Dodaj do ulubionych

obywatelstwo

18.01.16, 10:18
po lekturze artykuły u Polonii USA popierającej obecne rządy

w wieli krajach istnieją przepisy ograniczające wielokrotne obywatelstwo

czy nie powinno być tak, że osoba wyjeżdżająca za granicę,, planująca tam swoją przyszłość i ubiegająca się o tamtejsze obywatelstwo powinna być zobowiązana do zrzeczenia się polskiego w momencie nabycia obcego

wtedy sytuacja byłaby jasna, bo po co głosować w polskich wyborach mieszkając za granicą i nie planując wracać do Polski? niezbyt etyczne jest trzymać dwie sroki za ogon, mieć ciasteczko i zjeść ciasteczko
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: obywatelstwo 18.01.16, 10:30
      Hle hle hle.Przeciez dzieciom emigrantow sie to polskie obywatelstwo wciska na dile.
      • edelstein Re: obywatelstwo 18.01.16, 10:31
        Sile*
      • kolpik124 Re: obywatelstwo 18.01.16, 10:42
        dlatego piszę o zmianie przepisów, swoją drogą polski paszport na świecie jest obecnie lepiej postrzegany niż wiele "demokratyczno-zachodnich" big_grin
        • edelstein Re: obywatelstwo 18.01.16, 10:51
          Watpie czy Pis spowoduje,by jego zwolennicy nie mogli glosowac. Mnie niezmiennie zadziwia dlaczego ludzie siedzacy x lat poza Polska,bywajacy w niej raz na pare lat tak sie upieraja przy glosowaniu w wyborach?rozumiem tych co maja z Pl zazyle stosunki,chca wracac,ale reszta?
          • kolpik124 Re: obywatelstwo 18.01.16, 10:58
            edelstein napisała:

> Watpie czy Pis spowoduje,by jego zwolennicy nie mogli glosowac. Mnie niezmienni
            > e zadziwia dlaczego ludzie siedzacy x lat poza Polska,bywajacy w niej raz na pa
            > re lat tak sie upieraja przy glosowaniu w wyborach?rozumiem tych co maja z Pl
            > zazyle stosunki,chca wracac,ale reszta?
            >

to nie tylko chodzi o głosowanie, mnie zadziwia dlaczego osoby siedzące x lat za granicą i chlubiące się nieutrzymywaniem kontaktów polską społecznością w swoim nowym kraju zamieszkania wiciąż siedzą na polskich forach zamiast lokalnych

zwłaszcza na tym forum każda emigrantka jest w pełni zintegrowana, pracuje w międzynarodowym srodowisku, przyjaźni się z lokalsami nie utrzymuje kontaktów Polakami, a kluby i organizacje polonijne to dla niej obciach, cepelia i ciemnogród big_grin
            • edelstein Re: obywatelstwo 18.01.16, 12:02
              Przyszlo ci do glowy,ze jest to powiazane z tym jak wygladaja srodowiska polonijne.Na ogól sa skupione wokol polskich kosciolow.Nie wszyscy maja zapedy do nawrócenia siebig_grin
      • baltycki Re: obywatelstwo 18.01.16, 11:05
        Mylisz posiadanie obywatelstwa z posiadaniem paszportu.
        • kolpik124 Re: obywatelstwo 18.01.16, 11:11
          dawno chyba nie m cię w kraju, ponieważ w potocznej polszczyźnie "posiadać paszport" oznacza to samo co mieć obywatelstwo

zresztą ta najczęściej jest, poza jakimiś niszowymi, specyficznymi przypadkami
          • baltycki Re: obywatelstwo 18.01.16, 11:35
            > w potocznej polszczyźnie "posiadać paszport" oznacza to samo co mieć obywatelstwo
            Raczej w niektorych glowach "nie wyrobilam paszportu - nie ma obywatelstwa".

Temat "paszport a obywatelstwo" byl walkowany wielokrotnie.
          • edelstein Re: obywatelstwo 18.01.16, 12:03
            Nie,mozna miec obywatelstwo i nie miec paszportu.BA zalozenia sie,ze jako brzdac byles obywatelem,ale paszportu nie mialesbig_grin
            • najma78 Re: obywatelstwo 18.01.16, 18:11
              edelstein napisała:

> Nie,mozna miec obywatelstwo i nie miec paszportu.BA zalozenia sie,ze jako brzda
              > c byles obywatelem,ale paszportu nie mialesbig_grin
              >
              Mozna byc obywatelem ale nie miec paszportu, bo nie kazdy go wyrabia. Moje dzieci maja obywatelstwo polskie bo my je mamy ale nie maja polskich paszportow. Zna Brytyjczykow ktorzy maja obywatelstwo ale nie maja paszportow bo jeszcze o nie nie wstapili.
              • edelstein Re: obywatelstwo 18.01.16, 18:47
                Po nie jest przecinektongue_out
          • jan.kran Re: obywatelstwo 18.01.16, 19:04
            ----------
        • asmarabis Re: obywatelstwo 18.01.16, 19:21
          baltycki napisał:

> Mylisz posiadanie obywatelstwa z posiadaniem paszportu.
          >

ty mylisz posiadanie paszportu z widnieniem w ewidencji i rejestrach danego kraju......nie widniejac jestes obywatelem tylko podczas opowiesci podczas zakrapianych imprez, kiedy sluchacze nie sa wymagajacy i krytycznie
          • baltycki Re: obywatelstwo 18.01.16, 19:37
            Gupis.
            • asmarabis Re: obywatelstwo 18.01.16, 19:50
              Cos sie obawiam ze mlodzi byczkowie ktorzy zamieszkaja w polsce predzej to obywatelstwo uzyskaja niz twoje wnuczki.....
              • baltycki Re: obywatelstwo 18.01.16, 20:21
                Gdybys nie byl durniem, to po tylu watkach, tylu postach zapamietalbys, ze obywatelstwo polskie dziedziczy sie, ze potomkowie obywateli polskich nie uzyskuja, a posiadaja od urodzenia...
                Gdybys nie byl durniem, wiedzialbys...
                • asmarabis Re: obywatelstwo 18.01.16, 20:32
                  > Gdybys nie byl durniem, wiedzialbys...

Ale gdzie posiadaja, masz jakis papier gdzie to jest napisane, ze wnuczki maja obywatelstwo?
                  Mylisz posiadanie z mozliwoscia posiadania, bo jak na razie to one nie istnieja jako Polki.....
                  • baltycki Re: obywatelstwo 18.01.16, 22:20
                    SPOSOBY NABYCIA OBYWATELSTWA POLSKIEGO:

Urodzenie z rodziców, z których co najmniej jedno posiada obywatelstwo polskie – Zasada krwi/Ius Sanguinis

Dziecko nabywa – mocy prawa – obywatelstwo polskie przez urodzenie z rodziców, z których co najmniej jedno posiada obywatelstwo polskie, bez względu na miejsce urodzenia dziecka w Polsce czy za granicą. (Art. 14. pkt 1 ustawy o obywatelstwie polskim)

(sam siebie podziwiam, ze mi sie chce)
    • kaz_nodzieja Re: obywatelstwo 18.01.16, 10:36
      Najstarszy wyborca podczas ostatnich wyborów miał 104 lata i mieszkał w Stanach. Co taka osoba, która wyemigrowała pewnie dobre 50 lat temu może wiedzieć o tym co dzieje się w Polsce?
      • arista80 Re: obywatelstwo 18.01.16, 10:47
        Może miał rodzinę w Polsce/był na bieżąco z tym co się dzieje. Ja na stałe nie mieszkam w Polsce, ubiegam się o obywatelstwo kraju w którym mieszkam, a mimo to jak są wybory w Polsce to głosuję (korespondencyjnie, dostaję karty z konsulatu). Jestem w ciągłym kontakcie z rodziną, czytam na bieżąco co się dzieje w Polsce i na tej podstawie głosuję.
        • landora Re: obywatelstwo 18.01.16, 11:38
          Taaa... często ta amerykańska Polonia nawet po polsku dobrze nie mówi, na pierogi mówi "pierogis", a na babcię "busha", obywatelstwo ma odziedziczone po babci...
          Scottish Americans też są bardziej szkoccy od Szkotów, ale przynajmniej nie mają obywatelstwa i nie mogą wciskać nosa w sprawy, które ich nie dotyczą uncertain
        • kaz_nodzieja Re: obywatelstwo 18.01.16, 12:11
          Jak nie zamierzasz wrócić do Polski w jakim celu to robisz? My tu nie chcemy by ktoś obcy decydował o naszym domu. Ty masz swój nowy dom i tam powinnaś (jeżeli chcesz) udzielać się w wyborach. Gdyby Twoja rodzina w Polsce przeprowadziła się do Niemiec uważałabyś, że masz prawo do głosowania w Niemczech bo tam masz rodzinę "która Ci mówi co się dzieje" i czytasz niemiecką prasę?
          • arista80 Re: obywatelstwo 18.01.16, 12:54
            Robię to, bo pochodzę z Polski, tam się urodziłam i wychowałam i kto wie może kiedyś powrócę do kraju albo moja córka (pół Polka) kiedyś zechce tam zamieszkać. Wreszcie głosuję bo mam takie prawo, konsulat mi przesyła papiery więc twoje chcenie lub niechcenie nie ma w tym momencie żadnego znaczenia. W Niemczech czy innym kraju nie mam prawa do głosowania, bo po prostu nigdy tam nie mieszałam i nie mam obywatelstwa. Polskie mam i to obywatelstwo daje mi prawo do głosu nawet mieszkając poza granicami - czy ci się to podoba czy nie.
            • kaz_nodzieja Re: obywatelstwo 18.01.16, 16:34
              Możesz zamieszkać też Niemczech (jak i Twoja córka) lub w dowolnym kraju UE, a jednak nie masz prawa głosowania w Niemczech mimo, że bardziej prawdopodobne jest, że córka wybierze zamożniejszy kraj niż Polskę. Nie wtrącaj się w nasze garnki. Wrócisz Ty lub córka, wtedy będziecie sobie głosowały jak równy z równymi. A prawem już gęby sobie nie wycieraj, kodeks daje Ci możliwość wyboru, a nie przymus. Głosować nie musisz i od strony moralnej (nie - czysto teoretycznej) nie masz prawa.
            • majenkir Re: obywatelstwo 18.01.16, 16:50
              Arista, to co robisz nie jest w porzadku. uncertain
              • edelstein Re: obywatelstwo 18.01.16, 17:03
                Zaraz,zaraz,jezeli ktos ma np.w Pl interesy typu domy na wynajem.To jak najbardziej go dotyczy kto rzadzi w Pl
                • kaz_nodzieja Re: obywatelstwo 18.01.16, 17:09
                  Czyli jeżeli Amerykanin, Rosjanin albo mieszkaniec Czadu kupi w Polsce nieruchomość powinien mieć prawo do głosowania? Tak samo w drugą stronę, Polak który kupić nieruchomość w Niemczech czy na Cyprze.
                  • edelstein Re: obywatelstwo 18.01.16, 17:19
                    Roznica miedzy amerykaninem,a polakiem jest taka,ze polak jest obywatelem polski.
                • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: obywatelstwo 18.01.16, 17:14
                  Jeśli sobie kupię dom w Hiszpanii, to powinnam mieć prawo głosowania w tym kraju? Super.
                  • edelstein Re: obywatelstwo 18.01.16, 17:21
                    Na serio nie widzisz roznicy miedzy obywatelem jakiegos kraju,a obcokrajowcem.
                    • najma78 Re: obywatelstwo 18.01.16, 18:36
                      edelstein napisała:

> Na serio nie widzisz roznicy miedzy obywatelem jakiegos kraju,a obcokrajowcem.
                      >
                      A jaka jest ta roznica jest nic oprocz tych domow na wynajem cie nie laczy?
                      • edelstein Re: obywatelstwo 18.01.16, 18:48
                        Mnie laczy.
                        • najma78 Re: obywatelstwo 18.01.16, 19:03
                          edelstein napisała:

> Mnie laczy.
                          >
                          Nie watpie, w koncu czesto dajez tego dowod😂
                          • kaz_nodzieja Re: obywatelstwo 18.01.16, 20:36
                            big_grin
                          • edelstein Re: obywatelstwo 18.01.16, 21:28
                            Jak na taka co ja nic nie laczy,czesto tu bywasz.
    • julita165 Re: obywatelstwo 18.01.16, 10:53
      Jest konstytucyjny zapis że nikt nie może być pozbawiony obywatelstwa polskiego, wprowadzenie przepisu że uzyskanie obywatelstwa innego państwa oznacza pozbawienie obywatelstwa polskiego wymagałoby zmiany konstytucji. Teoretycznie możliwe ale czy słuszne ? Moim zdaniem nie za bardzo. Po pierwsze ograniczenie przypadków utraty obywatelstwa polskiego tylko do sytuacji nabycia obywatelstwa innego państwa wcale "problemu" sygnalizowanego na wstępie nie rozwiązuje bo tłumy ludzi żyjących latami poza Polską wcale innego obywatelstwa nie nabywa, szczególnie jeśli żyją w innych krajach UE. Zwyczajnie nie jest im to specjalnie potrzebne. A pozbawianie obywatelstwa w sytuacji gdy dana osoba nie posiada obywatelstwa innego kraju jest zdaje się sprzeczne z prawem międzynarodowym, chodzi o nie produkowanie kategorii bezpaństwowców, która jest ogólnie problematyczna. A gdyby nawet byłoby to możliwe to gdzie postawić granice i jak badać jej przekroczenie. Podjęcie pracy za granicą ? Pobyt zagranicą powyżej roku, dwóch, pięciu, 10 lat ? A co w sytuacji gdy ktos część roku spędza w Pl, jak długo miesiąc, pół roku ? Czy ważne co tu robi? czy tu pracuje ? Jak to ustalić, zwłaszcza w Europie ? Moim zdaniem trzeba pogodzić się z tym że część Polaków mieszkających na stałe zagranicą głosuje i tyle
      • kolpik124 Re: obywatelstwo 18.01.16, 11:02
        dlatego mowa przede wszystkim o Polonii amerykańskiej, dla której amerykański paszport i obywatelstwo, to w ogromnej większości obiekt marzeń
        • julita165 Re: obywatelstwo 18.01.16, 11:05
          No tak ale w żaden sposób nie da się uzasadnić i wprowadzić zasady że obywatelstwo polskie traci jedynie obywatel USA
          • kolpik124 Re: obywatelstwo 18.01.16, 11:13
            julita165 napisała:

> No tak ale w żaden sposób nie da się uzasadnić i wprowadzić zasady że obywatels
            > two polskie traci jedynie obywatel USA

nie da, ale rzecz warta jest dyskusji, a Konstytucję można zmieniać (także rozsądnie)
            • landora Re: obywatelstwo 18.01.16, 11:46
              Wystarczy pozbawić prawa do głosowania. W UK traci się prawo głosu po 15 latach mieszkania za granicą, i moim zdaniem to jest sensowne. Nie traci się natomiast obywatelstwa.
              Moje dzieci będą miały prawo do obywatelstwa brytyjskiego, ale nie prawo głosu. Moje wnuki już nawet tego nie. A polskie obywatelstwo dziedziczy się praktycznie w nieskończoność uncertain
              • edelstein Re: obywatelstwo 18.01.16, 12:06
                Jeszcze musi ktos ci to udowodnic.Np.mozna byc zameldowanym w Pl,a mieszkac w Niemczech.
    • baltycki Re: obywatelstwo 18.01.16, 11:38
      Latwiej pozbawic prawa do glosowania niz obywatelstwa.
    • antypomidorowa Re: obywatelstwo 18.01.16, 12:06
      Mnie to strasznie pieni, że ludzie, którzy latami nie pojawiają się w Polsce, a dziesięcioleciami nie płacą tu podatków, mają prawa wyborcze.
      • zona_glusia Re: obywatelstwo 18.01.16, 12:11
        Dlatego, tak jak piszą przedmówcy, należy ich pozbawić prawa głosu a nie obywatelstwa.
        • edelstein Re: obywatelstwo 18.01.16, 17:41
          Rozkniem,ze wszystkich trwale bezrobotnych tez pozbawienia sie prawa glosu?w koncu nie placa podatkow latami
      • edelstein Re: obywatelstwo 18.01.16, 17:04
        To,ze ktos nie mieszka w Pl,nie oznacza,ze nie placi podatkow w Pl.
    • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: obywatelstwo 18.01.16, 12:07
      uważam, że prawo powinno zostać zmienione. nie mieszkasz 2,3,4 lata w Polsce- nie masz głosu.
    • ashraf Re: obywatelstwo 18.01.16, 12:24
      Nie zgadzam sie w odniesieniu do obywatelstwa, za to jak najbardziej powinno sie tracic prawa wyborcze po kilku latach mieszkania za granica. Do czego sama sie stosuje, choc takiego przepisu nie ma.
    • klubgogo Re: obywatelstwo 18.01.16, 12:58
      Twój pomysł jest absurdalny i głupi, przyznaj lepiej szczerze, drażni Cię, że amerykańska polonia głosowała w większości na pis. Gdyby oddali swoje głosy na lepszą partię, cieszyłby Cię ten fakt.
    • kandyzowana3x Re: obywatelstwo 18.01.16, 16:48
      myślę, że głosy emigracji mają tak marginalne znaczenie, że szkoda na nie jakiejkolwiek ustawy. Nie wiem czemu miało to by służyć, oprócz zrobienia na złość tym nielicznym którzy czują się wciąż związani z krajem.
      • kaz_nodzieja Re: obywatelstwo 18.01.16, 16:54
        Jak są związani to niech wracają, Polska to nie kraj wojny czy Bangladesz. Ludzie emigrują z wygody.
    • najma78 Re: obywatelstwo 18.01.16, 18:33
      ???? oj musi sie pod tymi rzadami PiSu zle dziac skoro ematka z piana na ustach Polonie obwinia.????Naprawde to glosy Poloni sa bez znaczenia dla wynikow wyborow. To ci ktorzy na PiS glosowali indo wyborow w Polsce nie poszli zdecydowali owyborach a nie jakas tam Polonia ktorej i tak wiekszosc nie glosowala.
      A swoja droga to ja nie biore udzialu w wborach w Polsce bo mnoe to nie obchodzi, mam obywatelstwo innego kraju i do Pl na stale przenosic siw nie zamierzam i dziwi mnie ze sa Polacy ktorzy w podobnej sytaucji do mojej glosuja.
      Uwazam ze dobrym sposobem jest taj jak w uk,nie traci sie obywatelstwa alw po ilus tam latach mieszkania poza uk traci sie prawa wyborcze.
    • baltycki Re: obywatelstwo 18.01.16, 18:56
      Art. 10. § 1. Prawo wybierania (czynne prawo wyborcze) ma:
      1) w wyborach do Sejmu i do Senatu oraz w wyborach Prezydenta Rzeczypospolitej – obywatel polski, który najpóźniej w dniu głosowania kończy 18 lat;
      2) w wyborach do Parlamentu Europejskiego w Rzeczypospolitej Polskiej – obywatel polski, który najpóźniej w dniu głosowania kończy 18 lat oraz obywatel Unii Europejskiej niebędący obywatelem polskim, który najpóźniej w dniu głosowania kończy 18 lat, oraz stale zamieszkuje na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
      3) w wyborach do organów stanowiących jednostek samorządu terytorialnego:
      a) rady gminy – obywatel polski oraz obywatel Unii Europejskiej niebędący obywatelem polskim, który najpóźniej w dniu głosowania kończy 18 lat, oraz stale zamieszkuje na obszarze tej gminy,
      b) rady powiatu i sejmiku województwa – obywatel polski, który najpóźniej w dniu głosowania kończy 18 lat, oraz stale zamieszkuje na obszarze, odpowiednio, tego powiatu i województwa;
      4) w wyborach wójta w danej gminie – osoba mająca prawo wybierania do rady tej gminy.
      (czyli stale zamieszkuje na obszarze tej gminy

Jestem za dopisaniem w punkcie 1. oraz stale zamieszkuje na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

i prosze zauwazyc, ze w zadnym punkcie prawo wybierania nie wynika z placenia na danym obszarze podatkow, ani z ewentualnych planow zyciowych (moze kiedys zamieszkam),, wiec darujcie sobie smile.
      • edelstein Re: obywatelstwo 18.01.16, 19:00
        Stale zamieszkuje,oznacza,ze ma meldunek na pobyt staly.
        • baltycki Re: obywatelstwo 18.01.16, 19:10
          a mnie to nie interesuje big_grin
          • edelstein Re: obywatelstwo 18.01.16, 19:12
            tongue_out i po co tyle zachodutongue_out
            • baltycki Re: obywatelstwo 18.01.16, 19:29
              Wlacz drzewko, a zobaczysz, ze nie pisalem do Ciebie big_grin.
      • baltycki Re: obywatelstwo 18.01.16, 19:07
        i zamieszkiwania na danym terenie dzieci, rodzicow, cioci, wujka, kuzynow, itd, itp, tez nie uwzglednia smile.
        • edelstein Re: obywatelstwo 18.01.16, 19:11
          Nie ma zadnej przeszkody,by miec meldunek w Pl chocby we wlasnym mieszkaniu.
          • baltycki Re: obywatelstwo 18.01.16, 19:34
            no nie ma i?
    • obrus_w_paski Re: obywatelstwo 18.01.16, 19:46
      myslisz obywatelstwo, posiadanie paszportu oraz prawo glosu.

Jestem zwiazana z Polska, tu sie urodzilam, wychowalam, wciaz place podatki (mieszkanie na wynajem) oraz jestem zameldowana. W Polsce z racji pracy bywam co 2-3 miesiace, intensywnie promuje Polske za granica i dopoki bede miala prawo glosu, to bede glosowac. Obywatelstwo oczywiscie mam polskie i innego miec nie zamierzam.
      • wtop.ek Re: obywatelstwo 18.01.16, 20:27
        obrus_w_paski napisała:

> myslisz obywatelstwo, posiadanie paszportu oraz prawo glosu.
        >
        > Jestem zwiazana z Polska, tu sie urodzilam, wychowalam, wciaz place podatki (mi
        > eszkanie na wynajem) oraz jestem zameldowana. W Polsce z racji pracy bywam co 2
        > -3 miesiace, intensywnie promuje Polske za granica i dopoki bede miala prawo gl
        > osu, to bede glosowac. Obywatelstwo oczywiscie mam polskie i innego miec nie za
        > mierzam.

potocznie "posiadanie paszportu" oznacza posiadanie obywatelstwa

dziaduś bałtycki czepił się dosłownego znaczenia, no ale on tak ma że lubi przytaczać przepisy

• antypomidorowa Re: obywatelstwo 18.01.16, 21:12
        A ja jestem bardzo związana z moim rodzinnym miastem. Nadal mieszkają tam moi rodzice, bywam tam kilka razy w roku. Intensywnie je promuję.
        Ale mieszkam kilkaset kilometrów dalej. I nie uważam, że powinnam decydować o tym czy w tym mieście zbudują basen czy wyremontują chodniki.
        I analogicznie jest moim zdaniem z głosowaniem w wyborach parlamentarnych. Nie podoba mi się, że ludzie, którzy tylko wpadają do Polski, mają prawo decydować jak wygląda w Polsce ordynacja podatkowa, edukacja, służba zdrowia. Zwłaszcza, że często nie mają wiadomości na temat sytuacji w kraju z pierwszej ręki, tylko z pewnego radia.
        • asmarabis Re: obywatelstwo 18.01.16, 21:17
          > podoba mi się, że ludzie, którzy tylko wpadają do Polski, mają prawo decydować
          > jak wygląda w Polsce ordynacja podatkowa, edukacja, służba zdrowia. Zwłaszcza,
          > że często nie mają wiadom

Nie pochlebiaj sobie, w polsce jak co wyglada decyduje Jaroslaw albo Donald a nie twoja osoba i innych wyborcow. Co najwyzej mozesz zdecydowac kto bedzie jadl w danej kadencji osmiorniczki z publicznych pieniedzy, co zlego zeby emigranci tez mogli miec wplyw na te osmiorniczki?
          • kolpik124 Re: obywatelstwo 18.01.16, 21:55
            a jak będą jeść wołowinę po burgundzku albo bucatini siciliana to dobrze czy źle

czy też powinny być tylko naleśniki z dżemem i żurek z jajkiem?
    • zonaczolgisty Re: obywatelstwo 18.01.16, 22:57
      Tak, powinno tak byc. Nie wmawiano by mi wtedy ze stawiajac noge w Polsce jestem polka, bo nie jestem. W Polskich wyborach nie glosuje, nie bede decydowala za innych i za los kraju ktory nie jest moim krajem. To nie zmienia faktu ze opiniowac sobie moge z dowolnego kontynentu i moja opinia jest taka ze obecny rzad to najwieksza szansa jaka Polska mogla dostac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka