nisar 03.12.15, 16:14 moja sytuacja? Dzieci mam dwoje: jedno pełnoletnie, ale studiuje i jest całkowicie na moim utrzymaniu. Osiem stówek na głowę niestety przekraczam. To dostanę na drugie te pięćset, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bei Re: No dobra, a 03.12.15, 16:42 No nie, gdzies czytalam, ze dzieci osiemnastoletnie i starsze juz nie licza sie, to Twoja fanaberia, ze utrzymujesz...chore, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: No dobra, a 03.12.15, 16:48 500 masz dostać na drugie wiec jak rozumiem wiek pierwszego nie ma znaczenia. To dziecko na które masz dostać 500 zł ma nie mieć 18 lat Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: No dobra, a 03.12.15, 16:54 Ale ty masz wciąż dwójkę dzieci, czyli na to niepełnoletnie ci się należy na pełnoletnie - nie. Ten co osiągnął pełnoletność nie zniknął i nie zrobił z ciebie "rodzica jednego dziecka". Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: No dobra, a 03.12.15, 16:59 errata- nic ci się nie należy,jesteś mamą dwójki pełnoletnich dzieci, czyli "gotowych podatników"- potencjalnych sponsorów reformy- nie beneficjentów . Odpowiedz Link Zgłoś
rozaly Re: No dobra, a 03.12.15, 17:05 No i wszystko zaczyna się kleić w jedną spójną calość - wrócimy do 8letniej podstawówki, rozwijamy szkoły zawodowe, czyli taki 18latek jest już po szkole i może pracować. Coś mi to wszystko przypomina.... Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: No dobra, a 03.12.15, 18:35 Dlaczego jest mamą dwójki pełnoletnich dzieci skoro jedno studiuje a drugie jest jeszcze małe? Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: No dobra, a 03.12.15, 18:32 Też się nad tym zastanawiam. Mam podobnie. Dwoje dzieci. Jedno jest uczniem liceum a drugie gimnazjum. Tylko że to pierwsze ma już 18 lat. I nie wiem czy to że moje pierwsze dziecko niedawno skończyło 18 lat już nie jest moim pierwszym dzieckiem a teraz drugie dziecko nie jest wcale drugim tylko jedynym? Odpowiedz Link Zgłoś
bezo750 Re: No dobra, a 03.12.15, 18:42 Ja mam 3 - jedno studiuje na pierwszym roku, drugie za pół roku kończy 18 lat, trzecie lat 10. Znając życie i moje szczęście to może że dwa razy dostanę... Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: No dobra, a 03.12.15, 18:54 Mam studentkę i licealistkę, jeszcze niepełnoletnią. Jedna nie będzie już moim dzieckiem w świetle prawa, druga zaś zostanie jedynaczką? Jak mam im to przekazać? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: No dobra, a 03.12.15, 19:02 Według wczorajszych informacji nie dostaniesz. Ja również Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: No dobra, a 03.12.15, 19:03 Wychodzi ma to, że nie dostaniesz. Dziś czytałam artykuł na ten temat.. Odpowiedz Link Zgłoś
nisar Re: No dobra, a 03.12.15, 19:05 Czyli siedmiolatka, która ma siostrę dwudziestoletnią automatycznie przestaje być dzieckiem i automatycznie staje się jedynaczką? Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: No dobra, a 03.12.15, 19:09 Masz jakiś link do tego artykułu? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: No dobra, a 03.12.15, 19:16 No dobra, a taka sytuacja: Rodzina patchworkowa, po 1 dziecku zony i meza. Jak traktowac ? Jak dwoje jedynakow? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: No dobra, a 03.12.15, 19:19 Jedynacy, jeśli nie mają przynajmniej jednego wspólnego rodzica. Przecież dziecko żony z poprzedniego małżeństwa i dziecko męża też z poprzedniego małżeństwa nie są dla siebie rodzeństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: No dobra, a 03.12.15, 19:28 Są małżonkami więc mogą rozliczać się razem, czyli dochód razem na wszystkie osoby w jednym gospodarstwie domowym. A dzieci - ona ma jedno z kimś innym, on ma jedno też z kimś innym. W sumie strasznie przekombinowane, bo fakt, że pan ma dziecko nie oznacza, że ma ono stałe miejsce zamieszkania przy nim. Odpowiedz Link Zgłoś
feliz_madre Re: No dobra, a 03.12.15, 19:23 Nie. To ma działać mniej więcej tak jak 2 dni urlopu na dziecko - przysługuje tylko do określonego wieku dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
kwietniowka2011 Re: No dobra, a 03.12.15, 19:30 jeżeli założyć że dziecko pełnoletnie przestaje być moim dzieckiem to ogólne założenie programu o wypłacie świadczenia do 18 tego roku życia na drugie i kolejne dzieci jest niemożliwe do spełnienia, no możliwe w przypadku bliźniaków, trojaczków itd przykładowo ja mam troje dzieci, załóżmy że dostaję na dwójkę, jak najstarszy kończy 18 lat to średnie dziecko w wieku powiedzmy 15 lat staje się pierwszym i przestaję na nie dostawać? a jak średnie skończy 18 to wtedy już nic nie dostanę? czyli de facto na żadne dziecko nie dostanę do jego pełnoletności (jeśli mam ponad 800zł na osobę) to absurd przecież Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: No dobra, a 03.12.15, 19:36 > to absurd przecież Zdziwiona jesteś ? Odpowiedz Link Zgłoś
kwietniowka2011 Re: No dobra, a 03.12.15, 21:07 zdziwiona to ja będę jak dostanę cokolwiek Odpowiedz Link Zgłoś
tereska.z.bombaju Re: No dobra, a 03.12.15, 19:57 też jestem ciekawa córka ma 8 lat a syn w marcu skończy 18 dostanę czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: No dobra, a 03.12.15, 20:26 Z tego co tu piszą, to nie. Poczekajmy na ustawę. Pewnie i tak wymyślą jakiś próg zarobków 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
froshka66 Re: No dobra, a 03.12.15, 20:45 wychodzi na to , ze na daremno głosowałaś na PIS,,,, Odpowiedz Link Zgłoś