ichi51e 21.02.16, 07:27 macie takie sytuacje? Moim zdaniem babka sie niepotrzebnie przejmuje przeciez to sa jakies fochy DD brakuje mi informacji ile lat maja dzieci - po za tym ze szkolne chyba bo jest o tym mowa... m.kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,114429,19587222.html?i=0 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosapulchra-0 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 07:42 Link nie działa.. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 07:44 Nie mam póki co i jakoś sobie tego nie wyobrażam.Generalnie mam dość kpiarski stosunek szczególnie do pań w suvach i może dziecko dzięki temu ma odpowiednią optykę też na resztę życiowego gadżeciarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 09:31 A czemu kpisz z Pan w syvach? Bo nie masz suva?"gdybyś miala to byś nie kpila? Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 09:36 Nie kpię tylko mam lekko kpiarski stosunek, to trochę lżejsze określenie, a dlaczego ano dlatego ze wszystkie wyglądają tak samo, malutkie, z lekkim blond balejażem, nóżka w zamszowym butku i ledwo je widać zza kierownicy,a i do tego okulary słoneczne na pół twarzy.Taki styl, śmisznowaty. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 10:38 Jaaaaaaaaaaaasne. )) Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 11:13 Haha, tak to sobie tłumacz. Kiedyś była miarka wzrostu dla dzieci przy wejściu do Makro, teraz u dealerów samochodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 12:57 Dobra laski co zrobić żeby zmaleć??? Ratunku mam 173 cm wzrostu i wyczytałam właśnie, że mój opel Mokka 4x4 jest suvem. Obciąć nogi czy zacząć się garbić? Pytanie na szybko bo jadę do sklepu z celu zakupienia zamszowych bucików bo nie mam żadnych I czy zabrać męża "do Peaka" w celu zakupienia pikówki bo nie ma a w piątek odbiera Landrovera Discovery Sport? A może to nie jest suv i zaoszczędzimy parę złotych ? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 13:07 Heca Nienawidzę cię za tę mokkę Od roku się ślinię na jej widok. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 13:12 Pogodz sie ze jestes blachara w suvie Marchewa tez jest krasnoludem. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 13:37 Ide se dzieci przepisać do prywatnej- co ja robiem s tom hołotom? Odpowiedz Link Zgłoś
justyna-anna Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 13:32 Suvy to bardzo bezpieczne auta. Ich jedynym minusem jest to, że dużo palą Odpowiedz Link Zgłoś
eve-lynn Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 13:42 Proszę, nie... nie chce mi się nosić zamszowych butków... w moim wiejskim błocie długo by nie pociągnęły tak samo jak auto inne niż SUV... co robić? Odpowiedz Link Zgłoś
best_bej Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 11:31 Taaa laski kupują sobie traktory do jazdy po mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 12:00 Kobiety na traktory! Wersja XXI wiek Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 08:19 Ciężko stwierdzić, ile dzieci mają lat. Na mój gust to co najmniej wczesne nastolatki - no jakoś nie wierzę, żeby młodszemu dzieciakowi robiło różnicę, czy je frytki i pizzę (smaczne!) w luksusowym hotelu czy w zwykłej knajpce przy plaży. A jeśli dzieci rzeczywiście mają już tyle lat i to nie są fochy, tylko ciągłe jęczenie typu: "czemu my nie mamy tego co inni", to bym się martwiła, dlaczego nie nauczyłam dziecka, że pieniądze się zarabia a nie drukuje w bankomacie. Może zamiast pogadanek o biednych dzieciach w Afryce warto dać dziecku kieszonkowe i pozwolić mu nauczyć się, co to ograniczony budżet i jaką wartość ma pieniądz? Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 08:34 > Na mój gust to co najmniej wczesne nastolatki - No, bez jej. "(...) łzy jak ziarna grochu spływały po policzkach, syn pozostał nieutulony w żalu - wiadomo - inni mają FAJNIEJ." Jak dla mnie to jest reakcja 5-7-latka. Nastolatki zazwyczaj już od dawna wiedzą, że dobra (nie tylko materialne) nie są rozdzielone ani po równo, ani sprawiedliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 08:39 Masz rację, przeoczyłam ten kawałek. Coś tu jest namieszane. Naprawdę 5-7 latek zastanawia się nad tym, w jakim otoczeniu je pizzę? Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 08:59 Mój się zastanawiał w tym wieku, ale wtedy jego definicja "fajności" zasadniczo się różniła od definicji dorosłych No i jak się tak zastanowić, to 5-7-latek raczej nie zwróciłby większej uwagi na odległość między siedzeniami w samolocie. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 09:31 Heh, czyli standardowo - list do redakcji pisany przez samą redakcję Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 10:49 dokladnie! moje dzieciaki ostatnio nakrecily sie na wakacje w pewnym hotelu. nie powiem, hotel fajny, ale drogi i nie wiem, czy bedzie nas na niego stac. jednak im sie podobal glownie dlatego, ze zle zrozumieli nazwe. chcieli koniecznie jechac na wakacje do hotelu "zombie" . kiedy sie okazalo, ze hotel nie nazywa sie "zombie" tylko "sonnwies", magicznie stracil na atrakcyjnosci Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Eliszka :-D 21.02.16, 11:08 Historia o hotelu "zombie" sprawiła, że płaczę ze śmiechu Swoją droga, to jest dokładnie ten typ "atrakcji", którego pożądałyby znane mi kilkulatki bardziej niż pięciu gwiazdek Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Eliszka :-D 21.02.16, 11:19 wlasnie, nie spotkalam jeszcze kilkulatka, ktory zastanawialby sie, ile to gwiazdek ma dany hotel. no, ale pochwalic sie w szkole wakacjami w hotelu "zombie", to juz nie kazdy moze moje dzieciaki zwracaja uwage na to, czy w hotelu jest fajny basen, plac zabaw itp. jednak kompletnie nie sa zainteresowane ranga i "gwiazdkowoscia" hotelu. a samo okreslenie "fajny" tez nie oznacza wypasnego spa. ostatnio najbardziej im sie podobal najzwyklejszy basen, w ktorym zamontowana byla laweczka z hydromasazem i to byla najwieksza atrakcja hotelu Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 13:49 Owszem wiedza.I to je frustruje.Wcale nie podchodza do tematu na zasadzie- tak jest i sie z tym godzę.Wrecz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 14:10 I tę swoją niezgodę manifestują "łzami jak grochy"? No proszę Cię... Oczywiście, że frustruje. Ale nie na zasadzie odkrycia "Ojej! Tamci mają fajniej!". Chyba, że dzieci do tej pory ZAWSZE miały wszystko wyłącznie najfajniejsze i nie zdarzyło im się jeszcze odkryć, że może być inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
best_bej Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 08:50 Zabrałam kiedyś 5letniego syna znajomych do Mac Donalda w podziemiach dworca centralnego. Powiedział ze to najfajniejsze miejsce w jakim był Z rodzicami zjeździl wszystkie luksusowe miejsca na świecie typu Dubaje astorie i inne. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 09:06 Bzdury, artykul napisany na zamowienie, tyle ze autor ma marne umiejetnisci. Jasne, dziecko zalewa sie lzami w samolocie bo odbedzie lot w klasie ekonomicznej a powodem jest mniej miejsca na nogi i brak miekkej poduszki?? a to dziecko to jakies wielkie jest ze mu malo miejsca na nogi? Podusie moglo sobie z domu zabrac. Ogolnie belkot jakis. Wiem ze sa dzieci - materialisci, produkt rodzicow materialistow tyle ze to nie wyglada jak w tym artykuliku. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 09:12 Popatrz na nazwisko autorki. Zapamietaj. A potem sprawdz, ile razy kontuzja szczeki walacej o podloge bedzie nastepowala podczas czytania tekstu sygnowanym tym nazwiskiem. Ale wiem, czemu jest czlonkiem redakcji, o jej tekstach dyskutuje sie intensywnie, ten watek jest kolejnym przykladem. Widac nastaly czasy, ze ton dyskusji jest mniej wazny od intensywnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 09:15 Olga Dlugolecka? Ktoz to? Odpowiedz Link Zgłoś
migona Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 10:22 Ola to dziennikarka, redaktorka, copywriterka no i dźwignia opuszczająca twoją szczękę, tak żebyś mogła sobie ją zebrać z podłogi. Do usług zawsze wtedy, kiedy chcesz przeczytać coś niewiarygodnie głupiego karygodnie źle napisanego Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 10:29 Mnie opadła szczęką przy fragmencie o nakłanianiu do jedzenia, bo "dzieci w Afryce głodują". Jak znam moje dziecko, to po tekście "Zjedz brukselkę, bo dzieci w Etiopii marzą o takiej brukselce", odpowiedziałoby "To im wyślijmy mamusiu tę brukselkę". Ogólnie wykażę się niezwykłym miłosierdziem i nie skomentują poziomu umysłowego autorki tego tekstu. Myślę, że jej dzieci mają szansę wyrosnąć na supermaterialistów i spędzić życie na uganianiu się za wszystkim, czego im odmawiała "dla zasady" mamusia". Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 10:33 Pani Ola jest na dodatek hipokrytką. Dzieciom nie kupuje zabawek, ale swoje zachcianki już jak najbardziej spełnia. Wygładziła sobie na przykład zmarszczki pod oczami, chociaż pomarszczone matki w Afryce nie mogą sobie na to pozwolić. A fe pani Olu! Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 10:44 zaloze sie, ze moj 6-latek odpowiedzialby dokladnie tak samo na tekst o glodnych dzieciach z afryki . pewnosci nie mam, bo nigdy nie uzywalam takiego argumentu, ale on jest bardzo empatyczny i wrazliwy, wiec calkiem mozliwe, ze oprocz obiadu chcialby zapakowac dla dzieci z afryki jeszcze pare swoich zabawek. wszelkie odmawianie dzieciom "dla zasady" tez uwazam za glupie. co jest zlego w tym, ze dziecko marzy np. o wakacjach w super hotelu? albo o locie biznes klasa? to przestepstwo jakies? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 10:47 Przecież ona nie odmówiła lotu klasą biznes i hotelu dla zasady tylko dlatego, że jej nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 11:00 owszem, ale fakt, ze dziecko zainteresowalo sie takim "luksusem" urasta u niej do rangi wielkiego problemu. co jest zlego w tym, ze dzieciakowi marzy sie lot biznes klassa? niech sobie marzy. ja w podobnych sytuacjach odpowiadam, ze teraz nas na to nie stac, ale moze jak ty synku bedziesz dorosly, to bedziesz zarabial tyle, ze bedzie cie stac. zamiast lac krokodyle lzy, dzieciaki zaczynaja marzyc o tym, czegoz to moga dokonac i co osiagnac jako dorosli. poza tym po przeczytaniu tego fragmentu: Syn, kiedy dopomina się prezentów dostaje „buziaka”, ewentualnie „słodkiego buziaka”, jego siostrze młotkuję, że ważniejsze jest być niż mieć. Zamiast kupować zabawki, które ostatecznie lądują w kącie, robię im gry w podchody (dość czasochłonne w przygotowaniu). wcale nie zdziwilabym sie, gdyby takiego odmawiania "bo lepiej jest byc niz miec" bylo w tym domu calkiem sporo. tez nie spelniam wszystkich zachcianek moich dzieci, ale nie dorabiam do tego ideologii. no i nie widze nic zlego w tym, ze o czyms marza. nawet, jesli jest to rzecz materialna i tak przyziemna, jak nowy komputer. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 11:05 Yyy... jestem dorosła, a jak chcę prezent, to chcę prezent, a nie buziaka. To robienie sobie jaj z dziecka. Wcale nie jest ważniejsze "być" niż "mieć". Zresztą, co znaczy "być"? Na te wyjazdy, zwiedzanie, korzystanie z dóbr kultury, rozwijanie zainteresowań, naukę języków, baseny, konie, narty, treningi, dostep do technologii musisz mieć kasę. Bez kasy wyżej d.. nie podskoczy, zostaje "Lato w mieście", park i publiczna biblioteka. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 11:10 odbieram to dokladnie tak samo i wcale sie nie dziwie, ze dzieci, ktorym nieustannie robi sie wode z mozgu, reaguja tak a nie inaczej. bez pewnych dobr materialnych i udogodnien cywilizacyjnych dzisiaj zyc sie nie da, a jesli pani chce tylko "byc", to niech wyjedzie gdzies do buszu, wlasnymi rekami zbuduje sobie szalas i zywi sie tym, co znajdzie w lesie oraz napawa sie swoim jestestwem. poki jednak wozi swoje dzieci do szkoly samochodem i lata na wakacje samolotem, to nieco sama przeczy swojej filozofii Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 11:22 Tia... albo zalicza wakacje w Bieszczadach pod pałatką i z konserwą turystyczną - skądinąd urocze, ale niekoniecznie z dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 11:08 > Mnie opadła szczęką przy fragmencie o nakłanianiu do jedzenia, bo "dzieci w Afryce głodują". czemu szczęka Ci opadła, toż to standardowy tekst, którym traktowano wszystkie znane mi dzieci z mojego pokolenia (roczniki 80+), nikt nie ma traumy Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 11:11 O toto. Ja też słyszałam o głodujących dzieciach. O ile dobrze pamięta, nikt tego nie traktował szczególnie osobiście, nie rozwazał o co cho z tymi dziećmi i nijak owe teksty nie wpłynęły na poziom antymaterializmu/materializmu w zyciu dorosłym. Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 11:17 Dla mnie takie teksty są bezdennie głupie. Mnie na szczęście nikt nimi nie katował. Bo dlaczego mam niby jeść ohydną brukselkę tylko dlatego, że ktoś na drugim końcu świata głoduje? Jak zjem tę brukselkę, pokonując odruch wymiotnym, to mały Etiopczyk nagle będzie miał pełny brzuszek? Ciekawe, czy pani Długołęcka zawsze je, nawet gdy jej nie smakuje, bo ktoś w Afryce głoduje? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 11:57 Tramy moze nie ma ale pokaz mi dziecko ktore nie pomyslalo sobie "to niech zjedza sobie te glupie buraki!" Takie teksty tylko ucza obojetnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 11:15 Moja matka tak kotce tłumaczy jak się foszy przy jedzeniu, jedz bo biedne kotki w Afryce gloduja. Na nią to też nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 10:59 migona napisała: > no i dźwignia opuszczająca twoją szczękę, tak żebyś mogła sobie ją zebrać z podłogi. Serio? Coz takiego ona pisze,robi ze taki efekt mialaby wywolac? Bo jesli ona napisala ten tekst to moja corka zrobilaby to duuuuzo lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 11:01 Pewnie ten opad szczęki z powodu bezmiernej głupoty, jaką ten tekst poraża. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 11:26 przystanek_tramwajowy napisał: > Pewnie ten opad szczęki z powodu bezmiernej głupoty, jaką ten tekst poraża. > Aha, pewnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 11:20 Czy Olga Długołęcka ma coś wspólnego z doktor Alicją Długołęcką? Okropny bełkot, ten tekst. Odpowiedz Link Zgłoś
elle-hivernale Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 11:34 Dokładnie od tego zaczęłam Nie ma to jak wyrobić sobie nazwisko. Do pełni szczęścia brakuje jeszcze cytatów z ematki. Odpowiedz Link Zgłoś
best_bej Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 12:41 No kolejna zdecydowana. Chyba ze to nie była żadna tajemnica Odpowiedz Link Zgłoś
best_bej Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 13:11 Zdekodowana Odpowiedz Link Zgłoś
best_bej Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 22.02.16, 23:18 No toż to ematka napisala Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 09:21 Szczęśliwie odchowałam jedno bez takich problemów, może dlatego, że wsród znajomych mamy ludzi o różnym statusie materialnym. Wydaje mi się, że takie akcje są nakręcane przez zbyt intensywne wysiłki, żeby wychować dzieci na minimalistów materialnych. Do pewnych rzeczy trzeba samemu dojść. Gdyby mama zamiast krytykować osoby, żyjące inaczej (mamusie w suvach, tatusiów w pikowanych kurteczkach), od czasu do czasu wyraziła chęć posiadania czy doświadczenia czegoś, na co ją nie stać (chyba każdy ma jakieś marzenia, na których realizację go nie stać) dzieciom łatwiej byłoby się z nią zidentyfikować. Zamiast wmawiać, że knajpka do, której poszli powinna wydawać się dziecku fajna, bo to hit wśród turystów, mogłaby wyrazić zrozumienie dla jego fascynacji hotelem. Wiesz synu, rzeczywiście fajnie byłoby (nawet jeśli wcale nie jest do tego przekonana), pomieszkać w tamtym miejscu, ale na razie nas na to nie stać. Może kiedyś pojedziemy, a może, kiedy dorośniesz ty mnie tam zaprosisz. Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 09:42 Zgadzam się, że to pomieszanie z poplątaniem. Z jednej strony - opisane reakcje kilkulatka (łzy jak grochy), z drugiej - fochy, na które mógłby wpaść tylko nastolatek w ciężkiej fazie zgimbazienia. Mojego sześciolatka cieszy wszystko, co jest przygodą, nawet poszukiwanie patyków w lesie i frytki z food trucka, a na wakacjach tapla się radośnie w wodzie i nawiązuje nowe znajomości mając w poważaniu standard hotelu. Na airmaxach zależy za to siedemnastolatkowi, ale ów siedemnastolatek wie już, że kasy mamy, ile mamy, jak chce coś ponad standard, to musi sobie na to zarobić albo wysępić od ojca (który zarabia nieźle, a alimenty płaci w niezmienionej wysokości od lat). I nie popada w histerię na tym tle. Generalnie - nie mam tego problemu, mimo że na oko sądząc moje dzieci mają znacznie MNIEJ, niż jej. Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 09:42 No tak, pani O. i jej problemy pierwszego swiata. Oraz standardowy ton wyższości. Samo podkreślenie, że jej dziecko chodzi do państwowego przedszkola! No fantastycznie! Jakby to był jedynie jej wybór. Co by sie stalo z pania O., gdyby sie dziecko do przedszkola nie dostalo? Niechybne siedzialo z nia w redakcji, przeciez nie wyslalaby go do tych suvow i tatusiow w jednakowych kurtkach (w ogole co????) Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 19:21 Czy to jest ta sama pani, która wchodziła po schodach na wieżę z noworodkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
doula33 Przecież podała wiek syna 21.02.16, 10:09 Podróż samolotem wydawała się wizją dla sześciolatka kuszącą, tym bardziej pod skrzydłami przewoźnika, który zasypuje dzieci prezentami, podaje im posiłki w kolorowych walizeczkach i to w pierwszej kolejności. Pani O. jak zwykle poplynęła Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Przecież podała wiek syna 21.02.16, 11:37 Nie nazwalabym tego zasypywsniem prezentami ale w lufcie moje dziecko dostalo 4 mega badziewiaste kredki i kolorowanke w etui linii lotniczych i pokrowiec dzieciecy na paszport ktory uparlo sie zalozyc a ktory jest mega klopotem bo trzeba go sciagac przy okazywaniu. Duzo lepiej wspominam airfrance ktore dalo 3razowy (!)samolot do zlozenia bedacy jednoczesnie nozem - dziecko mialo z niego duza pocieche noz cholubi do dzis. I jak sie zamowi zestaw dzieciecy to przynosza go przed standardowymi posilkami tak samo jak koszerny. Przerost formy nad trescia ale wydaje mi sie ze to wszystkie linie lotnicze (bo my lecielismy ekonomiczna i te wszystkie cuda w economy) moze dziecko autorki bylo za stare? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 10:16 tekst dziwny, jak dla mnie. dzieciaki strzelaja fochy co najmniej jak obrazone na wszystko, sfochowane nastolatki, a reakcje babka opisuje wlasciwe dla max 5-latka. w zwiazku z tym albo jest to wymyslona bzdura i pani nie ma zadnych dzieci, albo ma naprawde powazny problem w rodzinie. co do meritum, to nie mam takiego problemu. moje dzieci w wieku 6 i 9 lat oczywiscie w roznych sytuacjach zauwazaja, ze gdzies tam jest fajniej, czy w folderze biura podrozy zauwaza wypasny hotel i marza o tym, zeby tam pojechac. no i co z tego? tez bym sobie chetnie czasem odpoczela kilka dni w luksusie. nie robie z tego afery ani nie tlumacze wielce, ze my tam nie pojedziemy, bo w zyciu wazniejsze jest byc niz miec. mowie zwyczajnie, ze tez bardzo chetnie bym tam pojechala, ale poki co nas zwyczajnie nie stac. dzieciaki to rozumieja. obaj dostaja kieszonkowe i dobrze wiedza, ze nie da sie miec wszystkiego, bo to kosztuje. zbieraja swoje kieszonkowe na jakies tam cele i ciesza sie, jesli uda im sie uzbierac i to miec. ciesze sie wtedy razem z nimi, a czesto pomagamy spelnic marzenie i np. z okazji urodzin/swiat/dnia dziecka dorzucamy brakujaca kwote, zeby marzenie spelnilo sie szybciej. nie rozumiem takiego podcinania skrzydel dla zasady, bo dziecko nie moze wyrosnac na materialiste. moje dzieci nie sa materialistami, ale nie widze kompletnie nic zlego w tym, ze marza o roznych rzeczach i ze czasem bardziej podoba im sie to, co maja inni, od tego co mamy my. oni wiedza, ze nie na wszystko nas stac i nie strzelaja fochow i nie zalewaja sie lzami. za to czasem na moje "nas synku na to nie stac" slysze odpowiedz "jak bede duzy, to ci kupie" Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 10:45 Nie wiem w której podstawówce publicznej ona ma dzieci, ale pod naszą na Pradze, podobnie jak pod przedszkolem suv-ów do cholery i ciut ciut. Nie kupuję całości, nie kupuję postawy "luksus i materialne przejawy wygody życia kompletnie mnie nie wzruszają". Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 11:13 triss_merigold6 napisała: > Nie kupuję całości, nie kupuję postawy "luksus i materialne przejawy wygody życ > ia kompletnie mnie nie wzruszają". Bo to taka poza dzięki której ta pani czuje sie lepsza niż cała reszta tych marnych materialistów. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 11:24 Czuje się lepsza od materialistów, ale samolotem leci na wakacje za granicę (i jestem dziwnie pewna, że z dziecmi nie korzysta z oferty very last minute tylko planuje z wyprzedzeniem). Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 14:03 Oj oj tam. Jestem pewna, że ona jedyna leci klasą ekonomiczną z wyboru. Inni w klasie ekonomicznej to materialiści, którzy ślinią się i płaczą jak jej własne dziecko na samą myśl o klasie biznes. No, a o tych w klasie biznes to lepiej nic nie mówić, przecież to skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 13:32 Podobnie pod naszą publiczną szkołą na obrzeżach Wawy. Rano jest taki ścisk, ze boczną uliczkę zrobiono jednokierunkową gdyż samochody ją blokowały. Oprócz zwykłych osobówek widzę terenowe ( nie odróżniam terenowych od suvów )- volvo, audi, toyoty, hjundaje, mitsubishi, suzuki, mazdy. Jest też porsche. Rodzice przywożą nim koleżankę z klasy syna na zmianę ze sportowym porsche. A moja córka powinna się załamać psychicznie bo jej koleżanka ma w wielkiej willi swój własny 60m apartament z oddzielną sypialnią, bawialnią, garderobą i ogromną łazienkę z własnym jacuzzi Albo ja mam dziwne dzieci albo jakoś udało mi się je dobrze wychować Nie przypominam sobie aby któreś ryczało z powodu mało luksusowej restauracji. Jeśli chcą coś bardzo drogiego to najpierw analizujemy czy ta rzecz w ogóle jest im potrzebna (często razem z zainteresowanym). Potem czy nas na to stać. Nie dajemy zamiast tego słodkich buziaków! Nie zmuszamy do jedzenia rzeczy nielubianych. Mnie zmuszano do kaszy gryczanej. Odkąd nie mieszkam z rodzicami z ulgą odetchnęłam i nie jadam- mnie zapach i wygląd już odrzuca (każdej, palonej, nie palonej). Zachęcamy do spróbowania, nie chce , może kiedy indziej, może dorośnie do tematu. W życiu nie puszczałam głodnych kawałków o Afryce. Na pewno świadomość, że polskie dziecko , gdzieś tam w Europie zeżarło brukselkę podniesie na duchu głodującego Somalijczyka Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 10:49 Pomijając to, że artykuł jest beznadziejny, to pod względem zakupów mam zupełnie inne dziecko. Ono tylko raz w życiu poprosiło mnie, abym mu coś kupiła (keybord), a jest w wieku, gdy moje koleżanki nie chodzą z jego rówieśnikami do sklepu, aby nie oglądać spazmów swoich dzieci. Na pewno lubi dobre hotele, ale nie przez wzgląd na lepsze łóżko czy TV w pokoju, lecz...z powodu wind. Im wyższy hotel, im szybsza winda - tym mój syn bardziej szczęśliwy. Cieszy go też szeroki wybór w bufecie śniadaniowym. Z wielką przyjemnością odwiedza restauracje. Nie ma nawet 1/10 zabawek, które są reklamowane w TV lub zalegają na regałach w sklepach i przechodzi obok nich bez zainteresowania. Niestety muszę się przyznać, że nie robiłam nic specjalnego, aby taki był. Ma swoje sprecyzowane zainteresowania i nie licytuje się z rówieśnikami, że ma coś, czego ktoś inny nie ma. A co do małych dzieciaków, które lubią luksus, to kiedyś pewna 5-letnia dziewczynka upewniała się mnie, czy hotel, przed którym stoimy na pewno ma 5*, bo ona z mamą tylko w takich sypiają. )) Strasznie mnie tym rozbawiła. Inna chwaliła się, że jest z mamą VIP-em, bo mają takie wejściówki na stadion Ległej. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 10:52 No, nie wiem... moje znakomicie odróżniają "zwykły basen" od aquaparków i basenów w Gołębiewskich i potrafią dokładnie powiedzieć dlaczego wolą te drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 11:00 Pewnie dlatego, bo "luksus" dostępny dla "średniej" półki, to nie jest to luksus. )) Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 12:33 moje znakomicie odróżniają "zwykły basen" od aquaparków i basen > ów w Gołębiewskich No ok, ale raczej nie leją łez jak grochy, gdy mieszkacie w średniobudżetowym pensjonacie a nie w Hiltonie? Artykuł jest wyjątkowo durny - nie, nie dlatego że nie istnieją dzieci, które mają ciągoty do (za) drogich atrakcji wszelkich. Dlatego, że to się w ten sposób NIE objawia u zdrowych psychicznie kilkulatków (!) Odpowiedz Link Zgłoś
justyna-anna Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 13:25 Mój syn lubi dobre hotele ze względu na zamek magnetyczny w drzwiach , który może otworzyć kartą. Lubi tez hotelowe restauracje i ogólnie całą atmosferę tam panującą. Nie liczą się dla niego gwiazdki byleby było fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
best_bej Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 10:57 Czy to forumowa ola? Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 10:59 Chyba tak, kiedyś tłumaczyła, skąd wziął się jej prosty nick, którego jej zazdrościły niektóre forumki. Na początku istnienia portalu pracownicy i współpracownicy wybierali sobie nicki. Wtedy była szansa na wybranie jako nicku własnego imienia bez dodatku typu "458976" Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 16:21 O, serio? No proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
lokitty Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 13:17 Dziwne. Nawet moje dziecko, które bardzo łatwo daje sobą niestety sterować i ciągle chciałoby mieć wszyściutko, co najzamożniejsza koleżanka w klasie, nie robi takich cyrków. PS. Nie mam problemu z tym, żeby powiedzieć, że mnie na coś nie stać albo że nie mogę czegoś kupić, zamiast wstawiać gadkę, że rzeczy i tak nie są ważne. Ale to i tak nie dociera. Była np. miesiąc nad morzem, w ładnym ośrodku, z atrakcjami przewidzianymi dla niej, a zazdrościła tej koleżance tygodnia w Bułgarii . Niestety dochodzę do wniosku, że niektóre dzieciaki rodzą się z jakimś defektem inteligencji emocjonalnej czy czego tam . Może dzieci tej autorki też są takie "udane" . Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 13:41 Ależ ta kobieta pier...li. Inaczej tego nie potrafię określić. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 21:30 Nie mam zadnego problemu z powiedzeniem dzieciom, ze na cos forsy nie mam. Od lat doskonale znaja nasz status materialny i rozumieja co sie da a co nie. A nie sa nawet nastolatkami. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 21.02.16, 22:08 Dziecko obstawiam, że ma około 9-10 lat - moja córka w tym momencie też odkryła, że nie może mieć wszystkiego, a niektóre rzeczy bardzo by chciała. Przez kilka tygodni - miesięcy jest wtedy marudzenie, a potem przechodzi. Pogadałyśmy, że rzeczywiście fajnie byłoby mieć niektóre rzeczy, ale łatwiej jest żyć, kiedy się docenia to, co się ma. Generalnie pogadanie pomaga, na przemian ze spełnianiem drobniejszych marzeń, czasem wspólne pomarzenie o czymś więcej. Chyba bardziej pomaga niż nastawienie "my jesteśmy ponad to". Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Dziecko ma 6 lat 21.02.16, 22:10 Jest o tym w artykule otwartym tekstem. I m.in. dlatego takie jak opisywane zachowania/komentarze wydają się tylu osobom tak mało prawdopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 22.02.16, 01:11 no wlasnie, przeciez nie ma nic zlego czy strasznego w tym, ze dziecko zauwaza roznice, czasem zazdrosci i w ogole marzy, zeby cos miec. przeciez dorosli tez maja takie marzenia i nie uwazam, ze czyni ich to bezdusznymi materialistami. ja sie tak nie czuje, choc marzy mi sie wlasny dom. tez uwazam, ze rozmowa i w ogole przyznawanie sie do wlasnych marzen czy wspolne marzenie np. o wakacjach w jakims super hotelu zdecydowanie bardziej do dziecka przemawia niz pokazywanie, ze "lepiej byc niz miec". zycie nie ma byc kara, bo skladaja sie na nie rowniez przyjemnosci, a do takich naleza m.in. marzenia. jesli czasem moga sie spelnic, to tym wiecej radosci i nie widze w tym kompletnie nic zlego czy nagannego. bardzo chetnie spelniam marzenia moich dzieci. oczywiscie nie wszystkie i nie kazda zachcianke, ale po prostu fajnie jest, kiedy od czasu do czasu uda sie spelnic takie dzieciece marzenie. mimo to moje dzieci nie leja lez, kiedy zauwaza, ze ktos inny ma lepiej czy wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
zonaczolgisty Re: Jak wytlumaczyc dzieciom zeby zrozumialy? 22.02.16, 03:25 Autorce artykulu proponuje w takim razie zboczyc na wakacjach z wytartego szlaku i pokazac dziatwie jak zyje wiele innych dzieci na swiecie. Na ekranie komputera czy telewizora wszystko wydaje sie fikcja. Moje dzieci doskonale wiedza jak sie spi na podlodze w slomianej chacie bez klimatyzacji, o doswiadczenie zadbalam. Wiedza tez ze nawet gdybysmy mieli duzo wiecej kasy niz mamy to business klasa by nie lataly bo sa trafniejsze sposoby wydawania pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś