Dodaj do ulubionych

Pakowanie prezentów

01.12.15, 06:27
Dziś zaczynam smile

I teraz dwie sprawy:

Po pierwsze, w którymś wątku padło stwierdzenie o "nieprofesjonalnie zapakowanym" prezencie. Czyli że już nie wypada pakować własnoręcznie? Ma być firmowe opakowanie ze sklepu lub odpłatnie wykonane opakowanie na stoisku pakowalniczym (czy jak je tam nazwać)? Jak robicie?

Po drugie, i chyba ważniejsze wink , może znacie jakieś fajne strony z różnymi propozycjami pakowania prezentów?
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 08:21
      Zawsze pakuję sama a jest tego dość dużo. Co roku inny kolor papieru ale staram się aby ten sam lub dwa wzory wystarczyły na wszystkie prezenty. Nie korzystam z profesjonalnego pakowania bo takie pudełka trudniej mi się przechowuje. Potrzebują więcej miejsca, delikatniejszego upychania itd wink Dzieci w Mikołaja dawno nie wierzą ale poszukać pudełek sobie lubią.
      Widziałam kiedyś zapakowane 6 par bawełnianych gaci w szary papier i to był prezent wink Dostał go ktoś z rodziny.
      • lola211 Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 08:47
        > Widziałam kiedyś zapakowane 6 par bawełnianych gaci w szary papier

Sama czasem tak pakuje- szary papier, sznurek jutowy.Ale taki jest zamysł, by pakunki wygladały siermięznie.
        • thank_you Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 10:40
          Szary papier i sznurek ozdabiałam stroikiem z gałązki, plastra wysuszonej pomarańczy, masy solnej wyciętej na kształt np. dzwonka. wink

Albo robiłam jakiś fantazyjny wzór z kropek - w tym celu maczałam gumkę na czubku ołówka w farbie i działałam. wink
        • heca7 Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 16:19
          No nie wink To był taki pakunek jak z PRL-u. Nieartystyczny. Coś podobnego do śledzi w gazecie. I do tego dość niechlujny.
          • ola_dom Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 16:23
            heca7 napisała:

> No nie wink To był taki pakunek jak z PRL-u. Nieartystyczny. Coś podobnego do śledzi w gazecie.

Jak wyrób czekoladopodobny w wymytej foliowej torebce po mleku (autentyk) smile
    • ola_dom Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 08:29
      butch_cassidy napisała:

> Po drugie, i chyba ważniejsze wink , może znacie jakieś fajne strony z różnymi propozycjami pakowania prezentów?

Martha Stewart?

www.marthastewart.com/274678/gift-wrapping-ideas/@center/1010346/gift-wrapping-ideas#237199
      • butch_cassidy Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 09:05
        Wielkie dzięki.
        Piękne te pakuneczki smile
    • anika772 Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 08:31
      Kupuję torebki na prezenty.
    • thea19 Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 09:50
      ja pakuje profesjonalnie wink
      mam tez klientow, ktorzy przynosza mi prezenty do pakowania. pakowalam juz znak drogowy, mieso nad ktorym prawie plakalam, karton piwa (masakrycznie ciezki), samochod i naturalnie gore alkoholu, drobnego agd, ksiazek, ubran i pie...k
      • nelamela Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 16:16
        Z ciekawości-jak zapakowałaś samochód? wink.
        • thea19 Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 18:43
          gigant kokarda po calosci. nie dalo sie zapakowac w papier bo musial dojechac do nabywcy z ta dekoracja wink
    • martishia7 Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 09:57
      Dla mnie i mojej siostry to jest dyscyplina olimpijska big_grin Mam w domu cały karton a w nim papiery, wstążki plastikowe i materiałowe, koraliki, tiulowe woreczki, taśmy i wszystkie niezbędne przypierdy (w tym wspomniany szary papier i sznurek - idealny gdy chcemy komuś dać grę Kolejkawink). Uwielbiam to zajęcie. Siostra w zeszłym roku dawała prezenty z takimi jakby stroikami i z żalem stwierdziła, że musiała kupić, bo do zrobienia takich potrzebny jest pistolet na gorący klej. Chyba powinnam rozważyć kupienie jej takiego pistoletu na gwiazdkę big_grin
      • thea19 Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 10:03
        pistolet maly kosztuje kilkanascie zl, ten duzy ok 30, nie polecam bezprzewodowych. dostepne w kazdym markecie budowlanym.
        • martishia7 Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 10:07
          Ha! Dzięki! Nawet nie spodziewałam się, że to takie tanie. Siostra lubi też z dzieckiem robić przeróżne rękodzieło, więc na serio myślę, że by się ucieszyła smile
          • beataj1 Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 10:09
            Możesz kupić też kleje (te pałeczki) kolorowe, z brokatem itd.
            Samo klejenie może być sztuką.
            • martishia7 Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 12:25
              O, Beata, a podzielisz się gdzie kupujesz takie ozdobne kleje?
              • beataj1 Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 12:50
                Ostatnio się obkupilam w lidlu. Ale są też na allegro w niektórych papiernikach czy empikach.
                Tylko trzeba zwracać uwagę na ich grubość bo są różne pistolety (ja mam taki na 7 mm)...
                • martishia7 Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 13:32
                  Dzięki!
                  • memphis90 Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 13:51
                    Ja kupuję wkłady w leroy'u, brokatowe też mieli w zeszłym roku przed świętami.
                  • tatrofanka Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 21:39
                    Och, to moja ulubiona zabawka ostatnio.
                    Mąż mi kupił jako ze myz synem artystycznie zajawieni.
                    Podobno mam taki wypasiony-kosztowal 55 zl.
                    Na serio, żadna biżuteria mnie tak nie cieszyła smile
                    Wklady kupowałam w obi.
                • arwena_11 Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 19:19
                  No właśnie, te lidlowskie nie pasują do tych marketowych. Są grubsze
          • thea19 Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 10:10
            drogie sa jesli kupujesz pistolet majacy w nazwie "florystyczny". wazny jest klej - musi byc przezroczysty a nie zolty. ten kupuje juz na gieldzie kwiatowej a nie w markecie. na na swieta wszelakie zawsze mam cale palce poparzone. to jest jedyny minus robienia dekoracji wszelakich.
      • beataj1 Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 10:08
        Tez lubie pakować prezenty. I faktycznie ogarniam większość rodziny.
        Nie lubie tych prezentów "na biedaka" pakowanych w szary papier czy gazetę. Lubię jak jest kolorowo z wstążeczkami dekoracjami itd. Prawie nie używam torebek prezentowych - bo to pójście na łatwiznę.
        Kleje na ciepło, dziurkacze, zszywacze itd mam bo jestem zapalonym wielbicielem DIY, szycia itd zatem nazbierało mi się gadżetów...
        • ola_dom Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 10:11
          beataj1 napisała:

> Prawie nie używam torebek prezentowych - bo to pójście na łatwiznę.

I nie ma frajdy niespodzianki przy rozpakowywaniu. Zaglądasz do torebki - i po sprawie sad
          • vi_san Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 11:38
            a ja bardzo lubię torebki, bo ładnie się prezentują. Natomiast do torebek wkładam prezenty zapakowane w papier. big_grin Uwielbiam pakowanie prezentów! big_grin
            • ola_dom Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 11:43
              vi_san napisała:

> a ja bardzo lubię torebki, bo ładnie się prezentują. Natomiast do torebek wkładam prezenty
              > zapakowane w papier. big_grin

A to się nie liczy!
              Robisz podwójną niespodziankę smile
      • sfornarina Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 19:23
        > Dla mnie i mojej siostry to jest dyscyplina olimpijska big_grin Mam w domu cały karton a w nim papiery, wstążki plastikowe i materiałowe, koraliki, tiulowe woreczki, taśmy i wszystkie niezbędne przypierdy (w tym wspomniany szary papier i sznurek

Z małżem mamy tak samo. Opakowanie prezentu już samo w sobie jest prezentem wink
    • zuleyka.z.talgaru Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 10:09
      Ja pakuję w tym roku wszystkie prezenty w papier pakowy i na nim będę stemplować zielone choinki, gwiazdki itp. mam stemple i nie zawaham się ich użyć smile do tego kokardki z rafii w rogu i gotowe smile jaram się jak szczerbaty na suchary XD
    • julita165 Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 10:11
      Zawsze pakuję sama. Bardzo to lubię, staram się wybierając papier, dodatki żeby były to ładne paczki
    • mikams75 Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 10:28
      to zalezy gdzie kupowalam - bywa, ze mi w sklepie zapakuja, a jak nie to oakuje sama. Nie przyszlo mi nawet na mysl, zeby gdzies dawac do profesjonalnego pakowania. To juz bylaby przesada dla mnie.
      • za_mszowe Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 10:36
        Ale to nie chodzi o napędzane mody na czyjeś usługi, pakowania, tylko o podarek niechlujnie zawiniety w coś, co bylo np gazetka z marketu.
        • mikams75 Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 15:45
          ale ty piszesz o czyms ekstremalnym, jeszcze nigdy nie dostalam niechlujnie zapakowanego prezentu zapakowanego w byle co. Owszem, byl czas, kiedy to moja corka uwielbiala pakowac prezenty i na jeden szlo jej pol rolki tasmy przezroczystej i efekty estetyczne byly marne, ale jakos mnie to nie razilo a ona dumnie wreczala podarki. Ale to nie gwiadkowe prezenty, raczej z innych okazji.

Nie wiem jaka trzeba byc ciapa, zeby nie potrafic zapakowac prezentu estetycznie, bez fajerwerkow i nie artystycznie a zwyczajnie estetycznie.
    • za_mszowe Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 10:40
      Mam 30 osób w sumie do obdarowana i myślisz mądra niewiasto ze popędze gdzieś z tymi trzydziestoma prezentami z przeróżnych sklepów (w tym tez ksiazki z e-ksiegarn) do jakiejś pindzi w galerii handlowej, co ma kramik pt "fiojoleczki fiu bzdziu pakuneczki"? Bo to niby trendy i hot na topie w tym sezonie?

I drugie pytanie: dlaczego uwielbiasz wyrywać słowa z kontekstu i z góry zakładasz ze każda forumka to nie wiadomo jaki leming?
      • butch_cassidy Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 10:51
        za_mszowe napisał:

> Mam 30 osób w sumie do obdarowana i myślisz mądra niewiasto ze popędze gdzieś z
        > tymi trzydziestoma prezentami (...) do jakiejś pindzi w galerii handlowej,(...) Bo to niby trendy i hot na topie w tym sezonie?

Nie wiem, nie znam Cię smile

>
        > I drugie pytanie: dlaczego uwielbiasz wyrywać słowa z kontekstu i z góry zakład
        > asz ze każda forumka to nie wiadomo jaki leming?

Uwielbiam? Hmmm... zastanawiające... A to Ty byłaś autorką tamtego wpisu? Samo sformułowanie mi zapadło w pamięć i tyle. Czemu zaraz mam odnosić się do całego szerokiego kontekstu, jak zainteresował mnie jeden aspekt wypowiedzi?
    • thank_you Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 10:46
      Uwielbiam pakowanie prezentów - to dla mnie najmilsza część świąt - zaraz po obserwowaniu radości ludzi po odpakowaniu. wink

Co rok prezenty pakuję w inny sposób, to takie małe dzieła sztuki. wink Inspiracji poszukuję przez cały rok a co ciekawsze - zapisuję. wink
    • thank_you Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 10:58
      zszywka.pl/p/opakowania-na-prezenty-371400.html
      zszywka.pl/u/pudrowa_iluzja/prezent-2328077.html
      zszywka.pl/p/w-co-pakowac-prezenty--6582264.html
      zszywka.pl/p/literki-na-prezenty-6566331.html
      zszywka.pl/p/kolorowe-prezenty--6638287.html
      zszywka.pl/p/pakujemy-prezenty-pomysly-na-kreaty-6495879.html
      zszywka.pl/p/opakowania-na-prezenty-1572159.html
      zszywka.pl/p/zapakuj-prezenty-1800365.html
      zszywka.pl/p/prezenty-1737667.html
      zszywka.pl/p/zapakuj-prezenty-1800365.html
      zszywka.pl/p/uroczo-opakowane-prezenty-2047318.html
      zszywka.pl/p/prezenty-1959489.html
      zszywka.pl/p/pakujemy-prezenty-pomysly-na-kreaty-6487798.html
      zszywka.pl/p/prezenty--1998888.html
      zszywka.pl/p/prezenty-1959474.html
      zszywka.pl/p/pakujemy-prezenty-1556416.html
      zszywka.pl/p/piekne-jesienne-prezenty--10971670.html
      zszywka.pl/p/prezenty-1584566.html
      zszywka.pl/p/prezenty-dla-gosci-2289214.html
      zszywka.pl/p/prezenty-1959461.html
      wink
      • butch_cassidy Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 10:59
        Wow! smile
        • bei Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 13:05
          tipy pl pakowanie prezentow googlajsmile

Pakujemy sami, opakowania czasami bardzo zaskakuja, kiedys elektroniczny drobiazg zapakowalam w balon, nadmuchalam, okleilam warstwami papieru, na koniec cala kula oklejona byla platkami metoda na karczocha. obdarowany sadzil, ze dostal wielka bombke (srednica 40 cm ) -byl bardzo zdziwiony, gdy poprosilam, by ja rozlupal
          Wygodnie pakuje sie w tkaniny...
          • wapaha Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 21:04
            bei - genialne ! wypróbuję chyba smile
      • angeika89 Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 13:12
        Pięknie to wygląda smile
    • angeika89 Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 13:11
      Zawsze pakuję samodzielnie(papier ozdobny, wstążki, kokardki), wygląda to nawet w miarę profesjonalnie.
      Używam też torebek ozdobnych.
    • landora Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 13:21
      Też na to zwróciłam uwagę.
      Wobec tego moje prezenty należy wszystkie uznać za podejrzane, bo rzadko się zdarza, żeby były zapakowane "profesjonalnie". Ups.
    • kocianna Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 13:24
      Ja pakuję właśnie w szary papier albo gazetę.
      Ale wygląda to jakoś tak:
      https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/62/cd/9a/62cd9a931693b5e274f8a03d1fd3766f.jpg
      • lola211 Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 18:57
        O, to to.Tez wykorzystuje rozne materiały,jak najwiecej naturalnych, zamiast kolorowych papierkow.
    • mika_p Re: Pakowanie prezentów 01.12.15, 20:34
      Ech... ja kupuję najpiekniejszy papier, jaki znajdę, potem jeszcze jeden, jeszcze piękniejszy, potem mi szkoda tego najpiękniejszego, więc kupuję taki mniej piękny do większych prezentów, a ten najpiękniejszy zużywam po malusieńkim kawałeczku na wyjątkowe prezenty dla wyjątkowych osób, po kilku latach gust mi sie zmienia i zuzywam ten dawniej najpiękniejszy bez drżenia serca,a w pudełku nawet nie odfoliowany leży taki najnajnajpiekniejszy, jakiego nigdy przedtem nie było.
      Do tego kilometry wstążek w różnych kolorach, bo nie każdy kolor pasuje do papieru, wszytskie błyszczące.
      Plus zachomikowane kawalki kartonu i tektury, bo prezent powinien być z grubsza prostopadłościenny, jak na pocztówce smile Chyba że akurat wizja artystyczna zakłada, że nie bedzie prostopadłościenny.
      I jeszcze karteczki, lubię nanizać taką karteczkę z dziurką na wstażkę przed zawiązaniem kokardki i wsunąc napisem do dołu pod wstążkę, to nie widac od razu, dla kogo prezent i nie ma podglądania pod choinką, co dla kogo!
      • wioskowy_glupek Re: Pakowanie prezentów 02.12.15, 00:50
        Mnie tam jest szkoda na to czasu wink U nas w domu pakowało się w torebki albo zwyczajnie do reklamówki i tyle wink
    • viridiana73 Re: Pakowanie prezentów 02.12.15, 08:30
      Historia sprzed ponad trzydziestu lat. W prl-u, wiadomo, nie było ładnych torebek na prezenty. Właściwie, to żadnych nie byłosmile U nas Mikołaj 6. grudnia zostawiał prezent dla mnie za drzwiami wejściowymi, dzwonił i uciekał (podejrzewam sąsiadkę). I jednego roku otwieram drzwi, patrzę... a tu stoi nasza prywatna siatka na zakupy, taka z materiału w kwiatuszki, a w niej podarki. Mama zajrzała mi przez ramię i powiedziała: "Popatrz kochanie, jaki ten Mikołaj mądry: kilka dni temu zgubiłam tę siatkę a on znalazł i odniósł"smile Najlepsze, że ja to łyknęłam.
      • nuta15 Re: Pakowanie prezentów 02.12.15, 09:03
        Tu kilka pomysłów na efektowne zapakowanie prezentów
        www.livingathome.de/kochen-feiern/gaeste/6546-bstr-geschenkboxen-und-anhaenger#36167-img-geschenke-schoen-verzieren
        Cukierek i piramidkę wykorzystałam już kilka razy przy upominkach o nietypowych wymiarach Lubię zabawę z pakowaniem prezentów, wcześniej zbieram kolorowe papiery, bibułę, kartony, wstążeczki, sznureczki . Z kolorowego twardego papieru wycinam gwiazdki, choinki, serduszka, bombki, dzwonki , wypisuje na nich imiona osób dla których przeznaczony jest prezent i przyklejam lub przyczepiam na sznureczku do pakuneczku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka