butch_cassidy 18.01.16, 20:28 Któraś z Was może próbowała? Warte są swojej ceny? Palą się tyle co w opisie? Czy słoiczki się brudzą w trakcie spalania (jak w ikeowych)? Może akurat ktoś będzie mógł mi doradzić. Nie mogę się zdecydować - kupić, nie kupić... Kuszą Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
myfaith Re: Yankee Candle 18.01.16, 20:32 Słoiczki nie brudzą sie. Dość długo sie pała i dają ładny zapach ( w sensie wyczuwalny jakiś czas po zgaśnięciu ) Odpowiedz Link Zgłoś
fasol-inka Re: Yankee Candle 18.01.16, 20:35 Warte są. To jedyne świece, które naprawdę oachną po zapaleniu. Uwielbiam je. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Yankee Candle 18.01.16, 21:00 Moim zdaniem to najlepsze świece zapachowe na rynku, ja przynajmniej nie znam lepszych. Ostatnio testowałam Kringle Candle, nie polecam, zapach niewyczuwalny, rozczarowałam się. Jeśli dopiero zaczynasz z Yankee, to nie rzucaj się od razu na duże słoje za 100 zł, bo może się okazać, że zapach jest dla Ciebie nie do zniesienia, i co wtedy? Fakt, wypadają najkorzystniej cenowo, ale naprawdę lepiej już wiedzieć na pewno, że lubisz dany zapach. Możesz na początek spróbować z woskami do kominków (o ile masz kominek), albo z tea lights alba samplers. Słoiki brudzą się, jeśli na czas nie skrócisz knota, wtedy on dymi i brudzi. Bardzo łatwo usunąć ten ciemny osad. Aha, po kilkakrotnym myciu i wietrzeniu, można tych słoi używać, nawet do artykułów spożywczych. A jakie nuty zapachowe Ci odpowiadają, może będę mogła coś doradzić U mnie akurat płonie świeca Pink Sands, jedna z moich ulubionych. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Yankee Candle 18.01.16, 21:10 Oj, już wpadłam na to, żeby wybrać małe świeczki, bo tych zapachów jest tyle, że trudno wybierać. Te ogromne słoje kuszą, owszem i nawet nie wiem, czy wychodzą korzystniej (starałam się przeliczyć czas palenia i wyszło mi mniej więcej na to samo), ale są takie fajne, solidne Jednak wolę mniejsze ze względu na duży wybór zapachów. Chciałabym je trochę poznać zanim ewentualnie kupię te największe. Tak jak piszesz. Zastanawiałam się nad takimi nietypowymi jak na świece zapachami w rodzaju świeżego prania czy smakołyków, ale jednak chyba zacznę tradycyjnie - od orientalnych. Najbardziej mnie zaintrygowała świeca reklamowana jako dla mężczyzn, chyba Midsummer Night oraz Serenity i jeszcze kadzidłowiec (nie pamiętam nazwy). A jak się stosuje te woski do kominka? Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Yankee Candle 18.01.16, 21:31 Świeże pranie odbieram jako obrzydliwe, podobnie większość "męskich". Kadzidłowe to dusiciele. My Serenity to nowość, piękny zapach. Lubię też Lemon Lavender, White Gardenia, wspomniany Pink Sands, Sicilian Lemon, Fresh Cut Roses, Vanilla Lime, Orange Splash- to tak na szybko. Jak tak patrzę, to dochodzę do wniosku, że preferuję głównie owoce i kwiaty. Woski rozpuszczasz w kominku za pomocą bezzapachowego tea light, najlepiej ułam kawałek, a resztę zamknij jakoś szczelnie, dodasz do poprzedniej porcji kiedy przestanie pachnieć. Rozpuści się i będzie uwalniał zapach, możesz nawet uznać że jest zbyt intensywny, bo woski mają najwięcej olejków zapachowych. Najłatwiej pozbyć się wosku schładzając kominek w lodówce, sam wypadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
olga1305 Re: Yankee Candle 18.01.16, 21:09 Nie kupuje swiec zapachowych odkad przeczytalam, ze sa rakotworcze Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Yankee Candle 18.01.16, 22:13 Aż mnie zaintrygowałaś i poczytałam. Te ostrzeżenia dotyczą świec z parafiny, a te akurat są z wosku. Odpowiedz Link Zgłoś
lacitadelle Re: Yankee Candle 19.01.16, 11:00 Nigdzie nie mogę znaleźć dokładnego składu ani info o wpływu na zdrowie tych świec. Nawet jeżeli wosk jest ok (piszą na stronie producenta tylko, że to specjalna mieszanka wosków, nie piszą, jakich - akurat parafina to też rodzaj wosku), to substancje zapachowe oraz barwniki też się będą osadzać w płucach. Dodatkowo często powodują uczulenia. Bezpieczne są bezzapachowe świece z wosku pszczelego albo sojowego. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Yankee Candle 19.01.16, 11:29 Ale ja właśnie lubię zapachowe. A piszą, że są z wosków naturalnych z naturalnymi olejkami eterycznymi. Zakładając, nieco paranoicznie, że wszelkie opisy produktów nie są jednym wielkim kłamstwem, to ten skład jest jak najbardziej ok. Odpowiedz Link Zgłoś
lacitadelle Re: Yankee Candle 19.01.16, 11:58 Rozumiem, że lubisz, tylko piszę, że nie jest to zdrowe. Ludzie, w tym i ja, robią wiele rzeczy, które nie są zdrowe Sądzę, że jak się tego nie robi za często i regularnie, to jest ok, używania na co dzień ja bym nie ryzykowała, ale nie mam dylematu, bo jestem silnie uczulona. Nie mogłam znaleźć składu, tylko ogólny opis - gdzie jest, na samej świecy? Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Yankee Candle 19.01.16, 12:08 OK Właśnie nie wiem, czy szczegółowy skład jest na świecy, bo miałam zamówić przez net, ale może najpierw zobaczę w sklepie. Nie wiem tylko czy wytrzymam Bo w zasadzie się zdecydowałam wypróbować. Ogólnie z tego co czytam w necie, to to świece są właśnie ok pod względem zdrowotnym. Ale może to jak z ekożywnością - jak sobie sama nie wyprodukujesz, to nigdy nie będziesz mieć gwarancji. Odpowiedz Link Zgłoś
lacitadelle Re: Yankee Candle 19.01.16, 12:31 Właśnie znalazłam - nie podają składu, więc nie masz po co iść do sklepu. Naturalność składników mnie nie przekonuje, bo to, że nawet można coś zjeść, to nie znaczy, że można w formie po spaleniu wciągać do płuc. Tu jest art na ten temat, w skrócie można go przetłumaczyć - nic do końca nie wiadomo, decyduj za siebie: candles.lovetoknow.com/Do_Yankee_Candles_Have_Toxins Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: Yankee Candle 18.01.16, 21:35 Mnie nie powaliły. Pachną ładnie, ale moim zdaniem mało intensywnie. Najfajniejsze świeczki, jakie znam, to L'Occitane, ale ta cena.. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: Yankee Candle 18.01.16, 22:18 Bardzo je lubię. Niektóre pachną pięknie i mocno a niektóre całkiem ładnie ale ledwo je czuć. Odpowiedz Link Zgłoś
ann.38 Re: Yankee Candle 18.01.16, 22:46 Kupuję wosk do kominka, bardzo ładnie pachnie, myślę, ze korzystniej i wygodniej niz świeca, tego samego wosku uzywam kilka razy, długo pachnie. Mieszkam (zatem i kupuje yankee candle) w UK ale to chyba ten sam produkt. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Yankee Candle 18.01.16, 23:28 nie, kupilam kilka razy i zrezygnowalam nie czulam zapachu niemal wcale, a wéch mam jak pies wybieram swiece w tk maxx, tam jest tego zatrzesienie Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Yankee Candle 19.01.16, 13:37 Podrzuciłabyś jakąś nazwę tego wosku lub sklep? Yankee nie mam, ale kiedyś w sklepie tak pięknie pachniało, że aż zapytałam, co to za zapach. To była YC Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: Yankee Candle 18.01.16, 23:44 Właśnie u mnie się pali - jestem strasznie rozczarowana, bo w ogóle nic nie pachnie. Wygląda za to bardzo ładnie, bo dokupiłam klosz do dłużej świeczki. Niestety mam dosyć sporą powierzchnię wspólną z pokojem (otwarty na przedpokój i kuchnie, bedzie z 25 m) i wydaje mi się to, że to z tego powodu nie wyczuwam zapachu w ogóle - trzeba by na te powierzchnie zapalić z trzy takie same świece Odpowiedz Link Zgłoś
aga_sama Re: Yankee Candle 18.01.16, 23:59 A ja uwielbiam. Fresh cotton i clean towels tez mam. Mąż ma ubaw, bo każe po umyć podłogi, a on zapala świeczkę i się nabija, ze za chwile uwierzę ze jest posprzątane. Moja ulubiona to lake sunset, ciepły, ale jednocześnie świeży zapach. Wycofali saltet caramel, wiec kupiłam jakąś kawową. Kupuje 2-3 duże świece rocznie Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Yankee Candle 19.01.16, 11:30 A masz może napisany na tej świeczce skład? Odpowiedz Link Zgłoś
myfaith Re: Yankee Candle 19.01.16, 12:51 Nie ma składu - jest ostrzeżenie ze moze uczulać. Maja ok 10% naturalnych aromatów ( gdzieś tak wyczytałam na jakims blogu) a na ich stronie masz tylko ogólniki i odesłanie do listy zaakceptowanych składników www.yankeecandle.com/customer-service/ingredients Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: Yankee Candle 19.01.16, 11:52 Zauważyłam że na małej powierzchni typu zamknięty pokój 13m2 pachnie super mocno a na dużej typu salon z kuchnią i częścią przedpokoju 50 m2 - praktycznie nic nie czuć Odpowiedz Link Zgłoś
elle-hivernale Re: Yankee Candle 19.01.16, 12:26 Szeroki wybór zapachów, ale intensywność średnia, imo cena nie przystaje do jakości. Kup sampler jak cię ciekawość zżera, ale wrażenie ogólne - meh... Odpowiedz Link Zgłoś
kitty4 Re: Yankee Candle 12.02.16, 08:26 Jeżeli masz możliwość powąchania gdzieś w sklepie - powinnaś to zrobić. Nie wszystkie Yankee są mocno wyczuwalne w paleniu. Jak dla mnie zdecydowanie mocniejsze są Kringle, szczególnie duże dwuknotowce. Jeśli lubisz - zwróć uwagę na początek na owocowe i kwiatowe - są mniej męczące dla otoczenia. Ja osobiście lubię jeszcze zapachy męskawe - z taką nutką męskiej wody kolońskiej. Jeśli masz możliwość - powąchaj jeszcze Wood Wick - świece mają skwierczący knot, który ma przypominać dźwięk palonego drewna w kominku. Ogólnie zasada nadrzędna - wąchać, wąchać, wąchać - nie opierać się na cudzych opiniach - już nie raz kupiłam świecę z opisu wyglądającą na mój zapach , a znieść go nie mogłam i poleciała do sprzedaży. Na Facebook'u są grupy świecowe, sprzedażowo-wymiankowe - poszukaj, dziewczyny się wymieniają świecami, sprzedają, na początek takie używki sa fajne bo można potestować więcej zapachów. Z akcesoriów BARDZO potrzebnych - illuma - nakłądka na świece pomagająca się jej rozgrzać do ścianek. I zasada - świecę palimy tyle ile trzeba aby wosk rozgrzał się do ścianek - inaczej utworzy się tunel - który może być trudno zlikwidować . Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: Yankee Candle 05.09.16, 09:32 Grupy swiecowe na fb? A myslalam ze po grupach wozkowych nic mnie nie zaskoczy Odpowiedz Link Zgłoś
aga_martusia Re: Yankee Candle 05.09.16, 08:48 Mam mieszkanie blisko 100m jeśli palę świecę kilka godzin pachnie w całym domu. Szczególnie jak wraca się z dworu do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Yankee Candle 05.09.16, 11:37 kupuje woski tej firmy, pachna pieknie i mocno i sa tansze niz swiece i moge sobie czesciej zmieniac zapachy. Mam pokazna kolekcje woskow, odlamuje po kawalku i ja sie "wypachni" to wkladam inny. Musze znowu zaczac uzywac, bo na lato odpuscilam. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Yankee Candle 06.06.17, 11:25 uzywam od dawna, są warte swojej ceny, pieknie aromatyzują. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Yankee Candle 06.06.17, 19:38 świece rakotwórcze? a chemia domowa wdychana typu domestos, nadmiar płynu do płukania w pościeli i wszędobylskie chemiczne odświeżacze powietrza na pewno są krynicą zdrowia. W temacie yankee- kupowałam jak mieszkałam w uk, bo są w każdej aptece i fakt ładny naturalny zapach ale jakoś przy drugiej świeczce już przestawałam go czuć, w zasadzie podobał mi się jeden zapach tylko, ogólnie uważam, że spróbować można Odpowiedz Link Zgłoś