Dodaj do ulubionych

Ekspres kapsułkowy. Jaki??

17.01.16, 13:05
Dziewczyny, jak w temacie. Planuję sobie kupić gadżet do kuchni i padło na ekspres na kapsułki.
Nie chcę takiego kolbowego bo za dużo zachodu z czyszczeniem a ma być ciśnieniowy.
Poza tym te kapsułkowe mają fajny design i podobają mi się oraz pasują do mojej kuchni.
Pozostaje wybór konkretnego modelu i tu zaczynają się schody. Nie wiem, który model i jakiej firmy kapsułki są najlepsze. Ograniczeniem jest też budżet. Mam na to 300 zł. Kwota nie dotyczy kawy.
No dobra, pozostaje też to co mi wpadło w oko.
Pierwszy to Tchibo caffissimo classic, dlatego że ma dyszę spieniającą mleko i w sumie nic poza tym poza ładnym kolorem (fiolet).
www.tchibo.pl/caffissimo-classic-aubergine-p400086597.html?dim1=Aube

Zaletą są dość tanie kapsułki, nie wiem jednak jak ze smakiem.

Drugi to DeLonghi Nespresso Essenza EN97.W

Nie linkuję bo musiałabym wrzucić allegro albo saturna.
W każdym razie tu smak znam. Odpowiada mi, ale kapsułki trzeba zamawiać tylko z nespresso i nie są dostepne w sklepach. No i są drogie.

Ostatni to Philips Senseo 7880 i tu jest cos innego bo saszetki. Tanie i rozmaite, łącznie z czekoladą i innymi bajerami.
Jednak na temat samej maszyny nic nie wiem poza tym, że podoba mi się najmniej.

Może jakiś inny? Jaki?

Są tu użytkowniczki ekspresów kapsulkowych? Umiecie coś doradzić lub podzielić się swoimi doswiadczeniami?
Z góry proszę ortodoksyjne kawoszki o wstrzymanie się z odruchem wymiotnym wink
Wiem...kapsułki to zuoo. Ja jednak nie gardzę i chcę taki gadżet w domu mieć. Pytanie tylko jaki?
Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • yaga7 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 17.01.16, 13:54
      Ja mam na kapsułki nespresso firmy Krups. Jestem zadowolona smile Mamy go od 3 lat, nadal działa, nie zepsuł się ani nic. Do mleka mam osobny spieniacz, też jestem zadowolona.

Mnie akurat nie przeszkadza to, że kapsułki się kupuje w sieci, bo większość zakupów robię online, nie lubię jeździc po sklepach, wolę wszystko zamawiać przez net - dla mnie to prościej, szybciej i oszczędność mojego czasu. No ale co kto lubi, wiadomo.

Przy wyborze odpadały wszelkie saszetki i kapsułki, w których była kawa + coś jeszcze, bo wiem, że takie też są. W Nespresso jest sama kawa i jest sporo do wyboru - w sensie dla nas, jako normalnych zjadaczy kawy, a nie smakoszy o mega wygórowanym podniebieniu asortyment nespresso wystarcza.

Aha, ja nie chciałam z dyszą spieniającą, bo miałam wcześniej taki i dla mnie jest niewygodny w czyszczeniu. Tak, wiem, zaraz ktoś napisze, że co za filozofia, wystarczy przetrzeć itp., dlatego powtarzam - dla mnie jest to niewygodne, dla kogoś innego może to nie być problem.
    • aankaa Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 17.01.16, 14:01
      do ekspresów Tchibo też nie ma zamienników, kapsułki drożeją o 1 zł co kilka miesięcy
      • mikams75 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 07:23
        Kapsulki tchibo mozna wybebeszyc i napchac inna kawa, nespresso nie da sie
        • joann_80 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 08:27
          Oooo to bardzo ciekawe co piszesz. Podoba mi się smile
          Jakiś specjalny patent, czy tak po prostu pchasz kawe, ubijasz i voila?
          • mikams75 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 08:57
            trzeba sciagnac te folie z wierzchu, wyjac sitko, wywalic kawe, wyjac dolne sitko - calosc wyplukac, wlozyc dolne sitko, napchac kawa (napychalam tez padami ale slabsza kawa wychodzi), zamknac gornym sitkiem i gotowe. Zwroc tylko uwage przy wybebeszaniu w ktora strone jest sitko wlozone.

Wlasnie pije waniliowa latte smile
            • joann_80 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 09:10
              Super smile
              Za te rady postawilabym Ci kawę big_grin
              Dzięki.
            • turzyca Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 09:26
              Podoba mi sie obejscie systemu, smile ale jak czytam opis, to ciesze sie, ze u mnie cale kombinacje ograniczaja sie do wlozyc kolbe pod wode, wyplukac zuzyta kawe, nasypac swiezej plus dodatki, wlaczyc ekspres.
              • mikams75 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 12:28
                wbrew pozorom to moment, raz wybebeszona kapsulka nie wymaga odcinania folii a te siteczka to kwestia sekundy jak sie robi kolejny raz. To naprawde nie jest wiecej roboty niz w twoim przypadku. To tak jakbys miala dodatkowo polozyc pokrywke na twojej kolbie. Przyznasz, ze roznica niewielka.
                • iwoniaw Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 20:31
                  Też mam Tchibo kapsułkowy i robię tak samo jak Ty.
                  wink
                • atena12345 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 19.01.16, 09:08
                  miałam ekspres Tchibo na kapsułki ze spieniaczem, więc mogę też powiedzieć coś na temat napychania kapsułek ponownie: nie, nie jest to sekunda. Kapsułkę trzeba opróżnić i wypłukać, sitko również, napchać odpowiednią ilość kawy, tak by się nie porozsypywała wokół. Dodatkowo: albo kapsułki po płukaniu suszysz dokładnie, albo taką świeżo napchana od razu zużywasz, bo inaczej kawa nawilgnie.
                  • iwoniaw Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 19.01.16, 11:01
                    No dosłownie sekunda to oczywiście, że nie jest, ale zajmuje dokładnie tyle czasu, co opróżnienie kolby, przepłukanie jej i wysuszenie oraz napełnienie świeżą kawą w ekspresie ciśnieniowym opisywanym wyżej.
                    Ja swoje kapsułki po opróżnieniu albo myję w zmywarce (i suszę tamże), albo po przepłukaniu wycieram do sucha czystą ścierką, w czym problem?
    • rozwiane_marzenie Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 17.01.16, 14:11
      Ja jestem bardzo zadowolona z DeLonghi na kapsułki Dolce Gusto. Są różne modele, do 300zł też spory wybór. Tak samo kapsułki można spotkać w promocji w marketach, zawsze to taniej smile. I też jest duży wybór kaw, czekolada, nawet herbata. No i kawy i herbaty w wersji ice na zimno, latem super.
    • aniadawid1 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 17.01.16, 16:55
      Mam Bosch Tassimo Vivy, przed zakupem brałam pod uwagę Dolce Gusto. Czytając opinie wybrałam Boscha, ponieważ w Dolce trzeba samemu dobrać ilość wody i kawa jest chłodniejsza niż z Boscha. Podobno też mniej smaczna, no i mleko jest w proszku a Tassimo ma skondensowane. Jestem zadowolona, kawy smaczne, ekspres ładnie się prezentuje i zajmuje mało miejsca.
      • joann_80 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 17.01.16, 17:53
        Czytałam opinie użytkowników Boscha i niestety sporo jest na " nie" choć mnie się wydaje, ze to też zależy od modelu. Imponuje mi za to ilosc kaw i innych napojów do Tassimo.
        Póki co jednak Bosch poszedł w odstawke właśnie ze wzgleduna opinie
    • lauren6 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 17.01.16, 17:11
      Mam Tchibo Caffisimo Latte i uważam go za świetny zakup. Raz, że wizualnie jest bardzo ładny. Dwa, bardzo lubię smak kawy Tchibo, osobiście bardziej mi pasuje niż Nespresso. Kapsułki tez sa tańsze. Obsługa prosta. W modelu, który mam, bardzo fajny jest ten spieniacz mleka. Dziecko uwielbia kakao z mleczną pianką.

Ekspresu używamy codziennie, więc cieszę się, że nie przyoszczędzilismy i od razu kupiliśmy lepszy model.
    • joann_80 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 17.01.16, 17:50
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
      Na pewno mam teraz większy mętlik w głowie big_grin
      W każdym razie jeżeli chodzi o smak to mi osobiście nie przeszkadza kawa z dodatkami więc nie ograniczam się co do modelu.
      Może jest ktoś kto ma ekspres na saszetki? Ciekawa jestem opinii.
      Z zakupem mi sie nie spieszy więc najpierw wolę poczytać i pomyśleć.

Lauren6 Ty masz caffissimo. Czy mozesz mi powiedziec jakie kawy są najlepsze? Ja preferuję taką niezbyt mocną i gorzką ale jednak aromatyczną.
      Czy oprócz herbat mają też np. czekoladę no i czy czyszczenie dyszy do spieniania jest uciążliwe?
      • lauren6 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 17.01.16, 18:11
        Ja matka karmiąca, więc piję z kapsułek bezkofeinową (mają 2 rodzaje, oba mi bardzo smakują). Mąż pije Brazil Beleza - pyszna, aromatyczna, ale dla mnie za mocna. Generalnie Tchibo ma kapsułki z 6 stopniami intensywności kawy, jest w czym wybierać.
        Czekolady w kapsułkach nie mają, tylko kawę i herbatę. Herbaty nie kupuje, bo to drogo wychodzi. Dziecko lubi kakao, to robię Puchatka z mlekiem spienionym przez ekspres.
        U mnie nie ma dyszy do spieniania, tylko wbudowany spieniacz. Czyści się go wciskając odpowiedni guzik na ekspresie po zrobieniu kawy wink Raz na tydzień myję pojemnik na mleko i rurkę.
        • joann_80 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 17.01.16, 18:59
          No właśnie obejrzałam sobie ten "Twój" jednak mimo promocji jest dla mnie za drogi.
          Niemniej wydaje mi sie, że jakość parzenia powinna być podobna.
          Jakbyś miała taki budżet jak ja to kupiłabyś ten Classic czy rozważałabyś inny model w ogóle?
          Mnie się szalenie ten fiolet podoba no i pasuje do mojej kuchni wink
          • lauren6 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 17.01.16, 19:17
            Ja właśnie chciałam kupić fioletowy classic, bo też ten kolor mnie urzekł wink Mąż pojechał do sklepu, mówi że Latte są w promocji... i stanęło na czerwonym latte. Myślę, że jakość parzenia będzie podobna, różnica tylko w tym spieniaczu mleka.
            • joann_80 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 17.01.16, 19:50
              Kolor jest cudowny. Dobrze wiedzieć, że nie tylko mnie się podoba wink
              No jak wspominałam na Latte mnie nie stać ale coraz bliższa jestem podjęcia decyzji.
              Dziękuję Ci bardzo za opinię.
              Zestaw startowy chcę kupić koniecznie bo trzeba spróbować wszystkiego zanim zrobi się "odsiew".
              Powiedz mi jeszcze. Kapsułki kupujesz w sklepach stacjonarnych czy w necie? Jest różnica w cenie?
              • lauren6 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 17.01.16, 20:39
                Cena ta sama, jak zamawiasz w necie dochodzi koszt wysyłki. Kupuję stacjonarnie.
                • joann_80 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 17.01.16, 23:09
                  W sklepach stacjonarnych też trzeba kupić min. 10 kapsułek jednego rodzaju czy można na sztuki i zrobić sobie "mieszanke" ulubionych kaw?
                  Pytam bo na stronie można minimum 10 jednego rodzaju.
          • lauren6 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 17.01.16, 19:27
            Jeśli zdecydujecie się na ekspres Tchibo to polecam kupić ze 2 takie zestawy próbne do przetestowania różnych smaków:
            www.tchibo.pl/zestaw-probny-z-8-kapsulkami-p400084619.html (coś w tym stylu, my kupiliśmy zestaw z 12 kapsułkami).
    • bialeem Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 17.01.16, 19:38
      Chyba jednak mimo wszystko zainwestowałabym w taki z młynkiem. Kapsułkowe są tanie, bo ich użytkowanie po roku przestaje się opłacać. Oryginalne są pieruńsko drogie, a nieoryginalne za twarde i psują głowicę. Piszę to jako osoba mająca krupsa nespresso od 5 lat. Jeżeli się zużywa więcej niż 1-2 kapsułki dziennie, to po prostu się nie kalkuluje. Wydaje miesięcznie około 200-300 zł na kawe...
      • joann_80 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 17.01.16, 19:54
        Nie jestem aż takim kawoszem. Na początku pewnie bedzie " szał " bo nowa zabawka i pewnie wyjdzie drogo, ale potem jak się uspokoi to przewiduję max 4 kawy w tygodniu. Tak mniej wiecej pijam teraz. Nie potrzebuję 2 dziennie. Mój mąż jeszcze mniej, ale załóżmy, że bedzie pił z tą samą czestotliwoscia to trudno. Z torbami od razu nie pójdziemy wink
        Nie chcę ekspresu z młynkiem bo za dużo zachodu z parzeniem kawy. Ja chcę szybko i designersko tongue_out
    • burina Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 17.01.16, 23:22
      Rozważ, ile niepotrzebnych śmieci wyprodukujesz, ile trudnego do oddzielenia od plastiku cennego aluminium wyląduje w hałdach nierecyklingowalnych odpadów. Czy na pewno taka kawa będzie Ci smakować?
      • yaga7 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 06:08
        Nespresso ma możliwość recyklingu kapsułek - przy zakupie nowych kurier odbiera stare i nie ma problemu.
        • minor.revisions Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 15:58
          no i co z tego, że kurier odbierze? nadal albo się da przetworzyć tylko część kapsułki, albo nawet, jeśli całą, to ogromnym kosztem.
          • yaga7 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 16:05
            Nie ma recyklingu, źle. Jest recykling, też źle.
            Niektórym jak widać nie dogodzisz.
            • minor.revisions Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 16:33
              Przede wszystkim Nespresso należy do Nestle, ich CEO uważa, że woda nie powinna być za darmo (w tej chwili opłaty za wodę to tak naprawdę opłata za uzdatnianie i dostarczanie, sama woda nic nie kosztuje). Oczywiście to nei jego prywatna filozofia, tylko strategia biznesowa - on próbuje sprywatyzować i wykupić źródła wody, również w takich miejscach, jak ogarnięte suszą miejsowości kalifornijskie. Każda złotówka wydana na produkty Nestle to zaciskanie pętli na własnej szyi.

Co ro recyclingu - Nestle nie wypowiada się na temat tego, w jakim stopniu te kapsułki są rzeczywiście poddane recyclingowi (translation - w skandalicznie małym, inaczej byłoby to podane w liczbach na ich każdym opakowaniu i reklamie).

www.theguardian.com/sustainable-business/2015/may/27/nespresso-sustainability-transparency-recycling-coffee-pods-values-aluminum
            • burina Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 19.01.16, 00:27
              Przede wszystkim, to się zastanówmy nad tym, czy to rzeczywiscie jest recykling, czy tylko uspokajanie wyrzutów sumienia u klientów, działania pozorowane po to, żeby budować pozytywny wizerunek. Jedyne co jest pewne, gdy kurier odbiera zużyte kapsułki jest to, że nie zostaną one powtórnie napełnione. Widocznie firma zauważyła, że ludzie napełniają powtórnie kapsułki nie tylko z oszczędności, ale też ze względów ekologicznych. Niemniej jednak, gdyby im reczywiście zależało na ochronie środowiska, szanowaniu zasobów naturalnych, to przede wszystkim nie sprzedawaliby (wymyślali) takiego produktu.

W poprzednim poście chciałam być delikatna, ale widzę, że trzeba napisać wprost: ekspresy kapsułkowe to idealny pomysł na związanie klienta z marką i drenaż jego kieszeni tak długo, jak długo działą ekspres. Pomysł genialny w swojej prostocie: wymyśleć coś, co schlebia najniższym pobudkom - chęć snobowania na picie kawy z ekspresu i lenistwo, jednocześnie adresując produkt do ludzi, którzy mają kasę, ale nie znają smaku dobrej kawy, nie sprawia im przyjemności wybieranie własnych ziarenek i żyją jeszcze w świadomości disposable society. Produkt głównie wymyślany na rynek chiński - najwięcej milionerów mieszka właśnie tam, jednocześnie rynek dóbr luksusowych, w tym kawy, dopiero zaczyna się tam rozwijać. Jak Chiny zaczną pić kawę, to plantacje nie wyrobią z produkcją. Sprzedać zamknięte w kapsułce, podrasowane zmiotki za cenę porządnej fair trade kawy - no któż by się spodziewał, że w XXI wieku w cywilizacji Zachodu znajdzie się tylu naiwnych.
              • yaga7 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 19.01.16, 08:53
                A tak z ciekawości, rozumiem, że wszystkie produkty, które kupujesz, są fair trade, ciuchy też, tylko made in Polska? nie kupujesz kosmetyków testowanych na zwierzętach, warzywa tylko z własnego ekologicznego ogródka albo dowożone od jakiegoś ekologicznego rolnika (samochodem elektrycznym, bo przecież nie na benzynę), jeżeli jesz mięso, to również sprawdzasz hodowcę? A nie, w sumie jedzenie mięsa czy nawet jedzenie nabiału też przecież nie są eko i też powodują gigantyczne problemy na świecie, więc w sumie tylko weganizm smile

[tak, trochę przejaskrawiam, ale chodzi mi o to, że nie da się w każdym aspekcie być 100% fair i co najwyżej można się starać być jak najbardziej. Przy czym z jednej strony będzie to weganin-kapsułkowiec, a z drugiej mięsożerca kupujący tylko kawę fair trade.]

> Niemniej jednak, gdyby im reczywiście zależa
                > ło na ochronie środowiska, szanowaniu zasobów naturalnych, to przede wszystkim
                > nie sprzedawaliby (wymyślali) takiego produktu.

A to chyba można powiedzieć o większości firm na świecie, niestety.
                • minor.revisions Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 19.01.16, 13:33
                  a u was biją Murzynów...
    • ludborka Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 17.01.16, 23:29
      A jaka kawa Ci smakuje? Neska, jacobs, tchibo? Wybierz express z tymi kapsułkami i już ??
      • ludborka Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 17.01.16, 23:32
        Nie wiem czemu mi buźki w znaki zapytania zmienia uncertain sorki
        • joann_80 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 09:08
          Mi robi to samo jak chcę wstawić emotki z telefonu wink
      • joann_80 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 08:29
        No wlasnie i Neska i Tchibo z tym, że ta druga wyjdzie ciut taniej.
        Jestem jakieś 80% zdecydowana na Tchibo.
        Poza tym właśnie się dowiedziałam, ze kapsułki można ponownie napełnić smile
        • kura17 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 08:45
          > Poza tym właśnie się dowiedziałam, ze kapsułki można ponownie napełnić smile

tak, moja mama to testowala (z ciekawosci) i nie ma problemu wink
          ktorys rodzaj kapsulek tchibo sie do tego nie nadaja, ale nie pamietam ktory (bylo to oczywiste po wybebeszeniu wink ).
          moja mama ma wlasnie tchibo na kapsulki od ponad roku, jest zadowolona (taki model ze spieniajaca dysza). maz ma najmniejsze tchibo w pracy, tez lubi, wczesniej mial senseo na saszetki, tez byl zadowolony.
          • joann_80 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 09:07
            No właśnie ja chce ten model z dyszą ??
            Dzięki Kura, moje zdecydowanie wzrosło do 90% ??
    • sueellen Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 07:08
      Mam Tassimo od 3 lat i jestem bardzo zadowolona.
    • princy-mincy Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 08:53
      Zaden.
      Dostalam w prezencie Krups.
      jak tylko skonczyly mi sie kapsulki, dokupilam je raz a od ponad 2 lat maszyna stoi gdzies w spizarni i sie kurzy.
      O wiele bardziej smakuje mi kawa z automatu cisnieniowego a same kapsulki uwazam za drogie i nieekologiczne.
    • mia_siochi Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 09:01
      Mam Dolce Gusto.
      Lubię smak tej kawy. Ale kapsułki sa pieruńsko drogie, choć i tak znacznie potaniały. Kiedyś kupowałam pudełko za 25-27 zł, teraz nawet i po 17 dostanę.
      • joann_80 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 09:09
        A ile jest kapsułek w pudełku?
        • rozwiane_marzenie Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 09:16
          To zależy od rodzaju kawy. Te z mlekiem potrzebują dwóch kapsułek (kawa+mleko) dlatego ich jest zwykle mniej. W przypadku macchiato jest 16 kapsułek czyli 8 kaw, ale np. cafe au lait (mimo że też z mlekiem) jest już 16 kaw. Mnie podoba się ogromny wybór tych kaw i przede wszystkim smak.
          Polecam obejrzenie kapsułek
          www.dolce-gusto.pl/flavours
          • rozwiane_marzenie Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 09:18
            Acha, ten przykład co zalinkowałam to nie są wszystkie rodzaje kaw, jest ich o wiele więcej. To tylko takie przykład podałam
          • mia_siochi Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 09:25
            16 albo 8+8. Ta au lait to kawa rozpuszczalna, kiepski interes wink
            Latte i cappuccino lubię. Ale sa odrobine słodzone. Kilka rodzajów espresso, lungo i grande.
        • chocolate_cake Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 09:22
          chyba 20

Ja piję 3-4 kawy dziennie, mąż też.
          Chyba byśmy z torbami poszli wink
          • rozwiane_marzenie Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 09:29
            No zgadza się. Ja piję jedną dziennie, czasami dwie, dlatego lubię te kapsułki. I lubię też tą różnorodność, że w jednych jest kawa rozpuszczalna a w innych parzona.
    • birch70 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 11:54
      Mam Tchibo - ten:

czasnawnetrze.pl/i/dz04MDAmaD04MDA=/10711f86/13009-tchibo_cafissimo_piano_plack.jpg

Jestem zadowolona, ale ja dużo kawy nie pijam (z tego ekspresu, to 2-3 tygodniowo, w czasie weekendu). Co do ceny kapsułek: nie jest tak drogo. Ja kupuję stacjonarnie w sklepie Tchibo (mam ich kartę), często zdarzają się promocje.
      Moja ulubiona kawa od nich, to Crema Colombia Andino, mniam smile
      • joann_80 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 12:01
        Masz ten model, który ja chcę. Powiedz mi czy dysza dobrze spienia mleko?
        • mikams75 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 12:22
          tez mam ten - spienia dobrze ale trzeba sie nauczyc manewrowac kubkiem z mlekiem , poczatkowo mi nie wychodzilo i ochlapalam siebie i kuchnie wink ale jak sie juz wprawilam to pianke mam super.
          • mikams75 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 12:31
            Wpisz swoją odpowiedźjeszcze dodam - zalezy jaka kawe lubisz - jesli pijasz latte z niezbyt mocnym Espresso i z duza pianka to bedziesz zadowolona. Natomiast wiem, ze osoby pijace espresso nie sa zachwycone ani sprzetem ani zawartoscia kapsulek.
            Wg mnie w tej cenie nie znajdziesz lepszego ekspresu.
            Ale teraz jak mi padnie (raz juz padl, mam obecnie drugi) to kupie umilk nespresso.
            • joann_80 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 19:03
              Tak tak. Wolę kawę z mlekiem. Espresso nie piję w ogóle więc zawartość raczej nie bedzie mi przeszkadzać wink
              Jaka awaria dopadła twój ekspres?
              • mikams75 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 23:27
                awaria - po prostu przestal dzialac, nie chcial sie wlaczyc, oczywiscie po gwarancji.
        • birch70 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 12:47
          Dobrze spienia - ale rzeczywiście najpierw trzeba trochę pokombinować. Potem już lajt wink
    • misterni Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 12:31
      Żaden. Piszesz o budżecie - zapewniam, że się nie opłaca.
      W wątku napisałaś też gdzieś o czasie przyrządzania. W przypadku klasycznego ekspresu z młynkiem, nie wydłuża się on jakoś znacząco, a biorąc pod uwagę, że planujesz wielokrotnie wykorzystywać stare kapsułki (usuwanie zużytej kawy, czyszczenie), to nie wiem, czy czy czasowo nie wyszłoby to korzystniej. No i smak jednak nieporównywalny. smile
      • yaga7 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 13:16
        To naprawdę zależy od osoby i potrzeb.

Miałam klasyczny ekspres, mam kapsułkowca, nie wrócę do klasycznego. Dla mnie akurat babranie się z klasycznym zajmowalo znacznie więcej czasu, mycie tego wszystkiego, rozsypana kawa naokoło, nie i jeszcze raz nie. Po prostu tego nie lubię. Wiem, że są osoby, dla których przygotowanie porannej kawy to rytuał i w ogóle, ale naprawdę ludzie są różni smile

Co do smaku, moje kubki smakowe są widocznie niezbyt wyrafinowane, mnie moje nespresso smakuje odpowiednio smile
        • 3-mamuska Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 18:21
          Przecież wybebeszane kapsułki tez kawa wszędzie.
          jak juz kupować to kup taki wnktoryn sama mozesz śpię ic mleko , jak bedziesz musiał kupić kapsułki kawy i mleka, to sie nie opłaca.
          • mikams75 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 19.01.16, 08:35
            jak sie ma trzesace lapki, to faktycznie kawa jest wszedzie wink
            ale jak sie dojdzie do wprawy to nawet okruszek nie spadnie, ja poczatkowo napelnialam nad zlewozmywakiem.
            Mleko w kapsulkach nie dosc, ze jest nieekonomiczne, malo go w kapsulkach to jest po prostu niesmaczne.
            • yaga7 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 19.01.16, 08:50
              Mleko z kapsułek dla mnie to brr, też bym nie piła.

Ja piję normalne mleko, robię w spieniaczu do mleka.
            • yaga7 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 19.01.16, 08:54
              A jeszcze jedno. Miałam taki ekspres, przez 5 chyba lat nie doszłam do wprawy i zawsze wszędzie miałam rozsypaną kawę wink
              • mikams75 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 19.01.16, 22:37
                moim trikiem jest uzywanie malutkiej lyzeczki i sypanie ze sloika z szerokim otworem. Jak mialam kawe w torebce i uzywalam wiekszej lyzeczki to tez zawsze narozsypywalam.
          • yaga7 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 19.01.16, 08:48
            No ja akurat nie wybebeszam kapsułek wink
    • agusiah Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 14:25
      Jak dla mnie tylko nespresso, jedyne według mnie, które smakowo mogą konkurować z porządnym ciśnieniowym ekspresem. Tam jest 19 bar, to już całkiem przyzwoicie, i kawa jest naprawdę ok.
      Nie piję dużo kawy w domu, więc cena kapsułek mnie nie rusza za bardzo.
      Inne kapsułkowe testowałam, ale nic mi nie smakowało.
      • lauren6 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 16:17
        > Tam jest 19 bar, to już całkiem przyzwoicie

Co z tego, że ekspres ma 19 barów, skoro do przyrządzenia ekspresso potrzeba 9-10? To tak jakby się chwalić aparatem fotograficznym z matrycą z milionami pikseli oraz słabą optyką, która i tak tej matrycy nie ma prawa wykorzystać.
        • joann_80 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 18.01.16, 19:06
          W Tchibo jest parzenie do 15 barów. Nie jest źle wink
          DeLonghi też ma chyba 15...
          Jedynie Bosch z tego co widziałam ma 3,3 bara...
    • melisa_baby Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 19.01.16, 23:12
      z tego co wiem do nespresso pasują kapsulki z Aldiego smile
    • joann_80 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 04.04.16, 11:35
      Po dwóch miesiacach użytkowania z czystym sumieniem mogę napisać, że było warto. Jeśli dodam do tego fakt, ze swojego ekspresu nie musiałam kupować bo małżonek podarował mi taki jak chciałam na urodziny to jestem zadowolona jeszcze bardziej smile
      Kawki pyszne. Moja ulubiona taka na co dzień to żółta crema Fine Aroma albo pomarańczowa Rich Aroma. Z tych intensywnych to Brasil Beleza i Colombia Andino. W sumie chyba nie natknęłam sie na kawę, która by mi nie smakowała także fajnie.
      Picie kawki to teraz taki mały rytuał.
      Finansowo nie najgorzej. Na miesiąc schodzi nam ok 40 kapsułek czyli niecałe 50 zł. Nauczyłam się kupować na allegro troszkę taniej.
      Kapsułek póki co nie napełniamy ponownie, aleee mam już testy za sobą wink
      W szufladzie leży kilka pustych w razie jakby ktoś miał ochotę na kawę inną niż tchibo.
      Podsumowując, ja jestem zadowolona.
      Dodatkowym plusem jest to, że ekspres jest śliczny i super prezentuje się w mojej kuchni smile
    • zolla78 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 04.04.16, 14:55
      Dołóż to 700 zł i kup ciśnieniowy, bardzo ładne Krupsa dostaniesz. Szybko odzyskasz te 700 w kosztach kawy.
      • joann_80 Re: Ekspres kapsułkowy. Jaki?? 04.04.16, 23:35
        A po co mi Krups?
        Caffisimo też jest ciśnieniowy.
        Mnie wystarcza, jestem zadowolona, kawa mi smakuje, ekspres śliczny. Czego chcieć więcej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka