Dodaj do ulubionych

Pierś indycza

10.12.15, 14:31
Jakieś 2,5 kg cycka indyczego mam w jednym kawałku. Macie jakieś sprawdzone pomysły? Najchętniej bym w tym kawałku zostawiła, nie kroiła na kotlety czy takie tam.
Z góry z i z dołu dziękuję pięknie.

A przy okazji może znacie dobre przepisy na kaczkę?
Obserwuj wątek
    • margotka28 Re: Pierś indycza 10.12.15, 14:35
      ja robię sznycle z piersi indyczej, ale nie kupuję jej w całości tylko już w porcjach.
      Kaczka najlepsza jest nadziana farszem z jabłek, natarta sporą ilością majeranku i upieczona w całości w piekarniku. Zamarynować trzeba ze trzy godziny przed pieczeniem, a jabłka powinny być kwaśne.
    • oteczka Re: Pierś indycza 10.12.15, 14:38
      i nie dziel grzech ,ja piekę w całości delikatnie obsypaną ziołami w środku kieszeń i np suszone morele lub śliwki ,pyszna na gorąco lub na zimno jako wędlinka u mnie już na święta zamówili z morelami i do tego żurawina
    • default Re: Pierś indycza 10.12.15, 14:41
      Bardzo polecam w sosie morelowym - proste jak drut, a pyszne.
      W głębokim rondlu rozpuszcza się dużo masła (pół kostki, albo nawet calą jak duży cyc) i delikatnie obsmażyć mięso ze wszystkich stron, uprzednio natarte przyprawami (ja używam mieszanki Kamisu "do indyka" albo "do żeberek w miodzie") i lekko miodem i (ewentualnie)odrobiną musztardy Dijon. Przykryć i dusić na malutkim ogniu, w tym czasie pokroić w paseczki ok 20 deko suszonych moreli i dorzucić do gara. Dusić razem, aż indyk będzie miękki, a morele prawie się rozpadną, tworząc z masełkiem i sokiem z mięsa przyjemny sos.
      Podawać z opiekanymi ziemniaczkami i mieszanką sałat z winegretem.
    • thea19 Re: Pierś indycza 10.12.15, 14:44
      w cycku robisz porzadna kieszen, smarujesz w srodku i na wierzchu przprawami jakie tam lubisz. do kieszeni wpychasz podgotowany brokul w kawalkach wymieszany z podrumieniona tarta bulka z maslem. pieczesz to potem w piekarniku w zamknietym naczyniu z dodatkiem 3 lyzek masla i resztek brokula (jesli zostal) jakies 1,5h
      • margotka28 Re: Pierś indycza 10.12.15, 15:07
        cycka indyczego 1,5 h? To wiór wyjdzie chyba
        • kandyzowana3x Re: Pierś indycza 10.12.15, 15:10
          to zależy też od temperatury.
          • pade Re: Pierś indycza 10.12.15, 15:16
            i od wagi
        • thea19 Re: Pierś indycza 10.12.15, 18:35
          jak taki wielki to niekoniecznie. kurczakowe cycki pieke godzine. poza tym to jest w zamknietym naczyniu, z maslem i woda, ktora wyszla z indyka wiec raczej sie gotuje niz smazy
    • berdebul Re: Pierś indycza 10.12.15, 15:28
      Curry z indyka, najlepiej żółte lub zielone. Do tego ryż na lepko.
      Pieczony i nasmarowany pastą z oliwek i suszonych pomidorów.
      Zamarynowany w sosie sojowo-ostrygowym z czosnkiem.
      Piekę w worku bo mniej zmywania i nie wychodzi suchy.

Kaczkę nacieram majerankiem, do środka kwaśne jabłka i do worka z sokiem pomarańczowym (świeżym), a pózniej do pieca.
      • rosapulchra-0 Re: Pierś indycza 10.12.15, 15:40
        Na jak długo? I jaka temperatura?
        W sumie to pytanie do wszystkich pań, które mi tu poradziły smile
        • pade Re: Pierś indycza 10.12.15, 16:19
          1,5kg piekłam w 180 stopniach z termoobiegiem w folii ok. 55 minut
          szczerze to nie wiem ile się piecze 2,5 kilogramową pierś
          • olewka100procent Re: Pierś indycza 10.12.15, 16:40
            zrób sznycle , ale namocz na noc w mleku z czosnkiem, pycha
        • berdebul Re: Pierś indycza 10.12.15, 23:19
          Góra dół, w folii, liczę po ok. 40-50 minut na kg, zależnie od grubości cycka.
    • klamkas Re: Pierś indycza 10.12.15, 22:04
      Z piersią nie poradzę, ale w kwestii kaczki - im dłużej i w niższej temperaturze, tym lepiej. Ja piekę długo pod przykryciem (nie podam czasu bo to zależy od "na oko", ale ze 3h w maksymalnie 140 stopniach), na koniec odkrywam i podkręcam temperaturę, żeby się zrumieniła. Z przypraw - dzień wcześniej nacieram solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Nie nadziewam, ale obkładam jabłkami. Kaczka wymaga trochę wyczucia. Może nie wyjść pierwszych 10, a 11 będzie idealna. Dla mnie - warto próbować i znaleźć swoją metodę(bo tak naprawdę czas pieczenia, temperatura, to kiedy odkryć, czy podlać czy nie, zależą od rozmiaru, typu, jakości mięsa, wieku kaczki, tego czy kupna, czy swoja, czy świeża, czy mrożona). Ja polecam znaleźć własną drogę, z zachowaniem zasady, że długo i w niskiej temperaturze (i przez większość czasu pod przykryciem). To oczywiście przy założeniu, że kaczka ma być w całości.

Bo jest i kaczkowa przyjemność w postaci różowych piersi.
      • turzyca Re: Pierś indycza 11.12.15, 00:58
        Jest i kaczkowa przyjemnosc w postaci konczyn dolnych, przeboj wszystkich imprez, bo faktycznie fajne mieso.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka