aurinko Re: Kiedy Wasze dzieciaki 18.01.16, 09:55 Niecałe 8 lat. Córka zaczęła samodzielnie dojeżdżać do szkoły i z powrotem, do koleżanek, do biblioteki, na zajęcia taneczne itp., uznaliśmy, że w takiej sytuacji powinna mieć telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Kiedy Wasze dzieciaki 18.01.16, 10:02 Dostał, kiedy powstała taka konieczność - samodzielne wyjścia i powroty ze szkoły, np. żeby mógł zawiadomić, że po szkole chce zostać z kolegami na boisku. 9 lat. Telefon zwykły, odziedziczony, nie smartfon, na kartę. Jakoś specjalnie nie używa, chociaż marzy o smartfonie (oczywiście tylko do grania), ale na razie nie ma o tym mowy. W domu ma tablet z kontrolowanym użyciem i wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Kiedy Wasze dzieciaki 18.01.16, 10:12 starsze - 8 lat kiedy jechało pierwszy raz na obóz młodsze dużo wcześniej bo też dużo wcześniej było samodzielne, na obozie w wieku niespełna 7 lat chyba już miało telefon jak dziecko zaczyna chodzić samo do szkoły to już potrzebuje Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Kiedy Wasze dzieciaki 18.01.16, 12:32 Mając prawie 7 lat syn dostał smartfona, bo tuż po 7 urodzinach jechał na obóz karate, na 2 tygodnie. Do tego czasu syn miał się nauczyć posługiwać telefonem. Telefon na obozie bardzo się przydał, syn trochę do nas wydzwaniał, pisał sms-y, w telefonie miał latarkę, zegar itp. Normalnie do szkoły nie zabiera telefonu, w domu czasem pogra w grę albo obejrzy filmik. Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: Kiedy Wasze dzieciaki 18.01.16, 18:08 7 lat. Aczkolwiek starsza zaczęła naprawdę z telefonu korzystać w wieku 10 lat, młodsza jest teraz w 2 klasie i prowadzi częste rozmowy telefoniczne smsowe z koleżankami i często dzwoni do mnie. Czuje się pewnie (ona), że ma telefon i zawsze może do mnie zadzwonić. Starsza do tej pory nie odbiera ode mnie telefonów Więc to zależy od charakteru. Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: Kiedy Wasze dzieciaki 18.01.16, 18:10 2 klasie szkoły podstawowej Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Kiedy Wasze dzieciaki 18.01.16, 22:15 Moja - jak poszła do gimnazjum, do ktorego trzeba było dojeżdżać parę przystanków komunikacją.Podstawówka była o rzut beretem od domu. Ale ja stara jestem, moja córka dorosła, więc nie pojmuję, że teraz kupuje się smartfony dzieciom, ktore jeszcze mowic nie potrafią Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Kiedy Wasze dzieciaki 18.01.16, 22:20 Dostanie jak zacznie sie sam przemieszczac. Najprostszy mozliwy model dla emeryta z 5 numerami Odpowiedz Link Zgłoś
semida Re: Kiedy Wasze dzieciaki 18.01.16, 22:37 9.5 roku miala jak na Komunie dostala. Pierwszy miesiac po Komunii biegala z kolegami po podworku i sie bawili. Od pol roku telefon lezy cichutko w pokoju corki i tylko jak jej przypomne to naladuje baterie-np jak jedzie na wycieczke z klasa i chce miec z nia kontakt. JA chcę Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: Kiedy Wasze dzieciaki 19.01.16, 07:46 Naszą starą z kartą jak zaczęły same zostawać w domu, czyli ok 4 lat. Porządną na abonament jak poszły do 1 klasy (6-7 lat). Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Kiedy Wasze dzieciaki 19.01.16, 08:49 Jak zaczął jeździć na kolonie / zimowiska. Niecałe 6 lat. Po koloniach nie był mu potrzebny, więc wędrował na półke. Tak na stałe zaczął używac, jak się już sam przemieszczał do szkoły - połowa II klasy. Odpowiedz Link Zgłoś