Dodaj do ulubionych

lajtowy wątek modowy

10.12.15, 16:29
Potrzebuję inspiracji. Tytułm wstępu: mam w przyszłym tygodniu trzy imprezy wymagające względnie eleganckiego stroju, bez kija w dupie, ale dżinsy i tiszert zdecydowanie odpadają.

Mam dwie kiecki, które mogłbym wykorzystać, obie dzianinowe, klasyczne w kroju i długości. Jedna granatowa, druga w kolorze jasnego wrzosowego fioletu. Tylko ni wuja nie wiem jak do nich dobrać buty i rajstopy. Rajstopy mam na stanie czarne, w kolorze fuksji, granatowe i w odcieniu czekoladowego brązu (wszystkie grube, kryjące, matowe). Ewentualnie bez większego problemu zdążę kupić inne. Do granatowej sukienki wykombinowałam sobie granatowe albo te fuksjowe, ale z tą wrzosową nie mam pomysłu. Wybór obuwia mam mocno ograniczony i raczej nie zdążę nic dokupić (mam nietypowy rozmiar) - mogę założyć czarne albo musztardowe botki (jedne i drugie na obcasie, fason który dobrze się komponuje z sukienką), brązowe oksfordki na obcasie, ewentualnie klasyczne czarne/brązowe/pudrowo różowe szpilki (aczkolwiek szpilki wydają mi się trochę za bardzo ą i ę, nie ta ranga uroczystości).

Ematko, pomóż!
Obserwuj wątek
    • angeika89 Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 16:41
      Daj foty kiecek to będzie łatwiej coś dobrać.
      Ale skoro uważasz, że w szpilkach będzie za bardzo elegancko to weź botki.
      • run_away83 Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 17:11
        Granatowa ma fason kopertowy, z dekoltem w szpic, długość do kolan. Krój podobny do tej, tylko bez tego drapowania i uszyta z cienkiej dzianiny o fakturze zamszu:

productshots2.modcloth.net/productshots/0164/5367/2d1b1411281a2ebe6a37e2e4ad069fae.jpg?1447958107

Wrzosowa jest trochę retro/vintage, łódkowy dekolt, lekko zaznaczona talia, dół plisowany, długość tuż za kolano, coś jak tutaj (tylko ta wygląda na ażurową, moja nie jest ażurową):

3.bp.blogspot.com/-c-0OxACtdm0/TwXrkPG8xAI/AAAAAAAAA9k/cY42R-uLDzQ/s1600/VVK+52+1.jpeg
        • angeika89 Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 20:39
          Linki nie aktywne, ale trudno.
          Do granatowej sukienki mogą być rajstopy granatowe i czarne botki.
          A do tej wrzosowej lepiej kupić cieliste i wtedy te same botki będą w porządku.
          I wrzosową weź na okazję nr 2, a na 1 i 3 granatową smile
          • rosapulchra-0 Re: lajtowy wątek modowy 11.12.15, 08:27
            Zaznacz w całości link, kliknij na niego prawym klawiszem myszki i będziesz mieć opcję: otwórz link.
            Obie kiecki są super.
            • angeika89 Re: lajtowy wątek modowy 11.12.15, 21:05
              Dzięki Rosa, ale próbowałam wcześniej w ten sposób i też nie idzie.
              Trudno...
              Może to wina przeglądarki.
    • martishia7 Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 17:06
      Zależnie od dokładnego odcienia, to do granatowego mogą być fuksjowe rajty, a do wrzosowej dobre by były szare. Trochę odpadam przy butach, ale chyba czarne botki w takim razie.
    • 21mada Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 17:06
      Rajstopy zaloz normalne, cieliste. A to bedzie siedzenie w restauracji? To i tak butow nie bedzie widac.
      A w ogole to jakie to sa dzianinowe eleganckie kiecki? Ja mam dzianinowe do chodzenia po domu.
      • run_away83 Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 17:22
        Nie, nie siedzenie w restauracjach.
        Okazja numer jeden to przedstawienie w szkole moich dzieci.

Okazja numer dwa to przyjęcie (przed)świąteczne w formie popołudniowej hetbatki, organizowane przez patronującą pewnej organizacji charytwtywnej arystokratkę dla wolontariuszy tejże organizacji wink

Okazja numer trzy, to koncert kolęd w kościele, na którym będę obecna jako widz.

Jako dodatkowe utrudnienie wszędzie będę miała ze sobą swoje osobiste dwuletnie dziecko, dlatego szpilki wolałbym sobie odpuścić wink
        • daisy Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 17:32
          Okazja nr jeden i trzy nie wymaga chyba niczego więcej niż schludny, "pracowy" strój (jak ktoś nie ma fantazji na nic odjechanego),
          a na okazję nr dwa założyłabym którąś z sukienek z butami dopasowanymi kolorystycznie do stroju. Rajstopy granatowe do granatowej sukienki są ok, o ile ma długie rękawy (nie oglądałam zalinkowanych, bo linki nieaktywne).
        • daisy Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 17:33
          P.S. Nie ma takiego słowa modowy.
          • kadfael Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 18:20
            Mirosław Bańko twierdzi co innego. I ja jednak jemu wierzę smile
            • daisy Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 18:43
              Chodziło ci o tę wypowiedź? Bańko to zgniły liberał. tongue_out
              Czy istnieje w jezyku polskim przymiotnik modowy, utworzony od rzeczownika moda?
              Dziękuję.

Już chciałem odpowiedzieć, że nie, ale w Korpusie Języka Polskiego znalazłem – ku swemu zaskoczeniu – kilkanaście cytatów, głównie z prasy. Najstarszy z nich pochodzi z 1969 r., co znaczy, że słowo to wcale nie jest tak nowe, jak mogłoby się wydawać. Upowszechnia się jednak powoli, o czym świadczą nasze wątpliwości.
        • kota_marcowa Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 18:30
          Na przedstawienie i do kościoła, spokojnie możesz założyć grube rajty i botki (zwłaszcza, że w kościele pewnie będzie zimno). Na przyjęcie bym się poświęciła i założyła cieliste, cieńsze rajstopy i szpilki, chyba, że jesteś pewna, że reszta też będzie na luzie, to j.w.
        • moofka Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 21:32
          aha, doczytalam
          zarowno na przedstawienie dzieci jak i na koncert koled mozna sobie odpuscic i sukienke i szpilki
      • lusitania2 Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 18:33
        21mada napisał(a):

> A w ogole to jakie to sa dzianinowe eleganckie kiecki?

www.peruvianconnection.com/product/820472-martinique+dress.do?sortby=ourPicks&page=3
        www.peruvianconnection.com/product/441472-pima+cotton+pont+neuf+dress.do?sortby=ourPicks&page=3
        www.peruvianconnection.com/product/820472-martinique+dress.do?sortby=ourPicks&page=3
        www.peruvianconnection.com/product/440572-julieta+pima+cotton+dress.do?sortby=ourPicks&page=3
        shop.nordstrom.com/s/max-mara-abitata-jersey-print-dress/4120445?origin=keywordsearch-personalizedsort&contextualcategoryid=2375500&fashionColor=&resultback=1788
        shop.nordstrom.com/s/vince-camuto-cap-sleeve-sheath-dress/4199806?origin=keywordsearch-personalizedsort&contextualcategoryid=0&fashionColor=Black&resultback=298
        shop.nordstrom.com/s/adrianna-papell-pleated-jersey-sheath-dress-regular-petite/3034652?origin=keywordsearch-personalizedsort&contextualcategoryid=0&fashionColor=Dusk&resultback=1491
        shop.nordstrom.com/s/long-v-nk-drs-w-ruffle-skirt/4158655?origin=keywordsearch-personalizedsort&contextualcategoryid=0&fashionColor=&resultback=5936
    • lady-z-gaga Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 17:16
      Jako że jestem śmiertelnym wrogiem kolorowych rajstopek u osób powyżej 20 i poniżej 70 roku życia, mogę napisac tylko jedno: tam, gdzie nie pasują czarne lub szare, zakładaj beżowe/cieliste.
      Z wymienionych butow - widzę czarne botki i nic więcej.
      • nuta15 Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 18:10
        Do granatowej i czarnych botków mogą być granatowe albo czarne kryjące rajstopy, ale nie bardzo grube max 40 DEN. Do wrzosowej szare albo czarne ( jeżeli jesteś wysoka i masz długie nogi ) i czarne botki.
      • zuleyka.z.talgaru Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 18:50
        A dlaczego?
        • lady-z-gaga Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 20:53
          No a po co mam się tłumaczyć? nie lubię i już, nikogo nie zmuszam, żeby się ze mną zgadzał.
          Jak napiszę, że to wg mnie infantylne i w złym guście, to ktos poczuje się urażony i będzie mnie przekonywał, że się nie znam smile
          Ale skoro pytasz, to odpowiadam: jak już je nosić, to tylko tak:

advancedstyle.blogspot.com/2015/04/friends-forever.html
          advancedstyle.blogspot.com/2015/04/easter-parade-2015.html
          I ja za jakieś 20 lat będę w odpowiednim wieku, by to robić. Natomiast noszenie ich na serio przez dorosłe kobiety i udawanie, że to jest eleganckie, modne, z szykiem? no way tongue_out
          • zuleyka.z.talgaru Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 20:59
            Olaboga smile to ja zakladam. Szarosci, fiolety, zielenie czasem dwa warkocze do tego. Ale ja tam małolata jestem smile
          • run_away83 Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 22:00
            Panie z tych linków są absolutnie cudowne.

Osobiście mam na karku trzydziestkę i uwielbiam kolorowe rajty i legginsy (oraz kolorowe spodnie, sukienki, tiszert, sweterki, kolorowe dodatki i kolorowe wszystko big_grin) i z upodobaniem noszę na co dzień.

Natomiast absolutnie nie upieram się że jest to eleganckie, przy tzw. eleganckich okazjach staram się te moje kolorystyczne wariactwa trochę hamować wink Twoja opinia absolutnie mnie nie uraziła, choć zgadzam się z nią tylko częściowo.
            • lady-z-gaga Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 22:54
              Cieszę się, bo nie chciałam nikogo urazić, zwłaszcza w lajtowym wątku smile a do kolorowych ciuchów nic nie mam, uwielbiam boho, etno i tym podobne klimaty, tylko te rajstopki barwne jako osobny element łączony z casualowymi ciuchami zawsze mi zgrzytają smile
          • agaja5b Re: lajtowy wątek modowy 11.12.15, 16:05
            E tam, mozna kolorowe rajty założyć, do fantazyjnej kiecki lub prostej plus ciekawy naszyjnik do tego i super jak na okazje run_away. Nie chodzi przeciez o styl bussines czy informal, to luźne imprezy, a nie biurowe spędy, bo do takich rzeczywiście niezbyt pasują inne niż klasyczne kolory czerń, szary, cielisty.
            • lady-z-gaga Re: lajtowy wątek modowy 11.12.15, 16:19
              Można, można... wszystko można smile i nie trzeba przy tym przekonywać nikogo, że jest dobre smile
      • klamkas Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 22:31
        Ja pójdę dalej - jestem śmiertelnym wrogiem kolorowych rajstop (choćby kolorem był czarny) w połączeniu z butem w innym kolorze. Nie ma nic bardziej koszmarnego niż czarne botki/kolorowe (bardzo) grube rajstopy i sukienka (chyba, że przykrywa rajstopy i buty ;p). Kolorowe buty - tak! ale do cielistych rajstop/pończoch.
        • pade Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 22:57
          A ja kupiłam do sukienki, w której dominuje jeden kolor rajstopy w tym samym kolorze a buty mam do niej w innym (mniej dominującym, ale też pojawia się w sukience). Nie wiem czy jasno się wyraziłamsmile
          Z kolei do innej sukienki rajstopy mam w kolorze butów i nie jest to kolor czarny.
          Wygląda to bardzo dobrze, ale to są sukienki dzienne nie koktajlowesmile
          • klamkas Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 23:10
            Nie ważne jaka sukienka - but ma być przedłużeniem kolorowej nogi, jeśli noga jest cielista, to but może być dowolny (taki mój schiz, ale przyznam szczerze - nie dotyczy tylko samooceny, ale też oceny innych wink).
            • moofka Re: lajtowy wątek modowy 11.12.15, 15:21
              wyłacznie twoja schiza
              do kolorowych rajstop doskonale mozna zalozyc i czarne szpilki i bezowe i szare
              i kazde inne jesli ma sie chec fantazje i nogi do pokazania
              • lady-z-gaga Re: lajtowy wątek modowy 11.12.15, 16:41
                > do kolorowych rajstop doskonale mozna zalozyc i czarne szpilki i bezowe i szare
                >
                > i kazde inne jesli ma sie chec fantazje i nogi do pokazania

fantazja... wyświechtane alibii dla braku gustu smile
                • moofka Re: lajtowy wątek modowy 11.12.15, 17:16
                  no niestety - kolorowe rajstopy sa trudne i dla sylwetki i dla stylizacji ogolnie, jak ktos nie ma ladnych nog ani pomyslu to nosi bezpieczne sraczkowate i zaslania sie gustem smile
                  • zuleyka.z.talgaru Re: lajtowy wątek modowy 11.12.15, 20:03
                    Pełna zgoda. Cieliste cieńkie rajty są dla podstarzałych pań, które nie wiedzą co ze sobą zrobić smile - mam na myśli sytuacje codzienne a nie kreacje wieczorowe czy też oficjalne.
                    • nuta15 Re: lajtowy wątek modowy 11.12.15, 20:40
                      Ja tez nie mam nic przeciwko kolorowym rajstopom . Podobają mi się zestawy ton w ton czyli rajstopy i góra - sukienka , spódnica w tym samym albo dominującym kolorze : bordo , zieleń - butelkowa, szmaragdowa, khaki, śliwkowy fiolet , granat. Kontrastowy i mocny kolor rajstop jest niebezpieczny smile moim zdaniem dobrze wypada tylko przy stonowanej górze - szarej, czarnej , ciemnobrązowej , granatowej i kozakach w tym samym kolorze.
                    • lady-z-gaga Re: lajtowy wątek modowy 11.12.15, 23:04
                      Cieliste cieńkie rajty są dla podstarzałych pań, które nie wiedzą
                      > co ze sobą zrobić smile

kolorowe są dla tych, co też nie wiedzą, co ze sobą zrobić wink i dlatego zakładają oczojebne rajstopki, bo fantazja nie podpowiada im nic lepszego smile
                      • zuleyka.z.talgaru Re: lajtowy wątek modowy 11.12.15, 23:48
                        Lepiej założyć kryjące oczojebne niż cieliste 20DEN big_grin
                  • klamkas Re: lajtowy wątek modowy 11.12.15, 21:38
                    Masz ciało w kolorze sraczki? ;p
                  • lady-z-gaga Re: lajtowy wątek modowy 11.12.15, 22:59
                    A jak ktos nie ma gustu, to zasłania się fantazją, albo celebrytkami. Naśladowanie celebrytek na scenie (albo na ściance) przez zwykłe kobiety w zwykłych okolicznościach to droga wiodąca do śmieszności smile
              • klamkas Re: lajtowy wątek modowy 11.12.15, 21:37
                Ale ja nie twierdzę, że to zasada, owszem, to tylko "moje" - nie podobają mi się kolorowe rajstopy i buty w innym kolorze, nieważne jak piękne i długie są nogi. Jest jeden wyjątek - koleżanka hipiska, rajski ptak i w ogóle piękna dusza - cokolwiek by nie założyła wygląda dokładnie tak jak widzę jej wnętrze. I to dla mnie jedyny przypadek dopuszczalny wink.
                • zuleyka.z.talgaru Re: lajtowy wątek modowy 11.12.15, 21:47
                  W sumie to smutne. Ale ogólnie nie masz awersji do kolorów?
                  • klamkas Re: lajtowy wątek modowy 11.12.15, 22:45
                    Ogólnie mam mnóstwo kolorowych ubrań, ale kryjące kolorowe rajstopy są dla mnie antyfetyszem (czy czymś podobnym) i bronią się tylko z przedłużeniem w postaci buta w ich kolorze. No nie trawię inaczej.
                • moofka Re: lajtowy wątek modowy 11.12.15, 22:03
                  mozesz miec zasade, jak ktos ma nogi brzydkie i grube, to musi miec
                  o ile pamietam szukalas ostatnio oczoj*bnej kurtki o pingwinim kroju, wiec trudno cie uznac za wyrocznie stylu wink
                  kolorowe rajstopy przeswietnie nosi kukulska np
                  i inne dobrze ubrane celebrytki,
                  mozna poguglac
                  • klamkas Re: lajtowy wątek modowy 11.12.15, 22:54
                    Taaaa... szukałam kurtki w rażącym kolorze i pingwinim kroju i nawet jakbym planowała nosić ją do rozrzucania gnoju na polu, to świadczy, że nie mam gustu. Bo do rozrzucania gnoju czy innej byle jakiej czynności powinnam być stylowa (broń co praktyczna i ceniąca wygodę), elegancka i wzorować się na rajstopach Kukulskiej.

PS. 1. W tamtym wątku nie twierdziłam, że te kurtki mi się podobają, tylko, że ze szczególnych względów potrzebuję akurat takiej i nie ma to nic wspólnego z jej urodą.

PS. 2. Mogę mieć dowolną zasadę niezależną od urody noszących, bo COŚ może mi się nie podobać z zasady.
    • run_away83 Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 18:19
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi smile Gwoli wyjaśnienia: nie pracuję, strojów typowo biurowych nie posiadam, mój codzienny ubiór jest dostosowany raczej do biegania za dwulatkiem popylającym na hulajnodze, pilniwania trójki łobuzów na placu zabaw, eksploracji tras spacerowych okrążających (błotniste) brzegi jeziora, oraz długich spacerów przy nie zawsze sprzyjającej pogodzie. Na żadne z wydarzeń, które czekają mnie w przyszłym tygodniu, mój codzienny ubiór się nie nadaje, muszę skomponować coś bardziej stosownego do pojawienia się między ludźmi smile W dodatku - przyznaję się bez bicia, mam świra na punkcie odjechanych kolorów (i jeszcze bardziej odjechanych połączeń), czasem potrzebuję żeby ktoś sprowadził mnie na ziemię. Ematka jest pod tym względem niezastąpiona smile
      • kota_marcowa Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 18:36
        A sukienka, mi się ta kopertowa podoba i z kolorami rajstop bym nie szalała, z tych co masz, wybrałabym czarne i czarne botki, a do wrzosowej jednak dokupiłabym cieliste.
        • bei Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 21:10
          Ja bym ubrala biala koszulowa bluzke , cos na szyje, i jeansy lub spodnie wizytowe- zamiast wrzosowej.
          Do granatowej czarne rajstopy i czarne botki.
          Nie wiem dlaczego- jest mi zimno ( w tej chwili) wiec oczyma wyobraznii widze koszule, cardigan lub marynarkesmile i spodnie.
    • lola211 Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 21:21
      Dzianinowe sukienki do kolan, kolorowe rajty i czarne botki skracajace nogi.To nie bedzie dobrze wygladac.
      • moofka Re: lajtowy wątek modowy 10.12.15, 21:29
        nie bedzie na pewno
        jak juz musza byc dzianinowe sukienki, to jednak na elegancko
        cielesne rajstopy i szpilka, skromna bizuteria i ladna torebka
        to sie zawsze obroni
        botki o sukienki to słabo, raczej szpilki albo kozaki
      • zuleyka.z.talgaru Re: lajtowy wątek modowy 11.12.15, 21:26
        Do kolan to są babciowe. Ale do pół uda są ok smile
        • lola211 Re: lajtowy wątek modowy 11.12.15, 22:22
          Nie musza byc babciowe, natomiast z botkami ta długosc nie gra.Albo do pol uda i botki albo do kolan i inny obuw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka