Dodaj do ulubionych

Mam mleczko kokosowe i co dalej?

18.01.16, 23:18
Maxie jakies sprawdzone przepisy z użyciem mleczka kokosowego? Zupy albo cos z kurczakiem - "mam smaka" na cos a la tajskiego ale wolałabym wypróbować cos co juz sprawdzalyscie wink
No i zeby dzieciom smakowało - ale to marzenie ściętej głowy -sad
P.S
Dzisiaj dostały polędwiczki w sosie czekoladowo- kawowym i stwierdziły ze lepiej byłoby jakby był mielony albo schabowy -wink Ech zycie...
Obserwuj wątek
    • krisdevalnor Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 18.01.16, 23:26
      Curry z soczewica i cieciorka, bardzo latwe i szybkie, podac?
      • a1ma Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 18.01.16, 23:27
        Ja poproszę smile
        • krisdevalnor Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 18.01.16, 23:48
          Curry:
          W garnku na oleju podsmazasz 2 zabki czosnku, za chwile dorzucasz pokrojona w kostke cebule, mozna dodac troche posiekanego imbiru i pokrojona papryczke chilli ale niekoniecznie.
          Po chwili dodac 2 lyzki curry (ja daje medium), smazyc jakas minute. Dodac 6 lyzek czerwonej soczewicy (takiej popekanej na pol) wymieszac porzadnie zeby sie "wytaplala" w curry, po chwili zalac 300ml bulionu (ja robie z kostki, taka ze mnie marna kucharkawink dodac 2-3 ziemniaki pokrojone w kawalki oraz 1-2 slodkie ziemniaki tez pokrojone w kawaleczki (nie wiem czy latwo dostepne w Polsce, mozna pominac jakby co) i wlac puszke mleka kokosowego. Zagotowac i dusic 20 min.
          Dodac puszke cieciorki i 150g fasolki szparagowej, dusic 5 min. Podawac z ryzem lub chlebem.
          Smacznego
    • krisdevalnor Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 18.01.16, 23:29
      Zupa z soczewicy
      Curry z soczewica i cieciorka, co prawda przepis jest bez kurczaka naprawde bardzo sycace, do tego latwe i szybkie, podac?
      • peonka Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 00:02
        Ja poproszę o przepis smile
    • berdebul Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 18.01.16, 23:30
      Zupa z soczewicy? Włoszczyznę gotujesz do miękkości, razem z czosnkiem ale bez soli. Wyjmujesz warzywa, wrzucasz soczewicę, co jakiś czas mieszasz, żeby się nie przypaliła. Na koniec doprawiamy mlekiem kokosowym, przyprawami (kmin)i solą. Pyszna, gęsta i sycąca.
      Albo curry - rybę/tofu/mięso przesmażasz do ścięcia, zdejmujesz z patelni, wrzucasz pastę curry i smażysz na suchej patelni aż będzie pięknie pachnieć. Zalewasz mlekiem kokosowym i mieszasz aż pasta połączy się z mlekiem. Wrzucasz mięso/tofu/rybę i pozwalasz mleku się redukować. Ugotowany gorący ryż wrzucasz na patelnię i mieszasz, najlepiej zostawić na jakiś czas bez podgrzewania, wtedy ryż nasiąknie sosem. Można dorzucić warzywa surowe/gotowane na parze ale wciąż chrupkie.
    • aankaa Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 18.01.16, 23:53
      mleczko wylewasz, dzieciom gotujesz parówki tongue_out
      • myfaith Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 18.01.16, 23:58
        Taaa one chcą schabowego Ew mielone -tongue_out i nie przekonasz ( choć grzecznie zjadły dzisiejszy obiad ale ten wyraz boleści na och twarzy - niezapomniany -smile )
        Moze kiedys zawrócą z tej grzesznej drogi...
        • zottarella Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 20:01
          Jakbym dostała do jedzenia polędwiczki w sosie czekoladowo- kawowym, to również miałabym wyraz boleści na twarzy tongue_out
          • myfaith Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 20:09
            No jak mozesz -wink - a ja juz widziałam sie normalnie drugim Amaro --tongue_out

• edelstein Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 20:27
              Tez popieram twoje dzieci.Sam pomysl laczenia czekolady z miesem kojarzy mi sie z zachciankami ciazowymi. Nastepnym razem posmaruj im schabowego Nutella i posyp kawa rozpuszczalna.
    • myfaith Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 18.01.16, 23:54
      Dzięki dziewczyny -smile

Nigdy sie nie interesowałam soczewica i cieciorka - pytanie : w hiper markecie jest do kupienia? Trzeba ja jakoś namaczał/ gotować przed dodaniem do potraw jakie podalyscie?
      • klamkas Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 00:00
        Soczewicy nie namaczam ( tzn zielona gotuje się najdłużej i ją warto podgotować, albo chociaż dobrze wymoczyć w gorącej wodzie, żółta i czerwona gotują się króciutko). Ciecierzycę warto namoczyć na noc, ta gotuje się długo.
        • krisdevalnor Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 00:10
          Ale nie ta z puszki, jest ugotowana w 5 minsmile
      • lola211 Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 00:11
        Cieciorke namaczas w wodzie z łyzeczka sody.Rano wylewam wode, pluczesz, zalewasz swieza,dodajesz polłyzeczki sody i gotujesz ok 2 godzin.Solisz na samym koncu.
        Ugotuj wieceji zrób hummus koniecznie.I tak sobie mysle,ze dzieciom z pewnoscia smakowałby falafel- tez z ciecierzycy.
        • kk345 Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 10:11
          Cieciorka bez dodatku sody gotuje się podobną ilość czasu a nie traci części składników odżywczych. Soda nie jest już zalecana do gotowania strączkowych
          • lola211 Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 21:21
            Chodzi o przeciwdziałąnie wzdęciom.Gotuję ciecierzyce z soda i to sie sprawdza.
      • z_pokladu_idy Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 00:14
        Cieciorkę dobrze namoczyć na kilka godzin, na noc można nastawić. Można też trafić na taką w puszce. Soczewicy się nie namacza, a i czas gotowania dla różnych kolorów inny (najkrócej się gotuje czerwona chyba i jest raczej z tych rozłażących się). Zielona jest z tych bardziej zwartych.
        A dodam też od siebie, że mleczko jest smaczniejsze, kiedy jest krócej gotowane.
    • klamkas Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 18.01.16, 23:58
      Oryginalnie z krewetkami, ale 9/10 razy daję kurczaka (mam męża gorszego niż dziecko w kwestii kuchni) - podsmażam suszone pomidory z czosnkiem, zalewam mleczkiem, chwilę duszę, żeby zredukować. Osobno podsmażam kurczaka/krewetki (krótko, w wysokiej temp.), dorzucam do sosu, duszę 2-3 min i podaję z makaronem (z krewetkami pycha, z kurczakiem smacznie i w sam raz dla dzieci wink).

Zupa - podsmażam wołowinę pokrojoną w nieduże paski, do tego podsmażona cebulka, pędy bambusa, żółta/czerwona papryka, kilka grzybków shitake, czerwona pastę curry. Zalewam mleczkiem, duszę aż wołowina zmięknie. Pod koniec (ale tak, żeby tylko podgrzać) dodaję kiełki fasoli mung. Można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a możne nie i podać z ryżem. Albo z niczym, o ile zupa odpowiednio bogata wink.

Mleczko kokosowe podobno dobrze komponuje się z dynią, ale przepis na zupę dyniową mam jeden sprawdzony i na mleczko nie ma w nim miejsca, ale możesz wygooglować smile.
    • lola211 Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 00:07
      Wczoraj wlasnie robilam,dzis skonczylismy- tajska zupe z krewetkami, ale moze tez byc z kurczakiem.Tyle ,ze ostra, bo z dodatkiem czerwonej pasty curry.Jesli z niej zrezygnowac, wyjdzie łagodna delikatna wersja.Robilam z tego przepisu, pominelam trawe cytrynowa i minikolby kukurydzy.Mialam swiezy rosól i na tejbazide zupa powstała.
      ugotuj.to/ugotuj/165621749/tajska+zupa+kokosowa+z+krewetkami/p/
      • panirogalik Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 09:11
        W przepisie jest sos rybny i ostrygowy, czy jakoś specjalnie te sosy robiłaś czy skorzystałaś z gotowych?
        • kk345 Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 11:09
          To są sosy takie, jak sos sojowy, chyba nikt nie robi ich samodzielniesmile Ostrzeżenie, jeśli wcześniej nie miałaś z nimi do czynienia: śmierdzą starą rybą, ale w potrawie ten zapach znika.
          • panirogalik Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 13:48
            Faktycznie,są takie sosy gotowe, dziękuję!
    • madzioreck Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 01:22
      Nie znam się na "prawdziwych" daniach, gdzie mleko kokosowe jest obowiązkowe wink Ale mój mąż ostatnio udusił kacze, a potem kurczacze nogi w takim czymś, co podlał mlekiem kokosowym. Na "coś" składała się cebula, cukinia, zioła jakieś suszone, oraz, uwaga, ananas i cynamon. Patrzyłam podejrzliwie, ale kurde bardzo dobre to było. Tylko cukinię na koniec, żeby nie rozpaćkać. Wkładka mięsna w zasadzie zbędna. Dusić, aż mięso zmięknie i/lub sos lekko zbrązowieje i zgęstnieje.
    • turzyca Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 09:25
      Zupa barbie'owa.

Czyli z buraków, ja robię z suszonych, gotuję według przepisu w bulionie uważając, żeby koloru nie straciły, dolewam mleko i blenduję. Robi się wściekła różowa piana, stąd też nazwa zupy.
      Dosmaczam jak mi w duszy gra ostatnio kumin, cynamon i imbir, ew. trochę czosnku.
      • kura17 Turzyca 19.01.16, 10:31
        gdzie kujesz suszone buraki???
        dzieki!

-
        "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
    • run_away83 Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 09:44
      Szybkie curry z kurczakiem i ulubionymi warzywami:

Na patelni podsmażasz na dobrym oleju 2-3 łyżki stołowe tajskiej pasty curry (jest zielona i czerwona, zielona ma zwykle bardziej wyczuwalny imbir i limonkę, czerwona jest zwykle lekko "korzenna") z łyżeczką brązowego cukru. Jak pasta zrobi się lekko brązowa, wrzucasz pokrojonego kuraka, smażysz chwilę na dużym ogniu, cały czas mieszając żeby mięso było rónomiernie pokryte pastą. Jak mięso jest już lekko zrumienione, zmniejszasz ogień, zalewasz puszką mleka kokosowego (najlepsze jest bez emulatorów i innych "ulepszaczy"), mieszasz chwilę żeby mleczko kokosowe się równomiernie rozpuścił, doprawiasz sosem sojowym i dusisz na wolnym ogniu ok 15-20 minut, aż mleko przyjmie konsystencję gęstego jogurtu. Na kilka minut przed końcem gotowania dodajesz ulubione warzywa (moje ulubione kompozycje to: brokuł + kalafior + marchewka, papryka + cukinia, młode marchewki + groszek cukrowy, młode kukurydze + groszek + malutkie pieczarki, papryka + mango), dusisz tak długo, żeby warzywa były al dente. Ściągasz z ognia na ok 1-2 minuty i dodajesz sok z jednej limonki, mieszasz. Można jeszcze posypać świeżą kolendrą.

Zamiast kuraka sprawdzają się też krewetki, chuda wieprzowina, ciecierzyca, paneer (taki indyjski ser).
      • run_away83 Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 11:41
        Ahha, jak planujesz tym nakarmić dzieci, a one nie przyzwyczajone do bardzo ostrych potraw, to pasty curry daj zdecydowanie mniej - ok 1 łyżkę stołową.

Ewentualnie w ogóle z niej zrezygnuj, a kurczaka przed skażeniem zamarynuj z rozgniecionym ząkiem czosnku, drobno posiekanym posiekanymkawałeczkiem imbiru, sokiem z limonki, kilkoma szczytami kurkumy, sosem sojowym i niewielką ilością oleju.
        • run_away83 Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 11:50
          >Ewentualnie w ogóle z niej zrezygnuj, a >kurczaka przed skażeniem zamarynuj

tfu, przed SMAŻENIEM oczywiście wink autokorekta jak zawsze nieskończenie kreatywna i dowcipna wink
          • myfaith Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 12:58
            Nie no spoko -smile - w koncu kocham swoje dzieci i truć ich nie mam zamiaru ( choć wyzwalają we mnie mordercze instynkty czasami -tongue_out )
    • katklos Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 09:48
      Robię to danie wg przepisu z Kwestii smaku i jest boskie, dzieci (12 i 6) uwielbiają:
      www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/curry/curry_z_kurczakiem_kalafiorem/przepis.html
    • sueellen Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 09:51
      Mleko kokolowe jest idealny do curry. Nabardziej lubie kurczak korma i zupe kalafiorową curry własnie z mlekiem kokosowym. Przepisów jest mnóstwo w necie.
    • morgen_stern Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 09:53
      Najprostsza rzecz z mleczkiem, jaką znam - gotujesz w tym kurczaka, cukinię i pieczarki, dodajesz pastę zieloną curry (można ją spokojnie dostać w sklepie), tylko ostrożnie, bo ostra. Trochę ryżu i gotowe.
    • kruche_ciacho Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 09:57
      podsmazasz piersi z kurczaka pokrojone w kostke z dodatkiem czosnku, papryki i cebuli (500gr miesa)
      mleczko kokosowe podgrzewasz (2 puszki po 300ml)), dodajesz paste curry czerwona (2 lyzeczki) + kostke rosolowa warzywna
      dodajesz kurczaka do mleczka kokosowego, zagotowujesz na "wolnym" ogniu

podajesz z ryzem

moj mlody wylizuje talerz wink
    • bialeem Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 10:16
      Curry, szpinak i ananas, ale działa też zarówno bez szpinaku jak i bez ananasasmile
      Mleczko kokosowe jest super do zupy dyniowej i do sosów azjatyckich (wołowina w paseczki, sos słodko-kwaśny+mleczko kokosowe).
    • ricemice Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 11:20
      Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym - ale to sezonowo bo dyni teraz w sklepach już nie ma.
      Często za to robię kurczaka curry z mlekiem kokosowym. Przepisów w necie jest sporo.
      • klamkas Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 18:13
        Jak nie ma, jak jest? Ostatnio dzisiaj widziałam w warzywniaku wink.
    • thank_you Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 11:38
      Curry z kurczakiem, zupa tajska z kurczakiem/krewetkami. To moje dwa ulubione dania z mleczkiem kokosowym. smile
    • nenia1 Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 15:08
      Ja preferuję szybkie dania, np. kurczak w kostkę, zielona lub żółta pasta curry, czosnek, trochę przypraw, ananas w kostkę do tego mleko kokosowe podane z ryżem, bardzo dobre. Albo ryż jako dodatek do czegoś, wlewam trochę wody do gotowania ryżu, resztę proporcji uzupełniam mlekiem kokosowym i do tego pod koniec gotowania pokrojone w kostkę mango - też smaczne. Deser jest bardzo dobry z mleka kokosowego i nasion chia, sam się robi właściwie, zalewasz nasiona mleczkiem, pęcznieją sobie, dla lepszego smaku można zmiksować jakieś owoce n. banan z mango, wrzucasz na górę i masz świetny deser.
    • pierwszykot Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 19:12
      Sxybkie i proste:
      Marynujesz piersi z kurczaka w mleczku z dodatkiem: papryka mielona słodka - ok łyżeczki , imbir, czosnek - tez ok lyzeczka, pół limonki +trochę otartej skórki z limonki, i jak masz dajesz liść kafaru. Smazysz krótko kurczaka i dolewasz marynate. . Dusisz chwile. I najważniejszy składnik dodajesz świeża kolendre. Najbardziej pasuje z ryżem jasminiowymsmile jak lubisz ostre to dodaj chilli
    • alsk9 Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 20:41
      >Dzisiaj dostały polędwiczki w sosie czekoladowo- kawowym i stwierdziły ze lepiej byłoby jakby był >mielony albo schabowy -wink Ech zycie...

Ale czemu im gotujesz wydumane dania których nie lubią? męska część mojej rodziny jest mięsożerna i dla nich wszelkie słodkie udziwnienia w okolicy mięsa są obrzydliwe. Chcą zjeść mięso zrobione tradycyjnie, smaki polskie, smak mięsa a nie słodkich dodatków. A co jak co, to ani czekolada ani kawa ani mleczko kokosowe do tej wizji nie pasują.
      Mleczko kokosowe proponuję wypić z gwinta, a usmażyć porządny kotlet z dobrego schabu big_grin
    • ira_08 Re: Mam mleczko kokosowe i co dalej? 19.01.16, 22:01
      Curry z dyni i soczewicy, kurczak z sezamem. Na słodko, do budyniu jaglanego, płatków jaglanych, owsianki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka