Dodaj do ulubionych

Dzieci rocznik 2010

07.02.16, 19:30
Zgłupiałam już zupełnie. W Warszawie mogą zostać w przedszkolu czy nie mogą. Bo skoro robione są zerówki przy części szkół to rozumiem że wybór jest miedzy dostępnymi zerowkami a pierwszą klasą ?
Puszczacie dzieci do szkoły czy jednak do zerówki ?
Obserwuj wątek
    • mysz1978 Re: Dzieci rocznik 2010 07.02.16, 19:54
      ja nie z Warszawy (u nas zerowki w przedskzolach) i puszczam do skzoly. Mysle ze raczej spokojnie da rade smile
    • thea19 Re: Dzieci rocznik 2010 07.02.16, 19:58
      a nie mozesz zapytac w przedszkolu? w wawie akurat w malo ktorym przedszkolu bedzie taka mozliwosc.
    • zuzann-a Re: Dzieci rocznik 2010 07.02.16, 20:15
      Do końca marca rodzice mają podjąć decyzję czy dziecko zostaje w zerówce czy idzie do pierwszej klasy. We Wrocławiu. Syn raczej zostanie w zerówce
      • zuzann-a Re: Dzieci rocznik 2010 07.02.16, 20:19
        Wróć, pod Wrocławiem.
    • bbuziaczekk Re: Dzieci rocznik 2010 07.02.16, 20:33
      Ja nie z Warszawy ale nie, nie puszczam corki do 1 klasy. Zerowke ma w przedszkolu ale nawet jeśli by miała zerowke w szkole to tez bym nie puscila do 1 klasy.
      Wystarczy mi jeden 6 latek który poszedł we wrześniu do zerówki. I mam serdecznie dość!
      Teraz nie ma odwrotu. Wiem ze mam wybor i mogę zostawić ponownie w 1 klasie ale tego nie zrobie bo bo na sile nie musze, jedynie z własnej woli. W szkole jakos daje rade pomimo ze prawie codzinnie mam zapisane uwagi ze przeszkadza, ze gada, ze nie slucha itd. I pomimo tego ze w domu jest codziennie wojna i placz i nerwy o odrabianie zadania, czytanie, pisanie itd.
      Wiec corce ulze i podaruje jeszcze rok luzu.
    • liira Re: Dzieci rocznik 2010 07.02.16, 20:34
      No właśnie w Warszawie jest lista szkół która robi zerowki, nasza rejonowa niestety nie. Nie chcę córki przenosić jak mebla co rok w inne miejsce. W przedszkolach dzieciaki chyba nie mogą zostać. Co do szkoły to planowałam że pójdzie ze swoim rocznikiem teraz okazuje się że większość rodzicow chce zostawić wiec poszłaby z dziećmi rok starszymi i tymi które zostaną w 1 klasie a to juz mi sie nie podoba.
      • morekac Re: Dzieci rocznik 2010 08.02.16, 08:17
        Mogą zostać w przedszkolach mających zerówkę czyli pewnie tylko na Ochocie. Jeśli poślesz dziecko do zerówki "nierejonowej" , to będzie mogła zostać w tej szkole w klasie I (tak twierdzi biuro edukacji) .
    • bbuziaczekk Re: Dzieci rocznik 2010 07.02.16, 20:34
      6 latek który poszedł we wrześniu do szkoły miało być a nie do zerówki.
    • kawka74 Re: Dzieci rocznik 2010 07.02.16, 20:36
      Przedszkola warszawskie nie mają obowiązku organizacji zerówek i większość pewnie nie zorganizuje, bo zerówki będą w szkołach (lista tych szkół jest dostępna na stronie edukacja.warszawa).
      Jeśli nic nie stanie na przeszkodzie, córka pójdzie do pierwszej klasy.
      • magata.d Re: Dzieci rocznik 2010 07.02.16, 21:37
        Podobno właśnie przedszkola mają taki obowiązek. Tylko rodzice tym nie wiedzą. Tak słyszałam od przedszkolanki. Czy mówiła prawdę nie sprawdzałam. Więc może trzeba te informacje sprawdzić.
        • kawka74 Re: Dzieci rocznik 2010 08.02.16, 07:53
          Nie sądzę, żeby miała rację. Nie po to zarządzono organizację zerówek w szkołach, żeby sześciolatki zajmowały miejsce w przedszkolu.
          • morekac Re: Dzieci rocznik 2010 08.02.16, 08:27
            W Warszawie biuro edukacji i oświatowcy w dzielnicach zdecydowali, że zasadniczo zerówki będą w szkołach (poza Ochotą i być może pojedynczymi zerówkami w innych dzielnicach) - zerówki te będą dostępne tylko dla dzieci, które w tych przedszkolach już są. Cała reszta idzie do zerówki w szkole lub do I klasy - nie ma jednak gwarancji, że zerówka czy I klasa zostanie utworzona (musi być jakaś minimalna liczba osób) . Jeśli dziecko pójdzie do zerówki poza rejonem , nie będzie musiało zmieniać szkoły od I klasy.
        • princy-mincy Re: Dzieci rocznik 2010 08.02.16, 08:31
          Przedszkola beda miec taki obowiazek tylko jesli tak zdecyduje wojt gminy czy tez prezydent miasta.

U nas w gminie wojt zdecydowal, ze 6-latki nierozpoczynajace nauki w I klasie, beda chodzic do zerowek przy szkole. Nie zostaja natomiast w przedszkolach, bo tam potrzebne sa miejsca dla 3-latkow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka