Dodaj do ulubionych

Kot i wątróbka

10.03.16, 17:58
Moja kotka uwielbia surową wątróbkę z indyka lub kurczaka.
Czy zbyt częste karmienie jej wątróbką (średnio co trzy dni) może jej zaszkodzić?
Obserwuj wątek
    • echtom Re: Kot i wątróbka 10.03.16, 18:10
      Są różne zdania na ten temat - podobno jeśli już, to lepiej dawać wątróbkę z indyka. Ja daję częściej z kurczaka - nie całkiem surową, wrzucam na chwilę do wrzątku. Czasem daję też serca (żołądków nie lubią). Moja najstarsza kotka, która uwielbia podroby, niedługo skończy 18 lat.

- A cóż tak trzepiesz i trzepiesz te swoje hajdawery, jakbyś gdzie w piwnicy klęczał? Brudno tu u mnie czy co?
      youtu.be/MZ3XLSW2d0Y?t=543
      • peonka Re: Kot i wątróbka 10.03.16, 22:29
        Znalam 2 "patologiczne" koty - jeden przeżył kilkanaście lat na samej wątrobce i mleku, drugi - na niemalże samych nerkach wieprzowych. Mój kot pierwsze 12 lat życia jadł wyłącznie kitekata, i to tylko 1 smak. Skończył 15 lat. (Dietę już ma poszerzoną smile)
        To oczywiście nie świadczy o tym, że monodiety są zdrowe, jasne że lepiej kota żywic urozmaiconym pokarmem. Jednakże widać, że o ile kot jest ogólnie zdrowy, wątróbka nawet jedzona często nie powinna mu zaszkodzić. Też słyszałam, że indycza zdrowsza.
    • kamunyak Re: Kot i wątróbka 11.03.16, 00:06
      podobno szkodzi. Ale u mnie watróbka jest stosunkowo rzadko a dla kota osobno nie kupuję. Kot lubi tez surową rybę oraz mleko i śmietankę. Dostaje wszystko, śmietankę stosunkowo często (bo jest zawsze w lodówce). Nie ma problemów żołądkowych.
      Drugi kot odwraca się z odrazą od wątróbki i ryby, smietankę czaaasem wypije.
      Dziwne te koty.
      • 3-mamuska Re: Kot i wątróbka 11.03.16, 00:16
        Podobno powinno sie przmrozic jeśli dajesz surowe.
        U mnie surowe podroby je tylko kocur.
        Kotki patrzą na mnie jak na idiotę "mam to zjesc, głoopia jestes?"
        Dostają bardzo dobra karmę sucha, dostępna cały czas. I rożne puszki i dodatki, jedna kotka je tylko marketowe żarcie z puszki jak kupie lepsze z duza ilością mięsa nie ruszy, nie ruszy tez mięsa surowego czy gotowanego za to wyjada tłuczone ziemniaki z malem i mlekiem.
        Druga zje surowego tylko fileta z kurczaka i gotowane mięso np. Z rosołu. I wszystkie puszkowe które kupuje.
        Moje sa wychodzące i mega łowne nie ma dnia zeby czegoś nie przyniosły, czasem części brakuje wiec moze i podjadają.
    • evee1 Re: Kot i wątróbka 11.03.16, 01:10
      Moja tyleruje tylko jeden rodzaj mokrej puszki - wolowina z watrobka i to konkretnie ta jedna firma. Co drugi dzien, na zmiane z puszka z rybka - tutaj ze trzy rodzaje jej sie podobaja. I suche, ale tez jest wybredna. Jak byla malutka jadla tez surowa wolowine, ale jej przeszlo i nic surowego, ani gotowanego z mojej reki nie tknie.
    • aquella Re: Kot i wątróbka 11.03.16, 08:23
      mój mógłby jeść codziennie ale nie daję, w sumie jednak najbardziej szkodzi sucha karma msrketowa i te saszetki ktorych się daje najwięcej
    • viridiana73 Re: Kot i wątróbka 11.03.16, 08:31
      Zawsze myślałam, Ze kot+ surowa wątróbka= nirwana. A mój nawet powąchać nie chce.
      • echtom Re: Kot i wątróbka 11.03.16, 08:40
        Moje, jak wspomniałam, jedzą wątróbkę i serca, za to nie lubią żołądków. Kot koleżanki z kolei na żołądki reaguje jak na kocimiętkę, a innych podrobów nie ruszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka