lewababa 24.01.16, 15:48 warto? syn 13 latek też bardzo chciałby zabrałybyście? mocny -jest powód dla którego 13 latek nie powinien?(wiem,ze od 15 lat ale sporo filmów od 15 już obejrzał wespół z nami w kinie) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bi_scotti Re: najnowszy Tarantino 24.01.16, 15:55 Brutalny jest to film nieslychanie jak brutalny Tarantino po prostu jest. Ale tez jest to w sumie fajne kino z mnostwem humorystycznych momentow, swietna muzyka, wspaniala obsada i gra aktorska, bardzo dobrymi zdjeciami. Sama znasz swojego 13latka i wiesz czy skrajna brutalnosc kina go "ruszy", czy istnieje niebezpieczenstwo, ze go "zobojetni", czy raczej chlopiec z tych inteligentnych, sarkastycznych, uwaznie obserwujacych reality nastolatkow, z ktorymi da sie pogadac o "wszystkim" i ktory juz widzial na tyle duzo filmow roznych by miec tzw. dystans. Ja nie jestem bezkrytyczna milosniczka Tarantino, np. wielbiona przez wiekszosc Pulp Fiction mnie akurat nie zachwycila ale jesli chodzi o Hateful Eight to uwazam, ze jest to wysmienicie zrobiony film i ogladalam go z autentyczna frajda choc ... jak wyzej ... wszystko zalezy jaki ten 13latek jest i co juz do tej pory widzial. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
malowanka06 Re: najnowszy Tarantino 24.01.16, 16:22 jeśli widział inne jego film, ten nie odstaje brutalnością- morderstwa z zimną krwią i uśmiechem są u niego w filmach częste. Film dobrze się ogląda, nie dłuży się, muzyka super. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn Re: najnowszy Tarantino 24.01.16, 17:00 Nie znam Twojego dziecka- jeśli pozwalasz mu oglądać filmy Tarantino- możesz go zabrać. Ja trzynastolatka absolutnie bym na ten film nie zabrała. Dla dorosłego- jest to dobry film. Podobał mi się. Ale moim zdaniem absolutnie od 18 lat (wiem, ze teraz jest 16, ale ja staroświecka jestem). Bardzo fajna intryga, barwne charaktery, świetne dialogi (ale wulgarność jest i bardzo dosadne przeżycia), muzyka Morricone- genialna. Piękne, zimowe plenery i w ogóle- cudne zdjęcia jako takie. Zabrakło mi trochę w finale ujęcia z góry- to by idealnie pasowało- taki odjazd kamery... Co ciekawe- kiedy czytałam już po obejrzeniu filmu komentarze w necie- właśnie to (??) mieli Tarantino za złe i uważali za "słabe"- ale to chyba byli tacy fani spod znaku "Wściekłych psów i "Kill Bill" (brr). Zarzucali brak akcji i nawalanek. Sama się sobie dziwię, ale Tarantino zaczął mi się podobać. Na początku tylko "Pulp Fiction", innych nie byłam w stanie zdzierżyć do końca (no, może "Sin City"- ale było słabawe). Z wielką obawą dałam się namówić dopiero na "Bękarty wojny" ( z powodu Brada Pitta, którego bardzo lubię ), ale mi się spodobało. "Django" i właśnie "Nienawistna ósemka"- chyba najbardziej mi się podobały. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: najnowszy Tarantino 24.01.16, 16:41 Widziałaś inne filmy Tarantino? Jeśli tak to chyba powinnaś sama wiedzieć, że to nie są filmy dla trzynastolatka. Odpowiedz Link Zgłoś
lewababa Re: najnowszy Tarantino 24.01.16, 17:37 tak,widziałam moj syn o zgrozo też jeden widział i nie jestem patologią zastanawiam się, choć raczej jesteśmy na "NIE" z mężem -chciałam poznać opinie ematki-i jak zwykle się nie zawiodłam.. opis 13latka bi_scotti pasuje do mojego dziecka : ...czy raczej chlopiec z tych inteligentnych, sarkastycznych, uwaznie obserwujacych reality nastolatkow, z ktorymi da sie pogadac o "wszystkim" i ktory juz widzial na tyle duzo filmow roznych by miec tzw. dystans. i rozwieję wszelkie spekulacje -nie,moj syn nie gra w żadne gry - typu nawalanki,strzelanki itp.-tu ma definitywny zakaz póki co,ale sporo filmów teoretycznie nie skierowanych dla dzieci w jego wieku obejrzał w naszym towarzystwie z wnikliwą (już po) dyskusją. Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: najnowszy Tarantino 24.01.16, 17:52 Nie obraź się ale to co dla ciebie normalne dla innych patologiczne. Nie wyobrażam sobie oglądać z dzieckiem 13 letnim scen z rozpryskującym się mózgiem. Czułabym się źle w kinie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: najnowszy Tarantino 24.01.16, 17:54 Moje dzieci najbardziej ciągną w stronę sci-fi i ekranizacji komiksów, ale już nie seriali typu: Jessica Jones czy Daredevil. I uważam, ze to bardzo naturalny i ok etap. Mi nie chodzi krew i flaki. Do pewnych rzeczy trzeba dorosnąć. Zwłaszcza do Tarantino, który przede wszystkim bawi się konwencją i ikonami światowej kinematografii. Trzeba najpierw zobaczyć kilkadziesiąt filmów aby to zrozumieć. Inaczej zostanie pusta nawalanka. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: najnowszy Tarantino 24.01.16, 18:07 kropkacom napisała: > Do pewnych rzeczy trzeba dorosnąć. Zwła > szcza do Tarantino, który przede wszystkim bawi się konwencją i ikonami światow > ej kinematografii. Trzeba najpierw zobaczyć kilkadziesiąt filmów aby to zrozumi > eć. Inaczej zostanie pusta nawalanka. No ale akurat Hateful Eight sa pod tym wzgledem jak najbardziej w kanonie filmow ogladanych przez teen boys kolejnych generacji, wystarczy, ze chlopie widzialo w Starym Kinie Pana Janickiego "Dylizans" i juz bedzie miec wstepny punkt odniesienia Bo ja wiem ... sama ogladalam Django Unchained z blizniaczkami (dziewczyny) wtedy w wieku cos kolo 14tu i zadna z nas nie zalowala choc, oczywiscie, refleksje mialysmy zalezne od wieku, eh Czy nie ma nastolatkow kinomanow? BTW, z tymi samymi pannami ogladalam nieco wczesniej "Miasto Kobiet" Felliniego i dyskusje "po" wspominam do dzis - teens are cool - patrza na swiat inaczej niz my ale to nie znaczy, ze "zle widza". Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: najnowszy Tarantino 24.01.16, 18:11 Pytanie, widziało? Nie przekonałaś mnie. Tarantino to jest może jakieś bardzo ambitne kino, ale nie dla nastolatków, którzy dopiero poznają kanon. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: najnowszy Tarantino 24.01.16, 17:41 Filmy Tarantino są dla patologii, takiej uważającej się za coś lepszego niż zwykła patologia. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: najnowszy Tarantino 24.01.16, 17:46 Moze ogladnij z synem na komputerze, jak sie da sciagnac. Sama sie wybieram, premiera byla 13/1. Film jest rzeczywiscie od 15 lat. Nie wiem, czy Ci dziecko wpuszcza bez pokazania legitymacji. U mnie by to nie przeszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: najnowszy Tarantino 24.01.16, 18:10 Na Pile i Teksańska masakrę pewnie tez juz go zabierałas, jak nie miał jeszcze 10 lat. Gratuluje pomysłu, to ze dzieciak ma idiotyczne życzenia to jeszcze byłabym w stanie zrozumieć, ale ze rodzice w ogóle rozważają zabranie syncia na tak brutalny i krwawy film to szczerze powiedziawszy niezłe jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
kita.szek Re: najnowszy Tarantino 24.01.16, 20:07 no właśnie "piła" i "teksańska" - nie oglądam całych, ale fragmenty - to są głupie filmy o niczym, kategoria C ! Tarantino ma brutalne filmy, ociekają krwią, wulgaryzmami, ale przede wszystkim opowiadają o czymś ważnym, skłaniają do refleksji, zapadają w pamięć! i może rzeczywiście 13latek nie powinien jeszcze oglądać filmów Tarantino (zgadzam się, że ma na to czas), to te wszystkie kretyńskie i robiące z mózgu sieczkę horrory wraz z komediami romantycznymi powinny być zakazane Odpowiedz Link Zgłoś
kita.szek Re: najnowszy Tarantino 24.01.16, 19:09 hmm patrząc starym systemem - to 13 latka z podstawówki bym nie zabrała do kina, ale 14 latka z liceum tak! zależy kto co lubi. ja w wieku 12 lat obejrzałam Freddie Krugera i śnił mi się przez kilka lat, a do tej pory czuję się nieswojo, gdy gdzieś zobaczę kadr z filmu. Myślę, że Ósemka to, pomimo całej brutalności, dobre i warte obejrzenia kino. Odpowiedz Link Zgłoś
lewababa Re: najnowszy Tarantino 24.01.16, 19:51 no tom się dowiedziała;P napiszę ja jest - syn bardzo chce -ja i mąż zdecydowanie mówimy nie -widział wiele, ale na Tarantino jeszcze ma czas Odpowiedz Link Zgłoś
ania_2000 Re: najnowszy Tarantino 24.01.16, 19:56 po co? w jakim celu 13 latek mialby ogladac ten film? Odpowiedz Link Zgłoś
kita.szek Re: najnowszy Tarantino 24.01.16, 19:57 może obejrzeć film Tarantino w przyszłym roku i nie puszczajcie mu Krugera, ani innych głupich horrorów Odpowiedz Link Zgłoś
lewababa Re: najnowszy Tarantino 24.01.16, 20:11 nie bój nic horrorów nikt z nas nie lubi nawet sensacyjne jakoś nas nie kręcą.Ja pierwszy raz Tarantino obejrzałam całkiem niedawno Syn ma wkrętkę na historyczne(oboje z mężem historykami jesteśmy,więc dziecko z historią obcuje od kołyski),przygodowe a temat poruszyłam tu na forum po dzisiejszej wizycie w kinie- obok nas siedziała rodzinka z dwójką dzieciaków jedno 13 drugie 12 lat(obsługa kina wpuściła na odpowiedzialność rodziców) -chłopaki były zachwycone filmem (podczas gdy ja wielokrotnie oczy zamykałam,bo sceny momentami paskudne-jak to Tarantino).. Odpowiedz Link Zgłoś
kita.szek Re: najnowszy Tarantino 24.01.16, 20:19 hmm 12 lat to jeszcze dziecko, tak jak świeży 13latek - ale 14latek to już nastolatek i pewnych rzeczy nie można przed nim ukrywać te dzieci z kina co były "zachwycone", to raczej filmu nie zrozumiały... a z innej beczki, jakie polecasz filmy i seriale historyczne dla młodzieży? Odpowiedz Link Zgłoś
chocolatemonster Re: najnowszy Tarantino 24.01.16, 21:05 Jesli masz inteligentnego 13latka (da sie z nim podyskutowac,itd) to czemu nie . Ja mialam 13 lat gdy przeczytalam 'Malowanego Ptaka' ,'Piers' Rotha i...'Fanny Hill'(podkradlam rodzicom) . Bylam ciekawska nastolatka ale jakos mnie to nie 'zdegenerowalo '. Odpowiedz Link Zgłoś