niezjedzone to musi gdzieś je schować? Musi.
          • olga727 Re: zapomniałam 22.11.15, 19:25
            To że ciebie to nie obraża,to nie znaczy,że nie obraża moich uczuć religijnych. uncertain To co mówi ksiądz,podczas przeistoczenia,słychać doskonale - bo w TYM czasie w kościele jest cicho.
            • krejzimama Re: zapomniałam 22.11.15, 19:40
              Mało warte te wasze uczucia skoro byle co może je obrazić.
              • mamati3 Re: zapomniałam 22.11.15, 19:47
                Mało warty jest człowiek, który nie ma szacunku do innych...
                • krejzimama Re: zapomniałam 22.11.15, 20:19
                  Nie ma szacunku dla człowieka ten kto potrafi nazwać go mało wartym.
                • kolter Re: zapomniałam 22.11.15, 22:15
                  mamati3 napisała:

> Mało warty jest człowiek, który nie ma szacunku do innych...

pełna zgoda , popatrz na wasz episkopat i pogardę jaką reprezentuje
                • rosapulchra-0 Re: zapomniałam 12.12.15, 05:05
                  mamati3 napisała:

> Mało warty jest człowiek, który nie ma szacunku do innych...

Nareszcie ktoś mu dosłownie napisał.
            • kolter Re: zapomniałam 22.11.15, 22:14
              olga727 napisała:

> To że ciebie to nie obraża,to nie znaczy,że nie obraża moich uczuć religijnych
              > . uncertain To co mówi ksiądz,podczas przeistoczenia,słychać doskonale - bo w TYM czasie w kościele jest cicho.

nie widzisz ewidentnych idiotyzmów w waszym nauczaniu ,to jest jedynym twoim problemem a nie ktos kto to palcem wyraźnie tobie wskazuje
              • rosapulchra-0 Re: zapomniałam 12.12.15, 05:07
                Kolter, dziewczyny mają rację. To ich osobista sprawa i nie wam oceniać ich wiarę. A czepianie się i obrażanie tylko dlatego, że sam przestałeś wierzyć (pamiętam twój wpis na ten temat) nie znaczy, że możesz na każdym kroku obrażać wierzących. Waż słowa po prostu. O krejzi nie ma co wspominać, on jest całkowicie niereformowalny, ty jeszcze masz szansę wink
                • kolter Re: zapomniałam 12.12.15, 17:53
                  rosapulchra-0 napisała:

> Kolter, dziewczyny mają rację. To ich osobista sprawa i nie wam oceniać ich wiarę.

no ale jest zasadniczy problem o ile ktos sam siebie nazywa chrześcijaninem wierzy w gusła absolutnie zaprzeczające istocie chrześcijaństwa big_grin

> A czepianie się i obrażanie tylko dlatego, że sam przestałeś wierzyć

czepiam się na otwartym forum , to czepianie czy swoboda wypowiedzi ??

>cryingpamię tam twój wpis na ten temat) nie znaczy, że możesz na każdym kroku obrażać wierzących. Waż słowa po prostu.

wskaz mi konkretnie gdzie i kogo obrażam ??

> ty jeszcze masz szansę wink

zostać uśmiechniętą roślinką big_grin
        • kolter Re: zapomniałam 22.11.15, 22:05
          olga727 napisała:

> olga727 napisała:
          >
          > > Możesz przestać obrażać moją (i wielu innych ludzi ) religię ? Kto ciebie
          > do Te
          > > go upoważnił ? sad
          >
          > Ps. To jest odpowiedź,na post kolteracryingtylko źle się podpięło):
          > " na cyrk z klaunem po środku , któremu wydaje się ze mamrocąc coś pod nosem je
          > st w stanie samego boga z nieba do opłatka ściągnąć, a czego wiernie nie zjedzą
          > tegoż boga w skrzynce na noc zamknąć big_grin "

no ale użyj samodzielnie intelektu i zastanów sie czy jakiś np zboczony pedofil moze samemu bogu kazać wejść do opłatka ?? zastanów sie ile pychy jest w ludziach ktorzy twierdząc ze samemu bogu mogą wydawać rozkazy big_grin
      • kolter Re: zapomniałam 22.11.15, 22:02
        olga727 napisała:

> Możesz przestać obrażać moją (i wielu innych ludzi ) religię ? Kto ciebie do Tego upoważnił ? sad

twoja religia zbudowana na zbrodni,przemocy obraża miliony prawdziwych czcicieli Jezusa oraz zdrowy rozsadek ,mozesz to ty tez przestać robić ??
    • margotka28 Re: Zbliża się Advent... 22.11.15, 19:31
      nie cierpię listopada i grudnia - to najgorsze miesiące w roku. Zimno, szaro i ponuro. Brrrr.
    • julita165 Re: Zbliża się Advent... 23.11.15, 12:02
      Ale skąd Ci się wzięło "V"?
    • nowi-jka Re: Zbliża się Advent... 23.11.15, 12:28
      a advent polega na robieniu łancuchów i pieczeniu pierniczków?
    • piepe Re: Zbliża się Advent... 12.12.15, 00:04
      Z przykrością stwierdzam, ze jako wychowana w wierze katolickiej, nawrócona na ateizm dopiero w wieku 18 lat, nie mam pojęcia kiedy jest adwent i o co w nim chodzi. Z przykrością, bo wiedza o własnych korzeniach to nawet dla ateisty (wychowanego w katolickiej rodzinie) powinna być podstawą w dzisiejszej rzeczywistości.
    • redheadfreaq Re: Zbliża się Advent... 12.12.15, 22:10
      Tradycyjnie próbuję dożyć do przesilenia. Po Nowym Roku zwykle robi mi się lepiej - tym razem na "lepiej" będę musiała poczekać do początku lutego, ponieważ sesja. Zachciało mi się w 30 wiośnie życia studiowana...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka